Keresés

Részletes keresés

[fidelio] sbg Creative Commons License 2006.02.12 0 0 55
jo, hogy vegre összefoglaltad a dolgokat, remelem, abbahagyjak vegre a marakodast:-) van valahol lista az összes koncertedröl az evben? Hatha valahova el tudnek menni. Köszi
[fidelio] BK Creative Commons License 2006.02.12 0 0 54
[43] Pusztán a kérdés(ek)re válaszolva. Egy előadóművész a közönségnek próbál lelki táplálékot szolgálni, esetleg szórakoztatni. De ez sosem lehet egy öncélú dolog! Manapság a közönség igényei, hogy is mondjam, nem túl magasak. Persze nem mindenhol és nem egyformán (nem jó általánosítani). Olcsó "trükkökkel", álvirtuóz blöfföléssel meg lehet etetni egy teltházat is, sőt valószínűleg az ilyen "művész" viszonylag könnyen fog érvényesülni a koncertező életben is. Egy komoly művész sosem fogja a zenei elveit, koncepcióját a közönség kedvéért alakítani. Ez az út biztosan nehezebb, de hosszútávon garantálja a művész lelki békéjét:-) És mellesleg a közönséget sem kell alábecsülni, tudja az értékelni az igazi értéket, minőséget is. Hogy kinek a véleményére adok? Szakmailag néhány ember létezik, akinek a véleményére adok. De -máshol már írtam- minden kritikában, kommentárban -akár a laikuséban is- lehet igazság. Ezt érdemes elemezni, felhasználni, szakmai teendőkre "lefordítani" hiszen fejlődni mindig kell!:-)
[fidelio] BK Creative Commons License 2006.02.12 0 0 53
[53] Izlések és pofonok. Én is alkotok véleményt és adott esetben egy-egy koncertről, akár a Vengerovéról is szívesen kritikázom. De ez más műfaj, mint arra válaszolni, hogy "mi a véleményed Vengerovról?". Amúgy pont Horowitz meglehetősen keveset foglalkozott kollegáival...
[fidelio] emerzoli Creative Commons License 2006.02.12 0 0 52
Ja, egyébként azon ritka "támogatók", vagy, szerényebben, "támogatócskák" közé tartozom, akik Messiaent nem keverik össze a messiással. Igaz, nem vetem meg a "Red"-et sem, csak nem borból, hanem a King Crimsontól. És hát, az összes Dream Theater is ott van a polcomon, nem csak Truszova üzenetei...
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.02.12 0 0 51
Én akkor nem tartom elegánsnak, ha egy honfitárs-kortársról mondana véleményt. És ezt fenn is tartom. Vicces lenne, ha mondjuk Rubinstein nem mondta volna Richterről, hogy fantasztikus, mert, hogy kortárs. Vagy Richter Horowitzról, hogy nem az ő világa...és? A vélemény szabad. És ha nem rosszmájú, vagy nem sértő, miért ne? Én is elfogadom. Szíve joga.
[fidelio] nemtom Creative Commons License 2006.02.12 0 0 50
36: Ja, van olyan, amint látod, éppen Kristóf. Csak diplomatikusan válaszolt (lásd:39.)
[fidelio] sbg Creative Commons License 2006.02.12 0 0 49
Kedves emerzoli, a problema felvetese reszben jogos, de szerintem nem BK foruman kellene megvitatni, persze lehet, hogy ö is hozzaszol. Zenekarom(eleg hires kamarazenekar)menedzsert keres, tegnapelött voltak a meghallgatasok. Ott volt pl. a nemreg megszünt berlini szimfonikusok utolso menedzsere, akinek politikustol oriaskonszernig kellett rohangalni, hogy eletben tarthassa a zenekart-nem sikerült, de nem ö tehet rola. Mindenesetre erdekes volt latni, milyen elet-halal harc folyik a piaci poziciokert, neha meg a puszta fennmaradasert. De ha erdekel a tema, nyiss inkabb egy külön topikot.
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.02.12 0 0 48
Mindnyájan ebben élünk. De hogy kerül a csizma az axtalra?
[fidelio] emerzoli Creative Commons License 2006.02.12 0 0 47
Abban, ahol a pék, a hentes, a cukrász abból él, amennyien megveszik a termékét, és támogatja (egyelőre) azt a művészt, aki nem tud megélni abból, amennyien bemennek a koncertjére.
[fidelio] debut Creative Commons License 2006.02.12 0 0 46
Mrzoli! Payer Öcsié'-kat ne szidd, b+!
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.02.12 0 0 45
Azt kéne eldönteni,te melyik világban élsz úgy látom.
[fidelio] emerzoli Creative Commons License 2006.02.12 0 0 44
Bár kérdéseim/kérdéseim Baráti művész úrnak szólnak - ez az ő fóruma, ugye? - válaszolnék "debut"-nak: azt sem tudom, ki az a BJ, csak beleolvasgatok néha a Fidelioba. Egyébként együtt kártyázom "hivatásos komolyzenészekkel" (sokkal...), hallgatván az osztás közötti beszélgetéseiket, időnként megdöbbenek: vajon melyik világban élnek??????
[fidelio] emerzoli Creative Commons License 2006.02.12 0 0 43
+1. Mikor a komolyzene lemezpiaci részesedése a 3% alá esik, világhírű művészekkel bontják fel a szerződéseket, eladatlan jegyek, cd-k, félházak jellemzik a műfajt, "csodagyerek-képzőt" járt művész csak piacon, állva tud étkezni, vagy kisvárosi szolfézsóráért eseng, többdiplomás ztudós értekezik a "spórolás művészetéről"... ...érdemes-e fiunkat (lányunkat) hegedűművésznek adni? 17 évesen (+ e fórumozók némelyikének magatartása láttán) nem volna inkább felelősségteljesebb dolog bizniszszkúlokba felkészíteni őket - hogy később ne kelljen szégyenkezniük jó kocsival, drága cipőkkel, márkás karórákkal felszerelkezett egykori diáktársaiktól - szponzori alamizsnáért könyörögni. (Akik - ráadásul - Máté Péterért, Payer Öcsié', Zámbó Jimmyért rajonganak???)
[fidelio] debut Creative Commons License 2006.02.12 0 0 42
Te is "BJ-rajongó" vagy?
[fidelio] emerzoli Creative Commons License 2006.02.12 0 0 41
1. (...) tanár (...) órán a ZAK-on elmesélte, hogy "Kinyerma-rajongók" (nem teljesen rajongókat mondott...) körében leforgatott 11 felvételt az Appassionata-szonáta egyik legismertebb részletéből. Ebből 9-et világsztárok játszottak, 1-et egy kezdő zongorista, 1-et pedig maga a (...) tanár úr. A komolyzene fanatikusai egyetlen egyet sem ismertek fel (!), az egyik legnagyobb művésznél (...) egyenesen megkérdezték: Ez borzasztó volt, ne haragudjon, tanár úr, csak nem maga játszotta...? 2. Egy ZAK-os, teltházas, ünneplő sikerrel végzett fiatal koncertjét méltató - e fórumon történt - beszámolóra egy másik fórumtárs kategorikusan csak ennyit válaszolt: Beteg vagy! Kérdés: Kinek játszik a művész, kinek a véleményére adhat?
[fidelio] debut Creative Commons License 2006.02.12 0 0 40
hallani :)
[fidelio] debut Creative Commons License 2006.02.12 0 0 39
[39] Most már nagyon szeretném játszanié hogyan hegedülsz... Nem lesz valamikor Japán turnéd? Vagy: a nyáron augusztusban valami otthon? Vagy: szeptemberben Dániában? Szoktad hallgatni a sajét lemezeidet? Vagy fel szoktad venni a "kész" műveket, és meghallgatod, hogy mi a hiba, és folyamatosan egy ilyen iterációs körrel tökéletesited a játékod? Vagy TÉNYLEG tudod magad TELJESEN kivülről hallani?
[fidelio] MAXIM VENGEROV Creative Commons License 2006.02.12 0 0 38
Köszönöm Kristóf...
[fidelio] BK Creative Commons License 2006.02.11 0 0 37
Nos reagálnék a Vengerov-kérdésre. Először is nem tartanám elegánsnak, ha bármelyik kortárs kollégámról véleményt mondanék, illetve legfeljebb egymás közt:-) Maiak közt Vengerovot nem említeném kedvenceim közé, főleg az utóbbi években általam hallott néhány koncertje alapján. Képességei egyébként sokkal jobbak annál, amit az utóbbi időkben tőle hallottam. Akkor már inkább Repin. Annyit azért elárulok, hogy Elmann, Heifetz, Kogan, Szering, Grumieux, (és még néhányan) vannak hatással rám. Egyiket sem tartom etalonnak, de kétségtelenül sok tekintetben tanulságos az ő játékukat hallgatni esetleg videón látni is. Azt is hozzáteszem, hogy sokkal több zseniális zongorista volt a XX. században, mint a zseniális hegedűs. Így nem véletlen, hogy sok zongorista is erősen megihlet Horowitztól, Cziffrán át egészen Gilelsig vagy Hoffmanig (túl hosszú lenne a lista:-)). Ugyanígy énekeseket is említhetnék Carusotól, Giglin át Schwarzkopfig vagy Fischer-Diskauig. Meg merem kockáztatni, hogy az utóbbi években sokkal kevesebb hegedűs felvételt hallgattam, mint nagy zongoristáét vagy énekesét. Meggyőződésem, hogy nagyszerű énekesek felvételéből rengeteget tanulhat egy vonós!
[fidelio] BK Creative Commons License 2006.02.11 0 0 36
[37] Rendkívül érdekes, amit leírsz!! Ezekről mind nem tudtam, majd megpróbálok utánajárni, hogy ez a LH az a LH volt-e!
[fidelio] faery Creative Commons License 2006.02.11 0 0 35
BK [23]: sajnos, kevesebbet tudok, mint kéne. Még ma sincs rendesen helyretéve (sok mással együtt) a magyar történetírásban az első Viscount of Rothermere, azaz Lord Rothermere, azaz Harold Sydney HARMSWORTH és az általa vezetett "Igazságot Magyarországnak" kampány a trianoni diktátum ellen (1927-ben indult). A legmegbízhatóbb források még mindig angolszászok, az angol történész C.A. Macartney könyve, October Fifteenth, History of Modern Hungary 1927-1945 , és Roosevelt háború előtti budapesti követének, John Flournoy Montgomerynek könyve: Hungary, the Unwilling Satellite (magyarul is megjelent 'A vonakodó csatlós' címmel). Ritka madarak az angolszász világban a magyarpártiak, de sokszor nem is szándékosan, csak neveltetésből, mert az angol politika sose látott tovább a cseheknél, meg (csak mérete miatt) Lengyelországnál, ennek mi is ittuk a keserves levét. Lord Rothermere-nek (sajtómágnás, alapítója ill. tulajdonosa - és leszármazottjai a mai napig - az Associated Newspaper-csoportnak, övék a Daily Mail, The Mail on Sunday, The Evening Standard) állítólag még a magyar koronát is felkínálták, bár ennek komolyságát többen vitatják, s inkább annak tudják be, hogy ezzel az abszurd ötlettel akarták lejáratni a kétségkívül nem mindennapi, támadható egyéniséget az utódállamok ügynökei, akik eléggé sikeresen működtek és működnek a mai napig. Mindenesetre érdekes belegondolni, hogy … és itt sok kérdőjel és 'ha' … ha az elsó Lord Rothermere feleségéé, az első Lady Harmsworth-é volt a Strad, akkor ő (esetleg) majdnem Magyarország királynője lehetett volna… Egy biztos, erről a családról van szó, és még mindig csak a negyedik Viscount of Rothermere létezik manapság, úgyhogy nem kell túl széles körben keresgélni… :)))
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.02.11 0 0 34
Ja, van olyan?
[fidelio] nemtom Creative Commons License 2006.02.11 0 0 33
Aki érti, az tudja mire gondoltam.
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.02.11 0 0 32
Miért illetlen? Nem vagyok funja Vengerovnak más topicokban való ostobaságok miatt, de ebben nincs semmi rossz.
[fidelio] nemtom Creative Commons License 2006.02.11 0 0 31
Én pedig azt remélem, hogy ilyen és hasonló illetlen kérdést nem tesz fel többet senki (már bocsánat).
[fidelio] pigor Creative Commons License 2006.02.11 0 0 30
Én viszont azt remélem, hogy inkább Milsteint vagy Grumiaux-t tekinti "felmenőjénék", de Szigeti se rossz kiindulási alap... :)))
[fidelio] debut Creative Commons License 2006.02.11 0 0 29
Az azonban sokat elárul egy művészről, hogy kit is tekint "felmenőinek". Csak ezért bizom benne, hogy Sz. és nem V.
[fidelio] MAXIM VENGEROV Creative Commons License 2006.02.11 0 0 28
Én nem hasonlítottam, csak megkérdeztem Kristófot, hogy szereti e Vengerovot.
[fidelio] ivan kozlovsky Creative Commons License 2006.02.11 0 0 27
Mind2 nagyszerű... Kiszint sem illik pl. Giesekinghez hasonlítani..
[fidelio] debut Creative Commons License 2006.02.11 0 0 26
Ugye nem, Kristóf? Ugye inkább Szerynget szereted?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!