Az ALDI-ban vettem bella instant élesztőt ami 1/2 kg liszthez való /7 / Gr. Kimértem pont 1/2 kg lisztet hozzá, de nem kelt meg rendesen, kicsi szerencsétlen kenyér lett belőle, pedig ideje is lett volna, mert TK. programot állítottam. A csomagon az áll: minőségét megőrzi, 2013 03 10.
Tegnap este megint a Te kefíres kenyered volt a gépben. Most már sokadszorra sütöm, mert annyira finom! Csak ezért szoktam kefírt vásárolni, illetve még emargit honlapján van egy sajtos kenyér, ahhoz is szoktam tenni, nagyon jól bevált mindkettőhöz :)
Az áramszünethez meg annyit, hogy nálunk tényleg nem tartott sokáig, de azért örültem, hogy folytatta a programot :))) Remélem, nem nagyon lesz 5 percen túli áramszünet, vagy legalábbis nem akkor, ha a gépben pont van kenyér. Sajnos nálunk elég gyakran van, még vihar sem kell hozzá :(, de eddig még sikerült elkerülni.
Egyszerűség kedvéért másolok a korábbi hozzászólásaimból:
Típustól függően, 5-20 perc áramszünet alatt még nem felejti el a programot, mert egy benne lévő kondenzátor egy ideig még tárol annyi töltést, ami a vezérlőprocesszor táplálásához elegendő.
Ha az áramszünet sütés közben történt és már törlődött a program, utána el lehet indítani a csak sütőprogramot. Mást nem is enged ilyenkor, mert érzékeli a forró sütőteret és hibajelzést ad.
Az enyémnél, ha törölni szeretném a programot, a Start gombot kell nyomva tartani, míg besípol, akkor lehet előlről kezdeni. Ez téves beállítás esetén lehet hasznos, vagy ha esetleg azt akarom, hogy jobban dagassza át, és emiatt szeretnék visszatérni a program elejére.
De mindebből adódóan a kelesztési fázisban lévő anyagot is meg lehet még menteni áramszünet esetén, csak dagasztást akkor már nem szabad indítani, kizárólag sütést, azt is a megfelelő időpontban, vagyis a kelesztés megbecsült végeztével.
Csak nem akármeddig, mint írtam korábban is. Könnyű ellenőrizni, csak el kell indítani a gépet üresen, de nem alap-programon. Bármit át lehet állítani, súlyt vagy barnítást, ez már mindegy.
Utána áramtalanítani, 5 perc múlva visszadugni.
Az enyém például 5 percig még nem felejt, folytatja a programot, de 6 perc után már törlődik, vagyis alapra áll.
Sziasztok! Múltkor téma volt, hogy áramszünet esetén mit csinál a gép. Na, nálunk pár perce volt, köszönhetően a viharnak. Csak rövid ideig tartott ugyan, de a gép ott folytatta, ahol abbahagyta. ;-)
Aki többször (vagy mindennap) süt a héten, tényleg jó ötlet előre összekészíteni... de a lisztbe előre bekevert só, így érintkezik az élesztővel, "ezek" ketten pedig nem csípik egymást:-) Bár lehet, hogy ha a teljes lisztmennyiségben van elkeverve az a kevés só, akkor a sónak nincs elég "érintkezési felülete", hogy "kioltsa" az élesztőt.
A víz hőmérséklete - a használati szerint - akkor jó, ha az ujjad a vízbe téve, azt érzed, hogy a víz hűvös, ha túl hidegnek találja valaki, javasolják, hogy hagyja a konyhában kb. 1 órát és így szobahőmérsékletűre melegszik. Javaslatok között szerepel még a lágy víz ... bár azt írják, hogy a kemény vízből is tökéletes kenyeret süt a gép:-) Egyébként is a gép pl. az alapprogramon - mérettől függően - 17-20 percen át előmelegítést végez, szóval, ha csak nem jéghideg, vagy forró vizet tett valaki véletlenül az üstbe, akkor a víz hőmérséklete, nem oszt, nem szoroz. Inkább a liszt és az élesztő, esetleg a mennyiségi arányok, vagy a gép műszaki hibája, esetleg nem jól záródó ajtaja a hibás a nem megfelelő kenyérért. Egy jól működő gép mindig pontosan ugyanúgy végzi a "feladatát", tehát a hozzávalókat kell hibáztatni, ha valami nem jó :-)) Mi csak extrém esetben hibázhatunk, pl. ahogy én, akkor, amikor kihagytam a keverőlapátokat:-D
15 dkg teljes kiőrlésű és 45 dkg sima (akciós fajta) liszthez + evőkanál sikérhez 3,6 dl folyadékot teszek + összesen egy evőkanálnyi ecet-olaj keveréket. Teljes kiőrlésű programon sütöm, ami a gépemen 3 óra 40 perc. 4-5 g friss élesztőt morzsolok el a tetején levő liszttel.
5-6 adagra való lisztet sót, sikért köménymagot zacskókba előre kimérek, az mindig azonos.
Ami változik nálam, és indolhatja az eltérő kenyér magasságot és sűrűséget, a liszt minősége, a folyadék hőmérséklete, és az élesztő minősége/frissesége.
Kipróbáltam blaze73 receptjét, reggel 6h-ra sült ki.Magasabb lett mint az utóbbi időben készült kenyereim, az üst felső szintjét elérte a teteje.Nekem nem jött fel az ablakig, de a gépek sem egyformák. Az enyém Silver Crest /LIDL s / 2 lapátos gép. Új, bontatlan csomagolású bio TK lisztet, és BL-80-ast használtam. Köszi a receptet, legközelebb 5dk-val kevesebb TK t teszek bele, akkor biztos magasabb lesz, de én már ezzel is elégedett vagyok. Ezek szerint a lisztkeverékeim nem voltak megfelelők.
Igen, én is ilyesmire gyanakszom, a kenyérsütőgép végülis egy totál zárt tér, más mint egy szimpla keverőtálas dagasztóm ahol a külső hőmérséklet, a huzat stb.stb. is sokat befolyásolhat - gondolom ...
Ez a kenyérsütőgépnél nem igazán számít, legalábbis én így tapasztaltam. A víz mennyiségét, én speciel akkor sem szoktam változtatni, amikor csak winnys BL-55-ös lisztem van itthon, s ezt keverem a teljes kiőrlésű rozsliszttel:-)
A használatikban az szerepel, hogy egy evőkanállal tegyünk még hozzá, ha száraz lenne a tészta ... vagy valami ilyesmi...
.ETNA. hozzászólás: 4./ túl sok a víz - ez Nálad nem áll meg, mert az 560 g liszthez a 320 ml víz éppen jó
Ez nem biztos. Ugyanis írja, hogy lisztet váltott, a BL 80-ast cserélte le(kényszerűségből) sima-és réteslisztre. Ami a BL 80-ashoz pont jó vízmennyiség volt, az nem lesz jó a az említett lisztekhez. Gyakorlatból tudom, hogy ha sorrendet akarnék felállítani a liszt szemcsenagyságában, akkor a BL 80-as a púderesebb, utána a sima liszt, majd a rétesliszt következne. A nagyobb szemcse nehezebben veszi fel a vizet, szóval szerintem egy gondolattal(10-20 ml) több vizet kellenne hozzátenni, talán száraz a tésztája, szakad. Így viszont a sikérszálak nem tudnak megdagadni, nem kel meg rendesen. De az is lehet, hogy jó ugyanaz a vízmennyiség, csak hosszabb ideig kellene keleszteni.
Egy olyan példa jutott eszembe, hogy ugyanolyan kupac sóderhez és homokhoz ugyanannyi vizet öntünk. Míg a sóderból elfolyik a víz, a homok felveszi.
Én pl. a jénait kizsírozás után sima liszttel szórom meg, a BL-80-as nem jó hozzá, beletapad. A rétesliszt megint nem jó, mert leszalad róla.
Egy járható út lehet, hogy amikor gurul a szekér(szépek a kenyerek), akkor dagasztás után néhányszor kiveszed az üstből, átforgatod a kezeddel, kicsit meghúzod a tésztát, ha szépen nyúlik, nem szakad, akkor ezt az állagot megjegyzed. Liszt váltásnál ugyanezt megteszed és rögtön látod a különbséget...nem sima a felülete, szakad stb. Ilyenkor korrigálsz: vagy plusz vizet teszel hozzá és újra dagasztod, vagy tovább keleszted...mondjuk azt nem tudom, hogy a gépeknél milyen lehetőség van program kihagyásra, egy további kelesztésnél.
Van még egy biztosnak mondható "teszt" a tészta állagának megállapítására. Ha finoman belenyomod az ujjad és visszarugózik, akkor még nem kelt meg. Ha úgy marad az ujjnyom, akkor megkelt(vigyázat, túlkelésnél ugyanezt produkálja).
Szerdán vettem egy zsák BL 80-ast, augusztus közepéig jó. A fél éves liszt lehet, hogy már húzós...vagy nagyon tuti száraz, hűvös helyen kell ahhoz tárolnod, hogy ne vegye fel a nedvességet.
Szigetszentmiklóson vannak. Kiváló a BL80 kenyérliszt, a BL112 félfehér kenyérliszt és a Graham lisztjük is.
És van 5kg kiszerelés, aki sokat süt nem kell 1 kilós kiszerelésekkel "bajlódni".
Postáznak is egyébként, ha valakinek nagyobb mennyiség kell úgy megéri : Lakosság felé vállalunk postai utánvétes kiszállítást! Az ország bármely részére! Max. 30 kg-ig (28 kg netto) 1770 Ft-os költséggel.
Dehogy is szentségtörés, anno én is néztem néhány bekevert lisztet a boltokban (speciel az ALDI-sat még nem), de az ÖSSZETEVŐK között - sajnos - találtam olyasmit is, amire szerintem nincs szükség egy kenyérben... pláne, ha azért sütöm otthon, hogy egészségesebb kenyeret fogyasszunk.....
Picit talán szentségtörés ilyesmit itt leírni, de én mostanában az ALDI-ban kapható rozsos kenyérkeveréket sütögetem és igen kíválónak tartom. Sajna nem mindíg lehet kapni, de ha éppen van, érdemes többet is beszerezni belőle! :)
Köszönöm a hozzászólásokat, kipróbálom a javasolt receptet is, van is itthon TK-liszt. Valahol azt olvastam, hogy a BL-80 as liszt, a BL-55 és Rétesliszt keverékéből tevődik össze. Az arányokra nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik, hogy 1/3, vagy 1/4 rétesliszt kell a BL-55 be. A magyarázat szerint több sikér van a réteslisztben. Ha viszont több van benne nem kel meg eléggé. /Kérdéses/ Mindent úgy csinálok ahogy leírtátok, talán még arra gondoltam, hogy a Graham liszttem jó féléves, lehet emmiatt romlott a beltartalma.
Korábban itt, vagy a másik fórumon, már foglalkoztunk azzal, hogy sajnos a sima lisztek minősége elég gyatra, szabályosan lutri, hogy ki tudsz-e fogni megfelelő minőségű búzalisztet. A BL-55 pedig ... hát... persze nekem is ebből készülnek a kenyereim, ha nincs itthon éppen kenyérliszt.
Szerintem nincs értelme a réteslisztnek, csináld csak 400 fehérből és 160 grahamból, vagy teljes kiőrlésűből.
A kenyér általában kb. négy ok miatt nem kel meg rendesen a kenyérsütőgépben:
1./ huzatos, nem egyenletes külső hőmérsékletű helyen lévő gép, esetleg rosszul záródó tető (illan a hő)
2./ nem jó minőségű az élesztő (szöknek a gázbubik az élesztőből
3./ nem jó minőségű (kevés benne a glutén... amitől bubisabb lesz az élesztő) a liszt
4./ túl sok a víz - ez Nálad nem áll meg, mert az 560 g liszthez a 320 ml víz éppen jó
Ne használj melegvizet, mert megölheti az élesztőt, a gépben az élesztő soha ne érjen a vízhez, a só ne legyen az élesztő közelében. Ha friss élesztőből csinálod, próbáld ki esetleg azt, hogy meleg helyen, egy csészében kb. másfél-két ujjnyi cukrostejben megfuttatod az élesztőt és így öntöd bele a lisztben készített kis "fészekbe".
Nagyjából ennyi jutott hirtelen eszembe, még az ugrott most be, hogy esetleg próbáld a teljes kiőrlésű progival, mert az tovább dagasztja a tésztát.