Keresés

Részletes keresés

kvardlipi1 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 5170

És ami még lemaradt:

az elkészült alap, és a belsőajtó .

Ha elmúlik a tél folytatom az építést.

beetee Creative Commons License 2011.12.02 0 0 5169

Nem semmi.

Viszont jobban jártál volna, ha kockákra formázott (ezáltal az álagát formázhatóra gyúrtan hagyva, és nem sárként kiégetve) tömbökkel próbálkozol. Azokon jobban látszik a kiégetés után, hogy reped-e, porlik-e.

Ja, és égetés előtt ki is kellett volna szárítani, mint ahogy a kemencét is szárítod, és először csak szárítófűtéseket csinálsz benne.

Nehogy olyan problémád legyen, hogy a hősokktól az agyagban lévő víz felforr és hirtelen nem tud távozni ezért repeszt, és nem azért, mert rossz a minősége.

Más az, ha hosszú távra jó tapaszt akarsz készíteni, és más, ha olyat, ami bírja az egyszeri nagy felfűtést.

 

Előzmény: kvardlipi1 (5168)
kvardlipi1 Creative Commons License 2011.12.02 0 0 5168

Szerbusztok kemencések!

 Korábban írtam ,hogy a készülő kemencémnél megrepedt az agyag, csináljak  agyagpróbát.Az agyagommal semmi gond ,viszont a téglát nem áztattam be ez lehetett a hibám.

Íme az agyaagpróba képekben:

AZ agyagot a Mályi téglagyárból vásároltam 1000ft/zsák áron.

  arány  2:1

 

arány 1:3

 

  egy kis töltelék próbaként

 

  arány  1:3 +só

 

 

         agyag                                           homok                                        széna-szalma

 

Égetés előtt:

   irány a sütő  

 

és 1 óra magas hőfokon a sütőben

 

Nekem a 2:1 arányú keverés bizonyult a legjobbnak, a keverési minőséget a felhasznált anyagok fajtája és minősége nagyban befolyásolhatja.

 

 

firmitudo Creative Commons License 2011.11.30 0 0 5167

Köszönöm, érdekes amit írtál...de ha ezzel a szenes eljárással készítették, akkor inkább féligazságot látok. Az agyagot mindenképp csont szárazra kell kiszárítani, csak úgy lehet kiégetni, szóval én nem a nedvesség elszívására gondolok. Inkább abban látom a szenezés lényegét, hogy néhányszor edzettem kést, meg csavarokat és ott légmentesen lezárt faszénbe tettem a cumót, mivel a faszénből szenet vesz fel az edzeni kívánt anyag. Beletettem még egy félig átvágott csavart is és miután megedzettem, eltörtem a csavart és az eltört keresztmetszeten gyönyörűen lehetett látni, hogy milyen mélységben edződött át az anyag. Ami nem edződött át az durva szemcsézetű volt, ami átedződöt(tizedmilliméterek), az pedig egészen finom, selymes felületet adott.
Lehet, hogy az agyag is képes felvenni szenet a környezetéből és attól lesz "acélos" hangja? Ez most nagyon feldobott, majd utánajárok és mindenképp beszámolok róla.

Miért nem vágsz egy jóminőségü téglából vágókorongal apró pici téglákat? 
Mint lehetőség tényleg jó ötletnek tűnik, csak tudod az alkotás öröme:). Valahogy úgy vagyok vele mint az a makettező, aki kiesztergáltathatná a hajóra az ágyúcsövet, de ehelyett homokformát csinál és kiönti. Jó lenne elejétől a végéig saját erőből megcsinálni.

Még egyszer köszönöm!

Előzmény: alfi13 (5165)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.30 0 0 5166

".. de sajnos, kifelé is füstöl begyújtáskor,.."

Le merem fogadni, hogy a belső ajtó  magassága egyezik a külsö ajtóéval. (a külső ajtót illik alacsonyabbra méretezni....hogy a kiáramló füst ütközzön a  kémény falával!. A kemencéről is:

Csinálj egy nagy  erős nagy kast gyürücéből, fúzfából vagy más jól hajlitható fából. Ha ez kész burkold hullámpapirral--és mehet rá a törekkel kevert anyag /sár. Majd összetört hódfarkú cserépból  élére rakhatsz  az anyagba vagy  5 sort./közöttük vékony anyag-réteg és a cserépdarabok lehetőleg kötésre kerüljenek. Ez a héj ne legyen túl vastag 17-20 cm.

Ahogy emelkedik a búbos illő időt hagyni a szárradásra--különben a saját sulyától összeomlik--.

Előzmény: mariat (5163)
alfi13 Creative Commons License 2011.11.30 0 0 5165

Pontossan nem tudom mitöl lettek ezek a téglák üvegesre kiégetve. De egy idős téglaégetőtöl hallotam hogy a régi téglákat mikor az agyagból elkészítették nagyon sokáig szárították mire az égető kemencébe kerültek és az égetéshez jóminőségü fekete szenet használtak de ő hallott kokszról is hogy azzal is égetek téglát. A koksz  az égése rorán a környezetéből kivonja a párát. Hogy mi igaz ebböl azt már pontossan nem tudom mert már nem él az illető.

Miért nem vágsz egy jóminőségü téglából vágókorongal apró pici téglákat?

Előzmény: firmitudo (5164)
firmitudo Creative Commons License 2011.11.30 0 0 5164

Sziasztok!

Én is szeretnék egy "kemencét" építeni, de csak egy miniatűrt, amit rezsóra ültetnék rá.

20x20x40-es belméretűre gondoltam, akkorára, amekkorába egy kilos kenyér befér. Méretarányosan levenném az összes méretet, a téglát is én csinálnám, mivel lehetőségem van agyagozásra és kiégetésére. Rendesen üvegtörmelékkel a hőntartás miat, szóval úgy, ahogy itt a nagyok csinálják.

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám "üveges" hangúra csinálni a téglákat, mert ahogy visszaolvasgatom ennek nagy jelentősége van. Mitől lesz üveges hangú egy tégla? Egyéb tipp?

Köszönöm.

mariat Creative Commons License 2011.11.27 0 0 5163

Mi most készültünk el egy kemencével egy külső helyiségben, de sajnos, kifelé is füstöl begyújtáskor, nemcsak a kéményen megy ki a füst.

A nappalinkban ma nyilt meg a cserépkályha teteje, úgyhogy erősen elgondolkoztam rajta, hogy a helyére kellene egy búbost építeni.

Ha lennél olyan szíves, megkérnélek, hogy írd már le, hogyan építettél agyagból kemencét. Nem tudom elképzelni, hogy a fala hogyan épül meg.

Válaszodat előre is köszönöm. Mária

Előzmény: dlaci64 (5122)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 5162

Leégni le ég--valószinű, hogy vizes  a fád. A problémával gyere át a "Kandalló cserépkályka" topic-ba.

Előzmény: fenderazigazi (5160)
alfi13 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 5161

A kátránylerakódás a kevés levegőtől van túl korán volt lezárva.

Előzmény: fenderazigazi (5160)
fenderazigazi Creative Commons License 2011.11.23 0 0 5160

Sziasztok ismét!

A kemencém fantasztikusan jól működik, közben már a tető is elkészült.

Egy másik témával kapcsolatban szeretnélek kérdezni benneteket. Építtettem egy vízteres kandallót és mondhatom a legcsodálatosabb és egyik leghattékonyabb fűtésem lett...:)

Viszont tudjátok-e, hogy mitől lett az első pár begyújtás után kátrányos a fala belülről (azt hiszem, hogy korán elzártam a kéményt), ez azóta már nem jelentkezik, de a kérdésem, hogy leég-e róla szép lassan, vagy álljak neki kandallópucoló folyadékokkal és kefével...

Köszi előre is!!

alfi13 Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5159

Igen fagypont alatt nem lehet főleg ha agyaggal tervezed építeni. Ha agyagos lessz akkor valami tetőröl is gondolkodjál hogy az eső ne érje.

Előzmény: kissrp (5157)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5158

Hmm nem lehet rossz, én pizza-párti vagyok inkább.
ottofon te milyen sütőt fogsz csinálni? és mekkorát?

Előzmény: ottofon (5156)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5157

Annyira nem friss gyártmány ez a tégla, de sejtem melyiket mondod, találtam a nagyból 2 db :) azt hiszem mennyiségileg kevés lesz ez a kettő. Télen úgy se fogom megépíteni a kemencét, gondolom a fagypont alatt nem jó ilyet csinálni.

Előzmény: alfi13 (5155)
ottofon Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5156

Egy fincsi recept télire: http://mindmegette.hu/toki-pompos-krumplis-kenyerlangos.recept

Biztos sokan szeretitek ezt a magyar finomságot! Nekem még nincs kemencém, de tavasszal már lesz!!! :)

alfi13 Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5155

A mostanában gyártott kisméretű tégla nem alkalmas kemence építésre. Csak a régi nagyméretű tégla alkalmas abból is azok a legjobbak amelyiket ha megütöd egy kalapáccsak akkor üveges csengése van. Habarcsnak agyag és homok megfelelő arányú keverékét kell használni, vagy Rath BR1000-es tüzálló habarcsot.

Előzmény: kissrp (5148)
beetee Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5154

A habarcs nem fogja kibírni szerintem. Pár felfűtés után már repedezni fog, pláne, ha télen a repedt habarcsot ott hagyod a jégnek-hónak.

 

Előzmény: kissrp (5153)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5153

Jajj habarcs persze hogy lenne, azt mondjuk elfelejtettem odaírni, csak összeraktam hogy kb hogy nézne ki, a "bejárat" méretét onnan vettem, hogy van egy akkora tepsink ami épp befér oda. Igen úgy gondoltam hogy a fűtő és sütőtér egy helyen legyen, és alatta valami fatároló rész. Jobban járnék ilyen méretekkel, hogyha inkább alulról jönne a fűtés? aztán oda valami rács, és azon sülne a pizza és egyéb? A fontos kérdés viszont az, hogy kibírja-e a habarcs-falazótégla kombináció azt hogyha sütök, nem szeretném ha összedőlne 1-2 éven belül az egész.

magyar bucó Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5152

Valamint a habarcs nélkül összerakott téglák között akkor is kimegy a meleg, ha nem nyitogatod az ajtót. :)

Előzmény: beetee (5151)
beetee Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5151

Itt a pizza csak élére állítva fér ki meg be... :))

Előzmény: kissrp (5149)
beetee Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5150

Hát... pont a pizzához kellene a magas hőmérséklet. Olyan 300 fok körül az igazi, de legalább 250 fok kell. Igaz, rövid ideig, de ha többet is meg szeretnél sütni egymás után, és nyitogatni fogod az ajtaját, akkor a második-harmadik már után már nem lesz elég a meleg.

Ezen talán kicsit segítene valami hőszigetelő paplan, de akkor se sokat.

Vagy itt nem maga a tűztér lenne a sütő, hanem alatta fűtenél is közben?

Akkor pedig a tésztát valamivel magasabbra tenném, például egy pár centis rács kiemelésre, mint a sütőtér alja. Nem lenne jó szénné égetni a tésztát, mikor még a tetején a feltét nyers.

Előzmény: kissrp (5148)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5149

Előzmény: kissrp (5148)
kissrp Creative Commons License 2011.11.21 0 0 5148

Üdv mindenkinek

 

Szeretném kérdezni, hogy megvalósítható-e falazó téglából egy kinti pizzasütő?!
2-3 havonta lenne csak használva, és akkor is 1-2 órát üzemelne, kezdőként a véleményem az, hogy kibírja azt a hőhatást ami benne lesz, hiszen nem lesz magas hőmérséklet.

Vélemény? Jótanács?

kvardlipi1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 5147

És még valami.

Az alap felső részét amit agyagba kell rakni (ha már egy kicsit megrepedt )azt kívülről meg lehet -e erősíteni dróthálóval +habarccsal, vagy vissza kell bontani az egészet és újrarakni.

kvardlipi1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 5146

Üdv. Kemencések!

Elolvastam a Sajbán féle kemencés könyvet, és egy kicsit elbizonytalanodtam. Az agyagösszetétel pontos arányát szeretném tudni(kell-e bele széna,törek,szalma vagy elég a homok?).Nekem ugyanis megrepedt az agyag , ill. nem úgy tapadt ahogy kell. Az agyagom :szürke agyag Téglagyárból vettem, a homok: sárga nagyon finom minőségű.A téglagyárban azt mondták 2:1 arányban keverjem.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.18 0 0 5145

Hódmezővásárhely

Előzmény: Teaway (5141)
enrico111 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 5144

Ehhez mit szóltok , előre gyártott kemence sütőtér , ezt

érdemes megvenni?

enrico111 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 5143

Sziasztok!

Tavasszal szeretnék egy kemencét . Tudja valaki hogy milyen kővel készűlt. Ezt meglehet úgy csinálni

 hogy téglából készűlne és ezzel a kővel búrkolnám. 

sancibácsi Creative Commons License 2011.11.17 0 0 5142

Sziasztok!

Még az idő kegyes volt, és néhány napja elkészült:

Hátsókéményes (hamarabb felmelegszik, és kevesebb fával, mivel a donga fölött van elhúzva hátra a füst), és a tűztere dácit tufából van; valamint az érdekessége, hogy a tűztérbe szekunder levegő bevezetés is van. Vagyis a fotón látható, hogy a 2. sorban a sütőtérbe függőleges hézagokon keresztül + levegőt kap.

A vártnál is jobban sikerült. Nagyon tisztán ég, elég a hamuzó ajtót kinyitni. A felső ajtó üveges, nem kormolódik le, tehát nem kell tévő-vel bajlódni=> látható a láng, nameg az étel, ami sűl/fő.

Teaway Creative Commons License 2011.11.16 0 0 5141

Mondd a város nevét!

Előzmény: Törölt nick (5137)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!