Keresés

Részletes keresés

magyar bucó Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5138

Telefon?

Előzmény: Törölt nick (5137)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5137

Arra gondoltam, ha már tégla formában vettem. Tehát elvileg kiégetik és kész. Merthogy a homokkal soványítanak, hogy ne repedjen, tehát gondolom én, hogy már benne van, másképp ilyen vastagságban nem bírná a kiégetést. Cserépkályhás boltban vettem, csak elfelejtettem megkérdezni, és másik városban van.

Előzmény: skarabeus01 (5136)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5136

No, ezt jól megaszontad: "kiégetetlen kisméretű téglában vajon benne van-e már.."

Ha ez gyári, nyomott tégla--akkor bizonyosan szénpor is ven bele keverve--de ha kézi-vályog....akkor függ a születési helyétől, mert ugye a korondi is más mint a homoki.

Tehát ki kell próbálni...mint a pudingot..:)))

Előzmény: Törölt nick (5135)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5135

Sziasztok!

 

Arra lennék kíváncsi, hogy a kiégetetlen kisméretű téglában vajon benne van-e már a kemenceépítéshez szükséges mennyiségű homok, vagy az natúr agyag.

sancibácsi Creative Commons License 2011.11.14 0 0 5134

Arra figyelj, hogy ahol a tűzzel-lánggal érintkezik, ott agyag legyen, ami külső; tehát  esővel-hóval-faggyal találkozhat: ott malterba.

 

Előzmény: szekelyferenc (5132)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 5133

...a hőszigetelésig rakhatod..!

Előzmény: szekelyferenc (5132)
szekelyferenc Creative Commons License 2011.11.14 0 0 5132

Ha a búbos kemence lábazata készül, akkor a téglákat lehet e malterba rakni addig a magasságog ameddig el nem érjük a majdani üvegréteg kezdeti magasságát, vagy nem? Gondolom, az üvegréteget körölvevő téglákat már agyagba kell rakni a lábazat esetében is de ebben sem vagyok biztos. Valaki tud ebben tanácsot adni?

szekelyferenc Creative Commons License 2011.11.10 0 0 5131

Köszönöm a választ!

 

Ez kültéri kemence lenne, tehát fűtésre nem használnám. Ezért gondoltam a tiszta vályogra. Talán annyiból még jobb is, hogy nagyobb a hőszigetelése mintha cserépből lenne és a külvilágba kevesebb hőt sugároz.

Előzmény: skarabeus01 (5130)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 5130

"..Lehet e a kemencetestet tisztán vályogból építeni?.."

Lehet, de ha fűtésre is akarod használni akkor nem!

"..Hagyományos téglából vagy samottlapokból célszerű kialakítani.."

Mindkettő jó...bár a samott /úgy mondják/ erősen éget!

".. hagyományosan agyagba rakott cserépdarabokból készül a kemencetest vagy kiflitéglából..."

Most építem a banyám..szallagcserépből. Hosszában kettévágtam (acca 12 cm széles) majd  eléggé híg agyag (vályog) masszába raktam..levegő-mentesen.! Szögletes a banya,  belőlről (és kivülről is) apróra vágott szalmát és sót kevertem az agyaghoz ezzel tapasztottam a belső részt. A külső még szárad, így a vakota még nincs felrakva. Gondolkodtam a külső rabichálón, de oly erős a szalma, hogy nem rakom föl.../majd a fűtés közben megtapasztalom, hogy jó-e így!

Előzmény: szekelyferenc (5129)
szekelyferenc Creative Commons License 2011.11.10 0 0 5129

Üdvözlök mindenkit!

 

Két fontos kérdésem lenne.

Lehet e a kemencetestet tisztán vályogból építeni? (Jó minóségű sárga agyagból készült vályogtégla áll rendelkezésre.)

Hagyományos téglából vagy samottlapokból célszerű kialakítani a kemence sütőterének alját?

 

Tudom, hogy hagyományosan agyagba rakott cserépdarabokból készül a kemencetest vagy kiflitéglából. De hallottam olyan véleményt is, hogy ha vályogból készül és dróthálóval van körülvéve, aztán tapasztva nem fog megrepedni.

 

A válaszokat előre is köszönöm!

magyar bucó Creative Commons License 2011.11.08 0 0 5128

Előre kellett volna próbakeverést csinálnod az agyagból. Egyébként novemberben már nem igazán lehet arra számítani, hogy kiszárad a fagyokig, ilyenkor már csak fedett, fűtött helyen érdemes próbálkozni. Samott téglát meg ott lehet venni, ahol építőanyagot árulnak, akár még a Praktikerben is. :)

Előzmény: kvardlipi1 (5126)
ottofon Creative Commons License 2011.11.08 0 0 5127

Kültéri vagy beltéri? Csak mert ilyen hidegben nem szokás kint kemencét építeni. Tudtommal. Csak mert a mesterem már szeptemberben sem vállalta. Majd csak tavasszal. Vatera-n van egy csomo samot. http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=samott+t%E9gla&obd=2&pt=3

Előzmény: kvardlipi1 (5126)
kvardlipi1 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 5126

Üdv. mindenkinek!

Belekezdtem egy kemence építésébe,már a sütőtérnél járok .A felső három sort agyagba raktam 2:1  agyag:homok arányban. Sajnos azt vettem észre ,hogy az agyag megrepedezett . Tanácsot kérnék ,hogy tudom javítani (esetleg bontás nélkül kívülről megerősítve dróthálóval és bepucolva habarccsal).Miskolcon hol tudok samott téglát venni a belső ajtó áthidalásához?

Mindenki tanácsát, segítségét szívesen venném.

dlaci64 Creative Commons License 2011.11.03 0 0 5125

Értem és köszönöm,

Hétvégén készitek képet róla,kis 1m átnéröjü

A füst az ajtó felett megy k,résmíire nyitva hagyom,,, ill a tetjén  van kémény nyilás de azt le szoktam takarni,mert a kicsapó füst miatt nagyon rusztikus,

Ha már elég meleg akkor bezérom az ajtót teljesen és izzik a parázs

Előzmény: magyar bucó (5124)
magyar bucó Creative Commons License 2011.11.02 0 0 5124

Az agyagkemence inkább az Alföldön volt jellemző, ahol a házak is ugyanabból készültek. A sár olcsó és mindig van. Legalábbis, amikor nem kéne. :)

Az agyagkemence inkább az alacsony fűtőértékű mezőgazdasági hulladékhoz, rőzséhez való, tüzifával könnyű "szétfűteni".

Előzmény: dlaci64 (5122)
alfi13 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 5123

Tudnál képet föltenni arrol a kémény nélküli kemencéről?  Hol megy el a füst a kemencéből?

Ugyan nem vagyok szakértő az elöl kéményes kemence ügyben de azt gondolom az ajtó méretéhez igazítják a kémény induló méreteit és ha megnézed azt utána leszükítik. Ha nem elég magas a kémény a füst nem fog azon menni. Kikor a kemece fölfűtése befejeződik a kéményt ugyis le kell zárni így nem megy el a meleg.

Az én kemencém is téglából készült másfél éve kifogástalanul működik. Gyerekkoromból arra emlékszem hogy az agyagból készített kemencéket évente javították "tapasztották".

Előzmény: dlaci64 (5122)
dlaci64 Creative Commons License 2011.11.02 0 0 5122

T Fórumózók

Régóta és sokszor olvasgatom ezt és más fórumokat is kemence épitéssel kapcsolatban.

Nem értem,hogy mindenki miért téglából cserépből épiti a kemencét,miért nem sima törekkel szalmával kevert agyagból?

Szerintem sokkal olcsóbb és jobban formázható,

Vagy csak nekem szerencsém volt az építésnél? 1 m átmérőjű kémény nélküli búbost épitettem egy éve 10 cm es falvastagságal ,és semmi baja sincs..

Most tervezek nagyobbat 15 cm es falvastagsággal,szintén csak agyagból,de gondoltam előtte azért közvéleményt kutatok kicsit,hogy igy vajon miért nem épit senki??

A másik kérdésem az lenne,hogy a rengeteg képen látható elől kéményes kemencéknek miért van olyan vastag és magas kéménye? Nem épp alacsony és vékony kellene,hogy csak a füst távozzon,és ne legyen nagy huzat bene ami kikaphatja a meleget is?

A válaszokat előre is köszönöm-laci

 

1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5121

Ezt küldted, olvasd le figyelmesen:

 

"

A kémény feladata hogy kivezesse az égéstermékeket a kandallóból, illetve hogy kiengedje őket a lakótérből.

A felfelé irányuló huzat, vagy a kémény „húzása” a kémény magasságától illetve a belső gázok és külső levegő hőmérséklet különbségétől függ. A kéményben lévő meleg levegőoszlop/gázoszlop kisebb súlyú mint a külső levegőoszlop, így a nyomás a meleg kémény alján kisebb mint a kinti levegő nyomása. Ez a kis légnyomáskülönbség adja a huzatot.

A kis huzat előfeltétele a nehéz gyulladásnak vagy a visszaáramló gázoknak, és megakadályozza a gyors felgyulladását és égését a vékony és jól égő gyújtósnak és papírnak is. A tűz felgyulladása és a kémény felmelegedés után a huzat megnő. Gazdaságossági és hatékonysági szempontból a kémény felmelegedése után a huzatot mérsékelni kell 5-10 Pa-ra, hogy a ne áramoljon vissza a káros gáz a zárt ajtón keresztül.

"

 

Továbbá amit írtál papír égetéssel nem kéményt melegíted elő, nagyobb hőmérséklet különbséget csinálsz (kinti-és benti hőmérséklet különbség között, ezt is leírtam, hogy a huzat nagymértékben ettől függ)

 

Buderuséban az is le van írva, hogy nyáron jobb korán begyújtani, mert akkor a kinti levegő hűvösebb.

 

Ha előveszel kéményszabványt, vagy méretező programot, akkor látni fogod, hogy minden kéményen 2 féle méretezést kell elvégezni, téli állapotra, ill. nyári állapotra.

Nyilván a nyári állapot a kritikus mert lehet, hogy kicsi a hőmérséklet különbség (kinti, ill benti, de nem a kémény hőmérséklete).

 

Részemről lezártam!

 

Előzmény: beetee (5117)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5120

Elkészítettem a banya-kemencémet. (nem a szokványosat) szallag-cserépből a cserép hosszában ketté vágva.Így a kemence falszélessége (a külső-belső vakolattal acca 14-15 cm. Most a kéményt buherálom.../begyújtás dec első napjaiban. (kiváncsi vagyok milyen lett)!

skarabeus01 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5119

"..

Ha van kérem írjon egy pár sort a tapasztalatáról..."

Hasonló cserépkályhával fűtőttem  vagy 10 évig, de nálam csak 1 ajtó volt.../rajta egy fékörives szellőző-sapka. Tehát a begyújtás elött melegíteni a kéményt..:))...volt az 2-3 újság is/ A már előkészitett, kevés, vékonyra vágott porszáraz fával a tűztérben. Amikor már rángatja a papir-hamut a húzat a kéménybe..gyorsan még egy újságot be..és zárom a korom-zsákot....gyújtom a cserépkályhát.../ahol már be van készitve a kevés begyújtós. Ajtó csukva..az égést a szellőző állításával szabályozom. 3-4 perc múlva a kályha füstjárataiból a hideg-dugó távozik és megindul a füstáramlás. Amikor  már csak parázs van--gyorsan megtömöm a tüzteret----ennyi..!!! Ha a fát "fölülről" gyújtod be, még ennyi munkád sem lesz.Megjegyzem a cserépkályám levegő-szanbályozója, ha teljessen nyitva volt--akkot is szépen "muzsikált"--ennyire erős a kéményem huzata...(így birja el az astra2 kandallót).

Előzmény: 1zsakkrumpli (5116)
magyar bucó Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5118

Minthogy nekem semmilyen érdekem nem fűződik ahhoz, hogy nála ne legyen füst, a téma részemről lezárva.

 

Csak azt nem értem, minek kérdez, ha ő "jobban tudja...".

Előzmény: beetee (5117)
beetee Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5117
Előzmény: 1zsakkrumpli (5116)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5116

Este begyújtottam a cserépkályhámba, melybe kb 2-3 hete gyújtottam be utoljára, így moshatjuk, hogy elég hideg volt a kémény. A tűztér felett a füstjárat vízszintesen elkanyarodik, majd lemegy a padkáig függőlegesen, padkába megy vízszintesen, és végül függőlegesen fölfelé kb. a padlótól 1.5 magasságban köt a kéménybe (ez a járat hossza kb: 6 m!).

A fűst még véletlenül sem akart kijönni az ajtón, mert  nyitva volt a szellőző, mely az ajtó alatt van.

Amikor elzártam a szellőzőt akkor akart kijönni a füst (üvegajtón gyönyörűen lehetett látni)

Akkor hogy is van ez?

 

(Megjegyzem: ha te egy pár újságpapír elégetésével felmelegítesz egy 5 m hosszú és 25 cm*25 cm-es kéményt akkor én a kardomba dőlök.)

 

Nincs itt olyan aki mostanában begyújtott a kemencéjébe (hideg kéménybe) és a füst nem jött ki az ajtón?

Ha van kérem írjon egy pár sort a tapasztalatáról.

Előzmény: beetee (5113)
magyar bucó Creative Commons License 2011.10.26 0 0 5115

Kiabálj nyugodtan, nem nálam lesz füst.

Előzmény: 1zsakkrumpli (5112)
kona.king Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5114

Az ajtókról nincs közelebbi kép, hol lehetne beszertezni őket?

Előzmény: cassul454 (5093)
beetee Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5113

Folyamatos üzemű tüzelőberendezésnél a kémény mindig melegebb (pontosabban nem tud lehűlni a kinti hőmérsékletre), ezért van megfelelő feláramlás benne.

 

Régen nem használt, illetve már visszahűlt kéményben ez nem elég, hogy kihúzza a begyújtáskor keletkező sok füstöt, ezért egy (jó) része más utat keres.

 

Ezért van az, hogy az ilyen berendezésbe történő begyújtás előtt a tisztítónyíláson keresztül

a kéményt fel kell melegíteni pl. egy pár újságpapír elégetése árán.

Begyújtás. Alapfok. Első pont.

 

 

Előzmény: 1zsakkrumpli (5112)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5112

A KINTI ÉS A BENTI HŐMÉRSÉKLET KÜLÖNBSÉGBŐL JÖN LÉTRE A HUZAT, ILL. A KÉMÉNY MAGASSÁGÁBÓL,  ÉS A KERESZTMETSZETÉBŐL!!!

Előzmény: magyar bucó (5110)
sütöget Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5111

Köszönöm a felvilágosítást. Igen megtévesztő a külső azonosság. Míg Bendréden be nem néztem egy kemence belsejébe, azt sem képzeltem, hogy lehet dupla falú. Ott történt egy megvilágosodás. Most megint.

Előzmény: cassul454 (5102)
magyar bucó Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5110

De, pont a hőmérsékletkülönbségtől van. A kéményben a benti, melegebb, kisebb sűrűségű levegő van. Ha nincs a kéményben melegebb, akkor nincs huzat...

Előzmény: 1zsakkrumpli (5109)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2011.10.25 0 0 5109

Ez így van ezt mondom, hogy nem a kémény hőmérsékletétől függ.

Őseink mindig hajnalban gyújtottak be a kemencébe, pont ezért.

Előzmény: magyar bucó (5108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!