Keresés

Részletes keresés

TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 509

Nem, nem, először Te írtad le a kihívásoknál, türelmetlenség címén!

Én csak tavaly kezdtem el a kertet kialakítani, de olyan türelmetlen vagyok! :-(

Előzmény: mexallott (508)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 508
Bocsika, az ZsuR volt. Én éppen most szórom itt nyilvánosan a homokot a fejemre, és önkritikát gyakorolok a gyarlóságaim miatt!! (Már tiszta homok a fejem, pedig reggel mostam hajat :-) A türelem az ZsuR erénye, nem az enyém, én csak a fogamat csikorgatom.
Előzmény: TTNora (506)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 507
ON:

Hát, ez kulcsfontosságú gondolat szerintem. Az önmérséklet. Az ember akar egy kicsit ezt is egy kicsit azt is. Olyan mint a nőciknél a ruhavásárlási mánia. "De baró jó az a kis piros kis ridikül a kirakatban. Addig nem nyugszom, míg meg nem szerzem. Otthon kiderül, hogy az égvilágon semmihez nem tudja felvenni."
Nekem nagyon-nagyon nehéz úgymond elköteleznem magam valami mellett (kert). Látok ezt is, azt is, ma ez tetszik, holnap amaz. Nehéz kitartani amellett a koncepció mellett, amit elhatároztál. Vagy amit engednek a fizikai adottságok, anyagi lehetőségek, stb. Nehéz tudomásul venni, hogy egy kiskert nem arborétum, nem lehet több ezer növényfajt bezsúfolni.

Arról is nagyon szeretnék hallani tőletek, hogy kertészkedésetek során milyen hibákat követtetek el, mi az, amiből tanulni tudnánk? Mi az, amit mostmár másként csinálnátok?
Előzmény: Astilbe (504)
TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 506
itt jön Mexallott egyik pontja, miszerint "türelem"! ez nagyon nehéz! :-)
Előzmény: Astilbe (504)
TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 505

És a fakivágások és építkezés után mit csinál? Nekilát fát ültetni a kopasz kertbe.

 

Előzmény: mexallott (502)
Astilbe Creative Commons License 2007.06.04 0 0 504

A mi házunk egy 60-as évek elején épült sátortetős ház, a kezdetektől igazi falusi, három részre osztott udvarral( virágoskert,középső és a baromfiudvar), szántó a kukoricának és a veteményesnek. Innen indultunk a 80-as évek végén. Szerencsére volt néhány nagyobb fa ( egy gyönyörű fehér eperfa, három nagy diófa és gyümölcsfák, talán négy-öt). Már nem emlékszem mindenre pontosan, de nekem minden fázisában tetszett a kialakulás során, amit elvégeztünk. Zárójelben szólva örülök, ha a férjem a rózsát felismeri, úgyhogy a fűnyíráson kívül semmi mást nem kertészkedik. Akkoriban mifelénk még nem volt minden sarkon kertészet, így lassacskán sikerült a növényeket beszerezni. Sok-sok könyvet elolvastam, vágyakoztam elérhetetlen növények után. Szép lassan alakult ki az a kép, ami most látható.

A kis kerteket is gyönyörűvé lehet tenni, ha határozott elképzelésünk van és nem akarunk mindent belezsúfolni.

Előzmény: mexallott (494)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 503
502-es hozzászólást olvassátok el, kérlek. Mindenki véleményére kíváncsi lennék.
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 502
Drága ZsuR! Egyszerűen odavagyok én is azért a kicsit informális fajta cottage-garden stílusért. Ezzel kelek, ezzel fexem.
És hát ugye pl. ez is kompromisszum. Ne is próbáljon meg az ember kicsi kertben formális angol kertet csinálni hatalmas shrubokkal, mert az arányok borzasztóan elcsúsznak.
Erről megint eszembe jutott valami.
Amikor voltam Angliában, akkor azt tapasztaltam, hogy távol sincs akkora kerítéskultusz, mint nálunk. szépen nyírt sövények szolgálják a telekhatárt - csak jelzésképpen. Tudom, hogy nem lehet összehasonlítani a két ország kertkultúráját, de... ezek a sövények gyakran évtizedek alatt lettek ekkorák, és ilyen sűrűek. Valahol van fényképem, majd felrakom. Tiszafából 3 m magas sövényt nevelni úgy, hogy a kapu felett összenő, és egy zöld alagúton mész be, nem megy két hét alatt.
Ezek értékek! Ha elkel a ház, a lakónak nem az az első dolga, hogy kivágja és újat telepítsen.
Nálunk meg mi van? Van itt nálunk egy gyönyörű erdős rész, amit felparcelláztak. Mit gondoltok, mi az új tulaj első dolga? Balta!! Megáll az eszem! Ahelyett, hogy a kicsi seggét a földhöz verné, hogy ilyen ősfák vannak a telkén. Olyan-olyan buták, primitívek vagyunk néha!!! A csodálatos kb. 60 éves ősfákat 5 perc alatt ki lehet dönteni motoros fűrésszel, ezt mindenki tudja! De utána mennyi idő kell, míg a tök kopár kert újra benépesül? (Angliában ki se vághatsz fákat hatósági engedély nélkül!!!!) Egy jó érzésű építészmérnök persze belekomponálhatná a fákat a kertbe, de ki törődik ezzel?
Jó kis eszmefuttatás van most ilyesmiről a fűápolás topicon. Elgondolkoztató.
Előzmény: ZsuR (497)
TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 501

Lehet, hogy megértették volna, ha elmondom... csak a vacsiról maradtam volna le! :-)

Nem talicskát tolok! :-) Bicajoztam szombaton! Most meg itt fórumozok... és igen, rájöttem, hogy meg kellett volna oldanom a fotózást valahogy, ha máshogy nem, hazafelé vasárnap...

Na, megyek még biztos, mert nagyon tetszett!

 

Előzmény: mexallott (500)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 500
Várjá', kitalálom. Te mostan bojban talicskát tolsz, 27 társaddal. A tiedbe bele van hajítva egy laptop, de nem tudsz tolás közben fórumozni.
Asszem, megint kezd felülkerekedni bennem a hülyeség. :-))
Előzmény: TTNora (498)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 499
Hat elmagyaraztad volna nekik, hogy mi a jelentosege a kepnek, amit latnak :))!
Előzmény: TTNora (498)
TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 498
sajnos nem volt lehetőségem megállni tekerés közben! :-( 27 társam várakozott volna rám. :-)
Előzmény: ZsuR (495)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 497
Pontosan errol van szo.
Ha nagyobb a. . .penztarca. . .a kert. . .a haz. . .ha jobb a talaj. . .ha van tobb oreg, szep noveny a kertben, akkor minden rendben van, igaz? Sajnos innen is lehet rosszul startolni, mert mindennel van nagyobb, szebb, tobb.

Alapozas. Jo fold. Realis terv. Turelem. . .turelem . . .turelem. . .
Aztan rugalmassag. Alakitani a terven ha nem megy (ami nem jelenti, hogy a novenyeket kerekekre kell ultetni, hogy konnyebben lehessen az egyik oldalrol a masikra atvinni).

Az okos ember keveset kolt, helyette csereberel a baratokkal. Mindig akad valaki akinek valamibol sok van. Evekig kaptam a kollegaktol, baratoktol. Most en adok, kollegaknak, baratoknak. Lehet nem ugyanazoknak. . .

Jo korulnezni, mi az ami tetszik, mi az ami gond nelkul ultetheto, es mennyi kihivast kepes egy-egy emberke elfogadni, mert az a kert a jo, amiben nem kell megszakadni a munkatol.

Akkor egy vallomas. . .szeretnek egy patakot a kertembe. . .valoszinuleg soha nem lesz. Mert ami lehetne az nagy megalkuvas lenne . . .feladom. . . mint ahogy feladtam az orias tavat is, mert akkor nem lenne eletterem a kertben, pedig az is kell.

Hogy ON is maradjak. . .szeretem az angol kertet - de nem a formalisat, hanem inkabb a falusit. A "cottage garden"-t. Illik a hazamhoz, mert egyszeru falusi paraszthazam van, es a kert nagysagahoz is.
Előzmény: mexallott (494)
TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 496

A szívemből szóltál. Pont ezek a problémák vannak nálam is. Pár éve a miénk a telek. Befejeztünk rajta egy elkezdett nyaralót, anyagiak miatt nem úgy, ahogy az ember elölről kezdené, saját ízlése szerint, hanem bizony sok megalkuvással.

 

Van hozzá egy viszonylag nem kicsi kert (1000 nm), sőt még a mellettünk levő 1100 nm kopasz telek csík is.. nehogy elénk építsen valaki.

Nincs takarni való szomszéd ház, hanem csudaszép panoráma. Szeretnék árnyékot, de egyelőre néhány kisebb gyümölcsfa van (amit örököltünk), és nagyon köves, sziklás talaj, amitől mindenki gutaütést kap, és háromszorosát kéri minden munkás az ásás miatt.

 

Ha nem esik egy hétig a földmunka előtt, neki sem látunk egy virágmagot sem elszórni... annyira kemény kő az egész.

Hiába nézem a magazinokat, szaklapokat, ilyen kert nincs... a környéken csak szőlőt művelnek.

Minden tévéműsor, újság a mini kertek kialakítási tippjeiről ír.

:-(

 

Ezért ácsingózom itt, és ha máshogy nem, lélekben egy angolparkban vagyok...

Előzmény: mexallott (494)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 495
Kepeket. . .kepeket holztal???
Előzmény: TTNora (493)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 -1 0 494
Igen, filozofáljunk is!!
Nézzétek, szerénytelenség nélkül úgy saccolom, hogy jelenleg nekem van a legrondább kertem a topicon. Néhány éve költöztünk ide, még nagyon nincs kész.
Aki használt kertes házba költözik, annak bizonyos dolgokkal, ugye, meg kell alkudnia.
1. sz. kihívás: Felmerült már régebben, hogy jó dolog a házat valahogy beintegrálni a kertbe. A kert részévé tenni.
Nekünk a 70-es években tömegesen épült jellegtelen falusi - akkor modernnek számító tucatház jutott. Háát, ha valami idegen test a kertben, akkor a ház. (bocsánatot kérek tőle ezúton is, mármint a háztól). Bevadszőlőzni nem akarom, mert körbe akarjuk hőszigetelni.
2. sz. kihívás: Hülye alakú telkek, kicsi kertek. Vagy amikor a szomszéd ház fala a kerítésedtől 1,5 m-re van, rádnyíló WC ablakkal. Vagy: kicsi a kert, és rondán mutat, de muszáj beszuszakolni a hülye gumimedencét, mert a családnak ez jelenti a kert-feelinget.
3. sz. kihívás: Örökölt növények (vagy pusztaság). Melyik a jobb? A rózsa-topicon már megpendítettem, hogy bár szeretem a rózsákat, de "nem úgy, ahogy a magyar kertekben általában van, nem akarok részletezni), és nem szeretem azokat a hülye színű rózsákat sem, amiket örököltem, és nem szeretem a kb. 200 nöl-es telken azt a hatalmas (nem szomorú, vidám) fűzfát, ami szinte óráról órára nő, és abszolút nem arányos a kert kicsinységével, de hát ezek több éves dolgok, meggondolandó, hogy mindent kivágjon az ember.
3. sz. kihívás: Állatok a kertben
4. sz. kihívás: Anyagiak. Mi az, amit még megengedhetek magamnak?
5. sz. kihívás: Türelmetlenség. Ki ne szeretne beköltözéstől számítva 2 héten belül ősfás ligetet kis kerti pavilonnal, ahonnan rálátni a tóra és a ....
6. sz. kihívás: Kapzsiság: saját kapzsiságunk. Szerintem mindegyikünk állt már a faiskolában: ezt a "gazt" csak itt, csak most, csak ennyiért lehet kapni, muszáj megvennem. Otthon rájött, hogy mekkora ballépés volt. Vagy: ahhoz, hogy bizonyos növények hatásosak legyenek, venni kellene belőle vagy 25 tövet, de akkor már arra a másikra már nem jut pénzem. Hogy döntesz?
7. sz. kihívás: nem barkácsoló, vagy útálok-barkácsolni típusú férjek. Ugye, azért, az elég marginális eset, hogy mi, csajok segítség nélkül összeüssünk egy-két pergolát? Vmaniko, biztosan bólogatsz most. Nektek hány összeszerelésre váró kerti pad, garnitúra, egyéb van a garázsban?

Még sok gondolatom van, egyelőre ennyi.
TTNora Creative Commons License 2007.06.04 0 0 493

Én is csak idelátogató, irigykedő, műkedvelő vagyok, sajnos angolkertem nincs. :-(

Bár lenne!

Viszont az osztrák mintára hadd szóljak hozzá, volt szerencsém a hétvégét Fertő tó körüli bicajozással tölteni, és úgy látszik, az ott élő magyarok elég sokat látták már a szomszédok kertjeit, mert valami elképesztő volt az élmény!

Fertőboz-Fertőhomok-Fertőd vonalon a házak előkertjeit bármelyik nyugati szomszéd megirigyelheti! Szebb kerteket láttam, mint az osztrák részen!

Elismerésem nekik!

 

 

Előzmény: Astilbe (491)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 492
"tollas gyöngyvessző bokrok" akkor ezeket nezhettem pafranynak. Mi ez?


Erdekes amit irtal. Mitol fugg egy-egy kozosseg osszkepe? Hogyan lehet az, hogy vannak telepulesek ahol orom vegigmenni, izleses, egyedi, szep kertek - aztan vannak helyek ahol . . .nem.
A latnak valamit akkor azt masoljak - eddig ertem. De miert nem a szepet masoljak?
Azt hiszem a tavak a legszembetunobbek most, hiszen az az "uj gyerek".
Előzmény: Astilbe (491)
Astilbe Creative Commons License 2007.06.04 0 0 491

Felülről fényképeztem, a jobboldalom tollas gyöngyvessző bokrok vannak, kb, 1.8 méteresek. Vannak páfrányaim-a Tieid mellett említésre sem méltóak- a madáritatóknál és a kis erdőcskében.

Mexallott, mintha a negyedik szomszédom előkertjét írtad volna le: a "tó"-hoz kiszedett földet másfél méterre felkupacolták, teletűzdelték többszínű kövekkel és jó magas növényekkel. Van szökőkút, béka, kacsa, no meg a tó szélén vastagon  bazalttól mészkőig minden. Mindenkinek borzasztóan tetszik.

Nagyon nehéz különböző ízlésű emberekkel megegyezni abban, hogy mi a szép, de azért azt reméltem, hogy talán a mi falvaink is kezdenek hasonlítani a burgenlandiakéhoz, de csak az örökzöldek jöttek, mint minta, a kert formája és virágai pedig nem.

Előzmény: ZsuR (485)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.04 0 0 490
jah  csajok,nem biztos hogy aki az angolkert topikba ir az azt hiszi hogy neki angolkertje van!:)lehet,hogy egyszerűen jó nézegetni egy kis kertesnek ezeket a nagy kerteket,vagy ötleteket meriteni.szerintem is az szép ami természetesnek hat,én nem mexállott hanem "csak" fanatikus kertfüggő vagyok.
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.04 0 0 489
és veled is!:)nekem amugy sem teszik a sziklakert:)vannak sziklakerti növényeim sziklakert nem kell hozzá:)
Előzmény: mexallott (486)
vm.aniko Creative Commons License 2007.06.04 0 0 488
egyetértek 100%-ban
Előzmény: mexallott (486)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 487
Jajj de szivembol szoltal. . .probalok nem szolni, de annyira nehez megallni!

Tetszik a felallasod: ami honos, ami termeszetes, az legyen. De. . .az ember hajlamos arra, hogy kihivja magat, es kiprobalja, sikerul-e! Es az eredmenyek csodalatosak tudnak lenni.

A gond ott van, nem kepes egyik masik ember arra, hogy a szepet meglassa, eszrevegye, es a rondatol meg tudja kulonboztetni. Sajnos ez kertben, hazban egyarant tapasztalhato.

Stilus. . .milyen legyen a to - kezdve a meretnel. . .illit a telekhez, a szep, szabalyos teglalap alaku mindent beltolto viz. . . hat az egy nagyon off topik itt, nem is megyek bele.

Maradjunk az angolkertnel. . .mi a definicioja. Hat itt, ebben a topikban eleg keves van belole! Ha valaki arra torekszik, hogy angolkertje legyen, legalabb tudja, mitol az!
Illik a hazhoz? Van eleg nagy terulet hozza? Vannak alapok hozza?

Előzmény: mexallott (486)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 486

ON:
Jaj, Dogfüggő, tényleg vigyázzunk, ne sértsünk meg senkit, remélhetőleg ezen a topicon talán nincs olyan, akinek a lelkébe gyalogolnánk, de nagyon a szívemből szóltál. Tudod, mi - azt lehet mondani - hogy tök lapos vidéken lakunk. Körös-körül sívó homok. És - most, hogy trendi a sziklakert, minden háznál ezt látni. És mű-mű kerti tavakat.
Énnekem az a nézetem, hogy ha beleteszek a kertbe valamilyen kertépítészeti elemet, akkor előtte körülnézek. Megnézem, hogy arra a vidékre mi jellemző, milyen tájképi sajátosságai vannak? És ne tegyenek sziklakertet egy töklapos vidékre, bármennyire is tetszik nekik, mert egyszerűen nem hiteles. Élére állított kövekből. vagy kerti tavat, aminek a szélén kilóg a "nájlonfólia".
Szerintem az a jó kertépítészeti elem, ami el tudja velem hitetni, hogy az nem a földből kinőtt idegen test, hanem mindig is ott volt. A táj része.
Beszélgessünk erről, szeretném tudni, mi a ti nézőpontotok.
Előzmény: Dogfüggő (483)
ZsuR Creative Commons License 2007.06.04 0 0 485
A masodik kepen a jobb oldalon az pafrany?

Nagyon sajnalom, hogy a geped halodik - hianyolni fogom a kepeidet. . .(nagyon vizualis vagyok, kell a kep. . .kell!)
Előzmény: Astilbe (481)
mexallott Creative Commons License 2007.06.04 0 0 484
fotóktól elakadt a lélegzetem. Többet nem is tennék hozzá. (Most lélegeztetőgépen vagyok... :-)))))))
Előzmény: Astilbe (481)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.06.04 0 0 483
Az előkertben meg "sziklakert" szokott lenni, szépen élükre állított kövekből kis kerek, szabályos kupac. Esetleg autógumikba ültetve muskátli és petúnia. Valamint kezd dívni a készen kapható műanyag kerti tó, szabályosan körberakva szép fehérre sikált kövekkel, benne műanyag szökőkút + két aranyhal. Plusz ízléses kerámiabéka.
Előzmény: Astilbe (480)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.06.04 0 0 482
Gyönyörű ez a kert.
Előzmény: Astilbe (481)
Astilbe Creative Commons License 2007.06.04 0 0 481
Nálam van a virágágyások mellett, kihúzom a sarjakat, a fűben meg lenyírjuk.Egy-két kép-haldoklik a fényképezőgépem-, egy ideig nem lesz újabb. 
Előzmény: Encsi84 (473)
Astilbe Creative Commons License 2007.06.04 0 0 480
Zsoháréktól nekem is vannak növényeim, nagyon szép, egészséges és olcsó évelőket és hagymásokat lehet náluk kapni. A kertekről szólva mindig elámulok azon, hogy az emberek manapság tömegével utaznak külföldre, látják a gyönyörű osztrák falvakat, messzebbről nem is szólva, aztán amikor kertet építenek, legfeljebb a szomszéd példája lebeg előttük. Ez a műanyag lógós szerintem az esszenciája az egésznek, pillanatok alatt ellepte  a faluban az előkerteket. A másik jellegzetesség pedig az, hogy csak azt ápolják, ami az utcáról látható. Nekünk azért kellett bekeríteni és először végignádazni az egészet, mert nem akartam a kiselejtezett autóroncsokat és abroncsokat, valamint a szeméthalmokat látni a virágaim hátterében. 
Előzmény: mexallott (479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!