Keresés

Részletes keresés

borossdavid Creative Commons License 2002.12.03 0 0 444
Kedves kert szeretők! Ezúton szeretném felhívni figyelmeteket az OÁZIS Kertészet nemrég nyílt Online Kertészeti Áruházára (www.oazis.hu), melynek segítségével Magyarország leggazdagabb áruválasztékából rendelhettek
A növényekkel, kerttel kapcsolatos kérdésieteket (amennyiben az oldalukon nem találtatok rá választ) írjátok le vendégkönyvünkbe és mi igyekszünk mihamarabb érdemben válaszolni!

endru Creative Commons License 2002.11.29 0 0 443
Ha az az árús (akár a férfi, akás a felesége) erős, szinte kövér testalkatúak és kreol bőrűek. (nem szoláriumtól) Jók a fáik, de drága. Az Oázisban veszik, átültetik, redbehozzák és ráteszik a %-ot. Ha szép, megveheted.
Cukorsüveg és más fenyőfélék tűire ne kerüljön föld, sár, piszok. Levélbarnulást és hullást okozhat.
Előzmény: Pjotor (441)
somap Creative Commons License 2002.11.29 0 0 442
Pjotor!

Jó lehet ez is az is. Tulajdonképpen nekem a hungaroceles módszerrel nincs tapasztalatom. Én fa-ládába, faforgács-tözeg keverékében teleltetem a fáimat. Eddig a nem fagyálló tál is kibírta a fagyokat.
Kerítsd körül deszkával a fenyőt.Kutya legyen a talpán aki ezt szétszedi. Elképzelhető a "fakeret" náddal történő takarása, mert ha hideg időben erős a napsütés az káros lehet a fának. Lombhullatók "sötétben" is teletethetők.
Lombtrágyázást csak aktív időszakban végezd! A tápanyagutánpótlást szokták télen is, de nekem semmilyen váltosát nem okozott a fáknál, ezért már sem szilt se carmonát nem tápozom télen. A szilfáim többségét szabadban teleltetem. CSak az idei szaporítást ami nem biztos hogy meggyökeresedett vittem "meleg" helyre. Javaslom, hogy várd meg a tavaszt az aktívabb tápanyag utánpótlással.
Ezt az árúst sosem láttam, pedig rendszeressen játok ezen a részen.

Más! Ha valaki lát nagyon leharcolt szilfát kereskedésben szóljon. Azt hiszem többünket érdekel, ha olcsón - majdnem ingyé - hozzá lehet jutni.

Somap

Előzmény: Pjotor (441)
Pjotor Creative Commons License 2002.11.29 0 0 441
Köszönöm a gyors válaszokat és tanácsokat.

A cukorsüveg fenyő azt hiszem kikerül a kertbe, egyébként egy kölyök vizslától nincs túl nagy biztonságban, de ha muszáj megoldani ......
Bonsai tálban van ,ami szerintem nem fagyálló, nem tudom elég e szivacsba vagy hungarocellbe "faragnom" a tálat.
A Carmona több mint 1 éve van nálam ,a hajtások azóta indultak meg mióta nagyobb a páratartalom és árnyékosabb helyre tettem. Tavaly tavasz végén annyi virág volt rajta, hogy nem láttam az ágakat :)))
Még egy kérdésem lenne (már olyan vagyok mint a Colombo) : mikor kezdjem a tápanyag ill. lombtrágyázást a szobába tartott bonsaioknál (Carmona, Kínai szil)?
hagyjam őket is pihenni és várjam meg a tavaszt?

Pesten a Blaha és az Astoria között, a Lottó áruház környékén szoktam egy utcai bonsai árust látni, tervezem hogy megnézem közelebbről, de ha valaki tud róla valamilyen információt akkor azt megköszönném.

Pjotor

Előzmény: somap (439)
csókolom Creative Commons License 2002.11.29 0 0 440
sziasztok,
bocs az offtopicért, de mivel nemsokára tartósan külföldre távozok, szeretném eladni két, három kedvencemet. Tudom ez itt nem a hirdetés rovat de hátha valakit érdekel.
Van egy 25 éves jó alaku citromfácskám, és egy fikusz benjamin, ami 21 éves. Van továbbá egy 10 éves fikusz benjamin is, ami viszont elég erőteles fa lett (2 m)
Ez akis 21 éves fácska,

somap Creative Commons License 2002.11.29 0 0 439
Pjotor!
A fenyők nagyon bírják a telet. Sokszor még gyökérvédelem nélkül is kibírják a nagy hidegeket. Van egy törpe-fenyőkkel foglalkozó ismerősöm, aki nem minden növényét teszi teleltetőbe. Gond nélkül áttelelnek a fái a cserépben. Tavaly is teleltettem cukorsüveg fenyőt, erdeifenyőt gyökérvédelem nélkül és megmaradt. Endrúval ellentétben én azt mondanám, hogy 18 fok az nagyon meleg a fenyőfának. Nem lesz meg a "pihenőideje". Meg fog nyekkenni.

Carmonánál nekem az Omite (atka ellen) és Karate (a levéltetvek ellen) bevált. Ötlet: a növényvédelem mellett a folyékony lombtárgyázást is el lehet végezni egyszerre, ha a permetlébe valamilyen folyékony trágyát is keversz. A legolcsóbb "muskátlinak való" anyag is megteszi, de a Wuxal a legjobb.

Somap

Előzmény: Pjotor (437)
endru Creative Commons License 2002.11.28 0 0 438
Egy kicsit sok a 18 fok a cukorsüvegnek de ha elég világos helyen van és nem nőnek rajta hosszú halovány "vizhajtások) akkor talán. De a kertben miért nincs biztonságban? Bonsai edényben van? Mit csináltál a Carmonáddal és mióta neveled?
Előzmény: Pjotor (437)
Pjotor Creative Commons License 2002.11.28 0 0 437
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne hozzátok
Mi van akkor ha a cukorsüveg fenyőmet 18 C körül teleltettem? olyan 4 éves lehet, és a kertben, párkányon nincs biztonságban
Más...
A Carmonám a nyáron levéltetűs lett ,bőszen nyomtam rá a DIAZONIN nevű csodát ami a tetűkön kívül a fát is majdnem megölte ,utólag olvastam hogy a Carmona ellensége a Diazinon !!! a napi zuhany megálította a pusztulást, de a fám csak most kezd újrahajtani miután elolvastam ezt a fórumot és segítettek az itt leírtak.
Köszönöm

endru Creative Commons License 2002.11.26 0 0 436
Szerszámokat (használható minőségüeket)szinte nem lehet beszerezni. Külföldön is magas az ára, ehhez a kereskedő, mert 1 nap alatt meg akar gazdagodni, legalább 100%-ot hozzá akar tenni. A növényekkel meg az a baj, hogy csak nagy tömegben kifizetődő behozni, pl. egy kamionnyit. A kereskedők, importőrők meg nem is értenek hozzá, az önmagát nagymesternek kinevezett tanácsadó meg nem a legjobb tanácsot adja. Idén mi is akartunk meghivni növény és tál árust, erre a Művelődési ház igazgatója olyan magas bérleti dijat kért volna amit nem tudunk kifizetni. Az árak azért is magasak mert pl. az Oázisban megveszik és valahol dupla áron árusitják. A Virágért is 110%-ot tett rá, ismeretlen, nem megbizható forrásból beszerzett fákra. Egy komoly kertész azért hagta abba a bonsai árusitását, mert a csodás, kiállitható, minőségi fáját nem vették, mivel az ócska tömegárú olcsóbb.
A Fási virágüzletnek sem jött be a bonsai árusitás. A magyar fizetőképes kereslet elég kicsi, ezért kizárólag bonsaial foglakozó üzlet nem biztos, hogy kifizetődő lenne. Néhány szó az üzletek bérleti dijáról: nálunk az Újlipót városban (XIII.ker.) elégéé eldugott helyén most ajánlanak egy 23 négyzetméteres üzletet 38 ezr havi dijért + viz, fütés, villany, szemétszállitás. Ezt nehéz bonsaiból kifizetni.
A klubbunk (aki el tud jutni valamelyikbe) a fák sajátkezű nevelésével foglalkozik, hogy megfizethető hobbi legyen. Már valahol irtam, hogy pl. Szlovákiában, Nyitrán egy olyan bonsai üzlet van, hogy szemem szám elállt. Persze azt nem tudom, hogy egész évben olyan az ellátás vagy csak szezonban. Jó lenne ilyen nálunk is.
Előzmény: somap (435)
somap Creative Commons License 2002.11.26 0 0 435
Ok, várunk!
A belépődíj nekem speciel nem elrettentő dolog egy kiállításnál. Viszont azt megkérdezem, hogy azért nincs bonsai illetve szerszám értékesítés mert nem sokan árulják a fákat/szerszámokat vagy egyáltalán nem hívtok árusokat.
Bocs a megjegyzésért, de a legutóbbi egyik kiállításon majdnem eldobtam magam. Egy egyszerű kisfa (tökmindegy milyen, de tömegárú szint) olyan áron volt kirakva, hogy az kicsit felháborító. Igaz, hogy a kereskedőnek meg kell termelnie a nyereséget, de egy kiállítás kedvet csinál a laikusoknak ehhez a hobbyhoz, de ha meglát egy fát 30 ezrekért akkor kijelenti hogy ez drága hobby és nem foglalkozunk vele. Tény, hogy ez sem olcsóbb hobby mint a többi, ugye?
A kertészeti egyetemen rendezett kiállítás az ahol "van" értékesítés. Legalábbis ott láttam ezt-azt. Azóta sem.
Az nagyon jó, hogy a kiállításokon a kérdésekre szakszerűan és nagyon készségesen válaszolnak az ott lévő szakik, de amint a beszélgetés alatt kedve szottyan a laikusnak egy fához és megtalálja az ott lévő pár árúst megnézi az árakat és minden kezdeti lelkesedése szétfoszlik.

Nem lehetne valamit tenni ezellen?

Somap

Előzmény: endru (434)
endru Creative Commons License 2002.11.25 0 0 434
Nem valószinű, hogy ez évben még rendeznek kiállitást. A fák el vannak téve teleltetésre, a szabadföldieknek megárt ha a hidegből egy fűtött kiállitóterembe viszik, a trópusiak meg a szállitás közben megfázhatnak. Egy fikusznak elég egy hideg huzat és vége.
Tavaszig kell türelmetlenül várnunk, de én már most tervezem mit és hogyan (pl. kisaztal, alátét) állitok ki. Idén kb egy időben volt 3 kiállitás, most úgy tervezzük, hogy mi néhány héttel később rendezzük meg a kiállitásunkat, ha lehet akkor belépő dij nélkül.
Előzmény: somap (433)
somap Creative Commons License 2002.11.25 0 0 433
Endru!

Hogy még egy kicsi reklámmal kiegészítsem:
Viris Kertészet
Ilex kertészet
Itt szintén van bonsai.

Más:
Lesz mostanában valahol kiállítás?

Somap

Előzmény: endru (427)
endru Creative Commons License 2002.11.22 0 0 432
No még egyszer
Előzmény: endru (431)
endru Creative Commons License 2002.11.22 0 0 431
endru Creative Commons License 2002.11.22 0 0 430
Azt a tűztövist 4 éve vettem egy faiskolában 380 Ft-ért. 3 mereven felfelé irányuló ága volt. Az egyiket levágtam, a seb még látszik, nem forrt be. Olyan jól tűrte a drótozást, hogy már tavaly is ki lehetett állitani. Idén külön megdicsértem mert pont a tavaszi kiállitás alatt virágzott. A tál az fagyálló, persze elég sokba került. Télen egy használaton kivüli és üveggel fedett vizóra aknában tartom. Tavaly minusz 3 fokig hült le, persze ez meg se kottyan neki, stabilan fagyálló.
Előzmény: telanyo (429)
telanyo Creative Commons License 2002.11.22 0 0 429
A tűztövisre emlékszem!:) Az ajtóval szembeni falnál volt középtájon egy hosszúkás, magas edényben? Az különösen tetszett:))
Télen hol tartod? Gondolom nem ásod be azt a szép tartót a földbe!
Előzmény: endru (428)
endru Creative Commons License 2002.11.21 0 0 428
Volt egy atlsz cédrusom, chokkan (egyenes törzs)
Egy pici szélfújta fikusz és egy csüngő tűztövis.
Nem állitom, hogy a kiállitás legszebbje, de nem is az utolsók közül való. Ja és ÉN csináltam és a fa engedte, hogy alakitsam, a szivemhez nőttek.
Előzmény: telanyo (424)
endru Creative Commons License 2002.11.21 0 0 427
Egy kis reklám. (hátha kapok valami jutalmat érte)
Virágbolt, amit emlitettél, Lajos u. 37.
Oázis kertészeti kft. Köbányai úti és Meddőhányó uti telepe
Fitoland, a Füvészkert mellett.
OBI barkácsbolt, Kerepesi út. 1 megálló hévvel
A bonsai "szobrászat élő anyagból". A tachigari és hasonló stilusoknál minden elképzelhető szerszámot használnak, a láncfűrésztől kezdve a fogorvosi fúróig.
telanyo Creative Commons License 2002.11.21 0 0 426
A Bécsi úton a Kolosy térnél van egy bolt, ott láttam kicsit vissza a Margit híd felé a Duna felöli oldalon...
Előzmény: roxul (425)
roxul Creative Commons License 2002.11.21 0 0 425

Halihó!

Tudna valaki ajánlani egy helyet (Bp-en), ahol bonsait lehet kapni?

Köszi!

telanyo Creative Commons License 2002.11.21 0 0 424
Melyik három? Hátha beugrik!;)

Nagyon tetszettek még azok az örökzöldek amiknek olyan elhalt ágaik és odvas törzsük volt. Ezek faragva vannak, ugye? De az odu? Az élő fába van belefúrva vagy magától kezdett odvasodni a törzs és csak rá van segítve?

Előzmény: endru (423)
endru Creative Commons License 2002.11.20 0 0 423
Igen, Kati nagyon barátságos hölgy, én pedig egy barátságos bácsi vagyok. Járunk egymás klubjába, kiállitunk, előadást, bemutatót tartunk a másik klubban, nekem is volt 3 fám Óbudán.
üdv
Előzmény: telanyo (421)
telanyo Creative Commons License 2002.11.20 0 0 422
Hoppá!:) Előbb megnézhettem volna a címet amit írtál:)
Előzmény: endru (420)
telanyo Creative Commons License 2002.11.20 0 0 421
Sajnos nem találkoztam Radnai úrral. Csak egy nagyon kedves hölggyel beszélgettem. Meghívott a klubba is:)
Közületek jár oda valaki? www.extra.hu/obonsai
Előzmény: endru (420)
endru Creative Commons License 2002.11.19 0 0 420
Azt ott kellett volna megkérdezned Radnai úrtól. A magas törzs leröviditése "légbújtással" lehetséges. Lásd honlapomon: www.extra.hu/bonszaj/index.html Persze a siker nem biztos, ezért ritka az ilyen fa. A másik módszer hogy egy közönséges vörösfenyő alanyra ráoltod a csüngőt, a megfelelő magasságra.
Előzmény: telanyo (419)
telanyo Creative Commons License 2002.11.19 0 0 419
Igen észrevettem a tobozokat!:) Szombaton voltunk egy faiskolában ahol láttam csüngőágú vörösfenyőt, de az elég magas volt. Le lehet a szárát rövidíteni?
Előzmény: endru (416)
telanyo Creative Commons License 2002.11.19 0 0 418
Rozmaring Szövetkezet, Budapest II. kerület Patakhegyi utca 83/85 tel.: 376-9607
Telefonálj oda van-e nekik, hogy ne menj ki potyára.
Előzmény: Tomato Justice (415)
endru Creative Commons License 2002.11.18 0 0 417
Helyesbitek:
Ez elég ritkán fordul elő
Előzmény: endru (416)
endru Creative Commons License 2002.11.18 0 0 416
ezúton köszönöm, hogy megnéztétek a kiállitást. Azt hiszem megérte, lehetett ott tanulni.
Ha jól megnézted a csüngőágú vörösfenyőt észrevehetted, hogy tobozok voltak rajta. Ez nem elég ritkán fordul elő.
Viszlát a jövő évi kiállitásokon.
Tomato Justice Creative Commons License 2002.11.18 0 0 415
Én is ott voltam a kiállításon. Nekem a legjobban a kínai szilek tetszettek, most már tényleg nagyon szeretnék egyet. Hol van az a TSZ? A legérdekesebb a színpadon a vájú törzsű volt, a tövében egy kisebb hajtással.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!