Keresés

Részletes keresés

akrisz1 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 345

Kedves Saléva,

 

Hogy derült ki nálad, hogy göbösödik a pajzsmirigyed ? Milyen jelei vannak ennek ?

Előzmény: Saléva (343)
akrisz1 Creative Commons License 2006.10.02 0 0 344

Szia,

 

Úgy tudom én is specialistához járok

 

Nekem nem volt semmilyen szemtünetem.

A te igazi problémádat miből tudták megállapitani, vérvételből ?

Előzmény: ani777 (342)
Saléva Creative Commons License 2006.10.01 0 0 343

Szia Ani!

 

Amit írsz nekem magas!

Tudtommal: a Basedow kór PM betegség: az agy azt hiszi a pm-re hogy idegen "anyag" és anti anyagot termel ellene, ez a TRACK, de hiába mert a hülye pm azt hiszi a track-ra hogy stimuláló enzim(TSH) és ezért baromira kezd termelni, mert azt hiszi hogy az agy ezt az infot küldi. A szem dülledtség a fokozott pm termelés következmény, meg a többi kelllemetlen és esetenként veszélyes mellékhatás.

A Jodum(jodid) és az Arsenikum...... homeopátiás gyógyszer. Nem arzént szedek!

De nálam úgy tűnik hasznos.

 

A mostani Doki is azt mondta amikor megnézette a Track-ot, hogy ez egyértelműen a Basedow bizonyítéka, ritkán nézik mert drága vizsgálat.

 

Ha másnak is van véleménye írja meg.

Az Uzsoki kórházról mi a vélemény?

Előzmény: ani777 (342)
ani777 Creative Commons License 2006.10.01 0 0 342

Na szia mindenki! Saléva, Akrisz!

 

Először is azt kellene kideríteni(mert amint látom nagyon ragaszkodtok a basedow kórhoz), hogy rendben van beszéljünk arról, diagnosztizálták ezt a betegséget! Hogyan tovább?

Feltétlenül meg kell keresni az okát, miért alakult ki??

A basedow kór az egyfajta szem betegség, és ha semmi más tünet nincs a háttérben, pl:szemfenéken érszűkület, vagy látás zavar vagy valami tályog ami nyomást gyakorol a szemre, vagy pm hormontúltermelés...stb...

Ha mindent kizártunk, AKKOR beszélhetünk basedow kórról!!!

De mivel sajnos a pm hormon túltermelésnek(thyroxin, trijód-tironin) VAN ilyen mellékhatása is többek között, gyakran előfordul hogy basedow kórt állapítanak meg! A metothyrin a pm hormon túlműködésére szolgál!!!! Valószínű ezért írják fel a basedow kórra is mert a háttérben ott van a pm túlműködés!!!

Ezt kezelik gyógyszerrel illetve műtéttel, ha sikeres a kezelés és beáll normál értékre a pm hormonja, minden bizonnyal megszűnik a mellékhatás is!!!

Jodid nevezetű készítmény kapható recept nélkül is, ez a szervezet jód hiányát pótolja amennyiben ez fennáll, és ezért is a pm megfelelő működése a felelős!

az arsenikum, egy festék anyag ami ha kórosan több kerül az emberi szervezetbe, izomsorvadást, bénulást, mérgezést is okozhat!!

TEHÁT, AZ A KÉRDÉS MI MIÉRT VAN???

Csak egy példa:a pm hormon ingadozás okozhat az agyban úgynevezett szerotonin hormon szint csökkenést, ami által kialakulhat a pánikbetegség! Mi a teendő? Hiába kezelik a pánik betegséget, ha az alap betegséget nem szüntetik meg, nem érnek el eredményes javulást! Vagy: nőknél gyakori a petefészekbeli hormon probléma, elmegy a nő az orvoshoz hogy nem esik teherbe, vizsgálják, kiderül alacsony a prolaktin hormonszintje! És miért? Azért mert a mellékvesekéreg hormonjai szabályozzák többek között a petefészek horm.műk., a mellékvesekéreg hormonok megfelelő működéséért pedig a pm hormonjai a felelősek! Tehát ezért is fontos a pm, az agyalapi mirigy utáni legfontosabb szerveink egyike!!

De még sorolhatnám a példákat...Ha borul a pm hormon működés, borul vele a szervezetben minden amire kihat!!!!

JAVASLOM MINDENKINEK, HOGY CSAK SPECIALISTÁHOZ FORDULJON...

PEST: BM KÓRHÁZ, HONVÉD KÓRHÁZ, HIETE ENDOKRINOLÓGIA, VAGY SZEGED: ENDOKRINOLÓGIAI KLINIKA!!

NE JÁRJATOK ÚGY MINT ÉN, LEGUTOLSÓ PILLANATBAN KERÜLTEM A MEGFELELŐ HELYRE...ÉVEKIG KÍNLÓDTAM VELE SÚLYOS SZÖVŐDMÉNYEKKEL, ÉS MAJDNEM AZ ÉLETEMBE KERÜLT!!!

ÉS MÉG MINDIG "ISZOM" A LEVÉT!!

KITARTÁS!!!

Ani

 

Előzmény: Saléva (340)
akrisz1 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 341

Szia,

 

Dokim szerint nem vészes, jövő hónapban megpróbálunk leállni a Metothyrin-ről. Véleményem szerint is magas, nem tudom mitől fog normális tartományba kerülni, pedig jó lenne tudni. A te értéked ( 8,8 ) elég jónak tűnik. Nekem a TSH mérhető, januárban 6,2 volt ( előtte 1 hónappal 0,0003 ), most beállt 2,4 - 2,8 között.

 

Az Arsenikum-ről nem találtam semmit. Mi az ?

Előzmény: Saléva (339)
Saléva Creative Commons License 2006.09.30 0 0 340

Szia Ani!

 

Szerinted mi a Basedow gyógyszere?

Én már 3 orvost végigjártam de csak a metothyrint és a propicilt ismerik.

 

 

Kösz a választ

 

Előzmény: ani777 (335)
Saléva Creative Commons License 2006.09.30 0 0 339

Szia,

 

a műtétem előtt soha nemnézték, azt sem tudtam mi az.

Most májusban 8,8 volt és a dokim szerint ez nagyon magas, úgyhogy a te 17-ed rohadt soknak tűnik.

Sajna nálam a műtét nem jött be, csak kb fél-egy évig voltak jók az értékeim, akkor lettem terhes, szülés után pedig megint 2-3 xos értékeket mértek.

 

Ennyi. a homeo mellett nem kell abbahagyni az orvos által melőírt dózist, csak én rühellek gyógyszert szedni.

 

Most nekem is jók az értékeim, de a tsh még mindig szinte mérhetelen és amig az nem javul addig nem is gyógyul. ha az elkezd felmenni akkor indult el valamilyen "gyógyulási" folyamat

 

Előzmény: akrisz1 (338)
akrisz1 Creative Commons License 2006.09.30 0 0 338

Szia,

 

Ahogy olvastam te is Basedow kórtól szenvedsz. Gondolkoztam én is ezen a Jodumon, de nem merem bevállalni. Az értékeim viszonylag jók, de a TRAK sajna nekem is egy picit magas, értéke 17. Félek, ha abbahagyom a bogyót, újra felgyorsul a pm. Szóval kiváncsi leszek, neked milyen javulást okoz. Neked műtét után mennyi volt a TRAK-od, illetve most mennyi ?

Előzmény: Saléva (337)
Saléva Creative Commons License 2006.09.18 0 0 337

Na sziasztok!

 

Ahogy ígértem írok a homeopátiás kezelés eredményéről.

Májusi leletem után rögtön elkezdtem Jodum-ot és Arsenikum...-ot szedni a propicil mellé. A dokim 3x1 Prpicilt írt de én csak 2x1-et szedtem a homok mellé. A mostani leletemjobb mint az előző, holott akkor romló tendenciát mutattam. A Pajzsmirigyes doki elhajtott, ha más orvos is kezel "gyógyszerekkel" Ő nem hajlandó.4 Ez ám a jó orvos. Aki tud normális, alternatív megoldásokat is elfogadó orvost írja meg.

Szóval szerintem nagyon bevált a homeopatia, és amióta szedem nem fulladok, holott ez nálam 15 éve alaptünet.

 

 

akrisz1 Creative Commons License 2006.09.14 0 0 336

Szia,

 

Mi az a trach hormonszint ? Ez a TSH ?

Mert az értékek közül csak a TRAK tűnik rossznak

Milyen gyógyszert adnak a Basedow kórra ?

Ahogy olvastam, csak a Metothyrin alkalmas a túlmüködés gátlására

 

akrisz1

Előzmény: ani777 (335)
ani777 Creative Commons License 2006.09.13 0 0 335

 

Szia akrisz1!

Engem 3 éve műtöttek teljes pajzsmirigy eltávolítással, kitéve-betéve ismerem az anatómiáját, javaslom sürgősen válts orvost! A trach hormonszinted kurva magas, az FT4-ed is magas, de még határeset. Ez azt jelenti, hogy a hypofízis túltermeli a thyroxin szintet, ezáltal a pajzsmirigy hormon működése csökken. A Metothyrin pajzsmirigy hormon túlműködést szabályzó gyógyszer, EZ NEM A BASEDOW KÓR GYÓGYSZERE!!! Ha kérdésed van, írj.:eros777@freemail.hu

"ANI777"

Előzmény: akrisz1 (334)
akrisz1 Creative Commons License 2006.09.09 0 0 334

Sziasztok,

 

Októberben lesz másfél éve, hogy Basedow kórral kezelnek, Metothyrint kell szednem.
Majdnem minden értékem jó - TSH 2,8, T4 21,8, Anti TPO <30, de a TRAK 17.
Az orvos azt mondta, hogy köv hónapban elhagyhatom a gyógyszert.
Úgy tudom, hogy a TRAK jelzi az autoimmun folyamatot. Mennyire rossz ez a 17-es érték ?

zsu82 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 333
Én csak 1 csövet kaptam, amit péntek reggel vettek ki a kapcsokkal együtt. A többiekét már a műtét utáni reggel vették ki. Szóval én aránylag sokáig hurcolásztam. Már azt hittem nem is engednek haza. A csövek a vérzés miatt kellenek. Amíg nem ürül ki a seb addig kell bent hagyni. Neked nagyobb lehetett a sebed. Az enyém kb 10 cm.
Előzmény: Saléva (330)
zsu82 Creative Commons License 2006.05.30 0 0 332
Este levettem a kötést. Hát ........ izé..............érdekes. Mintha mosolyogna a nyakam:). Lesz ez még jobb is. Kivül kapcsokkal volt összefova, de ezeket már pénteken kivették. A helyük szinte alig látszik. Víz még nem érheti, csak a hegesedés után. Majd akkor lehet v.mi zsírosabb krémmel (körömvirág, aloe) kenegetni.
Már csak a szövettan miatt kell visszamenni 2 hét mulva. Azután pedig a szakorvossal kezelgetjük a frissen szerzett alulműködésemet:(.
Előzmény: MadStone (329)
Saléva Creative Commons License 2006.05.30 0 0 331
A kapcsokat lehet hogy később vették ki.
Előzmény: Saléva (330)
Saléva Creative Commons License 2006.05.30 0 0 330

Szia Zsu!

 

Örülök hogy könnyen ment. De ismét néhány furcsaság, amikor engem műtöttek beraktak két kivezető csövet, amit kb 4-5 nap múlva vettek ki a kapcsokkal együtt és csak ezután engedtek haza. Addig tasakkal a nyakamban mászkáltam.Téged hogy küldtek el 2 nap múlva? Nem raktak be csövet?

Másnak hogy csinálták? Kiváncsi vagyok.

Előzmény: zsu82 (328)
MadStone Creative Commons License 2006.05.29 0 0 329
Hú, nagyszerű!!! A nyomás biztos a lélegeztető miatt van. Én is sokáig éreztem még az utóhatását. Akkor elég gyorsan megúsztad:) A kötést én sem merném levenni, amilyen parás vagyok:( Mik fognak még történni veled? Lesz kontroll, meg varratszedés, meg ilyenek? Kell masszíroznod a heget, vagy ilyesmik?
Előzmény: zsu82 (328)
zsu82 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 328
Szia! Itt vagyok. Túl vagyok mindenen.
Szerdán műtöttek és pénteken engedtek haza. Nem volt olyan veszélyes, ennél sokkal rosszabbra számítottam. A seb azért még fáj és húzódik+v.miért úgy érzem mintha a mellkasomon ülnének így aztán a tartásom elég érdekes. De a körülményekhez képest szerintem tök jól vagyok. Szerencsére a hangom sem változott. Ma már a kötést is levehetem, csak eddig még nem volt hozzá bátorságom.
Előzmény: MadStone (327)
MadStone Creative Commons License 2006.05.29 0 0 327

Erre én sajna nem tudok válaszolni :(

Mi lehet Zsuval? Elvileg túl van a műtéten!

Zsu, jelentkezz, ha majd tudsz!!!

Előzmény: akrisz1 (326)
akrisz1 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 326

Kedves betegek,

 

Autoimmun Basedow-kórban ( amit 1 éve kezelnek ), lehet-e az immunrendszert erősíteni ? Pl. Béres csepp-pel vagy Supradyn-nal.
Úgy tudom, hogy az immunrendszer erősödésével az autoimmun folyamat is erősödik.

Már 2 hónapja torokgyulladásban és náthában szenvedek  ( igaz most azért javulok a Béres csepptől ), kaptam antibiotikumot, de attól kiütést kaptam.

könyvmoly Creative Commons License 2006.05.21 0 0 325
Szia!
Nekem úgy emelték a gyógyszeradagomat, hogy 25 (fél 50-es), 50, 75 (rendes 75 mikrogrammos tabi), most 100 (szintén rendesen 100 mikrogrammos). 75-ösből maradt egy bontatlan dobozzal, se felezni, se negyedelni nem lehet, harmadolással lehetne 100-ra kiegészíteni, de harmadolni csak nagyon pontatlanul lehetne egy ilyen kicsi tablettát.

Testtömeg-tiroxin összefüggése meg logikus, de persze nem a súlyunkat mérik (hála a jó égnek, utálnám:), de mindig megkérdezik.
A gondolatmenetem a következő: Tételezzük fel, hogy valaki teljesen egészséges. Ekkor a pajzsmirigye megtermeli a neki kellő mennyiségű tiroxint - amely mennyiség nyilván nem végtelen, és nyilván függ a testmérettől (egy 140 centis anorexiásnak nyilván kevesebb, mint egy 180 magas kövérnek). Egyszerűen a tiroxin a teljes szervezetre ható anyag, nem értek hozzá, hogy mit csinál, de akkor is minden sejtünkre hat, tehát akinek több sejtje van, annak több is kellhet, nem?
A másik véglet, amikor valakinek egyáltalán nincs vagy nem működik a pajzsmirigye - ekkor teljes egészében pótolni kell, de megint nyilván nem végtelen mennyiséget, csak valamekkora a testtömegétő függő mennyiséget.
Akinél meg valamennyire, de nem egészen működik a pajzsmirigy, annál meg belép az előző képbe még egy kiszámíthatatlan elem, (esetleg megbolondítva az autoimmun folyamat általi fokozatos, ámde ismeretlen romlással) - a végén persze, hogy nem számolgatnak, hanem közvetlenül mérnek.
A lényeg az (szerintem), hogy függ a testmérettől, mennyi tiroxinra van szükségünk a szervezetünknek, de nyilván a vérből fogják kimérni...
Előzmény: Zitka (318)
zsu82 Creative Commons License 2006.05.19 0 0 324
Ezt én is így hallottam. Úgy tudom már csak azért is érdemes műteni, mert még a jóindulatú göbök is egész gyorsan átalakulhatnak rosszindulatúvá.
Ha jóindulatú, akkor a pm. kb. 1/3-át meghagyják, mert gyógyszerrel hiába pótolják a hormonokat ez mégsem 100%-osan ugyanaz, mint amit a pm. termel. Ezért szokik hozzá egy idő után a szervezet és ezért kell folyamatosan emelni a gyógyszeradagot.
Előzmény: Saléva (323)
Saléva Creative Commons License 2006.05.19 0 0 323

Szasztok!

 

Na egy jó v. rossz hír.

Egy rorokn folytán kapcsolatba kerültem egy Norvégiában élő, magyar immunológus csajjal.

Azt mondja, hogy szerinte is ez az eljárás, nem lehet a betegséget  ikváltó okot megszüntetni, tehát ha a gyógyszer nem vált be csakis ateljes műtét vagy az izotópos pm kiírtás marad és utána pótolni a hormonokat.

Tehát a magyar dokik jól tudják, viszont rossz hogy máshol sem okosabbak.

Mellékesen most 1 hete szedek szójalecitint az ösztrogén tartalma miatt, homeopátiás jodidot és arsenikumot, voltam egy ismerős természetgyógyásznál, a propicilt természetesen ahogy a dokim mondta és most nem fulladok ami pedig nálam modhatni mindennapos volt eddig. Lassan 12 éve, leszámítva a terhességet.

Kitudja melyik tesz jót ezek közül, de hátha hosszútávon is bejön.

zsu82 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 322
Szóval azt mondjátok, hogy nem is olyan veszélyes? Huh. Vére valami jó hír. Remélem könnyen túlteszem magamat rajta.
A trak-ot szerinten nem nézték. Eddig csak tsh, t3, t4, aTPO, seTG volt + most a műtét előtt csináltak egy olyan labort amilyet még soha nem láttam. A sebésztől nem kérdeztem, de ha eljutok a szakrendelésre majd rákérdezek. Mármint ha sikerül időpontot egyeztetnem, mert ugye műtét után 6 héttel kontroll, de ezt teljesen elfelejtettem. Ma telefonáltam és v.mi augusztus végi időpontot akartak adni. Szóval személyesen kell v.mi közelebbit kikönyörögnöm.
Hétfőn megyek be és kedden v. szerdán műtenek. Műtét után 2 nappal már ki is engednek.

/egyébként most jöttem haza a fogorvostól és egy kicsit kiakadtam, az ideiglenes tömésemet a jövőhéten akarja kivenni, ami egy kicsit problémás lenne. már hónapok óta ugyanazzal a 2 fogammal kinlódok, de mindig a pm. miatt kell lemondanom. Az előző fogdokitól szabályosan nem volt pofám új idópontot kérni, mert már legalább 3-at lemondtam. most annyiban maradtunk, hogy ahogy tudok megyek. Attól félek a végén húzni kell. ráadásul lidocaint ugye nem adnak a pm. miatt. igaz most nem kellett volna de korábban azért megszenvedtem vele/
Saléva Creative Commons License 2006.05.17 0 0 321

Az hogy az intubálás után hogy érzed magad, szerintem csakis az altatóorvos odafigyelésétől és ügyességétől függ. Ha jó, akkor nem kellene problémát okoznia.

Trakról kérdezted a Dokid?

Előzmény: zsu82 (319)
MadStone Creative Commons License 2006.05.16 0 0 320
Csak beugrottam egy picit...
Engem is tubusoztak egy hasi műtét miatt, de nekem csak szimplán fájt egy kicsit a torkom aznap...nem mindenkit visel meg annyira a dolog, emiatt ne parázz!
Elfelejtettem, mikor lesz a nagy nap! Majd írj azért, mielőtt bemész!!!
Előzmény: zsu82 (319)
zsu82 Creative Commons License 2006.05.16 0 0 319
Engem is a göb miatt műtenek a jövő héten.
Arra már felkészítettek, hogy az intubálás miatt valószínű egész nap sugárban fogok hányni. Úgyhogy én már előre szóltam, hogy a látogatást nyugodtan hanyagolhatják, mert semmi értelme. Engem sem vigasztalna ha így látnának, őket meg aztán pláne.
Azt mondták már hogy egy pár hétre rendesen "odavágja" az embert, de remélem azért hamar rendbe jövök. Muszáj lesz gyorsan összeszednem magam.
Előzmény: Saléva (317)
Zitka Creative Commons License 2006.05.15 0 0 318

Miért nem tudod beszedni a "korábbi" gyógyszereidet? Én amióta Thyroxint szedek, mindig is 50 microgrammos tablettát kaptam. A legelső két héten felet szedtem, aztán egy hónapig egészet, majd másfelet. Aztán vissza kellett állni az 50-re, tehát ismét egy egészet szedtem. A köv. kontroll után - mivel ugye a 75 sok volt, az 50 meg kevés - 62,5 microgr-ot szedtem, azaz másnaponta 75-öt, azaz másfél tablettát,  a közbülső napokon pedig 50-et, azaz egészet.

 

Gondolom az embernek testtömegétől függő mennyiségű tiroxinra van szüksége

 

Én ilyesmit még nem hallottam. Csakis a labor-eredmények (TSH, T3, T4) alapján állapítják meg a dózist.

 

 

 

Hogy mi okozza az autoimmun gyulladást? Hát azt hiszem, elég jelentős díjat kapna, aki erre rájön. :-)  Szerintem nagyon sok minden befolyásolhatja, akár még a lelkiállapot is, de ugye ezt elég nehéz tudományos módszerekkel vizsgálni. :-)

Előzmény: könyvmoly (316)
Saléva Creative Commons License 2006.05.15 0 0 317

Szia Zsu!

 

Ahogy gondolkozom, szerintem engem a göbösödés miatt műtöttek.

Én elég rosszul viseltem, nagyon fájt a torkom, nem tudtam nyelni, de szerintem ez a béna altató orvosnak köszönhető az intubálás miatt.

Kb 2 hónapig alig tudtam tartani a fejem a vágástól, de van olyan ismerősöm akinek 2 hét után kutya baja volt.

Szerintem kérdezz rá a trak-ra érdemes tudni hogy is áll.

 

Előzmény: zsu82 (312)
könyvmoly Creative Commons License 2006.05.15 0 0 316
Amikor most emelték, kérdeztem, hogy mi legyen a megmaradt korábbi gyógyszeremmel, az asszisztens mondta, hogy lehet, hogy még csökkentik majd, tartsam meg, de még az elején a doki magyarázta azt, hogy a tendencia az emelkedő adag lesz nálam mindig. Szóval persze, pláne, hogy itt vagy rá példának, elhiszem, hogy mehet visszafelé is. Gondolom az embernek testtömegétől függő mennyiségű tiroxinra van szüksége, azaz van felső határ, plp amit akkor szedne, ha nem is lenne pajzsmirigye egyáltalán, de azon belül, ha a külső körülmények (mint súly, a csillagok állása, napsugárzás :), fogalmam sincs mi) nem változnak, akkor időnként emelni fogják az adagomat. Remélhetőleg az aktuális felső határomat sosem érem majd el, azaz marad működő pajzsmirigyem, de gyanús, hogy ahhoz kéne fogynom, hogy csökkentsék is...
Vajon mi okozza az autoimmun gyulladást? Vagy mi hat ellene? Nekem is kisebb volt az aTPO-m legutóbb, mint elsőre (amúgy nem szokták rendszeresen nézni, szóval nem látom a tendenciát).
Előzmény: Zitka (315)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!