Kipalackoztam a csoki stoutot. Egyenlőre ez a neve, majd kitalálok neki valamit. Lement 1,012-re. Kiindulás 1,052 volt. Most 8g/l cukrot adtam hozzá. 5l-t hordóba tettem, a dugója többször használható. Kíváncsi vagyok milyen lesz!
Az igen! Száznál többre nem saccoltam a hazai sörkészítők számát. Mondjuk az ezer megrendelés nem 1000 ember, de azért lehet több száz. Gondoljatok bele, ha annyian lennénk itt a fórumon, vagy ennyi ember eljönne egy találkozóra családostól.
Bár ennek leginkább te örülhetsz Olasz, mert akik eddig a Brouwlandtól rendeltek, megtudják hogy itt vagy te, valószínű, hogy felkeresnek.
Megpróbálom mégegyszer leírni,,,, ( csak finomabban )
Tavasszal kezdtem az otthoni sörfőzéshez szükséges alapanyagok árusításáta szlovák cégemmel. (szlovákiában az otthoni sörfőzés legális tevékenység)
Az elmúlt alig néhány hónap alatt , már több mint kétszázan vásároltak nálam sör alapanyagot.
A tapasztalatom,az ,hogy a vásárlóim zöme nem aktív itt a fórumon, sőt olyan is akad köztük,aki még nem is hallott a fórum létezéséröl, pedig évek óta főz otthon sört.
A Brouwland vezetőivel, nagyon jó lett a kapcsolatom.
Elmondásuk szerint évente , ezer felett van a Magyarországi címekről történő megrendelések száma.
A tapasztalataik az , hogy a magyarországi vásárlók, általában, az igényesebb dolgokat vásárolják
Amikor megtudták tőlem, hogy nálunk a sörfőzés illegális tevékenség, nem akarták elhinni.
Amikor elmontam nekik, hogy pálinkát főzni pedig szabad, nagyon meglepődtek. Egyszerűen nem értették.
Úgy tudták hogy az otthoni sörfőzés, az Unió minden országában,több, kevesebb megkötéssel, de engedélyezett.
Tudja fene... Belgiumban a levegőben vannak a baktériumok, ott ugye spontán erjedéssel készülnek ezek a sörök. Azok maguktól leállnak egy bizonyos szintű savanyúság felett, ha jól tudom. Próbáld ki egyszer, hogy nem teszel bele élesztőt, hátha úgy is leerjed a söröd.:) Ki tudja mi van az érdi levegőben...:)
Ha tudnád, hogy egyesek mit küzdenek, hogy savanyú sört csináljanak...:)) Állítólag az IPA után a savanyúsör lesz a következő divat.
Azt elhiszem, hogy jólesik a nagy melegben. Eszembe jutottak egyik nap a söreid, savanykásak voltak, de a savanyúság megállt egy szinten, nem ecetesedtek be teljesen. Bár azok több mint egy évesek voltak, azok frissen is savanyúak voltak? Elvileg valamilyen ecetsav baktérium, lactobacillus okozza a savanyúságot. Tudatosan úgy csinálják, hogy a máslás után nem teszik oda forralni, hanem beoltják a sörlevet ecetsav baktériummal (pl a malátalisztben is sok van) és megvárják amíg 10-15 óra alatt megsavanyodik. Ha elérték a kívánt savanyúságot, akkor forralják ami kiöli az ecetsav baktériumot, tehát nem savanyodik tovább.
Ja és találtam egy spéci dupla falu edényt az expressben,40,000.- ért plussz áfa! Csak az a baj, hogy hatalmas Átmérő 70, magasság 90 centi! Ennyiért nygon jó lenne, de ez már nem kisüzemi főzés-:))) Kb 300 literes!
Itt vagyok, csendben figyelek-:))) És persze fözök rendesen!Sikerült, nem tudom hogyan-:))) olyan savanyút csinálnom de most a nagy melegben nagyon jólesik! Lehet, hogy az élesztő csinálta?
Azt is el kellene mondani, hogy más úniós és únión kívüli országokban is lehet, akkor itt miért nem? Ezek szerint ott jobban érvényesül a demokrácia? Ezek szerint itt még önkényuralom van? Vagy egyszerűen ne hasonlítsuk magunkat más országok állampolgáraihoz és vezetőihez? ÉN nem érzem rosszabb embernek magam!
Esetleg azt is fel lehetne hozni, hogy csak úgy első nekifutásra egy Magyar is nyert a szlovák versenyen. Igaz kénytelenek vagyunk illegalitásban végezni szeretett tevékenységünket. Sőt, esetleg még elvándorlásra is kényszerülünk, hogy a hobbinkat végezhessük. Na azért azt mégsem, mert igaz magyarok vagyunk, aki szereti a hazáját! Szóval, ha mi szeretjük a hazánkat, Ő is szerethetne minket annyira, hogy enged minket sört főzni.
Sejtettem én, hogy nem fognak nekünk örülni... Viszont a szeptemberi találkozó remek lehetőség, hogy meghívjunk kisüzemieket vagy egyéb fontos embereket. Ennél jobb alkalom nincs, hogy személyes kapcsolatokat építsünk és megmutassuk másoknak miről is szól a dolog.
Helyesen alíg pár 10 ember. Az inkább az 50-100 közötti számot jelenti nálam :).
De abban igazad van, hogy ne feledkezzünk meg a konzervesekről. Ellentétes információk jelentek meg itt a fórumon is a konzerv legalitását illetően. Szóval tegyünk ki egy közleményt, hogy minden egyesületet támogató sörrel bármiféle kapcsolatot ápoló személy jelentkezését várjuk :D.