Dehogy is szentségtörés, anno én is néztem néhány bekevert lisztet a boltokban (speciel az ALDI-sat még nem), de az ÖSSZETEVŐK között - sajnos - találtam olyasmit is, amire szerintem nincs szükség egy kenyérben... pláne, ha azért sütöm otthon, hogy egészségesebb kenyeret fogyasszunk.....
Picit talán szentségtörés ilyesmit itt leírni, de én mostanában az ALDI-ban kapható rozsos kenyérkeveréket sütögetem és igen kíválónak tartom. Sajna nem mindíg lehet kapni, de ha éppen van, érdemes többet is beszerezni belőle! :)
Köszönöm a hozzászólásokat, kipróbálom a javasolt receptet is, van is itthon TK-liszt. Valahol azt olvastam, hogy a BL-80 as liszt, a BL-55 és Rétesliszt keverékéből tevődik össze. Az arányokra nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, hogy 1/3, vagy 1/4 rétesliszt kell a BL-55 be. A magyarázat szerint több sikér van a réteslisztben. Ha viszont több van benne nem kel meg eléggé. /Kérdéses/ Mindent úgy csinálok ahogy leírtátok, talán még arra gondoltam, hogy a Graham liszttem jó féléves, lehet emmiatt romlott a beltartalma.
Korábban itt, vagy a másik fórumon, már foglalkoztunk azzal, hogy sajnos a sima lisztek minősége elég gyatra, szabályosan lutri, hogy ki tudsz-e fogni megfelelő minőségű búzalisztet. A BL-55 pedig ... hát... persze nekem is ebből készülnek a kenyereim, ha nincs itthon éppen kenyérliszt.
Szerintem nincs értelme a réteslisztnek, csináld csak 400 fehérből és 160 grahamból, vagy teljes kiőrlésűből.
A kenyér általában kb. négy ok miatt nem kel meg rendesen a kenyérsütőgépben:
1./ huzatos, nem egyenletes külső hőmérsékletű helyen lévő gép, esetleg rosszul záródó tető (illan a hő)
2./ nem jó minőségű az élesztő (szöknek a gázbubik az élesztőből
3./ nem jó minőségű (kevés benne a glutén... amitől bubisabb lesz az élesztő) a liszt
4./ túl sok a víz - ez Nálad nem áll meg, mert az 560 g liszthez a 320 ml víz éppen jó
Ne használj melegvizet, mert megölheti az élesztőt, a gépben az élesztő soha ne érjen a vízhez, a só ne legyen az élesztő közelében. Ha friss élesztőből csinálod, próbáld ki esetleg azt, hogy meleg helyen, egy csészében kb. másfél-két ujjnyi cukrostejben megfuttatod az élesztőt és így öntöd bele a lisztben készített kis "fészekbe".
Nagyjából ennyi jutott hirtelen eszembe, még az ugrott most be, hogy esetleg próbáld a teljes kiőrlésű progival, mert az tovább dagasztja a tésztát.
Nálam ami most tegnap sült : 25 dkg teljeskiőrlésű , 30 dkg BL80 kenyérliszt , 175 ml KEFíR, 1.6 dl víz, 2 EK OLAJ , 1 kis kanál só, 1 kávéskanál cukor (Barna) és a késhegynyi aszkorbinsav. (ecettel pótolható) Élesztő szintén Budafoki 17GRAMM. Az ablakig feljött a kenyér ! Fontos, hogy az élesztő friss legyen.
Próbálkozhatsz por éleszővel is, abból 1 tasak kell. (7gramm azt hiszem)
A fenti arányokat, hozzávalókat ha betartod akkor jónak kell lennie. Teljeskiőrlésű (3+ óra) programon sütöd ????
Mostanában nem sikerülnek, nem kelnek meg eléggé a kenyerek a gépemben. 56 dk lisztből készülnek a kenyereim, ami 15 dk graham,25 dk BL-55 és 16 dk rétesliszt keverékéből áll. A víz 3.2 dl. Még egy ek. sikért is teszek bele, s még így sem jön fel az üst felső szintjéig. Elfogyott a BL-80 as lisztem azért variálok a rétesliszttel.Az élesztő adagot is felemeltem 2.5 dk budafokira. A többi hozzávaló a szokásos mennyiség. Nem tudom, hol lehet a hiba, rossz a liszt minősége, vagy aránya, vagy hűvösebb, párásabb az idő ? Van ötleted ?
Csatlakozva az előttem szólóhoz, én is mindenképpen két lapátos gépet ajánlok, lehetőség szerint középkategóriás árban (kb. 10-20ezer között), a gépeket, szinte kivétel nélkül Kínában gyártják, az pedig csak - kis túlzással - a szerencsén múlik, hogy éppen milyen márkanév kerül rá:-) Nem látom én sem sok értelmét a drága, márkás kenyérsütőknek (pláne, ha nincsenek extra igények), mert egy középkategóriás is lehet ugyanolyan jó. Egyébként az Aldis gépről én is jókat hallottam...nekem Hausmeisterem van... elégedett vagyok vele. Anno én is ajándékba kaptam és tutira állíthatom, hogy jó meglepi!
A vásárlásnál fontos, hogy feltétlenül nézd meg, hogy a gép teteje jól záródik-e, van-e magyar nyelvű használati utasítása, az utasításban jó ha van pl. "ciklusidő táblázat" (percre megadja, hogy melyik programon hogyan és mennyi ideig tart egy-egy történés) ... esetleg jó ha van hozzá adagolókanál... kb. ezek a legfontosabb kritériumok.
A legtöbb gépen min. 8-10 funkció azért van, a legfontosabb programok: alap, gyors, teljes kiőrlésű, tészta, sütemény ... esetleg francia.. a többit ... hát, nagyjából nem is használom:-)
A francia progin levegősebb, könnyű, laza kenyereket lehet sütni, a tésztán (ez csak kever-dagaszt-keleszt) pl. pizzatésztát, s ha számít az idő, akkor a gyors program nagy segítség:-)
Nekem egyébként jobban bejön az ovális formájú kenyérsütő (pl. Hausmeister HM-1300 stb.stb.), de hát ugye, ízlések és pofonok ...
Ezen az oldalon nézelődhetsz, ha van időd, olvashatsz egy-egy terméknél vásárlói véleményt, megtalálható a termék részletes leírása és az átlagos ára is: http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/
Azt pedig csak csendben jegyzem meg, hogy ha eljön az ideje, majd a pelenkázásba is bele fogsz jönni, sőőőt, az is lehet, hogy néhány hónap múlva már a kenyeret is Te sütöd otthon:-))))) Sok sikert a válogatáshoz!
Szüleimet szeretném meglepni egy kenyérsütővel születésnapjukra. Fősulis srác vagyok, a kenyérsütéshez meg pont annyit értek mint a pelenkázáshoz :)
Szóval tanács kellene. Voltam pár elektroüzletben ott persze a legdrágább kétlapátos gépeket tugymálták huszon-nemtomhány funkcióval. De a neten található infók alapján vlami egyszerübb is megtenné, így tanácstalan vagyok.
Ti mit ajánlanátok, kezdőknek CSAK kenyérsütésre (barna,fehér), a többi hókuszpók a palacsinta, meg a dzsemcsináló funkció úgy is kihasználatlan maradna? Jah, az olyan negatívumok mint hangos, meg nagy helyet foglal nálunk nem probléma.
Néztem kettőt. Az egyik az Zelmer 43 vlamennyi, olcsó egylapátos, de a kivitelezése nem a legszebb(ebből gondolom, hogy a minősége sem). Viszont volt mellette egy Eta Harmony, kétlapátos leszállítva egész jó árban, de utánanézve ez egy régebbi típus lehet.
A gépem használatijában zömében 70 dkg-os és kb. 1 kg-os kenyerek receptje van megadva. Ez ugyebár a 1,5 lb és a 2 lb (font) kenyeret jelenti.
(1 lb=0,4536 kg)
Két kenyérnél adtak meg 2,5 fontosra (kb. 1,13 kg) vonatkozó receptet is (!), ezek szerint ez a max. amit a gép elbír, függetlenül attól, hogy a használati borítóján ez szerepel: "Használati utasítás Kenyérsütő gép 1,3 kg-os" :-)) Persze még sosem mértem le az elkészült kenyeret (nem is tudom, hogy miért), lehet, hogy mire megsül 1,3 kg-os lesz az 1,13-ból - hááát, csodálkoznék:-)) Esetleg nem jól váltották át a fontos kilóba:-)
Teljes kiőrlésű:
380 ml víz
500 g teljes kiőrlésű
200 g erős fehér liszt
2 kk só
3 ek cukor
3 ek olaj/vaj
2 kk instant élesztő
teljes kiőrlésű progin kell sütni és ha csak (!) teljes kiőrlésű lisztből készül, akkor 1 evőkanállal több vizet kell hozzáadni, bár szerintem ha csak teljesből készül nagyon sűrű lesz, igaz így még sosem próbáltam, mert mindig keverem a sima és teljes k. lisztet.
A barna kenyérnél "erős barna lisztet" ír... hm? gőzöm sincs mire, melyik lisztre gondol, biztosan lehet valahol ilyen lisztet is kapni, ha egyszer a magyar nyelvű használatiban (az eredeti x nyelven írt receptben lévő liszt ott, ahol a receptet leírták biztosan kapható) erre hivatkoznak-)
370 ml víz
700 g erős barna liszt ... a többi hozzávaló ugyanaz, mint a teljes kiőrlésű receptnél, ez a kenyér süthető alap és teljes kiőrlésű programon is.
Jobban szeretem a kerek számokat, amúgy is egy ökölszabály a hazai liszteknél, az egyik gyári sütőkeveréken is fel van tüntetve:
1000 g liszt 600 ml víz
20 g só
vagy
500 g liszt 300 ml víz
10 g só
Persze a víz mennyisége némileg változhat a tapasztalatok tükrében (liszt minősége, korpa, egyéb folyadékok stb. aránya), ezt már mindenki magának tudja finomítani. Ha túl nedves a kenyér, én 300 g helyett 280 grammra szoktam visszavenni (mérlegen adagolom a vizet is).
Instant élesztőt gyártanak 1 kg liszthez (10-11 g) vagy 0,5 kg liszthez (7 g). Utóbbira példa a Lidl-élesztő, 7 g kiszerelésben.
A gépekhez mellékelt receptekkel egyébként nem árt vigyázni, nem a hazai lisztekhez lettek kipróbálva.
Persze ez igaz, de tudod, mindenki magából indul ki, ezért is írtam azt, amit ... hiszen én ugye annnnnnyira rendeske vagyok, hogy ráhagyok mindent a gépre... vagy ez lehet, hogy szimpla lustaság (?) :-)) .... na, de ezt is tudod, mert már meséltem:-))
Értem... akkor most beszélgessünk a kenyérsütésről :P:) /Most csak éltem (visszaéltem) a politikusaink által oly kedvelt szövegkörnyezetből való
kiemeléssel:)/
Persze, nagyon jól ismerem a gépi sütés előnyeit(egyéb elfoglaltságok), nem is beszélve a friss kenyér illatára való ébredésről:).
Ettől függetlenül vallom, hogy egy kezdőnek az első néhány sütésnél kézzel át kell forgatnia a tésztát, de minimum figyelni, hogy nem húz-e farkincát az üst falán, vagy nem szakad-e. Ugyanis hiába írom én(vagy bárki más) le a legtutibb receptemet, ha nem ugyanazt a lisztet-miegymást- használjuk. Ha már bevált a víz és egyéb hozzávalók aránya, akkor természetesen ez a "ki-beveszem" nem kell...bár így is lehetnek meglepik, mondjuk egy liszt váltásnál, de még talán az sem kell hozzá. Jópárszor kitárgyaltuk már az érthetetlennek tűnő tészta visszaesését, vagy keletlenségét.
Egy öregtésztás kovászt pedig 5 perc elkészíteni, ennyi időt tényleg lehet áldozni rá, még ha gépi sütő akkor is, főleg, hogy többször fel tudja használni, nem kell minden sütésnél újra piszmogni.
* kiméred a 2 féle lisztet, és összekevered és ráöntöd a folyadékra, majd egyenlegesen elsimítod
* az egyik sarokba kézzel kis mélyedés oda mehet a cukor és befeded liszttel
* másik sarokba kis mélyedés, oda megy a só és befeded liszttel
* az élesztőt kézzel egyenletesen rámorzsolod a lisztre
BARNA vagy TELJESKIŐRLÉSŰ program : 1 kilós méret, sötét színre állítva
amikor csipog a dagasztás után akkor beszórhatsz "betétet" : napraforgómag, apróra vágott metélőhagyma, szárított paradicsom darabkák, oliva bogyó darabkák stb...
Nekem volt ilyen, akkor nekem kikopott a bordásszíjból egy darab, attól nem tudott átlendülni a motortól a hajtott tengelyig, ill.időnként elkapta és egy kör megtétele után újra megállt, amíg valahogy át nem kínlódta a lekopott részen magát. Valahol meg is találod képekkel a hozzászólásaim között.
Ez egy új gép vagy használt? Nem tapasztaltam még ilyet, még amikor túl kemény, korpás tésztát gyúrtam vele kevés vízzel, akkor is legfeljebb belassult, erőlködött, de nem állt meg.
Épp elkezdődött volna kenyérsütői pályafutásom, egy baleset máris megakasztotta.
Az előző kenyér sem sikerült, lisz maradt az alján, meg sem kelt, de most mellette voltam, és kiderült a hiba: a gép erőlködik, de olyan, mintha megakadna a lapát, időnként nem forog, csak búg. Megnéztem, nem forog el a lapát, az edénnyel is minden stimmel, mégsem megy. Tapasztalt már valaki ilyet?
Egylapátosom még sosem volt, így az arányokat sem ismerem, de a saját kétlapátosom használatijában lévő 1,5 fontos kis kenyér lenti receptjét "átírhatod" a gépedre, pl. úgy, hogy az arányoknál figyelembe veszed a géped használatijában lévő receptekben megadott arányokat.
By the way, ugye van a géped használatijában néhány recept??? A receptben lévő "ek" és "kk" a kenyérsütőhöz kapott müa. adagolókanál nagyobb, illetve kisebb felét jelenti. Ha nincs ilyen adagolód, jelezd és leírom, hogy mi mennyinek felel meg pontosan.
250 ml víz
460 gr liszt (lehet vegyesen: 330 g fehér búza és 130 g teljes kiőrlésű rozsliszt)
2 ek vaj vagy olaj
2 ek cukor
2 kk só
2 kk zacskós élesztő (Naturland stb.stb.)
Ne használj margarint, mert vizes, inkább olajat, vagy igazi vajat. A zacskós élesztő gyors vészhelyzet (váratlan éhenhalás, látogatók hada stb.) esetén is friss... tehát érdemes otthon tartani (ahogy sütőport, vaníliás cukrot is stb.). Ha friss élesztőt használsz, akkor kb. az 1/4-ed részét egy kevés cukros tejben felfuttatni és úgy tenni a lisztre, persze lehet felfuttatás nélkül is, simán csak szárazon rámorzsolva.
A Hausmeisterem használatijában úgy szerepel a bekészítés, hogy alulra megy a víz, rá a liszt, a lisztbe kis mélyedések/árkok (úgy, hogy az alján ne jöjjön fel a víz), amelyekbe bele kell tenni a hozzávalókat... a többit már a gép elintézi:-)
A sípolásnál, ha szeretitek a magos kenyeret, szórhatsz bele Herbáriában, vagy nagyobb boltokban kapható natúr lenmagot, napraforgómagot, tökmagot stb.stb.
Ha van időd kicsit visszaolvasni, találhatsz sok-sok jó ötletet is, de pl. a 2233-as hozzászólásomban néhány spéci receptet is. Kérdezz csak bátran, ha nem megy valami, itt egészen biztosan kapsz segítséget. A zacskós, instant élesztők közül nekünk a SAF francia a legjobb, de mivel mostanában nem kapható, "ráfanyalodtam" a Naturland-osra... ez sem rossz, de azért a SAF lenne az igazi:-)
Van két jó netes oldal is, receptekkel, általános infókkal, tanácsokkal stb.: