Üdvözlök mindenkit! Segítséget szeretnék kérni, de előre szólok, nem kinevetni!!! A családi házunknál néhány tő (lugasként művelve) Otelló szőlőt telepítettek szüleim. Miután reám maradt a gondozása, néha nem tudom mikor milyen betegséggel kell megküzdeni, milyen szerrel permetezzem. Mellékelem az ábrát, melyről fogalmam sincs mi támadta meg. Érdekes módon azonos tövön, csak egy ágon vannak a sérült hajtások-levelek. Ha valakinek van ötlete, szivesen venném a segítséget. Köszönöm!
:O valóban; lehetséges. Hajdú E könyve erősen támaszkodik Németh kiadványára forrásként, képek, rajzok is vannak onnan. Elsőre, messziről ránézve összetévesztettem, a Németh féle album is nagyon hasonlóan néz ki.
Hát ez bizony Németh Marci bácsi legendás 3 kötetes Ampelográfiai albuma; és azért legendás, mert se előtte se azóta nem született ilyen alapos és precíz leíró gyűjtemény a bor-, csemege-, direkttermő és alanyfajtákról. (Továbbá vért isznak a könyv antikváriumban fellelhető ritkább köteteiért; feleségem meglepett 1,5 évi várólista után egy antik példánnyal, majd egy ismeretlen az IWIWen támadt rá és ajánlott a példányért cserébe ezt azt... )
:) Nem igazán lehet elolvasni... elküldtem mailben is.
Más: dugózás után hogy lehet megvédeni a parafadugót pl a penészedéstől, illetve van-e valami fontos dolog amire figyelni kell a palackok tárolásánál? A kapszulázás mennyire járható út házilag (mire van szükség hozzá)? Köszi!
Nekem is van kérdésem: júniusban egyik napról a másikra száradt el 3-4 tő Traminim, Szürkebarátom. Van tippetek, mi lehet az oka? Egészségesen fejlődtek, mint a többi.
Más: én is hetente permetezek, mihaszna... egyik napról a másikra jött a peronosz, 2 permetezés közt volt 4 nap!!! Felmerült bennem, hogy mindegy, mivel permetezek, vagy gyengék a szerek, vagy kifejlődott a rezisztencia (bár váltogatom a szereket)
Szia! Nekem volt vagy 50 tő ezerfűrtűm, inkább mennyiséget, mint minőséget adó szőlő.Önmagában nem egy karakteres bor. Az 50 tő adott 200 l daráltat, jó esetben 14-es 16-os cukorfok mellett!! A metszése rémálom - nagyon törik.Kivágtuk. Helyette Chardonnay van. Bár lehet próbálkozni ügyes házasítással, egy savasabb borral talán tud mutatni valamit...
Egy kis segítség és ötlet... A múlt hét hétfőn permeteztem a szőlőt ECLAIR+tohiovit jet rásegítéssel + Basudin + Wuxal + Bio Film. A szőlőn akkor még semmi nyoma nem volt betegségnek. Pénteken már peronoszpóra tünetei megjelentek, már a fürtökön is...Ennyire hatástalan volt az eclair a peronoszpórára? Kombinált szer és hatástalan?
Most még van esélyem megállítani? Mivel érdemes leginkább? Köszönöm előre is...
Tanácsot szeretnék kérni a szaktárasaktól és szaktársnőktől:
kaptam egy ajánlatot a 7végén a közelben 2500 m2 szőlő megvételére. Rendben tartott enyhén lankás délnyugati fekvésü, agyag + barna erdőtalaj 80% ezerfürtú 20% szlanka. A telepítés most 31 éves, magasművelés. Tud valaki valami érdemit az ezerfürtüről? /a szlankát ismerem, semmire nem való, mindenképp kivágom a francba , ha megveszem a területet és furmintal pótlom/
Az interneten a honlapok egymást másolják, a nemesítők és a bejegyzés éve mindenütt előjön meg pár érdektelen adat de semmi érdemi infó, hogy milyen bor lesz belőle illetve mit érdemes tudni a műveléséröl..
Az is érdekes, hogy 1400 hektáron termesztik Magyarországon de az interneten csak egy bort találtam ezerfűrtüből, A Duzsi Tamás Fürtikéjét de azt sem dicsérik. Van valakinek bármi tapasztalata? Nagyon megköszönném. Üdv,
Ha elküldenéd megköszönném!Kérdésedre válaszolva IGEN szeretem a bort!:D De csak mértékkel és csak az igazi jó borokat. A 200 liter elég is lenne és annyi időm amennyit irtál lenne rá.
köszi. akkor gondolom a 7nap érvényes lehet ennél is. ezt a glialkával is csinálják hogy teljesen ugyan olyan hatóanyag tartalommal más néven árusitják.
Az Amistar szőlőben nincs engedélyeztetve, de a hatóanyaga ugyanaz mint a Quadris ami szőlőben is engedélyezett. Nem tudom mi a különbség közöttük, így az ÉVI-t is csak találgatni tudnám.
Érdekes ez az év, Zalában, pláne a szlovén határnál ahol jobbára még több esik mint mint az országban, ez egy átlagosan esős év. Eddig se jég se komoly zivatar, néha szemerkél aztán eláll, süt a nap, aztán másnap megint szemerkél- szóval ahogy ez már errefelé szokása. Az egyetlen kisebb anomália, hogy Március 15-én a szőlő még 20 centis hóban állt.... Azóta, ahogy a nagykönyvben le van írva.
tiszteletem tudna valaki segiteni? szőlőperonoszpórára vajon jó-e az amistar? sokféle peronoszpórát ir,de a szőlőt nem. és ha jó,akkor mennyi lehet az évi.ideje?
Attól függ is mennyire szereted a bort? Ha heti bő félnapot rá tudsz szánni, akár 100 tőke kordonos szőlővel is elbírsz (ha már beállt, 2-3 éves az ültetvény) és lehet kb. 200 liter borod (ha mérsékelten terheled a tőkét, mert fontos aminőség).
Egyébként Abasár község honlapján egy csomó oltványtermelő elérhetőségét megtalálod, van amelyiknél viszonylag részletes leírást is találsz a fajtákról (akár a magnélküli rezisztens fajtákról is). Én magamnak csináltam egy kis gyűjteményt a fajtaleírásokról, ha érdekel elküldöm.
Köszönöm a válaszod (már ha tegeződhetünk :D)! Gondoltam már én is Nerora mert itt is olvastam már róla meg egyéb szakirodalmakban is. Menyi tővel érdemes kezdeni?(amit meggyőzök munka mellett és amit ilyen kevés tudással is művelni tudok)
Hát én olyan rezisztens fajtákat ajánlanék (különösen ha nem akarsz gyakran permetezni), melyek a leggonoszabb két szőlőbetegségre (peronoszpóra, lisztharmat) nem érzékenyek. Kékszőlők közül a Néró ilyen (csemegeszőlő, de elfogadható minőségű rozé bor is készíthető belőle). Ha a rosénál mélyebb vörös színű bort szeretnél, ültess még pár tőke Turánt (a Néróhoz képest egytizednyi mennyiséget). Ez kifejezetten festőszőlő, bár nem rezisztens fajta, de nálam az elmúlt években egy permetezéssel sem lett baja (a darazsak viszont - mint a legtöbb korai érésű fajtát - igen szeretik). A két szőlő egymással azért is jól párosítható, mert mindkettő igen korai érésű (nálam augusztus közepe után fogyasztható).
Örülök hogy találtam egy ilyen fórumot! Teljesen kezdő vagyok a szőlőtermesztés/borászat pályán. Eddig nem sok esélyem volt beletanulni ebbe ,de most lehetőségem van hogy belekóstoljak is ebbe a szép mesterségbe! Kérdezném a rutinosabb termelőket hogy egy teljesen zöldfülűnek mennyi és milyen szőlőfajtával kellene kezdenem?Úgy hogy munka mellett is legyen rá időm. Vörösbor kedvelő vagyok.Olvasgatom a szakirodalmakat de mellette szeretném kikérni az itt jelenlévők véleményét is. Válaszokat előre is köszönöm!
A 3 évvel ezelőtt kísérletképpen ültetett néhány tőke blauburger az idén teremni fog. A jelek szerint az összes vörös tőke közül ez a fajta állt ellen a legjobban az idei viszontagságoknak. (nem fagyott el, jól kötődött stb.) Ha van valakinek tapasztalata a belőle készült borról kérem tegye közzé. Kedvező esetben erre cserélném le a többi érzékenyebb fajtát.