Keresés

Részletes keresés

eguzki Creative Commons License 2005.07.26 0 0 92

Sziasztok!

 

Egy link, ha esetleg valaki még nem járt volna itt: http://www.omniglot.com/writing/iberian.htm

Don Quixote Creative Commons License 2005.07.13 0 0 91

Kedves Jenő!

 

Hogy a spanyolok harciassága már csak a múlté, az részben oké.

De még a múlt század közepén is hihetetlen lelkesedéssel estek egymásnak (spanyol polgárháború). Latin-Amerikában is mindig hajlamosak voltak a népek a politikai nézeteltéréseiket fegyverrel lerendezni.

 

Don Quixote

Előzmény: Jenő Tokióból (90)
Jenő Tokióból Creative Commons License 2005.07.10 0 0 90

A spanyolok inkább már csak egykori harciassága a reconquista időszakára vezethető vissza. A móroktól fegyverrel megszerezhető föld és vagyon egész Európából ide vonzotta a kalandorokat. Ezt persze nem ingyen adták, keményen harcolni kellett érte, ki is szelektálta a gyengéket. Nem véletlenül volt Cortez és Pizarro olyan sikeres Amerikában. Latin-Amerikában a mai napig tart a conquistadorok szupremáciája. Ez ugyan egy elég furcsa világ, de az európából érkező fehérekre mindenhol felnéznek.

 

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.27 0 0 89

Kedves Don Alonso Quiana (Caballero de Cara Triste)!

 

"keltibérek Spanyolország története és későbbi népfejlődése szempontjából az ibéreknél sokkal fontosabb szerepet töltöttek be. " - ez szerintem szubjektív vélemény. Én erre azt mondhatnám, hogy szerintem meg az ibérek játszottak fontosabb szerepet. Ehelyett inkább azt mondom, hogy mind az ibérek, mind a keltibérek szerepe fontos volt a korai hispán történelemben.

 

"a keltibérekre vezethető vissza a spanyolok harciassága és szabadságszeretete is." - ez a patetikus mondatod érzelmi alapon íródott, nincs tudományos értéke, nem bizonyítható.

 

Az meg, hogy az ibér egy gyűjtőelnevezés, szintén nem támasztható alá tudományos módszerekkel. A legjobb esetben is csak egy megérzés.

Egyébként én nem állítottam, hogy az ibér egyetlen egy zárt etnikai csoport elnevezése lenne.

 

Adiós, senyor caballero.

 

Előzmény: Don Quixote (88)
Don Quixote Creative Commons License 2005.06.27 0 0 88

Kedves Ferrocarril Regional!

 

Miért ragaszkodsz mereven ahhoz az elképzeléshez, hogy az ibérek egyetlen zárt, jól körülhatárolható etnikum kellett, hogy legyen.

Nagyon is elképzelhető, sőt a legtöbb jel arra mutat, hogy az ibé tkp. egy gyűjtőnév volt, olyan mint manapság a mediterrán. Egy közös földrajzi-biológiai környezetben élő, hasonló kultúrájú és életmódú törzsek, népcsoportok gyűjtőneve.

 

Párhuzamként nézzük a ma mediterránnak nevezett népeket: életmódjuk és kultúrájuk sok szempontból hasonló, de eredetük, nyelvük és vallásuk már eltér egymástól. Ha csak nyelvészetileg nézzük a kérdést, vannak köztük újlatinok (portugálok, spanyolok, katalánok, provanszálok, olaszok), délszlávok (horvátok, crnagorácok, bolgárok), albánok, görögök, altájiak (törökök), sőt még a sémita zsidók és az arabok egy része is idesorolható. Ezeket a népeket ma nyugodt szívvel nevezzük mediterránnak, jóllehet tisztában vagyunk az őket elválasztó különbségekkel.

 

Hasonló lehetett a helyzet az ókorban is, amikor a fölfedező görögök ibér gyűjtőnévvel illettek egy viszonylag jól körülhatárolható terület (Hispánia mediterrán partvidéke) lakóit, jóllehet - bár bizonyíték nincs rá, talán soha nem is lesz - hogy nyelvileg és származás tekintetében különböző törzsekről volt szó.

 

Egyébként meg megint kihangsúlyozom azt az elméletemet, hogy ennek az egész ibér kérdésnek nem szabad túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítani. szerintem pl. a keltibérek Spanyolország története és későbbi népfejlődése szempontjából az ibéreknél sokkal fontosabb szerepet töltöttek be. A keltibérekre vezethető vissza a későbbi spanyol történelemben kulcsszerepet játszó Castilla la Vieja és Castilla la Nueva tartományok alapnépessége, amely romanizálódott ugyan, de sok szempontból megőrizte alapvető jellemzőit - többek között a keltibérekre vezethető vissza a spanyolok harciassága és szabadságszeretete is.

 

Adiós!

Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.17 0 0 87
Íme a derék La Manchai ismét okoskodik...
Előzmény: Don Quixote (86)
Don Quixote Creative Commons License 2005.06.17 0 0 86

SZVSZ a baszkok a félsziget legősibb lakói, akik valaha a mainál jóval nagyobb területen éltek. Egyesek felfogása szerint még a mediterrán földművelők bevándorlása előtti korból származnak, talán a cro-magnoni népesség egyenesági leszármazottai.

 

A második nagy bevándorlási hullámot a mediterrán rasszba tartozó, a földművelés és az állattartás alapjait már ismerő népek tartoztak.

A mediterrán civilizáció bölcsője a levantei partokon (Natúfi kultúra, Jerikó) és Kisázsiában (Anatóliában) ringott (Catal Hüyük kultúra).

Visonylagos túlnépesedés miatt ezek a mediterrán népek Kr.e. 8.000-től több hullámban kirajzottak Kisázsiából.

Négy nagy mediterrán kirajzási hullámot különböztetünk meg:

1) Az első, ún. "dunai" csoport először Thrácia termékeny völgyeit népesítette be, majd átkeltek a Balkán (Haemus) hegység hágóin és megtelepedtek az Al-Duna mentén is. Ezután benyomultak a Kárpát-medencébe, ahol fejlett neolitikus és rézkori kultúrákat hoztak létre. Ez a csoport a Duna és a Rajna folyását követve egészen Németalföldig és a Brit-szigetekig jutott.

2) A második ún. "litorális" csoport a mediterrán partokon haladt végig nyugat felé, fokozatosan benépesítve a partokat. Kr. e. 5.500 körül értek a mai spanyol partokra.

(ún. Cardium vagy "szívkagyló"-kultúra)

3) Az ún. "euafrikai" csoport Észak-Afrikából a Gibraltáron kelt át Hispániába, ők Franciaország szívéig jutottak előre, de számuk nem volt olyan jelentős, ezért később felszívódtak más népcsoportokba.

4) A legutolsó ún. "pelagikus" csoport szétvándorlása akkor kezdődött, amikor a mediterránok a tengerhajózásban már kellő jártasságra tettek szert. Tengeri úton népesíteték be a görög szigetvilágot, Ciprust, Krétát, Szicíliát, Szardíniát, Korzikát, Liguriát, a Baleárokat, majd a spanyol partokat.

 

Néhány szerző nem tesz különbséget a 2. és a 4. csoport között.

 

Én az ibérek őseit a 4. csoportban keresem (a legújabb régészeti leletek szerint kultúrájuk Kr.e. 3.000 körül jelent meg a spanyol Levantén). De az sem kizárt, hogy a 2. csoportba tartozó korai mediterrán népekre a 4. csoportba tartozó, hajón érkező telepesek telepedtek rá.

 

A legújabb kutatások szerint az ibérek nem tekinthetők egyetlen egységes népnek, hanem több hasonló kultúrájú (és talán hasonló nyelvű), mediterrán fajú néptörzs gyűjtőneve.

 

Nyelvüket  - amelyet csekély számú feliratból ismerünk - még nem sikerült megfejteni, de a rendelkezésre álló csekáély adat szerint nem mutat semmiféle rokonságot a baszkkal.

kilenctizenegy Creative Commons License 2005.06.16 0 0 85

"Ez a Hibérosz a Kr.e. 7. századi görögök szerint északról folyt dél felé és határfolyó volt. A folyótól nyugatra terült el Hibéria tartomány, amelynek lakói a hibérek  voltak."

 

A korabeli térképek sokszor rosszul voltak tájolva.  A legtöbb hiba abból adódott, hogy a "nyugaton a nap nyugszik, keletem meg kél" osszefüggésénél az emberek döntő többsége nem lépett jutott tovább, a korabeli felfedezőutakon ekkoriban (ez a sötét kor) messze nem jutott minden hajóra egy geográfus, aki a nap helyzetét az adott évszak és földrajzi szélesség összefüggésében értelmezte volna. Ha pl. télen jártak arra először de a napnyugtát (erősen délnyugati irány) simán nyugatnak értelmezik, akkor az Ebróból máris könnyen lesz "Hiberosz".

Előzmény: Törölt nick (84)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.11 0 0 84

sziasztok!

 

Egyre érdekesebb ez a Monedero-tanulmány, bár még a felénél sem tartok.

Most valami olyasmit bizonygat, hogy az ógörögben az Iberus név tkp. Hibérosznak hangzott, ami eredetileg egy folyó neve volt, ami nem biztos, hogy azonos a mai Ebróval.

 

Ez a Hibérosz a Kr.e. 7. századi görögök szerint északról folyt dél felé és határfolyó volt. A folyótól nyugatra terült el Hibéria tartomány, amelynek lakói a hibérek  voltak.

 

Több számomra új törzsnevet is említ a tanulmány, pl. ileates.

 

A további érdekességekről is beszámolok majd.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.11 0 0 83

"Egyébként a bretonok ősei csak részben a római kori Bretagne kelta ősklakói (armoriak), részben cornwalli vagy dartmoori - szintén kelta - bevándorlók. "

 

Akik az angolszász hódítás elől menekültek kelta testvéreikhez Bretagne-ba a VIII. században.

Előzmény: kilenctizenegy (82)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.06.11 0 0 82

Így értettem én is, hogy a fennmaradt kelta nyelvek attól kelták, és nem újlatinok, hogy a romanizáció valamiért megrekedt. Írországban (ahol az írek és a gael-skótok ezidőtájt laktak) és Man szigetén sohasem volt római uralom. Bretagne, Cornwall és Wales pedig falusias, periférikus területek voltak, ahol nem tudtak a római gazdasági és kulturális intézmények megtelepedni, hogy kifejtsék hatásukat.

 

Egyébként a bretonok ősei csak részben a római kori Bretagne kelta ősklakói (armoriak), részben cornwalli vagy dartmoori - szintén kelta - bevándorlók. 

Előzmény: Törölt nick (79)
najahuha Creative Commons License 2005.06.10 0 0 81
Kedves Zoroastro !

Miben látod az erőltetést ?
Mondjuk a SUFFIXekben ezt tételesen megmutatnád !?

( Vagy jó szokás szerint mindig a leggyengébb láncszemről kell az egészre vonatkoztatóan megsemmisítő ítéletet hozni , és akkor jó szokás szerint sokak részéről a dolog el is van intézve, szőnyegalá söpörve stb..?)
Előzmény: Törölt nick (80)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.10 0 0 79

"A romanizáció a fennmaradt kelta nyelveket sem érintette (attól kelták és nem újlatinok). "

 

A kelták túlnyomó többsége romanizálódott (gallok, keltibérek, helvétek, belgák stb.).

 

Britannia keltái is elkezdtek romanizálódni, de itt ezt a folymataot megszakította a germán angolszászok inváziója (Kr. u. 5. század).

 

Mára csak néhány peremvidéki kelta nyelv maradt fenn (ír-gael, skót-gael, manx, breton, kymraeg(walesi)).

Előzmény: kilenctizenegy (72)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.10 0 0 78

"sőt, ez a legjobb (eddig) Los términos ŤIberiať e ŤIberosť en las fuentes grecolatinas ... itt található pdf file. "

 

Itt érhető el az előző hozzászólásomban említett tanulmány.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.10 0 0 77

Most olvasom a témában Adolfo J. Dominguez Monedero témában írt tanulmányát.

A spanyol nyelv szépségei miatt lassan haladok vele.

 

Valami olyasmi érződik ki belőle, hogy az ibér tkp. nem egy népnek a neve, hanem egy régió lakóinak összefoglaló neve.

A szerző szerint az Ibéria nevet a görögök ragasztották rá a Kr.e. 7. században Hispania keleti partjaira a Kaukázusi Ibériával való állítólagos hasonlatossága miatt (mindkét terület gazdag volt aranybányákban...).

Először csak az Ibérosz (Ebro) folyó menti régió viselte az Ibéria nevet, aztán szépen lassan kiterjesztették az elnevezést az egész keleti partvidékre, majd Andalúziára is, legvégül pedig az egész félszigetre.

Ezek szerint az ibér szó eredetileg mindössze annyit jelentet, hogy Ibéria régió v. tartomány lakója, de nem vonatkoztatták konkrétan egy etnikumra.

A szerző nem említi (eddig) a baszk ibai és ibar szótöveket sem...

Még nem olvastam el a végső konklúziót, de úgy érzem, hogy a tanulmány nem sokkal visz előbbre az ibérek eredetének kutatásában...

 

RB

Supernovablaster Creative Commons License 2005.06.09 0 0 76

Szerintem legalább 80%-ban totál eröltetett megfelelés, a maradék pedig egy rakás szó, amelynek a harmad-, negyedleges jelentése úgy-ahogy egyezik.

 

Ha a baszk és magyar rokon lenne, akkor valamikor földrajzi közelségben is kellett lenniük egymáshoz, az pedig nagyon régen lehetett, akkortájt, amikor a természeti alapszavak kialakultak. Azok közül viszont csak a dajkaszavak egyeznek (atya, anya).

 

(ezt a listát Regionaltól kölcsönöztem)

 

 

Magyar                Euskara

                 

Nap                     Eki v. eguzki           

Hold                    Ilargi                       

Csillag                 Izar                         

Fa                       Zuhaitz, -ondo         

Hegy                   Gain v. mendi           

Fű                       Belar                        

Vörös                  Gorri                        

Fehér                  Zuri                         

Fekete                 Beltz                     

Kék                     Urdin                        

Atya                    Aita                         

Anya                   Ama                         

Férfi, ember         Gizon                       

Asszony, nő        Emakume                 

Előzmény: najahuha (73)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 75

"Az egyetlen európai nép, ami teljesen érintetlen az indoeurópai bevándorlás nyelvi és genetikai hatásaitól."

 

Ezt azért ebben a formában megkérdőjelezném.

 

A baszk nyelvben jónéhány latin (v. spanyol) szó található, olyan alapszavak is, mint a berde (zöld), amely a spanyol verde szóból származik (v. ö. latin viridis).

 

Vérkeveredés is volt a spanyolok és a baszkok között, habár limitált mértékben.

Előzmény: kilenctizenegy (72)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.09 0 0 74

Kedves Milyennincs!

 

A preindoeurópai nálam azt jelenti, hogy az indoeurópaiak előtti, azokat megelőző.

 

Tehát nem azt, hogy előindoeurópai, bár éppenséggel úgy is lehet értelmezni.

 

Én úgy tudom, hogy a preindoeurópai  kifejezés a nyelvészek és a történészek körében általánosan használt gyűjtőnév az indoeurópaiak előtti korra vonatkozólag.

 

Sőt tovább megyek, egyes nyelvészek föltételeznek egy hipotetikus preindoeurópai mediterrán nyelvcsaládot is, amelybe belesorolják pl. az etruszkot, a mínoszit, Szicília és Szardínia rómaiak előtti nyelveit, egyesek a baszkot is.

 

A spanyol tudásoddal szerintem semmi baj nincs, sőt jobb, mint az enyém.

 

A preindoeuirópai kifejezés eltérő értelmezése vezetett a félreértéshez.

 

RB

Előzmény: milyennincs (71)
najahuha Creative Commons License 2005.06.09 0 0 73
Kedves Kilenctized !

Ehhez még senki nem szólt hozzá, mindenki csak húzza fülét-farkát:

Nyelvösszehasonlítás

Előzmény: kilenctizenegy (72)
kilenctizenegy Creative Commons License 2005.06.09 0 0 72

"nem csak, hogy a legrégebbi európai nyelv, de az egyetlen is, mely túlélte a romanizációt (római inváziót)."

 

Az még hagyján. A romanizáció a fennmaradt kelta nyelveket sem érintette (attól kelták és nem újlatinok). A baszkok ennél jóval különlegesebbek. Az egyetlen európai nép, ami teljesen érintetlen az indoeurópai bevándorlás nyelvi és genetikai hatásaitól. Tehát legalább 4000 éve gyakorlatilag csak belső törvényei szerint változik a nyelv.

 

A fehér európai lakosság minden egyede hat alapvető csoportba osztható a mitochondriális dns génállománya alapján. Kivéve a baszkokat, akik csak ötbe. Amelyik hiányzik, az van meg a Közel-Kelet termékeny félholdjáról bevándorolt földművelőkben. Tehát a baszkok európa eredeti, vadászó-gyűjtögető népeinek közvetlen leszármazottai, minden olyan mediterrán keveredés nélkül, ami a többi európaira jellemző.

 

Nyelvükről pedig azt mondják a szakemberek, hogy a jégkorszakban nyerte el mai formáját.

 

Ha Ötzi beszélni tudna, baszk tolmácsa lenne. :-)

Előzmény: milyennincs (70)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.09 0 0 71

A következő mondatot - "La lengua vasca estan vieja que se crée aun mas vieja que las lenguas Indo-Europeas y de ninguna manera relacionada con estas."

A "la lengua vasca" után a többes számú igealak szerintem vagy elírás, vagy tévesen egybeírta  az "es tan vieja" kifejezést, vagy esetleg amiatt van, hogy (elötte írja) "Los vascos llaman a su lengua de cualquiera de cinco nombres: Euskera, Eskara, Eskuara, Vasquence, o Vasco."

A 2. eshetőséget legvalószínűbbnek véve az alapmondatot én úgy értem, hogy: A baszk nyelv olyan régi, hogy még az indoeurópaiaknál is idősebbnek gondolhatnánk (általános alany) s semmilyen formában nem hozgató kapcsolatba velük.

Azaz épp azt mondja - szerintem - hogy nem indoeurópai. (vagy nem tudok eléggé spanyolul)

Ha Nálad a preindoeurópai azt jelenti, hogy nem indoeurópai, akkor egyet gondolunk (abban, hogy mi az indoeurópai s mi a preindoeurópai nyelv, s van-e az utóbbi - ismeretek hiányában - nem tudok állást foglalni)

Előzmény: milyennincs (70)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.08 0 0 70
Hát...Nem tudom,  szerintem nem beszél preindoeurópai nyelvekről. Annyit mond, hogy " nem csak, hogy a legrégebbi európai nyelv, de az egyetlen is, mely túlélte a romanizációt (római inváziót)."
Előzmény: Törölt nick (69)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.08 0 0 69

"Esta lengua no es solamente la más vieja de las lenguas europeas, sino que tambien la única que sobrevivio la invasión romana."

 

Érdekes, hogy a preindoeurópai nyelvek közül csak a baszk maradt fenn Európában.

Elszigetelődésre alkalmas hegyvidékek lettek volna máshol is.

 

Érdekes ebből a szempontból a Balkán, konkrétan az albán és a bolgár nyelv, amelyek a főnevet hasonlóképpen teszik határozottá, mint a baszk nyelv.

 

Baszk gizon - ember, gizona - az ember

Albán qiell - ég (égbolt), qielli - az ég

Bolgár uchitel - tanár, uchitelyat - a tanár

 

Ebbe a körbe sorolható még az örmény is:

 

aschar - világ, aschare - a világ.

 

A helytelen karakterhasználatért elnézést kérek.

Előzmény: milyennincs (68)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.07 0 0 68

Kedves RB !

Árnyaltabban fogalmaznék, ahogy a "the word may well derive from..." is árnyaltabb, különösen, hogy ha az azt megelőző mondatot tekinted, miszerint "It was first used in the 6th century BC by a Greek author in reference to the Iberians, or the people who lived along the Iberus ( Ebro ) river." Vagyis az első használata egy ie. VI. századi görög szerzőt nevez meg forrásként. S a baszkok eredetének vitája még javában tart, nincs konszenzus az eredetet illetően. A http://www.tulane.edu/~spanling/IberLang/Vasco.html forrás szerényen csak annyit állít, hogy ez a nyelv nem csak hogy a legrégibb az európaiak közül, de az egyetlen, mely túlélte a romanizációt. (rómaiak invázióját - szóhasználat !) "Esta lengua no es solamente la más vieja de las lenguas europeas, sino que tambien la única que sobrevivio la invasión romana." (A szórend is fontos) És a görög, ha nem tudjuk, hogy mikor érkeztek a baszkok Európába?

Az, hogy "Ultimately the word may well derive from the Basque words ibai (river) and ibar (valley), and these from ur meaning water" azt is jelentheti, hogy mindkét nyelvben közös eredetű jövevényszó.

Előzmény: Törölt nick (66)
Supernovablaster Creative Commons License 2005.06.07 0 0 67

Érdekes ez a baszk, pont a te felvetésedre válaszolták a Szavak eredete topikban:

 

Mátra - bonyolult és szerteágazó etimológia (1) déli szláv Matora (gora) 'öreg, nagy hegy'; (2) Az eredeti alak a Matera, ami a szlovák mat' 'anya' szóból ered. (3) preindoeurópai, baszk mutur 'orr'.

 

Előzmény: Törölt nick (66)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.07 0 0 66

Az ibér szó eredetét tehát Milyennincs segítségével sikerült megfejteni:

 

"Ultimately the word may well derive from the Basque words ibai (river) and ibar (valley), and these from ur meaning water. Linguists have noted similarities with the names of 200 other European rivers and streams (e.g. Ibar in Serbia, Ebrach and several Eberbach in Germany, Irwell in The UK) giving a tantalising clue as to a form of Basque being once spoken throughout Europe before the arrival of Indo-European tribes and languages. "

 

Röviden az ibér szó a baszk ibai (folyó) vagy ibar (folyóvölgy, völgy) szavakból eredeztethető. Semmi köze nincs tehát sem a héberekhez (az éberekhez még kevésbé), sem az avarokhoz és ogurokhoz.

 

Figyelemre méltó viszont az idézet második része: található egy Ibar folyó Szerbiában, egy Ebrach nevű Németországban és egy Irwell Angliában.

Bár szerintem az angol példa egy kissé sántít, a másik kettő elgondolkodtató.

Lehet, hogy a baszk nyelvet vagy valamelyik korai rokonát az indoeurópaiak érkezése előtt Európa kiterjedt részein beszélték?

 

RB

Don Quixote Creative Commons License 2005.06.06 0 0 65

"Számomra úgy tűnik, hogy az ibérek elsősorban a katalán és a valenciai népcsoport kialakulásában játszottak fontos szerepet, addig a keltibérek a kasztíliaiakban élnek tovább."

 

Azért ez durva leegyszerűsítés.

 

A keltibér felkelés leverése (Kr. e. 133 - Numantia - a mai spanyolban Numancia) után hatalmas területek néptelenedtek el, mert a győztes rómaiak - ezek a hájas, gonosz intrikusok - egész törzseket irtottak ki, űztek el vagy hajszoltak rabszolgaságba.

Olyannyira, hogy ez a további gazdasági fejlődés gátjává vált volna Hispániában, ezért szorgalmazták a bevándorlást a Birodalom más tartományaiból: a katalán partokra például Itália Lucania és Umbria régióiból történt számottevő betelepedés, a nagyobb városokba pedig zsidó és szír kereskedők települtek (tehát nem az arabok voltak az első semiták a félszigeten).

Nem is beszélve arról, hogy a római kor végén pedig számos barbár törzs telepedett be Hispániába - vandálok, szvévek, alánok és gótok. Közülük a gótok voltak a legjelentősebbek - mind számban, mind politikailag.

A mór időszak népességalakító hatását szintén nem szabad elhanyagolni.

A spanyolok és katalánok etnogenezise tehát sokkal bonyolultabb annál, mint ahogy azt Regionalbahn leegyszerűsítette.

 

Off topik: Latin-Amerikában a spanyol gyarmati uralom végén a spanyolokat csúfosan a godos, azaz "gótok" elnevezéssel illették.

 

A La Manchai

 

Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 64

Kedves Milyennincs!

 

Köszönöm a hasznos linkeket.

 

Egy kemelés tőlem:

 

Az  ibérek kultúrája volt az első a félsziget őslakosai között, amely már
ismerte az írás használatát.

        "Korábban  csak  a  görögök és főníciaiak alkalmazták azt, saját
     kolóniáikon.  Az  ibér területen két írásrendszert találunk, melyek
     egymással  rokoníthatóak:  az egyik a délvidéki, melyet tartés-inek
     vagy  turdetano-nak  is neveznek, és a keleti, legtipikusabb - néha
     monetálisnak  is nevezik, mert nagyrészt az ibér pénzérméken fordul
     elő  -  amely  a murciai partoktól Északig terjed, és elért egészen
     Montpellier közeléig, behatolva az Ebro völgyébe is.
        Mindkét nyelv közös egy furcsa kettősség kapcsán: az alfabétikus
     és silabikus rendszer keverékei." [9]

Előzmény: milyennincs (60)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 63

Az ibérek saját elnevezését nem ismerjük.

Az sem biztos, hogy a különböző ibér törzseknek volt közös önelnevezésük.

 

Akár a görögök, akár a rómaiak adták nekik az ibér nevet, az kapcsoltaban áll az Iberus (ma Ebro) folyónévvel.

 

Az hogy egy népet a folyóról neveznek el, nem egyedülálló jelenség.

 

Attól függetlenül, lehet, hogy az Iberus valóban istennév volt.

 

Az ibér és héber nevek közé pedig nem vonnék kapcsolatot, mivel a héber szó a semita habiru kifejezésből eredeztethető, amelynek több lehetséges szófejtése van.

 

A héber teória régészetileg sem támasztható alá, mert az ibér városok inkább a görög és kisázsiai városokra emlékeztenek, nem is beszélve arról. hogy az ibéreknek számos istennő-, bika- és egyéb - feltételezhetően vallásos célú - szobruk volt.

 

Vallásos szobrok a fanatikusan egyistenhívő, a képi ábrázolást szigorúan elvető zsidóknál?

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.06 0 0 62

"A rovatgazda pedig ne akarja rám erőltetni a finoman szólva is átgondolatlan koncepcióját."

 

Miféle koncepcióra gondolsz? Arra, hogy az ibérek vagy egy részük Krétáról jött a tengeren át? Ez csak egy elméleti lehetőség a sok közül - amint említettem is.

Miért lenne átgondolatlan?

Szerintem nem átgondolatlanabb, mint a Te (Ti) mindenhol ősmagyarokat és rokon népeket sejtő pánhungarista teóriátok.

Előzmény: provó (58)
provó Creative Commons License 2005.06.06 0 0 61

Ez jó válasz. Így szinte bizonyosra vehető, hogy az igér szó etimológiájának nincs köze magzukhoz az ibérekhez.

 

Azért mondom, hogy szinte, mert nem tudjuk, hogy a rómaiak miért éppen az Ebro folyó nevét adták az ibéreknek. Azaz lehetséges, hogy mégis mond valamit az ibérekről az ibér név.

 

Pl. lehetséges, hogy azért kapták ezt a nevet, mert a folyó mellett laktak? 

 

Ha mellette laktak, akkor felmerül a kérdés: a folyónévnek van-e köze az ibérekhez?

 

Lehet pl. az istenük neve is a folyónév. Vö. a Duna, Don stb. összefügg a magyar Ten, Dana istennévvle.

 

Az istennév pedig gyakran azonos a nép ősével (pl. Kézainál Nimród Thana fia).

 

Szóval nem teljesen felesleges ezeket végig bogarászni.

Előzmény: milyennincs (60)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.06 0 0 60

Kedves (p)rovó !

 

Mennyiben módosít az általad "az ibér szó párhuzamainak" nevezett népnevek értelmezését, egy sorba való tartozását az, hogy, mint a topiknyitó írja a 25. hsz-ban "az ibér egyébként nem saját elnevezés, hanem a rómaiaktól származik, akik az Iberus ( ma Ebro) folyó után nevezték el az itt élő népeket."

 

Akkor mennyiben illik ide az ibér szó etimológiája? Talán a kaukázusi ibérekre? (de akkor meg két külön nép)

 

csak néhány forrás az elejéről, mely ezt támasztja alá:

http://www.iberianature.com/material/ebro.html

http://usuarios.lycos.es/Resve/espana.htm e szerint az oda érkező görögök nevezték el őket a folyóról

http://enciclopedia.us.es/index.php/R%EDo_Ebro

http://www.iqdepo.hu/dimenzio/12/b402-008.html

sőt, ez a legjobb (eddig) Los términos ŤIberiať e ŤIberosť en las fuentes grecolatinas ... itt található pdf file.

Előzmény: provó (52)
provó Creative Commons License 2005.06.05 0 0 59

Tiszteletes úr!

 

Köszönöm a kiegészítést! A felvetés jogos. A héber ugyanúgy hozzátartozik az ibér-t is tartalmazó felsorolásba, mint a többi. De azt eredetileg nem én adtam közre.

 

Üdv!

Előzmény: Tiszteletes úr (54)
provó Creative Commons License 2005.06.05 0 0 58

Ez csak azoknak viccelődős szógurigázás, akik nem tudnak gondolkodni.

 

Az ibér szó megértéséhez és az ibérek azonosításához meg kell érteni az ibér szó etimológiáját.

 

A rovatgazda pedig ne akarja rám erőltetni a finoman szólva is átgondolatlan koncepcióját. 

Előzmény: Törölt nick (56)
provó Creative Commons License 2005.06.05 0 0 57

Ez aranyos volt!

 

De vajon van-e etimológiai összefüggés az ibér, éber és héber között? Ez nem is olyan példátlan marhaság, mint amilyennek első pillanatban látszik.

 

Hadd mondjak egy példát.

 

A hurrita népnév a hurrita nyelvben kb. harri-nak hangzik (nem emlékszem pontosan) és "harcos" jelentésű. Tehát ők sajátmagukat harcosként tartották nyilván. S aligha lehet véletlen, hogy a magyar harcos szó a harri-ra oly nagyon hasonlít. Amint az árja is.

Előzmény: cyprus_people (55)
cyprus_people Creative Commons License 2005.06.04 0 0 55
A rend éber őre...
Előzmény: Tiszteletes úr (54)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2005.06.04 0 0 54

Kedves provó!

 

Az ibér mellé odakívánkozik a héber is!

 

Atyai szeretettel.

Előzmény: provó (52)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.04 0 0 53

Kedves Najahuha!

 

Nem tudom elkülöníteni a keltibér és ibér régészeti leletanyagot, mert hiányzik hozzá a szakképzettségem.

 

Amit olvastam a témában, az mindössze az, hogy az ibérek inkább városlakó népesség voltak, míg a keltibérek településszerkezete falusias volt.

 

Persze ez nem döntő érv a rokonságuk ellen vagy mellett.

 

A hétvégén elutazom, további izgalmas ibérkutatást.

Előzmény: najahuha (50)
provó Creative Commons License 2005.06.03 0 0 52

Azt írod: "szabar=szubar=abar=obor=ibér=ogur=ugor=var=uvar=avar stb. nevű népesség, akiket már a legkoraibb szumír ékiratok emlegetnek, egyik csoportjuk a mada=magya=méd=magyar=megyer= muszk=baszk=baskír stb. neveket viselte; ..... Kivánom, hogy ne kanyarodjon el ez a téma az ibérektől, s ne legyen a magyarság eredetének újabb fóruma."

 

Ha az ibér szó párhuzamairól van szó, akkor nem kanyarodott el a témától. Erre nem gondoltál?

 

****************************************

 

Meg ezt is írod: "A fanyalgó megjegyzéseim pedig annak szóltak, hogy pusztán sorjázni, felhalmozni a tényeket mint az asztal szélén a zsetonokat, nem elég, pusztán ez nem szokta meggyőzni a témát eleve másként közelítőket (a prekoncepcióval közelítőket). Nem látom a koncepciót arra, hogy miként kívánjátok meggyőzni a finnugristákat. Olyan az, mint mikor középen erölteti egy csapat a góllövést, s a finnugristák akár iróniával, akár szétoffolással, állításaitokból kiragadva egy-egy gyengébb érvet, azt szétszedve stb. könnyű szerrel szerelik le próbálkozásaitokat. Pedig lehet, hogy nem jobb csapat nálatok."

 

Korántsem csak sorjázásról van szó. Talán, ha olvasottabb lennél és meg is értenéd, amit egyesek írnak ...

 

Ezek némelyikét pedig nem lehet meggyőzni, mert ők balhét akarnak s nem tudományos eredményeket.

 

A finnugristákat én személy szerint nem akarom meggyőzni. Egy etikátlan társaság véleménye semmit sem számít. S egyébként is, a tudományos teljesítményt nem népszavazással mérik. Sőt, Veres Péter, kitűnő barátom tanulmánya szerint a népességnek csak kb. 4%-a kreatív. Azaz törvényszerű, hogy a többség olyan értetlenül fogadja a gondolatébresztő összefüggéseket, mint te.

 

Szétoffolni tudják a rovatot, de ilyenkor nem ők győznek. Én úgy gondolom, hogy ilyenkor szegénységi bizonyítványt állítanak ki magukról. Mivel ezek mind finnugristák, a magatartásukkal sok értelmes embert elgondolkodtatnak.

Előzmény: milyennincs (40)
najahuha Creative Commons License 2005.06.03 0 0 51
Kedves Regionalbahn !

Ha a krétai hatást figyelembe vesszük, meglátásom szerint az csak TENGERI , vagy PARTMENTI útvonalon jutott el, minden korlátozás nélkül, esetleg jelentéstorzulással.
Előzmény: Törölt nick (49)
najahuha Creative Commons License 2005.06.03 0 0 50
Kedves Regionalbahn !

Elfogadom az érved.

Egyúttal kérdés:
Mennyire elkülöníthetőek az "ibér" őslakos, illetve a keltibér kultúra emléktárgyai ?
Előzmény: Törölt nick (48)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 49
Mindezt elfogadom, de a bikaviadal kialakulásában nem tatom kizártnak a - közvetett vagy közvetlen - krétai hatást.
Előzmény: najahuha (47)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 48

Kedves Najahuha!

 

Az ibér és a kelta kultúra valóban rendkívül erős hatással volt egymásra, főleg azokban a régiókban, ahol a két nép fizikailag is keveredett (keltibérek, Ó- és Új-Kasztília tartományokban), de én azért nem mernék egyenlőségjelet tenni a két népcsoport közé.

 

A kelták északról érkeztek Hispániába (részben Galliából, részben a mai délnémet területekről), harcias, indoeurópai nyelvet és kultúrát hordozó bronz-, majd vaskori népek voltak. Több hullámban érkeztek a félszigetre, részben leigázva és beolvasztva az előttük ott élőket.

 

Az ibérek a városias, tengerparti mediterrán kultúra képviselői voltak, kultúrájukban keleti mediterrán elemekkel.

 

Én személy szerint kizártnak tartom, hogy a kelták és az ibérek rokon nép lettek volna.

 

A keltibérek harcias népek voltak, akik zsoldosként harcoltak a pun háborúkban - gyakran egymás ellen is. Sokáig ellenálltak a római hódításnak, utoljára Numantia nevű városuk esett el (Kr.e. 133-ban)

 

Számomra úgy tűnik, hogy az ibérek elsősorban a katalán és a valenciai népcsoport kialakulásában játszottak fontos szerepet, addig a keltibérek a kasztíliaiakban élnek tovább.

Előzmény: najahuha (33)
najahuha Creative Commons License 2005.06.03 0 0 47
Szerintem a spanyol bikaviadal ugyanolyan átalakuláson ment át, mint a római gladiátorjátékok: a bikakultusz eredeti vallási értelmét elvesztette , szórakozássá formálódott, úgyszintén a római gladiátorjátékok: az etruszk halotti torokon az elhunyt életének főbb mozzanatait fölelevenítő "játék" formálódik egyre véresebb áldozati "fölajánlássá" és egyben közönségszórakoztató "intézménnyé".
Előzmény: najahuha (46)
najahuha Creative Commons License 2005.06.03 0 0 46
Kedves Regionalbahn !

Mindezen kultúrkörök a csillagászati világév BIKA világhónapjának korára datálhatóak, ami az emberek életében jobbára mindig átcsúszással értendő egyik preceszióból a másikba.
Ez a fő hatás kb. a Kr.e. 4400-2280-ig terjed, ezt követően a KOS korszaka kezdődik, Kr. e. 2280-Kr.e. 130, majd utána jött a HALAK , és napjainkban-(éveinkben) váltunk a VÍZÖNTŐBE.

Ha megfigyeljük mindezen ókori és azt megelőző kultúrákat, láthatjuk a fenti ábrázolások és kultuszok folyamatosságát még EGYIPTOMBAN is, ( "..."Ramszesz, User-Maat-Ré, Setep-en-Ré(1), a Hatalmas Bika, Egyiptom Védelmezője, az Idegen Országok Megfékezője, az Években Gazdag, a Győzelmekben Nagy Amon Szeretettje....") BIKAszobrok, de még a késői ÁPISZ-BIKA is idevonatkoztatható...

"....A hispániai félszigeten a mórok rendeztek először bikaviadalt, katonáik harci kedvének fenntartása érdekében. (A hét évszázados arab megszállás nyomai a nyelvben, a mentalitásban és az erkölcsben is fellelhető.) A spanyolok a XI. század elején szúrtak le először bikát arénában, lándzsával. A nép becsülte azokat, akik lándzsával a kezükben a bika öklelő szarvai elé mertek állni. Ma, a modern bikaviadaloknak megvan a szertartása, forgatókönyve és szigorú koreográfiája...."
Előzmény: Törölt nick (45)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 45

Figyelemre méltó még az ibérek bikakultusza, szobraik jelentős része bikát vagy bikafejű embert ábrázol (Minotaurosz?).

 

Az ókori Krétán, a mínoszi civilizációban szintén dívott a bikakultusz, bikaviadalokat is rendeztek, igaz, hogy ezek másképp zajlottak, mint a mai spanyol corridák.

 

A spanyol bikaviadalokban nem az ibérek bikakultusza él tovább valamilyen megváltozott formában?

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 44

"Saguntum (Sagunto assziszem) is van, ha jól tudom.".

 

Igen van. Ilerda meg megegyezik a mai Leridával (Catalunya régió).

 

Szerintem még van egy jó pár ilyen városnév a mai spanyolban.

Előzmény: igen7 (26)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 43

Barcas Hamilcar karthágói hadvezér, Hispánia pun helytartója ibér hercegnőt vett feleségül: a nő neve Imilce.

 

Ennek a kiejtése lehetett Imilke, Imilce vagy Imilsze is. A selypített sz a spanyolban későbbi hangtani fejlemény.

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 42

Az egyik ibér király neve római átírásban Culchus volt ("kulcsos" szófejtéseket kérem mellőzni).

 

Kíváncsi vagyok, vajon hogyan hangozhatott az eredeti ibér forma: az -us hímnemű végződést feltehetően a rómaiak ragasztották szokásuknak megfelelően a szó végéhez. Helyette állhatott -o, -u vagy elvileg más magánhangzó vagy lehetett néma is.

 

Kérdéses még a ch betűcsoport ejtése (valószínűsíthető a kh, vagy a kemény h, de nem biztos).

 

Ezek alapján a király eredeti neve Kulkho, Kulkhu vagy valami hasonló lehetett.

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.03 0 0 41

Akkor a topiknyitó magához ragadja a kezdeményezést:

 

1.) szabar=szubar=abar=obor=ibér=ogur=ugor=var=uvar=avar stb. nevű népesség, akiket már a legkoraibb szumír ékiratok emlegetnek, egyik csoportjuk a mada=magya=méd=magyar=megyer= muszk=baszk=baskír stb. neveket viselte;

2.) a hun=pun=phun=thun=kun=kán=khion=hu stb. nevű nép...."

 

Az ilyen és hasonló színvonalú szófejtésektől kéretik a topikot megkímélni.

 

A baszk-magyar és kelta-magyar azonosításoktól/rokonításoktól lehetőleg úgyszintén, vagy pedig azt korrekt bizonyítással alátámasztani.

 

Egyébként minden értelmes hozzászólást szívesen látok.

 

RB topikgazda

milyennincs Creative Commons License 2005.06.03 0 0 40

Kedves najahuha !

 

Egyik nagy előnye az Index topikoknak - mondjuk az egybeömlesztett origos topikokhoz képest -, hogy tematizálva vannak. Ez is itt Történelem. Ez persze sokakat csábít arra, hogy ezek között átjárást képezzen az egyes témák között, ha ő úgy ítéli meg, hogy azok összefüggenek. Szerintetek összefügg, szerintem meg nem.

Ez a topik, pl. arról szólna, hogy - idézem a topiknyitót - Kik voltak az ókori ibérek, akik a mai spanyolokban vagy a spanyolok egy részében élnek tovább? Hamiták voltak, krétaiak, kaukázusiak vagy netán őslakók?"

 

Szerintem - bár majd nyilatkozik, ha akar, hogy jól látom-e - legalább annyira keresi az ibérek és Ibéria viszonyát, a mai spanyolokban fellelhető hatásukat, mint magának a népnek az eredetét. Szóval szerintem ez a topik inkább szól Spanyolország (Hispánia) történetéről, mint az ibérek eredetéről.

 

Ehhez képest ott tartunk, hogy a 27 sz. hozzászólásod szerint:

"... komplex vizsgálatok arra mutatnak, hogy a mai magyarság összetevőiből a legdöntőbb elemek, mint azt kettős népnevünk is jelzi:

1.) szabar=szubar=abar=obor=ibér=ogur=ugor=var=uvar=avar stb. nevű népesség, akiket már a legkoraibb szumír ékiratok emlegetnek, egyik csoportjuk a mada=magya=méd=magyar=megyer= muszk=baszk=baskír stb. neveket viselte;

2.) a hun=pun=phun=thun=kun=kán=khion=hu stb. nevű nép...."

 

Légy szíves, az általam nyitott Zaporozsci, azaz A zaporozsjei kozákok levelet írnak a szultánnak c. topikba - csak azért, mert ők is a sztyeppén éltek/élnek - ne gyertek népvándorlási történésekkel, a sztyeppei népek történetét bemutató adalékokkal.

 

Nem közelítem előítélettel a témát, pusztán a lassan "mindent" elöntő "generalszószt" nem szeretem. Ilyen értelemben igen van előérzetem egy téma sorsát illetőleg. Hogy megéreztem, hogy ide fogtok találni! (0. hsz)

Kivánom, hogy ne kanyarodjon el ez a téma az ibérektől, s ne legyen a magyarság eredetének újabb fóruma.

A fanyalgó megjegyzéseim pedig annak szóltak, hogy pusztán sorjázni, felhalmozni a tényeket mint az asztal szélén a zsetonokat, nem elég, pusztán ez nem szokta meggyőzni a témát eleve másként közelítőket (a prekoncepcióval közelítőket). Nem látom a koncepciót arra, hogy miként kívánjátok meggyőzni a finnugristákat. Olyan az, mint mikor középen erölteti egy csapat a góllövést, s a finnugristák akár iróniával, akár szétoffolással, állításaitokból kiragadva egy-egy gyengébb érvet, azt szétszedve stb. könnyű szerrel szerelik le próbálkozásaitokat. Pedig lehet, hogy nem jobb csapat nálatok.

Nekem, a magyarság eredetében kellő mélységű ismeretekkel nem rendelkező laikusnak fogalmam sincs, hogy melyikőtöknek van igaza. Úgy látom a tudomány is számtalan nyitott kérdésre keresi a választ, vannak érvek, ellenérvek, de míg a helyes válaszokban megállapodás nincs, - számunkra érdeklődők számára - marad a "hivatalos álláspont". (a kutatók, a két álláspont hívei persze szubjektívek, ez természetes) Olyan ez, mint a sakkvilágbajnoki cím megszerzése. Nem elég olyan jónak lenni, mint a másik, jobbnak kell lenni. Le kell győzni. 

Szándékotok méltánylandó, de valahogy meg kellene találni azt az eszközt, hogy számunkra topikolvasókra befolyást gyakoroljatok, mint a jó előadók (másképpen Woody Allen levelezési sakk novellája jut az eszembe)

 

S nem moderáltatásra, hanem a beszélgetés irányának meghatározására buzdítottam, hogy lássa van a kezében eszköz, hogy ezt megszabja. Ilyen értelemben a topiknyitó igenis felel a topikjáért. Elöttünk, topiklátogatók elött. Ettől persze mindenki azt ír be, amit "akar", ahogy messziről jött ember is azt mond, amit akar.

Ha már nem sikerült meggyőzni a finnugristákat a tízezer hozzászólás alatt odaát.

najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 39
Kedves Igen7 !

És ez mennyiben befolyásolja a megszerzett tudást ? Ez egy POZÍCIÓ, a többi pedig RANG. És az utóbbi fontosabb.....
Előzmény: igen7 (37)
najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 38
Előzmény: najahuha (36)
igen7 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 37
azaz nem az ELTE rektora már :)
Előzmény: najahuha (36)
najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 36
Kedves Igen7 !

Szabó Miklós:

1958-1963 ELTE, diploma: régészet és latin
1963-1966 Magyar Nemzeti Múzeum, Régészeti Osztály, múzeológus
1966-1975 Szépművészeti Múzeum, Antik Osztály, múzeológus
1975-1984 Szépművészeti Múzeum, tudományos titkár
1984-1987 Szépművészeti Múzeum, főigazgatóhelyettes
1978-1989 ELTE, Régészeti Tanszék, docens
1998 óta ELTE Régészeti Tanszék, egyetemi tanár, az ókori régészeti tanszék vezetője
1991-1993 ELTE, általános rektorhelyettes
1993-1999 ELTE, rektor
1995 óta ELTE, Régészeti Intézet Igazgatója

Tudományos fokozatok:

1964 Doctor univ. (régészet)
1980 Kandidátus (régészet)
1987 Tudományok doktora (régészet)
1995 MTA levelező tagja
2001. MTA rendes tagja


Előzmény: igen7 (34)
najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 35
Előzmény: najahuha (33)
igen7 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 34
OFF

" Szabó Miklós, az ELTE rektora"

??? én úgy tudom Klinghammer István az ELTE rektora

ON
Előzmény: najahuha (33)
najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 33
kelták-ibérek-gallok-galaták-druidák



- hívják területenként más-más néven is őket - bemutatásával.
Az ókori forrásokból tudunk a gallokról, ibérekről, de azt, hogy ők ahhoz a kelta néphez tartoztak, amely egykor egész Európát benépesítette a mai Ibériai-félszigettől egészen Kis-Ázsiáig, csak a múlt században megkezdett régészeti kutatásokból ismerjük. Mióta a svájci Neuchâtel-tóból felszínre hozták az első kelta leleteket, szinte keltamánia alakult ki Nyugat-Európában, ahol ma már az első egységes Európa megalkotóiként ismerik el ezt a különös népet. A mi történelemtankönyveinkbe, s főként a köztudatba azonban nemigen akar beférkőzni a kelta elődök tisztelete. Pedig a Kárpát-medence igen gazdag keltaleletanyagban, s éppen egy magyar tudós
- Szabó Miklós, az ELTE rektora - a nemzetközi keltakutatások egyik vezető szaktekintélye. Szabó profesz-
szorral ez évi 25. számunkban már készítettünk interjút arról, hogyan jutott el a görögöktől a kelta emlékek kutatásáig. Sok olvasónk kérte a cikk megjelenése után, hogy írjunk a keltákról részletesen. Most a legautentikusabb forrásból számolhatunk be róluk. Szabó Miklós akadémikus háromrészes cikksorozatát nem is titkoltan hiánypótlónak, műveltségkiegészítőnek is szánjuk, s ajánljuk mindazok figyelmébe, akik érdeklődnek e rendkívüli nép iránt, amelynek annyi évszázad után - habár mára szinte teljesen kihalt - élő maradt a kultúrája.
Néhány évvel ezelőtt Velencében reprezentatív kiállításon mutatták be az "első európaiakat". Remélve, hogy egyszer találkozhatunk e tárgyi emlékekkkel a magyar múzeumokban is, most jöjjenek velünk az első Európába.
najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 32
Kedves Milyennincs !

Ha már előítélettel közelítünk/közelítesz egy adott témához, akkor szerinted milyen értelme van egyáltalán egy adott témát megvitatni ?

Milyen alapon határozod meg egy nyilt topikban, hogy egy adott kérdésre mit SZABAD válaszolni és mit nem ?
( LÁSD akár SCHLŐZER és követőit anno: " a magyarok őshazáját csakis az 50-55. szélességi fokok között SZABAD KERESNI....")

Valaki a legelső kérdésben föltette a kérdést: kik egyáltalán a baszkok.... én betettem egy ma is nyomonkövethető BASZK-MAGYAR nyelvi megfeleltetést. Vajon mi ebben a JOGELLENES ?

Érdemi válaszod helyett MODERÁTORI KORLÁTOZÁST KÍVÁNSZ ? Vajon Meddig fajulhat el az ilyesmi megközelítés ?

Javasolnám kellő nyitottsággal közelíteni a dolgokhoz, és a legfrissebb kutatásokat is megismerni, akár BÁLINT CSANÁD (MTA Régészeti Kutatóintézet Igazgatója), SZABÓ MIKLÓS (ELTE , tanszékvezető, KELTAkutató) stb munkái révén is.....

Egyúttal talán példát venni Zoroastro-ról, aki kategórikus és indokolható választ adott egy felvetésre.


Előzmény: milyennincs (30)
igen7 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 31
jogos!
Előzmény: milyennincs (30)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.02 0 0 30

Kedves Topiknyitó !

 

Itt az alkalom, hogy magadhoz ragadd a kezdeményezést, s eldöntsd, hogy hagyod, hogy e topikban is elburjánzzon az ősmagyar téma, vagy "fegyvert ragadva véget vess neki :) - szerintem ehhez van jogod a moderátoroknál.

 

Ott  van akár a Baszk-magyar..., akár a Kik voltak a szkíták? , mitöbb a 50 000 éves magyar írásbeliség a fenti nézetek kifejtésére, itt - szerintem - az alaptéma az, hogy kik az ibérek, s nem az, hogy kik vagyunk mi. (mégha ez úgy is látszik, hogy oda-vissza átjárható téma - hát nem. Ez módszertani megközelítés kérdése. Most kell eldöntened, különben elborít a ....)

Emlékezz a 0. hozzászólásomra.

najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 28

Kéretik átnézni az EUSKARA (Baszk) nyelv és a MAGYAR nyelv összehasonlítását:

Baszk-magyar...


Előzmény: najahuha (27)
najahuha Creative Commons License 2005.06.02 0 0 27


GÖTZ LÁSZLÓ írja:

"... komplex vizsgálatok arra mutatnak, hogy a mai magyarság összetevőiből a legdöntőbb elemek, mint azt kettős népnevünk is jelzi:

1.) szabar=szubar=abar=obor=ibér=ogur=ugor=var=uvar=avar stb. nevű népesség, akiket már a legkoraibb szumír ékiratok emlegetnek, egyik csoportjuk a mada=magya=méd=magyar=megyer= muszk=baszk=baskír stb. neveket viselte;

2.) a hun=pun=phun=thun=kun=kán=khion=hu stb. nevű nép...."
Előzmény: Törölt nick (25)
igen7 Creative Commons License 2005.06.02 0 0 26
Saguntum (Sagunto assziszem) is van, ha jól tudom.
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.02 0 0 25

Köszi a térképet, nagyon hasznos.

 

Közben utánanéztem egy könyvben az ibéreknek (Vincent - Stradling: A spanyol és portugál világ atlasza), sajnos ez sem túl alapos a rómaiak előtti kort illetően.

 

Az mindenesetre kiderült belőle, hogy az ibéreknek volt saját írásuk, mégpedig két eltérő változatban: az egyiket a spanyol Levantén (Catalunya, Valencia és Murcia régiók), a másikat  Andalúziában használták.

Sajnos a nyelvészeknek nem sikerült megfejteniük az írást, így fogalmunk sincs, hogy milyen nyelv vagy nyelvek rejtőznek az írás mögött.

 

Amit a könyvből még  meg lehet tudni, hogy az ibérek a Kr.e. 1600 körül jelentek meg a történelem színpadán (ami egy kicsit korábbi, mint a mínoszi civilizáció pusztulása Krétán), a föníciai hatás Kr.e. 1100 körül kezdődött.

 

Az ibérektől élesen elkülöníti a tardetán vagy tartesszoszi civilizációt, amelyet alapvetően pun eredetűnek tart (jelentős helyi népességgel). A tartessosziaknak szintén volt írásuk, ami tkp. föníciai eredetű. Ez alapján nagyjából megfejtették a nyelvüket is, ami sémi eredetű, a föníciai származéka, de attól mégis jelentősen különbözik (pl. a rendszerint háromtagú sémi szótövek lerövidültek). Egyes szerzők ezt a föníciai nyelv pidginizációjával magyarázzák (tehát a helyi népesség jelentősen leegyszerűsítette a mindennapi használatban elterjedt sémi közvetítőnyelvet).

 

Néhány ibér városnév ízelítőképpen (latinizált formában):

Saguntum, Elche (ilyen város ma is van), Ilerda, Leiia, Bilbilis, Kese, Ullastret, Azaila.

 

Néhány ibér törzsnév:

ceretanianus, airenosianus, andosinosianus, bargusianus, surdache, lacetanus, ausetanus, indicete, herkete, laietanianus, ilercavon, edetanus, contestanus, basetanus...

 

Valakinek esetleg beugrik valami ezekből a nevekből?

Esetleg a baszk vagy kaukázusi nyelvek ismerőseinek, vagy semitológusoknak?

 

Az ibér egyébként nem saját elnevezés, hanem a rómaiaktól származik, akik az Iberus ( ma Ebro) folyó után nevezték el az itt élő népeket.

 

Az Iberia újabb keletű név, hiszen a rómaiak a punok után Hispaniának nevezték a félszigetet és nem Ibériának (a Hispánia állítólag valami olyasmit jelent, hogy az "üregi nyulak szigete").

 

A későbbi történelemben is inkább a Hispánia kifejezést használták a történlemírók, ebből származik az Espanya (bocs, de az n fölé a tildét nem tudom kitenni) szó, ami a Spanyolország spanyol megfelelője (a szókezdő h a spanyolban a legtöbb szóban eltűnt vagy néma).

 

Az Ibéria inkább irodalmi kifejezésnek tűnik nekem, hivatalosan a spanyolok sem használják (kivéve a légitársaság nevét), leginkább csak a művészetekben...

 

Előzmény: Onogur (24)
Onogur Creative Commons License 2005.06.02 0 0 24
Iberia
Előzmény: milyennincs (23)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.01 0 0 23

 www.arqueotavira.com/Mapas/Iberia/Populi.htm Igy teszem, hogy lehessen kinkelni (sajnos kicsit nagyobb - 525 kbyte  - a megemgedett 512 kbyte-nál, így nem tudtam ide tenni. Ha valamelyikőtök le tudná kicsinyíteni.köszi)

Előzmény: milyennincs (22)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.01 0 0 22

Van itt egy jó kis térkép Ibéria népeiről, még a rómaiak megérkezése elötti időszakról

www.arqueotavira.com/ Mapas/Iberia/Populi.htm

Tényleg mióta hívjuk/hívják Ibériának? vagy ez is olyan, mint Belgium, köztes "megoldás".

Előzmény: milyennincs (21)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.01 0 0 21

A pannonokról mit tudunk általában? Az átlagos újságolvasó/tv-néző?http://www.mek.iif.hu/porta/szint/tarsad/tortenel/europa/marcali/html/04/04r02f03.htm

S a belgákról? (az igaziakról, s nem Kohn bácsiról a viccből)

S ugyanúgy "mély nyomot" hagytak maguk után. Mi az oka? Miért pont ők?

 

Nekem az is tetszik, hogy (ezt persze Kis-Ázsiában figyeltem meg) egyes területeket még az ókoron belül is idővel máshogy hívtak.

Apropó, a Perseus Project-et ismeritek? http://www.perseus.tufts.edu/ Itt http://www.perseus.tufts.edu/timespace.html a keresőbe beütöd pl. Barcino - nem gyenge anyagokat hoz fel.

Előzmény: Don Quixote (20)
Don Quixote Creative Commons License 2005.06.01 0 0 20

Tulajdonképpen az ibérek azért lettek olyan fontosak, mert az ő nevükből származik az Iberia elnevezés, ami tkp. Spanyolországot és Portugáliát együtt jelenti (bár a mai Portugália területén valószínű nem is éltek ibérek).

 

A mai spanyol nyelvhasználatban ibérnek (ibérico) az összes spanyol és portugál nyelvű népet is értik a szó legtágabb értelmében (tehát a brazílokat és spanyol-amerikaiakat is).

 

Ennek ellenére SZVSZ. nem támasztható alá az a nézet, hogy a mai spanyol etnikum kialakulásában az ibérek túlzottan nagy szerepet játszottak volna. A tulajdonképpeni ibérek a mai Catalunya, Valencia, Murcia régiókban éltek, meg talán Aragóniában és a Baleárokon. Ha megnézzük a térképet, ez a Hispániai-félszigetnek még mindig csak max. egynegyede, a  maradék háromnegyed részre az ibéreknek nem volt befolyásuk.

 

Egyébként a római kor előtti Hispánia etnikailag rendkívül tarka volt, Sztrabón görög történetíró pl. kb. 500 törzsnevet jegyzett le Hispániában.

 

A főbb népcsoportok az alábbiak lehettek a római hódítás előtt:

- mediterrán őslakók (főleg a partvidékeken és Portugáliában)

- baszkok (egyesek szerint szintén őslakók) és feltételezett rokon törzsek (pl. vaccaeusok)

- artaberek, cantaberek és asturok az északi partokon

- kelták előtti indoeurópaiak (pl. luzitánok, pelendónok)

-kelták (számtalan törzsben szétszóródva, főleg északon és nyugaton, ill. a Mesetán)

- ibérek

- keltibérek (a Mesetán)

- tardetánok vagy tartesszosziak (Andalúziai-alföld)

 

Sajnos, hiányos ismereteink miatt minden csoportosítás felületes és nagyon sok a találgatás.

 

Előzmény: milyennincs (16)
Qedrák Creative Commons License 2005.06.01 0 0 19

 

Ajjaj...

Igen, szeretném.

Előzmény: cyprus_people (18)
cyprus_people Creative Commons License 2005.06.01 0 0 18
Nagyon szeretnéd?
Előzmény: Qedrák (5)
cyprus_people Creative Commons License 2005.06.01 0 0 17

az ibér nyelvet (nyelveket?), ill. azt a borzasztó keveset, ami a római forrásokban fennmaradt belőle," 

 

Csak nem Plinius bányászati szakszavaira gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (-)
milyennincs Creative Commons License 2005.06.01 0 0 16

Bocs !

 

A városnéveredetként megadott előbbi hivatkozás látom, hasonló a mi topikjainkhoz, nem szolgálhat tudományos alapú válasszal. Bizonyos carlos a pun Barkas család nevéből eredezteti, Vicente Garcia szerint is Hannibál Barkas alapította barkenon néven, ezt a latinok (értsd:rómaiak) barcino-ra változtatták, s a vizigótok alatt lett előbb Barcinona, majd Barcelona, végül egy valaki ih néven baszk etimológiát ad (bár zárójelben megjegyzi, hogy azt tévesnek tartja a közfelfogás). Ez persze nem etimológia, hanem egy történet. Szerinte az alapítók nem tudván nevet adni neki (sic!), elhatározták, hogy elfogadják azt, amit elsőként mond felébresztésekor az az utazó, aki az este érkezett és fáradt volt (- s gondolom elöttük lefeküdt aludni. Hogy miért ezt?) Történetesen egy baszk volt (ezek szerint lehet, hogy ez nekik, baszkoknak fontos, hogy ők már akkor ott voltak, mikor Barcelonát alapították? Hm?), aki reggel felébresztvén így szóla: "Bart zert lo ona egin det", ami annyit tesz:"Milyen jót álmodtam az este!" Szóval így szól a mese.

 

Ráadásul ez egy chilei oldal, ami vszeg kevésbé autentikus lehet, mint mondjuk egy e témával foglalkozó katalán, vagy spanyol honlap. (Messzibbről jött ember még inkább mond(hat) azt, amit akar :) Mondjuk mi is foglalkozunk vele, de nem fognak magyar forrást keresni mondjuk a lengyelek, ha ez ott felvetődik :)

 

Fentiek ráadásul ellentmondanak az azt követően megadott, városalapítás körülményeit bemutatni hivatott forrásommal. Szóval visszahullott rám: kéretik komolyabban vennem.

 

E forrás kifejezetten állítja, hogy mikor a rómaiak megalapították a várost, olyan helyen tették, ahol jelenlegi ismereteink szerint nem volt nyoma korábbi népesség ottlétének (aláhúzott rész) - azaz nem volt lakott az a terület, nem rátelepültek, hanem önálló városépítés történt. (Más szakma terminus tecnicusával élve nem "barnamezős", hanem "zöldmezős" beruházásként) S ők adták neki névként, hogy ~~~~~Barcino.

Cuando los romanos decidieron fundar esta ciudad, lo hicieron en un punto donde, por ahora, no conocemos la existencia de otro núcleo de población anterior. El lugar elegido fue el denominado Mons Taber, una pequeña elevación cerca del mar, de fácil defensa, y con una excelente vista sobre el llano que enlaza con la cordillera litoral. La vía de comunicación más importante era la denominada Via Augusta, un ramal de la cual permitía llegar a Barcelona.
La fecha del inicio de la vida de la ciudad se sitúa entre los años 15 y 10 a.C., como consecuencia de las reformas territoriales y administrativas ordenadas por Augusto. Su nombre completo era el de Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, sus habitantes eran conocidos como barcinonensis o faventinos.

Reproducción de una inscripción donde aparece el nombre completo de la Barcelona romana, de forma abreviada.

 

Kedves Regionalbahn !

 

Elnézést, ha az elején azt gondoltam ez a topik is valami ősmagyar igazoló topiknak készül. Tudos, ha olvasod a Történelem több topikját, fogod látni, hogy sok igéretes téma tkp. történelemhamisítást  - egy bizonyos 16 éves időtartam hiányának pótlását - leleplezendő egyszer csak - még viszonylag az elején - más után vesz, s lesz belőle az, ami.  Látom tényleg érdekel a téma, ill. ez a téma érdekel.

 

Topiknyitóban írod: "Ugyanakkor a Kaukázusban is él vagy élt egy ibér nevű népcsoport vagy törzs"

Ehhez: Sztrabón (ie.63-i.sz19), aki nem sokkal Augustus halála után írta meg ismert művét, azaz i.sz.14 után a Geógraphika II 5,12 -ben a kaukázusi ibérekről ír.

spanyolul: "Podemos hablar de cosas referentes a los que habitan la región del Kaukasos, los iberes" (magyarul nincs a neten, nem tudok rá ekként hivatkozni)

 

Javaslom továbbá:

http://www.iqdepo.hu/dimenzio/12/b402-008.html

Előzmény: milyennincs (14)
Törölt nick Creative Commons License 2005.06.01 0 0 15

Hadd védjem azért meg annyiban Don Quixotét, hogy a legendáknak nagyon sok esetben van igazságtartalmuk...

 

Visszatérve az ibérekre, a legújabb elméletek szerint őslakosoknak tartják őket a Hispániai-félszigeten, akiknek a kultúráját sok keleti mediterrán hatás érte (Kréta, később Karthágó és Hellász, ill. Itália felől).

 

A Kr.e. IV. század végére a görögök kiszorultak az ibér partokról, az ibér városállamok pedig karthágói befolyás alá kerültek.

 

A többi már ismerős a történelemkönyvekből a pun háborúk témaköréből.

 

A korabeli római források a punok oldalán harcoló ibér harcosokat szép arcú, szép testalkatú, tarka ruházatú embereknek írták le, akik súlyos kétélű kardokkal hadakoztak.

 

Ezt a kardtípust később a római hadseregben is rendszeresítették.

 

RB

Előzmény: milyennincs (14)
milyennincs Creative Commons License 2005.05.31 0 0 14

Legenda. :( - mondjuk ez jól jön sok helyütt, hogy "egylegendaszerint". De ez egy filosz topik, kéretik komolyabban venni. A város nevének eredete:http://etimologias.dechile.net/?barcelona

Az alapítás története: http://www.liceus.com/cgi-bin/tcua/0200.asp

 

Szerinted, hogy vannak latinul (mert, hogy ők alapították zöldmezős beruházásként) a hajó bármely akkor ismert formái? (ie. 10-15 körül.)

Előzmény: Don Quixote (13)
Don Quixote Creative Commons License 2005.05.31 0 0 13

De éppenséggel Krétáról is jöhettek a tengeren keresztül, ahogy Regionalbahn feltételezi...

 

Barcelona neve egy legenda szerint onnan származik, hogy alapítói bárkán (sp. barca) érkeztek a tengerről.

Don Quixote Creative Commons License 2005.05.31 0 0 12

Az nem lehet, hogy őslakók, akik felvettek egy kis föníciai, meg görög műveltséget?

 

Nem kell minden fejlett kultúrát valahonnan kívülről eredeztetni...

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.30 0 0 11

"Biztos vagy benne, hogy a hamita eredetet nem sikerült megfelelően alátámasztani?"

 

A hamita eredetet arra próbálták alapozni, hogy a baszk nyelvben kimutatható egy (eléégé jelentéktelenül) kis hamita szubsztrátum. Adta magát a feltételezés, hogy a baszkok a hamita szavakat a hamita eredetű ibérektől vették át.

(Volt olyan elképzelés is, hogy a baszkok és az ibérek rokon nyelvű nép).

 

De amikor spanyol nyelvészek vallatóra fogták a megmaradt (nem túl sok) ibér nyelvemléket (főleg személy-, törzs- és helyneveket), kiderült, hogy sem a hamita nyelvekkel (óegyiptomi, berber) sem a baszkkal nem mutatnak egyezést...

Előzmény: Qedrák (5)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.30 0 0 10
Én is kicsit csípősen válaszoltam. Bocs.
Előzmény: Lebenstod (7)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.29 0 0 9
"Elnézést, az esetleges pontatlanságaim miatt, de cigány vagyok."

Ez engem nem zavar, ha egyébként értelmesek a hozzászólásaid.

Kicsit utánaolvastam a kérdésnek, de pl. Anderle Ádám: Spanyolország története című műve is elég keveset foglalkozik az ibérekkel.

Ami biztosnak tűnik, hogy az ibérek kb. a Kr.e. 16-13 században jelentek meg, a Kr.e. 7-4. században a kultúrájuk görög hatás alá került, finom, városias jelleget öltött.

Városállamaik monarchikus irányítás alatt voltak, az ibér harcosokat hűségeskü kötötte a városállam uralkodójához.

A római-pun háborúkban valóban mindkét oldalon harcoltak, de többségük inkább a punok oldalán.

Miután római uralom alá kerültek, gyorsan és teljesen romanizálódtak - nyelvükből pl. a mai spanyol és katalán nyelvekben szinte semmi sem maradt fönn.

Előzmény: Cigány vagyok (8)
Cigány vagyok Creative Commons License 2005.05.28 0 0 8

Amit én tudok az igérekről, az hogy a Kartagó és Róma közti háborúkban mindkét nagyhatalommal harcba álltak.Nyilván már akkor jól szét szórták őket.

 

Nem fogsz semmi lényegeset megtudni róluk. Mivel ezeknek a kérdéseknek aktuálpolitikai jelkentősége van, minden komoly információ meg van hamisítva.

 

Csak egy jellemző dolog. Amikor úgy 130 körül,  a III. Makedón háború után Róma a földközi tenger kizárólagos  ura lett,  Önmagát görögnek vallotta, azon az alapon, hogy őseik Trójábol vándoroltak ki. Még az olimpiákon is indult róma.

 

Az hogy nyelve a  LATIN, az   már nem is volt érdekes.

 

Ezután visszaadta a szabadságát a görög városállamoknak, ami abból állt hogy a római csapatok kivonultak néhány görög városból. A görögök, ünnepeltek !!!

 

 

Persze a biztonság kedvéért azért megbüntették Korintoszt. A várost elfoglalták és felgyújtották. Az utcákban patakokban foly a megolvadt bronz. A töménytelen megsemmisült szobor anyaga. A lakosokat eladták rabszolgának.

 

Ezt hívták korintoszi vasnak, később ezzel kereskedtek.

 

Ne álmodozz semmi megbízhatót nem tudsz meg az ibérewkről...

 

Elnézést, az esetleges pontatlanságaim miatt, de cigány vagyok.

Előzmény: Törölt nick (-)
Lebenstod Creative Commons License 2005.05.28 0 0 7
Kösz. Nem kötekedni v. lebecsülni akartalak.
Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.28 0 0 6

Úgy tudom, hogy az ibéreknek volt saját írásbeliségük, de hülyeséget nem karok mondani, ezért utána fogok nézni. Legkésőbb hétfőig reagálok.

Addig is jó hétvégét mindenkinek!

Előzmény: Qedrák (5)
Qedrák Creative Commons License 2005.05.28 0 0 5

 

Biztos vagy benne, hogy a hamita eredetet nem sikerült megfelelően alátámasztani?

Kezdjük inkább más oldalról, vajon a római forrásokon kívül tudunk-e ibér írott emlékekről? (Pl.: pun, vagy numida írott emlékeink vannak, vajon ibér van-e?)

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.28 0 0 4

Az oké, hogy europidek (azon belül mediterrán rasszváltozat), de szerintem két-háromszáz évvel a kelták előtt érkeztek - szerintem hajókon, a Földközi-tenger keleti medencéjéből.

 

Érdekesek a vallási szobraik, úgy tűnik, hogy női főistenük volt.

Városállamokba szerveződtek, városaikat erős kőfallal vették körül (keleti mediterrán párhuzam - Trója?).

 

Később egy részük keveredett az észak felől érkező keltákkal, ők lettek az ún. keltibérek, akik a központi fennsíkon, a Mesetán éltek - a régészeti leletek szerint a keltibérek inkább falusias, mint városlakó népesség voltak.

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.28 0 0 3

Hát igen, nem lehet mindenki szakképzett ntudós, van aki csak amatőr szinten, a kevééske szabadidejében űzi ezt a mesterséget (hobbit?).

 

Egy pár nyelvészeti és antropológiai könyvet azért elovastam, de hát veled biztosan nem veszem fel a versenyt.

 

De nem szóltál hozzá érdemben a topikhoz...

Előzmény: Lebenstod (2)
Lebenstod Creative Commons License 2005.05.28 0 0 2

"számomra nem tűnnek" -

Na, ez a tudoműny!

Előzmény: Törölt nick (-)
milyennincs Creative Commons License 2005.05.28 0 0 0

Ősmagyarok? Itt 1 és nem 0 hozzászólás, hogy meghaladjuk a tízezret.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.27 0 0 topiknyitó

Kik voltak az ibérek, ez a rejtélyes ókori népcsoport, akik a mai Spanyolország déli és keleti régióit népesítették be (egyes kutatók szerint a Meseta fennsíkját is)?

 

Ez a történelem egyik nagy rejtélye, hiszen a régebben emlegetett hamita eredetet nem sikerült meggyőzően alátámasztani, sőt ma inkább elvetik, mint elfogadják?

 

Ugyanakkor a Kaukázusban is él vagy élt egy ibér nevű népcsoport vagy törzs, bár meglehet, hogy a spanyolországi ibérekhez semmi közük nincs. Vagy mégis?

 

Az ibér kultúra azután virágzott föl a spanyol partokon, miután Krétán a mínoszi kultúrát egy tengerrengés, ill. vulkánkitörés elpusztította. Egyes források szerint a magas műveltségű krétaiak egy része a katasztrófa után nyugat felé hajózott...

 

A hamita eredet nekem azért sem meggyőző, mert a spanyolok túlnyomó többsége számomra nem tűnik, nem tűnt hamita embertani típusnak (van egyáltalán ilyen?)?

 

Újabban az ibér nyelvet (nyelveket?), ill. azt a borzasztó keveset, ami a római forrásokban fennmaradt belőle, sem rokonítják sem a hamita nyelvekkel (óegyiptomi, berber stb.), viszont kiderült, hogy valószínűleg a baszkkal sem állt rokonságban.

 

Mellesleg a baszkokról szintén keveset tudunk.

 

Az ibérek azért is érdekesek, mert a mai spanyolok is részben az ibéreket tartják az őseiknek.

 

Érdekes, hogy az ibérek inkább azokon a területeken éltek, ahol a mai katalánok és valenciaiak (ez utóbbiak lényegében szintén közelebb állnak a katalánokhoz, mint a kasztíliaiakhoz). Illetve talán még a mai Aragónia tartomány területén is éltek ibér törzsek, de a központi fennsíkon, a Mesetán állítólag nem, vagy csak nagyon kevesen (de lehet, hogy még nem találták meg a nyomaikat)

 

A félsziget is róluk kapta a nevét (Ibériai-félsziget).

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!