Keresés

Részletes keresés

plimplin Creative Commons License 2002.10.25 0 0 28
Demjengi: Én sem szoktam letakarni, sőt azt olvastam valahol, hogyha letakarjuk, az csak ideiglenesen "használ" (mármint, hogy azt higgye a madár, hogy tényleg éjszaka van), és rövid idő után rájön arra, hogy becsapjuk-e vagy nem.
(Ja, nekem hullámos papagájom van, és csak időnként szoktam ide bekukkantani, mert gondolkodom a pintyőke-tartáson, mivel szegény papagáj egyedül van. Bár igaz, hogy a kanári nem pintyőke...)
Canary1 biztos válaszol majd, ha erre jár, de sajnos csak a munkahelyén van internetje.
Előzmény: demjengi (27)
demjengi Creative Commons License 2002.10.25 0 0 27
Szia! Ha nem látod akkor nincs. Ezt a tenyésztők rakják a madarak lábára. Információkat tartalmaz a madárról, már aki érti.
Nem jár erre se senki, hogy válaszoljon a kérdéseimre?
A kalitkát este le kell takarni? Mert én nem szoktam.
Előzmény: Snuki (26)
Snuki Creative Commons License 2002.10.21 0 0 26
Milyen gyűrűről beszéltek? A miénken nincs. Vagy van, csak én nem látom?
Előzmény: demjengi (25)
demjengi Creative Commons License 2002.10.15 0 0 25
Sziaztok!
Örülök, hogy ideirányított valaki. Nyár elején kaptam a születésnapomra egy állítólag másféléves kanárit. Az eladó álította, hogy fiú és azt mondta, hogy ha eléri a 2 éves kort, akkor énekelni is fog. Nagyon aranyos madár, de nem énekel azóta sem. Lehet, hogy lány?
Hogy ne unatkozzon, gondoltuk veszünk hozzá egy nöstényt. Na a nöstény biztosan him, mert azonnal gyönyörü trillába kezdett, persze nagy örömünkre.
Per pillanat nem tudom, hogy két hímünk, vagy egy hímünk és egy nöstényünk van-e.
Kérdésem, hogy nem baj-e, ha két hím van egy kalitkában? Nagyon sokszor veszekednek egyébként.
A gyűrűt a lábáról le kell venni?
A karmát kell vágni vagy hagyni kell? Volt hullámos papagájom annak kellett időnként.
A paprika torzsát ma azonnal kipróbálom náluk. Imádnak enni.
Nagyon köszönöm a segítséget.
Snuki Creative Commons License 2002.10.11 0 0 24
Bocsi, hogy csak ilyen későn írok.
Örömmel jelentem , hogy a kanárink -akit Béni névre kereszteltünk a gyerek unszolására, megszólalt!!!!
Na nem valami fülsüketítő hangon, hanem csak úgy finoman, de csipog vagy mi.
Először akkor csinált ilyet, amikor az e topikban tanultaknak megfelelően paprika csutkát kapott. Na attól tisztára elment az esze, össze-vissza csipogott.Egyszerűen imádja. Utána, amikor saláta levelet kapott, megint "kirúgott" a hámból, énekelt a gyerek és persze a mi örömünkre.
Az almára, tojásra és egyéb másra nem izgul be így, továbbra is kussol napikig egyébként.
Normális ez, hogy csak akkor énekel, ha paprika csutkát vagy salátát kap? Az éneke egyébként sem valami hangos.
Előzmény: canary1 (23)
canary1 Creative Commons License 2002.09.24 0 0 23
Üdv néktek kanárisok!

Flora nagyon jól mondta a napokban, a kanári valóban nem szereti a huzatot, könnyen megfázhat, ami a hímeknél az ének teljes megszűnésével is járhat. Meg aztán, ha egyszer megfázott és nyikorgó hangok tömkelegét bocsájtja ki magából, ember legyen a talpán, aki ebből a nyavalyájából ki tudja kezelni. A kalit legelőnyösebb helye a lakás olyan pontján van, ahol tűző nap nem érheti a madarat, nem áll huzatban, és persze nem árt, ha szemmagasságban vagy annál magasabban sikerül elhelyezni.
Néhány gondolat a táplálásról. A kisállatkereskedésekben kapható kanári magkeverék a legtöbb esetben NEM megfelelő étel madarunk számára (önmagában valóban nem), a keverőüzemben rendszerint nem olyan magokat kevernek össze, melyekre szüksége lenne a kanárinak, hanem ami épp raktáron található. A Flora által is felsoroltak nagyon jó szolgálatot tesznek kis kedvencünknek, a madárka igényli is azokat, de most nézzük inkább a magokat. Ilyenkor vedlés idején célszerű a kanári kajáját úgy összeállítani, hogy azokban mind a zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő arányban legyenek jelen. Vigyázni kell a magas olajtartalmú magvak etetésével (lásd kendermag, repce, négermag, mák), mert könnyen elhízáshoz vezethetnek, ami pedig a hím madarak énekének jelentős visszaesését vonhatja maga után. Mákot hetente egy kevéskét ajánlatos adni a kanárinak, fényesebb lesz a tolla tőle. Ha úgy látod, hogy a kendermagot nem tudja megenni, meg kell ropogtatni azokat. A négermag nagyon jó szolgálatot tesz a hímekre nézve, sokkal tüzesebben énekelnek, de mint mondtam, csak óvatosan, mert hízlal. Ha úgy látod, hogy a madár kövér (lágyékán megfújva a tollakat sárga foltot látunk a bőr alatt), nem szabad koplaltani, a mag mennyiségének csökkentése helyett célszerű a lisztes tartalmú magok arányát megcserélni az olajos magokéval, persze a lisztesek javára.
Remélem nem voltam túl okoskodó, a felsoroltak zömét a saját madárállományomban is megtapasztaltam már.

Majd még jövök. Csaó!

canary1

Flora Creative Commons License 2002.09.24 0 0 22
A kanári-eleségen kívül:
- minden nap valamilyen zöldség (brokkoli-rózsa, reszelt sárgarépa, saláta-levelek, de nem fejes saláta, hanem pl. az a fodros lila, vagy jégsaláta, vagy fodros kel, vagy kínai kel, amit éppen magunk is megeszünk a salátába, vagy reszelt karalábé. A nagy kedvenc a nyers paprika csutkája lett, amit egyébként kidobsz a szemétbe paprikaevés után: imádja, megőrül a zsenge fehér paprika-magokért, akárhova odarepül érte. Állítólag a legtöbb tápanyag a kelben, a sárgarépában és a brokkoliban, valamint a gyermekláncfű-levélben lenne - persze ezeket eszi legkevésbé, bár a brokkolival néha kivételt tesz és megeszi.
- hetente egyszer-kétszer alma. Változó, hogy megeszi-e. Próbálkoztam más gyümölcsökkel, de nem ette, egyébként sem édesszájú, ezeket a mézes izéket sem csipegeti.
- hetente egyszer berakok neki egy fürtös kölest. Ha megfelelőnek ítéli a minőségét, 3-4 nap alatt megeszi.
- havonta egyszer egy kis keménytojás, héjával együtt. Ezt szereti, de nem merem többször adni, mert állítólag nagyon zsíros. A főtt tojás héját játékból elropogtatja, ez nagyon hasznos.

Több helyen is olvastam, milyen egészséges lenne csíráztatott magokat adni, de hol van nekem időm csíráztatni ?

Előzmény: Snuki (21)
Snuki Creative Commons License 2002.09.24 0 0 21
A mi madarunk is hasonlóképpen "cselekszik". Minden stimmel, kivéve a csivitelést, még mindig néma. Ugyanúgy ugrabugrál szárnyverdeséssel, eszik-eszik-eszik fürdik, gubbaszt, mint ahogy kell neki. De néma. Igaz néha ad ki valami nagyon halk hangot, főleg akkor, ha hazajövünk, akkor örül nekünk, össze-vissza repked, de ennyi.
Bár csak szükség lenne leteríteni este, hogy reggel sokáig tudjunk aludni a visongásától! De ez nem, ez hallgat mint a tök.
Pedig jó helyen van, reptetés után visszatalál a kalitkájába, bár ép tegnap igen nehezére esett visszamennie. Odament szépen elé, de az istennek sem akart beleugrani. Vagy két óráig ott tipeget előtte, mire nagy kegyesen beugrott.
Flóra, ti mit adtok neki enni, a kanári eleségen kívül?
Előzmény: Flora (20)
Flora Creative Commons License 2002.09.19 0 0 20
A kanári egy napja.

Hajnal. Észvesztő csipogás folyamatosan és hangosan, órák hosszat, addig, amíg az ember fel nem ébred. Kanári-tapasztalat, hogy ha elég hangosan és kitartóan megy a visongás, nincs az az ember, aki előbb-utóbb ki ne botorkálna kócosan és morogva a hálószobából. Akkor pedig nemsokára finom reggeli lesz !

Délelőtt. Folyamatos ugra-bugrálás, hoppingolás, repülés (pl. helikopter-verdesés) füttyögéssel egybekötve. Közben a faroktollak apró rángatása, ami azt jelenti: "nagyon sok dolgom van!" Kalitka minden sarkának felderítése, kapirgálás a kalitka alján, csipkedések, esetleg fürdés, ha épp ott van a medence. Fürdés után szárítkozás, tollászkodás.

Délután 2-3 óra között. Egy helyben ülve dudorászás. Dallamok halk próbálgatása. (Elég gyengén megy neki.)

Délutántól szürkületig. Relaxálás, tollászkodás, néha szunyókálás, és evés, evés, evés. Aludni-menés előtt dupla evés (kell a tartalék éjszakára).

Szürkületkor "elülés". Ha az ember nem teríti a kalitkára időben a sötét kendőt, ami éjszakára rajta szokott lenni, akkor a kanári ide-oda ugrálva felfelé néz. Keresi a kendőt.

Ez őszi-téli üzemelés, egyébként a nyári vedlés idején egész napra a "délutáni üzemmód" jellemző.

Ezt muszáj volt leírnom, hogy megkérdezzem, a ti kanáritok is ezt csinálja ?

Flora Creative Commons License 2002.09.18 0 0 19
Elnézést, hogy dilettáns kanáritartóként belekontárkodom, de nem "természetes", ha "hullajt tollakat, nem sokat, csak egypárat". A normális az, ha semmit nem hullajt. Ha hullajt tollat, akkor az lehet a némaság oka, amit canary1 írt, hogy még nem fejezte be a vedlést.

Egy-két oka még lehet a némaságnak, azon a 2 fő okon kívül, amit canary1 írt, tehát vagy vedlik, vagy nem hím.
Például az, ha huzatban áll a kalitkája - úgy tudom, az állandó hideg vagy meleg huzat (ablak közel van? kályha közel van?) eléggé elkedvetleníti ahhoz, hogy megszólaljon. Ráadásul a huzat lehet a tollhullás oka is.
Vagy azért néma, mert még nem szokta meg az új környezetet. Vagy azért, mert túl nagy a csend ott, ahol lakik: a kanárik félnek a nagy csendben, mert az állítólag ragadozót jelent.

Snuki Creative Commons License 2002.09.17 0 0 18
Igen szépen köszönjük a segítséget, plána hogy munkahelyed kockáztatásával írtál.

A madár nem olyan, mintha nagyon vedlene, bár hullajt tollakat. Nem sokat, csak egy párat, azt hittük, ez természetes, de most akkor jobban figyelünk erre.

Köszönkük a könyvajánlót, megpróbáljuk beszerezni, de azért ahogy ígérted, ha ráérsz, írhatnál több dolgot is.

Előzmény: canary1 (17)
canary1 Creative Commons License 2002.09.16 0 0 17
Csaó Snuki!

Végre egy bátor kérdező. Bocsi, hogy csak most válaszolok, de otthon nincs gépem, a melóhelyemről + egy kicsit macerás.
No de vágjunk bele a lecsóba. A lehető legrosszabbkor vettetek kanárit, a júliustól szeptemberig terjedő időszak ugyanis e madárka életében a vedlésnek van szentelve, ezen időszak alatt cseréli ki kopottas ruháját újra. Az ezévi madarak általában nem hullajtják el a szárny és faroktollaikat, az éves, vagy idősebb példányok teljes vedlést végeznek. Nem keltette rongyos madár benyomását az általatok vásárolt példány, nem hullat tollakat? Ha igen, a magyarázat pofon egyszerű. A vedlés nagyon megerőltető feladat a kanári számára, hiszen szinte minden tollát újra kell cserélnie, és ez igen csak sok energiát von el kicsiny szervezetétől. Nincs is benne semmi meglepő, ha hím létére nem énekel, de a vedlését befejezve dalra kell fakadnia, ha valóban hím példányról van szó. És valóban hím? Lehet az is, hogy tojót vettetek hím helyett.
A másik topicban régebben már írtam az ivarok határozásáról néhány sort, úgyhogy ezt most kihagynám. Mint említettem, munkahelyemről írok, és rettegnem kell, nehogy kirúgjanak.
Könyv. Most vettem a kurva jó könyvet, Tóth Sándor írta, a címe: A színkanári tartása és tenyésztése. Ajánlom szíves figyelmedbe. Kereskedelmi forgalomba nem kerül, ára egyébként 1870-Ft. Szerintem az írójánál meg is lehetne rendelni, a telefonszáma: 06-30/ 4330681.
Sok sikert hozzá. Most megyek, de ha további kérdés van , csak bátran, ja majd írok a kanári táplálásáról is a napokban.

Üdvözlettel:

canary1

Snuki Creative Commons License 2002.09.13 0 0 16
Kedves canary1!
Kerestem ilyen témájú topikot, és hála találtam is. Olvastam, hogy Te kanáriban utazol, ezért bátran fordulok hozzád.
Kb.1,5 hónapja vettünk egy hím kanárit. Az eladó nem sok mindent mondott el a tartásáról. Azt, hogy mit eszik, nagyjából kitaláltuk, reptetni is szoktuk. A tul.képpeni gondunk az, hogy miért néma? Egyedül van az igaz, de akkor is kéne neki "pofázni". A gyerekünk, aki a valódi gazda, teljesen kétségbe van esve, hogy néma a madara. Az eladó, amikor vettük a madarat azt mondta, hogy ezt vegyük, ez pofázik a legtöbbet. Mi még nem hallottuk énekelni.
Mi lehet az oka?
Azt is megköszönnénk, ha egyéb hasznos jó tanácsokat is adnál, táplálása , gondozása stb...
Kerestünk könyvet a kanáriról, de nem találtunk.
Köszönjük a segítséget.

Üdv
S.

canary1 Creative Commons License 2002.09.12 0 0 15
Csaó kanárisok!

A napokban jelent meg a Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége (MDOSZ) elnökének -Tóth Sándornak hívják- egy szerintem komoly szakmunkának tekinthető könyve. Címe: A színkanári tartása és tenyésztése. A könyv ha jól tudom, magánkiadás, üzletekben ne keressétek. Akit érdekel, annak meg tudom adni az elnök címét, telefonszámát.
Remélem, tudtam segíteni.

Madárbaráti üdvözlettel:

canary1

kreszo Creative Commons License 2002.09.01 0 0 14
Köszi Wizes, kedves hogy felajánlod a cserét, de mi Frankfurt am Main mellett lakunk és ezért nem tudok veled cserélni. Itt kell majd valami tenyésztöt találni vagy egyszerüen vásárolni. Igazság szerint nem is szeretnék cserélni, mert mindegyik a szivünkhöz nött, igy mi csak elfogadunk, befogadunk és vásárolunk kanárit.
(neharagudj, de csak most olvastam bele újra az oldalakba)
szia Kreszo
Előzmény: wizes (12)
canary1 Creative Commons License 2002.08.26 0 0 13
Sziasztok!

Tegnap kint jártam Ausztriában, St. Primus-ban a Turnersee Vogelpark megtekintése céljából, mellyel egyidőben rendeztek a helybeliek egy börzét is, de legnagyobb megdöbbenésemre mindössze 2 kanárit láttam, azok se olyan színüek, melyekkel állományomban vérfrissítést el tudtam volna képzelni. Csalódott vagyok. A magok viszont csúcsminőségüek voltak, és áruk is elfogadható volt. A Mo.-on is kapható Prestige magkeverék 3.5 kg-os kiszerelésben amely csízek, kapucinus csízek és apróbb Carduelidák részére lett kikeverve, itthon 7500 forintért szerezhető be, nos én 10.41 € áron vettem.
Üdv:

canary1

wizes Creative Commons License 2002.08.15 0 0 12
Halijó!
Szívesen besegítek.
Mondjuk cserélünk.
Tel.számom megtalálod.
Üdv.
wizes.
Előzmény: kreszo (10)
canary1 Creative Commons License 2002.08.14 0 0 11
Üdv kanárikedvelők!

Való igaz, hogy a színre tenyésztett kanárik terjedtek el leginkább kis hazánkban napjainkban, őket szorosan követik az alakkanárik, de azért jól beszél, aki azt mondja, hogy ne feledkezzünk meg a rollerekről sem. Akit e csukott csőrrel éneklő madárkák tartása és tenyésztése komolyabban érdekel, az jól teszi, ha az év utolsó napjaiban ellátogat az énekeskanári versenyre. Az utóbbi években én is eképpen cselekedtem, és nem bántam meg. Helyszíne rendszerint Veszprém, az időpont általában december 29 és 31 között valamikor. Pontosabb infó Maróti Bélától és Péter Géza bácsitól várható. Ha valakit érdekelne, majd adom az urak telefonszámait is. Addig is, ha valakinek birtokában van dr. Karl Russ: A kanári című munkája, egy példányra (akár fénymásolat is) igényt tartanék.

Cső!

canary1

kreszo Creative Commons License 2002.08.13 0 0 10
Sziasztok!
Szerintem is jó ha van külön kanári topic is, mert akkor nem kell annyit keresgélni a többi madarak között hogy véleményt cserélj róluk. Nekem is van otthon (sajnos már csak) 9 kanárim. Most éppen nem énekelnek, de párzáskor szokott az aktuális férj trillázni. Nekem mindegy a szinük, fajtájuk, lényeg hogy egészségesek legyenek. De nagyon sok örömünk van bennük. Sajnos messze vagyok, pedig szivesen vennék hozzá egy pár újat, mert van elég nagy hely a volierben. A belterjes szaporodás az tudomásom szerint nem egészséges, igy majd biztos kell keriteni egy kicsit frissiteni.
Előzmény: wizes (7)
hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2002.07.28 0 0 9
Szerintem ez maradjon csak kanári. Elég nagy az irodalma ahoz, hogy külön topicban tárgyaljuk ki.

Magam inkább az énekéért tartottam és tenyésztettem ifjabb koromban.
Úgy 2 éve kaptam egy narancsszínü hímet, ami egy év után szólalt meg és azóta folyamatosan énekel a szomszéd pintyeknek (asszem sirálykák).
Készítettem róla egy hosszabb hangfelvételt, most takarítom a felesleges zajoktól.
Ehez a madárhoz keresek tojót. Természetesen nem ingyen, de nem is aranyárban.

Holnap felhívlak.

hali

Előzmény: wizes (8)
wizes Creative Commons License 2002.07.28 0 0 8
Döncsétek el!
Legyen madár faj szerint külön töpic vagy ömlesszünk mindent 1-be.
Szerintem jobb külön, közös dolgokat meg 1 -be.
Pl legyen külön papagályos, pintyes, stb.
Üdv. Mindenkinek
wizes.
wizes Creative Commons License 2002.07.28 0 0 7
1x találkoztam a topiccal aztán nem találtam.
Na jóhogy előkerűltél.
Nem vagyok tenyésztő, de kb. 35 csicsergőm van.
Fehértől kezdve, sárgán át az olajig.
Üdv. wizes.
Előzmény: canary1 (5)
wizes Creative Commons License 2002.07.28 0 0 6
Hívjál fel! 06-30-252-3431.
Valszin tudok segíteni. /biztos./
Üdv. wizes.
Előzmény: hurkazsírosnápolyi (4)
canary1 Creative Commons License 2002.07.26 0 0 5
Halihó mindenkinek!

Nemtom mennyire vagytok képbe, a natur Madarak topic-ban nyomulok, kanáritenyésztő volnék, mások szerint elég jól értek hozzájuk. Jelenleg kb. 50-60 madárkám van, egytől-egyig melaninok, színük achát vörös mozaik, achát pasztell vörös mozaik, tehát rájöhettetek, hogy a három fő irányzat közül én a színretenyésztést helyeztem előtérbe. Madaraimat kereskedésbe nem adom, kiállításokra, börzékre járok velük. Most hétvégén Kisbérre megyek kiállításra, viszek is szó szerint egy tucat madárkát.
Röviden ennyit magamról. Nyugodtan kérdezhettek.
Fontos: augusztus 12-ig sajnos nem leszek gépközelben, úgyhogy inkább várjunk addig, de akkor aztán...

Madárbaráti üdvözlettel:

canary1

hurkazsírosnápolyi Creative Commons License 2002.07.26 0 0 4
Halihó wizes!

Végre egy ember aki érdekelt kanári ügyben és nem az árak rabja.
Van egy narancs csapperem sajnos egyedül, szomszédjai sirálykák azoknak udvarol veszett mód, nem tudja, hogy esélytelen.
Viszont így éjjel-nappal nyomja a mjuzikot.
Keresek mellé tisztességes áron, tistességes nőiszemélyt aki lehetne a párja.
Kereskedők sajnos ellnőrizhetetlenek, a környéken meg nincs ki tudná mi az a kanári ha nem sziget.

üdv: hurkazsírosnápolyi

Előzmény: wizes (3)
wizes Creative Commons License 2002.07.26 0 0 3
Igazad van.
Átpakoltak, mivel nem tudtam hová tegyem, tehát gondoltam arra, hogy gondos kezek irányítanak.
Akkor itt. (nem találtam)
WG.wizes.w.

Előzmény: Paul de Man (1)
Paul de Man Creative Commons License 2002.07.26 0 0 2
Hiába na, ez a Kultúra topik, könyvajánlót, kapsz. Miért nem az Állati!-ban indítottad?
Előzmény: Paul de Man (1)
Paul de Man Creative Commons License 2002.07.26 0 0 1
[Ha kanáribuzi vagy, biztos olvastad Whartontól a Madárkát. Ha nem, akkor irigyellek, még előtted van.]
Előzmény: wizes (-)
Paul de Man Creative Commons License 2002.07.26 0 0 0
0 kanárim volt.
Előzmény: wizes (-)
wizes Creative Commons License 2002.07.26 0 0 topiknyitó
Soxor kerestem kanári kedvelőket.
Alíg vannak.
Miért?
Drága a madár?
Itt ingyen!
Szinválasztrásra: 1 év.
Ami van, nem szívesen adom, de csak ingyen:
Igazi Olajszínű mint a veréb. ! Dalos a hím.
Kanárisárga?
Hány szinárnyalatban?
Keresek kanárihoz értőt!

WG.wizes.w.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!