Keresés

Részletes keresés

Wet RinR Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13138

A fehér hályog magán a szemgolyón van? Az szaruhártya gyulladás lehet. Nem egy sárgás-zöldes festéket csepegtetett a szemébe? Ezze  sziktuk ugyanis megnézni, hogy a szaruhártya (a szemgolyó külső felülete) ép-e. Ha ez történt, akkor antibiotikumos szemcsepp, és valamelyik, a szaruhártya regenerálódását elősegítő készítmény kellene. Szívesen ajánlok gyógyszert (sajnos mind receptköteles) de jó lenne, ha tudnál egy képet készíteni arról a szemről.

zs

Előzmény: greenwood (13137)
greenwood Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13137

most rohadt ideges lettem.

a fehér, hályog-szerű hártya szokásos gyulladásnál? sose láttam még ilyet.

két szurit kapott, az egyik lehetett antibio, de szemcseppet biztos nem adtak neki.

remélem, holnap másik doki lesz...

priviben megírnád, milyen emberi szemcsepp jöhet szóba?

 

Előzmény: Wet RinR (13136)
Wet RinR Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13136

Greenwood!

Gyulladásra nem szteroid injekció kell, hanem antibiotikumos szemcsepp. Lehet benne esetleg szteroid is, vagy más gyulladáscsökkentő, de antibiotikum nélkül TILOS! Kérj valami emberi szemcseppre receptet a kollégától és kezeld rendszeresen vagy 1 hétig. Addig semmiféle műtétről nincs értelme beszélni. Mellesleg a szteroid injekciónál a kamilla is sokkal jobb...

zs

Előzmény: greenwood (13134)
greenwood Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13135

részvétem:(( meg kellett volna mérnie, ez annyira alapvető...

másrészt viszont ott van az altatás kockázata, pont alább volt itt szó róla -- lehet h a te cicád volt az egy az x-ből...nagyon sajnálom.

Előzmény: Audi S3 (13133)
greenwood Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13134

Zsolt,

 

a doki azt mondja, gyulladás. (???). fel volt neki dagadva pár napig és gennyes volt, amíg nem tudtam eljuttatni állatorvoshoz, addig kamillával törölgettem jobb híján. most már nem dagadt, nem könnyezik,hanem fehéres hártya van a szemén, tehát most azt hiszem, nem is lát már rá. csinált vmi könny-tesztet(?), amiből megállapította, h a szaruhártya ép. (a fehéres hártya olyan, mint egy csúnya hályog, de nem lehet, h ilyen hamar kilakuljon-gondolom)- másfél éves egészséges kutya. nyilván volt valami kiváltó ok, vmi megcsípte talán vagy belecsapódott... csak az egyik szemét érinti, allergia biztosan nem lehet.

ennyit tudok.

Előzmény: Wet RinR (13132)
Audi S3 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13133

Érdi Bajcsy-Zsilinszki úti állatorvosi rendelőben praktizáló "Dr" K. Csabához rutin műtétre vittük teljesen egészséges 1 éves macskánkat. Annyi lett volna hogy ivartalanítsák, hogy ne legyen többször kiscicája.  Utólag belegondolva jobb lett volna ha nem visszük mivel az "állatorvos" úgy altatta el szegény cicánkat hogy többet már nem ébredt fel... Meg se mérte a macskát csak szemre adott be altatót és 20 éves praktizálására hivatkozott. Szégyen hogy egy rutin műtétbe elpusztul egy egészséges macska. Amelyik macskát nem lövik le, üti el az autó vagy nem beteg azt az állatorvos teszi el láb alól... Óvakodjatok a pályatévesztettektől!!!

Wet RinR Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13132

Greenwood!

Az OK, hogy szteroid injekció, de MIRE kapja? Allergiás? A szembetegségeket inkább lokálisan (szemcsepp, szemkenőcs) illik kezelni, ezeknek sokkal kevesebb a mellékhatása. Így akár hosszabb kezelés is lehetséges szteroiddal (főleg, ha antibiotikumos szemcsepp is van mellette). Épp ezért, ha valamiért a műtét nem megoldható, folyamatos szemcseppezéssel legalább azt meg lehetne előzni, hogy az állapota romoljon. Egy képet nem tudsz feltenni a beteg szemről? Hátha az alapján tudnék mondani valamit. 

Zsolt

Előzmény: greenwood (13129)
greenwood Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13131

én is remélem. megkap minden kezelést, amit egy délkelet-magyarországi kisvárosban kaphat. (nincs viszonyítási alap, h hol mennyi mibe kerül. állítólag ezt a műtétet, akármi is, csak pesten végzik)

Előzmény: Nyafkamacska (13130)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13130

Pesten nem feltétlenül annyival drágább egy műtét. Vagy az utiköltség miatt nem fér bele?

Remélem, nem lesz szükség a műtétre.

Előzmény: greenwood (13129)
greenwood Creative Commons License 2011.06.30 0 0 13129

túlvagyunk a dokilátogatáson, bonyolódik az ügy. szteroidos injekciót kapott a kutya, és még kap holnap is, aztán ha nem javul, műteni kell BUDAPESTEN...úgyhogy imádkozom, h esetleg használjon a gyógyszer, mert egy pesti műtét nem fér bele, akármennyire kegyetlenül is hangzik. (ki leszek osztva, érzem).

Előzmény: cicómicó (13128)
cicómicó Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13128

Hát mucsajröcsögén nem is, de ahol lehet orvost választani mert nagyváros ott azért érdemes megtenni ezt.Mellesleg az én dokimnak majdnem a puszta közepén olyan rendelője van,hogy sokan megnyalhatnák a tiz ujjukat utána a város közepén.Igaz, most váltott és lett önálló orvos és szerintem a város legjobb állatorvosa , pedig ez nem kis város.Ő ugy altat ahogy kéred.

Előzmény: greenwood (13120)
greenwood Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13127

ez egy ún. klinika, 4 orvos van, sose lehet tudni, melyik rendel. és nagyon nyögvenyelős a szállítás megszervezése oda is...most úgy néz ki, h vagy holnap vagy holnapután el tudjuk vinni. addig meg szenvedünk:/

Előzmény: Nyafkamacska (13125)
mpara Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13126

A Magyar Állatorvosi Kamara honlapján ma megjelent szakértői állásfoglalás az ügyben:

 

http://www.maok.hu/index.php?groupid[0]=&mywbContentType_id=1&mywbContentTypeCtrlAction=item&Type1_mywbContentRecord_id=209&Type1_recordAction1=Item

 

Macskanyálból történő PCR víruskimutatás - Vírusdiagnosztikai szakemberek állásfoglalása


2011-06-27 11:30

 

A MÁOK felkérésére dr. Tuboly Tamás docens úr megküldte Kamaránknak az alábbi állásfoglalást, amelyet annak kapcsán kaptunk tőle és munkatársaitól, hogy a kollégák jelzése szerint az utóbbi időben egy humán genetikai laboratórium nagy számban ad ki negatív leleteket (mentességi igazolásokat) macskák FeLV, FIV és FIP vírus fertőzöttsége tárgyában, nyálból történő víruskimutatási vizsgálatok alapján.

 

Tuboly docens úr felhatalmazta Kamaránkat az Állásfoglalás felhasználására, publikálására. Az anyag kinyomtatható és a praxisokban felhasználható!

Előzmény: mpara (13124)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13125

Ha ennyire nem bízol a dokiban, nem tudod máshová vinni a kutyudat?

Tudom, hogy Pesten, kocsival a fenekem alatt könnyen ugrálok. De hátha nálatok is volna rá megoldás.

Előzmény: greenwood (13120)
mpara Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13124

Nagy Gén Diagnosztikai Kft.: negatív macska vírusteszt olcsón?

 

A macskák fertőző hashártyagyulladása (FIP) természetén gondolkodva kellemetlen gyanú ébredt bennem a Nagy Gén Diagnosztikai Kft. által kínált „komplett macska kórokozó genetikai tesztet” illetően. A Kft. 13.000 Ft-ért vállalja a macskák FIV, FeLV, FcoV és FIP szűrését PCR-es genetikai vizsgálattal szájnyálkahártyából vett mintán. A mintát a cica tulajdonosa akár otthon is egyszerűen és kényelmesen leveheti a díjmentes mintavételi eszköz (vattás végű pálcika) segítségével. Az eredmény a minta postára adásától számítva 8-10 napon belül várható. A szolgáltatás igen népszerű olyan magyar Maine Coon tenyésztők és gazdajelöltek körében, akik hisznek az egészségügyi szűrések fontosságában, és pénzt áldoznak arra, hogy mind tenyészállataikat, mind az eladandó/megvásárolandó kölykeiket egészségesnek tudják. Nekik, nektek, nekünk írom le azt, amire jutottam.

 

Fogtam a Nagy Gén Diagnosztikai Kft. által az egyik saját macskámról kiállított negatív igazolást, és elvittem megmutatni az állatorvosomnak. Ő a személyes adataink kitakarásával feltette a papírt egy online állatorvosi fórumra. Az állatorvosom és a többiek visszajelzései alapján ez a kép bontakozott ki:

 

A Nagy Gén Diagnosztikai Kft. egy profitorientált marketing vállalkozás, nem pedig hitelesített állatorvosi labor. A kiállított papíron szerepel ugyan egy ÁNTSZ engedélyszám, de ez sajnos nem elegendő. A cégnek állatorvosi szakmai háttere nincs (dr. Nagy Zsolt végzettsége szerint biológus). Akik már igénybe vették a Kft. géndiagnosztikai szolgáltatását, tudják, hogy a telefonos és e-mail ügyintézést egy koordinátor végzi egy fogorvosi rendelővel megosztott budapesti irodából. A PCR gépes vizsgálatot a Semmelweis Egyetem egyik budapesti laborjában végeztetik, de amit kézhez kapunk, az nem a labor által kiállított lelet. (Miről lenne felismerhető egy valódi állatorvosi labor? Komoly állatorvosi szakmai háttér; közvetlenül a labor által kiállított lelet/igazolás; a világ több pontján működő diagnosztikai cég esetén rendszeres szúrópróbaszerű kontrollvizsgálatok, vagyis az adott céghez tartozó egyik labor által feldolgozott mintát és kiállított eredményt ellenőrzi és hitelesíti egy másik tag-labor.) Állatorvosi körökben „a Benedek Tibi cége” névvel utalnak a vállalkozásra, aminek jó ideje vitatott a híre. De ami igazán szemet szúrt nekem, és amire az állatorvosunk is hitetlenkedve reagált, az a mintavételi módszer az FcoV/FIP tekintetében. Ehhez érteni kell egy kicsit a betegség természetét. Az FcoV (koronavírus) tüneteket nem okozva éldegél a macskák mintegy 80 százalékának a bélbolyhaiban. Ma még nem ismert okoknál fogva egyes macskákban a vírus kikerül a bélbolyhokból, tesz egy nagyon rövid kört a véráramban, majd behatol a hashártya szöveteibe, ott súlyos gyulladást okozva. Ez a kialakult FIP (feline infectious peritonitis, macskák fertőző hashártya-gyulladása) betegség, ami többnyire halálos végkimenetelű. A vírushordozó macska szakaszosan üríti a székletében a vírust. Genetikai vírustesztnek úgy lenne értelme, ha az ürítési fázisban vennének a cicától székletmintát, és azt tennék be a PCR gépbe, ami így kimutatná a vírus jelenlétét a székletben. Annak a valószínűsége, hogy a PCR vizsgálat koronavírust mutasson ki a macska szájnyálkahártyájából, gyakorlatilag nulla, ugyanis a vírus egyszerűen nincs jelen ebben a szövetben a fertőzés egyetlen fázisában sem. Buta párhuzammal élve a cica szájnyálkahártyájából venni mintát koronavírus genetikai teszthez olyan, mintha nekem a szememből vennének könnymintát, hogy megállapítsák, van-e hüvelygombám. Hibás mintavétel: az eredmény garantáltan negatív lesz, mert tuti nincs ott a keresett kórokozó. (Ha azt akarjuk megnézni, hogy találkozott-e már a cica szervezete a bélbolyhokból kiszabadult koronavírussal, akkor szerológiai tesztet (vérvétel) van értelme csináltatni, ugyanis ez a cica szervezete által termelt ellenanyagokat vizsgálja.)

Összefoglalva – egy másik állatorvos szavaival  – „ha egy igazinak látszó papírra van szükséged olcsón, akkor nyugodtan keresd meg őket.” Ha viszont komolyan érdekel a cicád FIP státusza, illetve hiteles, állatorvosok által is elismert leleteket szeretnél kapni, ne a Nagy Gén Diagnosztikai Kft.-hez fordulj.

Előzmény: mpara (13104)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13123

Cuki kutymó:)

Reméljük a legjobbakat.

 

ÜdV

Előzmény: greenwood (13122)
greenwood Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13122

nagyon remélem (reméljük)...

Előzmény: Antisystem (13121)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13121

Nézd, ennek csak az egyik oldala - a módszer-választás illetve az adott módszerrel való tapasztalat az ismeret kérdése. A másik oldala meg az, hogy minden narkózis kockázati esélye praktice egyenesen arányos a paciens általános állapotán túl a kívánt narkózis-mélységgel, illetve a narkózis-beavatkozás időtartamával. Ezt szerintem mindenki az álmából velverve is tudja, mielőtt tű kerül a kezébe...

 

ÜdV

Előzmény: greenwood (13120)
greenwood Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13120

akkor szólj nekik, mert itt mucsajröcsögén nem ismerik a különbséget...

Előzmény: Antisystem (13117)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13119

Ja, ezt meg azért gondoltam, hogy jó dolog itt végigelemezni, mert ezért vélem igazságtalannak, amikor valaki egy mondjuk itt leírt történetből olyan következtetésre jut, hogy a doki a hülye, vagy éppen a gazda a hülye. Mert valójában sanszosabb, hogy egyik sem volt hülye, csak éppen képtelenek voltak egymásra hangolódni, megtalálni egymással a hangot, és ez eredményezte a nem túl pozitív végeredményt. Ha elolvasod a topic legelső - nyitó - hozzászólását 9 évvel ezelőttről, na, az is pont egy ilyesfajta szitu:))

 

ÜdV

Előzmény: Antisystem (13118)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13118

De ez már tényleg az emberi természetről szól. Amint valójában az állattartás módja is. Meg a gyereknevelés. Meg ahogy az életünket éljük.

Pontosan erről van szó:)

Akkor még féligoffoljunk picit:

Ugye az előbb kérdezted, hogy

"Azt viszont sose fogom megérteni, miért nem hallgat egy laikus a szakemberre ha szakmai kérdésről van szó."

Tudod, van az a nagyon egyszerű és közismert - és voltaképp nagyon komoly pszichológiai tesztet jelentő - gyakorlat, amikor valaki (családtagod, munkatársad, csoporttársad) mögéd áll, és te el mered-e engedni magad teljesen, bízva abban, hogy majd el fog kapni... vannak emberek (pl. mindjárt én magam:)) akik erre képtelenek - ami ugye szó szerint azt jelenti, hogy képtelen valaki másban annyira megbízni, hogy egy bármilyen szituációban totálisan átengedje a kontrollt. Ez egy alkati, vagy tudatelőttesből jövő tulajdonság. Ebből meg az adódik, hogy én pl, ha egy bármilyen szakemberhez fordulok, akkor azt várnám el, hogy a tudásával, tapasztalatával, tanácsaival segítsen enge a leghelyesebb döntés meghozatalában, de még véletlenül sem azt, hogy ő hozzon döntést helyettem.  Ezért én, ha azt mondja nekem egy bármilyen szakember, hogy "ezt KELL csinálni" akkor fogom az ajtót, és távozok...ezzel szemben, ha azt mondja el, hogy van ez az A, meg B, meg C lehetőség, minek mi az előnye és a hátránya, és szerinte éppen ezért ebben a szituban a legjobb döntés talán a "B" lenne, akkor valszeg elfogadom. Kontra ugye egy más ember meg mondjuk pont azt várja el a szakembertől, hogy levegye a döntés felelősségét a válláról, és ha az a szakember alternatívákat kezd sorolni, akkor azt fogja vélni, hogy bizonytalan, és akkor fordul sarkon. (egyes szám elsőben írtam, de ez kb az emberiség fele/fele, már aki a határozottságot kontra a "hamlet-i" töprengő alkatot kedveli jobban, aki át tudja adni a kontrollt és aki nem)

Ebből meg pusztán annyi következik, hogy egy szakembernek (bármilyennek, az autószerelőtől az (állat)orvosig) egy kicsit mindig pszichológusnak is kell lennie ahhoz, hogy a lehető legjobban tudja végezni a munkáját, n.b. rá kell tudni hangolódnia az adott ügyfél lelkivilágára.

 

ÜdV

Előzmény: Nyafkamacska (13116)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13117

Azért altatás és altatás között nagy különbség van, egy felületes "maraggyá má nyugton vaze" bódítás és egy komoly műtéti narkózis rizikója kb ég és föld:)

 

ÜdV

Előzmény: greenwood (13115)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13116

OFF

 

Bánj úgy másokkal ...  Hát én szeretném ha mindent megtennének a gyógyulásomért.

 

Igen, férfi volt.

Még offabb:

Megfigyeltem, hogy ha egy filmben valakit tökön rúgnak a néző férfiak többsége szolidárisan homorít :-)

Olyan pasival is találkoztam, aki simán ivartalaníttatja a nőstény állatot, de a hím ivartalanításáról hallani se akar.

Én nem is használom a herélés vagy kasztrálás szót. Az még bennem is rossz érzést kelt, pedig nő vagyok.

De ez már tényleg az emberi természetről szól. Amint valójában az állattartás módja is. Meg a gyereknevelés. Meg ahogy az életünket éljük.

 

ON

Előzmény: Antisystem (13114)
greenwood Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13115

beszéltem az orvossal, ha gond van, altatják. azóta görcsben van a gyomrom. egy altatást túlélt, amikor ivartalanították...

Előzmény: Wet RinR (13100)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.27 0 0 13114

Azt viszont sose fogom megérteni, miért nem hallgat egy laikus a szakemberre ha szakmai kérdésről van szó.

Látod, erre írtam a 13110 utolsó mondatát:) Ez a téma alapvető emberi természetekről és viselkedésekről, az emberek pszichológiájáról szól, és nem az állatokról, ezért megy át mindig, törvényszerűen offba.

(Szóval pici OFF: látatlanban: az illető gazda ugye férfi volt? Eccerűen magából indult ki, nagystatisztika szerint a hererákos férfiak kétjegyő százaléka választja inkább a majdnem biztos halált, mint a heréi eltávolítását... ezért fejlesztettek ki valami lokális Bleocynos módszert, ami számukra is kínál még valamiféle esélyt. Szal az illető a saját szempontjából csak szó szerint vette a "bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak" dolgot - persze más ember más szempontból meg joggal nézheti hülyének ezért... általában az így hozzáálló férfiakat is, meg az említett gazdát is. De ugye az más ember más szempontja  ... szóval nehéz...)

 

ÜdV

 

 

Előzmény: Nyafkamacska (13113)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.06.26 0 0 13113

Lehet. A gazdák tényleg nem egyszerű esetek sokszor.

A rendelőben nemrég összefutottam egy gyönyörű ónémet juhász kannal. Prosztatagondog vannak. Javasolták neki az ivartalanítást, mert az ilyenből általában daganat lesz és akkor aztán a kutya menthetetlen. A gazda válasza: Akkor meghal. De legalább férfiként.

Erre nem nagyon lehet mit mondani, azt hiszem.

Azt viszont sose fogom megérteni, miért nem hallgat egy laikus a szakemberre ha szakmai kérdésről van szó.

Előzmény: Antisystem (13112)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.26 0 0 13112

Az állatorvost el. Mert ő ért hozzá. Neki kellett volna beszélni a gazdi fejével.

 

Nézd, ez szerintem egy tipikusan nehéz kérdés, mert ugye az állatorvos egyfelől szakmai felelősséggel tartozik - hát, elsősorban a saját lelkiismeretének, de nyilván szakmai fórumoknak is - másfelől viszont egy szolgáltató. Ebből ugye következik, hogy az állat érdekeit akkor képviseli leginkább, ha a gazdával sem vész össze olyan szinten, hogy az fogja magát és elmenjen, ergo az állat ellátatlan maradjon. És én élek a gyanuperrel, hogy a doki itt felvilágosította (talán nem is egyszer) a gazdát a hosszas fogamzásgátlás kockázatairól, de a gazda azt ítélte valamely oknál fogva a vállalhatóbb kockázatnak. - abból gondolom, mert ugye a szünet szóba került, sőt abból lett a baj.

 

ÜdV

Előzmény: Nyafkamacska (13097)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.26 0 0 13111

Nekem elég volt 95-ben totál kezdő macskásként, tudatlanul, tapasztalatlanul, munkanélküliként végigcsinálni hogy az udvarunkba vetődött macsek leszült.

Ilyen sztori nálunk is megesett 4 éve, az egyik szembe szomszéd költözött el, és "felejtette itt" a vemhes macskáját. Nekünk sikerült gazdát szerezni a kismacskoknak. 

 

ÜdV

Előzmény: Nyafkamacska (13095)
Antisystem Creative Commons License 2011.06.26 0 0 13110

Nem ítélkezem; éppenséggel próbálok rájönni, hogy bizonyos emberek miért nem viszik el a nem-tenyészállataikat ivartalanítani.

Nézd, erre azért van egy-két tippem, csak ugye itt totál offtopic lenne, mert nem az állatokról szól, hanem az emberi pszichológiáról pl. Meg különben is, ez a topic közel évtizedes fennállása óta ilyen visszatérő jelenség, hogy cirka negyed-fél évente valaki idehoz valami macsek-vemhességgel kapcsolatos sztorit, amit néhányan lereagálnak az ivartalanítással kapcsolatos elvárásaik megfogalmazásával, és akkor kitör némi vita. Ami azután rendszerint átmegy totál offtopicba, lévén, hogy az emberek hozzáállásáról szól, és nem az állatokról.

 

ÜdV

Előzmény: mpara (13092)
mpara Creative Commons License 2011.06.25 0 0 13109

De bizony.

Előzmény: Wet RinR (13106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!