Sziasztok! A mandulával kapcsolatban még mindig szívesen vennék javaslatot. Ill. nyilván nagyon amatőr kérdés, de mi a váza, és a katlan korona előnye, melyik javasolt inkább ez esetben. Vagy csak a gépi betakarítás esetén hasznos a váza?
Vilmos körtéről azt olvastam, hogy nem bírja az erős metszést, a Bosc kobak közepesen. Lehet, vagy inkább érdemes-e ezekből az általatok emlegetett asztal koronát nevelni?
Cseresznyénél szimpatikus a szuperorsó, nem szeretném, ha a fák az égig nőnének...
Majd eláll, és elkezd lezáródni a metszlap. Akkor kend még be sebkezelővel.
Én szoktam a diót is tavasszal alakítgatni. Folyik, mint állat, de annyi sebet nem ejtek rajta, hogy tönkre menjen. Ahhoz azért jó nagy ágat le kellene vágni.. vagy sok közepeset...
Azt hiszem nagy marhaságot csináltam tudatlanságomban...
Van egy szép Kelly's Gold Juhar díszfánk. Le akartam vágni róla két útban lévő ágat, lefűrészeltem a kisebbik, kb. 3 cm átmérőjűt és mivel takarásból vágtam, csak mikor levágtam az ágat, akkor láttam meg, hogy ömlik a víz a sebből. Szó szerint folyik. Egy óra alatt nem is állt meg. Gondolom ez hasonló lehet, mint diónál az "elvérzés".
Mit tudok kezdeni vele?
Egyébként tavaly is ilyenkor metszettem meg, de akkor hidegebb volt és nem is volt semmi probléma. Most 10-12 fok van...
Ha a nyár közepén a termés betakarítása után vágod akkor nem fog annyira erős hajtásokat hozni a fa. Csonkot én is hagynák mert azon sokkal könnyebben gyógyul a seb. Sebkezelőt mindenképpen használj bármikor is csinálod.
Tavasszal levághatod , de úgy kalkulálj , hogy ha levágod oda vissza fog növekedni . Tehát ne abban a magasságban vágd amit még elérsz hanem alatta . A vezérágból kitörő hajtásokat meg egyből ritkítsd ( 10 cm es méretnél ) csak 1 maradjon és ha erősen növekedik azt is vágd vissza akár többször is a nyáron .
Igen, erre már rájöttem. A manduláról kevés infot találok sajnos, és némileg ellentmondásosak. Leírják az egyik oldalon, hogy a gyümölcsfák közül sem kell mindet metszeni, pl. diót, mandulát, de a mandula fényigényes, és felkopaszodik, ha nem kap fényt. Aztán legcélszerűbb a váza, másik oldalon a kombinált, vagy katlan. A katlan szimpatikusabb, könnyebb lenne elérni később is...
Üdv! Csatlakoznék a mandulához kapcsolódó kérdéshez. Keresgélek a neten, de mandulafáról nem találtam túl sok hasznos infot.
Van egy ősszel ültetett csemetém, így most kezdeném el a korona kialakítását. Váza koronára gondoltam, 80-100 cm-es törzsmagassággal, 3 vázággal. Vannak oldalágai, megvizsgálom majd ezeket közelebbről, de jól gondolom, hogy ha ezek megfelelő magasságban vannak, úgy kellene meghagyni 3-mat, hogy térben megfelelően elosztva álljanak és lehetőleg ne egy magasságban eredjenek a törzsön? A többi, valamint a sudár eltávolítandó, ugye? Ill. a megmaradó vázágakat is visszametszeném gyengén.
Első kettő: felül ritkítsd a 2-3 éves részeket, főleg a függőlegeshez közeli állásúakat, alul kb. ne csinálj semmit.
Barack: ha jól látom, a már megmetszett részeken gyakorlatilag eltávolítottad a virágokat (termőrészeket) - ha termést is akarsz, az eddig nem metszett koronarészen a 2 éves gallyakat vágd vissza a legszebb (erős, 30-40 fokos szögű) termővesszőig, illetve ritkítsd ki a vesszőket 30-40 cm-re, a visszavágásuk nélkül (ha nem sérültek/moníliásak/visszaszáradt végűek).
Az ifjú mandulánál az a kérdés, hogy mit szeretnél nevelni belőle.
Ha túl nagy méretűek akkor nem tudod föltenni kb 500Kb terjedelműt fogad el. Ha ettől nagyobb méretű akkor valamilyen képátméretező programmal kisebbre kell átalakítani. Pl. Photo Resize Magit 1.1 nagyon kis terjedelmű egyszerű program ha érdekel elküldöm hogy kell használni.
Segítséget szeretnék kérni, még új vagyok metszés terén, csak most kezdem tanulgatni. Láttam, hogy itt nálam sokkal jobban hozzáértők vannak, nekem is van néhány gyümölcsfám, szeretném megmetszeni őket a hétvégén. Ha esetleg valakinek lenne kedve / ideje, és nekem is bejelölgetné a képeken, hogy nagyjából hol kellene megmetszenem őket, az nagy segítség lenne.
Az első egy almafa, a második mandula, a harmadik őszibarack, a negyedik egy fiatal mandula.