Keresés

Részletes keresés

Sunfi Creative Commons License 2012.05.01 0 0 1901

Itt nincs olyan, hogy egy rész állami támogatás, ha napelemet szeretnél szerelni?

Előzmény: KömKel (1900)
KömKel Creative Commons License 2012.04.30 0 0 1900

Ennek azért számolj egy kicsit jobban utána.

 

Egy fűtőpanel ára kb 100 W-onként 10e Ft, tehát kb 340e Ft az egész házra. Minél több helyiséged van, annál több panel kell, fajlagosan annál többe kerül (vezérlés, elektronika).

Továbbá a 1.5 kW-os, visszatáplálós napelemrendszer kerül mostanában kb 1 millába.

 

Ha végigszámolod a beruházás kezdeti költségeit, valamint 10 évre az üzemelési költségeket, a jelenlegi árak mellett egyenlő költség jön ki. (visszatáplálós napelem vs gáz)

 

10 év alatt tönkremegy nagy valószinűséggel a gázkazán, amit cserélni kell = 300e Ft

10 év alatt az inverter és a napelem bizonyos részei is elszállnak, cserélni kell  3.3 kW-os inverter ára szintén 300e Ft

 

Magyarul lehet érvelni egyik és másik mellett is, de hosszútávon nagyjából egálban van a kettő.

 

Csakhogy a gázfűtésről és rendszerelemeiről van hosszútávú tapasztalat, az ember tudja mire számithat. Viszont ha a napelemrendszer bemondja az unalmast, akkor az súlyos százezrekben mérhető.

És ne gyere azzal, hogy 15 év garanciát adnak rá, mert ennyi ideje nem létezik ez a technológia, tehát a látatlanra mondják, hogy nem lehet gond. Lehet, hogy a profi amcsi vagy német cuccokkal tényleg nincs probléma 10 évig, csakhogy annak az ára a kinaiénak a duplája, triplája. Ami ugye boritja ebből a kezdeti kalkulációt...

 

Induljunk ki a magyar piacból, reálisan, azaz rosszhiszeműen hozzáállva. Most nagy sláger a napelem, a cégek között rengeteg lehet a svindlis. Pár év alatt megszedi magát, bedönti a céget (alapit másikat), te meg futhatsz a garanciád után. 

Sajnos ez a magyar valóság.

 

Szeretném, ha pár éven belül tényleg olcsó és reális lenne a napelemes fűtés+HMV, de most még ez csak utópia. (itt ebben az országban).

Előzmény: crimsi (1899)
crimsi Creative Commons License 2012.04.30 0 0 1899

Szerintem nem ártana egy  kicsit a jövőben is gondolkodni.

 

Ha már van egy 3,4 Kw-os hőigényű ház, egyszerűen érthetetlen, hogy miért javasoljátok az igen komoly beruházásigényű hőszivattyús vagy bármilyen vizes rendszerű fűtéseket.

Megéri nyavalyás 3,5 KW energiáért ennyit beruházni?

Igen, tényleg: a villany 2,5-szer olyan drága ! Most és ugyanolyan hatásfokkal!

 

Én ilyen házban egy év múlva csendesen mosolyogva figyelném, hogy a tetőn figyelő 3KW napelemrendszer - melynek ára lassan már csak annyi, mint egy hőszivattyú a hőleadó rendszer nélkül -megtermeli az évi 3500KWhenergiát, mely minden fogyasztóm energiáját megtermeli és még a fűtésre is marad. A szobákban 3-4 db fűtőpanel fűtögetne majd, helyiségenkénti vezérléssel (max. 200.00 ft-ért).

 

Nem igazán érdekelne a gáz léte, fűtőértéke, Nabucco, ilyesmi.

A kazánházon és kéményen megspórolt további 1-2 Mft-on elutaznék valahová vagy vállalkoznék vele.

 

A későbbiekben a gázos fűtés évenkénti karbantartásán és 6-8 év múlva esedékes kazáncserén megint csak nyernék...

 

A melegvízre tényleg jó a kollektor (nyáron), de ha van elég amper egy átfolyós rendszerű HMV is megteszi max.70 ezerért.

 

Nem értem mit akartok a gáztól....Csak a megszokás kedvéért azért nem kéne minden áron!

 

 

 

Előzmény: KömKel (1887)
quirin Creative Commons License 2012.04.27 0 0 1898

A felújítás igazából alapvető dolgokat érint: szogetelés, fűtés, nyílászárók stb. mert ezeket az állapotuk miatt muszáj. És ha már így állnak a dolgok, és van ez az energiatanúsítvány is, igyekeznék egy jól működő, és jó besorolást érdemlő megoldást beépíteni.

Émile Creative Commons License 2012.04.27 0 0 1897

 Egy eladásrakínált lakásnál felesleges mindenféle felújítást csinálni. A vevő , az új tulaj  úgyis a saját izlésének és  igényének megfelelően átalakítja.

 Viszont azért működjön minden !!

 A bérletnél azért más. Igaz vannak bérlők akiknek semmi sem jó !

 Lehet milliókat beleőlni egy lakásba, ha a mikrokörnyezet rossz, kidobott pénz az ablakon.

Előzmény: quirin (1893)
Sunfi Creative Commons License 2012.04.27 0 0 1896

Jól hangzik ez a villányi út...:) Van már konkrét vevő is?

Igazából nem tud intézkedni, mert nincs itthon. Így muszáj lesz mi elintézzük.

 

Előzmény: quirin (1895)
quirin Creative Commons License 2012.04.26 0 0 1895

Szia!

 

A XI. kerületben a Villányi út közelében van, de ez nem hirdetési felület, úgyhogy, ha esetleg mégis érdekel, akkor majd privátban beszéljünk róla :)

Mint tapasztalatlan eladó, időről időre én is belefutok ebbe-abba, most aktuálisan az energiatanúsítvány az, ami "nehezíti az életem". Egyelőre sok a nyűg vele. Mireg megbízható és korrekt ajánlatot találok, sok időm rá fog menni. Fura, hogy a ti esetetekben nem intézkedik ezzel kapcsolatban, de ha ti elintézitek neki, akkor végül is megteheti :)

 

Sunfi Creative Commons License 2012.04.26 0 0 1894

Szia, mi épp új lakásba költöznénk, milyen árra gondoltál? Hol található a lakás?

A miénk már megvan, már kiválasztottunk egyet, foglalót is fizettünk. Most intézzük az ügyes-bajos dolgokat ehhez kapcsolódóan - úgyhogy csak kiváncsiskodom...:)

Bizony bizony nem mindegy, hogy milyen megoldást választassz, mi is most kellene elintézzük ezt az energiatanúsítványos dolgot. Plusz egy púp a hátunkon...a tulajnak nincs ideje foglalkozni vele (?!)...

 

 

Előzmény: quirin (1893)
quirin Creative Commons License 2012.04.25 0 0 1893

Sziasztok!

Épp eladni készülök a lakásomat, de előtte még fel kell újítanom egy két dolgot, pl. a hőszogetelést is. A fűtéssel kapcsolatban azonban meg vagyok lőve. Van ez az eladásnál kötelező energiatanúsítvány dolog, ami idén már kötelelző. Nem szeretnék olyan megoldást választani, ami miatt esetleg alcsony besorolást kap a lakás és emiatt elveszítek egy vevőt. Viszont azt sem szeretném, hogy túl nagy legyen az ezzel járó költség.

Egy első emeleti 60-as években épült 50 m2-es lakásról lenne szó. Minden közmű be van vezetve. Korábban távhő szolgáltatás volt, de az teljesen meg lett szűntetve. Szóval remélem jó helyen járok és tudtok segíteni abban, hogy milyen megoldást válasszak.

joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1892

NEM az egy időben is történhet....csak később a fűtökörbe menő viz hőmérsékletét beállítod a keverőszeleppel

 

IRÁNY A PUFFERES TOPIK !! :-))

Előzmény: anton78 (1891)
anton78 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1891

Köszi a linket!

 

Értem hogy azért van hogy tárolja úgymond, csak nem volt világos hogy le kell hűteni amit már egyszer felmelegítettem?!...de akkor talán ez úgy működhet valahogy hogy előbb a HMV előállítása történik aztán a fűtés

Előzmény: joevagyok68 (1889)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1890

"Gáz nélkül ami borzasztó drága még, az a melegviz előállitás."

http://www.szakszer.hu/sites/default/files/jó_javasolt%20bekötés.JPG

 

A linkelt bekötésben, van INDIREKT tartály IS !

Nyáron néha felfűtve a puffert, abból lehet melegvizet csinálni .

Hogy hány naponta az a "néha", majd megmondja az aki úgy csinálja. :-))

Előzmény: KömKel (1887)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1889

"mi legyen a mgetermelt hővel????"

 

Ott írtad a puffert IS....szerinted az miért van a rendszerben, ha nem azért, hogy "pufferelje" a megtermelt felesleges energiát

http://www.szakszer.hu/sites/default/files/jó_javasolt%20bekötés.JPG

Előzmény: anton78 (1888)
anton78 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1888

Akkor azt hiszem a villany az kilőve!!! Na igen tetszenek a hőszivattyús rendszerek csak ami nekem talán megfelene az bizonyára más más kategória árban mint amre gondolok gépészetben viszont a levegő-víz kombinációban úgy olvastma h nagy minuszban pedig nem használható már...de pont akkor kell fűteni amikor hideg van kint csakhogy az nem jó a szivattyúnak sem :(  viszont azon merengtem hogy ha egy jól szigetelt ház van akkor egy faelgázosító kazánt padlófűtéssel és puffertartállyal megéri kiépíteni-e mikor a kazánnak kb 90 celsius fölötti vizet állítanak elő mert akkor jó a hatásfok viszont a padlófűtésbe pedig csak 40 celsius körüli mehet ha jól tájékozódtam...mi legyen a mgetermelt hővel????

KömKel Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1887

Én terveztem nemrég egy 0.16 körüli 74 m2-es házat, annak a max hőigénye 3.4 kW lett.

 

Ennek ellenére azt mondom, hogy mivel a villany ára 2.5x annyi, mint a gázé, elveszitenéd azt az árelőnyt, amit a jó hőszigeteléssel nyernél. Magyarul olyan lenne villannyal fűtened, mintha lenne egy közepesnél rosszabb szigeteltségű házad.

 

Gondolkodhatsz még:

- levegős hőszivattyú

- bármilyen vegyestüzelés + puffer

- + bármelyikhez kollektor rásegités

 

Gáz nélkül ami borzasztó drága még, az a melegviz előállitás. Ehhez mindenképpen jó lenne kollektor (+elektromos fűtőpatron kiegészités).

Előzmény: anton78 (1886)
anton78 Creative Commons License 2012.04.20 0 0 1886

Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy mivel az aktuális telken pont nincs gáz bevezetve csak villany és a víz van bent ezért arra gondoltam mi van ha nem is kötnék be gázt, mivel ki tudja... kérdezném hogy egy mai kornak megfelelően szigetlet kb 110nm földszint + 40 nm pince  - bár a falazat anyaga még nem kristályosodott ki bennem - (szeretnék ~U=0.140-0.160 W/m2K (internetes kalkulátorokkal számítva)) jó falazattal lévő új építésű háznál mi lenne egy költséghatékony és jó fűtési rendszer. Bár a fórumokat járva gondoltam faelgázosítóra padlófűtéssel és ha netán akadna egy jó kis pályázati nyeremény akkor még egy kis napenergia rásegítésre. Talán nagyon bátor lennék ha csak villany fűtés és napelem kombináció ami hálózatra visszatápláló...? bár ez utóbbinak kivitelezése nem összehasonlítandó az előzővel úgy vélem... nagyon sokat agyalok most hogy merre legyen az arra...mindenestre előre is köszönöm a válaszokat

Törölt nick Creative Commons License 2012.04.01 0 0 1885
A villanykazánok mocskosul túlárazottak ahhoz képest hogy egy fűtőszál meg egy szivattyú.
Ne feledd, hogy a hőszipkával leg rosszabb esetben fele, általánosan harmada nyáron pedig akár negyede lesz a villanyszámlád!
Előzmény: ktm250 (1883)
Törölt nick Creative Commons License 2012.04.01 0 0 1884
Igen, aki ilyen igéretekkel eladja ezeket az eszközöket azt bíróság elékellene vinni!
Előzmény: asztalosgabor (1882)
ktm250 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 1883

Köszönöm a kimeritő korrekt választ és segitséget ,közben már 3x végignéztem az oldladon a házat!Vizes rendszerem már kivan épitve húsvét után jön a végleges beton rá aztán a lapozás stb ,lehet hogy nem kellett volna de családban van több ilyen rendszer mind 20 évesek és nem volt még bajuk,de ez nem is lényeg most!

Még annyi hogy villany kazánnal ne is probálkozzak ?,mert az is kb 250eft és 350eft körül mozog,igy az olvasottak alapján a te megoldásod jobbnak tűnik mint a villanykazán!

 

Te arra még nem gondoltál hogy NAPELEMEKET telepits hálózatba visszatáplálással? akkor aztán tényleg kevés lenne a villanyszámla!Fűtés után én ezt tervezem főleg ha villannyal fűtök majd ami nagyon sanszos!

 

Előzmény: Törölt nick (1881)
asztalosgabor Creative Commons License 2012.04.01 0 0 1882

"Egy jól szigetelt új ház fűtése kb annyiba kerül villannyal, mint egy régi építésű (1970 - 1980, tök általános kocka ház) fűtése gázzal."

 

Ez így van, de sokan azt hiszik hogy a különböző méregdrága "csodapanelekkel" a régi lerobbant lakásban nem lesz 2-3 x akkora a villanyszámla mintha gázzal fűtenének.

 

 

Előzmény: Törölt nick (1880)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1881

Én nem csípem a vizes rendszereket. De ha azt akarsz, akkor vegyél egy Ozone Aqua-t, ami egy olcsó kínai hőszipka levegős beltéri egységgel és melegvíztartállyal.

Az 7.1Kw teljesítményű, 250 literes tartállyal kb 350Eft körül megvehető.

 

Namost, ezt három féle képpen is fel tudod használni padlófűtésre a beltéri légfűtése mellett:

1. A tartályon van napkollektor csatlakozás, ezt rá tudod kötni a padlófűtés rendszerre egy keverőszeleppel és szivattyúval. Tartályodban forró víz lesz 50 fokos, padlóban meg annyi amennyit a keverőszeleppel beállítasz. Használati melegvized is adot a tartályban, mivel alapvetően erre való ugye. Gépésszel kell ellenőriztetni, elegendő e a napkoli kicsatolható teljesítménye, esetleg ennek megfelelően érdemes nem mindenhova PH-et tenni.

 

2. A tartály hmv kimenetét és hidegvíz bemenetés kötöd keverőszeleppel a PF körre keringetőszivattyúval. Attól függően, hogy mennyire lehet levenni a gépen a HMV hőfokot, elhagyható esetleg a keverőszelep, és a hatásfok is így a legjobb.

 

2. A tartályt kukázod, és direktbe kötöd a hőszipka hőcserélőjét a PH körödre. Tartályt eltesed emlékbe, a vízhőfokot meg a készüléken állítod igény szerinte (ezt ellenőrizni kell a forgalmazóval.

 

Az én hőszipkás fűtésem mindössze egy darab téli, fűtő üzemre optimalizált inverteres klíma a központi helyiségben. Mivel a házam nagyon jól szigetelt, ott 22-23 fokot tartva a többi helyiségben sem volt időn 21 fok alatt a hőmérséklet. Ez a Fujitsu ASYG12LTCA került nekem 265 000,- pénzbe + 65 pénz szerelésbe. Mivel utólag kellett hozzá a H-tarifa kört kialakítattnom, a villanyszerelés még egy százas volt. Ha ezt építkezéskor megcsináltatot, akkor kb null aköltsége lesz, H-tarifát és mérőórát a szolgáltató ingyen ad.

 

Kukk az adatlapomra, ott egy link a házamra!

Előzmény: ktm250 (1878)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1880

Látom írni, idézni tudsz, de olvasni nem igen ...

 

Tehát, akkor még egyszer: Egy jól szigetelt új ház fűtése kb annyiba kerül villannyal, mint egy régi építésű (1970 - 1980, tök általános kocka ház) fűtése gázzal. Direkt kiemelem, hogy nem ugyan annak a háznak a fűtése. Viszont az ország házinak nagy része ilyen, mindenki tisztában van vele mennyi az annyi.

 

PL, amíg anyám minden hónapban fizet 27Eft-t gázra meg vagy 10 ezret villanyra a 10x10-es házára, én fizetek 25Eft/hót a 10x14-es házamra csak villanyra, más nincs.

 

Szerintem ez egy több mint releváns összehasonlítás, mert az ember vehet mondjuk egy régi házat vagy építhet egy jó újat, aminek haszonló lesz a kültsége villannyal fűtve is mintha a régiben fűtene gázzal.

Előzmény: Dunit (1879)
Dunit Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1879

 Egy állítás :

 

 "Direkt villamos fűtés jó szigetelés mellett versenyképes egy régi, tipikus gázfűtésű ház költségével (mondjuk 25-30Eft/hó)."

 

 

  Egy ellenállítás : Nem igaz !

 A jó szigetelés viszont mindig előnyös.

 Persze néha nincs más mint a villanyfűtés (pl. nincs gáz, a gázberuházás fajlagosan nagyon drága, nincs szilárd tüzelő tárolási lehetőségstb. ).

 De azonos feltételekkel a villanyfűtés minden más fűtésnél drágább ) Kivéte pl. az olaj mert az tán még drágább.

ktm250 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 1878

Szia!Tudnál nekem valami tanácsot adni hogy mit kössek padlófűtésre?,villanykazánra gondoltam első körben, de félek attól hogy nagyon drága lenne az üzemeltetése, a ház jól szigetelt lessz!

 

"Lehet légbefúvásos, vagy vizes rendszer is" itt milyen rendszerre gondoltál pontossan?ez 330eftból hogy hozható ki?

 

Előzmény: Törölt nick (1877)
Törölt nick Creative Commons License 2012.03.30 0 0 1877

Szia, én csak villannyal fűtök. Konkrétan csak áram és hidegvíz jön be  aházba.

 

Direkt villamos fűtés jó szigetelés mellett versenyképes egy régi, tipikus gázfűtésű ház költségével (mondjuk 25-30Eft/hó). Ugyanakkor sokkal komfortosabb, megbízhatóbb és helyiségenként könnyedén szabályozható. Bruttó beruházási költség kb 40Eft/helyiség.

 

Ugyancsak opció és nekem ez is van, a villamos hőszipkás fűtés. Ez már azonos feltételek mellett is olcsóbb mint a gázfűtés (5-10Eft/hó). Lehet légbefúvásos, vagy vizes rendszer is. Az én levegős rendszerem bruttó költsége 330Eft volt. Egy reális becslés itt a 100Eft/szoba.

 

Link a házamra az adatlapomon!

Előzmény: mariannasz (1873)
ktm250 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 1876

szia!pedig Engem is érdekelne!

Előzmény: Biovadász (1875)
Biovadász Creative Commons License 2012.03.29 0 0 1875

Nekem van, tapasztalatokat visszaolvashatod ezen a fórumon.

Leírni még egyszer nem fogom, mert akkor megint jön hogy hazudok. :)

Előzmény: mariannasz (1873)
SolnesMM Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1874

 Drága nem éri meg.

Csak ott van létjogosultsága ahol mással nem oldható meg a fűtés !!

Előzmény: mariannasz (1873)
mariannasz Creative Commons License 2012.03.28 0 0 1873

Sziasztok!

 

Olyan illetékességű személyel szeretnék beszélni aki villamosenergiával fűt! Érdeklődnék milyen tapasztalata van ezen a téren? Megéri e befektetni ebbe a rendszerbe?

 

Köszönöm segítségeteket!

Dunit Creative Commons License 2012.03.14 0 0 1872

 Mi a probléma azzal a kályhával ?

 Ja hogy van benne azbeszt !

 Na és ?? !!

Attól még senki nem dobja fel a talpát.

 Egyébként  viszonylag könnyű kiiktatni azt a kicsi azbesztet.

 A kifújónál teszel oda alu lemezt és kész .

 A szigetelése egyébként ásvány gyapot.

Előzmény: caudatusx (1871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!