Keresés

Részletes keresés

mpara Creative Commons License 2011.06.24 0 0 13092

off

 

Lehet, hogy egy hideg p*csa vagyok, de nekem a rettegés a szeretteinkért/magunkért az 1, a gondolkodás, amivel belátom, hogy a vakbélműtét/ivartalanítás szükséges, az 2, és ez utóbbi egyszerűen felülírja - mert felül kell, hogy írja - az előbbit.

 

Nem ítélkezem; éppenséggel próbálok rájönni, hogy bizonyos emberek miért nem viszik el a nem-tenyészállataikat ivartalanítani.

 

- - - - - - - -

 

Azt hittem, állatorvos vagy te is.

 

on

Előzmény: Antisystem (13091)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.24 0 0 13091

Nézd, állatorvosi nézőpontból a Zsolt tud felvilágosítást adni, én azt gondolom, hogy ha annyira nagy lenne a kockázata, akkor ugye nem mentem volna bele:) - összességében szerintem a komoly kockázat 1-2% alatt van (a halálos meg még kisebb), és hát ezen belül is eléggé heterogén, a fiatal állatnak kevesebb mint az idősnek, a nem vemhesnek alacsonyabb, mint az előrehaladott vemhesnek, az egészségesnek alacsonyabb mint a valamilyen alapbetegséggel rendelkezőnek.

Viszont ugye az ember vakbélműtétjének is ilyen körül van a műtéti kockázata, a halálos szövdmény meg még egy nagyságrenddel kisebb ezen belül, de ettől még az ember ugye retteg tőle. Akkor is, ha önmagáról van szó, akkor is, ha a családtagjairól, akkor is, ha a háziállatairól. Erről akart szólni az a hozzászólás... voltaképp azt is írhattam volna, hogy "ne ítéljünk, hogy ne ítéltessünk", csak hát az úgy kevésbé lett volna ontopic:)

 

ÜdV

Előzmény: mpara (13089)
cicómicó Creative Commons License 2011.06.23 0 0 13090

Ezt inkább Zsolttól kellene megkérdezni, ő a szakember.Egyébként minden mütétnek vérzés, sebfertőzés az általános szövődménye ami azért megfelelő kézben eléggé ritkán fordul elő.Természtesen az altatás is veszéllyel jár , akár halálos is lehet de megintcsak azt mondom,hogy ennek is elenyésző az előfordulása.Nyilvánvalóan megfelelő állatorvos kiválasztása a szövődmények előfordulását, főleg a fatálisokét minimálisra csökkenti.

Előzmény: mpara (13089)
mpara Creative Commons License 2011.06.23 0 0 13089

"...az ember számára az elfogadható, hogy műtéti kockázatot vállaljon egy sokkal kockázatosabb betegség meggyógyításáért, de hogy egy egészséges élőlényt tegyen ki kockázatnak, az valahol elfogadhatatlan..."

 

Milyen kockázatokra gondolsz (mint állatorvos)?

Mennyi ezeknek a valószínűsége (százalékosan)? Ha tudsz esetleg linkelni szakirodalmat, az szuper lenne.

Előzmény: Antisystem (13085)
kingA Creative Commons License 2011.06.23 0 0 13088

:-) Uff.

:-(

Előzmény: cicómicó (13087)
cicómicó Creative Commons License 2011.06.23 0 0 13087

Az egész hozzászólásodat csupa nagybetüvel kellett volna irnod, annyira igaz.Épp most irtam egy másik fórumra hasonló okból.Azt tapasztalom,hogy iszonyu sötétség uralkodik a magyar fejekben macskatartás terén, tisztelet a sajnos elég kevés kivételnek.Ez az eset azért részben az állatorvos sara.Egyrészt azért mert miért ir fel humán készitményt amikor van állatgyógyászati is , másrészt miért teszi ezt hét vagy nyolc éven át.Erre nem mentség az sem ha esetleg elmondta a gazdának a veszélyeket és az ragaszkodott hozzá.Ha van  lelkiismerete akkor elküldi őket a fenébe két év után.Az én állatorvosom ilyen hozzáállásu és én nagyon tisztelem érte.A legszomorubb azonban az,hogy kedves topiktársunkat ez az egész ugy nem érdekli ahogy van, ugyhogy mi ismétcsak a levegőbe filozofálunk egymásnak, akik ugyis tudjuk,hogy mi a helyes.Ha érdekelné akkor legalább annyit irna,hogy kösz gyerekek vagy vakk, vagy akármi.

Előzmény: noirA (13086)
noirA Creative Commons License 2011.06.23 0 0 13086

Szerintem meg egy felelős macskatartó ivartalanítja a macskáját (ha kandúr, ha nőstény), hacsak nem akarja tenyészteni. Nekem mindig elszorul a szivem a kobor cicák láttán. Ha mindenki szánna rá 10.000 Ft-ot sokkal kevesebb lenne. 

Arról nem is beszélve, hogy most sokkal nagyobb kockázatnak tették ki a macskát. Azt sem értem, hogy miért tavasszal szüneltették a hormon adagolását, amikor általában akkor tüzelnek a macskák? Erre inkább a téli időszak a megfelelő. Néha kicsit gondolkozni is kellene.

Előzmény: Antisystem (13085)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.23 0 0 13085

Amit a fogamzásgátlóra költöttek, abból a pénzből már rég ivartalaníthatták volna.

Egyfelől na ya, csak tudod, más dolog valamire apránként költeni, és más dolog egyszerre sokat: Még akkor is, ha összességében kevesebb... a részletfizetési lehetőség meg nem gyakori...

Másfelől ez többeknél nem elsősorban pénz kérdés... ha láttál volna, mit hisztiztem, amíg a két maccs-lánykánk a műtétre várt, miután másfél évi fogamzásgátló után így döntöttünk... szabályosan a megkönnyebbülés euforikus öröme szállt meg, amikor az első kiirt alkalom előtt órákkal hívott a doki, hogy sztornó, mert bekrepált a kocsija, és épp az autómentőt várja valahol. (pedig addigra már rábólintottam). Tudod, az ember számára az elfogadható, hogy műtéti kockázatot vállaljon egy sokkal kockázatosabb betegség meggyógyításáért, de hogy egy egészséges élőlényt tegyen ki kockázatnak, az valahol elfogadhatatlan... (ezért ódzkodnak sokan embernél a plasztikai műtétektől is) ... és ebben az se sokat nyom a latban, ha racionális érvek millióit tudod letenni a másik oldalra, mert nem racionális, hanem lelki reakció.

 

ÜdV

Előzmény: Nyafkamacska (13080)
Hibiszkusz Creative Commons License 2011.06.22 0 0 13084

Nem jár kiállításokra, más macskával sem találkozik...

Köszönöm a tanácsot.

 

 

 

Előzmény: Wet RinR (13083)
Wet RinR Creative Commons License 2011.06.22 0 0 13083

Hibiszkusz!

Kiállításokra jár? Aktívan tenyésztesz vele? Ha ezekre nemleges a válasz, akkor a kombi+bőrgomba ekegendő évente 1*, max a veszettség még, de az is elég 3 évente. Ha viszont a fentiek miatt rendszeresen találkozik idegen macskákkal, akkor kell évente a leukózis is és a veszettség is (ez utóbbi gyakorlatilag 3 éves védettséget ad, de egy kiállításon kér(het)ik az 1 éven belüli oltást). Felmerülhet még a FIP vakcina kérdése, de az én csak a rendszeresen panziózó vagy kiállítási cicáknak szoktam ajánlani, és ott is úgy, hogy ettől még lehet FIP-es.

zsolt

Előzmény: Hibiszkusz (13082)
Hibiszkusz Creative Commons License 2011.06.22 0 0 13082

Kedves Zsolt!

Állásfoglalásodra, véleményedre lennék kiváncsi különböző szükséges  és nem szükséges oltásokkal kapcsolatban.

 

Adva van egy orientális, mindig tenyészetben illetve lakásban tartott 6 éves cica, akinek FORL-ja van (erről már értekeztünk), már csak néhány foga van. És gond van a kopaszodással a gerincénél (jelenleg szinte alig-alig látszik, de fennáll).

Évente a következő oltásokat kapja: veszettség ellen, kombinált, bőrgombásodás elleni és Leucocell (ha jól tudom, ez a leukózis betegség elleni). Természetesen féreghajtás negyedévenként.

 

Az lenne a kérdésem, hogy jó-e ez igy, szükséges-e valamennyi, illetve kell-e más is?

 

Wet RinR Creative Commons License 2011.06.21 0 0 13081

Kedves Agnese!

Sajnos meglehetősen nagy az esélye annak, hogy a cicád vemhesült. EEz több szempontból is gond: egyrészt 6-7 évesen már meglehetősen idős az első elléshez, így akár gondjai is lehetnek majd az ellésnél. Ráadásul a közben ismét megkezdett hormonkezelés káros hatással lehet az embriókra is. A vemhességet min. 4 hetesen lehet kimutatni ultrahanggal. Értékelhető eredményű vérvizsgálatot pedig csak ez után lehetne végezni, így ennek nincs gyakorlati értelme. 

Én azt javasolnám, hogy a lehető leghamarabb (1-2 napon belül) ivartalanítsátok a cicát, mégpedig (a hosszú hormonkezelés miatt) a méhet is el kellene távolítani. Ezután rendszeresen kellene vizsgálni az emlőket és évente kellene vérképet is nézetni, hogy van-e a hormonoknak valamilyen utóhatása (pl.emlődaganat). Tudom, hogy ez nem kis teher, de sajnos ilyen hosszú hormonális kezelésnek gyakran vannak szövődményei.

zsolt

Előzmény: -Agnese- (13077)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.06.21 0 0 13080

9 hét múlva ott fognak nyávogni a kölykök. Akkor már egészen biztosra mehetsz.

 

Se a szüleidet se az állatorvosotokat nem értem. Amit a fogamzásgátlóra költöttek, abból a pénzből már rég ivartalaníthatták volna. De az igazi költségek majd most jönnek.

Előzmény: -Agnese- (13077)
cicómicó Creative Commons License 2011.06.21 0 0 13079

Amig Zsolt válasza megérkezik tartom kötelességemnek elmondani,hogy a tartós fogamzásgátlás a macskákban is fokozza mind az emlő, mind a méh rosszindulatu daganatának előfordulását ezért magára valamit is adó állatorvos két-három évnél tovább ezt a megoldást  nem javasolja .A másik, nem tudom miért kell vagyonokba kerülő humán gyógyszert erre alkalmazni amikor létezik erre a célra kifejleszetett állatgyógyászati gyógyszer.Az,hogy  a szülők miért nem akarták ivartalanitani szegény állatot megint megér egy kis beszélgetést.Elég nagy tapasztalatom van macskatartás terén és nem találok sosem erre a megoldásra racionális indokot.

Előzmény: -Agnese- (13077)
ágika1 Creative Commons License 2011.06.21 0 0 13078

Szerintem 100%.

Előzmény: -Agnese- (13077)
-Agnese- Creative Commons License 2011.06.20 0 0 13077

Kedves Zsolt!

A cicám ivarérett kora óta kapja heti rendszerességgel a Provera 5 mg gyógyszert.
Ez egy emberi gyógyszer, hatóanyagát tekintve medroxyprogesterone.
A régi állatorvosunk ajánlotta, mivel nem szerettük volna ivartalanítani a macskát,
de a szüleim nem akartak újabb kismacskákat sem. Kényszermegoldásként ezt alkalmaztuk
az elmúlt 6-7 évben. (Sajnos pontosan a születési évére már nem emlékszem, de 6-7 éves
lehet a cica - a legkisebb macska volt, alig maradt meg, most is kis pici, vékony,
ezért is gondoltuk úgy, hogy nem kéne neki kismacskákat kihordani..)

Az állatorvos azt is mondta, hogy időnként tartsunk szünetet a gyógyszer adagolásában.
Ez a szünet most április-május környékére esett.
A macskám eddig még sosem tüzelt, legalábbis soha nem voltak ilyen jelei.
Egy hete hangos nyávogásba kezdett, mindenhez dörgölőzött, a fenekét emelgette.
Jöttek a fiú macskák a szomszédból és itt már nem igazán tudtuk beleavatkozni
a természet rendjébe... (amit pont láttunk az egy helyes vörös kandúr "támadása"
volt június 15én)

A gyógyszert most nem adjuk neki, megvárjuk, hogy mi lett a dolog következménye.
Tény, hogy a nyávogás-dörgölőzést két napja abbahagyta, mondhatni visszakaptuk a
megszokott normális cicánkat :) De felmerült pár kérdés, ami aggodalomra ad okot.

Mekkora az esélye, hogy kismacskákat vár? (nem probléma, szeretjük a kismacskákat,
csak menjen minden rendben és legyenek egészségesek)
A gyógyszert már újra kapta, mikor elkezdett tüzelni. Ez nem okozhat valamilyen
károsodást a kiscicákban?
Ha 6-7 éves koráig egyszer sem kölykezett, akkor nem veszélyes egy ellés az
anyamacskára nézve?
Hány hét múlva és miből tudnék következtetni arra, hogy kismacskái lesznek?
Van még esetleg bármi, ami felmerülhet ezzel az esettel kapcsolatban és fontos lehet?


Válaszait előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Ági

Antisystem Creative Commons License 2011.06.01 0 0 13076

Igen, nekem is ilyesmi járt az eszemben, köszi a megerősítést!

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13075)
Wet RinR Creative Commons License 2011.06.01 0 0 13075

Szisztémás antibiotikumot én csak valami komolyabb gennyes-pustulás jellegű elváltozásnál kezdenék adagolni. Nyilván napi 1-2* nem ártana lefertőtleníteni az érintett bőrfelületet, de különben jöhet a szteroid krém. Úgyis észreveszed, ha rosszabbodna a helyzet, elég akkor elkezdeni a ciprofloxacint.

zsolt

Előzmény: Antisystem (13074)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.01 0 0 13074

Kedves Zsolt!

 

No, megvan az eb orrából a bakteriológiai lelet is, Pseudomonas meg két különféle aerob spórás pálca nőtt ki, de a bakteriológus szerint nem sanszos, hogy részük lenne a gyulladásban, szerinte inkább csak a föld turkálása során kerültek oda az orr elejébe. Mindamellett van rezisztencia is, mindhárom az aminoglikozidokra, imipenemre meg levofloxacinra érzékeny. A megoszlás is érdekes, az 1. aerob spórás a világon mindenre érzékeny, a 2. aerob spórás a penicillin-cefalosporinon kívül mindenre, na bezzeg a pseudomonas... pl a cipróra is csak mérsékelten...

 

Szerinted se foglalkozzak vele, vagy azért érdemes lehet mondjuk egy levofloxacin kúrát megkártyázni?

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13070)
linus79 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 13073

sziasztok tudnátok segiteni? macskák ivartalanitása milyen árba szokott lenni,és milyen idösen érdemes, kandurt szeretném mert , mindig eltünnek a legszebb kandur cicáink és amik most születtek nem szeretném hogy elcsavarogjon mert félek az is oda lesz :-(

Katyusa.. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 13072

Sziasztok!

 

Egy kis segítségre lenne szükségem!Nagykanizsán keresek lelkiismeretes,gyakorlott,jól felszerelt állatorvosi rendelőt!Kérem ha tudtok segítsetek,mert arra eddig semmit se találtam..

Előre is köszönöm!!!!

Antisystem Creative Commons License 2011.05.19 0 0 13071

Mindenképpen jó! :))

Próbából valami sima szteroidos kenőcs nem is jó?

Dehogynem... amig ugye olyan hyperkeratózisosnak nézett ki, eccer-kéccer próbáltam a Lorinden-t, aztán, hogy nagyon nyalta, átnyergeltem a Ftorocort + karbamidra... (a triamcinolon  van tablettában meg injekcióban is, úgyhogy annál nem aggasztott különösebben, hogy nyalja) Igaz, akkor csak napi eccer volt kenve vele (eccer meg a Kék kenőccsel), gondolom célszerű egy ideig 3-4x.

Valamennyire használt már napi 1x is, de ahogy abba lett hagyva, napok alatt visszaesett, ahogy látható a mai képeken 10 nap után.

Valójában már azon filóztam, hogy mi van akkor, ha az nem használ... mert hát ez a cucc számomra még mindig szimpatikusabbnak tűnik, mint a hosszabb távú szisztémás kortikoid, vagy a tablettás immunszupresszáns - és hát nagyon meggyőző a tanulmányban pl. az 5A-5B (ilyen volt-ilyen lett 8 hét alatt) kép, egy ilyennel kibékülnék...:)

 

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (13070)
Wet RinR Creative Commons License 2011.05.19 0 0 13070

Eddig még nem is hallottam a szerről. Jó, hogy ide járok...

Ahogy elnézem, ez egy igazi nagyágyú. Próbából valami sima szteroidos kenőcs nem is jó? Tudom, lenyalja, meg minden, de ha elég sűrűn használod, elég az is. Legfőképp azért ezzel próbálkoznék, hogy megtudjam, hat-e. Vagy ezzel, nekem elég jó tapasztalatom van vele:

http://www.virbac.hu/termekek/cortavance.pdf

A szövettan meg érdekes lesz, nem is tudom, hogy lehet valódi szövettani mintát venni az orrból. Mindenesetre érdekes feladat!

vagyis összefoglalva, a röntgen után én valamelyik kenőccsel próbálkoznék. Ha javul az állapot, akkor elgondolkozhatsz, hogy akarsz-e szövettant megtudni, hogy solar dermatitis vagy autoimmun eredetű-e. Ha meg nem hat, akkor mindenképp kell a szövettan, hátha dagi...

zs

Előzmény: Antisystem (13069)
Antisystem Creative Commons License 2011.05.19 0 0 13069

Ha jól látom, az orrüreg maga száraz,

Ez változó, mert időnként prüszköl jó nagyokat, és olyankor van némi váladék... tény ami tény, igazi orrvérzést, vagy durván purulens váladékot még nem láttam tőle, ha prüszköl akkor is inkább víz-szerű. Az orrtükör az hol ilyen sebes (gondolom, amikor sokat nyalogatja), hol meg inkább pörkös-keratózisos, az orrlukak eleje meg egyértelműen gyulladt, és valamennyire duzzadt.

 

Én inkább a solar dermatitis-discoid lupus erythematosus- pemphigus körben keresgélnék.

Szóval autoimmun? Akkor gondolom szövettan a választandó vizsgálat. 

Ezt a kenőcsöt használtad már? :

http://www.jaaha.org/cgi/content/full/40/1/29

magyar készítmény:

http://www.hazipatika.com/gyogyszerek/termek/PROTOPIC_01_kenocs/14210

 

Köszi!

 

ÜdV

 

 

Előzmény: Wet RinR (13068)
Wet RinR Creative Commons License 2011.05.19 0 0 13068

Ha jól látom, az orrüreg maga száraz, így nekem nem is tűnik aspergillusnak. Én inkább a solar dermatitis-discoid lupus erythematosus- pemphigus körben keresgélnék. Nem könnyű feladat, szövettan, napvédő készítmény, szteroid (persze csak ha a gomba 100%-ig negativ). Azért azt a röntgent én se hagynám el, hátha...

Zs

Előzmény: Antisystem (13066)
Antisystem Creative Commons License 2011.05.19 0 0 13067

... a dologhoz hozzá tartozik, hogy most a mintavétel miatt olyan 10 napja nem volt kezelve semmivel... előzőleg a Kék kenőcs meg a némi lokális szteroid  tünetileg használt a külső részen szebb volt, de az orrjáratok eleje ugyanúgy gyulladt volt.

 

ÜdV

Előzmény: Antisystem (13066)
Antisystem Creative Commons License 2011.05.19 0 0 13066

Kedves Zsolt!

 

Megjött a tenyésztés, és negatív az aspergillusra - aminek jelen esetben nem tudom, hogy örüljek-e vagy inkább bosszankodjak rajta...

Szerinted milyen irányban kellene tovább keresgélni? Ma reggel éppen így néz ki:

 

 

 

 

A mikrobiológus azt mondja, nem lehet-e MRSA - SZVSZ nem valószínű, mert nem terjed, niocsenek pustulák, és se minket, se a két macsekot, sem a szomszéd kutyáit nem fertőzte meg itt az elmúlt 2 hónapban... pedig a fekete macskkal nyalják-falják egymást időnként...

 

ÜdV

 

ps: a röntgent szerintem a negatív tenyésztés ellenére is megcsináltatom a jövő héten.

Előzmény: Wet RinR (13046)
batyja Creative Commons License 2011.05.18 0 0 13065

osztom cicómicó véleményét: kukában a helye a hordozónak. annál biztosabb nincs.

Előzmény: Yogi (13054)
cicómicó Creative Commons License 2011.05.13 0 0 13064

Ha igazán nyugodt akarsz lenni akkor dobd ki a hordozót és vegyél másikat.Én ezt tenném hasonló helyzetben.

Előzmény: Yogi (13054)
cirmicur Creative Commons License 2011.05.13 0 0 13063

Köszi!

 

Üdv!

Előzmény: Antisystem (13062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!