Keresés

Részletes keresés

TopGun111 Creative Commons License 2003.01.08 0 0 474
Sziasztok!
Vettem egy Ligustrumot (legalabbis a talra ez volt irva)az Auchanban es a parom eszre vette, hogy kukac van a foldjeben, nem tudtuk mit csinaljunk es hirtelenjeben nem volt szakember akihez fordulhattunk volna, ezert ugy hagytuk. Masnap azert kiszedtuk a talkabol a fat, lemostuk rola a foldet es ket kukacot szedtunk ki a foldjebol. Lemostuk a gyokereit, uj foldbe ultettuk, tettem bele egy mokkaskanal osmokortot es ontozgetem szorgalmasan, de a levelei ugy neznek ki mintha megegetek, vagy megfagytak volna (dec. 14-en vettem a facskat) ossze vannak podorodve, teljesen szarazak, csak egy-ket level puha meg! Nem hullottak le a levelek. Somap, Endru segitsetek legyszives! a nylonzacskos megoldas megmentheti meg a famat? vagy mit csinaljak? Annyira szep a facska es annyira a parom szivehez nott, hogy nem szeretnem ha elpusztulna! Somap neked Carmona macrophyllad, vagy microphyllad van, mert en macrophyllat kaptam ajandekba es a kolleganom is azt hozott egy kiarusitasrol, de szeretnek egy microphyllat is. Lattam egy Carmona microphyllat, nagyon szep volt, igaz, hogy nem volt rajta egyetlen bimbo sem, az en faim meg mind a ketto tele van bimboval, de azert szeretnek egy olyan fat is.
Zer Creative Commons License 2003.01.07 0 0 473
Sziasztok!

Újabb tünetet produkál a kínai szilünk: megállt ugyan a durva levélsárgulás és hullás, de néha egy-egy levele (főleg az újak) félig elsárgul, a széle és a levél erezete nagyjából zöld marad. Ez vajon mi? Lehet-e tápanyaghiány? Ha az, mi a teendő?

Köszi előre is...:)

endru Creative Commons License 2003.01.07 0 0 472
Nagyon fontos amit Somap irt a légbujtásról, hogy be kell vágni a fát. Ilyenkor tápanyagtorlódás lép fel, ez elősegiti a gyökérképződést. Én még egy erős drótót tekerek szorosan a törzsre, ez is kedvezőleg hat. Viszont amit több külhoni könyv ir, a kéreg körbevágása az a mi klimánkon ROSSZ. Tavasszal csinálom, ősszel levágom.
Tavaszanyót várom, csináltam evvel a módszerrel 2 buxust, izgalams, hogyan telel ki.
Előzmény: somap (468)
telanyo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 471
Rendicsek!:)
Előzmény: somap (470)
somap Creative Commons License 2003.01.07 0 0 470
Rügyfakadás után!
Előzmény: telanyo (469)
telanyo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 469
Mikor csináljam mindezt?
Előzmény: somap (468)
somap Creative Commons License 2003.01.07 0 0 468
Télanyó!

Én dugványozni próbáltam.
Légbújtatással viszont úgy próbálkoznék, hogy a farészt megvágom és egy tejfölösdobozt ráerősítek az ágra ezt pedig földdel töltöm fel. (föld és tőzeg keverék)Locsolgatom és várom, hogy meggyökeresedjen.

Somap

Előzmény: telanyo (467)
telanyo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 467
Van egy könyvünk Bújtás, szemzés, dugványozás címmel és az alapján próbáltam. Fogtam egy ágat ami amúgy is túl hosszúra nyúlt és lekanyarítottam a földbe, kicsit megvagdostam a kérget és nehezéket tettem rá. Te hogy csináltad??
Előzmény: somap (466)
somap Creative Commons License 2003.01.07 0 0 466
Télanyó!

Nekem sikerült a dugványozás (Endrú-féle flakonos módszerrel), de a nyár kiszárította a már kész növénykét. A légbújtatás is tutira működik, de szerintem hosszadalmas folyamat. A Bács László féle könyvben van egy "csomó" légbújtatási ötlet. Azt próbáltad?

Somap

Előzmény: telanyo (465)
telanyo Creative Commons License 2003.01.07 0 0 465
Légbujtással próbáltam szaporítani, de az istennek sem akart megeredni:) A mi A. palmatumunk kisnövésű, már amikor vettük is kicsit bonsai formájú volt, nagyon szép fácska. Ezért is próbálnám többszörözni, de nem megy. Mikor lesz magja?
Előzmény: endru (463)
Tozatu Creative Commons License 2003.01.07 0 0 464
Ha a kínai szilnek 2 élete lesz,mint Nálad,akkor a két ünnep közt az egyiket bevégezte.Most újra megéledt,aztán game over,ha nem figyelek.
Előzmény: endru (463)
endru Creative Commons License 2003.01.06 0 0 463
Az A. palmatumot szokták magvetéssel szaporitani, akkor ki lehet esetleg szelektálni vöröses levélszinűeket. A különleges változatokat oltják, de eltudom képzelni, hogy dugványozható, egyszer próbáltam, nem sikerült. Az időpontot kell eltalálni, ezért hetente kell duggatni. Nem hiszem, hogy érdemes vele házilag foglalkozni, mert fiatal növényt pár száz forintért szoktak árusitani, én 2001-ben vettem 250 Ft-ért 1 éves, hurkapálcánál egy gondolattal vastagabb A.p."Atropurpureum"-ot. (vöröslevelű). Minél szebb annál érzékenyebb, sok fény, de félárnyék, magas pára kell. Tűző napon megégnek a levelei. Egy bonsaios ismerősöm Nyitrán 35 ezer FT-ért vett egy kb 5 cm-es törzsüt. El kell járni kiállitásokra, faiskolai lerakatokba.
Előzmény: telanyo (462)
telanyo Creative Commons License 2003.01.06 0 0 462
Kedves András! Hogyan lehet a Acer palmatumot szaporítani? Lehet egyáltalán otthoni körülmények között?
Előzmény: endru (461)
endru Creative Commons License 2002.12.27 0 0 461
Nem jó az ezercsillagnak a sötét hely. Az szabály (van azért kivétel), hogy örökzöldeket akár lombos fa akár fenyő, tülevelű, világos helyen kell tartani. A lombhullatókat lehet sötétben tartani.
Tehát marad a Serissa a szobában, közel az ablakhoz, távol a kályhától, fűtőtesttől. Rendszeres öntözés és állottvizes permetezés.
Előzmény: Blue_highway_ACE (458)
somap Creative Commons License 2002.12.27 0 0 460
Üdv Mángorló!
Zelkova jó növény. Lényegében minden "igaz" rá mint a kinai szilre. Javaslom, hogy szobában teleltesd, ha lehet 20 fok alatt, de 10 felett. A levelei azért is sárgulhatnak, mert mig hazavitted megfázhatott a hidegben. Az Endru által ajánlott zacsis megoldás bejön. Próbáld ki.
Sziasztok és mindenkinek BÚÉK!

Somap

Előzmény: mángorló (459)
mángorló Creative Commons License 2002.12.27 0 0 459
sziasztok. karácsonyra kaptam egy bonsait, zelkova van ráírva (talán gyertyánszil lehet, szürke törzs, kis ovális fogazott levelekkel)
semmi ismeretem nincs hogyan kell tartani az ilyen növényeket(öntözés, tápanyag, hőmérséklet, fény). főleg amiatt fáj a fejem, hogy panelban lakom és itt bizony most 20-on fokok vannak, ha kirakom az erkélyre ott meg jó esetben van max. +5. ami aggaszt, hogy sárgulnak a levelek. mit tanácsoltok?
Blue_highway_ACE Creative Commons License 2002.12.26 0 0 458
Kedves endru

Nagyon szépen köszi a tippeket, sajna kert itt nagyon nincs... viszinot van virágláda. Esetleg abban érdemes megpróbálkozni valami kinti növénnyel?

Az ezercsillag-fácska télire jól ellene a kamraszekrényben, mert kintről kapja a szellőzést, szóval valahol a szobahőmérsékelt és a kinti zimankó között van a klíma... viszont tök sötét van benne... az nem öli meg a növényt?

Igen, nekem is a vörös levelű juharok tetszettek meg nagyon. : ) nah, egyszer talán olyan is lesz, ha már elég gyakorlott leszek.
Addig is, az általad javasolt Ficus-t fogom asszem megpróbálni, az tűnik a legszimpibbenk!

A weboldaladhoz pedig gratula, nagyon szimpi és informatív, hasznát fogom venni!

Blue

Előzmény: endru (457)
endru Creative Commons License 2002.12.25 0 0 457
Kedves Blue
Sajnos a Tomlinson nem elég határozottan választja szét a szobai és a szabadföldi bonsaiokat. A ketben, erdőben, szabadban élő fákat nem lehet a szobában tartani. Évmilliók alatt negyszokták, hogy télen pihennek, nyáron pedig süti őket a nap. Szobában csak trópusi, szubtrópusi fák tarthatok, de azokkal is baj van mert 80% páratartalomra van szükségük. Vannak kisérletek pl. Lonicera nittidával (törpe lonc) és néhány más fajjal. A panelban egy ember sem él tartósan, hát még egy fa :-((
Tehát szobába valót venni kell. Kezdőnek és panelba 2 fajt tudok ajánlani, az apró levelü fikuszokat (Ficus retusa, vagy F. benjamina) és a kinai fagyalt (Ligustrum chinensis. Akkor ha télen valamilyen hüvösebb helyre tudod tenni, akkor még az ezercsillag-fácska (Serissa foetida) strapabiró.
A szabadföldi lombos fák közül valóban talán a legszebb az Acer palmatum, különösen a vöröslevelü változatai. "Atropurpureum". Eddig nem mertem venni. Faiskolákban néha kapni, de nehéz olyant kiválasztani ami jó bonsainak, mert magas törzsünek nevelik. Igen kényes, igen sok fény kell neki, de a tűző nap árt, a páratartalomnak meg magasnak kell lenni. A téli idő nem alkalmas semmilyen szaporitásnak, ki kell várni a tavaszt. De messze van :-(((
A honlapomat is olvasd, már sok mindent megtalálsz benne, és a magyar viszonyoknak megfelelően. www.extra.hu/bonszaj/index.html
Kellemes ünnepeket, BUÉK.
András
Előzmény: Blue_highway_ACE (456)
Blue_highway_ACE Creative Commons License 2002.12.25 0 0 456
Üdv mindenkinek!

Karácsonyra kaptam Harry Tomlinson féle Bonsai könyvet. Már incselkedtem a bonsai nevelgetés gondolatával, de mert nem tudtam róla semmit, azt sem tudtam hogy melyik végén fogjam meg a dolgot.

Szóóóval.
A könyv alapján rettentően megtetszett a Japán juhar (Acer palmantum), de elolvasva a fórum kb felét valahogy az az érzésem, itthon nagyon nem foglalkozik vele senki.
Gondolom nem is él meg, (biztos nem is panelba való, nem kezdőknek, mittomén)... de ha mégis érdemes és lehet ilyet szerezni és nevelni, örülnék ha adnátok tippeket, hol tehetnék szert egy ilyen fácskákra.

Azt olvastam továbbá, hogy fűzfát egész évben lehet dugvánnyal szaporítani.. akkor... akkor én holnap le is mehetnék az uttcai fához, szerezni egy kis bonsai-hoz valót? : ) Úúúúgy szeretném elkezdeni! : ))

Adjatok kérlek tanácsot, hogy így télvíz idején honnan lehetne valami panelba való, kezdők botlásait toleráló (bármilyen) bonsai fácskát szerezni!

Köszönöm előre is, boldog karácsonyt minden fórumozónak!

Lelkes Blue

endru Creative Commons License 2002.12.24 0 0 455
A kinai szilről.
Először is nekem 2x volt most nincs. Igényes fa, nem lehet kiigazodni rajta, van olyan lakás amit szeret, az enyémet nem. A fütött szobában NEM lombhullató, ha 10 fok alatt tartják akkor lombhullatóként viselkedik. Ha a levelei a szobában nagyon hullanak akkor valami nem tetszik neki, ez lehet kevés páratartalom, nagy meleg, kevés fény, kiszáradó föld, és még amit ez a fa ki tud találni. A fűtött szobában lekopaszodott fa újból ki szokott hajtani (az enyim 2x kihozta az új leveleit).
Elsősegély: Átlátszó nejlon zacskóba betenni, bekötni, 2 vagy 3 naponként megnézni kell-e öntözni (ilyenkor szellözik), majd visszakötni. Ezt akár egy-két hónapig lehet csinálni, még súlyosan beteg fa is feléledhet ha akar.
Zer. Nem kell agyon locsolni, de egyetlen kiszáradástól is biztosan kipusztul.
Előzmény: Zer (454)
Zer Creative Commons License 2002.12.24 0 0 454
Kosz... remélem, hogy így lesz... Teleltetés közben hány fokon kell tartani, és mennyit kell öntözni?

Nem baj, hogy csak most kezd el telelni? Eddig egy üvegházban volt, akkor kezdődött a levélhullás, amikor átkerült a szobába. Bár nem tűnik annyira vészesnek. Meddig maradjon ilyen stádiumban?

Előzmény: telanyo (453)
telanyo Creative Commons License 2002.12.24 0 0 453
Zer: ha le is potyognak a levelei kihajt. Tedd hűvösebb helyre telelni. Ne aggódj, nagyon strapabíró kis fácska!;)
Előzmény: Zer (451)
Tozatu Creative Commons License 2002.12.24 0 0 452
Kaptam egy kinai szilt nemrégen,a papírján azt írták,hogy meleg szobában lombhullató,tehát szerintem nem baj.Sajnos az enyém hajt egy kicsit,aminek nem örülök,mert elég gyatra.Hűvösebbre nem tehetem,öntözni csak muszáj.Tiszta izgalom,hogy sok év munkáját elbaltázom.Menjél Endruhoz a honlapra,ott kiokosodsz!
Előzmény: Zer (451)
Zer Creative Commons License 2002.12.24 0 0 451
Sziasztok! Nemrég sikerült beszereznünk egy fácskát, mégpedig egy kínai szilt.
Röviden a helyzet: adott a fa, egy 18-20 fokos helyiségben, ablak mellett, rendesen (bár nem tudom pontosan mit takar a rendesen:)) öntözve, és sárgulnak a levelei. Ez most baj?

Ha valaki adna egy rövid összefoglalót a fent említett fajta gondozásáról, annak igen nagyon örülnék.

Köszi előre is mindenkinek.

somap Creative Commons License 2002.12.16 0 0 450
Auchan.
Előzmény: telanyo (449)
telanyo Creative Commons License 2002.12.16 0 0 449
Nekem az a véleményem, hogy nyugodtan elárulhatnád, hogy melyik üzletláncról van szó! ;))
Előzmény: somap (448)
somap Creative Commons License 2002.12.16 0 0 448
Üdv Mindenkinek!

Mivel nem a reklám helye ezért azt mondom, hogy az egyik nagy üzletlánc boltjaiban van bonsai. A zelkova teljesen átlagos, de a serissákból 2 féle típus is van. Kinek mi a véleménye?

Somap

Pjotor Creative Commons License 2002.12.05 0 0 447

Köszönöm hogy segítettetek.

Pjotor

Előzmény: somap (446)
somap Creative Commons License 2002.12.05 0 0 446
Teljes mértékben egyetértek Endruval!
Előzmény: endru (445)
endru Creative Commons License 2002.12.04 0 0 445
Ez nem profitorientált mamutcégek ingyen reklámhelye, különösen azért mert mint emaiben önnek közvetlenül megirtam, önök nem veszik komolyan a bonsais társaságot. Nyilván olcsón veszik a Sagaretiát és néhány más fajt, ami a mi klimánkon, szobánkban nem marad meg tartósan, de ugyanakkor kimondottan nekünk való fákat alig-alig szereznek be. Nem mondhatja, hogy nem lehet beszerezni, mert Nyitrán dögivel és olcsón láttam. A cserepeik ha egyeáltalán kapni, méreg drágák és emellet nem fagyállók, a konkáv ollójuk (ugyan csak egyszer láttam) az első keményebb ágtól elgörbült. Ha nem értenek a bonsaihoz (ez nem kötelező) akkor hivjanak segítséget, Budapesten 4 vagy 5 olyan klub létezik ahol szakemberek vannak.
Előzmény: borossdavid (444)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!