Ismerősömtől kaptam kölcsön spagetti-tészta készítő adaptert, mondván, hogy neki semmit nem sikerült elérni vele, csak összegyűrte a tésztát.
Nekem második próbálkozásra már spagetti-szerű valamit sikerült előállítani, azonban nagyon összeragadnak a szálak. Még akkor is, ha eszméletlenül meglisztezem vágás előtt.
Ha egy kicsit szárad, akkor pedig hullámos lesz, és nagyon könnyen törik...
Valakinek esetleg van tapasztalata spagetti tészta készítésével kapcsolatban?
Örülnék valami tanácsnak, mert nagyon szeretjük.
Mármint a spagettit, de a tanácsnak is örülünk! :)
Ha már megszáradt, ne próbálkozz a szétszedésével mert akkor persze, hogy törik. Mielőtt kiteszed száradni, akkor szórd meg bőségesen liszttel, ne ijedj meg, nem fog rajta maradni viszont így jól különválnak a szálak. Nem kell nagyon szárazra sem csinálni a gyúrt tésztát, 10 dkg lisz-1 tojás arányban víz nélkül szépen összeáll. Hagyd utána letakarva egy tállal kb. fél órát pihenni csak utána kezd el nyújtani,vágni. Nyújtásnál, vágásnál ne sajnáld a lisztet, bátran használd szórásra.
Kell vele molyolni, de egész használható gép. Nem túl automata. Arra kell figyelni, hogy éppen annyi víz kerüljön bele, hogy olyan morzsalékos állagú legyen, mert különben nem megy le a kis lukon. Túl sűrűn nem használjuk, de amikor ment, akkor finom tésztát sikerült vele csinálni.
Szia!Te tudsz tésztát csinálni ezzel az alpina tésztakészítővel??mi 2007-ben vettük auchanban,de semmit nem tudtunk készíteni vele!Tudsz segíteni Nekünk valami tanács jó lenne!Üdv:moncsa
A fiamnak apás délutánja volt, így volt egy kis időm rá, hogy kipróbáljam a tojás nélküli tésztát.
Kb. fél kg lisztet gyúrtam be, - de lehet, hogy nem volt annyi - Kb. fél dl oliva olajjal, és kb. 1 dl vízzel. Meg egy csipet só. Ja, és rozmaring, meg köménymag.
Fél órát pihentettem az asztalon letakarva, addig készült el a husi.
Három cipóra osztottam, és azokat nyújtottam ki - nyújtófával.
Hihetetlen, hogy milyen vékonyra kinyúlt, illetve az a hihetetlen, hogy én nyújtottam ki. Na mindegy :D:D:D
10cm-es csíkokat vágtam belőle. De így is nagyon sok tészta lett.
A legjobb az volt, amikor vacsora közben hosszas csend után a párom azt mondta: "Kérek még!"
Nem is maradt túl sok belőle.
Gondolom azért ha géppel készítettem volna, fele ennyi időt töltöttem volna a konyhában...
Bocs, 6-os fokozatot. Az a max. :) Tegnap nem sikerült valami jól. Egyszerűen nem bírtam lisztezni, mindig ragadt. Maradt lebbencstésztának. Annak szuper lett. Így csak megerősítem az utánam hozzászólót, ugyanis a tyúk alól vettem ki a tojást. Tehát pár napos tojással érdemes kezdeni, ha megtélt vagy laska kell.
A nyujtas tokeletes a geppel - nem is csinalnam mar kezzel, tonkretszi a csuklomat - de a vagast is azzal... nem vagyok eppen ugyetlen, de olyan egyenletesre nem tudok vagni mint a gep - foleg nem cernameteltet.
Hja,tésztagépem nekem is van. Van az olaszhoz egy pár feltét, és van külön cérnametéltvágó gépem. De csak porosodnak, biztosan én vagyok ügyetlen, de mint már írtam, sok vele a macera, és bizonytalan az eredmény. Gyorsabb és biztosabb kézzel.
Azért a nyújtást én is géppel csinálom, csak a vagdalás nem.
Nagyon regen nem vagtam kezzel - van tesztagepem. Az Anyu nem nagyon szerette a konyhai (vagy masmilyen) ketyereket, de tesztagepe neki is volt. Gyurta a tesztat maganak, es a meteltet azzal vagta a huslevesekhez.
Ugy ahogy a Nagymama vagta a tesztat senki nem tudta a csaladban! :))
NEm véletlen, hogy én a metéltet (is) kézzel vágom:) Kicsit szárítom, és utána - igaz, engem a nagymamám tanított annak idején tésztát készíteni a 60-as években. Nem tudom olyan egyenletesre csinálni, mint ő, pedig igyekszem.
Nagymamádnak annyiban volt igaza, hogy ő biztosan saját, friss tojásból gyúrta a tésztát. Jópár éve, amikor tyúkjaim voltak, sok tésztát csináltam, és azt tapasztaltam, hogy a friss tojásból sok a 10 tojás+ 1 kiló liszt. Nem győztem a lisztet hozzáadni, hogy ne ragadjon.
Szegény nagymamám, aki életében nagyon sok tésztát csinált, mondta azt, hogy 8 tojásosnál "jobb tésztát" nem lehet csinálni, mert annyit vesz föl az 1 kiló liszt. Emlékszem gyerekkoromban -50-es, 60-as évek-, minden télen gyártotta a csigatésztát eladásra. Faluhelyen ez volt a munka, megélhetés....
Én a lasagne-tésztát a 6-osig szoktam kinyújtani. Összesen 7 fokozatom van, de a 7-est csak levestésztához használom.
Még a végén kedvet kapok a tésztakészítéshez. Amióta ketten maradtunk itthon, ritkábban csinálok, pedig nemcsak sokkal finomabb, mint akármelyik állítólag 8 tojásos vásárolt, de meg is éri.
Tegnap egy állítólag 10 tojásos tésztából csináltam káposztás kockát, de szerintem a gyártó elfelejtette hozzátenni, hogy a 10 tojást 2 kiló liszthez tette:)
nekem van ilyen, és ma már nem venném meg. nagyon könnyű, épp ezért folyamatosan vissza kell nyomkodni a tapadókorongját, hogy ne mozuljon el. A szarvacskatésztát jól lehet vele csinálni, de a metéltet már nem annyira, nem válik rendesen szét, összeragad az egész.
Látom az adapteres gépeket. Jó lenne, ha adapteres lenne a miénk is. Micsoda finomságokat lehetne csinálni. :) Azt tapasztaltam eddig, hogy alapos gyúrás után célszerű pihentetni egy zacskóban 15 percre, majd ezután lapítani. Ha laska vagy cérnametélt kell, akkor a kilapított tésztát ajánlott fél órát szárítani. Így még tökéletesebben vágja a gép, de eddig szárítás nélkül se volt gond. Lasagne tészta milyen vastag szokott lenni? 1,5-2 mm-re emlékszem. Holnap cérnametélt nap lesz. Tésztára fel!!! :)
Látom már képeken én is, hogy nem kapcsolható adapterrel.
Nekem pedig az lényeges.
Az külön jó, nektek, hogy van otthon +1 gép alkatrésznek.. Bár eddig azt olvasgattam mindenhol, hogy nem romlik el. (Volt már, aki 26. éve nyűvi, rendszeresen, 0 hibával!)
Ezért keresem én is ezt a márkát.
Gyönyörű lett a tésztátok! Biztosan finomabb is, mint a bolti! ;)