Köszönöm szépen a csemegeszőlő fajtákkal kapcsoltatos tanácsát!Beszéltem a Veres Csabával és meg is rendeltem nála a vesszőket, nagyon korrekt rendes ember.Köszi mégegyszer.
A kérdésedre itt van a válasz a fórumon, csak visszább kell nézned.
(6965,6966,7007)
Keress rá a fajtákra a google-on és tájékozódj a tulajdonságokról mielőtt telepítesz. Figyelmedbe ajánlom a szinte minden igényt kielégítő uj R (rezisztens) fajtákat.
Általában a tavaszi ültetés preferált, ha ismered az oltvány előéletét, vagy tevékenyen tudtad befolyásolni. (Értem ezalatt, olyan helyen telelt ahol se nem fagyott el, se nem száradt ki.)
Ha nem túl érzékeny fajtát keresel, akkor a fajtaleírásokban a rezisztensre, vagy toleránsra vadássz; ill. ajánlom ezt az írást: rezisztensek
Köszi a valaszokat. Mikor erdemes inkabb ültetni? Összel vagy tavasszal? De vegülis az elsö kerdesemre mindig nem kaptam valaszt. Nekem kb 3-3 fajta kellene piros es feher amik aug közepetol okt közepetöl ernek.
Ősszel tudok neked vinni,bár én kiskőrösi vagyok de Kecskeméten dolgozom.Van több fajta. Muskotályos pannóniáról hallottatok már?Az egyik munkatársam ígért nekem.
Én Szentesi Józsefét kóstoltam, akkor ez volt a benyomásom róla.
Magamnak csak azért nem tennék, mert nem vagyok biztos abban, hogy termőhelyen (Dörgicse) volt ilyen, ugyanis a 100-150 évvel ezelőtti forrásokban nem találtam nyomát.
Szerintem mindenképpen kóstold meg, mielőtt telepítesz. Szentesi nagyon kedves ember, azt is el tudom képzelni, hogy oltóvesszőt is ad - ha másnak el nem ígérte.
A csókaszőlőből készült borról nem mindenkinek ez a véleménye. Vannak személyes tapasztalataid ? Hajlanék arra, hogy telepítsek néhány tőkét, de csak akkor ha tényleg tudod ajánlani.
Ballószögön, Hetényi Zoltánnál érdeklődj. A telefonszáma: 06-20/485-6081 A telephelye az izsáki úton, a ballószögi elágazással szemben van Tavasszal ültettem a tőle vett Kadarkát, a nyár végére 1-1,5 méteres hajtásai voltak
30-40 évet szoktak mondani a szőlőnövény élettartamának, de jó neveléssel és alacsony terheléssel 80-100 év sem elképzelhetetlen. Aztán vannak komoly, sokszáz éves matuzsálemek is.
Hogy mire érzékeny azt nehéz jgy röviden elmondani. Élőlény a szőlő, pont olyan könnyű elpusztítani mint bármely más élőlényt. Túl hideg, túl meleg, túl sok víz avagy túl kevés, túl sok napsütés vagy éppen túl kevés. Kártevője is van sok, azokat a vegyszereket amik elpusztítják pedig képtelenség felsorolni... többek között a krómkénsavat se szereti.
Sziasztok. Szeretnek 10-20 tö csemegeszölöt telepiteni sajat celra. Milyen fajtakat ajanlotok ami nem tul erzekeny es igenyes? Bar vegülis 10-20 tönel nem gond ha igenyes is. Hol lehet ilyeneket szerezni Kecskemet környeken?
Én azt hiszem, a helyedben csókaszőlőt tennék, mert abból elképesztően komplex bort lehet csinálni. Ezen kívül őshonos fajta, tehát értéket is mentesz.
Én is abszolút a Merlot ellen vagyok, ne majmoljuk már ennyire a világfajtákat! Tegyél Kékfrankost, Zweigeltet vagy ha kísérletező kedvű vagy Kadarkát vagy a Zoli által említett Hungarikumokból, ha teljesen egyedi bort szeretnél....
Egyet értek az előttem szólóval. Ha csak 100 tőt telepítesz, azt én sem ajánlanám. Bár nagyon jó bora van, de emellett kényes a fagyra, a virágzáskor ha az időjárás nem kedvező, könnyen elrúgja a termést. Zöldmunkára is igényes, mert nagyon sok hónaljhajtást hoz, amit rendben tartani elég macerás.
Miért pont Merlot? A boltok rogyásig vannak Merlot-ból készült borokkal. Ha gyümölcsös bort akarsz akkor szerintem a Zweigelt, Csókaszőlő, Kék Bajor, Tihanyi Kék fajtákat javasolnám.
Kedves Szőlészek!
A fagyok elmúltával tudna valaki nekem Milleneum, Nagyezsda és Vénusz fajtákból néhány szemes oltóveszőt (átoltáshoz) adni? Örülnek, ha tudnátok postán küldeni (nedves papír, műanyag zacskóban és közönséges borítékban), de Székesfehérvár környékén örömmel érte mennék.
A direkttermő szöőlőket kivonták a termelésből ,mert tul sok a metil tartalma ha jól emlékszem azt olvastam még régen ,hogy nem egészséges bort késziteni belőle.
Üdvözlöm a fórumozókat. Hetek óta olvasom a lapot és most vettem a bátorságot hogy írjak is. VICA 46 kérdésére üzenem a SUVENIR különlegesen jó, fűszeres ízű szőlő. Kizárólag hobbiként és saját részre szeretnék ültetni 100 tőke vörösborszőlőt. Én Merlot-ra gondoltam esetleg még egy fajtát együtt szüretelve és erjesztve. Kérem a véleményeket segítsetek meghoznom ezt a fontos döntést .
Egy ilyen ajánlat az nem ajánlat, hanem egy hatalmas szívesség kérése. Kérdezd meg a barátodat, hogy szánna-e némi pénzt is az ültetvényre, mert akkor más sok okosságot tudnál csinálni. Direkt termővel én nem foglalkoznék. Van annyi izgalmas, szép és jóra való hagyományos szőlőfajta, hogy szerintem kár vesződni azzal amiből a törvény szerint nem is szabadna bort csinálni.
A szőlő is olyan mint az ember. Ha nagyon lerabolták és megkínozták akkor 30 évesen is lehet kiöregedett vénség, de ha jól tartották, gondját viselték és nem terhelték agyon, akkor 80 évesen még pozsgás arcú, huncut kedvű lehet.
Először is tisztázd magadban, mit szeretnél: ha a gondozatlan szőlőt újból rendszeres művelésbe vonod, rengeteg nagyszerű élményben lehet részed: rendszeres testedzés, szabadban, jó levegőn tartózkodsz, rácsodálkozol milyen gyönyörű a természet. Sikerélményed is lesz talán, hisz termést is ad majd a rendbehozott ültetvény ("Koszlik-foszlik a talmi holmi . . ."). Közben meg belejössz, megtanulod a szőlőművelési alapokat, amit majd egy saját birtokon kiteljesíthetsz. Gondolj bele: nem a sajátodon gyakorolsz, hanem más szőlőjén (remélhetőleg nem a kárán! :).
A borról amit majd szűrsz: kóstoltad a direkttermő szőlők borát? Lehet hogy ízlik, lehet hogy nem. Lehet hogy különlegesnek találod majd. A mai közízlés szerint nem jó a boruk. De ettől függetlenül még sokak, főként idősebbek kedvence. (tudod: mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki! :) Milyen mennyiségről beszélünk 200 tőke esetén?
Ha mégsem ízlik, sőt még ajándéknak sem jó, akkor cserealapot tudsz képezni, vagy eladni és olyan szuper nem-direktermő bort veszel vagy cserélsz, amit csak akarsz.
Én a máséban semmilyen átalakítást sem végeznék, de egy már meglévő, de elhanyagolt szőlőt - már ha ilyen kedvem lenne- inkább művelnék újra, legyen szó akár direkttermőről is.