Keresés

Részletes keresés

minimal Creative Commons License 2007.04.12 0 0 126

Amugy a maori faluval arra celoztam, hogy a tradicioik kb. az unnepnapokon elnek...

 

Nomeg nehogy azt hidd, hogy pl. Paraguay olyan de luxe volt! :o)

Előzmény: W.L. (122)
minimal Creative Commons License 2007.04.12 0 0 125

Azert meg info lehetne rola, a Hold sem az a turistas hely, megis talalsz rola ezt-azt. Es nem szallasra gondoltam, foldrajz, emberek, stb.. :o)

 

Nem talaltam tul purtinak, csak inkabb nem satraztunk ott. Minek a szemetben es a budosben satrazni, ha epp nem muszaj? :o)

 

Hiaba riogatsz, nem ijedek meg az ilyenektol. :oP

Előzmény: W.L. (122)
W.L. Creative Commons License 2007.04.12 0 0 124

Engem érdekel - végre még egy hozzászóló! :-)

Efetét is beleszámoltam, de pont Ambrym volt a negyedik (illetve időrendben a második).

Előzmény: kossza (123)
kossza Creative Commons License 2007.04.12 0 0 123
Par oraja boldog tulajdonosa vagyok egy Vanuatuba szolo repjegynek, s bar ez tudom senkit nem erdekel, csak rem jolesett leirni:) W.L., Te a negy szigetbe Efatet is beleszamoltad, vagy elmentel Ambrymra?
W.L. Creative Commons License 2007.04.11 0 0 122

Neten kutakodás: Hát látszik, hogy neked még mindig más elképzeléseid vannak arról, milyen is egy "érintetlen" sziget, mint nekem! ;-)

Come on, Vanuatu nem CK! :P

Ha már minden szigetén lenne neten foglalható/leinformálható szállás, akkor nem lenne az, ami.

Kíváncsi leszek, milyennek fogod találni, ha ilyen elvárások után végül valóban eljutsz oda! Nehogy végül "túl" érintetlen legyen... mondtam már hogy ott a falvakban gyakran nincs villany, folyóvíz, viszont lehetnek bolhák/rágcsálók a házakban? ;-) Disznók szinte garantálva!

Tehát ha te a maori falvakat is túl "putrinak" találtad... hát, talán mégis jobb lenne Francia Polinéziánál maradni!

Előzmény: minimal (120)
W.L. Creative Commons License 2007.04.11 0 0 121

A fűszoknyás kép a VT-on szerintem nem Futuna hanem Pentecost.

Amúgy a régi LP-ben több info van a szigetről.

Előzmény: minimal (120)
minimal Creative Commons License 2007.04.11 0 0 120
Előzmény: W.L. (118)
minimal Creative Commons License 2007.04.11 0 0 119

En ugyan ott nem voltam! :o)

 

A Waitangi napon nem is tudom merre voltam, talan Auckland-ben...

 

Ha mar homar, es polinez tanc, en a legjobbat pont Aitutaki piacan lattam egy kampanymusor kereteben. Sot, meg en is tancoltam az egyik helyi lannyal, valamint ingyen ettunk. :o)

Előzmény: W.L. (118)
W.L. Creative Commons License 2007.04.11 0 0 118

Semmi "kultúrfalu"!

Ez a Waitangi Napon készült, ahol pár ezer maorira jutott talán egy-kétszáz turista... A "kultúrfalut" (vagy a rotoruai "marae visiteket") meghagytam neked! :P

Előzmény: minimal (117)
minimal Creative Commons License 2007.04.11 0 0 117

Ja hat igen, a Maorik polinezek. :o)

 

A fotok hol keszultek, abban a kultur "faluban"? Kar, hogy nem fotoztam a Nothland-i putri Maori telepulesen. Autoroncsok, locitrom, szemet, utcan ulo gyerekek... Ugy kevredtunk oda, hogy vadkempingre alkalmas helyet kerestunk... :o)

Előzmény: W.L. (115)
W.L. Creative Commons License 2007.04.11 0 0 116
Ha nem akkor itt egy súgó
Előzmény: W.L. (115)
W.L. Creative Commons License 2007.04.11 0 0 115
Nem egyértelmű a fotókból?
Előzmény: minimal (114)
minimal Creative Commons License 2007.04.11 0 0 114

"Még röviden visszatérnék Polinézia téged meg nem nyert déli csücskére."

 

Az melyik is? :o)

Előzmény: W.L. (113)
W.L. Creative Commons License 2007.04.10 0 0 113

Még röviden visszatérnék Polinézia téged meg nem nyert déli csücskére.

Én ott láttam mind Óceánia legjobb múzeumát, mind a legjobb hagyományos polinéz fesztivált is! Sajna a digitális gépem akkor még gyógyulgatott a niuei elázásból, ezért csak diázni tudtam, ami így szkenelve nem túl ragyogó:

 

 

minimal Creative Commons License 2007.04.10 0 0 112

De, Uj-Guinea nagyon vonzo, csakhat nagyon feszegeti a kereteket! Szerintem 4 het sem tul sok oda... Oceaniat illetoen meg valahogy mindig jobban vonzottak a kisebb szigetek.

 

Ertem amit mondasz, csakhat ezeket ugye egy iroasztal mogul allapitjak meg az MTA-ban. En neha herotot tudok kapni a fonetikus irastol, bar ketsegtelenul igazad van abban, hogy orszagneveknel szigorubb az ember.

Előzmény: W.L. (110)
W.L. Creative Commons License 2007.04.10 0 0 111

Na tessék, az Új-Guinea kérdésemet megelőzted a válasszal!

Egyébként ha van pénzed, nem nehéz bejutni a "sűrűjébe", repülők mindenfelé elvihetnek. Még a hegyek közé illetve kis szigetekre is, köszönhetően a misszionáriusoknak. Persze a legérdekesebb falvak/hegyerk-völgyek  további túrázást igényelnek onnan, ahova egy kisrepülő még le tud tenni.

A táj lélegzetelállító - az a sziget egy páratlan csoda a világon, mind érintetlenségét, mind különleges élővilágának gazdagságát tekintve. Én összesen a két oldalán kb. 9 hónapot töltöttem, és még csak a felszínét karcolgathattam... 

Pár személyes tapasztalatom/tippem, ha még nem leltél volna rájuk:

http://utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=9&file=1081784192

http://members.virtualtourist.com/m/2e789/667/

http://members.virtualtourist.com/m/tt/81514/#TL

 

Na az osztrák/német megművelt tájaktől meg én nem vagyok elájulva. Az nekem borzasztóan steril! De hát kinek a pap, kinek a papné...

 

Polinéziát illetőleg meg azért ne felejtsd el, hogy a dús vegetáció nem mindig azonos a természetessel - lásd korábbi megjegyzésedet az új-zélandi erdőkről.

Előzmény: minimal (109)
W.L. Creative Commons License 2007.04.10 0 0 110

Rossz a hasonlat, mert azoknak az országoknak a magyar neve is Chile illetve Új-Zéland (de nem New/Új-Zealand!). Ha bizonytalan vagy a magyar nyelvű országneveket illetőleg, szerezz be egy atlaszt!

Amúgy meg azokat a magyar neveket nem én találtam ki... ;-)

 

Na, hogy visszakanyarítsam a hozzászólást az eredeti téma irányába, itt van újra a Wikipédia lista az óceániai országokról, magyar neveikkel:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ausztr%C3%A1lia_%C3%A9s_%C3%93ce%C3%A1nia_orsz%C3%A1gai

 

Más: Új-Guinea sosem vonzott? Mondjuk oda a 3 hét tényleg kevés lenne...

Előzmény: minimal (108)
minimal Creative Commons License 2007.04.10 0 0 109

"Egy nyugati országba utazva én alapból számítok rá, hogy a táj nagyrészt megművelt területből áll. Attól még lehet szép, és bizony nekem az új-zélandi megművelt tájak is sokkal szebbnek tűntek, mint mondjuk a legtöbb érintetlen sivatag a Közel-Keleten vagy akár a mi pusztánk! ;-)"

 

Latod nekem nem igy van. Patagoniaban is csomo birkalegelo van, de az valahogy jobban tetszett a taj vegtelensege miatt. NZ-n viszont uvolt a fold kizsakmanyolasa, foldcsuszamlasok stb. joval gyakoribbak ott. Mert ha voltam olyan helyen, ahol hasznositatlan irtasok vannak, hat az ilyen - a teruletek donto tobbsege nincs megmuvelve, csak rideg allattartas van. Buszkek a "zoldsegukre", de szerintem pl. az osztrakoktol is sokat tanulhatnanak az erdokezelest illetoen. Patagonia Andok feloli resze teli van erdovel meg ott is, ahol nincs nemzeti park... amugy volt errol egy nagyon jo kiallitas a Te Papa muzeumban.

 

"Egyébként a tájak még az óceániai szigeteken is csak az eldugottabb helyeken "érintetlenek". Tahitin pl. már alig van állítólag természetesen vegetáció (pl. azok az idilli kókuszpálmás tengerpartok sem természetesek), és Polinézia nagy részében (beleértve Fidzsit és Új-Zélandot is) már több betelepített madarat látni, mint őshonost.

Na ebből a szempontból is jobban áll még Melanézia nagy része, mondjuk Új-Kaledónia kivételével.

Ha ilyen szempontból "minél érintetlenebb" szigetekre/tájakra vágysz, akkor Új-Guinea (mindkét fele) a nyerő, alighanem világviszonylatban."

 

Ez azert nem igaz. Tahiti nagyon be volt felhosodve, ezert arrol nem mondanek velemnyt, de akar Moorea-n is dus vegetacio volt, nem ebszelve Huahine-rol. Rarotonga nagy resze is meg erdo, csupan a sziget kulso resze van beepitve es megmuvelve. Van is egy nagyon szep turautvonal del-eszak iranyban, amit fel nap alatt kenyelmesen meg lehet csinalni.

 

Uj Ginea nagyon tetszene, de nem sokmindent tudok rola. Ugy hiszem, hogy ott eleg nehez, illetve idoigenyes lehet bejutni a surujebe...

Előzmény: W.L. (107)
minimal Creative Commons License 2007.04.10 0 0 108

Alapvetoen igazat adok, csak annyit jeleztem,  hogy ennyi erovel ugye Csilet is irhatnank. Vagy Uj-Zefoldet. :o)

Előzmény: W.L. (106)
W.L. Creative Commons License 2007.04.10 0 0 107

Egy nyugati országba utazva én alapból számítok rá, hogy a táj nagyrészt megművelt területből áll. Attól még lehet szép, és bizony nekem az új-zélandi megművelt tájak is sokkal szebbnek tűntek, mint mondjuk a legtöbb érintetlen sivatag a Közel-Keleten vagy akár a mi pusztánk! ;-)

 

Egyébként a tájak még az óceániai szigeteken is csak az eldugottabb helyeken "érintetlenek". Tahitin pl. már alig van állítólag természetesen vegetáció (pl. azok az idilli kókuszpálmás tengerpartok sem természetesek), és Polinézia nagy részében (beleértve Fidzsit és Új-Zélandot is) már több betelepített madarat látni, mint őshonost.

Na ebből a szempontból is jobban áll még Melanézia nagy része, mondjuk Új-Kaledónia kivételével.

Ha ilyen szempontból "minél érintetlenebb" szigetekre/tájakra vágysz, akkor Új-Guinea (mindkét fele) a nyerő, alighanem világviszonylatban.

Előzmény: minimal (105)
W.L. Creative Commons License 2007.04.10 0 0 106

De hát ha egyszer magyarul Fidzsi, akkor hadd legyen az.

Nekem meg az tűnik borzasztó sznobizmusnak, amikor magyar szövegekben Fijiről, Micronesiáról, Cook Islandsről, East Timorról, Cairóról, stb írnak! ;-)

 

Emberek neve az más káposzta, azt ugye alapból nem szokás átírni (királyokat kivéve), hacsak nincsenek benne idegen karakterek (kínai, cirill, arab, stb).

Előzmény: minimal (104)
minimal Creative Commons License 2007.04.10 0 0 105

"Ja, az... hát Vanuatu nagy részén még nem kell külön spéci útikönyv ahhoz, hogy erdőt találj! ;-)"

 

Nalatod ez volt a problemam NZ-vel...

 

Amugy majd feltolok Neked nehany kepet a turistas Cook's-rol. :o)

Előzmény: W.L. (103)
minimal Creative Commons License 2007.04.10 0 0 104

Meg nem tudom, megallni nem akarok - ott is a tavolabbi reszek az erdekesek, a repter es kornyeke nem erdekel. Esetleg egyszer kulon elmegyek Fidzsire.

 

Valami biztos van, de nem letkerdes. :o)

 

 P.S. Amugy nekem ez a Fidzsi leirva esetlen. Sosem irom le azt sem, hogy fajl. Valahogy nekem olyan leirni, mintha azt irnam: Ditrojt. :o)

 

A legmokasabbat egy horvat autosujsagban lattam. Pl. az F1 versenyzok neveit is fonetikusan irjak, mint Dzankarlo Fizikela. :o)

Előzmény: W.L. (103)
W.L. Creative Commons License 2007.04.09 0 0 103

Ja, az... hát Vanuatu nagy részén még nem kell külön spéci útikönyv ahhoz, hogy erdőt találj! ;-)

És nincs is olyan útikönyv azt országról.

Futunán én még egy rendesebb tóra sem számítanék - majd fürdőzöl máshol.

Amúgy a fidzsis kombináción gondolkodsz, vagy Ausztrálián át?

Ha az előbbi, akkor ott lenne megállás?

Előzmény: minimal (102)
minimal Creative Commons License 2007.04.09 0 0 102

NZ kapcsán jegyezted meg, hogy így találtál egy szép erdőt. :o)

 

Nem feltétlenül úszom olyan sokat, nem elsőszámú dolog. Ha akad valami kis tó, annak talán még jobban örülök. :o)

Előzmény: W.L. (101)
W.L. Creative Commons License 2007.04.09 0 0 101

Milyen madaras könyv volt jó tip???

 

Szerintem 3 hétbe beleférhet Tanna, Futuna és Santo.

Erre napra lebontott útiteret aligha érdemese tervezni, mert nem naponta rendszeresen megközelíthető hely az egyik, és az, hogy meddig érdemes maradni, attól függ, hogy tetszik. Pl. stradok asszem nem nagyon hemzsegnek Futunán! ;-)

Az emberek Vanuatun mindenhol HIHETETLENÜL barátságosak és vendégszeretőek, azzal tutira semmi gond nem lesz.

Egyébként én is egyetértek azzasl az elvvel, hogy inkább kevesebb szigeten tölteni több időt. Én is csak 4 szigeten voltam Vanuatun az 5 hét alatt, de az nagyon megérte... és legalább van miért visszamenni!

Előzmény: minimal (99)
minimal Creative Commons License 2007.04.09 0 0 100
Kösz, ezeket bemértem már az utazas.com-on, jó infókat találtam!
Előzmény: W.L. (97)
minimal Creative Commons License 2007.04.09 0 0 99

De kár, a kötélen mászás nagyon izgalmas. Biztos vannak még olyan helyek, amik így érhetők el!

 

Inkább kihagynék több helyet, de mondjuk ezt a kis szigetet jobban megismerném, akár 10 napot is eltöltenék ott... nem rohangálnék, mert akkor semmit sem látok igazán. Te mit javasolsz?

Előzmény: W.L. (96)
minimal Creative Commons License 2007.04.09 0 0 98

:o)

 

Igen olvastam róla, hogy egy kicsit más. Pont a speciális felszín, és a falvak elzártsága miatt érdekel. :o)

 

Nekem szerintem az egyel régebbi van meg, amin a "bungy" torony van egy hajóval a háttérben.

 

Sajnos én legközelebb 3 hét múlva leszek itthon, addig viszont simán eldőlhet a dolog, szóval lehet majd bemérem. De inkább valami mást vennék/rendelnék... a madaras könyv jó tipp volt!

Előzmény: W.L. (95)
W.L. Creative Commons License 2007.04.09 0 0 97

Apropó ajánlottam már kedvenc Vanuatu infolapomat?

http://www.positiveearth.org/bungalows/index.htm

Ezen van rengeteg helyiek által üzemeltett kis helyi bungaló az isten háta mögötti szigeteken/falvakban:

http://www.positiveearth.org/bungalows/explorer.htm

De Futunára még ez sem ír semmit, na az pl. egyike azoknak a szigeteknek amik szerintem sokkal érintetlenebbek az északi Cookoknál... OK, nem te lennél ott az első fehér ember, de nem valószínű, hogy belelbotlanál ott más turistákba akiket pont ugyanakkor evett oda a fene!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!