Keresés

Részletes keresés

kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5158

Hmm nem lehet rossz, én pizza-párti vagyok inkább.
ottofon te milyen sütőt fogsz csinálni? és mekkorát?

Előzmény: ottofon (5156)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5157

Annyira nem friss gyártmány ez a tégla, de sejtem melyiket mondod, találtam a nagyból 2 db :) azt hiszem mennyiségileg kevés lesz ez a kettő. Télen úgy se fogom megépíteni a kemencét, gondolom a fagypont alatt nem jó ilyet csinálni.

Előzmény: alfi13 (5155)
ottofon Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5156

Egy fincsi recept télire: http://mindmegette.hu/toki-pompos-krumplis-kenyerlangos.recept

Biztos sokan szeretitek ezt a magyar finomságot! Nekem még nincs kemencém, de tavasszal már lesz!!! :)

alfi13 Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5155

A mostanában gyártott kisméretű tégla nem alkalmas kemence építésre. Csak a régi nagyméretű tégla alkalmas abból is azok a legjobbak amelyiket ha megütöd egy kalapáccsak akkor üveges csengése van. Habarcsnak agyag és homok megfelelő arányú keverékét kell használni, vagy Rath BR1000-es tüzálló habarcsot.

Előzmény: kissrp (5148)
beetee Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5154

A habarcs nem fogja kibírni szerintem. Pár felfűtés után már repedezni fog, pláne, ha télen a repedt habarcsot ott hagyod a jégnek-hónak.

 

Előzmény: kissrp (5153)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5153

Jajj habarcs persze hogy lenne, azt mondjuk elfelejtettem odaírni, csak összeraktam hogy kb hogy nézne ki, a "bejárat" méretét onnan vettem, hogy van egy akkora tepsink ami épp befér oda. Igen úgy gondoltam hogy a fűtő és sütőtér egy helyen legyen, és alatta valami fatároló rész. Jobban járnék ilyen méretekkel, hogyha inkább alulról jönne a fűtés? aztán oda valami rács, és azon sülne a pizza és egyéb? A fontos kérdés viszont az, hogy kibírja-e a habarcs-falazótégla kombináció azt hogyha sütök, nem szeretném ha összedőlne 1-2 éven belül az egész.

magyar bucó Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5152

Valamint a habarcs nélkül összerakott téglák között akkor is kimegy a meleg, ha nem nyitogatod az ajtót. :)

Előzmény: beetee (5151)
beetee Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5151

Itt a pizza csak élére állítva fér ki meg be... :))

Előzmény: kissrp (5149)
beetee Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5150

Hát... pont a pizzához kellene a magas hőmérséklet. Olyan 300 fok körül az igazi, de legalább 250 fok kell. Igaz, rövid ideig, de ha többet is meg szeretnél sütni egymás után, és nyitogatni fogod az ajtaját, akkor a második-harmadik már után már nem lesz elég a meleg.

Ezen talán kicsit segítene valami hőszigetelő paplan, de akkor se sokat.

Vagy itt nem maga a tűztér lenne a sütő, hanem alatta fűtenél is közben?

Akkor pedig a tésztát valamivel magasabbra tenném, például egy pár centis rács kiemelésre, mint a sütőtér alja. Nem lenne jó szénné égetni a tésztát, mikor még a tetején a feltét nyers.

Előzmény: kissrp (5148)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5149

Előzmény: kissrp (5148)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5148

Üdv mindenkinek

 

Szeretném kérdezni, hogy megvalósítható-e falazó téglából egy kinti pizzasütő?!
2-3 havonta lenne csak használva, és akkor is 1-2 órát üzemelne, kezdőként a véleményem az, hogy kibírja azt a hőhatást ami benne lesz, hiszen nem lesz magas hőmérséklet.

Vélemény? Jótanács?

kvardlipi1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 5147

És még valami.

Az alap felső részét amit agyagba kell rakni (ha már egy kicsit megrepedt )azt kívülről meg lehet -e erősíteni dróthálóval +habarccsal, vagy vissza kell bontani az egészet és újrarakni.

kvardlipi1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 5146

Üdv. Kemencések!

Elolvastam a Sajbán féle kemencés könyvet, és egy kicsit elbizonytalanodtam. Az agyagösszetétel pontos arányát szeretném tudni(kell-e bele széna,törek,szalma vagy elég a homok?).Nekem ugyanis megrepedt az agyag , ill. nem úgy tapadt ahogy kell. Az agyagom :szürke agyag Téglagyárból vettem, a homok: sárga nagyon finom minőségű.A téglagyárban azt mondták 2:1 arányban keverjem.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.18 0 0 5145

Hódmezővásárhely

Előzmény: Teaway (5141)
enrico111 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 5144

Ehhez mit szóltok , előre gyártott kemence sütőtér , ezt

érdemes megvenni?

enrico111 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 5143

Sziasztok!

Tavasszal szeretnék egy kemencét . Tudja valaki hogy milyen kővel készűlt. Ezt meglehet úgy csinálni

 hogy téglából készűlne és ezzel a kővel búrkolnám. 

sancibácsi Creative Commons License 2011.11.17 0 0 5142

Sziasztok!

Még az idő kegyes volt, és néhány napja elkészült:

Hátsókéményes (hamarabb felmelegszik, és kevesebb fával, mivel a donga fölött van elhúzva hátra a füst), és a tűztere dácit tufából van; valamint az érdekessége, hogy a tűztérbe szekunder levegő bevezetés is van. Vagyis a fotón látható, hogy a 2. sorban a sütőtérbe függőleges hézagokon keresztül + levegőt kap.

A vártnál is jobban sikerült. Nagyon tisztán ég, elég a hamuzó ajtót kinyitni. A felső ajtó üveges, nem kormolódik le, tehát nem kell tévő-vel bajlódni=> látható a láng, nameg az étel, ami sűl/fő.

Teaway Creative Commons License 2011.11.16 0 0 5141

Mondd a város nevét!

Előzmény: Törölt nick (5137)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5140

".. Cserépkályhás boltban vettem,.."

Akkor az jó minőségű /talán nagyon is jó/ anyag, amit a szakik használnak a kályhák épitésénél. Az enyém egy lebontott házból "kibányászott" vályog-tégla volt--de az is nagyon jó minőségű.

Előzmény: Törölt nick (5137)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5139

Jó lenne tudni... Neten nem találom őket.

Előzmény: magyar bucó (5138)
magyar bucó Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5138

Telefon?

Előzmény: Törölt nick (5137)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5137

Arra gondoltam, ha már tégla formában vettem. Tehát elvileg kiégetik és kész. Merthogy a homokkal soványítanak, hogy ne repedjen, tehát gondolom én, hogy már benne van, másképp ilyen vastagságban nem bírná a kiégetést. Cserépkályhás boltban vettem, csak elfelejtettem megkérdezni, és másik városban van.

Előzmény: skarabeus01 (5136)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5136

No, ezt jól megaszontad: "kiégetetlen kisméretű téglában vajon benne van-e már.."

Ha ez gyári, nyomott tégla--akkor bizonyosan szénpor is ven bele keverve--de ha kézi-vályog....akkor függ a születési helyétől, mert ugye a korondi is más mint a homoki.

Tehát ki kell próbálni...mint a pudingot..:)))

Előzmény: Törölt nick (5135)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.15 0 0 5135

Sziasztok!

 

Arra lennék kíváncsi, hogy a kiégetetlen kisméretű téglában vajon benne van-e már a kemenceépítéshez szükséges mennyiségű homok, vagy az natúr agyag.

sancibácsi Creative Commons License 2011.11.14 0 0 5134

Arra figyelj, hogy ahol a tűzzel-lánggal érintkezik, ott agyag legyen, ami külső; tehát  esővel-hóval-faggyal találkozhat: ott malterba.

 

Előzmény: szekelyferenc (5132)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 5133

...a hőszigetelésig rakhatod..!

Előzmény: szekelyferenc (5132)
szekelyferenc Creative Commons License 2011.11.14 0 0 5132

Ha a búbos kemence lábazata készül, akkor a téglákat lehet e malterba rakni addig a magasságog ameddig el nem érjük a majdani üvegréteg kezdeti magasságát, vagy nem? Gondolom, az üvegréteget körölvevő téglákat már agyagba kell rakni a lábazat esetében is de ebben sem vagyok biztos. Valaki tud ebben tanácsot adni?

szekelyferenc Creative Commons License 2011.11.10 0 0 5131

Köszönöm a választ!

 

Ez kültéri kemence lenne, tehát fűtésre nem használnám. Ezért gondoltam a tiszta vályogra. Talán annyiból még jobb is, hogy nagyobb a hőszigetelése mintha cserépből lenne és a külvilágba kevesebb hőt sugároz.

Előzmény: skarabeus01 (5130)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.10 0 0 5130

"..Lehet e a kemencetestet tisztán vályogból építeni?.."

Lehet, de ha fűtésre is akarod használni akkor nem!

"..Hagyományos téglából vagy samottlapokból célszerű kialakítani.."

Mindkettő jó...bár a samott /úgy mondják/ erősen éget!

".. hagyományosan agyagba rakott cserépdarabokból készül a kemencetest vagy kiflitéglából..."

Most építem a banyám..szallagcserépből. Hosszában kettévágtam (acca 12 cm széles) majd  eléggé híg agyag (vályog) masszába raktam..levegő-mentesen.! Szögletes a banya,  belőlről (és kivülről is) apróra vágott szalmát és sót kevertem az agyaghoz ezzel tapasztottam a belső részt. A külső még szárad, így a vakota még nincs felrakva. Gondolkodtam a külső rabichálón, de oly erős a szalma, hogy nem rakom föl.../majd a fűtés közben megtapasztalom, hogy jó-e így!

Előzmény: szekelyferenc (5129)
szekelyferenc Creative Commons License 2011.11.10 0 0 5129

Üdvözlök mindenkit!

 

Két fontos kérdésem lenne.

Lehet e a kemencetestet tisztán vályogból építeni? (Jó minóségű sárga agyagból készült vályogtégla áll rendelkezésre.)

Hagyományos téglából vagy samottlapokból célszerű kialakítani a kemence sütőterének alját?

 

Tudom, hogy hagyományosan agyagba rakott cserépdarabokból készül a kemencetest vagy kiflitéglából. De hallottam olyan véleményt is, hogy ha vályogból készül és dróthálóval van körülvéve, aztán tapasztva nem fog megrepedni.

 

A válaszokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!