Keresés

Részletes keresés

somap Creative Commons License 2002.10.29 0 0 384
Üdv Chip!

A szil nemsokára kibírja odakint is. Jövöre nyugodtan szabadban is teleltetheted őket.
Serissa tud lomb nélkül is telelni, de ahhoz egyenletes hőmérséklet kell. Az elég kegyetlen, ha éjszaka tódul rá a hideg napközbe pedig melegíti a nap az ablakban. Ne csodálkozz, ha egy reggel kikukázod a fát.
Kérhetsz! Remélem meggyökteresedik az Endru-féle palackos módszerrel! Szólok majd! Megjegyzem, hogy Bonsai alakot nem garantálok, ezek kis vékony ágak tejfölöspohárban amelyek "épp akkor" gyökeresedtek. Ha adsz egy címet küldök képet egy éves dugványról. Csak azárt dugványozom le őket, hogy ne kelljen az ágakat alakító-metszés után a szemétbe dobni. Kapnak egy életesélyt! :-)
Somap

Előzmény: chipmunk (383)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.29 0 0 383
somap/endru,
kicsit jobban odafigyeltem a serissa-imra, a szilt kitettem a "hidegházba" anyámhoz és a következőket tapasztaltam.
A szil köszöni jól van.
A serissák továbbra is több levelet potyogtatnak, mint amennyi nő és az egyik már majdnem kopasz. Most megfogott amit itt írtál, som, hogy a hőingadozás nem az igazi, nekem ui. ablakban van, és az ablak egész éjjel nyitva van résre. Akkor ne csodálkozzak? Spriccelem, locsolom minden nap, és nem jó nekik mégsem. Nem akarom máshova tenni, mert akkor most egy hónap alatt kétszer költöznek :(.
Egyébként ilyen carmona dugványt kérhetek esetleg én is? Csak, ha fölösleges van, tudod...
Köszi előre is
Chipke
Előzmény: somap (382)
somap Creative Commons License 2002.10.29 0 0 382
Üdv 111!

Igen, a csonk a visszametszés helye. Csúnya mi?
A kibújt gyökérke azt jelenti, hogy lassan át kellene ültetned a növényt. Erre legjobb a tavasz vége vagy nyár eleje. Földnek kiválló a homok és virágföld + tőzeg 1:1:1 keveréke.
Ez a bebarnulás természetes. Ne törődj vele. Örülj, hogy hajt a növény, nekem az első évben 1 db haltása volt. Azt hittem, hogy meghalt a fám, de nem így volt, csak gondolkozott egy kicsit és nem kapkodta el a növekedést.
A bimbó elhalás a helyváltozás következménye, amint megszokta a helyét virágozni fog, különösen akkor, ha növénytáppal felturbózták a kereskedésben.
A serissád nem volt huzatban?
A folyamatos hőingadozás nem jó a növénynek. Vagy 15 fok +- pár fok vagy 23. Ez a közel 8 fokos hőingadozás elég ahoz, hogy a fa ne tudja eldönteni hogy mi van. 15 fok neki megfelel a "téli" pihenőnek. 23 fok pedig a vegetációs időszaknak. Szellőzteni lehet télen a melegben tartott fánál is, de nem "órákig". A megfázott növényt pihentesd, a lekopaszodott ágat figyeld kb 3-4 hétig. Ha van rajta épp rügy az ezidő alatt biztos hogy kihajt. Ha elpusztult az ág is akkor tanakodj, milyen új stílusra alakítod a fát.
Kell carmona dugvány, vagy dugványnak való ág?
Somap

Előzmény: TopGun111 (381)
TopGun111 Creative Commons License 2002.10.29 0 0 381
Szia Somap!
A Carmonat kaptam ugyan, de akitől kaptam az ott vette a kiállításon. Igen van a törzsön egy csonk középen ami a visszametszés ugye? Egy nagyon vékony hajszál gyökér épp, hogy kidugja a fejét a cserép alján. Már kezdi eldobni némelyik levelét ahogy mondtad, van pár világosabb zöld levele és hajtása is. Ezek nagyon összevissza nőnek! :(( Nem úgy dobja el a levelet, hogy besárgul, hanem bebarnul és utána hullik le! ez nem azt jelenti esetleg, hogy beteg? Volt egy vékony szár aminek a végén volt egy bimbó, picit kinyilva. Gondoltam majd kifog nyílni teljesen, de sajnos bebarnult és elszáradt :( A Serissámmal is baj van! Úgy néz ki az egyik fele, mintha megégett volna a napon, lehullottak a levelei úgy, hogy bebarnulnak és leperegnek! mit tegyek? tegyem ablak párkányra? Azóta sem hozott egy árva bimbót sem! :(( Nem az a baj, hogy más növények is vannak mellettük ugye? Van pár kaktusz és egy harmatfű is a szobában, ahol az átlag hőmérséklet kb 15-23 fok körül van.
Előzmény: somap (374)
endru Creative Commons License 2002.10.25 0 0 380
Fogalmam sincs miért nem nézegetheted a lapomat. Most azt szeretném legalább kipróbálni, hogy letükrözöm egy másik szolgáltatónál is.
Előzmény: chipmunk (379)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.25 0 0 379
Endru, még mindig nem müxik a bonsai honlap.
Ch
Előzmény: endru (378)
endru Creative Commons License 2002.10.24 0 0 378
Ezekkel a hőmérséklettel mindig bajok vannak. Pl a fikuszról is 15 fok min. ajánlanak, én +5 foknál véletelenül az erkélyen hagyam jó pár napig és kibirta. A serissám, igaz már újnyi vastag, a múlt télen -3-ban telelt. A citromról és a gránátalmáról azt olvastam, hogy mérsékelt fagyot elvisel, az enyém is kibirta de erősen károsodott. Valaki serissát dugványozott vizben, de befagyott. Kiolvadás után semmi baja sem volt. A hőmérsékleten kivül sok minden befolyásolhatja, hogy mit bir ki a fa.
Előzmény: somap (377)
somap Creative Commons License 2002.10.24 0 0 377
Üdv Endru és Gun!
Én vagyok az aki meséltem, hogy van egy viszonylag jól élő Carmonám. 1998-ban kaptam ajándékba. Nyaraltatása egyszerű, csak kinti környezet kell hozzá. Télen beviszem egy fűtetlen szobába napos helyre teszem és kész. Jó tapasztalataim voltak a két ablak közötti téli tartással is. - akkoriban olyan régi tipusú lakásban laktam, ahol dupla ablak volt éa pont befért a tál a két ablak közé. Itt reggel mért érték -1 fok volt néha. A fa kibírta. Lehet hogy nem olvasta a Tomlinson könyvet. :-)
A termése - bát nekem csak egyszer termett -állítólag mérgező. A darazsak imádják a virágait. A forradás heggedése nálam csak 2 év után indúlt meg. A fa nem kapkodja el a növekedést sem. Jól dugványozható az Endrú-féle kolásüveg módszerrel. Pangó vizet nem szereti. Más nem jut eszembe.

Somap

Előzmény: endru (376)
endru Creative Commons License 2002.10.23 0 0 376
A Carmona microphylla (aki nem ismeri annak irom), magyar nevet nem hallottam, a Thomlinson borágófa néven emliti. Fényes, kissé bőrszerű 1x2 cm-es, ovális levele van, a hegyükön néhány rece előfordul. Fehér apró virágai vannak, melyből pirosra érő bogyó keletkezik. Nagyon szeretik a kereskedők behozni, biztosan nagyon olcsón adják. Nálunk már nem olyan kedvező az áruk, különösen azért mert nem ismerek olyan bonsai tartót aki szobában 3 vagy 4 évnél tovább megtartotta volna. Itt a neten valaki azt irta, hogy régebben van meg neki, kiváncsi lennék hol telelteti. 10-18 fok közti teleltetést ajánlja a könyvem, nekem csak tavasz óta van de már szörnyű csúf. A törzs végén a szokásos visszvágás beforratlan sebe látszik. Ez a seb akárhogy is kezeled szép lassan berohad, ha sikerül is teletetned ezt nem úszod meg. Ez a fa is akkor érzi jól magát ha 80% felett van a rel. páratartalom.
Előzmény: chipmunk (375)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.23 0 0 375
Pontosan milyen növény ez a Carmona?
A Serissa-nál szerintem az a titok, hogy napos ablak melletti helyen legyen "dunsztban" tehát nagy párával. Akkor nonstop virágzik, én ezt tapasztaltam. És, ha egy-két napra magára hagyom, megsértődik és sokáig tart, míg megint magához tér.
Chip
somap Creative Commons License 2002.10.22 0 0 374
Üdv!
111, a könyvet az Alexander könyvesboltban láttam.
Amit mondtál párásításra az bármely verzióban megfelelő. Egy icipicit beleérhet a cserép alja a vízbe, de ezt is csak ritkán, öntözésekkor. A pangó víz nem tesz jót a növénynek.
Kérdezek a Carmonádról: vetted vagy kaptad? A törzsön van erős visszametszés nyoma? Ha igen akkor öregnek nem mondható. Túléli a telet akkor elkezdheted "befaragni" a visszametszést és a fa pár év alatt eltünteti a sebet. A cserép vízelvezető nyílásán van már gyökér? Azaz kinőtt-e ott gyökérke vagy hasonló? Ha igen akkor nemsokára ültesd át.
Javaslat: ültetéssel várd meg a tavaszt. Ha műtrágyás varázslat van a fában és kibírja a telet akkor sokáig megmarad a fád és szép növény lesz belőle.Teleltetés: viszonylag hűvős helyen 5-15 fok között tartsd télen. Locsolás ezen a hőmérsékelten csak akkor ha kiszáradt a földlabda teteje. Tapasztalatom szerint a Carmona is megérzi a helyváltozást. Sárguló leveleket találsz majd, ne ilyedj meg semmi baj nincs. Ja és azon se lepődj meg, hogy első évben nem fog hajtani. Ha mégis akkor szuper helyen tartod a fát. Más most nem tudok írni. Kérdezz!
Somap


Előzmény: TopGun111 (373)
TopGun111 Creative Commons License 2002.10.22 0 0 373
Sziasztok!
Voltam kint vasárnap a kiállításon és megnéztem a bonsai-okat. Gyönyörűek voltak, irigykedtem egy kicsit, mert volt ott egy Serissa és még mindíg virágzott! az enyém még mindig nem! :(( A másik ami miatt nagyon "irigy" voltam, majd minden fa gyönyörűen mohásított volt! Különösen tetszett egy 11 fából álló erdő. Más: kaptam ott a kiállításon egy Carmona-t, (Somap nekem is van már Carmona-m :) ) néhány bimbó van rajta, úgynézki, hogy talán előbújnak. A kérdésem, hogy ha egy alátétbe teszek mosott kavicsot, vagy agyag granulátumot és erre öntök mészmentes vizet akkor evvel a párásítást megoldottam? a Serissat is tarthatom igy? Úgy gondoltam, hogy beteszek négy nagyobb kavicsot a tálka alá, hogy ne érjen bele a vizbe es igy tartanám. A Carmona kb 15 cm magas, kb 1 cm vastag a törzse (nem tudom hány éves lehet?)10x8x5 cm szögletes tálkában van. Nem szűk ez a hely neki? nem kellene átültetnem? Kérem, a tanácsaitokat! Előre is köszi! Somap az új könyvet hol lehet kapni?
somap Creative Commons License 2002.10.21 0 0 372
Üdv!
Megjelent egy új bonsai-s könyv. Hobbym a bonsai címmel. Megvette már valaki?
Somap
endru Creative Commons License 2002.10.16 0 0 371
A fa értéke is olyan bizonytalan mint a kora. Kereslet kinálat is lényeges azokon kivül amit irtál. Volt olyan eset, hogy nem túl értékes fáért nagy összeget kinált egy külföldi gyüjtő, a tulajdonos mégse adta el, úgy a szivéhez nőtt. Ilyen kérdéses árak máshol is léteznek: mennyit ér Milói Vénusz?
Vannak akik csinálnak adminisztrációt a fáikról, habár én csak egy ilyen embert ismerek, én lusta vagyok hozzá. Sajnos :-((
Ird meg nekem, ha tudsz "selejt" kiárusitásról, egyszer találtam ilyent. Ezekből néhány év alatt még kiállitásra alkalmas bonsai készülhet.
Az üzleti viszonyokat nem ismerem. Nálunk, mint tudod pokoli nehéz valami jobb fát kapni. Voltam Szlovákiában, Nyitrán, ez nem nagy város, de ebben a boltban több és jobb árú volt mint Pesten összesen. A Lajos u.-i boltnak nem jött be a bonsai árusitás, mást is árusit. Igaz Heidelberben sem csak a bonsaiból élnek.
Még egy fontos dolog. Nálunk csak keveseknek van kertjük, ezért a szoba bonsai a keresettebb. Ezeket nem nagyon érdemes itthon szaporitani, mert pl. ugyanabban az üvegházban ha muskátlit termeszt nagyobb jövedelemhez jut. Sajnos az Oázis tanácsadója (önmagát nemzeti bonsai mesternek nevezte ki) nem a legjobb tanácsokat adja. Nem hoznak be Murrayát. Könnyen tartható szobában, nekem 5 éve van meg panelban. Podocarpus is mostoha több mindennel együtt, de ugyanakkor Carmonát dögivel hoznak be, ez legtöbbször két három év alatt tönkre megy.
Az egyesületünk keres néhány olyan tagot akik komolyan foglakoznának bonsaial, és van kertjük.
Nem találtam pl. olyan asztalost aki bonsai alá asztalokat készitene. A tálak is gondot okoznak, ugyan F.Z. keramikus igen sokat segit, de ebből nem tud megélni ezért ha más munkája van elhanyagol minket.

Előzmény: somap (370)
somap Creative Commons License 2002.10.15 0 0 370
Endru!

A fa koráról jut eszembe a kérdés. Valójában hogy "számítják" a bonsai értékét?
Az egy dolog, hogy amit én nevelek nekem a legértékesebb és nem adnám el semmi pénzért, de mi határozza meg a fa piaci értékét?

Kor? Fa fajta? Stílus? Nevelési idő? Mi az ami számít?

Hallottam olyat, hogy egyes fákat családon belül "nemzedékek óta" nevelnek és alakítanak. Biztos így van. Annak van-e pénzben kifejezhető értéke?

A Bács Laci bácsi könyvében van egy fejezet a fák "dokumentálásáról" is. Ezt sokan csinálják így? Mármint azt hogy rajzolgatnak fényképeznek meg egyéb adatokkal ellátott "törzskönyvet" vezetnek a fákról?

Ha olyan egyszerű tömegbonsait csinálni akkor ez bombaüzlet? Foglalkoznak eladással egyáltalán?
Idén tavasszal volt szerencsém végignézni egy falerakat szezonális kiárusítását. Itt ezalatt azt értsd hogy a már totál begyökeresedett esetleg a cserépbe túlgyökeresedett növényeket potom áron "szétszórták". Mivel már 5-6 éve sínylődtek ugyanazon a helyen a nővények szinte önmaguktól felvették a bonsai alakját. /ez bugyuta megfogalmazás de jobbat nem tudok/ Szóval ezeket a növényeket csak alakra kell metszeni és biztos eladható. Na szóval pont ebben a kertészetben nézelődtem, hogy pl. egy boróka 700 Ft. Volt vagy X éves, látszott rajta, hogy nem tegnap dugványozták. Ez a méret egy kertészetben 2000 Ft körüli áron lenne. Ezzel szinte semmit nem kéne csinálni és kész a "bonsai". Na amikor ezt a kertészetet végignéztem jutott eszembe hogy ez nagy üzlet lehet. Csinálja ezt valaki? Én csak olyat hallottam, hogy bonsai-s emberke baráti körben "árulja" a fákat, de csak bonsaival foglalkozó bolt/kertészet nem sok van.
Szóval szerinted van erre kereslet? Érdemes ezzel foglalkozni üzleti szinten?
Üdv

Somap

Előzmény: endru (369)
endru Creative Commons License 2002.10.14 0 0 369
A fák kora talán nem is olyan érdekes mint a törzs vastagsága. Mi a 2000-es és 2001-es kiállitásunkon nem is irtuk fel a fa életkorát, de mivel a látogatók erre kiváncsiak voltak, idén már felirtuk. Vannak francia folyóirataim ők sem irták fel a kort. Volt egyszer egy barátunk aki kiállitott egy csodás buxust amit 70 évesnek mondott. 2 év múlva már 80.nak mondta. Magról ültettem narancsepret (Margitszigetről, Maclura pomifera). Tejfölös poharakban egy csomó kikelt. Kiültettem a kertbe, de néhány a pohárban maradt. Most, 4 év múva a poharasak alig vastagabbak egy hurkapálcikánál, a kiültetettek ceruza-kisujj vastag. A Hollandok, Németek (Heidelberg) a bonsaijokat Távol-keleten termesztik, ott a vegetációs idő 365 nap, ezért egy év alatt legalább háromszor annnyit nő mint nálunk. Találtam olyant a neten, hogy a kor mellett a nevelés idejét is felirták. (Ritka). Ha begyűjtünk egy fát, akkor legtöbbször kiültetjük a kertbe, hogy erősödjön, ha dugványozuk és megeredt, akkor irtó nagy cserépbe tesszük néhány évre.
Azért egy komolyabb fát ha meg is alakitanak néhány óra alatt, de azért jócskán kell idő, hogy besűrűsödjön. Voltam Szlovákiában egy kiállitáson, ott volt egy verseny, öten választottak egy-egy borókát azt kellett időre alakitani és a zsűri értékelte. Olyan szépek voltak, hogy a vesztesét is szivesen elfogadtam volna, hát még pár év múlva milyen lesz.
A tömegárút Távol-keleten úgy készitik, hogy hagyják nőni a fát, majd 20-30 cm-es darabokra vágják, ledugványozzák, miután kihajtott a lombját körbevágják. Ezért hokidachi ezeknek a stilusa.
Előzmény: somap (368)
somap Creative Commons License 2002.10.14 0 0 368
Üdv!

Fogós kérdés! Azt hiszem amikortól kikelt a magból számítják az életkort. Pl azt nem tudom, hogy egy szabadból csűjtött fának hogy számolják meg az évgyűrűit, de minden szakkönyv azt mondja pl, hogy 60 éves természetből gyűjtött "csoda" amit 10 éve alakítanak bonsainak.
Én speciek amit nem magam neveltem úgy tartom nyilván a korát, hogy X éve nevelem. Pl elég nehéz lehet alakról kort becsülni, mert létezik pl a mame méretű bonsai ami lehet 2 éves és 5 éves is, de "szabad szemmel" a laikus nem talál különbséget köztük.
Egyszer kérdeztem egy szakit az egyik fám koráról. Azt mondta, hogy ránézésre lehet 8 éves, de akár 40 is. /alakítás nyomai begyógyultak, alakja rendben volt stb./
Amit kertészetbe veszel pl szil vagy carmona azon látszik, hogy egy "nagy" fa ágait feldarabolták, meggyökerestették és valamilyen extra alakra hajlították és gyorsan eladták. Ezekbe fektetett munka nem több kb 3 évnél, vagy még annyi se, mert ha a Bács Laci bácsi könyvét végigolvasod és van érzéked az oltáshoz az oltvány 4-5 hónap alatt "beérik" onnantől már csak kondit kell adnod a fának műtrágyával és kész a BONSAI.
Ha nem is ilyen egyszerű ahogy leírtam de nem jár messze az igazságtól. Pl metszéssel akár 5 perc az alakformálás, 10 perc a cserépbe ültetés és kész a BONSAI ismét. Ezt speciel egy spektumon látott sorozatból vettem és próbáltam ki. Működött, kérdés, hogy egy ilyen gyors fának mi az értéke.
Na erről még lehetne értekezni, de hallgassuk meg Endrut is a témában.
Üdv

Somap

Előzmény: chipmunk (367)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.14 0 0 367
kérdés: egy bonsai növénynek mikortól számolják a korát? akkortól, mikor beültették bonsai edénybe, vagy az előtte levő időt is?
chipmunk Creative Commons License 2002.10.10 0 0 366
én meg explorer 6.0-t és nekem sem jön be.
de szerintem nem ez lehet a gáz (mondjuk nem értek hozzá) de régebben az 5-ös verzióval (egy évvel ezelőtt) meg tudtam nyitni, most hetente próbálom már egy jó ideje és nem megy.
Előzmény: somap (365)
somap Creative Commons License 2002.10.10 0 0 365
Endru!

Én Internet explorer 5-öt használok és nem tudom elérni a honlapodat.

Somap

Előzmény: endru (364)
endru Creative Commons License 2002.10.09 0 0 364
Kérném azokat akik nem tudják olvasni a honlapomat irják meg milyen és hanyas verzióju böngészőt használnak. Tibor azt irta, hogy lehet ez a hiba.
kösz
chipmunk Creative Commons License 2002.10.09 0 0 363
na most akkor én értem, hogy mi baja van a drágának. hát ez a növény alszik télen! akkor ne csodálkozzak, hogy potyog a levele, meg sárgul szegény kínjában, hogy bent kell neki lenni és nem kezdheti a pihijét, ugye? nyilvánvaló. kiteszem. és betakarom. aszittem ő bent is tud telelni és nem lombhullóka.

igen egyébként nálam az volt a gáz, hogy víz nélkül próbáltam kint nyaraltatni a növényeket...
illetve kitettem az orchideákat a napra így nem csoda, hogy leégett a 70%-uk szegényeknek. meg ilyenek. de nyilván többet ilyet nem teszek.

köszi
Csipike

endru Creative Commons License 2002.10.08 0 0 362
Kérem egy szaki válaszát miért nem tudják néhányan olvasni a honlapomat. A számláló szerint vannak akik elérik. Biztonság miatt, és a reklám kedvéért leirom a cimet.
www.extra.hu/bonszaj/index.html
Azaz "sz"-el és pontos "j"-vel, a végén meg kell az "l" betű.
Somap irásához csak annyit szeretnék hozzáfűzni (persze lehet, hogy irta csak nem figyeltem fel rá): Ha szabadban teletetsz arra kell ügyelni, hogy a föld ne fagyjon meg, ezért takarni kell. (beásni földbe, gyaluforgácsot szóni rá).Hasznos északi oldalra vagy árnyékba tenni, hogy a téli nap ne süssön rá. Persze a széltől is jó ha óvni tudod egy kis palánkkal. Fagymentes időben ellenőrizni kell, hogy nem száraz-e a föld, ha igen öntözni kell. Az én tapasztalatom szerint decemberben és februárban ajánlatos az öntözés.
Azt viszont nem tudom, hogy a kinai szil (Ulmus parvifolia) mennyire viseli el a mi teleinket? Nekem nincs ilyenem.
Előzmény: somap (361)
somap Creative Commons License 2002.10.08 0 0 361
Üdv!
A megdöglik a kisfa akkor szar lesz neki! :-)
Nem tudom, hogy irtottad a növényeidet. Nekem kint szabadlevegőn nap és víz hozzáadásával élnek a fáim. Egyszer próbálkoztam víz hozzáadás nélkül életben tartani a fámat (tölgy) de nem bírta! :-)
Ha kiteszed a szilfát akkor pár hétig még megtartja a lombját. Utána megsárgul a levél és leszedheted az egészet. Ez a művelet amellett hogy kielégíti az összes agresszív hajlamodat megmutatja, hogy milyen ágrendszert alakítottak ki a fánál vagy te hogyan tudod ezt tavasszal átalakítani. Tavasszal látni fogod, hogy megduzzadnak a rügyek és éled a természet meg ilyesmik. Ha nem rügyezik és nem tudod mi van akkor megfagyott a fa. (ha ilyen fád van vagyis nem rügyezik mindig nézd meg a földlabdáját. Ha a gyökereknek fehér a vége él a növény, ha barna akkor kukázd ki a halott fádat! Előfordul, hogy "elalszik" a fa vagyis a többieknél később hajt lombot. Az hogy ez mennyi idő nem tudom pontosan, de hallottam már 3 hetes "alvásról")

Endru honlapját nekem sem sikerült elérnem, mert az extra.hu tele volt.

Somap

u.i.: bocs, ma cinikus hangulatom van.

Előzmény: chipmunk (360)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.08 0 0 360
azt mondod? de ha meghal morcos leszek ám!
mostanában valahogy egyébként is irtom a növényeimet a szabadba tevéssel, úgyhogy nem akarok kisérletezni. most akkor le fogja dobálni az összes de összes levelét, és honnan tudom, hogy mi van? tavasszal, mikor nem hajt ki?
na még meggondolom.
Endru, nem lehet felmenni a honlapodra, már egy ideje próbálom, minden féle időben.
chip
Előzmény: somap (359)
somap Creative Commons License 2002.10.07 0 0 359
Chip!
Ha a szil le van harcolva, akkor még most ha kirakod és erős gyökérvédelmet használsz túléli. Én az Oázisban vásárolt teljesen leharcolt szileket tettem ki január végén a "fagyba". Megmaradtak.
Somap
Előzmény: chipmunk (358)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.07 0 0 358
Köszi, ez lehet az oka, mert bent voltak a lakásban és nem pont az ablak mellett. A szabadba már csak tavasszal teszem ki a szil-t, most már mindegy, így tuti megfázna.
A teleltetést a többi növényemre tavaly én is hasonlóképpen végeztem, akkor a juhart is beteszem a ládikóba, ami lefagy lefagy, ami nem, az meg csak továbbviszi szegényt.:(
chip
Előzmény: somap (357)
somap Creative Commons License 2002.10.04 0 0 357
Üdv!

A szil és a serissa szerintem nem kap elég fényt. Ha a sziledet kiteszed a szabadég alá akkor van esélye hogy túlélje a fagyot. Az "edzést" tavasszal kellett volna kezdened. Szabad levegőn még félárnyékban is feldúsul a szil levélzete. Tűző napot nem szereti, de tapasztalatom szerint ha van elegendő öntözés kibírja. A teraszom olyan, hogy csak reggel van egy kis árnyék és utána ragyog rá a napsugár. Reggel és este kell locsolnom nyáron, de a szilek jól megvannak.
A juharral kapcsolatban: én a teleltetéshez nagy ládát használok (nagy= összecsuktató műanyagláda kb 45x40x30)Ennek az aljára teszek ujságpapírt, hogy a forgács ne szóródjon ki, erre teszek forgácsot, bele a fát cseréppel együtt, és a cserépet körülszórom forgáccsal, addig, hogy 1-2 cm-re ellepje a cserepet. Ha nagyon száraz a faforgács, az egészet megöntözöm még "jó" időjárás esetén, hogy ne szárítsa ki a földlabdákat. Ha nagyon szeles helyre teszem az így "kezelt" növényt akkor ujságpapírral letakarom a forgács nagy részét, hogy megakadájozzam azt, hogy mindenhol legyen forgács a bonsaitálon kívül.
Üdv
Somap

Előzmény: chipmunk (356)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.03 0 0 356
Na jó, majd még gondolkozom, hogy kint hagyjam, csak akkor tényleg jól be kell bugyolálni a cserepet. Meg megnézem, hogy hány fok van a teraszon.
Van ám még egy problémám. Kínai szil, a leveleit dobálja, sárgulnak betegesen, a közepétől, meg a végétől, de nem száradnak, hanem besárgulnak és potyognak. Nem hiszem, hogy túlöntözöm.
És erre is, meg serissára is jellemző, hogy felkopaszodnak. Oldalt lepotyognak a levelei, és csak a vége nő, ezért ahogy visszavágom egy-két levélnél, hosszú szárak lesznek és nem szép dús.
???
köszi
Csipi
somap Creative Commons License 2002.10.03 0 0 355
Üdv Mindenkinek!
Valahol a +5 fokos hőmérsékletet olvastam. Azt viszont tapasztaltam, hogy tavasszal az éjszakai fagyok elmúltával "egyből" látszik a szilfáimon a rügyek megduzzadása.

A fűtetlen teraszon is kitelel a növény mint pl. a muskátli, de nem lesz "téli pihenője". Chip, arra figyelj, hogy közel legyen a növény az üveghez, hogy hidegebb helyen legyen. Talán így jobb a teleltetés.
Nekem szilnél sikerült már hasonló. Én a fürdőszoba-ablakban tartottam a növénykét. Néha a cserép hozzáfagyott az üveghez, de a fa kibírta. Megjegyzem, hogy a következő évben nem volt fenomenálisan szép a fa, csak akkor lett tuti amikor kint szabad téren telelt. Nem tudom mi az oka, de valószínüleg az, hogy nem volt "normális" pihenőideje a fának.
Kérlek írd le a tapasztalataidat!
Somap

Előzmény: endru (354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!