Grat! :) Akkor én még várhatok. :) Csak tegnap kerül földbe. A paradicsomjaim kelésére nincs panaszom. 1-2 kivételével rendesen kikeltek, de a paprikáim nagyon vontatottan kelnek. Persze a Garafarmosak. Mind. Kivéve egy tavaly a piacon vett palántáról származott fogott magot, ami valami zöld, majd pirosra színeződő nagyon erős paprika, mely leginkább a Palóc F1-re hajaz. Ha tényleg az, akkor hiába..., mert hibrid.
Na, ez viszont az urolsó szemig kikelt, hamarabb, mint a többi, erős, zömök, csodaszép. Bezzeg a Bácskai, az Alexander, Garai és tsai... csak kínlódnak és fele ha kikelt. De a parik legalább szépek! A környékbeli háztartási boltokból felvásroltam az összes 12 literes "habarcsos" vödröt a paradicsomoknak, melyek az erkélyen lesznek, mivel a kertbe már nem fér. :)
Köszönöm szépen, igazán nagyon kedves vagy! Most néztem meg a bakker-hollandon. Nagyon mutatós! A valóságban is ilyen, vagy a kép egy kis Photoshop-os támogatást kapott?! :) Bármily guszta és izgalmas, de az idén már azt hiszem késő vetni, lemaradtam róla, na meg hát nemrég...
Köszi a jótanácsot, jó ezt is tudni! Soha sem volt még ilyen fajtám és azért vetettem, mert aszalni főleg ezt szeretném. Ha ilyen sokat terem, akkor elég lesz két tő is. Igaz, már lassan az utcát is fel kell ásnom, annyi fajtát vetettem, helyem meg nincs. :(
Ha nem ismernéd a roma vf-et : Ne ültesd közel a palántákat egymáshoz, kell minimum 1 méter? Nekem annyira elbokrosodott tavaly, hogy 120 centi magas volt minimum és egy bokor egy vödörnyit termett. Idén is vetettem, nem kényes jó husos könnyü leszedni mégsem esik le magától.
Végre ma sikerült Kertimag-os, folytonnövő San Marzano-t, és determinált Roma VF-t vásárolni. Eddig csak Garafarmos fél-determinált (újabban determináltnak jelölt) SM változatom volt, ami a tapasztalt SM szakértők szerint nem az igazi. Ez a garafarmos viszont már ki is van kelve, sőt! mi több, már csak szikleveles, hanem kibontotta cakkos levelecskéit is. Most vethetem újra az újabbat, de legalább össze tudom hasonlítani a kettőt és kiderül, hogy mi a különbség a kettő között a növekedési hosszon kívűl.
Igen, néhány tővel megéri bíbelődni, hogy legyen korai paradicsom friss fogyasztásra.
Nekem sajnos nem telik Led lámpára, így naponta legalább 5-ször kénytelen vagyok arrébb cipelni a vetőládákat. Mindig oda, ahova épp süt a nap. Nem egy kellemes elfoglaltság, de meg kell tenni, különben megnyúlnak. Ez az ára a koriságnak:)
De a paradicsommagok többségét még csak ezután vetem majd. Talán március 24.-e fele, így mire kikelnek, addigra talán elmúlik a kinti fagy és kitehetem őket fólia alá.
Idén én is később vetettem, március elején (február közepén szoktam), mert nem tudom még kihurcolni az üvegházba, de már mind kikelt. Ennél később nem vetném, mert nem mindegy azért, hogy mikor kezd érni. Általában már terméskezdeménnyel szoktam májusban kiültetni, arról azért hamarabb lehet enni, mint amit áprilisban vetnék. Nekem fontos, hogy korán legyen, a paradicsom a kedvencem, sokáig szeretném enni.
Az igaz, hogy a megnyúlt paradicsompalánták is helyrejönnek mélyebb ültetéskor, de azért az a legjobb, ha nem nyúlnak meg. Tapasztalatom szerint a pár héttel későbbi vetésnél sokkal erősebbek lesznek a palánták a kinti napfényen és behozzák a lemaradást.
Szerintem egy április eleji vetéssel is elő lehet állítani szép, kiültethető palántákat május közepére, végére.
A nyúlás nem érdekel, mert az mindig ilyen szokott lenni, de mélyebbre ültetem, megy a hűvösre, és gyorsan helyrejön. Felettebb paradicsom palántákat szerettem volna idén májusra, mint amilyen a tavalyi volt. Mondjuk ez még nem lehetetlen...
Igen, ez igaz, csakhogy a némi fény csak az ablak előtt van, ott meg a fűtőtest van, ami meleget ád és ha meleget ad, akkor párolog és akkor locsolni is kell.
Én este besózom, a felszeltelt paradicsomot, és a régi hűtőm rácsára teszem alá megy egy tálca, reggel leemelm a tálcából kiöntöm a kicsurgott vízszínű lét, a tálcát kitörlöm és alufóliát teszek rá, a fekete sütőlap elnyeli a meleget, az alufólia visszaveri a hőt, így a rács alatt is van extra fűtés Megy vissza hűtő rács, a melegtől függően 1-2 nap alatt elkészül. Ezután kicsi db-okra felvágom ollóval és így öntöm rá az olajat egy tálban egy éjszakát így áll, hogy jól megszívja az olajt. Másnap reggel teszem kicsi üvegbe, amibe jól legyömöszölön, mert így kevés olaj kell rá, a tálban megmaradó olajat a következő adagnál használom fel.
A tetejére teszek félig megszárított bazsalikom levelet, és jól megfonnyasztott csili paprikát, és pár szem fekete borsot.
Ja és ha olajban tessszük el nem kell ropogósra szárítani, csak annyir szoktam megszárítani, hogy kézzel megfogva, még kicsit nedvesnek érezzem
ne tegyél bele Na benzoátot, az olajba teljesen felesleges. Addig jó amig az olaj nem avasodik meg. Nekem volt olyan, hogy elbújt a kamrába és 3 éves volt a paradicsom szine csunya sötét lett, az olaj jó ízű volt. A paradicsomot, levesekbe, kelkáposzta, krumpli főzelékbe elhasználta, Érdekes módon kivilágosodott a szine, és jó ízű volt.
Amíg fedi az olaj addig hűtőnélkül se lesz semmi baja.
Kb. 10 éve aszalok de még soha nem volt semmi baj.
A megnyúlt palánták még helyrejöhetnek, ha majd jó mélyen ülteted őket a kerti földbe. Én kb. 4 napja vetettem el az első parikat, de még ez is túl korai volt. A többivel várok április elejéig. Ma nem sütött a nap egy percig se, így még az ablakpárkányban se kaptak sok fényt.
Az idén én is szeretném kipróbálni. Remélem sikerülni fog. A szúnyoghálós, vagy tülllel való letakarásos módszer szimpatikus. Nem bízom a legyekben. Képesek a sósra is rászállni - márcsak bosszúból is. :)
Az olajba ne tégy nátrium benzoátot! Az nem gátolja meg az avasodást! Hűvös sötét helyen jó ideig eltartható e nélkül is, vagy le is fagyaszthatod az aszalványt.
Kösz mindenkinek, Nálunk se mindenki szereti az olívát, így extra szűz napraforgóval keverem, az még olcsóbb is. 550 ft egy liter olcsóbb helyen. Alig drágább, mint a hőkezelt, vegyszeres oldószerrel kioldott, szagtalanított, legyilkolt, finomított változat.
Tavaly csináltam először és csak 3 üveggel. Fele oliva, fele napraforgó olajjal, hogy ne legyen annyira intenzív oliva íze, nem mindenki szereti annyira családban.
Gondolom addig áll e,l amíg az olaj szavatossága tart. Mindenesetre a felbontás után, én a hűtőben tartottam, nem rég fogyott el, semmi baja nem volt. Az idén többet fogok csinálni és szerintem teszek bele a biztonság kedvéért nagyon pici Natruim benzoátot, vagy hogy kell írni.
De ha valakinek van tuti tippje szívesen fogadjuk:-)