Keresés

Részletes keresés

tarda Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8622

Sziasztok!

Testvérem 38 éves. 3 éve diagnosztizáltak nála súlyos pszichiátriai betegséget, jelenleg 20%-ban munkaképes. Munkahelyét 5 éve vesztette el. Mivel ügyeit egyáltalán nem intézte, rokkantosításról hallani sem akart, anyagilag teljesen ellehetetlenült, így orvosi javaslatra kizáró gondnokság alá helyezték, hogy legalább valaki tudjon helyette intézkedni. Az ügy úgy elhúzódott a gyámhatóságon és a bíróságon, hogy mikorra a csökkent munkaképességűek ellátására az igényt benyújtotta a gondnok, elutasították az 1095 biztosított nap hiányában. Most 6-án beadtuk újra de már kiszámoltam, hogy a 15 év alatt szükséges 3650 napból is hiányzik 250 mivel a rendszeres szoc. segélyt és rendelkezésre állási támogatást nem számítják bele a bizt. jogviszonyba. Viszont én úgy gondolom, hogy ha mostantól számítva kb. 1,5 év bizt.jogviszonya lenne még, akkor 1.5 év múlva -ha újra beadnánk- akkor megkaphatná az ellátást. Kérdésem az, hogy szerintetek milyen támogatást vehet igénybe a munkáltató, aki vállalná testvérem foglalkoztatását. Az utóbbi 3 évben nem volt regisztrált munkanélküli. 

Várom megtisztelő válaszotokat!

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8621

Gida1976 tudsz küldeni egy e-mailt szepkartyam@freemail.hu -ra? Nem találok privát üzenetet és érdeklődnék egészséggel kapcsolatban ezért írok itt később törlöm vagy moderátor teszi ezt majd meg. Köszi

Előzmény: Gida1976 (8546)
mrkovács Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8620

Az előbb roszz helyre ment,elnézést.

 

Ez egy jó kérdés,a régi II., ugye  nem kötelezett felülvizsgálatra ez a tény.Van neki ugye egy soros vizsgálata valamikor amire küldenek meghívót.

 

A Te estedben más a helyzet mert II. végleges vagy , ebből következően nem lehetett soros időpontod - ha én jól tudom - a múltban.

 

Azt hiszem a jelen hatályos törvényben nincsen erre paragrafus. Csak a logikaileg tudom megfogni az pedig úgy néz ki , ha nem fognak hívni akkor nem mész.

 

Hátha olvassa valaki olyan aki hasonló cpiőben jár és tud valami konkrétabbat.

 

 

Előzmény: mickey75 (8614)
mrkovács Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8619

Ez egy jó kérdés,a régi II., ugye  nem kötelezett felülvizsgálatra ez a tény.Van neki ugye egy soros vizsgálata valamikor amire küldenek meghívót.

 

A Te estedben más a helyzet mert II. végleges vagy , ebből következően nem lehetett soros időpontod - ha én jól tudom - a múltban.

 

Azt hiszem a jelen hatályos törvényben nincsen erre paragrafus. Csak a logikaileg tudom megfogni az pedig úgy néz ki , ha nem fognak hívni akkor nem mész.

 

Hátha olvassa valaki olyan aki hasonló cpiőben jár és tud valami konkrétabbat

Előzmény: Törölt nick (8615)
BJszakért Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8618

Na, mentem, jóéjt mindenkinek

BJszakért Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8617

Itt a fórumon sorra szoktam venni az eseteket mindig szakterületemen válaszadáskor, útmutatás nyújtásakor. De elképzelhető, hogy véletlenül átugrom egy-egy ablakot, észre sem veszem, hogy kihagytam valakit, bocsi. De nem is kell nekem mindenre reagálni, én is ember vagyok.

Általában ebben az esetben email is megkeresnek, akinek fontos a válasz. Email tuti mindenkinek válaszolok, hiszen azt megnyitom,stb.jelenleg nincs válasz tartozásom, sokan keresnek, írnak, megtisztelnek, igyekszem egy, max.két napon belül válaszolni, van, akinek egy órán belül, változó és elfoglaltságomtól, családomtól, vendégektől, vidékre utazásomtól,... is függ. Megteszem, amit tudok. Csak egy nő vagyok. :)

 

mickey75

Tehát végleges, volt II.cs. roki nyugdíjas, jelenleg roki ellátásban részesülő vagy, és alacsonyabb összegű fogyatékossági támogatásban (19500Ft+2,4% emelés januártól)

 

A látássérülés jól, objektíve mérhető gépi vizsgálattal is, kimutatható pontosan.

Esetedben a helyedben a súlyosabb fogytámot igényelném inkább (24000Ft+2,4% emelés januártól), mert a jelenlegi fogytámot tuti nem veszítheted el legalábbis az elmondásod alapján, és a súlyosabb jogosultsági feltétel (1998. évi XXVI.tv.): látási fogyatékos, és állapota tartósan vagy véglegesen fennáll, és önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul, és az önkiszolgálási képessége teljesen hiányzik. A 141/2000. Korm.r. értelmében: akinek műtéti gyógyítását a szakorvos nem tartja indokoltnak, mivel a műtéti beavatkozástól állapotjavulás nem várható,

és esetedben igaz lehet, bár nem ismerem az esetet konkrétan, hogy az egyik szemén 5/40, a másik szemén fényérzékelés nincs, vagy a másik szeme hiányzik;

 

Persze a bizottság szakvéleménye döntő, ez alapján hoz határozatot a MÁK, és persze a bizottság dönti el, mennyi időre adja, végleges, vagy hány évre, nos, ez bizonytalan 2012-től. Az újabb felülvizsgálat mizéria rizikóját mindenképpen vállalnod kell.

 

A Rehab Szakig Szervhez is adhatsz be igényt, kérelmet mmk ellátásra, de senki sem garantálja, hogy milyen minősítést kapsz majd, a volt II.cs. roki nyugdíjas, most roki ellátás jelenlegi minősítési kategóriája "D". Ekkor marad jelenlegi ellátásod összege. Minden más esetben változik az összeg.

A súlyosabb "E" minősítés, de a bizottság szakvéleménye alapján, ezt előre neked senki sem garantálja, mi lesz, nem vagyunk jósok. Itt munkaképességet vizsgálnak, amely nem csak egészségi állapot és rehabilitáhatósg minősítése (hanem szakmai munkaképesség, végzettség, képzettség, egyéb munkaerő-piaci helyzet). Tuti, hogy rehabilitálhatónak nem minősítenek, mint vak személyt, szakmailag ez nem alátámasztható. Rokkant személynek szokták minősíteni az ilyen jellegű vak személyt.

Itt is fennáll a veszélye nem csak a minősítés kimenetelének (bár az biztosabb, D vagy E), de a felülvizsgálatra újra időpont adásának is.

Közgyógyot akkor veszíted el, ha nem véleményez a bizottság 30% egészségi állapotot vagy annál kevesebbet.

 

Persze senki (egy ügyvéd sem) tudja garantálni neked az eredményt, hiszen nem látunk bele a szakértői bizottság fejébe, hogyan véleményez.

Az információk alapján mindig az érintett dönt, TE, mit tesz, neki mit érdemes vagy sem.

 

BLM Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8616

Nyugi van   :)   Neked meg szép estét és Jó éjszakát !

Előzmény: Törölt nick (8615)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8615

hát nem éppen, speciel nekem több esetben nem válaszolt (ezért nem haragszom rá!!), de két ismerősömnek se válaszolt. Ettől még nagyon rendes és segítőkész, ami igen ritkaságnak számít. BLM nyugi és szép napot!

Előzmény: BLM (8613)
mickey75 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8614

Köszönöm szépen! És a műtét után, nekjem kell "jelentkeznem" új,komplex felülvizsgálat kérésével a megfelelő helyen....?Vagy hogyan megy ez....? Mert hívni nem fognak, a II. csoport  ( D ? )végleges státuszom miatt....

Előzmény: mrkovács (8612)
BLM Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8613

Tropa Trapper!

 

Ha pontosan utánanézel aki megszólította és kérdést tett fel  a szakértő asszonynak, azoknak Ő vagy a forumon vagy privát üzenetben válaszolt ! 

Előzmény: Törölt nick (8611)
mrkovács Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8612

A közgyógyot nem fogják elvenni hiszen nem a szemedre használt győgyszerekre kapod konkrétan , hanem a szemed miatti II./most már D/ fokozat miatt , amivel más győgyszereket is kiválthatsz.

 

Nagy valószínüséggel visszamínőítés sem lesz , hiszen az elbírálás egy un.  " maschke-féle táblázat " alapján történik és az igen csak pontosan meghatározza a végeredményt.

 

Amennyiben a szemést szakorvos véleménye alapján a " paraméterek " /visus,látószög,,,stb/ , rosszabb értékeket " produkálsz" - akkor van esélye a magasabb fogy.tám.-nak de én erre nem látok sok reményt. Próbáld meg hátha sikerül.

Előzmény: mickey75 (8610)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8611

Tudtommal nincs már olyan, hogy állapotrosszabbodás miatti felülvizsgálat. Itt egy új komplex vizsgálat van és kész, ez alapján döntik el, hogy ki mennyire megváltozott munkaképességű. Új számítások már sokkal rosszabbak és elrettentőek, így lehetséges, hogy rosszabbúl fog járni. Nem véletlen adták azt a nevet, hogy Mengele féle rokkantörvény. Szakértő majd válaszol, igaz nem mindenkinek, de szelektíven válaszolgat ennek-annak. Próba szerencse.

Előzmény: mickey75 (8610)
mickey75 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8610

Szép napot Mindenkinek!Hátha tud nekem valaki segíteni.....38 éves,leszázalékolt rokkantnyugdíjas vagyok....vagyis mostmár rokkantsági ellátásnak hívják....1998 óta végleges, II. csoportos Látássérültségből,ill. velemszületett szembetegségekből kifolyóan....egyik szememre vak,másikon elenyésző, kb. 15%-os látással....65%-os fogyatékossági támogatásban is részesülök....a 2012-ben változott rokkantnyugdíjasok bizonyos rétegére vonatkozó komplex felülvizsgálati visszahívások,engem végleges II. csoportos lévén nem érintettek....alanyi jogon kapom a közgyógy igazolványt is,lévén évtizedek óta a nem látó szememen folyamatos szemészeti gyógyszereket használnom  a másik szemem sem egészséges,csak nem kell gyógyszereket,szemcseppeket használnom rá....a kérdésem: időszerűvé vált a nem látó szemem műtéti eltávolítása....műszemet/szemprotézist fogok kapni...arra vagyok kíváncsi, hogy a műtét után van-e valamilyen teendőm,kell-e jelezni a nyugdíjfolyósítónál,OEP-nél....a végülis kvázi "állapot-rosszabbodást"....hiszen bár nem látó szem volt,most mégis eltávolitják,tehát csonkoló műtéten esek át....elvehetik/elveszik e a közgyógy-igazolványom (hisz az eltávolitott szembe kellett közgyógyos gyógyszereket használnoim - a másaikba nem) Visszaminősíthetnek e komplex felülvizsgálatra beidézvén (hisz a II. csoportos véglegesekhez automatice nem "nyúltak" 2012-ben) III. csoportos rokkanttá - mondván : krónikus szemészeti kezelést innmár nem igénylek...? Értdemes e "kérvényeznem a 80%-os emelt összegű fogyatékossági támogatást a szemeltávolitó műtét után...? Nagyon szépen megköszönném,ha valaki tudna érdemben felvilágosítani!

sz16 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 8608
valerya Creative Commons License 2014.01.08 0 0 8607

Nagyon köszönöm a választ, ez nagyon megnyugtató lenne számomra.

Előzmény: BJszakért (8604)
sz16 Creative Commons License 2014.01.08 0 0 8606
marcsi321 Creative Commons License 2014.01.08 0 0 8605

BJ szakértő! Köszönöm szépen a választ, közben megtudtam, hogy az ügyintézés ideje három hónap. Új lakásba költöztünk, ahol fürdőkád van. A féjem 96%-os rokkant, agyvérzéses beteg, nem tud belelépni. Megkérdeztem hogy akkor most három hónapig büdösödjön? Egy flegma igen volt a válasz. A fogyatékosságit májusban! adtam be, most kapta meg az államkincstár, úgy két hét múlva folyósít. Ha valamilyen módon mégiscsak meg tudom csináltatni saját erőből vagy kölcsönből a fürdőszobát. nem jár az akadálymentesítési. Ez a helyzet ma Magyarországon.

Előzmény: BJszakért (8597)
BJszakért Creative Commons License 2014.01.08 0 0 8604

valérya

Ha visszamenőleg megállapítják a rokkantsági ellátást, akkor úgy vélem a 1993. évi III.tv. értelmében nem kell visszafizetni a már folyósított ápolási díjat arra az időtartamra. A szociális törvényben a jogosulatlanul felvett ellátás megtérítési szabályainál csak abban az esetben kell visszafizetni, ha jogalap nélkül vette fel az ápolási díjat és rosszhiszeműen, felrőható okból, és ebben az esetben is méltányosságot gyakorolhat a jegyző vagy képviselő testület.

De ha Ön a rokkantsági ellátás határozat megérkezésekor (ekkor tudomására jutott) bejelentési kötelezettségének eleget tesz Önkormányzatnál a roki ellátásról, akkor itt semmiféle rosszhiszeműség nincs, az önkormányzatnak kellene bizonyítani ezt, amit nem tudna, hiszen Ön, amikor tudomást szerzett a határozat megérkezésével bejelentette azt. Tehát a törvény értelmében nincs ápolási díj visszafizetési kötelezettsége ebben az esetben.

 

marijancsi Creative Commons License 2014.01.08 0 0 8603

http://nrszh.kormany.hu/ugyfeltajekoztatok

fennt vannak a friss infók !

jobb oldalt lehet választani a megnyitandók között

valerya Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8602

Köszönöm a választ. Lenne még egy kérdésem: jelenlg ápolási díjat kapok a fiam után. Ha visszamenőleg megállapítják a rokkantsági járadékot, akkor vissza kell-e arra az időtartamra fizetnem az ápolásit.?

Előzmény: BJszakért (8597)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8601
Tiszelt Szakértő !
Szerinted van értelme beadni jogfentartó nyilatkozatot ONYF-nek? Ha történetesen Strasbourgban elmeszelik Magyaro.-t rokkanttörvény miatt, akkor az mindenkire vonatkozni fog? Aki nem ad be ilyen nyilatkozatot, azok pofára esnek? Tudom, hogy nem vagy jogász, de kíváncsi vagyok a véleményedre.
Üdv.
BJszakért Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8600

Florian

OK. ápolási díjjal kapcsolatos tájékoztatást (megállapítás, meszüntetés, jogosultság,...szabályai) honlapomon itt találod a honlapomon lévő jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett: http://www.versenykepesseg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=473

 

BLM

mindegy, hogy melyikkel járt volna jobban (ilyen kérdések feleslegesek, ez olyan, mint a mi lett volna, ha....Egyszerűen a jelenben kell megtenni azt a legjobb tudásunk szerint, amit tenni tudunk, és nem filozofálni azon, amit megtettünk, vagy nem tettünk, mert a műlt elmúlt, a jövő még nem létezik, élj a jelenben), mert elmúlt 2013. december, és nem is kívánja (vagy nem tudja) keresőtevékenységet nem folytat jogi feltételét teljesíteni, csak mint írtad jan.közepén. Amikor a feltételek fennállnak, akkor megállapítható az ellátás, akkor igényelheti. Ennyi.

Nyugalmas estét

 

Florian57 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8599

Tisztelt BJ szakértő!

 

Nyilvánosan is megköszönöm segítségét,. Elindítottuk a kislányom  ápolása  miatt a kiemelt ápolási díj igénylését a feleségem számára.

A végeredményről beszámolok.

BLM Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8598

Tisztelt Bj Szakért!

 

Az ismerősőm zárkozott, én se láttam a paprjait,kézéből ki nem adná.

 

Minden feltételnek megfelel csak annak nem,,hogy munkaviszonyban  van.Elmondása alapján a téppénzét és a mnkaviszonyát megtudta volna szüntetni 2013 decemberben,de valaki rábeszélte, hogy meritse ki a táppénz lehetőséget ezért 2014.01.15-vel szünteti meg. A kérdés melyik megszűnéssel járt volna jobban ?

 

köszönöm válaszát.

Előzmény: BJszakért (8597)
BJszakért Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8597

Tehát sorjában válaszolok:

 

valerya

C2 minősítéssel rokkantsági ellátásban részesül, kérdezi, jár-e utazási igazolvány. Nem. Mert a C2 minősítési kategóriának nem 30% az egészségi állapota vagy kevesebb, aki részesülhetne rokkantsági ellátottként utazási kedvezményben és közgyógyra is éppen ezért nem jogosult. Csak a C2-nél súlyosabb minősítésűek kaphatnak kedvezményt (röviden). (Hivatkozás: 1993. évi III.tv.)

C2 rokkant személy még rehab kártyát, foglalkoztatást elősegítő kértyára sem jogosult, mert nem rehabilitálható. (Hivatkozás: 2011. évi CXCI.tv.)

Sajnálom, én csak tájékoztatok, a döntéshozók hozzák a törvényeket, mindenki más végrehajt. 

Utazási kedvezményről bővebben itt a honlapom végén a jognyilatkozat tiszteletben tartása melllett:

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=475

 

Pötyi87

Elég zavaros, amit írt, hogy 2010-ben öek 64% rokkantsági nyugdíjat III.cs-t kapott, de fellebbezett, másodfok helyben hagyta. Miért fellebbezett? Miért utasították el, ha elutasították? Majd nem állapították meg rokkantsági ellátást később. Mi volt az indoklásban?

Ilyen elmondás alapján nem lehet pontos tájékoztatást adni. Ezért szoktam a határozatot kérni, mert abból pontosan megismerem a tényeket, amely alapján korrekt tájékoztatást adhatok.

Hagyjuk, elmúlt, ezzel már nem tudunk mit kezdeni.

 

Kérdésére válaszolva, bármikor kérhet (nem kell állapotrosszabbodásra hivatkozni 2012. januártól) 2011. évi CXCI.tv. (Mmtv) 26/A § értelmében felülvizsgálatot.

 

marcsi321

akadálymentesítési támogatás ideje és ügyintézési módja:

először is a jogosultságot kell megszerezni: aki közlekedési képességében súlyosan akadályozottnak minősít a 102/2011. Korm.r. értelmében a bizottság, az jogosult, vagy, ha emelt csp-je van saját jogon vagy ha fogyatékossági támogatásban részesül.

 

Utóbbi két igazolással rendelkezők máris a hozzájuk legközelebb lévő OTPben a határozattal vagy szakvéleménnyel jelentkezhetnek, ott minden adatlapot, információt megkapnak a lakás akadálymentesítési támogatáshoz.

 

Akinek ez utóbbi kettő igazolás valamelyike nincs, az a lakás akadálymentestéshez a közlekedési képesség vizsgálatát a kormányhivatal (önkormányzat) jegyzőjénél kérheti jelenlegi állapot igazolásával (háziorvosi-, szakorvosi), amelyet továbbít a Rehab Szakig Szervhez a Jegyző, akik szakvéleményt állítanak ki a papírok alapján első fokon, másod fokon bizottsági személyes vizsgálattal is fellebbezés esetén. 

Ha a szakvéleményen szerepel, hogy súlyosan akadályozott közlekedési képességében, akkor ezzel a szakvéleménnyel szintén megjelenik (jogosult) OTP-ben és a továbbiak az ő kompetenciájuk.

 

banyóka 51,

persze, hogy érdemes kérni az öregségi nyugdíjat, egyrészt,

mert nyugdíj, az azzal járó biztonsággal, kedvezményekkel, másrészt

lehet, a gyakorlatomban akik újra számoltatták pár ezer Ft-tal több öregségi nyugdíjat kapnak, mint ha maradt volna a rokkantsági ellátás.

Harmadrészt akkor, amikor már ismeri az érintett a kiszámolt új öregséi ny.összeget, a roki ellátását is ismeri, választhat, dönthet, hogy melyiket kéri, persze figyelembe véve honlapomon írtakat itt9) pontban írtakat a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett:

http://www.versenykepesseg.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=86&Itemid=674

 

BLM,

itt nem az a kérdés, hogy 2013 decemberében vagy 2014-ben kérje a roki ellátást C2 esetén ugye, hiszen írtad, 2013-ban táppénzen volt, tehát nem is kérheti, nem állapítják meg neki, mert a táppénz rendszeres pénzellátás, másrészt nem tudja így megszüntetni munkaviszonyát, és az pedig keresőtevékenység. Egyik sem lehet.

 

Itt egyáltalán a kérdés, hogy jogosult-e az ellátásra az érintett (jogi feltételek fennállnak-e). Te jól tudod, személyesen hozzám forduljon az illető, személyre szabott tájékoztatást adok. Így közvetettetn, áttételesen nem lehet pontos tájékoztatást sem kapni, sem adni.

Várom jelentkezésüket emailomon készséggel, megtisztelnek, mint mindannyian itt.

 

Reméem, mindenkinek válaszoltam, nem hagytam ki senkit, semmit.

Szép napot

sz16 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8596
mithogyan Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8595

Nem vagyok szakértő, de szerintem kérjed a lakhelyed szerinti illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál. Ha minden feltételnek megfelelsz Te legalább már mondhatod, hogy öregségi nyugdíjas lettél és nem ellátott. :-)

Előzmény: banyóka51 (8591)
BLM Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8594

Tisztelt BJ szakért!

 

Ismerősömnek új belépőként  "C2" 50% -os rokkantsági ellátást állapítottak meg 2013 decemberében. A táppénze 2014.janárban lejár.Elutasító határozatot kapot,mivel munkaviszonyban állt. 2013 évben táppénzen volt.2012 évben a bruttó jövedele 140.000,-ft. 2014.01.15-el szüntetik meg a munkaviszonyát.

Kérdésem a következő:Mikor lenne magasabb a roki ellátás összege,ha 2013 decemberben ha megszünteti a munkaviszonyát és kéri az ellátást,vagy 2014 januárjában töténik mind ez?

 

köszönöm a válaszát.

sz16 Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8593
valerya Creative Commons License 2014.01.07 0 0 8592

sziasztok! 

 

Úgy tűnik, hamarosan megkapom a határozatot C2 kategóriáról. mit lehet ehhez igényelni? gondolok ilyenre, hogy közgyógy, utazási, bármi? vagy semmit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!