Keresés

Részletes keresés

Platon Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221612

Persze ez középtáv, nem azonnali hatás.

Előzmény: Platon (221611)
Platon Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221611

Ez csak rizsa.

 

Az export 40% versenyképtelenné vállik, vagy bedől az olajipar. Ez a két választása van az USA-nak.

 

Tekintve hogy már most is adósság spirálban van ez nem jó hír. Nagyon nem jó hír.

 

De az Arab tavasz még mindig megérkezhet Szaudi Arábiába. ;)

Előzmény: advocatusdiaboli (221606)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221610

Fenyegeti egy nagy lófax, az fenyegeti, tökéletesen fogalmatlan lökött vagy, soha életedben messziről nem láttál egy USA állampolgárt sem, nem, hogy beszéltél volna ott élőkkel (nem is tudsz semmilyen idegen nyelven semmit sem), pont úgy, ahogy életedben nem láttál száz méternél közelebbről egy élő arabot, kínait sem.

 

Gőzöd nincs neked semmiről sem, csak a lilaködös kommunista vágyálmaidból szültél magadnak egy képzeletbeli virtuális világot - és ezt akarod mindenáron ráhúzni a valódira...

 

Nem lesz az USA-ban semmiféle polgárháború, sem most, sem később. A nagy társadalmi különbségek meg ott mindig megvoltak, ahogy megvolt egy beilleszkedni képtelen minoritás is - amelyik viszont (ellentétben a mi roma-problémáinkkal) egyáltalán nem eszkalálódik. Amúgy meg az USA hagyományosan az a társadalom és gazdaság, amelyik szükség esetén képes gyorsan váltani, adaptálódni úgy feltételekhez - ezt te, aki máig nem voltál képes még a szocializmus bukásához sem alkalmazkodni, természetesen soha nem leszel képes megérteni...

Előzmény: allaid (221609)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221609

Az usa-t a polgárháború fenyegeti, szerintem úgy fél év alatt jut el a helyzet a nyitva felejtett börtönökig. de nem fogadnék rá...nem tudom... senki nem tudja. (bocs! advocatusdiaboli az indexen ...na az esetleg ...(-: ..de még a théta se egyébként )-: )

Ez következmény, a versenyképességének az ára, hogy nagy társadalmi különbségek alakultak ki, a tömeg már adott, kell még a pénz, a kettészakadó elit.

Előzmény: advocatusdiaboli (221597)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221608

"Eleve mindent elmond, hogy az olajárat változatlanul dollárban számolja mindenki - és hidd el, ez még legalább egy nemzedéknyi időre így is lesz, de szerintem egyenesen az olajkorszak végéig is..."

 

És ha egy hónapig se?

 

"Tudom, hogy qrva népszerű az USA-t szidni reggeltől-estig, mint a bokrot, de tudod, ha kivándorolni akarnék (amit nem akarok), oda, vagy Ausztráliába mennék, sehová máshová... Bárhogy is ragozom, egyelőre nyeregben vannak, akár tetszik ez nekünk itt, akár nem, akár előnyös nekünk, akár nem."

 

Ha pénzed van elég majdnem mindegy hová mész, nekem pl Kuba a szimpatikus és egyáltalán nem a politikai rendszere miatt, É-Korea nem szimpatikus de az se a rendszer miatt (-: A németeknél divat volt a 80 as években Togo, nem túrista, vettek ott földet, házat, nyitottak kis boltot...ilyesmik.

...de ha viszont reinkarnálódni akarunk valahová, akkor jól beszéljük át előtte a gólyával, hogy pontosan hol tegyen le milyen színű legyen majd a bőrünk. ...meg ilyen részletek nagyon fontosak lehetnek. (-:

Előzmény: advocatusdiaboli (221600)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221607

"minket meg meg sem érdemes említeni, bezárkózva a középkorba zuhannánk vissza."

 

Sőt, szűkíthetnéd egy falura...vagy még jobban, egy házra, hogy ha nincs külkereskedelme akkor csődbe megy. Nyilvánvaló, hogy ha az usa-ból is kiemelsz 10 millió lakost azok is középkorba zuhannának vissza.

 

Egyébkén volt ilyen, Jefferson mondta volt, hogy az usa-nak soha nem szabad kilépni a határain túlra mert nincs ott semmi amire szükségük lehetne, ....ezt írta felül a Monrow elv, kezdték Kuba felszabadításával ha jól tudom aztán lett a Csendesócenból egy amerikai belső tó.

Előzmény: advocatusdiaboli (221606)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221606

Az USA teljes exportja 2013-ban kb: 2200-2300 milliárd dollár volt, aminek csak kb: az egynegyedét tették ki nem magas feldolgozottságú termékek. Miközben az USA GDP-je 16 ezer milliárd USD felett volt. Az importja pedig nem volt sokkal magasabb ennél - deficites, de nem súlyos mértékben.

 

Ez kérlek egyértelmű: az USA nem import-export függő ország, egyáltalán nem fogja katasztrofálisan érinteni elvileg még az export-import 100%-os kiesése sem (nyilván ez elméleti és fals megközelítés, hiszen bizonyos dolgokat csak a világpiacon tud elhelyezni, másokat meg csak onnan tud beszerezni - de az arányok akkor is érzékelhetők).

Mi egy olyan országban ülünk (a világ harmadik legnyitottabb gazdaságában!), ahol az export-import függés GDP arányosan 90% közeli - innen nézve felfoghatatlan, hogy az USA simán el tudja alapvetően látni saját magát termékekkel és munkával egyaránt, ahogy már írtam, az Észak-Amerikai kontinenst egy egységként kezelve elmondható, hogy nagyjából lexarhatják az egész világot is adott esetben, elvannak ők így is - mások meg nem...

 

Tetszik vagy sem, ez a realitás, az Észak-Amerikai kontinens területileg óriási, természeti kincsek tekintetében szinte teljes önellátásra képes, és ehhez mérten relatíve gyéren lakott. Hozzájuk mérten pl: a német gazdaság egyszerűen összeroppan az exportpiacai nélkül, minket meg meg sem érdemes említeni, bezárkózva a középkorba zuhannánk vissza.

Előzmény: Platon (221605)
Platon Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221605

Figyi, nézz már rá az USA exportjának összetételére.

 

Az USA Exportjának minimum egyharmadát a gépek, gépjárművek, műanyagipari termékek, mezőgazdasági késztermékek, bányászati termékek (ércek) teszik ki. 

 

Ezek mind nagyon érzékenyek az olajárra. 

 

Ja és persze 9.4% nyersolaj. Ez pluszban azonnal ugrott. 

Előzmény: advocatusdiaboli (221600)
Platon Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221604

Majd szólj ha sikerült átállniuk ;)))))

Előzmény: Rangun (221599)
Veritas_2 Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221603

ha kivándorolni akarnék (amit nem akarok), oda, vagy Ausztráliába mennék, sehová máshová... 

 

Hasonlóan gondolom, bár elsősorban nem a gazdasági kilátások miatt. Akárhogyan is szépítjük, Európában mindig idegen marad az ember, hiába lesz esetleg megbecsült tagja a vállalati hierarchiának. 

Előzmény: advocatusdiaboli (221600)
Láma291 Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221602

Ott kell öntözni?

Igen, hiszen rizs termelő országról van szó.

 

Javasoltunk itt is ilyesmit, hogy a szennyvíztisztító telep vizét tárolni és öntözni, de az úgy nem megy , hatalmas a beruházás.

 

Így van.  Nagyüzemi trágya feldolgozásra nem alkalmas. Egy kis háztáji szennyeződéseit birja kezelni.

Én jártam ilyen helyen, messze nem olyan "szagos" a technológia, hogy az zavaróbb legyen, mint magának a háztájiban működó ólak szag-kibocsátása.

Előzmény: allaid (221436)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221601

Ráadásul a közlekedésben nekik vannak a legnagyobb potenciális tartalékaik - az üzemanyag-fogyasztásukat aránylag fájdalommentesen le is felezhetik, mi több, a folyamat már most is tart, és ez a deklarált távlati cél is.

Előzmény: Rangun (221599)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221600

Kis mértékben. Az USA ugyanis elsősorban olyan, fejlett technológiákra épülő termékeket exportál, amelyekre az olajár aránylag kis hatással van. Egy Boeing repülőgép, egy harckocsi, egy F18-as vadászgép, vagy akár egy iPhone, vagy egy Cadillac árában nem fajsúlyos tényező az olajár. Ők nem zokni, meg nyersolaj-exportban utaznak...

 

Ráadásul szinte korlátlanul urai saját devizájuknak, amit az export erősítésére láthatóan képesek is, hajlandók is szükség szerint erősíteni-gyengíteni... Eleve mindent elmond, hogy az olajárat változatlanul dollárban számolja mindenki - és hidd el, ez még legalább egy nemzedéknyi időre így is lesz, de szerintem egyenesen az olajkorszak végéig is...

 

Tudom, hogy qrva népszerű az USA-t szidni reggeltől-estig, mint a bokrot, de tudod, ha kivándorolni akarnék (amit nem akarok), oda, vagy Ausztráliába mennék, sehová máshová... Bárhogy is ragozom, egyelőre nyeregben vannak, akár tetszik ez nekünk itt, akár nem, akár előnyös nekünk, akár nem.

Előzmény: Platon (221598)
Rangun Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221599

A papagáz olcsó marad, amire folyamatosan állanak át, mert jobban megéri mint olajat használni, a közlekedés meg mindenképp jobban jár, mint az EU-ban, mert sem magas ÁFA, sem magas jövedéki adó nincs az üzemanyagon.

Előzmény: Platon (221598)
Platon Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221598

az USA ugyanis nincs piaci kényszerben.

 


Azt mondod?

 

Az olajár minden termék árába beépül, ez ugye megvan?

 

Szerinted az USA termékek versenyképességét hogyan befolyásolja, ha importvámot/korlátozást vezetnek be és $100 belföldi olajat kell használniuk, miközben a konkurencia $20 olajból dolgozik?

 

 

 

 

Előzmény: advocatusdiaboli (221589)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221597

Akármi lesz a dolog vége - az USA jól fog járni. Valójában nem az számít igazán, hol vannak a nyersanyagok, energiahordozók - hanem az, hol van a technológia, a tőke, a megfelelő szintű fejlettség és szervezettség ezek felhasználásához. A végén úgyis ezek a régiók lesznek a meghatározók.

És az USA-nak még az is ott van a tarsolyában, hogy ha akarna, igazándiból idővel függetlenné válhatna a külső energiahordozóktól. Sőt, nagyon szigorúan véve ez még az EU-nak is benne van ám a pakliban! Innentől fogva a monokulturális, alapvetően az energiahordozók exportjából élő fejletlen gazdaságok (és valójában ide tartozik az orosz is...) mindenképpen xopóágon vannak - ha felnyomják az energiahordozók árát, korlátozzák azok kitermelését, és ezzel próbálják zsarolni a fejletteket - csak azt érik el, hogy a többé-kevésbé függetlenné válási folyamatot durván stimulálják, és sokkal hamarabb jön el az a pont, amikor piacaikat elveszíthetik. Ha meg az árak lenyomásával próbálják ezt késleltetni - akkor meg saját bevételeiket csökkentik, hiszen a fogyasztás nem fog igazán nőni az energiahordozókból csak azért, mert csökkent az áruk...

 

Mindenképpen a fejlett, tőke-technológia birtokos országok fognak jól járni.

Előzmény: Rangun (221595)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221596

Igen, ott ez jónak látszik, az olcsó olaj. ...aztán nem tudom. Így kevesebb lesz ott az arabok pénze is és amit írogatok, az olajtőzsdéken is kevesebb dollár lesz lekötve....és azt se tudjuk, hogy a gabonaár csak véletlenül szaladt meg egy kicsit, vagy készül valami komolyabb?

Előzmény: Rangun (221595)
Rangun Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221595

Most fél árnál tartunk, úgy, hogy még nem is növelték az importot, mert megy a pala kitermelés is, ez egyértelmű cserearány javulás, ha ez az ár is lefeleződik, akkor sem tudják majd a duplájára emelni az importot az USA-ban, mert annyi palát nem termelnek ki, összesen sem, mint amennyit importáltak.

Előzmény: allaid (221594)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221594

Igen, ez igaz, nem is volt önellátó. -... de ahogy írogatom, az az import azért érdekes, mert jó nagy része visszacirkulál, sőt, olyan is amit nem is ő importál, hanem esetleg én tankoltam tegnap. (-:

Ez a dolog meglehetősen bonyolult. (-:

Előzmény: Rangun (221593)
Rangun Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221593

Ja, csak volt egy 100 dolláros import rész is, ami most szintén 10, az meg javítja, egyébként még ezen az árszinten megy a palaolaj kitermelés is.

Előzmény: allaid (221592)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221592

Na igen, de a palaolaj az 0 import., ahoz képest a 10 dolláros olaj import is rontja a mérleget.

Előzmény: Rangun (221590)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221591

Nem tudom... szerintem kell csökkentsék a termelést. nem tudom mi ennek a matematikája, hogy kisebb termelés magasabb egységáron vagy ...nem tudom...kell lenni valami állapotnak ahol a bevétele maximális.

Előzmény: XRive (221587)
Rangun Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221590

Ez sem igaz, ha az importnak lemegy az ára, az javítja  a cserearányt.

Előzmény: allaid (221588)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221589

Ez szerintem felemás megközelítés - az USA ugyanis nincs piaci kényszerben. A saját (nyugodtan oda számolhatjuk a Kanadában lévő készleteket is, de még Mexikót is, az Észak-Amerikai kontinens ebből a szempontból simán egységes piacként-entitásként fog viselkedni) készleteik lazán képesek lehetnek saját igényeiket még elfogadható áron fedezni sokáig - ezzel megszűnik a külső függőségük és zsarolhatóságuk.

Nekik ez bőven megérhet némi felárat - és különösen a gáz tekintetében a szállítás nehézségei miatt voltaképpen nincs is jelentősége annak, mennyivel olcsóbb a világ túlfelén egy gázmező - mire az eljut hozzájuk, nem lesz (sokkal) olcsóbb a saját palagázuknál. Az olaj sokkal szállíthatóbb - de tisztán látszik, hogy az USA gazdasága 100 dolláros olajár mellett is bőven versenyképes lehet másokkal, akkor is, ha nekik csak 50-60 dolláros az olajár...

 

Igen, az egyértelműen látszik, hogy a Szaúdiak szeretnék drasztikusan visszafogni az USA-beli palagáz/olaj-forradalmat, de jó kérdés, hogy ez ezekkel az eszközökkel tényleg sikerül-e?

Másik olvasata a dolognak, hogy az USA úgy is jól jár, ha olcsón, fillérekért jut máshol kitermelt olajhoz-gázhoz, miközben saját készleteit-technológiáját meg szépen megőrizheti az ezek kimerülése utáni időkre, és neki akkor sem lesznek még ellátási problémái, amikor a világ szegényebb fele már nem is tud olajhoz jutni...

Előzmény: Platon (221584)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221588

A külkereskedelmi mérlegük viszont tovább romlik. ez lenne pedig a közgázosok réme, az ún ikerdeficit, amikor a külkereskedelem is veszteséges és az államadósság is növekedik.

Előzmény: Rangun (221585)
XRive Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221587

Mármint, hogy szerintem lesz most az alacsony után egy magas olajár, és ettől megfeleződne az olajbevétel???

Előzmény: allaid (221579)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221586

"a Nyugat egy 150-200 dolláros olajár mellett sem roppanna össze, egyáltalán nem -"

 

Akkor persze, hogy nem, így most nem ha a pénz postafordultával ott van újra.... de kérdezem, hogy ha nem? ...ha realitást kérnek érte?.. ami nem is feltétlenül légkondicionált sípálya?

 

"hogy az USA és az EU nonkonvencionális készletei és az alternatív technológiák együtt képesek lennének a fentebb említett függetlenedésre."

 

Ezt most pontosan úgy hangzik mint az ó-kori római aki úgy akart függetlenedni az egyiptomi gabonától, hogy vízkerekek létesítésével felszabadítja 1 millió ember izom erejét és lecsapolnak mocsarakat gabona termelés céljára. Megtehették volna? IGEN. Megtették? NEM!

Előzmény: advocatusdiaboli (221582)
Rangun Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221585

Azt kellene megértened, hogy az olcsó ár az importőröknek jó, az USA is az, ha befejezik a palaolaj kitermelést, akkor több marad majd rosszabb időkre, ez nem probléma.

Előzmény: Platon (221584)
Platon Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221584

Az megvan ugye hogy palaolaj készletek java is Szaudi Arábiában van ugye?

 

Semmi más nem folyik most, mint hogy Szaudi Arábia kigolyózza az USA-t és más palaolaj termelőket.

Előzmény: advocatusdiaboli (221582)
allaid Creative Commons License 2014.12.23 0 0 221583

hm...hm.... már megíjedtem, hogy kevesebbet fektetnek 30 éves lejáratú usa állampapírba...vagy isten őrizz, mint Khadafi elkezdik kiszedegetni a pénzüket a nyugati bankokból...)-: ...de megnyugtattál. (-:

Előzmény: Rangun (221581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!