Keresés

Részletes keresés

Komondortanya Creative Commons License 2013.03.22 0 0 7277

És ugyanezért a fűtetlen üvegteraszra sem tudom kitenni a palántáimat, mert a jelenlegi 8 fok nagyon kevés... Idebent meg nyurgul...

Előzmény: URobi76 (7270)
Amazing Grace Creative Commons License 2013.03.22 0 0 7276

Nem olyan sok ez, egy 4-5 tagú család simán felzabálja a termés nagy részét, aztán gondolom be is főz belőle télre, tavaszra + esetleg a rokonoknak, szomszédoknak is ad belőle. A végén úgy elfogy, mint a sicc.

Előzmény: TINTUS (7274)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.22 0 0 7275

Nagyon szépek! Ha azt is nézzük, hogy milyen borongós, felhős idők járnak manapság, zimankóval megspékelve, akkor a körülményekhez képest egyenesen gyönyörűek.

 

Előzmény: zsebi41 (7271)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.22 0 0 7274

Zsebike nagy a család vagy őstermelő vagy? Ennyi paradicsom....

Előzmény: zsebi41 (7271)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.22 0 0 7273

Biz igaz ! A lányom mikor a saját termést először eszi,  becsukja a szemét és " apa ez isteni" mondja.Pedig már 20 éves

Előzmény: Törölt nick (7265)
Mandinka* Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7272

Nagyon szépek. Én is febr. 20.-án vetettem a paprikát, de feleakkorák sincsenek, mint a tieid. Még mindig csak 2 sziklevelesek. Hiába vannak az ablakpárkányon, ha nincs napsütés, csak szórt fény.

Egy normális évben már márc. 10-15 környékén kiteszem őket fűtetlen fólia alá és ott szépen megindulnak. De most ilyen -8 fokos éjszakai fagyoknál ez szóba se jöhet:( Majd leghamarabb Húsvétkor. Akkor majd szépen megindulnak és április végén mehetnek ki a kertbe, vagy legkésőbb május elején. Nem lesz nagyon korai paprikám most se, mint ahogy sosem volt, de júliusban már ehetek róla.

Előzmény: zsebi41 (7271)
zsebi41 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7271

A mai napon így néznek ki a palántáim, a paradicsomokat   paprikákat február2o-án vetettem.

A virágmagokat, petúniákat, és a fűszernövényeket, bazsalikomot, majorannát, szárzellert, és levélpetrezselymet február 10-én.

 

Tavaly ilyenkor már nagyon nagyok voltak, mert naponta több órát voltak a szabadban, hát idén ez nem megy. De ennek ellenére türhetően néznek ki.

 

Vizet a lehető legkevesebbet kapják főleg a paradicsomok, és igyekszem nem túl melegben tartani őket, és a lehető legtöbb fényt /már amennyit ilyen vacak időben lehet biztosítani nekik/

 

 

 

 

 

URobi76 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7270

szombati előrejelzés hajnalra -8   -12!

Nagy kilátások,jövőhétre sokszor -5 -7!

Tiszta nem normális egy időjárás!

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7269

Elhiszem. :) Saját tapasztalatból eredő tanácsot hiszek, és kipróbálom a nyáron.

Előzmény: trigi0722 (7268)
trigi0722 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7268

Hidd el, hogy nem szállt rá egy bogár sem, pedig olyan kánikula volt, hogy 3 nap alatt csontszáraz volt a paradicsom aszalvány.:-)A bogarak nem bírják a sót.

 

Előzmény: Törölt nick (7239)
trigi0722 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7267

Az olaj tartósít, nem kell, hűtőszekrény, nem kell bele Na benzoát és semmi tartósító.A lényeg, hogy 1 cm olaj legyen a paradicsom fölött, légmentesen zár, amíg az olaj nem avasodik, nem veszít a minőségéből.

Ez tapasztalat, mert a lecsót 1 centi étolajjal zárom le és tartósító nélkül. Amikor felbontom, friss ízű lecsóm van.

Előzmény: pippoka (7235)
trigi0722 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7266

Ne sajnáld, hétvégén megint havat ígértek, időben vannak a növényeid.

Előzmény: peoplex31 (7246)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7265

Az a lényeg! A finom, kellemes íz, melyre szívesen gondol az ember! Mert a bolti savanyú-víz ízű paradicsomokhoz már jó ideje nincs gusztusom! Meg sem veszem már. Ezért kezdtem el kertészkedni újra, igaz zsebkendőnyi területen, legnagyobb sajnálatomra-  na meg azért mert a véremben van és még az emlékeimben él és gyakran előjön a régi kertek paradicsomainak zamata, színe, aromája, látványa. Régóta keresem ezeket az ízeket, de sajnos a tömegtermelésből származó, a piacokon és hypermarketekben kaphatók között nem találtam. Csak savanyú-víz ízű paradicsomnak csúfolt, napot nem látott, narancs-piros golflabdát - minden évszakban. Persze lehet, hogy mindig rosszkor kerestem..

Előzmény: peoplex31 (7264)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7264

Anagyobb csillanásokat le lehet nyugodtan venni róla. Finom pari, ezt képen nem láthatjuk! :-)

Előzmény: Törölt nick (7261)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7263

Grat! :) Akkor én még várhatok. :) Csak tegnap kerül földbe. A paradicsomjaim kelésére nincs panaszom. 1-2 kivételével rendesen kikeltek, de a paprikáim nagyon vontatottan kelnek. Persze a Garafarmosak. Mind. Kivéve egy  tavaly a piacon vett palántáról származott fogott magot, ami valami zöld, majd pirosra színeződő nagyon erős paprika, mely leginkább a Palóc F1-re hajaz. Ha tényleg az, akkor hiába..., mert hibrid.

Na, ez viszont az urolsó szemig kikelt, hamarabb, mint a többi, erős, zömök, csodaszép. Bezzeg a Bácskai, az Alexander, Garai és tsai... csak kínlódnak és fele ha kikelt. De a parik legalább szépek! A környékbeli háztartási boltokból felvásroltam az összes 12 literes "habarcsos" vödröt a paradicsomoknak, melyek az erkélyen lesznek, mivel a kertbe már nem fér. :)

Előzmény: TINTUS (7262)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7262

Juhé !

 

16-án vetettem a rédeis San Marzo-t  és megjelentek az első egyedek ma reggelre  ez ugye 5 nap ! Hajrá parikáim....

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7261

Köszönöm szépen, igazán nagyon kedves vagy! Most néztem meg a bakker-hollandon. Nagyon mutatós! A valóságban is ilyen, vagy a kép egy kis Photoshop-os támogatást kapott?! :)  Bármily guszta és izgalmas, de az  idén már azt hiszem késő vetni, lemaradtam róla, na meg hát nemrég...

Majd! Minden esetre köszönöm szépen az ajánlatot!

 

Előzmény: peoplex31 (7260)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7260

Ha szeretnél magot, nekem van bőven "gyári" magom.... :-)

Előzmény: Törölt nick (7258)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7259

Köszi a jótanácsot, jó ezt is tudni! Soha sem volt még ilyen fajtám és azért vetettem, mert aszalni főleg ezt szeretném. Ha ilyen sokat terem, akkor elég lesz két tő is. Igaz, már lassan az utcát is fel kell ásnom, annyi fajtát vetettem, helyem meg nincs. :(

 

Előzmény: TINTUS (7257)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.21 0 0 7258

Köszönöm! Egyszer majd kipróbálom. :)

 

Előzmény: peoplex31 (7256)
TINTUS Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7257

Ha nem ismernéd a roma vf-et : Ne ültesd közel a palántákat egymáshoz, kell minimum 1 méter? Nekem annyira elbokrosodott tavaly, hogy  120 centi magas volt minimum és egy bokor egy vödörnyit termett. Idén is vetettem, nem kényes jó husos könnyü leszedni mégsem esik le magától.

Előzmény: Törölt nick (7252)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7256

Egyedi, fűszeres íze van, de mérsékelten lédús. Nekem bejött tavaly...

Előzmény: Törölt nick (7255)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7255

Impozáns! Az íze milyen? A külső hasonlóságon kívűl van valami köze a banánhoz (íz)?

 

Előzmény: peoplex31 (7254)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7254

Nekem a Banana leggs paradicsom levele tetszik nagyon. Szép cakkjai vannak:

Előzmény: Törölt nick (7252)
Törölt nick Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7253

jav: már csak szikleveles = már nem csak szikleveles

Törölt nick Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7252

Végre ma sikerült Kertimag-os, folytonnövő San Marzano-t, és determinált Roma VF-t vásárolni. Eddig csak Garafarmos fél-determinált (újabban determináltnak jelölt) SM változatom volt, ami a tapasztalt SM szakértők szerint nem az igazi. Ez a garafarmos viszont már ki is van kelve, sőt! mi több, már csak szikleveles, hanem kibontotta cakkos levelecskéit is. Most vethetem újra az újabbat, de legalább össze tudom hasonlítani a kettőt és kiderül, hogy mi a különbség a kettő között a növekedési hosszon kívűl.

Mandinka* Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7251

Igen, néhány tővel megéri bíbelődni, hogy legyen korai paradicsom friss fogyasztásra.

Nekem sajnos nem telik Led lámpára, így naponta legalább 5-ször kénytelen vagyok arrébb cipelni a vetőládákat. Mindig oda, ahova épp süt a nap. Nem egy kellemes elfoglaltság, de meg kell tenni, különben megnyúlnak. Ez az ára a koriságnak:)

De a paradicsommagok többségét még csak ezután vetem majd. Talán március 24.-e fele, így mire kikelnek, addigra talán elmúlik a kinti fagy és kitehetem őket fólia alá.

Előzmény: CBNora (7250)
CBNora Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7250

Annyi megnyúlás még nem vészes.

Idén én is később vetettem, március elején (február közepén szoktam), mert nem tudom még kihurcolni az üvegházba, de már mind kikelt. Ennél később nem vetném, mert nem mindegy azért, hogy mikor kezd érni. Általában már terméskezdeménnyel szoktam májusban kiültetni, arról azért hamarabb lehet enni, mint amit áprilisban vetnék. Nekem fontos, hogy korán legyen, a paradicsom a kedvencem, sokáig szeretném enni.

Előzmény: Mandinka* (7249)
Mandinka* Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7249

Az igaz, hogy a megnyúlt paradicsompalánták is helyrejönnek mélyebb ültetéskor, de azért az a legjobb, ha nem nyúlnak meg. Tapasztalatom szerint a pár héttel későbbi vetésnél sokkal erősebbek lesznek a palánták a kinti napfényen és behozzák a lemaradást.

Szerintem egy április eleji vetéssel is elő lehet állítani szép, kiültethető palántákat május közepére, végére.

Előzmény: peoplex31 (7248)
peoplex31 Creative Commons License 2013.03.20 0 0 7248

A nyúlás nem érdekel, mert az mindig ilyen szokott lenni, de mélyebbre ültetem, megy a hűvösre, és gyorsan helyrejön. Felettebb paradicsom palántákat szerettem volna idén májusra, mint amilyen a tavalyi volt. Mondjuk ez még nem lehetetlen...

Előzmény: Mandinka* (7247)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!