nálunk javított. sokszor már az a gond, hogy túl száraz a levegő, de ezen meg lehet segíteni kisebb centrifugálással és benti teregetéssel.
a 44% páratartalom és 21 fokos szobai hőmérséklet mellett 8-9 fokon csapódik le a pára. ha ilyen pont van a falon akkor valami nagyon-nagyon el van rontva a szigeteléssel. szigeteletlen házon a sarokban nincs ilyen. másik lehetőség, hogy szivárog valamelyik vízcső, rossz a vízszigetelés, kondenzvíz folyik be. aztán van még a könnyező gomba, aminek egy idő után nem kell nedvesség, de attól mindenkit óvjon a gondviselés.
a kandalló nem megoldás a penészesedés ellen, legfeljebb pozitívan hat.
Ahogy már halaloszto is írta: mindenképpen meg kell mérned, hogy hány fokos a fal ahol penészes és menyi OTT a páratartalom (nem a nappali közepén). Ha nincs infra hőmérőd, akkor egy olcsó autós hőmérő külső érzékelőjét szorítsd rá a falra egy hőszigetelő hab darabbal.
Ha az adott helyen a fal hőmérséklete és a levegő páratartalma harmatpont alatti eredményt ad (lásd a tábláztot), akkor a vzesedni fog tehát penészre alkalmas lesz a terep.
A penészedés nem a szuper szigetelés hibája, hanem a nem megfelelő légcseréjé, meg a tulajdonosé, mert nem szellőztet elég gyakran. A kandalló javítani fog rajta, főleg ha a lakásból szívja a levegőt, természetesen megfelelő légellátás mellett.
Nem hűl a kémény felé, hiszen nincs áramlás, ami kihúzza a meleget. Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a tűztered a teljes levegő mennyiséget kívülről kapja. Ha zárva az ajtaja, a ház felől semmit sem szív, ha a pillangó is elzárt a légbevezetésben, akkor kintről sem. Dühöngő szél sem tud átszívni semmit a kéményen keresztül és még csak nem is "dudál" a tűztér.
ezt a 45 fokos idomot külön kérted a kéményhez, hogy olyannal szállítsák? mert ha jól értem, egyforma a kéményünk? sch. uni plus 20 a miénk... és alapból a 90 fokos idom volt hozzá
Igen, nekem 45, de előtte kanyarog kettőt a füstcsövem, mert nem teljesen a becsatlakozás alatt van a kandallóm. Majd beújítok egy ilyen csappantyúra, hátha használ.
ami még eszembe jutott, hogy nálunk 90 fokos a kéménybe kötés... lehet, hogy nálad az a ferde 45 fokos (?) csatlakozó idom van? mert olyannal gondolom nagyobb lehet a huzat, nem?
nem, 30 vagy 35 fok... majd holnap ránézek direkt, mikor zár le.
tegnap pl. amikor begyújtott a férjem délután 4-5 körül, akkor rárakta a gyújtósfát, eljutott még 2 rönkig és már égett is, begyulladt parázsról... szóval ennyire hűl ki.
de nem akarok hülyeséget mondani, majd holnap megkérdezem a férjem... rá hiába is nézek, mert körbe van szigetelve, így jóval vastagabbnak tűnik, mint valójában
hallani, hogy cincog, mint egy egér, amikor nyit és zár... de ez olyan 35 fok környékén történik meg, az alatt csak egy kis pötty villog a kijelzőn, olyankor zárva van.
Amikor begyújtok, addig nem nyit ki, míg a pötty számjegyekre nem vált, megjelenik a harminc-akárhány fok és cincog az egér, akkor nyit ki az a szelep (?), és akkor már be lehet csukni az ajtót teljesen. Illetve addig is csukva van, csak a kilincset nem húzom rá.
amikor másnap napközben hűl lefelé, akkor is 35 fok környékén zár le, mindig hallom a cincogást, még ha kint vagyok a kertben, akkor is, mert a csövön kihallatszik:D de ez csak valamikor napközben történik meg, tehát egész addig nyitva van. úgy veszem észre, minél hidegebb van kint, ez azért annál korábban megtörténik... régebben csak délután, ma már talán 1 óra körül lezárt.
de ettől még a kémény felé hűlhetne, ha akarna, nem? a kéményben nincs ilyen szelep
ha nekem nem lenne benn ilyen akkor pokol lenne a tűztérben, mint a forgószél úgy égne, csak begyújtáskor, és ajtónyitáskor van nyitva, amugy mindig zárva van.
ezt a kihűlés dolgot annyira nem értem, ill. nem veszem észre, sokszor még másnap délután is parázs van a kandallóban, pedig tudtommal semmi "varázslás" nincs a füstcsőben, meg sehol :O
a legideálisabb az lenne... de mivel a CO fentről lefelé kezdi el kitölteni a helyiséget, és ha jól értem az általad felrakott képek alapján, hogy a galériás a házad, a hálók pedig a tetőtérben vannak, így ha "gáz van", akkor a hálók szintjén lévő plafonig felszáll és onnan "terjeszkedik"... tehát ha oda szerelsz egyet, akkor a semminél azért előrébb vagy.
a honeywell-nek van olyan jelzője, ami "csoportba telepíthető", úgy azt hiszem olcsóbb, mint ha annyi külön riasztót veszel, ahány hálószoba van a házban plusz a nappaliba a kandallóhoz... meg kellene nézni...
vagy egy "fő egység" és meghatározott számú pluszokat lehet "mellérendelni". már nem emlékszem hány darabot, annyira nem mélyedtem bele, nézz utána, neten biztosan megtalálod
Ebben az esetben viszont szólni kellene az embereknek, hogy ez nem kihűlés-gátló, mert szerintem (majdnem) mindenki begyújtáskor kinyitja, kialváskor meg becsukja és azt hiszi, hogy ezzel csinált is valamit.
...mondjuk valamennyit lassíthat a kihűlésen is - kb a felére.
Van olyan kandalló, aminek állandóan részben le van zárva a csappantyúja, és az ajtó nyitásakor nyit teljesen. Érthető, mert az üzemeléshez elég a kisebb huzat, a teljes huzat csak a nagy tűztérajtó miatt kell, hogy ne füstöljön ki.
panaszkodtak itt többen mostanában, ebben a hideg szeles időben, hogy túl nagy a huzat... ez nem arra való inkább, hogy ilyenkor a huzatot csökkenteni tudják vele, és szándékosan nem zárja le teljesen a füst útját?
az veszélyes is lenne, én még olyanról nem hallottam, hogy kéményt lezárni:O
A zsinór jó állapotban van, nem hiszem, hogy ott kap annyi levegőt. Az ajtó tetején van 4 darab egyenként 0,4cmx10cm-es vágat, innen tud levegőt szívni, ezt nem lehet lezárni. A külső levegőbevezetést, pedig a pillangóval elvileg zárni tudom, bár az sem zár le tökéletesen. Ahol a füstcső belemegy a kéménybe, ott nics teljes zárás, elvileg kaphat a szoba felől fals levegőt a kémény, az bejátszhat esetleg.
"Ezért nem egészen értem, hogy akik ezeket gyártják, milyen céllal teszik: csupán az lenne a cél, hogy a lezárás után csak kb fele olyan gyorsan hűljön le a kályhatest+kémény?"
lehet, hogy olyan célla, hogy szábályozni tudd a füstgáz áramlását, DE ne tudd lezárni teljesen. Mert akkor visszaböfög...
ÉS nem azért találták ezt ki, hogy a tűz leégése után elzárod, és ne "hüljön" ki a tűztered...
Amikor ilyen elzárót látok, mindig azon gondolkodok, hogy mi értelme van. Mert elzárni nem zár el semmit :)
Az én kályhámon ha minden levegőt teljesen elzárok, akkor is marad egy kb ceruza vastagságú léglyuk az elsődleges levegő zárján, tehát egy icipicit mindig szellőztetve marad a tűzterem esetleges szénmonoxid+szagok szempontjából.
De az a hatalmas lyuk, ami ezeken a füstcsappantyúkon lezárt állapotban tátong, az majdnem annyi amennyi a a 6kW-s kályhám össz levegőellátása! Ezért nem egészen értem, hogy akik ezeket gyártják, milyen céllal teszik: csupán az lenne a cél, hogy a lezárás után csak kb fele olyan gyorsan hűljön le a kályhatest+kémény?
Tunderlala! Amikor Te másodjára raksz a tűzre, mennyi fát pakolsz bele egyszerre? Nálad nem csinál olyat, ha ráraksz 4-5 hasábot a parázsra és becsukod az ajtót elkezd őrűlt nagy lánggal égni? Mert nekem igen, pedig elzárok előle szinte mindent, ha nem zárnám el, még dúrvább lenne. Ki érti ezt?
nálunk is előfordult már párszor, hogy a jobb felső sarokban megjelent némi homály az üvegen... ez mindig akkor történik, ha túlságosan lefojtják a tüzet.... főleg, ha a szekundert nagyon leveszik.... primer nem számít, mármint ebből a szempontból.
ez csak amiatt érdekes, mert ti pont az ellenkezőjét írjátok, mármint úgy javaslod, hogy még fojtson rajta.
a kiskályhával nálunk ugyanez volt, bár ott persze nem lehetett így-úgy állítani, volt alul középen egy csúszka és annyi... de ha túlságosan lefojtottam, akkor kormolta.
Egyébként arra gyanakszom, hogy nálam túl nagy a kéményhuzat (20-as) az idro csonkja 18-as, ez van felbővítve 20-ra. Lehet, hogy egy füstgáz csappantyú a csőbe és azzal megoldódna a "forgószél" is. Ezt azért írom, mert amikor megrakom és még nyitva van az ajtó, addig nincs ez a jelenség, csak akkor következik be amikor becsukom.
Az üvegtisztításért felelős réseket (ajtó tetejébe vannak kiképezve) nálam nem lehet szabályozni. De azt hiszem ezek a rések felelősek az el nem égett fagázok belobbantásáért is. Tehát teljesen nem tudom elzárni a levegőt tőle. Én vagy az elülső rostélyon tudom, vagy a külső levegőbeveztésen keresztül szabályozni a kapott levegőmennyiséget, mindkét helyről ugyanott kapja a tűz a levegőt azaz középről.
Próbálj kevesebb fát berakni egyszerre, és/vagy rögtön kevesebb levegőt adj neki.
Nekem pl. egy álló tűzterű kályhám van. Ha sok a berakott fa és/vagy a levegő berakás után, akkor megvan ez a forgószeles jelenség, és középen indul a homályosodás az üvegen. Ez már nem ég le később.
Persze, minden tűztér más!
Ha esetleg írsz konkrét típust, lehet hogy tud valaki segíteni a saját tapasztalataival.
nyilván tudod szabályozni a tüzet, olyankor a primert már szinte teljesen vedd vissza és a szekunderből is vegyél el ... onnan csak keveset, és max. harmadig szoktam visszatolni, mert az felelős az üveg tisztaságáért, ha jól emlékszem... ott mindig több levegőt kell kapnia, mint a primeren, erre figyelek, amikor veszem el a levegőt tőle.
Akkor jó neked, nekem második berakáskor, olyan erővel elkezd égni a berakott fa a tűztérben, mintha forgószél kerekedne, na ilyenkor bekormolja. Aztán leég valamennyi, de a két oldalán opálos marad az üveg. De még kísérletezek. :)
Sokat segít az is, ha már szobameleg a fa, amit rá teszel. Az üvegen kicsapódik egy kis pára, ami vagy nem elég száraz fa vagy kintről behozott hideg fa következtében van és ezen nagyszerüen megtapad a füst, korom. Nálam az első rakat, amit elégetek és fentről gyújtom meg az kormozás nélkül leég. Na ezt már nem mondhatom el a második berakásnál. Most már úgy csinálom, hogy inkább kétszer gyújtok be. Nekem vizteres kadallóm van persze.
Jó lenne egy méretezett levegő beejtő a kandallóhoz, vagy legalább az egyik ablak gumitömítését vedd ki alul (gondolom műanyag nyílászárók vannak) elvileg ha gáztűzhelyed van akkor a konyhában kell lennie egy légbeejtőnek, egy 110 vagy 120mm átmérőjű lyuk a falon, műanyag takaróval, szivacsbetéttel, vagy valami hasonló megoldással. Ha van akkor azon keresztül már visítva, de elég lehet a levegőellátás.
Egy gyorsteszt, ha a kandallóban már stabilan ég a tűz, kinyitod valamelyik ablakot és ha ezután változik a tűz intenzitása (növekszik) akkor tuti kevés a lakás levegőellátása.
CO érzékelőt legalább 1 db-ot érdemes a kandalló helységében felszerelni, a mennyezet alatt 0,5 - 1m-el, de a használati utasításban benne van, hogy pontosan hová és milyen magasságba kell felszerelni.
ha okosan vásárolsz fát akkor sikerül 30-35%-osat venni, ami 1,5-2 év után már 15% körül van. ennek a fűtőértéke valamivel kisebb, mint a pelleté, az ára viszont a fele. anno egy kocsibeállót építettem most ez alatt tárolom a kb. két évre való12em3 fát. ha valaki kapunk belül képes a járgányát pihentetni akkor a fatárolás sem túl nagy áldozat.
akinek nincs ennyi helye 300 kilójával házhozszállíttatthatja a brikettet pelletet, az már tényleg nem mennyiség.
pellet a tartályos gáz kiváltására egy jó alternatíva. a vezetékessel körülbelül azonos árban van.
ilyen távirányítós kandalló kéne, már gondoltam rá én is többször, mikor félig bealudtam már a tv előtt, és akkor fel kell tápászkodni, kicsit állítani rajta:D csak nyomkodnám, mint a tv távirányítót... olyan nincs?:)))
de pont azt mondtam, hogy én sem szoktam lezárni teljesen sosem:)
mondjuk ezt állítólag, ha lezárnám, akkor el is aludna benne a tűz, nem tudom, nem próbáltam még
viszont a zuram egyszer durrantott:D néztük a tv-t, fekszek a kanapén, ő rakott a tűzre... le volt nagyon fojtva már, akkor még jobb idő volt, nem igazán kellett fűteni, a puffert sem erőltettük. Ül a kandalló előtt, nézi a tv-t... nekem csak az tűnt fel, hogy nincs fénye a tűznek, meg a tv-ben is sötét volt:D, de sötét lett hirtelen.... odanézek, a kandallóban csak a füst gomolyog... mondom neki, nem adtál rá levegőt, adjál rá, hogy begyulladjon... és akkor buhhhhh.... a frász rámjött hirtelen, de ő is ugrott akkorát, gondolhatod, ő meg pont ott ült az ajtó előtt:)))))
Ja, valszeg jó a tecnikád. Persze ez készülék függő, ki kell tapasztalni. A tiéd légmentesen zár elvileg, az enyém meg csak nagyjából:D Ha mindent lezárok, akkor is van valami átáramlás, de kezdődő lángra nem zárnám rá, mert csak senyvedne. Ha meg szabadon hagyom, akkor elszaladhat, jön a berregés, de ha mégsem, akkor ki zárja el, mikor már leégett, hogy a maradék meleget ne vigye ki a szél?
Biztos ki lehetne kisérletezni valami arany középutat, de az az igazság, hogy nyugodtabban is alszom így, ha az ágyam alatt nincs egy dolgozó reaktor:D
a kémény az egy 200 as sch. al evegőt bentről szívja, de van 8 juk a nappali konyhában, a redőnyzsinórnak lett kifúrva, ott jön be a levegő.
co riasztó nincs mert 1et venni hülyeség, (illetve nem tudom hova tegyem, van emelet is) 5db ra meg nem szánok 60e huft.( amit irnak, hogy hova is kellene elhelyezi.
primeren picit hagyok, kb. fél centit kihúzva... szekunder meg kb. harmadig betolva, így ég is rendesen, amíg égni akar, aztán pedig a parazsat is tartja, sokszor még másnap délután is parázslik.
miért ne maradhatna így éjszakára? mondjuk mióta használjuk, egyszer fordult elő, hogy még mielőtt lefeküdtem, dobtam rá egy adagot, mert akkor nagyon keveset fűtöttünk, későn gyújtottunk be, és gondoltam, hadd töltse még a puffert, hogy másnap minél tovább elég legyen.
de a kiskályhát én rendszeresen úgy hagytam... megvártam, míg jól begyullad, utána lehúztam félig a levegőt, úgy nem fordulhat elő, hogy befullad a tűz... az meg benne volt a pakliban, hogy gyorsabban leégett, mintha felügyeltem volna, de legalább melegített.
szerintem is az a lényeg, hogy nehogy túlságosan le legyen fojtva a tűz, ha éjjelre otthagyja valaki...
Az már régen rossz, ha a fűrészporban annyi víz van... Nem lehet belőle brikettet gyártani. Kérdezd vagy nézd meg esetleg itt. Pont ezen törük ők is a fejüket.
Én nem. Szinte soha nem is teszem. Tüzelek ezerrel, ha kell még 11-kor is dobok rá pár vékonyabbat, de éjfélkor (vagy amikor lefekszem) már a parázsra zárom rá a rendszert orrán-száján. Se ki, se be ne menjen semmi.
Azt is megmondom miért. Egyrészt a tűz elég változó intenzitással és változó mennyiségű levegőbeállítással ég. Induláskor maxi gáz, sőt résnyire nyitott ajtó, majd pár perc után csukott ajtó, max be-ki, 150 fokos füst felett finom lassítás a primerrel, 70 fokos víznél primer zárás és ha kell még 1/2 pillangó a 150-160 fok kilépőhöz. Végül, ha már nincs láng: szekunder zárás, pillangó zárás. Ezt lehetne automatizálni, de beavatkozás nélkül csak fojtás vagy riasztás lesz a vége, ami egyik sem jó.:D
Egy automata faelgázosító pl. megfelelne a tervednek:D
Ezt az éjjeli dolgot csak úgy írtam, mert így szoktak rá hivatkozni.
Höhö. Én is így naívkodtam, de aztán látom, hogy nem 1 tonna, hanem 1 köb van írva, ami meg nem 1 tonna. Szerintem. Vagy igen? Ez alapján a tömör fa 1m3-e 1,5 tonna. Aztán hogy ez milyen fűrészpor, mennyire száraz, mekkora szemekből áll elviheti 1t-ig is, de az alá is.
Egzakt válasz nem adható erre, de egy brikettgyártó üzem tapasztalati adattal biztosan tud szolgálni.
a suprának van valami olyan tűztere, amit kimondottan elcsövezhetőre gyártottak, majd a többiek megmondják, melyik az pontosan.
ezzel kapcsolatban csak annyi adalék, hogy nálunk poratka allergiások vannak a családban... én emiatt (is) ódzkodtam a légelvezető csövezéses megoldástól, amikor agyaltunk rajta, hogyan kellene megoldani az egész ház fával történő fűtését. Nem láttam biztosítottnak (az esetleges zajon kívül) azt, hogy nem fog port befújni a csöveken keresztül a szobákba... legyen rajta bármilyen szűrő... az sosem lesz olyan profi, mint egy tényleg profi légtisztító készülék szűrőrendszere.
Ezt amiatt írtam, mert gondolom asztmásnak, krupposnak sem tesz túl jót a por. Páratartalommal kapcsolatban nem tudom, nekik mi a "jó"? A nem külső légbevezetéses kandallók jobban szárítják a levegőt, mint amik a házon kívülről veszik az égéshez szükséges levegőt... most már látom, mivel a jelenlegi kandallónk ilyen.
én is raktam még a kiskályhára minden éjszaka, mielőtt aludni mentem.... sőt, ha nagyon hideg volt kint, akkor éjjel is felkeltem 3-4 óra körül, és még raktam rá, hogy reggelig égjen (programozni tudom magam, nem kell óra a felkeléshez:))
nálunk is van CO riasztó... annak meg, hogy bármi kigyulladjon miatta gyakorlatilag zéró esélye van, mivel éjszaka senki nem fogja az ajtót nyitogatni, a tüzet piszkálni, így nincs olyan veszély, hogy esetleg parázs kipattanhat belőle.
Általában vékonyabbak, de ebben maradt egy ún. éjszakai fa. Tudom én is púposra rakni, de most nem a szállítás volt a cél, hanem egy átlag vödör mérése. Így jött ki a 13-14kg.
Ebből elment ma két adag (9h, 16h), de nem tudom a harmadik kelleni fog-e, tekintve, hogy 22 fok van (kinn 0).
A jelenlegi kandallónk sajnos még nincs leburkolva, de működésében így is teljesen OK, a tűztér körbe van szigetelve, ez egy vízteres kandalló, szóval akár évekig is működhetne így, csak hát csúnya:(((
A mobil kandalló (én csak kiskályhának hívom), amit a fenti kandalló üzembe állítása miatt el szeretnék adni, az egy wamsler othello tip. 7 kW-os kandalló.
Tavaly ezzel fűtöttük végig a telet, várakozáson felül jól teljesített.
A házunk nettó lakóterülete 105 m2, 38-as porotherm téglából épült, müa. (kömmerling) nyílászárókkal, szigetelés nincs rajta, csak a lábazaton 5 cm xps, ill most már a padláson van + 20 cm kőzetgyapot a betonban lévő 5 cm eps-en felül, de tavaly télen ez még nem volt fent.
Így november végéig volt elég a teljes ház fűtésére a kiskályha, hozzá kell tenni, hogy a két gyerekszoba elhelyezkedése ilyen szempontból nem túl szerencsés, mert a nappalitól (kályhától) távol vannak, a ház végében.
Nov. végén ezt a két szobát lezártuk, a "megmaradt" cca. 80 m2-t abszolút jól kifűtötte a kiskályha, mindig jó meleg volt.
Nálatok hőszigetelés is van fent, ha jól emlékszem 80 m2-t akarsz fűteni, egy 7-8 kW körüli kandalló valószínűleg megfelelő lesz, különösen, ha a ház elosztása nem túlságosan "tagolt".
Azért azt még hozzá kell tenni, hogy a kis légfűtő kályhával szinte reggeltől az esti lefekvésig fűtöttünk, különösen a mostanihoz hasonló hidegebb időben muszáj is volt. Ha valaki hazajött és nem égett a tűz, akkor begyújtott:)
REggelre azért kissé lehűlt a ház, nem fagytunk meg éppen, de olyan 17-18 fok körül volt reggelre nagy hidegben... a szigetelés miatt nálatok kevésbé fog hűlni.
Viszont kérdeznék -már megint-valamit. Tudja e valaki, hogy 1m3 fűrészporból kb. mennyi brikettet lehet lepréselni, megfelelő ipari géppel? Esetleg a súlyarány mi lehet? Pl. 1 tonna fűrészporból mennyi brikett jöhet ki?
Én nemrég aktiváltam, egy 10kw-osnak mondott Radeco kandallókályhát. Kb. 60nm, vegyesfalazatú régi házunk van, a nyílászárók újak csak. pont a ház közepére került, és 80% befűti a házat. Sima 4 téglás kéménybe kötöttem be. Szinén 150-es csőröl szűkítettem 130-ra.A huzat több mint elég. Rányitok alul és "felemeli " a parazsat, ha meg lezárom eltűnnek a lángok. Szóval jól szabályozható. Nekem sincs száraz fám, igy vettem brikettet-jelenleg még 480-ért 10 kilóját. 15 kilóval megvagyok egész napra. A gyerkőcök harisnyában szaladgálnak és teljesen más a hőérzet mint a gázkonvektorral volt.
Viszonyításként azt nézem, hogy az első"komolyabb" gázszámlánk 25 000ft volt. Ehhez képest napi 600ft brikettre x 30, igy 18000Ft lesz a fűtésre költött pénz. Persze még nincs -20, de ha lesz akkor a gáz is jobban menne.
Szóval egyenlőre nem bántuk meg , de még tanuljuk a fűtés technikáját.
ezeket a betéteket ytong téglákkal is körbe lehet falazni.--
Lehet, miért ne lehetne? Az enyém az alsó köpárkányig pl 30-as tégla a közepe 10 cm-es ytong, a kupola 6 cm-es. Az igy kiépített vázat lehet burkolni, festeni--kinek hogyan tetszik..!
Szerintem akkora lakást fűtöttek vele, mint a tiéd, de biztosan jön majd és részletezi.
Vízteres készülékük van most, úgyhogy a válasz: igen. Persze fel van töltve vízzel stb. Ha légfűtő lenne és konvekciós burkolattal akkor is igen a válasz. Ha légfűtő és burkolat nélkül ill. ha vizes, de nem rendszerbe kötött, akkor: nem.
Hát ja, meg aztán a fabrikettet nagyon rángatva adagolja a pelletkályha:DDD
Van azért 400-500-ért is már:D Újonnan. Használtan ki lehet fogni olcsóbban is jót. A 89e-es készülék nem tud annyit, de ezt nyilván tudod, akkor viszont nem korrekt összehasonlítani vele.
Tündérlala egyébként pont eladja a tavalyi kályhájukat, 1 éves, picit olvass vissza, talán 50e?
Én egyébként építettem az enyémet. Nem lett olcsóbb, de vízteres.
Ez tecc. Én Klotski-ra szoktam ilyenkor gondolni.:D
Én is azzal mérek, de a kb. 35cm-esekből állítgatva telerakom és kész. 20% tölgyből ez 13-14kg. Hidegebb napokon (mint most: éjjel -2-0, nappal 5-10 fok) ebből elmegy 3 adag, ami 40kg. Nagyjából ez 15-18 óra égés idő ill. szivattyú üzem (60+). 120nm kőház, negatív szigetelés, 20 (19-21)fok.
Amúgy lemérni viszonylag egyszerű: ráállsz a fürdőszoba mérlegre. Kipakolsz, majd tárázol. (Persze lehet fordítva is:D)
Volt itt a napokban szó az Ecoidro pelletes készülékről. Annak pl. 80mm-es a füstcső csatlakozása. Bár nem tudom pellet szóba jöhet-e? Elvileg picit olcsóbb és szinte ugyanolyan komfortos is, mint a gáz.
Mi a teljes magassága annak a kéménynek? Az is számít.
(Biztos, hogy csak 12x12 a belseje? Milyen téglából épült az...?)
Nekem majdnem 7 m-es a 14x14-es kémény, és ebbe simán "beleerőltettem" a 8 kW hályha 150-es füstcsövét...még túl nagy is a huzat időnként.
A házad ismert paraméterei nem rosszak, de a födém szigetelés vastagságát jó lenne tudni még.
Nekem 10 cm van kívül a 38-as pth-n, és 20-25 cm a padláson. A tidenél nagyobb házat csak a kályhával fűtök. (Már ömlengtem róla, szűrj a hozzászólásaimra, ha érdekel.)
Jelenleg nekem egy púpos diszperzites fa vödör fogy átlag 23 fokért (az egybenyitott helyeken).
Ha viszonylag központi helyen lenne a kályha, egész kevés gáz kéne nektek :)
Száraz tüzifa van? Anélkül nem biztos, hogy idén érdemes nekivágni...
Mivel nem ismerem a márkát, tudom ajánlani, kukucskály be a "platni" alá és közben mozgasd a kart --az úgy működik, hogy zárja a füst "hagyományos" útját---közben nyitja az alsó nyilást..!!
Ha azt a szürkét rágja el, akkor elmegy a füstgáz érzékelő, semmi baj nincs belőle. Ha másikat, akkor előbb próbáld visszakapcsolni a FI-relét, ha nem megy, akkor lehet fákat széttúrni, levegőt elhúzni, hűtőkör megoldja 10-15 perc alatt. Nagyobb gond lesz utána az üvegtisztítás :)
Igen, ha van ott olyan, hogy lapát, az tényleg agyoncsapja (emberi kéz segítségével).
Elektromos agyoncsapásra csekély az esély, mivel rágás közben többnyire csak egy vezetéket érint, a lábackái meg olyankor többnyire szigetelő anyagon állnak.
Ha esetleg két, már megrágott/szigeteletlen vezeték összeér, akkor lecsaphatja a biztosítékot, ha maga az az egér teste köt össze két (megfelelő) vezetéket, akkor mekkdögölhet az egér és/vagy lecsaphatja a FI relét.
Ha az ember fog meg egy megrágott vezetéket, akkor vagy nem történik semmi, vagy jól megrázza (és eközben remélhetőleg lekapcsol a FI relé)
Vannak elektromosan magasan képzett egerek is, mivel én láttam már olyan vezérlő dobozt, amelyben a kb 50 vezeték össz felületének már kb 40 százalékán már nem volt semmi szigetelő anyag, mire előjött az első működési pronléma.
hát nagyon remélem, hogy rámegy a csalira... majd holnap megnézi a férjem. én nem merek felmenni sem... egyrészt tériszonyom van, másrészt frászt kapok, ha csóri egér ott visít majd a tapaszon:s :D
Az egérnek - mint minden rágcsálónak - folyamatosan nőnek a metszőfogai, így azokat akkor is koptatnia kell, ha éppen nem is éhes. Így kerülnek megrágásra olyan anyagok is, amelyeknek nulla az étkezési értéke,
sajnos az eletromos vezetékek szigetelő burkolata is kiváló fog-koptató halmazállapotú anyag.
Akkor már szerintem késő lesz. A nyuggerek többségének sajnos nincs 600-800 eFt megtakarítása egy ilyen beruházásra.
Az ilyesféle költéseket - éppen úgy mint a napelembe fektetett nyugdíjelőtakarékosságot is - éppen ezért az ember 50-es éveiben célszerű legkésőbb elkövetni.
a látszat ne tévesszen meg, ők iszonyat nagy házőrzők... azt nem reklámozom, hogy a nagy pofájukon kívül a légynek sem ártanának, mert nem bánom, hogy bizonyos réteg kimondottan fél tőlük.
séta közben is szokták kérdezni, hogy csókolom, harapnak? Én meg rámondom, hogy igen, ne jöjjenek közelebb:D Meg olyan is volt már töbször, hogy azt tudakolták, hogy hol vannak a kutyák éjszaka, mert nem szokták látni őket az udvaron... és akkor felvilágosítom őket, hogy mindig bent alszanak velünk a házban, úgyhogy az egész falu tudja, hogy hozzánk nem lehet csak úgy bejönni.:)
amúgy egy betörőt is max. csak körbeugrálnának, közben ugatnák ezerrel, de hogy nem harapnák meg, abban biztos vagyok... csak ezt nem reklámozom:)
de a legkisebb neszre, zörejre azonnal rohannak ellenőrzésre, nagyon figyelmesek, mindenről tudniuk kell, ami a ház körül történik. Emellett eszméletlen nagy szívük van, a családot imádják, és nagyon értelmesek, lassan megszólalnak... a kislánynak is bármit eltűrnek az első pillanattól kezdve, mindenben benne vannak:D
én csak ajánlani tudom a fajtát, nagyon jó kutyák... persze itt is vigyázni kell, honnan veszed őket, mert ismerek én is selejtes, ideggyenge "skótokat".
bocs a kutyázásért... na léptem sütni... itt meg vannak a bestiák búcsúzóul:D
a mi cicánk is (bár egy bentalvós, jól tartott, elkényeztetett büdös dög volt:) ) mindig megfogta az egeret, cickányt és szépen egymás mellé lepakolta sorban a bejárati ajtó elé a lépcsőre, majd pedig büszke vigyorral a képén várta érte a dicséretet:D Imádtam.:)
majd lehet, kölcsönkérem anyu macskáját, bár nem tudom mennyire lenne eredményes a dolog, mert az is csak feszt heverészik, a kis mocsok.:D :)))
ő gyíkfogásra van specializálódva, egeret még sosem hozott:s
a kutyáim nem bántják a békát, sünt sem... ezek csak csóválnak mindennek, abszolút kiveszett belőlük mindenfajta "vadász ösztön":D
azt igen, tudod egy csomó zsinór megy ott fent a vezérléshez... azt mondja párom, hogy azok olyan zsinórok, hogy a müa. burkolat alatt van még valami fém fólia, vagy mi, és afölött rágta meg a vezetéket már pár helyen:s tehát csak a műanyagot
mióta itt lakunk, egyetlen egyszer volt itthon egér... először a hálószobában volt... bevittem a két kutyát, kiadtam a keresd parancsot, mire mindketten megálltak és buzgó csóválásba kezdtek... ennyi:D
másnap már a felső konyhaszekrényből hallottam valami kaparászást, este vettem volna ki a milka csokit, hát nem megzabálta papírostól, aluminium fóliástól teljesen?
akkor vettünk ezt a bio egérfogó ragacs tapaszt, még jó, hogy ez eszembe jutott, azóta ott figyelt a spejzban... most abból rakott fel a zuram a padlásra, reméljük az egér szereti a sajtot meg a ht. kekszet, az van rajtuk... dió lenne a legjobb állítólag, de az nincs itthon... vagy milka csoki:D
"szurke capa alaku muanyag egerfogo. nekem az egyetlen ami bevalt!"
Csatlakozom. Ez az egyetlen, ami bejött nekem is.
Ősszel, amikor megindul az éves bevádorlás (a szabadból a házakba), alig van olyan egér, akit nem kapok el fél szinte perceken belül. Ráadásul csali nélküli egérforóval, tisztán egérpcihológiával :)
üdv, valaki meg tudná mondani nekem, hogy normál tégla cserépkályha ajtajait át lehet-e tenni a szemközti oldalra lényeges megbontás nélkül? értem ez alatt azt, hogy nem kell az ajtókig teljesen visszabontani... esztétikai szempontok nem számítanak... köszönöm.
Pellettel körülbelül ugyanannyiba kerül fűteni mint fával. Az indoklás egyszerű. Ha 10%-os nedvességtartalmú fát akarsz venni akkor az körülbelül ugyanannyiba kerül mint a már gyárilag kényelmes súlyra bezsákolt mindenképpen 8-12%* nedvességtartalmú pellet. Most ha jól emlékszem akkor 5 eFt körül lehet a pelletnek mázsáját megszerezni. Ha a fát akarod ugyanerre a nedvességtartalomra szárítani akkor olyan tárolóhelyre van szükséged ahol 3 évre való anyagot tudsz elhelyezni száradni.
*ennél nagyobb nedvességtartalom esetén nem indul el a pelletkészítéshez szükséges gyantásodás. Magyarán nem lehet pelletet készíteni.
Ooops, igen, valóban igazad van. Azért a vizes és légszáraz között csak 6%-ot tudtál hozni? Az is kevés. De ami nagyon kevés az a brikett 40 alatti hatásfoka. Vacak brikett volt ez? Nem értem mi az oka. Ha minőségi, kell annyit tudnia, mint a száraz keményfa, hiszen abból van. Te mire gondolsz, mi ennek az oka?
"a nem hamuzós/tüzelős helyiség felé minek ajtó egyáltalán, ha ott csak az számít úgyis, hogy onnan is lásd a tüzet?"
Ajtó azért kellene arrafelé is, mert számomra a tűz legfontosabb szolgáltatása, hogy játszani lehet vele (az amatőrök gondolják, hogy a fűtés a lényeg ;) és nem szeretnék körbeszaladni ahányszor rendezgetni szeretném a tüzet. Tulajdonképpen lehet, hogy csak a begyújtás és a kitakarítás történne a túloldalról.
Én használtan vettem 5 ezerért újonnan 10körül van. Az anyaga majdnem sörösdoboz vékonyságú kis túlzással. Látszódott rajta ,hogy a külsején végig folyt a füstcsőből a víz és itt rozsdásodott is. Lehet nagyon lehűtöte a füstöt begyujtáskor. Nekem annyi bajom volt vele ,hogy a 120-as csőre nem ment rá (mivel a 120mm öszeszűkül hogy toldani lehessen de a hődobon a cső meg pont olyan átmérőjű). Ezért egy gallért kellett rá hegeszteni a hődobra hogy ne essen le a kályháról :)
A hődobra pedig a füstcsövek (nem a kicsik) 4 ponthegesztéssel vannak rögzítve. Ezért az alsót ami a képen is van körbe varrtuk co-val mert feszegethették és 3 tartotta csak és meg is volt rogyva kicsit.
Amúgy biztosan jól leadja a hőt mert hegesztés után kis idővel már meg lehetett fogni a varratot (a hegesztő csodálkozott is ,hogy nem süt)
Tegnap be is röffentettem a kályhát miután az előzőleg már leírt módon újra festettem.
Fokozatosan fűtöttem fel és nem is égett le a festék. A hődob is adja a meleget szépen.
De ha kész lesz a ház és lakjuk is meg lesz is normális kandaló kályha, akkor tuti nem fogom ezt a vékony szart használni bent csak a műhelyben. Inkább vegyél masszívabbat igaz 25 ezer de az szerintem örök élet.
basszus, egér van a padláson :O, most ment fel az uram némi purhabozás miatt és mondja, hogy rágja szét a purhabot, meg a fűtés vezetékek is meg vannak rágva:O :(((
a két kutyát hiába viszem fel a padlásra, kéne kölcsön egy macska :s
náluk is tetőteres a ház, de a lépcsőház nincs a nappalival egy légtérben, így a meleg nem megy fel, csak annyi, amennyit a kémény ad, az meg kevés fentre.
Persze, lent van a nappaliban a kályha, a meleg meg magától felmegy az emeletre:) Egyszintes elrendezésben nem működne. Minuszokban meg kevés lesz a teljesítménye, akkor kell a gáz is. Hozzátartozik az is , odafigyelek, pl kihasználom a nap erejét is. Már ha süt.
faport csak pár darabon láttam, ahogy szedtem ki a tárolóból... a kéreg sokról egy darabban szinte leválik... vagy amikor ráteszed a tőkére, több darabban lepattan... az meg jó teljesen gyújtósnak.:)
Hiszed vagy sem , idén még nem kapcsoltam be a gázfűtésemet. Egy darab cserépkályhával fűtünk,kb 100nm-t napi egy kosár fával ami kb15-18Kg. Múlt hétig jobb idők voltak 23-24°c volt ,most 20-21. Ha tovább hül az idő, már nem elég csak a cserépkályha. A házam pedig,nem átlagon felüli hőszigeteléssel bír.
Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek
meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él. Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát. - Nos, mit gondolsz erről az útról? - Nagyon jó volt, apa! - Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek? - Igen. - És mit láttál meg mindebből? - Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket. Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette: - Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk
egyszer egy kicsit jobban elmélyedte, a pelletben, de olyasmi rémlik, hogy ha szart (ócsót) veszel akkor a fúvóka meg mittom én mi eltömödik , nem sok lesz a hamu meg minden, szal szívás, a jót veszel, akkor meg nem igazán sokat spórolsz.
Akkor az még friss nagyon. Nekem a két évig száradt bükköm a végére már olyan volt, hogy lisztszerű fapor hullott ki a kéreg alól ha megmozdítottam, és a kéreg is leesett általában.
Valami cincérféle lárvája volt, 0 fok feletti hőmérsékletben szabályosan hallani lehetett a csámcsogásukat. Kb. 3 sentis fehér kukacok, nagy fekete fejjel :-)
Lehet, hogy ez csak egy bizonyos területről (talán ukrajna) érkezett fára és csakis a bükkre jellemző, más fán nem vettem észre.
"idős embereknek, ahol már gond lehet a fa cipelése, jó alternatíva lehet."
Attól még nem lesz könnyebb - hiszen azonos hatásfokú fűtőberendezések esetén uganannyi hőmennyiséget csak ugyanannyi a famennyiségből lehet előcsalni - leffeljebb a peletes zsáknak jobb a fogása (viszont az utántöltéshez magasabbra kell emelni ;)
Ha a kilépő füstgáz nem magasabb 80-100 foknál, csak akkortól érdemes odafgyelni az ilyen hatásfokokkal kapcsolatos rózsaszínű marketing-szövegekre, de még akkor is lehet még kémiai veszteség is a tökéletlen égés (pl a víztér miatt túl hideg tűztér, vagy az elégtelen levegőellátás) miatt.
"Mesélj! Érdekel a koncepciód! Alsó égésű vagy felső utánégetős lenne?"
Tavasszal fog eldőlni, hogy a fejlesztés milyen irányt vesz:
Vagy úgy döntök, hogy a fatűz nem nyereséges az egyéb fűtési módszerekhez képest és veszek egy (legalább közepes ablakú) "hétvégi" kandallót hobbitüzeléshez, ekkor óccsó bóti is jó lesz (építenék magam is egy pofásabbat, de még egy szögvasakból összeberhelt üvegezett ajtóért is annyit kérnek, hogy rámjött a röhőgőgörcs)
Vagy úgy döntök, hogy anyagilag is megéri fatüzeléssel foglakozni és akkor (a látványtűz mellett) rámegyek a hatásfokra is:
- közfalba épített tűztér, mindkét helyiség felől egy-egy nyitható ajtó (hamuzás/tüzelés a hidegpadlós helyiség felől )
- teljesen körben vermikulitos égéstér (kivétel az üveg ablakok :), mely lefelé égős (faelgázosító), hagyományos felfelé lángolos és vegyes üzemódben is tud üzemelni
- a tűztér kívülről is hőszigetelve
- a füstgáz a tűztér elhagyása után (nem hűccsük a láng-teret) átmegy két vizes hőcserélőn, ahonnan gravitációsan fog fűteni soxáz liter vizet szanaszét a házban
Nagy vonalalban ennyi (jobbára a részletek is ki vannak dolgozva, de nem akartam regényt írni),
Talán igen, de én ebben a számolásban múltkor nagyjából ki is fáradtam és nem is ellenőrizte le senki, úgyhogy lehet butaság is volt, kérdezzük meg Mekk-et vagy GM-et!
de amúgy pellettel még mindig olcsóbb fűteni, mint gázzal, nem?
úgy értem, hogy idős embereknek, ahol már gond lehet a fa cipelése, jó alternatíva lehet... és ez azért "automatizált" is, ha jól emlékszem, azt is tudja egy jó pelletkályha, hogy előre programozott időpontban magától begyújt... vagy rosszul emlékszem?
Pl. múlt héten láttam ezt: nyitott kandalló, benne víztartály+csövek. 20+ éve működik róla 4 radiátor/60nm. Szigetelés? Nincs. Nyílászárók? Vacakok, szél befúj, no termo üveg, bár a tok talán fa, ha jól emlékszem. Hatásfok? Haha. Majd megfagynak. Reggelente 10 fok. Ha nagyon fűtenek 16-17 is megvan. 10m3 fa egy télre. Olyan majdnem vizes, novemberi vásárlás:D
Javasoltam, hogy zárják le legalább a száját egy pofás ajtóval. Ég és Föld a különbség. Mint azt tapasztaltam:D
Amúgy gáz nincs, de tényleg, mert annyira falu, hogy még tartályos sem jutott. Vagy nem kérték? Szerintem egy ilyen Edilidro vagy Ecoidro pellet bigyó király lenne oda, bár nem tudom az árát, de lehet itt gyártják.:D
ami kimaradt... és anno nézegettem is a pelleteseket, de nekem olyan rakétahajtómű fílingje van, ahogy ég... szóval nem olyan szép, ahogy azon a lyukon "kilő" a tűz...
ezek a linken vízteres pellet kandallók, de a bal oldali szürke boxban bármelyik kategóriára ha ráklikkelsz, akkor legördülőben nyitja a modelleket, és ahová csak kattintok, ecoidro sehol nincs... vagy már csak én vagyok vak.:s :))
"Vizes fával fűteni nem feltételen lesz olcsóbb, mint gázzal!"
Jól megcsinált (kevés veszteségű) gázfűtésnál szinte egész biztosan drágább ha frissen kivágott vizes fával fűtünk.
Csakhogy tömegével vannak annyira rossz hatásfokúra megcsinált gázfűtések (fő gondok: tüzelőberendezés és melegvízcsövek a lakótéren kívül), amelyek forint/hőmennyiség hatásfokát még vizes fával is le lehet pipálni.
Azok, aki azt tapasztalják, hogy olcsóbb a fatüzelés, mint a gázfűtés, azok egy részének pont ilyen vacak hatásfokú gázfűtése volt.
Persze ha valaki ért a fához meg a tüzelőberendezéshez (kiválasztás+kezelés), az valóban alá tud menni még egy igen jó gázfűtésnek is, de attól tartok, hogy jóval kevesebb ilyen ember van, mint ahányan magukról gondolják.
1 zsákot mondott, nem? Pellet. Sűrített fa. Szárazabb is és sűrűbb is, mint amivel mi fűtünk. Persze nem tudjuk mekkora a kégli stb.
Nálunk 0 körül van (0+), zéró (0-) szigetelés stb. és elmegy mostanság 3x10-12kg tölgy, ami legalább 35kg. Még lehet fokozni, de azért ez már fogyasztás.
Csak viccőtem. Nekem meg éppen elég arra figyelnem, ezt egy felesleges hívságnak gondolom. Nem attól lesz valaki jobban tisztelt, hogy a rá vonatkozó személyes névmást (?) nagybetűvel írjuk. Persze lehet, tévedek.
Én még visszább mennék, de nem teszem. Tegyük el ezt a lemezt! Írjál inkább a 3 rekeszes vasszörnyedről, amit Laláék csinálnak neked:D Engem speciel az érdekel!
az a "baj", hogy azt senki nem fogja tudni megmondani, hogy havonta mennyi megy el csak a főzésre egy jó indukciós főzőlappal, mert mellette ezer egyéb más is használ áramot a házban.
én meg most látom, hogy gáz mennyi fogy a főzésre, mert semmi másra nem használunk gázt, úgyhogy ez az adat tuti biztos:)
"Mindenki a szegény kicsi magyar népet szívatja, brühühű."
Tévedés, nem mindenki. Leginkáb saját vezetőink (és haveri körük) szívatnak, MINDEGYIK GARNITÚRA, kb 64 éve, szinte megszakítás nélkül folyamatosan - persze nem ugyanazon okból.
Ha esetleg valamelyik nem rugdos+tapos, csak simán pofoz, azt később visszasírjuk.
Tényleg, igazad van... az a ház valóban gázkonvektoros. Akkor biztos egy átfolyós fali (gázos) vízmelegítő volt... én csak gázboylernek hívom, de itt már rámszóltak, hogy az nem az.
Rám, azaz rám? (nem értem miért kell folyton nagybetűzni:))))
Tényleg bátor vagyok, de azért meglehetősen elmélyedtem a témában. No, nem lettem szaki, papírom sincs róla, de 1 évig azért olvasgattam, tervezgettem, kérdezgettem, konzultálgattam, nézelődtem stb. Többek között itt is és asszem pont Gmkiev osztott ki először:D Maszek a rendszerem, de nyitott és hőcserélővel illesztett a zárt cirkóshoz. A vas hegesztésén kívül mindent én csináltam. Volt, amit többször is:D Jól (hatékonyan és biztonságosan) működik. Na, ideje befejeznem az öntömjénezést:DDD
"..nem kaptunk még egyelőre semmilyen "papírt" a tűztérhez."
Általában a fizetéasnél a Zember kezébe nyomják a "gépkönyvet". A tercier-égéssel kapcsolatban nézd meg a temporis müszaki leirását../pl a "szabókandalló"-nál.
..de ha a keresőbe bevésed a kandallót becses nevét--talán megmutatja a kért információt..!
Nem biztos, hogy akkora puff volt, tulajdonképpen egy nagy ablak repült ki tokostul, de úgy, hogy az üvegek sem törtek ki (nem értem...) és alóla is kiesett pár falazóelem a konvektorral.
Statikai kár az épületben nem keletkezett.
A robbanás a képek és újságcikk alapján a fürdőben volt és a tettes egy "gázkészülék" :)
A muki sem sérült meg nagyon, de "kirepült" a fürdőből (talán ajtóstul).
Állítólag fürdeni készült (lehet, hogy csak be akata gyújtani az őrlángot...)
Még a függönyök sem pörkölődtek meg, nem gyulladt meg semmi.
off, de láttátok a tényekben tegnap, hogy felrobbant egerben egy gázkazán? kivitte a ház oldalát teljesen, még szerencse, hogy nem volt senki a járdán, mert simán agyoncsapta volna. társasház első emelet, semmi nem maradt a lakás utca felőli homlokzati falából.:O tudomk, melyik az a ház, egy nagyon forgalmas úton van. mitől robbanhat igy fel egy gázkazán?
Akkor én most bátor vagyok? Bár azért szebb és biztonságosabb rendszert csináltam mint ez a műa. csöves. Mindegy. Sokféle kombináció létezik. Szakemberekkel és felhasználókkal kapcsolatban is. Vannak bátrak ÉS hülyék. Na, az a veszélyes párosítás. De nem (mindig) öröklődik:D (ez morbid volt, elismerem)
Kb 25 eszetendeig tanítottam gyakorlati gépészetet, felnőtteknek így sk fiatal és idősebb szerelővel is összehozott a sorsom. Aztán ororszország ukrajna SK, RO tehát szerte széjel. Nagyon jó volt csinálni és akarták tudni amit tudok. Most átmentek a "fiúk" tisztelet a kivételnek azén avgyok az okosabb című süni állásba.
De ezt is megvívom még egy pár évig. De vannak azért sikerek is. mikor azt mondja a kolléga"erre nem is gondoltam" na ez mindenért krpótol. :)))
hát, ez a része maximum, amibe "bele merünk nyúlni" esetleg... műszaki dolgokat nem mernénk sk. szerelni, azért ez egy "veszélyes üzem"... de hát sok bátor ember van...
A burkolat építés épp az a pálya, ahol nekem pl semmi fizikai dolgom nincs.
Érdekes, mert azt tudom, hogy kell építeni.
De! Mivel én, (szoktam mondani) két téglát, szállításhoz nem tudok, gépkocsi platóján rendesen egymásra tenni. Így nincs velem mit kezdenie a kandalló szépészetnek.
úgy vannak vele sokan, hogy az internetről sok mindent meg lehet "tanulni", majd ők megcsinálják sk... mondom ezt én, akik éppen burkolatépítésen törik a fejüket. :o :s :D
Az a helyzet, hogy idén volt negyven éve, hogy ezt csinálom. Láttam ezt azt. De ennyi balf......t, egy rakáson nem. Régebben nem "értett" mindenki mindenhez.
hát, fogalmam sincs, hogy a szekunder hol jön be, talán tényleg ott... szép tiszta az üveg mindig, ill. jobb oldalon fent szokott némi könnyen letörölhető homály megjelenni, ha túl hamar el van véve tőle a szekunder.
Igazából kazán és kandalló között van nagy különbség, mert a kazán esetén nincs tisztán tartandó ajtó, tehát nem kell rá figyelni, hogy azt öblítsük. Ahogy írtam is, a primer táplálja a tüzet, így segíti a gázképződést, a fa bomlását. A szekunder és a tercier meg segít azt tisztán és "tökéletesen" elégetni. A szekunder ajtó tetején/alján bevezetése inkább csak kényszer. Ha meg lehet oldani be kell juttatni a levegőt oda, ahol a lángok felső része található. Ott kéne neki adni az utánégető levegőt. Persze a mezei felhasználónak egy ilyen szabályozás nem egyszerű játék, viszont kvázi tökéletesen csak a füstgázt elemezve, automatizált arányokal lehet, ami nem egyszerű ügy, de lehet, hogy létezik ilyen. Mintha Tűz_tér említette volna.
Sok példa van erre az után égetésre. Sok videót tettek be az olvtársak mostanában. Majd' mindben benne van, hogy lezárt primer mellett (esetleg lezárt üvegöblítővel) benn a tűztér tetején lévő csövekből, mint egy furulyából jön a meleg levegő, ami csodálatos lángképet csinál stb.
a "kék részen" a tv árnyékát látod a falon, szemben van egy kanapé, a lányom olvasott ott erős fényű lámpánál:)
én is néztem a fotón, hogy úgy tűnik ott (piros részen), mintha nem lenne folyamatos a szigetelés, de az, csak ott egy részen "simára van nyomva" az azbesztzsinór... mondjuk lehet, hogy ez sem túl jó, valamit jelent, nem tudom, majd mutatom tűztérnek, ha jön legközelebb.
A piros karikázott részből én azt sejtem, hogy itt kap valamennyi levegőt kinntről, de lehet nem látom jól a képet. Mintha hiányozna egy darab tömítés.
A kék rész azért csíkos, mert a zöld részen jön be a szekunder levegő és ez a terelő fölé esik?
most nagyon ki fogtok nevetni, de a tercier, az tulajdonképpen honnan érkezik, ill. mi a funkciója? szerintem nálunk olyan nincs, csak primer, meg szekunder... legalábbis amit állítani lehet...
"De a legnagyobb bajom, hogy szemetelve ég levett levegővel. :(
Fekete füst csíkok gomolyognak a tűztérben. Akácnál ez nincs.
Ha adok neki levegőt, akkor tisztábban ég, de ez pazarlás.
A kéményből is szürkésebb füst jön. Akácnál csak valami áttetsző, ami fél méteren belül eltűnik.
...
A kályhám nem egy gagyi dolog, de mondjuk a primer-szekunder egyszerre állítódik egy közös csúszkával. Ha lehetne variálni az aránnyal, lehet hogy jó lenne a bükk is."
Ebben igazad lehet és ez picit baj is. A primer a gázosodást segíti, a szekunder (ill. ha van tercier) meg a gázok utánégetését előmelegített levegővel. Ha vissza akarod fogni a teljesítményt, de nem akarsz "füstölni", pazarolni, akkor levett primer mellett kell szekundert/terciert nyomni a tiszta égés fenntartásához.
Mi ebben az esetben csak átvizsgáljuk a dolgot. A tulaj szereintem tudta hogy ez egy rakás sz....r! De azt hitte, hogy mi majd azt mondjuk hogy használja nyugodtan. No én "öreg csóka" vagyok, ilyet csak abban az esetben mondok, ha nem csak ő, hanem én is nyugodtan tudok aludni.
Az a helyzet, hogy ha mi szerelünk, az anyaghányad átutalása után megyünk csak, Így csak a munkát veszíthetnénk, mint ugye ma is, ha nincs fizetési hajlandóság.
Ez is egy kályhás honlap. Mindegy. Van többféle megoldás, csak arra írtam példát. 20kg 3 óra azért elég gyors tűz. Persze neked van már rutinod. Sokan vannak, akik most kezdenek fával tüzelni, aztán nem minden úgy alakul, ahogy a filmekben látják...
Kire gondolsz? Mindegy, ne válaszolj inkább. Ezt a valaki/idegenezést nem nagyon értem és továbbra is állítom, hogy nem igazán tartozik ide, úgyhogy mellőzhetnénk.
mivel már bent van, így egyértelműen olcsóbb, mint az árammal való főzés és melegvíz készítés. emiatt nem került a hmv tárolóba elektromos fűtőpatron sem, a helye ott van, de semmi értelme így, hogy gázzal is tudunk melegvizet készíteni nyáron.
a 3 m3 gáz, az 420,- Ft... ennyiből nem főzöl még a legjobb indukciós főzőlapon sem egy hónapig, valószínűleg:)
Izé, csak egy bátortalan kérdés: minek erőltetni ezt a lefestést? Nem nagyon lesz olyan festék, ami kibírja a 800-1000 fokot, ha meghajtod. Ha jól értem műhelykályha, szóval lehet "rusztikus".
a füstcső valószínűleg nem lesz szigetelve, mivel amúgy is cél, hogy a padláson kialakított "alagútban" cirkuláljon a meleg levegő, oda feljusson a meleg vizet szállító csövekhez.... a tűztér le van szigetelve, ha a füstcső is le lenne, akkor nem tudom, honnan máshonnan jutna oda meleg levegő?
ez a szigetelés annyira "fogja" a hőt, hogy még több órás tüzelés után is simán megfoghatod kézzel, max. enyhén langyosnak érzed.
A HMV éjszakaival is drágább lenne? Nem tudom, persze kollektor kell, akár házi is:D
Nocsak, akkor mégsem olyan rossz az a gáz?:DDD
A főzés? Ki kellene próbálni. A gázt próbáltad, de a villanyt nem. Én indukciós főzőlapot vettem a lakásfelújításkor. Lényegesen egyszerűbb és olcsóbb volt, mint odavezetni a gázt az új konyhába:D Persze új építésről volt szó, de én oda is ezt tennék. Ha áram van, minden van. Persze ha áram nincs, kellhetnek alternatívák, de ez messzire vezet.
igazság szerint úgy a jó tüzelni benne, hogy amikor újra raksz rá fát, akkor adsz egy kicsivel több levegőt, mint amennyivel égett, hogy jól begyulladjon és kellő hővel égjen (úgy érzem legalábbis).
de akkor késő volt, és ezt nem akartam kivárni, mármint nem adtam rá plusz levegőt, csak rápakoltam úgy félig lefojtva, ahogy volt és otthagytam... aztán égett, ahogy égett... másnapra ilyen lett, sok faszén volt benne.... illetve délelőtt még parázs:)
Már csak azt kérdezném meg, hogy amikor a tulajdonos megkapja a kezébe írásban ezeket, mit szól hozzá? Különös tekintettel a veszélyforrásokra... vagy nem számít, csak occsó legyen? :(
Most évek távlatából, hogy szuperál a rencer? Burkolat bevált, nem eset szét semmi? Gondolom a Suprával nincs gond:D
Ja, még valami! Igazából a ventik miatt kerültél elő a tudatomból többször, arról is dobhatnál ide egy-két dolgot. Leírás, kép, esetleg ezek linkjei, mert gondolom annak idején betetted már ide. Legalábbis úgy emlékszem.
Eddig csak akáccal tüzeltem a kályhámban, de felmerült, hogy legközelebb bükköt hozatok.
Kiderült, hogy a szomszédnál van (mért) 12-15%-os bükk, úgyhogy kipróbáltam.
Összehasonlítási alap a saját 15-20%-os akácom.
Azonos mennyiséget pakoltam be, ugyanakkorákat, ugyanúgy égettem el.
Véleményem a bükkről:
+ jobb gázosodás, túl sok is (-5% nedvességtartalom is bejátszhat...)
- lángok nem olyan szép mély sárgák, én a pirosas összetevőt alig láttam
+ az átizzott fából hosszabb ideig szabadul még éghető fel gáz, több szellem láng a végén
+ parázs magától szétesik kockákra, kevesebb kotorászás szükséges
+ kéreg alig van, kevesebb szemetelés
- kéreg alig van, vermikulit belső jobban sérülhet
- kéreg alig van, gyújtóst kell gyártani (a 3 éves akácomról "magától" leesik, az elég is begyújtáshoz)
De a legnagyobb bajom, hogy szemetelve ég levett levegővel. :(
Fekete füst csíkok gomolyognak a tűztérben. Akácnál ez nincs.
Ha adok neki levegőt, akkor tisztábban ég, de ez pazarlás.
A kéményből is szürkésebb füst jön. Akácnál csak valami áttetsző, ami fél méteren belül eltűnik.
Maradok az akácnál, ha drágább is.
Nem a bükköt szidtam, de nekem nem jött be.
A kályhám nem egy gagyi dolog, de mondjuk a primer-szekunder egyszerre állítódik egy közös csúszkával. Ha lehetne variálni az aránnyal, lehet hogy jó lenne a bükk is.
Szóval, ha valaki tüzelő fajtát akar váltani, mindenképp tegyen egy próbát a 3 éves mennyiség megrendelése előtt :)
Hát olyan pont nincs, de tűzgátló van. Az sem bír sokat. Azonban itt egy szigetelt, vízteres készülékről beszélünk, aminek a füstcsöve is talán szigetelve van/lesz. Oda mehet gk. is. Vagy kálcium szilikát, de az elég derága.
Az én kályhám átlag feletti méretű. Egyszerre befogad 25 kg fát. A túl gyors tűz itt sem jó, mert érezhetően kevesebb energia marad a kályhában (nem forrósodik annyira át) mint ha ideális huzatot adsz neki. Persze az ellentéte sem jó. A "hideg" tűz a kályha legnagyobb ellensége. Sokkal könnyebben kátrányosodik, mint más tüzelőberendezés. Hidd el, rutinnal lehet látni, mennyi levegő kell neki. Az enyém egy ajtós. Begyújtás után ujjnyira hagyom nyitva, fél óra múlva, mikor minden hasáb lángol, kb. 0,5 cm-re zárom. Így ég le a 20 kg átlag töltet 3 óra alatt! Ezután még mindig csak úgy zárom az ajtót, hogy a szellőzője még ki van tekerve. Majd megfelelően kicsi parázsnál teljesen lezárom.
A te általad leírt (linkelt) begyújtási módszer azért nem tetszik, mert nem szeretem, ha a fa eldől a kályhában és veri az oldalát belülről. A legtöbb kályhás honlapján az alul begyujtórést hagyó rakás olvasható.
Na, ez a másik. Az akác vizesen. Lehet, hogy ég, de nem jól. Jobban, mint a tölgy vizesen, de persze a vakok között félszemű a király ugye.
Ha csak vizes fát tudsz venni, akkor nem csak a munka miatt, hanem a hatásfok miatt is jobb a gáznál maradnod vagy brikettet venned. Az legalább száraz. Vizes fával fűteni nem feltételen lesz olcsóbb, mint gázzal! A pontos számokban esetleg kérdezd a számzsonglőrt:D
Persze ha akarsz kínlódni a vizes fával, hogy a végén a senyvedő tűz látványában gyönyörködhess, az sok pénzt megérhet:DDD
Én örülnék neki, ha maradna egy kis faszén ill. parázs, de nem nagyon akar. Túl jó lett a legutóbbi módosítás.:) Vagy sokat szellőzik a réseken.
Köszönöm!!! A fotók nagyon jók, mindent értek. Nagyjából hasonló elvet követtem én is. Az ajtóra/hamutálra gondolok. Mondjuk nálam nincs szigetelés és a levegő (primer/szekunder) az ajtón keresztül lép be.
Ez vermikulit, igaz? A rács is vasban van vagy ott is van valami más anyag?
ilyenkor fénykép. Majd jegyzőkönyvben rögzítjük a kifogásainkat. Különös tekintettel a vaszélyforrásokra, lásd füstcsövezés, kulcsos ötrétegű csaztik, elektromos vezérlsé hiánya stb.
Muszály így tenni, mert egy hét múlva már mindenki másképp emlékezik.
"A huzattal közben lehet játszani, az ideális, ha minél kevésbé tombol a tűz, mert hiába cs. kályha, akkor is a varjakat fűtöd."
Füstgáz hőfok mérése nélkül ez eléggé hazárdjáték lehet. Abból, hogy hogyan tombol a tűz, semmilyen következtetést nem lehet levonni, hogy mennyi járatot és hogyan melegít a füstje. Én úgy tudom (de lehet rosszul) a cserépkályha a gyors (2-3 óra) tüzet szereti, ezért vékonyabb fák valók bele, nem úgy mint egy légfűtéses kandallóba/egyszerű kályhába.
A begyújtásra több mód is van, ez itt állítgatós:
"A tűztérbe állítva kell beraknunk a fát, kissé a hátfalnak döntve, hogy amikor elhamvad, ne az ajtó felé roskadjon. Leghátra a vastagfa darabok, majd ez elé az azoknál 2-3-szor vékonyabbak kerülnek, legelőre pedig a vékony gyújtós szálak. Valamelyik alágyújtós-féleséggel könnyen tüzet tudunk indítani, ami elölről hátrafelé és föntről lefelé haladva ég."
Na persze. Mindenki a szegény kicsi magyar népet szívatja, brühühű. Be kéne már fejezni ezt a mindenért másokat okoló életstílust, mert nem vezet sehová.
Sajnos meg van rá az esély, biztosan... kérdés, hogy mivel ti helyeztétek üzembe, később ebből nem lehet problémátok? Vagy már van rutin, hogyan "védjétek le magatokat", esetleg papíron is, pöcsét/aláírás... vagy hogy megy ez?
én óvatosan igyekeztem fogalmazni, hogy jövök én ahhoz, hogy ilyet mondjak bármire, hiszen hozzáértés tényleg nincs, csak max. az "esztétikáját" látom.. az viszont olyan, ahogy mondod.:))
nyáron viszont -- hacsak nincs fent napkollektor-- a melegvizet olcsóbban előállítod gázzal, mint villannyal.
plusz a főzés is olcsóbb gázzal, mint villannyal, ez viszont szerintem biztos... a legutóbbi 3 m3-es gázszámlánkból kiindulva.:D Ebben már csak a főzés van benne, mert a melegvíz már fával készül... a főzés az viszont napi szintű.
"ha nulláról épít házat az ember akkor érdemes elgondolkodni a gáz bekötéséről egyáltalán. villannyal fával komfortosan megoldható minden és kiépítésben és üzemeltetésben olcsóbb is lehet"
Ezek fűrészporból készülnek. Nedvesség hatására meg azért eshet szét, mert nincs benne ragasztóanyag, csak a nagy nyomóerő és ha nedvesség éri megduzzad a fűrészpor és szétfeszíti önmagát. Mindenképp letszteljük.
A nagy kérdés: lehet-e vizes fából brikettet készíteni?
Mert ha brikett csak száraz fa lehet, akkor házhoz szállítva kilónként 32 Ft-ért szerintem nem rossz üzlet.
Mondjuk némelyik brikett pára hatására hajlamos szétmállani , úgyhogy elsőre próbából csak kisebb mennyiséget vennék... mondjuk kamionos tételben nem létezik "kisebb mennyiség"...
Most találtam brikettet romániában-tonnája 100 euro.
Matekoltam rajta, leszállítva megáll mázsánként 3200 körül. Akkor lehet nem érdemes a méteres akácot megvanni 2700-ért. Bár van a tüzépünkön 2100-ért tölgy, bükk de "folyik" belőlle a víz. Akkor a befektettett munkát is forintosítva, aszondom legyen brikettem. Ráadásul az tuti száraz.
Beszéltem egy gyártóval, azt mondta a brikettnél a legfontosabb a minőségi préselés. Ha jól préselték majdnem ugyanazt tudja a nyárfa brikett mint a keményfáé!!Ha veszek egy mázsa tölgy kuglit 2100-ért, mire kiszárad lesz belőle mondjuk 65 kiló. Akkor a 2100 -ért vett 65 kiló, pont 3200 mázsára! A száraz tölgy és a brikett fűtőértéke ha hasonló, akkor máris pénzemnél vagyok és nem pakoltam, tároltam, hasogattam--ittam sok sört az izzadás miatt!
a kalodás árak itt a környéken leginkább az euró árfolyamtól függenek (román, korábban ukrán import), viszont jó eséllyel múlt téli vágásút találsz 30-35% nedvességűt biztosan, szerencsével és utánajárással akár szárazabbat is.
nedvességmérő és egy kisebb fejsze legyen állandó tartozék a kocsiban bármerre jársz, kaloda közepéből 2 sor mélyről bányássz ki egy hasábot, vágd félbe és belsejében mérj. vastagabb tözsből hasított jobb, mint a karvastagságú ágak, ne legyen gombás, szuvas, vagy akár kézzel morzsolható. nézz rá mennyire van sűrűn rakva a kaloda ezzel is lehet csalni 10%-ot a mennyiségben, meg a kalodaméretek se mindig sztenderdek (mérőszalag is kell). ha nagy tehergép be tud menni az udvarba akkor olyan helyről rendelj ahol ledaruzzák adott helyre a kalodákat és pakolni se kell, tetejére pala, vagy OSB lap ferdén és jól vagy.
ha erdészettől veszel akkor leginkább hasábfát tudsz, ebben nehezebb nedvességet mérni, meg sokszor lehetőséged sincs, csak leadod a rendelést és hoznak amit hoznak. mázsára venni, vagy ömlesztve leborítva ismét egy jó esély arra, hogy átvágják a vevőt. utcai árusoktól szerintem nem is szabad semmit venni, tüzépesnek még utólag meg lehet cibálni a tökeit ha átverés van de az utcai árussal egy életre lezárult az üzlet ahogy kihajtott a kapun.
az erdészeti vásárláshoz annyira nem értek, régebben körbejártam a kérdést de inkább kalodásat veszek. aki rönkfában utazik jobb tanácsokat tud adni.
Én is hasonlóképpen csináltam a kandallómat, levázoltam egy kis cetlire, nekiálltam a vaslemeznek nagyflex-szel, hegesztővel és pár nap múlva kész lett. Pár éve használom gond nélkül. A napokban készítem majd hozzá a ventillátoros konvekciós burkolatot. Jövő télre pedig egy műhelykályhának állok neki, ami asztalosműhely-fényezőműhely hőlégbefúvós kályhája lesz ..
Nem készült semmi terv ,csak elhoztam mamámtól a bojlert amit esővíz gyűjtésre használt. Vettem pár hónappal előtte hegesztőt és mivel sosem hegesztettem nem sok rutinom volt.
Leültem flexel a kezemben és nekiláttam agyalni.
Felújítandó háznál használon, és hálás darab. Mikor nem volt samottolva kellett mőgé egy ventilátor mert amúgy izzott kicsit az oldala. Szerencsére tudtam téglára cserélni samott téglát kb 200db-ot mert az ember kerítést akart építeni belőle ezért neki mindegy volt mit falaz be. És a cirkulával meg fel szeleteltem, persze nagy flex gyémánt koronggal. Samott liszt és vízüveg keverékkel felragasztottam a kályha falára a szeleteket.
Lehet az volt a baj a begyújtásnál ,hogy papír és vékony fa fúrnért tüzeltem ami eléggé nagy lánggal égett.
Hát én is szivesebben teleportáltam volna, de nekem nincs egy 30.századbeli rokonom, mint Mézgáéknak:) Meg elég szarul nézett volna ki a nappali ablakát betörve;))))
Az ilyenek előtt emelem meg a kalapom, nem egyetemi szintű számításokat végeznek hanem egyszerűen nekiállnak és megalkotják. És gondolom remekül működik :)
Egy éve jártam itt, és a bojlerből műhelykályha építést osztotam meg. Most kicsit tovább foglalkoztam vele ki is lett samottolva (tégla méretűek lapjára és hosszában kettévágva ,hogy a kör alakú tűztér miatt jobban rásimuljon a falára)
Szereztem hozzá hődobot amit a kályhával együtt le is festettem hőálló festékkel (500fokig)
legalább egy hét múlva be is gyújtottam, és ahol nem volt samott ott fel is hólyagosodott és a hődob alsó feléről le is pergett itt-ott.
Iszonyat füsstel és szaggal járt a dolog.
Le is csiszoltam a kályha tetejét és ajtaját, gondolom nem tudja a samott miatt leadni úgy a hőt mint eddig és még melegebb a teteje. Be gyújtottam így is ha esetleg le akar égni még valami akkor tegye meg. Füst nem volt és hólyagosodás sem, viszont a teteje szépen kékes lilás lett. Ez nagyon úgy néz ki több mint 500 fok!?
Találtam olyan fújós festéket ami 800fokig bírja. Ezzel le is festettem a lecsiszolt részeket. De megszáradást követően fel kell hevíteni 160fokra 30-60 percig míg megkeményedik.
Ez után lehet rendesen fűteni.
Na most hogy tüzeljek úgy ,hogy 160 fokos legyen a fém? Arra gondoltam elégetek kint fát és mikor már csak parázs azt rakom bele a kályhába.
Lehet, hogy hegesztetek én is apóssal egy ilyet. Csöveim vannak az előző fűtésrendszerből. Mondjuk én nem vagyok egy nagy "stihles", a hárskúti "hegyi ember" meg, akitől a fát vettem, erdei méterét 2000 ft-ért felkuglizta. Állt a 12 méter fa tetején és szó szerint maga alatt vágta. Délután négytől nyolcig végzett vele. Ketten hordtuk be a kuglikat talicskával, alig győztük a tempóját.
Én is erre a következtetésre jutottam-szerencsére most van is annyi plusszom, hogy fába fektessem. Az a kérdés ne várjak e tavaszig a fa vásárlással? Most magasak az árak, meg felkuglizni sem lenne a legjobb a hóesésben....
A szélessége az alapnál 90 cm, a 2 függőleges cső közötti táv 45 cm (célszerű olyan méretet választani amit a láncfűrész vezetője még biztosan átér, 45-ös laphoz csináltam a bakot, de csak 40-es lap van az elktronyos fűrészen, ezért kellett beszűkíteni pár deszkával) magassága 120cm.
A betét és az alsó cső között 30-35 cm lehet, nekem közel 900 -ban van meghajtva a 16-os betonacél, 2 ilyen "keret" kerül a 2 szélére a középső tag annyiban módosul, hogy az alap 90 cm széles talp helyett csak 45 cm széles, nincs lába, az alsóval párhuzamosan fut egy másik cső, ennek a tagnak és az összekötő deszkáknak, valamint a megfelelően kialakított rögzítéseknek köszönhetően akár összecsukhatóra is meg lehet csinálni. A tagok között 33 cm a távolság, 2 megfelelő hosszúságú deszka és 12 db megfelelő hosszúságú menetes szár u alakban meghajtva, a csövet körbefogja és a deszkán átfúrva csavaranyával van rögzítve, persze más rögzítési mód is lehetséges, ki miből tudja megcsinálni:)))
Vágás közben figyelni kell arra hogy a rönkök megfelelően legyenek egymásra rakva, mivel előfordulhat, hogy megszorul a lánc a fában, ilyenkor érdemes kihúzni, és újravágni, mert ha erőlteted és nincs szerencséd, könnyen kicsaphatja az egész gépet feléd. (tudjuk, hogy a láncfűrész baromi veszélyes dolog)
Ezer hála és köszönet, majd mindet mutatom a zuramnak... te is olyan vígan építed azt a kandallót:)), hátha még nagyobb kedve lesz hozzá.:D
egyedüli gondom az, hogy mindenki légfűtőt épített, itt meg van annyi cső és minden, hol és hová kell hozzáférni... majd infózunk a mestertől.... ha ráér.
mi is légfűtővel fűtöttünk tavaly, így tapasztaltuk, hogy "mire lenne elég" nálunk, szintén radiátorokkal (gázzal) fűteni kellett volna a két hátsó hálószobát, mi pedig ezt nem akartuk, mármint még plusz gázt is használni... a mosókonyhában nincs radiátor csak padlófűtés, azt is "járatni kellett volna", csak azért az egy helyiségért, mert a kandalló melege oda sem volt már elég.
ha veszünk egy szuper betétet a nappaliba és körbeépítjük, hogy szép legyen, a szépségén kívül túl sokkal nem lettünk volna előrébb vele, a gázt használni kellett volna a fatüzelés mellett.
Hiányzott már a jó hangulat. Egy kicsit hanyagoltam az indexet mostanában, de most jöttem újra okos(k)odni! :-)
Hát hallod, nem tudom milyen bekötés lehetett, biztos nem zug, mert ilyen elit környéken olyat nem csinálnak. Saját porta, meg sorompó van a lakópark bejáratánál...
Szerintem csak kollég nem figyelt, vagy félreértett valamit. Képtelenség.
Hacsak nem olyan profi aktív szellőztetőrendszere volt a tagnak, hogy rá mert bízni a keletkező CO2-t...
nálunk napközben folyamatosan ég a tűz, 2-3 óránként rakunk rá és így megy közepes ill. kis lángon. ami helyiséget nem fűt ki ott meg van gázos radiátorfűtés, ami temperálni is jó, ha napokig távol vagyunk.
mindenhol más az igény. nálunk légfűtővel akkor sem lehetne egyenletes hőmérsékletet elérni a házban (még közel se:(( ), ha valaki egész nap csak a kandallót őrizné, foglalkozna vele.
különösen, mióta bejött a hidegebb idő (most is -5 fok van itt jelenleg), olykor eszembe jut, milyen jó döntés volt, mert egyenletes a hőmérséklet a házban, fűteni eddig még csak esténként kellett, a fával fűtést szinte észre sem vesszük, nem kell vele foglalkozni nap közben, este begyújtunk és annyi... napközben pedig teljesen ugyanaz a "fíling" van a házban, mintha a gázcirkós rendszer gondoskodna az egyenletes hőmérsékletről.... szóval nagyon jó az egész.:)
gondolhatod, nekünk milyen furcsa volt, kiskályhához szokottaknak, amikor az üzembehelyezésnél a Mester elkezdte megpakolni... hihetetlen volt, ennyi fa? :D
"..Itt általában 2 -3 mondatnál soha nem írnak többet semmir..."
De nem ám..)) Mint írtam alább az első 10000 hsz-ből építettem a kandallóm.../előtte azt sem tudtam, eszik-é vagy isszák /a balhé úgy kezdődőtt hogy beütöttem a keresőbe "kandalló"..majd "tűztér",,stb.--mivel a cserépkályhám elszállt..((
Választanom kellett egy személyre méretezett cserépkályha acca 600-700 ezer forintocska /a mesterrel együtt/, vagy egy kandalló, 430 ezerből ../2009-ben/ és magam csinálom.
Ma már látom ezzel jobban jártam, a cserépkályhánál 2x..3x..jobban fűt. Ugyan annyi fával..)
ezt akkor konkrétan nem én pakoltam össze, azuram nem spórol vele... de végül is tök mindegy, hogy többször kevesebbet, vagy így... meg itt kell a teljesítmény, hogy a hmv-t puffert gyorsan töltse... 3 rönkből nem fog menni.
idény előtt a szellőzőnyíláson keresztül kifújatom kompresszorral meg kiporszívózom. szétszedni majd akkor kell, ha tűzteret cserélek, de remélem ez Supránál 15-20 idénynél korábbyan nem jön el.
vizes fát ne égess. jobb kandallóban nem is tudsz.
szvsz egy száraz bükk pl. sokkal jobb, mint akármilyen brikett, persze száraz tüzifa mint olyan nem, vagy alig kapható. vásárolj be 1-2 évre előre fából, az első idényben pedig brikettezhetsz.
brikett beltérben jobban tárolható, nem penészedik be, nem szállnak belőle ki bogarak, csomagolva kompakt pakolható. a fát viszont kinn, lefedve könnyebb tárolni.
Szögvas fémvázra pl kálciumszilikát lapból, glettelve, festve. Van itt olyan olvtárs, aki egy az egyben leveszi ha szügséges. /azért ha a lapok élenként 3-4 csavarral vannak rögzitve, az sem rossz...könnyen leszerelhető/ Igaz a festés is sérül olykor..))))
Akkor ezek szerint brikettje válogatja... Én 2 fajtát használtam már, tapasztalatok alapján mondtam, amit mondtam, megismétlem most is, minimális hamu keletkezett belőle! Ha rosszabb minőségűt fogtál ki, akkor nyilván az alapján tudsz véleményt alkotni;)
Az előttem válaszolót nem ismételném meg, de a "hamuképződés nulla" se igaz. Minden fának egyik jellemző adata a hamutartalom, az a fabrikettnél se lehet más. Sőt, ha abból indulok ki, hogy a fabrikett a fafeldolgozás melléktermékeiből készül, akkor kéreg valamivel több is lehet benne, az pedig több hamut jelent fajlagosan. Az lehet, hogy tökéletesebben ég, és ezért hamun kívül nem keletkezik más szilárd égéstermék. Én tüzeltem olyan brikettel, hogy leégés után majdnem ugyanúgy nézett ki, mint előtte, egyben maradt a maradék, még kicsit hízott is.
Egyébként az emlegetett árak esetében valóban megérheti, különösen mert a vizes fa más bajt is csinálhat, nemcsak gazdaságossági kérdés.
Mi használunk, bár csak ritkán! 2 félét is vettünk: egy hosszab, henger alakút, és az alap szögleteset 1-1 mázsát... Oda kell figyelni, mert a fűtőértéke többszöröse, mint a tűzifáé, mindenképpen kevesebb mennyiséget kell használni, de amúgy nagyon fasza! Gyorsan gyullad, jól ég, sokáig izzik, a hamuképződése pedig gyakorlatilag nulla... Nem mondom, hogy jobban megéri anyagilag, mint a tűzifa, de ha nincs kedved/időd vesződni az utóbbival, alkalmanként jól tud jönni!
arról volt szó, hogy ytong lesz, megfelelően elhelyezett szellőzőkkel/szervíznyílásokkal... ezt én is sarkalatos pontnak érzem, hogy a kellő helyen legyenek, hogy a szükséges helyekhez jól hozzá lehessen férni, ne legyen később gond.
vagy milyen szétszedhető megoldás van? gipszkartonból? nem tudom, az valahogy annyira nem szimpatikus nekem a kandalló környékén...
A békebeli öntvény vaskályhák majd egy méter magasak voltak, a kályhacsövön a füst haladt, nem a láng vége.
Jó lenne látni, miként működne egy samottbélésű kályha magas tűztérrel, annak tetejében csövekkel, amelyeken át a kályhában a levegő áthaladva felmelegszik.
nem hülyegyerek a zuram, vasból is bármit megépít, akkor ytongból is csak összejön... muszáj lesz, mert nekünk karácsonyig még ki is kell festetni, ami itt van, gondolhatod, kéményszétverés, kandallócsövezés, romokban heverünk:s :D
A,okor ide érkeztem a topic a 8700 körül állt. 3 hónap kelett mig végig olvastam. Igaz, tél volt, készültem a nyári építésre a 10600 körül már állt is a szörnyecském...burkolva. Ha tényleg meg akarjátok csinálni, segitünk. Nem nagy dolog---ha az emberfia nem kancsal...((
Azt persze nem tudom megítélni, hogy szakértőnek számítok-e, bár vizsgabizottságban már többször voltam.
"Ez a fűtőfelület? Nem kellene ezt nagyobbra csinálni, több szintesre, mint egyes kazánoknál?"
Akkora felületet kell csinálni, amekkora hatékonyan el tudja vonni az adott hőmennyiséget. A többszintesség akadálya egy kandalló esetében, hogy nincs tisztító ajtó (Illetve láttam már olyan kisipari tűzteret amin van, de elég "érdekesen" néz ki beépítés után...).
Nem kellene magasabb tűzteret készíteni, hogy a lángok teteje, vége ne a kéményben végződjön?
De igen. Sok esetben, magasabbat kell(ene) készíteni. Márkanév és típus nélkül (mielőtt elkezdenének itt ostorozni, hogy a konkurenciát blamálom): A közelmúltban feltett ide valaki egy képet egy vízteresről, és írta, hogy kifüstöl. Ennek persze számos oka lehet(!). Az viszont elgondolkodtató, hogy ennél a készüléknél az ajtónyílás felső éle és a füstkilépés között alig van magasságbeli eltérés.
Azért, hogy a lángok vége ne a kéménybe végződjön különféle lágterelőket is építenek be a gyártók.
Azoknak a kék lángoknak a látványát azért irígylem...
azért annyira ne irigyeld, mert ha így ég, akkor azonnal lecsökken a vízhőfok, nyilván nem is tölti úgy a puffert... úgyhogy a mozi kedvéért szoktunk ilyet csinálni vele, de amúgy jobb, ha erősebben ég.
hát, másképp lesz majd minden, ha egyszer végre eljutunk odáig, hogy burkolat is lesz a kandallón... ha túl sokáig tart ez az időhúzás, még a végén úgy megszokjuk ezt az "ipari monstrumot" itt, hogy le se burkoljuk:D
amúgy tényleg sokszor inkább a tüzet nézzük, mint a tv-t:))
valaki tarthatna nekünk gyorstalpalót kandallóburkolásból, nagyon úgy néz ki, hogy kénytelenek leszünk megcsinálni sk, ha karácsonyra nem akarunk így maradni... már a mikulás is a nyakunkon, burkolat meg sehol:s :((((
Mi a véleményetek a fabrikett használatáról? A közeli tüzépen a méteres akácot 2700-ért kínálták, a 10kg brikettet 420-ért. Azt már tudom, hogy az akác vizesen is "jól" ég. De vajon jobb e a brikett hatásfoka annyival, hogy beleszámítva a plusz munkát ami az akáccal jár, megérje megvenni?
sur5al-nek.... igaz, hogy nem igazán tudom, mit kellett volna, de lőttem párat:))
faszéngyárat nem kritizálni:D, tegnap még raktam rá, mielőtt elmentem aludni, hadd töltse a puffert minél tovább... és nyilván korán le lett fojtva.. de hogy én nem vártam rá, hogy fokozatosan vegyem el tőle a levegőt, inkább mentem aludni:))
Tüzelőeszköze válogatja, nekem pl. a max. 30 cm kerületű, 25 cm hosszú fa az ideális.
Ez egy viszonylag szűk tűzterű 8 kW kályha, ezt a méretet szereti.
A barkácsáruházas kalodás fákat én még 2-be/3-ba hasítanám, ha azt vettem volna.
Ezért a 10 m3-es fatárolómat cakk-pakk 60-70 munkaóra volt megtölteni (méteres rönk állapottól kiindulva a végső takarításig), de az van benne, ami nekem kell.
2 hétvége ment rá + a hétköznapok meló után, estig. Altatni nem kellett, de a mozgás sosem árt. A tüzifa 2x izzasztja meg az embert :))
Én leginkább a 35-40cm átmérőjű, 25cm vastag tárcsáknak örülnék :) Abból 2 ejszakára, és reggel még parázslik. Reggel és délután rá még egyet egytet és meg is van a nap :)
Cserépkályhánál (egyébként a legtöbb általam olvasott oldalon is ez áll) egy töltettel kell fűteni. Tehát tele rakod, úgy hogy alulra raksz kettőt, kissé távolabb egymástól, majd erre keresztbe a többit, s az alsó kettő közötti részbe rakod a gyujtóst. Így begyujtod. Ha már abszolút semmi láng, kicsi kék sincs, akkor lezárod. A huzattal közben lehet játszani, az ideális, ha minél kevésbé tombol a tűz, mert hiába cs. kályha, akkor is a varjakat fűtöd. Teljesen lefojtani amíg ég nem szabad, a co miatt. Folyamatosan se szabad rakni, mert hamar "kiég" tönkremegy.
"Látszik, hogy nem tüzeltél még egy rendes kandallóba...)))"
Volt már cserépkályha, tábortűz, számtalan pásztortűz, grillezés meg vegyeskazán, stb - most meg van kályha - de a kandalló eddig valóban kimaradt az életemből.
Mivel egyre jobban utálom, hogy az Ohrán nem látom a tüzet (csak az alját), valószínűleg jövőre átváltok valami nagyobb ablakosra - na azon már be fog férni vastagabb fa is.
"van már parázságy akkor kivülre egy 20....25 cm átmérőjü kugli,"
Az Ohra kályha (levél)bedobó nyílása mindösze 13 cm magas, szóval nálam ekkora lehet a csúcs-kugli.
"..de nem kellene ebből a rakásból a legtöbb fát még két részre hasítani?.."
Látszik, hogy nem tüzeltél még egy rendes kandallóba...)))
Nekem ennél vastagabbra van hagyva, ha van már parázságy akkor kivülre egy 20....25 cm átmérőjü kugli, acca 40..45 cm hosszú.. belőlre egy vékonyabb../ami oda befér , acca 10..12 cm átmérőjü/ majd rá /belölröl, hogy nehogy kigördüljön, az alsóhoz hasonló darab../jól elszórakozik 80-10 órát/..!
ha nem fer be, muszaj szethasogatsd. de ahhoz hogy ne pokoltuze uzemmodban menjen, az a jo ha 3-5 darab nagy fa van bent. ha ebbol befer 3-5, akkor az ugy jo.
Technikai tanácsra lenne szükségem, illetve segítségre, cserépkályha fűtésével kapcsolatban... Van egy kb 2.5 x 2 méteres, 2 párkányos cserépkályhánk, kis oldalsó kiülővel... 2 ajtós, a tűztér kb 60x60-as lehet, alatta rostély... Mindez egy kb 40 nm-es nappaliban!
A felfűtésével kapcsolatban vannak homályos foltok a fellelhető információk alapján. Ugyanis az egyik helyen azt írják egyszerre pakoljam rá a napi mennyiséget, a másik helyen azt, hogy 5-7 kilónál ne égjen ben több egyszerre... Egyszer azt olvasom, hogy 2 óra alatt, intenzíven kell leégnie, máshol 3-4 óra alatt, hogy ne legyen hirtelen túlterhelve a kályha... A felfűtéshez a kályha mérete miatt kb 13-15 kiló fát használok, ez lényegében egy tele pakolt fáskosár... Lezárás után a kinti hőmérséklettől függően 2-3 fokot emelkedik a nappali hőmérséklete.
A begyújtás menete így néz ki esténként: berakok egy gúlában 2-3 marék venyigét, arra 6-8 db gyújtóst, arra pedig néhány közepes méretű hasábot, és alágyújtok egy önbegyújtó kockával.
A felső, üveg ajtó résnyire nyitva, az alsó kb 2 ujjnyira, így hallhatóan is nagyon jó kis huzat van bent. Amikor már elég jó lánggal ég az első kupac, mennek rá a kb 15 centi átmérőjű kb 30-35 centi hosszú hasábok, egyszerre 2-3 darab, és ez még kb 2x megismétlődik, így lényegében a 15 kiló fával ~ 3 óra alatt felfűtöm a kályhát a megfelelő hőmérsékeltre... Bár ennek a nagysága sem tiszta számomra, gyakorlatilag az ajtó feletti második csempesor ilyenkor már kb csak 1 másodpercig érinthető kézzel... Az utolsó 2 nagyobb hasábból maradó parazsat lezárom, olyan 21 óra magasságában, másnap reggel 6kor még bőven kellemesen meleg, enyhén forró a kályha, este 6-ra pedig még langyos... A napi 2 begyújtást a munkámból adódan képtelen vagyok abszolválni, így ebből kéne kihoznom a maximumot...
Mit csinálok jól/rosszul, illetve mit lenne célszerű máshogy csinálni?
épp tegnap mondtam a zuramnak, hogy túl vastagra hagyta a bekészített adagot, legalábbis a javát, de mondta, hogy olyan gancsos, hogy lepattan a fejsze róla, képtelenség elhasítani.
"ha legalább a hazaiak kezén lenne a tároló, de valakik azt is eladták az idegeneknek."
Szerintem már az építésekor lehetett tudni,hogy ez előbb-utóbb "véletlenül" idegenek kezére kerül,
hiszen így van ez mindennel, amivel sok pénzt lehet keresni.
Ha esetleg kiderülne időközben mégsem jó üzlet, akkor az állam majd visszavásárolja (a mi pénzüklből) ötször annyiért (lásd Malév és sokan mások).
Asszem már csak a termőföld maradt, ha azt is sikerül idegen kézre játszani, csak akkor lesz vége a (mesterségesen fenntartott) gazdasági válságnak mgyarországon, addig nem.
Na csakhogy:) Már annyiszor megidéztelek a turbós Suprával, meg kellett, hogy jelenjél.:DDD
Bár egy ekkora ökörséggel? Úgy értem a tűz által elfogyasztott oxigénből ugye CO2 és vízgőz lesz. Ezt lehet a végletekig tisztítani, de CO2-ből O2-t csinálni csak a növények képesek, ami lakáson belül nem túl eredményes ugye. A CO2-től meg vígan megfullad a lakó.
Ez valami zugbekötés volt? Úgy értem hivatalosan nem volt üzembe helyezve nyilván.
azt bírom benne amúgy (azon kívül, hogy szép tiszta az ajtóüveg:D), hogy amikor újra rá kell rakni, akkor az ajtót simán sarkig ki lehet tárni, kényelmesen lehet pakolászni, mert semmi szag nem jön belőle ki... a kiskályhánál azért igyekeztem minél kisebb ajtónyitással és minél gyorsabban túllenni ezen a részen.
Ja igen, pont ez a rész. Hogyan van megoldva a hamutálca/tűzrács/ajtó illesztés. Szóval arról a részről érdekelne néhány fotó, amin látszanak az érdekes részletek, hátha legközelebb majd máshogy csinálom (viszonylag jó lett amúgy).
Volt erről már itt vita régebben itt ezen a fórumon a "gyakorló háziasszonyok" és a "kémia szakkör" között, akkor sem sikerült meggyőzni őket. Szerintem most sem fog sikerülni. Szerintük a gaz szolgálgtató átveri őket, "hígítja a gázt", de nem értik meg, hogy az a technológia amivel lehetséges lenne, lényegesen többe kerülne mint a lehetséges "nyereség".
" Akkor most keressük meg az a láthatatlan üzemet ahol a 78.125 db legnagyobb kapacitásu nitrogénelőállitó készülék bujik meg ami szükséges ahhoz, hogy 50%-át előállitsa a hidegebb napok csucsfelhasználásának, és ahol minden alkalmazott az élete végéig dolgozik garantáltan kirugásmentesen és olyan fizetésért, hogy még véletlen se legyen érdeke elmesélni a történetet a Célpontnak, és a hely olyan eldugott, hogy senkinek nem tűnik fel az a hanghatás ami óránkét 1.562.500m3 levegő beszívásával jár"
Bauhausos. Nagyon praktikus, szeretem, de már az első alkalommal megbicsaklott a lábainál. Ismerős lakatos megerősítette, azóta nincs vele baj, de csak egyenes, ( sík) kemény terepen használható.
Nagyon gyorsan és gazdaságosan lehet vele dolgozni.
Az X27 kb 25, max 30 cm átméröig ( tölgy) jó. De ott nagyon. Afölött kell a nagyobb súlyú, kevés az a 2 kg. Nálam legalábbis.
Dolmárfan már kicsit öregszik. / Ne sértődj meg! :) /
Én egyedül vágtam háromba délután fél háromtól este fél kilencig az 5 erdei köb tölgyet úgy, hogy hasítatlanul rendbe raktam. ( Sajnos kellett a hely, hogy be tudjunk állni a kocsival.. )
Majd egy másik nap délután leborít, hasít és visszarak. Így kb 5 erdei köbnél 50.000 Ft-al kisebb a költség, mintha kalodás lenne. Kettő délután alatt. Az a kis fittnesz meg elkél. :)
Nem tudok róla, hogy higítanák, viszont égéshője, energiatartalma szerint osztályozzák, szabvány szerint.
Véleményem szerint a szarabbat adják drágábban. És még csak pancsolni sem kell. Meg mindenféle készenléti, meg lófütty tudja milyen díjakat számolnak fel.
A mostani gázszámlánk 4.200 Ft volt, amiből a tényleges fogyasztás 1.100 Ft, a többi készenléti díj. Így is lehet "lopni". Méghozzá legálisan.
Tuéladonképpen "földgáz" nevű gáz nem létezik, ami ilyen néven jön a csövön az egy gázkeverék, aminek (állítólag) 97 százaléka metán. Namármost a maradék 3 százalék nem számyt, metánból meg csak egy fajta létezik :)
Persze mi van, ha a keverékből nem 98,5 százalék az éghető gázok (metán+prpán+bután+etán) és nem 1,5 százalék az éghetetlen gázok (széndioxid+nitrogén) aránya?
"hogy tudom leellenőrizni, hogy ami nálam jön annyi-e mint a számlán?"
A gáz hőtartalmát elméletileg egyszerű vízmelegítéssel is meg lehetne mérni, de pontos méréshez olyan vízmelegítő készülék kellene, ami az ÖSSZES hőt a víznek adja át (tehát semmi mást nem melegít fel a vizen kívül - pl a konyha levegőjét), ilyen viszont csak laboratóriumokban fordul elő.
a fát ingyen szerzed? mert akkor ideje egy Salgó sparheltbe is beruházni és vigye a szolgáltató a gázcsövét a kerten kívülre :) én még fürödtem fatüzelésű melegvíztárolóból is. egy újabb ötlet :)
Érdelkődni szetenék hogy lehet e egy 100as kéménybe 120 vagy 150es fa tütelésű kandallót kályhát bekötni illetve milyen gonddal jár ez mennyire és mit befolyásol? Köszönöm!
Általában a leggagyibb kandallókban is van a lángok fölött egy lángterelő lemez, tehát nem a kéménybe megy ki egyből a láng... Ráadásul a legtöbb gyári kandallóban nem samott van hanem vermikulit. Az enyém nem gyári kandalló hanem SK, abba inkább 4 cm-es samottot tettem, tartja is a meleget rendesen :)
és azért, mert szar a user ablaka, képtelenség felforralni egy fazék vizet?
ja, hogy annyira xar, hogy hiába fűtesz a drága gázzal, mégis olyan q... hideg van bent, hogy már fel sem akar forrni? vagy ablaküveg sincs benne... de náluk minden rendben van, persze.
most olvastam a tigaz honlapján, hogy mi a baj, szar az ablaka a juzernek, vagy, kurva hideg van kint, vagy szar a cirkója, vagy télen hidegebb viz jön a csapből ezért tart tovább a főzés. a gáz az a jó higgyük el, azért mert ők mondták.
Itthon 28-36 MJ közötti a fűtőérték, de állítólag azonos településen csak +-5%-ot változhat.
https://www.tigaz.hu/ugyfelszolgalat/futoertek
Ez alapján felénk gyengébb a gáz: 30MJ-os, télen 29,5 alá is megy :(
Tavaly télen amikor nálunk 29,4 MJ volt 40km-el arrébb már a 34,7MJ ugyanabban az időszakban.
Normál égőn 3 óra alatt forr fel egy kondér káposztaleves, palacsintát, burgonyát is problémás sütni. Szerencsére tudunk ágyúval lőni verébre: a 3soros 4kW-os WOK égő maxon hajtva már alkalmas palacsintasütésre.
Bizony nem lehet variálni, ill. csökkenteni a fűtő értéket.
Ez egy városi legend.
Buta öregasszonyokat persze meg lehet etetni ilyen mesével. Csökken a gáz fűtőértéke ? Mondják évről évre kevesebb a húsz év alatt akkor már a nullához kellene közelítenie.
"A gázos ismerősöm szerint nem lehet variálni a gázminőségen központilag."
Azt mondja meg valaki, hogy mi az az anyag, amivel érdemes lehet higítani a földgázt?
Tehát mi az, ami olcsóbb nála
és nem levegő, mert a földgáz 97 százaléka metán, ami levegővel keveredve robbanó elegyet alkot, tehát ha levegővel higítanák a földgázt, akkor bámikor felrobbanhatnának a gázcsövek a falakon és az utcák alatt.
Mi a nitrogén és a széndioxid ára manapság köbméterenként?
szerintem is rosszabb, bár én csak azt vettem észre hogy több a fogyasztott köbméter minde évebn 2005 től.
de a kollégám azt mondja hogy náluk a pnelben hétvégén szarabb a gáz, mert mindenki akkor főz, ha néha csütörtökön vagy pénteken megfőzi a felelsége a húslevest, fél órával hamarabb kész van mint 7végén.
Gázról lenne szó és ahogy olvasom itt vannak nálam jelentősen okosabb emberek...
Szóval más is észrevette e hogy a vezetéses gáz fűtőértéke változik? Néha egy fél óra is kell a teafőzőnek. A gázos ismerősöm szerint nem lehet variálni a gázminőségen központilag. Háát nem tudom, én már magamnak sem hiszek.
Ami a legérdekesebb, hogy nagyjából a fejünk közelében van a gázóra- ahálószoba külső falán. Rendszeresen hallok egy kattano hangot este 11 óra körül-inkább utánna. Az egész cső felerősíti a hangot. Mi lehet az? Olyankor tolják a "híg" gázt, hogy egész éjjel pörögjön a konvektor? Lassan mindegy lesz, mert vettünk egy kandallókályhát, és sikerült beüzemelni is. Azóta csak őrlángon megy minden konvektor. Lehet ide is betör a gázkommandó... Nem baj majd Lili felmászik a lábszárukon.-)
Ezzel csak az a baj, hogy az az 1,3 W/m2K nem biztos hogy igaz. Szerintem kisebb az a szám.
Pl. én 10 évig villanykályhákkal fűtöttem. A fűtött tér külső felülete 240 m2 volt.
E számítás szerint :
4800 h x 15 K x 1.3 W/m2 K x 240 m2 = 22464 kWóra , a valóságban pedig csak 15 000 kWóra volt az éves átlag.
Pedig ha belegondolok a 4800 óra valamivel több is volt 210 napot fűtöttünk, az pedig 5020 óra.
Ezzel számolva 23500 kWó lenne, de ha azt veszem hogy a 240m2 ből 15 m2 nálam az ablak és ajtók + a filtráció, akkor annak a az 1.3 nak kell még kisebb értéknek lenni.
Mindegy , nálam ez mérési eredmény.
Csak annyit hogy az a hővezetési tényező szerintem kisebb.
Hogy mennyi ? Hát vátozó, mivel egy falszerkezet nem homogén. Az egyszerűség kedvéért a födémet és a külső falat azonosnak vettem.
A falszerekezet nálam 40 cm -es téglafal vakolva ( 38 -as fal ) és fafödém 32 cm.-rel.
Nálam szeptembertől mostanáig 100m3 gázt ment el HMVre (2 fő) és egy kis fűtésre (reggel 1 órát, este 2 órát megy négy radiátor).
Eddig csak esténként gyújtottam be, de néhány napja tényleg itt a tél. Mostmár akár egész nap tudok tüzelni. Biztatom is az asszonyt, hogy most süssön a sütőben, ne nyáron.
szívesen, de nem emiatt írtam:) nem találkoztam vele pár napja és nem is írt, de ma mondta, hogy elküldte neked, amit rábíztam... amit nekem is egy ismerős mesélt:D
Megkaptam tegnap, illedelmesen meg is köszöntem, és most itt is, még illedelmesebben.
Nem tudom magamba tartani, hogy ilyen furfangos megoldásra csak nő képes, soha nem jutott volna eszembe ilyen konspiráció , ha agyon vertek volna akkor sem :)
HMV-re elment átlag 7 ezer havonta, az ha 6 hónap fűtéssel számolunk, 42 ezer Ft mínusz évente, nem tudom, hogy jött ki nálad a 20 ezer?
de ez csak a rendszer "egy része", hogy van benne hmv is, nem is lehet ezt így külön kiragadni, mert amin nagyobbat lehet spórolni, az a fűtés, a gázfűtéshez képest.
és nagyban belejátszott, hogy mi is szeretjük a tűz látványát...
nem vagyunk krőzus, de inkább erre költöttük el, minthogy kiszórjuk az ablakon... egyszer visszahozza az árát.
"- Azon falfelületed hővezetése, ahova (a gázcső miatt) nem került hőszigetelés, kb 1,3 W/m2K. Ez a mértékegység azt jelenti, hogy 1 m2 felületen 1 fok külső/belső hőmérséklet különbség esetén 1,3 watt hő megy át a falon, tehát 1 óra alatt 1,3 wattóra.
- A fűtési szezon hossza átlag 4800 óra évente.
- A fűtési szezon külső átlaghőmérséklete Magyarországon kb 5 fok.
- Fatüzeléssel spórolósan fűtött ház lakóterének átlaghőmérséklete legyen 20 fok.
- Tehát a fűtési szezon átlagos külső-belső hőmérséklet különbsége 15 fok.
- a gázcső miatt hőszigeteletlenül hagyott össz falfelület legyen 1 m2
4800 óra x 15 fok x 1,3 watt x 1 m2 = 93600 wattóra = 94 kilowattóra"
Általában jobbak szoktak lenni a számításaid. A hőhíd hatást nem vetted figyelembe. Akkor lenne jó a számítás, ha a hőt csak az a vékony 5-10 cm falmetszet szállítaná a külső szigeteletlen részhez.
Szerintem a végeredmény megduplázása alsóhangon is reális.
Ne érezd kötekedésnek, ettől még igazán jól forgatod csípőből számológépet!