Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35641

A vidéki skandinávoknak gyakorlatilag mindig volt balta a kezük ügyében, így nem próbálták annak a feladatát is a késre hárítani. 

 

Előzmény: vasbicikli (35639)
fenyooldrider Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35640

Így van,ezeket nem tankot hámozni csinálják!

Nagy részük 2mm -  2,5 mm vastag pengéjű,ritkábban 3mm,efelett meg fehér holló ,végül is a skandi élezést nem falbontásra és tankhámozásra,hanem ésszerű használatra,főleg vágásra találták ki az északiak!

Előzmény: vasbicikli (35639)
vasbicikli Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35639

Sztem a vastagsággal nincs baj, a skandi késeknél elég gyakori a 2 mm-es penge.

Előzmény: von_boch (35638)
von_boch Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35638

Neked is Köszönöm!

 

Sajnos csak azzal tudok dolgozni amim van. :)

Azért van ennyi szabadidőm, mert sajnos decemberben a munkahelyem 12 év után (Én 4-et húztam le) bezárt.

 

Tehát a pénzügyi forrásaim jelenleg igencsak végesek.

Amire költeni tudok az a rézlap és a kétkomponensű ragasztó.

 

A 2mm-t Én is keveslem, de ahogy írtam azzal dolgozom amim van.

Kíváncsi vagyok, mit tudok ebből kihozni. Vannak még tervek de ez az első próbálkozásom.

 

Előzmény: theraphosa (35634)
Fekete Tibor Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35637

Olvasd el mit írtam lejjebb,nem véletlenül.

Előzmény: theraphosa (35636)
theraphosa Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35636

Készre hőkezelt pengét  már csak polírozni, élezni szoktak + markolatozni.

Előzmény: Fekete Tibor (35635)
Fekete Tibor Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35635

Nos ez is megoldás lehet,de a legrosszabb már készre hőkezelt pengével dolgozni.

Előzmény: theraphosa (35634)
theraphosa Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35634

Jó dolog az amit csinálsz, de két észrevételem lenne. A 2 mm munka késnek szerintem vékony, bicskának elmegy. Hőkezelni kell, de ahhoz, hogy színre megállapítsd, hogy jó munkát végeztél-e ahhoz nagyon sok gyakorlat szükséges.

 

Ha valamelyik mestert megkeresed, kérsz tölük egy darab bármilyen acélt pengének, megformázod, elküldöd valakinek hőkezelésre, jobban jársz.

 

B terv, vannak kész, hőkezelt pengék amit már csak markolatozni kell.

Előzmény: von_boch (35627)
von_boch Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35633

Köszönöm!

 

A forma tudatos volt, de részemről inkább a lapin puukko, ami a formára hajaz.

http://www.lapinpuukko.fi/en/products/outdoorknives/

 

Nagyon kedvelem az északi stílusú késeket.

 

 

És többek közt az Ő munkásságait követem, nagyon ügyes srác:

http://www.youtube.com/user/Trollskyy/videos

 

Előzmény: fenyooldrider (35631)
H_G Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35632

Pedig plázanindzsás tantóhoz mennyive kevesebbet kellett volna alakítani! :)

 

Előzmény: fenyooldrider (35631)
fenyooldrider Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35631

Egész jól indul,szép puuko forma!

Jobban megnézve a H.Rosellimre hajaz,ez csak véletlen,vagy szándékosan így akartad?

Előzmény: von_boch (35628)
Fekete Tibor Creative Commons License 2014.01.30 0 0 35630

Egész jó kis bökő lesz ebből,otthoni körülmények között ne hőkezeld mert tuti nem lesz jó,mondtam segítek neked!

Előzmény: von_boch (35628)
gyuszmó2 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35629

Üdvözlet

 

A Boda milyen minőségű termék ? ? Milyen acél ?

:

Köszönöm

von_boch Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35628

Az eddigi folyamat és ahol most tartok

 

von_boch Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35627

Szia.

 

Köszönöm a gyors választ.

Minden segítséget szívesen fogadok! :)  (fenci21@freemail.hu)

 

Így utólag 1-2 info kimaradt az előző hozzászólásomból.

 

A mai napon megcsináltam már a kivágást (flexel) és a nagyolást is.

A megmaradt felesleget reszelővel leszedtem. (Fater munkásember így szinte minden van itthon)

Köszörülni nem fogom, mert nem értek hozzá ill. gyakoroltam az utóbbi pár napban de minden kísérletem

rosszul sült el. Ezért amit tudok azt kézzel és kézi eszközökkel csinálok majd, még ha így tovább is tart majd.

 

Tervem szerint a kés, markolat tüskés lesz.

A markolatot a következőképp képzeltem el:

1; Lesz rajta egy kézvédő rézből

2; Ezután egy bőrkorong

3; 1-1,5cm szarvasagancs korong

4; Ismét egy bőrkorong

5; Végül a maradék markolat fából készül majd (fajtát még nem tudom - amilyen száraz keményfát találok itthon)

 

Tehát a késpenge kész a továbbiakra. Csak ahogy írtam is nem tudom, hogy ezt a fajta acélt érdemes-e itthoni körülmények között edzeni.

Előzmény: Fekete Tibor (35626)
Fekete Tibor Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35626

Csak gratulálni tudok a kezdeményezésedhez!

 

Szerintem lágy állapotban készítsd el a pengét,ha most kemény akkor nem biztos hogy házilag érdemes kilágyítani, és házilag hőkezelni,,mert biztosan nem lesz olyan jó mint a gyári hőkezelés,de lágyításban és hőkezelésben esetleg tudok neked segíteni,ha elfogadod,majd írj emailt és megbeszéljük. A felület és a külalak létrehozását vegyesen ,mondjuk a külalakot asztali bakköszörűn és a leélezés nagyolását is eltudod végezni,de arra nagyon vigyázz, hogy az acél soha ne kéküljön el,mert akkor kiég belőle a széntartalom,és annak a résznek vége is,tehát erre nagyon vigyázz (sűrűn hűteni vízbe mártással)! A továbbiakat reszelővel is és csiszolással el tudod végezni ez attól füg mennyire vagy eleresztve kisgépekkel. Amennyiben ezek hiányával küszködsz erre az első alkalomra a Praktikeres "szuper kisgépek" kiválóan alkalmasak még akkor, ha csak kikölcsönzöd tőlük. Persze az eddig leírtakat csak lágy állapotban érdemes elkezdeni, így könnyebb a markolat panelt is alakítanod a pengéhez és szépen össze lehet dolgozni, ha ilyenkor kemény a penge és megsérted reszelővel a létrejött karcot vagy mélyebb reszelőnyomot már nagyon nyűgös kiszedni a kemény pengéből. Hőkezelés után már csak szegecselni, vagy csavaroznod és ragasztanod kell, nem tudni melyik változatot választod. A markolat kialakításakor csomagold be a pengét jó vastagon, ne sérüljön, így levédve befoghatod két falap közé és satuban megszorítva könnyebben boldogulsz a markolat kialakításában! Amikor ezekkel a feladatokkal készen vagy készíts egy végső finiselős felületcsiszolást és polírozást,így meglátszódnak a még eddig nem látható apró kis karcok,ezeket is csiszold és polírozd,de ne élezd készre,ezt majd hőkezelés után, amikor a penge megkapja a végleges polírozást. Persze ha nem akarod polírozni, akkor egy csomó műveletet, kilehet hagyni és meglehet spórolni, ez egyéni ízlés dolga. Lehet nem voltam teljesen részletes,de kérdezz és segítünk,ha tudunk ebben biztos vagyok. Sok sikert kívánok,és nagy kitartást, ha készen leszel, küldj kérlek ide képet hogy mindannyian láthassuk az első bökődet!

 

von_boch Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35625

Sziasztok.

 

Már minden fórumon, hozzászólásban, topikban stb. amit gugli kidobott utána néztem, de nem találtam választ.

 

Mivel jelenleg elég sok szabadidővel rendelkezem, nekikezdtem egy saját kés készítésének.

(nincs tapasztalatom, nincs képesítésem, nem értek a fémekhez stb. pusztán imádom a késeket.

 amit tudtam a témában elolvastam és olvasok is folyamatossan, de csak hobbi szinten érdekel)

 

Találtam a garázsunkban egy 2mm vastagságú gatterlapot, amiből egy rövid pengéjű skandináv jellegű kést szeretnék készíteni.

Az ügyben érdeklődnék tőletek, hogy a gatterlapot van-e értelme edzeni.

 

Arra gondoltam, hogy hevítem "amíg jónak látom", lehűtöm (olajban) és hagyom szabad levegőn lehűlni, 2 órára kb.: 180-200°C-on megeresztem

és ismét hagyom szabad levegőn kihűlni.

 

De ami a lényeg. Nem tudom, hogy ezt a fajta fémet érdemes-e edzeni!?!

 

Előre is Köszönöm ha valaki érdemben válaszol!

H_G Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35624

A stílusa.

 

Előzmény: NattyDread (35623)
NattyDread Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35623

És miért olyan jó kés az Okapi? Az anyaga spéci, vagy a megmunkálása? 

Előzmény: Juleska (35615)
Antiq Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35622
Előzmény: ronya1 (35621)
ronya1 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35621

mit takar ez a régebbi csapok lezárója?

valahogy nem áll össze a kép

Előzmény: theraphosa (35605)
szabi72 Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35620

Ez nem tetszene? Igaz, nem egykezes nyitású: http://hidegfem.eu/item.php?tid=2179

Előzmény: gyuszmó2 (35609)
H_G Creative Commons License 2014.01.29 0 0 35619

Akkor az alkalmasint úgy aránylik a maniagóihoz, mint a Magnum az igazi Bökerhez és nem ajánlható.

 

Előzmény: Rockrider (35618)
Rockrider Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35618

Az a baj, hogy amelyikre nem az van ráírva Maniago-Italy, az már szinte mind kínában készül, kivéve a drágább sorozatokat, ami amerikai. Azt hiszem a Blackfox nevű mind kínai, ami Fox Knives az olasz, Az FK-MD, pedig a katonai verziók.

 

http://www.hidegfem.eu/item.php?tid=1006

 

http://www.hidegfem.eu/item.php?tid=1007

 

http://www.hidegfem.eu/item.php?tid=1954

 

http://www.foxcutlery.com/n/it/home.html

Előzmény: H_G (35617)
H_G Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35617

Nem rossz a Fox. Eredetileg olasz, bár ki tudja, ma hol készülhetnek az olcsóbbak belőle... Volt egy közös modelljük is a Spydercóval (Volpe).

 

Előzmény: gyuszmó2 (35612)
gyuszmó2 Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35616

Thk :)

Juleska Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35615

Nem kis hazánkban. ;)

 

Egy tunéziai bazárban bukkantam a kicsikére, egy halom giccses dísztőr között.

 

Az árus meg is jegyezte, hogy látszik, hogy tudom, mit akarok. :)))

 

J.

Előzmény: oys... (35614)
oys... Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35614

Remek darab, tetszik!

Hol/hogy sikerült hozzájutni egy ilyen dél-afrikai Okapihoz kishazánkban? (Ha nem túl indiszkréció a kérdés...)

Előzmény: Juleska (35583)
Dragomirov Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35613

Ha jól látom, holkeres a leélezése. Emiatt talán kevésbé jó választás lenne.

Előzmény: gyuszmó2 (35612)
gyuszmó2 Creative Commons License 2014.01.28 0 0 35612

http://www.hidegfem.eu/item.php?tid=1271

 

Ez is szép darab, bár a  márkát nem ismerem, hogy milyen? 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!