Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2280

Szia! Valószínű az anya kiöregedett.Le akarják váltani.erre utal,a kevés bölcső. a keretek közepén,tetején.

Én úgy csinálná,hogy az anyát el venném egy bölcsővel,3 keret néppel. A maradékot Pontosan ketté venném.

Minden hol csak max két bölcső maradhat.Egy máshoz jó közel. Azért,hogy az elsőnek kikelt anya eltudja rendezni  konkurenciát.De a legbiztonságosabb az egy bölcső hagyása.Ekkor mindenképp meg kell nézni,valóan él e a bölcsőben az anya. A más helyre rakott családokhoz, kell még rázni a 1-2 keretnyi népet,az építő fürtről,és a nyílt fias keretekről. Az új családokat párnapig itatni kell.a mozgás e indulásáig.

 Üdv

Előzmény: henrik1513 (2279)
henrik1513 Creative Commons License 2015.05.08 0 0 2279

Sziasztok! Kedden és ma is megnéztem a méheket, kedden még egy anyabölcső sem volt most pedig körülbelűl nyolc van. Azt figyeltem meg hogy minden bőlcső középen van a keretnek és a legtőbb anyabölcső egy olyan kereten van amin egyáltalán nincs fiasítás. Most az a tervem, hogy ebből a családból kettőt csináljak Tudtok segíteni abban, hogy mi okozta ennek a folyamatnak az elindulását, meg hogy hogyan szedjem szét őket?

Kempingez Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2278

Jobb minta alapján dolgozni, kérj egy üres kaptárt néhány napra kölcsön. De még így is érdemes haladó méhésszel is konzultálni. Mert van néhány  lényeges, és sok "lényegtelen" méret. Amely egyedi igény vagy pusztán gyártási technológiából fakad, és bizonyos határokon belül el lehet térni. Az valójában igaz, hogy a belső méretekre kell ügyelni. De + 1-2 miliméter itt sem számít. Szóval a lényeg, hogy nem kell bútorhoz illő precíz munka a fekvő NB kaptárakhoz.

 

Előzmény: pálinkás-doszi (2276)
madar86 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2277

Előzmény: pálinkás-doszi (2276)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2276

Sziasztok!

Valaki tudna nekem pontos méretekkel szolgálni Nagyboconádi 18-as kaptár belső méreteiről? Egy ács ismerősöm baráti áron készítene kaptárt, csak méretre lenne szüksége!

Előre is köszönöm!

madar86 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2275

 

 

 

Elérték az odu nyilását a méhek ennyire sokan talán még sosem voltak.Éjszakai kép.

 

Kérdésem lesznek e még többen Is?

Ennyi elég lenne e a rajzáshoz?Már mint a hely szűke miatt.Tudom ebből nem következik rajzanak e mostanság.

Építenek e ugy lépet,hogy kiátszik a törzsből?

Lili Gemenczi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 2274

Köszönöm a segítséget :) és amugy igen visszahuzodtak a helyükre

Előzmény: Cirkusz01 (2273)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.06 0 1 2273

Szia! Ők tőgyelnek. kicsi a kaptár, a röpnyílás, a fészekben túl meleg van.a fiasításról húzódtak le,mert túl meleg volt  bent. Bővítsd a fészket jócskán, és a kijárót is nyisd amennyire csak lehet. akkor jó ,ha szépen viza húzódtak.

Most már a fészeknek nem kell szűknek lennie. Amennyit takarnak lazán plusz egy keret. 

A jól elhelyezett kaptár az nap,és szél árnyékban van . Amennyiben nem megoldható természetes úton, akkor ki kell alakítani.

 Üdv

Előzmény: Lili Gemenczi (2272)
Lili Gemenczi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 2272

itt a kép valamiért nem volt jó :D

Előzmény: Lili Gemenczi (2271)
Lili Gemenczi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 2271

Sziasztok nem rég kezdtem méhészkedni jelenleg 1 családom van. Van egí kis problémám.:c Az pedig a következő: mainap megnétzem a méheket és azt látam h a kaptár nyilásán és a kaptáron tele van méhecskével és ott "bandáztak" ... érdekes módón úgy tűnik mintha össze lennének kapcsólódva és nem mozozg hanem egymás hegyin hátán összevissza..:/ ha valaki tudja a jelenséget, problémát az legyen szíves segíteni vagy azt h mi a teendő.. előre is köszönöm.:)

A kép nem a legjobb de sajnos csak így tudtam lefotózni mivel jön a vihar :|

lukiwaker Creative Commons License 2015.05.05 0 0 2270

Merre felé laksz én a Nyírségbe olyan 8-10 éve volt olyan h 3-szoer pergettünk akác + az első tisztító de azok az idők elmúltak egyébként nem az öreg fák mézelnek a legjobban 17-22-éves korig ezekbe az akácokba van a legtöbb nektár és az sem mind1, hogy sárga vagy fekete (kései akác)  különbség annyi, hogy a fekete akkor nyílik amikor a sárga lement illetve ha kivágod a belseje kissé fekete árnyalatú.

Kempingez Creative Commons License 2015.05.04 0 0 2269

Vannak összerepült rajok, igen és voltak elhúzódó akácok is, én is megtapasztaltam a kilencvenes évek végén. Kétszer is tudtunk pergetni egy akácon, kettő egymást követő évben is. Mostanában már, örülnék egy jó pergetésnek is. Nem csak jó idő, hanem szép öreg 50-60 éves vagy öregebb erdő  is kellet hozzá. Amikor kivágták, még a fája is különleges szinű volt, így még ez alapján a fatolvajokat is eltudták kapni bár ez nem volt elegendő bizonyték, az erdőkerülő elmondása szerint. 

Szóval visszatérve a raj témára, azért nem a kirívó esetek a jellemzőek ha még elő is fordulnak néha. A rajok, jellemzően szeretnek az előző raj helyére is letelepedni, nyilván feromon nyomot hagynak. De lehetne sok kirívó megfigyelt esetet is említeni, de azért nem azok a jellemzőek. Érdekesség,  figyeltem meg rajzást amikor már összeálltak a levegőben, és azt vártam hogy letelepednek, gondoltak egyet és visszarepültek a kaptárjukba. 

A rajzások nállam nem azért fordultak elő mert "elnéztem" a bölcsőt. pusztán későn értem a családhoz bölcsőzni magyarul elkéstem. A soron 1-2 családdal arréb, az éppen kezelttől, emelkedtek a levegőbe. Ez van. Az érett bölcsőkből az anyák zavarásra, kaptárbontásra is  elkezdenek kikelni. rengeteg anyát mentettem már így ki. 

Előzmény: lukiwaker (2268)
lukiwaker Creative Commons License 2015.05.04 0 0 2268

De igen akác 2. pergetésre gondoltam, volt olyan eset bár nagyon hatalmas raj volt 14 műlépet takart kihúzta mindent tele verte mézzel kipergettük megint ment be neki 12 műlép kihúzta bár nem hordta tele de volt benne méz ez régen volt már elhúzódóakác virágzásnál és mondom hatalmas rajnál azóta sem láttam olyat. 

Kempingez Creative Commons License 2015.05.04 0 0 2267

A vanilliás spriccelésel, szagok homogenizálása akár rögtön is lehet egyesíteni, anyásítani. Bár az utóbbinál óvatosságból 1 napot szoktam várni. 

Előzmény: Jam Clerk (2264)
Kempingez Creative Commons License 2015.05.04 0 0 2266

Igen kiesik az a nap, de nem megy el a raj. De miért pont akác hordás alatt akarod bölcsőzni, előtte értelmesebb. Egyébként nem kell minden családot végig lerázni, csak ahol bölcsőket húztak. Lerázás nélkül szinte semmit nem ér a művelet, mert ha csak egy kis pici bölcső is megbújik megy a raj világgá. Ezt én is úgy tanultam hallottam, közel húsz éve, egy már akkor nagyon idős méhésztől amikor "dorgálta" fiát az akácon az elment rajok miatt.

Az igaz szépen épít a raj, persze a nagysága sem mindegy. Mikor is akarsz pergetni ezektől, Milyen 2. pergetés? Gondolom nem a 2. akác pergetésre céloztál, hiszen a kettő között a rajnál még semmi kelés nem lehetséges. Ha jó volt a raj, és az anya, talán naprafogón 1-2 mézes keret plusszuk lesz. 

Inkább meg kell előzni a rajzást ha csak lehet, termelésbe nem való.

Egyébként a hordás leállítása nélkül is ellehet végezni szükséges beavatkozásokat akár akác hordásakor is. Fekvőnél én csak estefelé szoktam kaptárt nyitni, műlépes keretek beadása, és egy úton esetleg a telt mézesek szélre  rendezése.

Bölcsöznöm nem kell, mert az érkezés után amint kicsit beindul a hordás, tisztító pergetést végzünk. Ekkor, megtörténik a bölcsők eltávolítása is. Természetesen mi, végig a vándortanyán vagyunk. 

Akácon egyébként sem könnyű, a nagy tizenméteres fák tetejéről levadászni a rajokat. 

Inkább a dolgozó méhek zúgását hallgatom, mint a rajzásét.

Előzmény: lukiwaker (2263)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.04 0 0 2265

Szia! A családok egyesítése nem olyan egyszerű.ez a művelet egy hónapja még imán ,baj nélkül megy.Most már az újság papír,a zsongatás.a jó módszer.A füstölés ,arra nem jó,hogy egyszagúvá egye őket. arra valamilyen illatos folyadék kell.  Az is baj,volt,hogy a bölcsőket egy órával előbb romboltad le.Legalább egy nap kell. Akkor sokkal jobb az egyesítés,ha az egyik család valóban érzi már az árvaságát.De akkor is nagyon óvatosan kell eljárni. Különben ez van.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (2264)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.05.03 0 0 2264

Múlt hétvégén a két gyengébb, félkeretes fiókban élő családot egyesítettem. Mindkét fiók kapott füstöt összerakás előtt, illetve utána is, hogy kiszellőztessenek, és eközben valamennyire "egyszagúsodjanak". Az egyik eleve anyátlan volt, több bölcsőt húztak, amiket elvileg lepöckölgettem egyesítés előtt 1 órával, ezek kerültek alulra. Az erősebb családban egyesítés előtt volt anya (láttam), illetve friss, nyílt fias is a kereteken, bár nem sok (ez a család került felülre). Ma megnéztem őket.

Az alsó fiókban sem méz, sem fiasítás nincs, a felső fiókban pedig két anyabölcső, friss fias nélkül, az egész kaptárban, összesen max. 10 darab nyílt fiassal (fedettből még van pár kereten). Népesség: összességében úgy nagyjából másfél fiókot foglalnának el legfeljebb.

Nem értem a dolgot. Elvileg az anyátlan család "örül", ha kap anyát, az anyás család is jól jár, mert kap népességet, meg helyet a fejlődéshez. Az anyás család nem készülődött rajzáshoz vagy anyaváltásra, mert ott eddig nem volt bölcső, a másiknál igen, de ezeket leszedtem. Ha maradt is, azt úgy tudom, lerágják ilyenkor, de az új bölcsőket egyébként sem az eredetileg anyátlan fiókban húzták, hanem ott, amelyikben volt korábban anya. Magyarán, az erősebb, anyás családnak kellene vinnie a prímet.

Lehetséges az, hogy az anyaváltásra készülődő család átvette volna az irányítást?

Előzmény: Kempingez (2262)
lukiwaker Creative Commons License 2015.05.03 0 0 2263

Én nem értek egyet a  keret lerázással mert azzal is zavarjuk a családot és sztem ha végig rázzuk az a család biztos, hogy nem hord már az nap de fél nap tuti kiesik. Rajjal lehet a legjobban keret építtetni és ha akácon megy ki az első pergetésen pl akkor a 2.-ra meghordja simán a kaptárt és ki is húzza a műlépet tapasztalat ezért nem mondanám veszteségnek

Kempingez Creative Commons License 2015.05.03 0 0 2262

Minden megrajzott család veszteség. Még akkor is ha befogjuk. Az a csapat idén már nem termel. 

Ha erős volt a család sok néppel,( nem feltétlen kellet annak lennie mert ha nem bővítünk idejében ez is rajzási készülédéshez vezethet) szóval ha bölcsőket keresünk, le kell rázni a méheket a keretről. Különben nem látni a kisebb, vagy zugokban lévő bölcsőket a méhektől. Egyébként még így is elkerülheti a figyelmet. 

Előzmény: lukiwaker (2261)
lukiwaker Creative Commons License 2015.05.03 0 0 2261

Nem saját állományból volt a raj csak segíteni voltam. 2 Igen is nagy öröm mert mivel meg lett fogva ez jó jel hamár ilyenkor olyan erős a család ha a rajzáson gondolkodik és meg is rajzik az más kérdés, hogy nem vette észre a bölcsőt!

Kempingez Creative Commons License 2015.05.02 0 0 2260

Konzerves doboz vagy valami hasonló, bele gázolajat vagy fáradt olajat kell önteni. A régiek ezt tették. Persze a füvet is rövidre kell vágni.

Előzmény: madar86 (2259)
madar86 Creative Commons License 2015.05.02 0 0 2259

Ha megoldható lábakat alá beleállítod valamibe és folyadékkal feltöltöd.

Előzmény: csoringer87 (2258)
csoringer87 Creative Commons License 2015.05.01 0 0 2258

Sziasztok

Szeretnék segítséget kérni.

Hangyák vannak a kaptárban, leginkább a menekülőtér környékén. Hogyan tudom likvidálni illetve megszüntetni a jelenlétüket vagy minimalizálni?

Előre köszönöm, ha valaki valami hasznosat ír.

madar86 Creative Commons License 2015.05.01 0 0 2257

Ez igaz.

Előzmény: Kempingez (2256)
Kempingez Creative Commons License 2015.05.01 0 0 2256

Ha saját állományból, az nem nagy öröm.

Előzmény: lukiwaker (2255)
lukiwaker Creative Commons License 2015.05.01 0 0 2255

Megfogtuk az idei első rajt :D 

Kempingez Creative Commons License 2015.05.01 0 0 2254

Milyen anyát ha nem krajnait? Hivatalosan és elméletileg, csak ezt lehetne nállunk tenyészteni.Van akki az olasz hibridekekre esküszik. Nekem is van most egy ilyet örökítő anya, bár nem direktbe szerintem csak elpárzás történt. Így kíváncsiságból, nem cseréltem le tavaly, igaz mire észleltem már nem is igen lett volna mire. Semmi különleges nincs bennük, a sárga színükön kívül. Régebben, sok sok éve a szomszédnak volt, így nállam is mert nagyon eltájolósak.

 

Előzmény: lukiwaker (2252)
madar86 Creative Commons License 2015.05.01 0 0 2253

 

 

 

 

 

 

 

 

Most így állnak az oduban.Lehet látni rajtuk valamit?Remélem jól vannak.Mintha épitkeztek volna.

Megfüstöltem őket :-) nem megnyugvást váltott ki belőlük.

Jó őket nézegetni.Emberek nélkül is elvannak sok éve.

Remélem egészségesek is.

lukiwaker Creative Commons License 2015.04.30 0 0 2252

Egyik barátom csinálja rakodóba de ő rendelt anyát és az már bevált neki de a rendelt utódai még jobbak voltak a rakodóba én is abból álcáztam és rendes NB kereten is szépen hozza a családot!

Jam Clerk Creative Commons License 2015.04.30 0 0 2251

Eleve nem volt erős csapat, de másfél hete, amikor hétvégén átnéztem, már akkor is volt sok kicsi bölcső. Azelőtt meg nem nagyon tudtam foglalkozni azzal, hogy melyik családnak van anyja. A jelek szerint ennek a családnak valamiért elszállt, de nem hiszem, hogy rajzás miatt, az idei március-április fordulóján legalábbis fura lett volna. Csendes váltásnak meg kissé sokallom azt a 15 bölcsőt, főleg régi anya nélkül. Szóval passz, de valami történt :)

Előzmény: Kempingez (2250)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!