Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.16 0 1 2299

Szia! több oka is van. Kettő ami valószínű. Kicsi a kaptár két családnak.vagyis Az NB 24.-es be 1 anya dolgozzon.

6-18.-as keret elrendezéssel. A kettő közt fix anyarács legyen. A másik,hogy a családjaid erősen rajzós hajlamúak,bár ilyen kis kaptárban ezt nehéz meg mondani. Egy termelő család 10-12 NB kereten telel. Ami akácra durván a 3 szorosára dagad.Inkább kicsit többre.

Remélem tudtam segíteni.

 Üdv

Előzmény: Laszlomehesz (2298)
Laszlomehesz Creative Commons License 2015.05.16 0 0 2298

Sziasztok!


Egy olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy nagy boconádi 24 es kaptárban két család méhem 2 hét leforgása alatt 4x  egyik 5x a másik család rajzott ki. Figyeltük a plusz anyabölcsőket is és 4 db családból 15 családom lett. 
Az igazi problémám az lenne, hogy azóta is a két család mindig kirajzik a környező fákra.
A kérdésem, hogy mi ennek az oka és mit lehet ellene tenni.

Válaszokat előre is köszönöm!

FvT Creative Commons License 2015.05.16 0 0 2297

Én ilyen kesztyűt szoktam használni .

 

http://bolthely.hu/munkaruhazati/id/381543_Novatril_ketszer__kezhaton_is_martott_kek_nitril_9638-40_es

 

de ezen az oldalon nagyon sokféle termék van, kesztyűk is, amik jól jönnek méhészeti szempontból .

 

 

De nekem ezt a kétszer mártottat , soha nem szúrták még át . És viszonylag jól simul az ujjakra, nem olyan otromba, jól lehet vele dolgozni.

Ja .és ötszáz forint körüliek.

Innen rendeltem overált is, párszáz pénzért .

 

Igaz nagyon kezdő méhkedvelő vagyok, de van egy olyan érzésem, hogy sokszor a méhészeti termékek kicsit elrugaszkodottak, picit lehúzás szaga van......

 

 

Előzmény: kacagógerle (2295)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.16 0 0 2296

Szia! El kell,hogy keserítselek.A méhek nem félnek.Amikor támadni kell támadnak.Lejjebb már leírtuk,hogyan lehet csökkenteni a méh szúrások számát.

A támadó hajlam, ez is egy tulajdonság.Erre is szelektálunk.Vagyis amelyik túl mérges annak az anyját le váltjuk.

Olyan 2 hónap az futási idő.Repce után azért miden család sokkal szelídebb lesz.

Kezdő koromban ecetet használtam ere.Szúrás tán ecetes vízzel mostam meg az  pontot,ahol megszúrt.állítólag a méh méreg illatát csökkenti.Valami hatása azért van.

A másik tényező a méhész viselkedése. Nyugodtan kell dolgozni velük.Kapkodás nincs,lassú határozott mozdulatokkal kell a mérges családokat kezelni.Rétegesen öltözködve.Sose,vagy alig izzadj.Tisztán lehetőleg parfümök nélkül menj a méhesbe.A ruha se ililatozzon ami rajtad van.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (2295)
kacagógerle Creative Commons License 2015.05.15 0 0 2295

Sziasztok!

Vásároltam egy kimondottan méhész kesztyűt, ami a csuklóig valódi bőr, felette a könyékig pedig lenvászon, gumis véggel. Sajnos átszúrják a méhek, és mikor végzek az átvizsgálással, több száz fullánk található rajta, és ebből kb. 10 db. vagy több simán átszúr rajta.
Van valami amivel be lehetne kenni a kesztyű bőr részét, ami elriasztaná a méheket? Valami zsír vagy olajszerűség ami elriasztja őket a kezemről. 

Köszönöm!

Előzmény: Jam Clerk (2294)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.05.12 0 0 2294

Errefelé évek óta nincs repce, és szerintem nem is várható, a 10-15 kaptárammal meg nem tudom, van-e értelme fölkerekedni csak emiatt. Ha jövő tavasszal is hasonló mennyiséget gyűjtenek gyümölcsről meg erről-arról, mint amennyit idén tudtam pörgetni, akkor talán fölösleges is a hurcolkodás. Nem szeretnék egy ideig vándorolni, ha nem létkérdés, előbb legyen pár év tapasztalatom.

Akácot egy kilométeren belül láttam, ott van egyben 5 hektár, meg van pár fasor-facsoport mindenfelé, az szerintem elég egy ideig :)

A napraforgó is - ha van -, akkor ott lesz szinte a kaptárak szájában (egy kilométeren belül).

A 9 darab "egységes" család közül az egyikben még mindig az anyaváltással küszködnek, de ahogy láttam, az egyik anyabölcső már szinte fölfeslett, 1-2 nap, és kibújik. Holnap estefelé megint megnézem, hogy áll. Már jó lenne, ha az is dolgozna, mert népesség ugyan akad a kaptárban, de fiasítás sehol /persze ez akác idején eredményezheti azt is, hogy inkább a kereteket verik tele mézzel, és el lehet tőlük szedni egy részét :) /.

Előzmény: Kempingez (2292)
Kempingez Creative Commons License 2015.05.12 0 0 2293

De ha minden igaz, ma indulok az akácra. A tervezetthez képest egy napot csúszunk, technikai okok miatt. Zárlat miatt új vándortanya kellett, plussz  kiment a hengerfej tömítése. 

Kempingez Creative Commons License 2015.05.12 0 0 2292

A környéket te ismerheted, a méhek saját tapasztalatom alapján max 2,5-3 km sugarú körben hordanak még érdemlegesen. Ezt főleg repce, és napraforgó esetén.( Akácra mindíg az erdő közepébe pakolok, a  rövid virágzás hatékony kihasználása miatt.) 

Repcére érdemes vándorolni is, mert az első jelentős hordás, felpörgeti a méheket. A piacon is egyre keresettebb a méze. Gyógyhatása miatt is. Szeretik mert természetes krémméz. 

Előzmény: Jam Clerk (2291)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.05.11 0 0 2291

Látótávolságon belül nem találkoztam repcével, szóval olyan túl sok nem kerülhetett bele, és bolondok se voltak kaptárbontáskor (kivéve persze amikor szeles időben nyúltam közéjük, de akkor sem volt vészes). A legelső üveg, amit rögtön a pörgetőből csurgattam tele, viszonylag tiszta, és nem látszik rajta, hogy kristályosodni akarna, de a későbbiek közül némelyik üveg alján már látni ezt-azt, amire esetleg ráfoghatnám, hogy szemcsék, de jellemzően nem tisztultak ki azok sem (mármint nem átlátszó a méz, hanem inkább opálos). Egyelőre ez inkább "árokparti vegyes virágméz" néven fut :)

Előzmény: Kempingez (2289)
FvT Creative Commons License 2015.05.11 0 0 2290

Ez nem a 24-es ?

Előzmény: madar86 (2277)
Kempingez Creative Commons License 2015.05.11 0 0 2289

Repcét pergettél? Az már a második, harmadik napon be fog húzni, kristályosodni.

Előzmény: Jam Clerk (2287)
madar86 Creative Commons License 2015.05.11 0 0 2288

Lehet egy kérdésem?

Mikor rajzanak és az anya potrohája össze megy olyankor átfér az anyarácson?

Jam Clerk Creative Commons License 2015.05.11 0 0 2287

Kiüvegeztem a mézet, és hát ez minden volt, csak nem kráter :)

Inkább, mint a Snickers-reklámban látott mézszerű valami (karamell?), amit a tetejére tornyoznak a csoki előtt :)

Végül nem lett elég az otthon lévő üvegmennyiség, 34 kilónál is több lett a vége.

A 9 családból, amelyek már Egységesen vannak, olyan 3-4 családra tippelem, hogy akácon telehordhatnak 1-2 fiókot (mármint összesen), de ha megismétlik azt a teljesítményt, amit most adtak, nekem már az is bőven elég. A lényeg, hogy szedjék össze magukat rendesen, arra meg az akác talán megfelel :)

Előzmény: Kempingez (2286)
Kempingez Creative Commons License 2015.05.09 0 1 2286

Soha nem kell hogy 100% -osan fedjék a mézet, egyébként százalékban kifejezni nem igazán lehet mert eleve a behordott nekár víztartalma sem egyforma csapadékosabb időben hígabb. Az erős családok hamarabb érlelnek, viszont nagyobb a ráhordás is. A pergetőből kifolyó mézet figyeljétek! Ha tornyosodik a vederben akkor jó, ha csak mély krátert húz a felületbe és löttyen mint a víz, akkor nem jó. 

Az elvételkor, ha vízszintesen tartjátok a keretet, és magától, vagy enyhe rázásra is hull belőle a nektár nem jó. Persze ha ez csak minimális ráhordásból ered akkor még lehet jó. 

Az akácnál kb 20-30 % fedettség esetén, már akár jó is lehet a méz sűrűsége. Napraforgónál már inkább nagyobb része legyen fedett, mint nem.

Szóval sokszor itt még a több évtizedes tapasztalat sem elég. Mert ahány év annyi sz.pás. 

A repce képes hígan is behúzni, majd erjedésnek indulni. 

De refraktométerrel már pontosabb meghatározhatjuk a méz víz tartalmát, ezeket már eléggé jutányosan is meg lehet vásárolni. 

Ha mégis hígat pergetnétek, az első adágnál már észrevenni, főleg ha nem határértéken libeg. Inkább etessétek vissza azt a néhány kilót, és néhány nap múla majd próbálkozzatok.

A beindult mézből csak páleszt lehet(-ne) főzni, de hivatalosan tilos. Pedig szuper sima párlat van belőlle, és nem kerítés szaggató. :-)

abodi72 Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2285

Kipergettem, nem volt éretlen, sőt elég vastag is volt  :)

 

Leráztam rolla a méheket de nem csepegett semmi rolla, ugy hogy nyugodt szivvel pergettem :)

Előzmény: Jam Clerk (2283)
madar86 Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2284

Itt már virágzik az akác párnapja :-) jó az illata.

Jam Clerk Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2283

Azt a tanácsot kaptam, hogy a kaptáron belül vegyek ki 1-2 keretet, és ezen a résen rázzam meg a keretet. Ha nem szóródik szét a nektár az alsó keretsorra, akkor a méz elég érett a kipörgetésre, és nem kell, hogy minden sejt be legyen fedve.

Persze lehet, hogy rosszul mondták, de én ennek megfelelően jártam el. Egyébként sem eladásra szánom, csak "házi használatra", de persze a helycsinálás végett is kellett a pörgetés. Arról nem is beszélve, hogy igen kevés tapasztalatom van :)

 

Előzmény: abodi72 (2282)
abodi72 Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2282

Befedett mézes kereteket pergettéL ?

Nálam az a helyzet , hogy nem merem még kipergetni , mert nincsen befödve a méztérben lévő keretek, de már indul lassan az akác.

Dilemmában vagyok ,hogy mit tegyek, félek , hogyha födetlen a méz, akkor nem teljesen érett :(

 Mit tanácsoltok, mit tegyek ??

Előzmény: Jam Clerk (2281)
Jam Clerk Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2281

Tegnap átböngésztük a csapatot, és a jelek szerint a méheim segítettek egy kicsit a tapasztalatlanságomon, magyarán akkora balhét nem okoztam nekik, amit ne tudnának helyrerakni :)

Sőt, egyelőre úgy néz ki, 4 szaporítást is össze lehet hozni a 9 családból, ezek már külön kaptárban dolgoznak a bölcsők nevelgetésén, azok elvileg jövő hétvégére ki is kelnek. A korábbi két összerakott, gyengébb családban már idei anya mozog, ez mondjuk kellemesen meglepett.

Akácig nemigen kell hozzájuk nyúlni, egy-két apróság van már csak hátra, aztán fejlődhetnek, ahogy csak bírnak. Helyük van, anyjuk is, népesség is... Némi kényszerrel még mézet is tudtam pörgetni tőlük (kb. 15-20 kiló lehet a vége), a családom szerint a mai reggeli - mézes kenyér - finom volt :)

 

Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.09 0 0 2280

Szia! Valószínű az anya kiöregedett.Le akarják váltani.erre utal,a kevés bölcső. a keretek közepén,tetején.

Én úgy csinálná,hogy az anyát el venném egy bölcsővel,3 keret néppel. A maradékot Pontosan ketté venném.

Minden hol csak max két bölcső maradhat.Egy máshoz jó közel. Azért,hogy az elsőnek kikelt anya eltudja rendezni  konkurenciát.De a legbiztonságosabb az egy bölcső hagyása.Ekkor mindenképp meg kell nézni,valóan él e a bölcsőben az anya. A más helyre rakott családokhoz, kell még rázni a 1-2 keretnyi népet,az építő fürtről,és a nyílt fias keretekről. Az új családokat párnapig itatni kell.a mozgás e indulásáig.

 Üdv

Előzmény: henrik1513 (2279)
henrik1513 Creative Commons License 2015.05.08 0 0 2279

Sziasztok! Kedden és ma is megnéztem a méheket, kedden még egy anyabölcső sem volt most pedig körülbelűl nyolc van. Azt figyeltem meg hogy minden bőlcső középen van a keretnek és a legtőbb anyabölcső egy olyan kereten van amin egyáltalán nincs fiasítás. Most az a tervem, hogy ebből a családból kettőt csináljak Tudtok segíteni abban, hogy mi okozta ennek a folyamatnak az elindulását, meg hogy hogyan szedjem szét őket?

Kempingez Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2278

Jobb minta alapján dolgozni, kérj egy üres kaptárt néhány napra kölcsön. De még így is érdemes haladó méhésszel is konzultálni. Mert van néhány  lényeges, és sok "lényegtelen" méret. Amely egyedi igény vagy pusztán gyártási technológiából fakad, és bizonyos határokon belül el lehet térni. Az valójában igaz, hogy a belső méretekre kell ügyelni. De + 1-2 miliméter itt sem számít. Szóval a lényeg, hogy nem kell bútorhoz illő precíz munka a fekvő NB kaptárakhoz.

 

Előzmény: pálinkás-doszi (2276)
madar86 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2277

Előzmény: pálinkás-doszi (2276)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2276

Sziasztok!

Valaki tudna nekem pontos méretekkel szolgálni Nagyboconádi 18-as kaptár belső méreteiről? Egy ács ismerősöm baráti áron készítene kaptárt, csak méretre lenne szüksége!

Előre is köszönöm!

madar86 Creative Commons License 2015.05.07 0 0 2275

 

 

 

Elérték az odu nyilását a méhek ennyire sokan talán még sosem voltak.Éjszakai kép.

 

Kérdésem lesznek e még többen Is?

Ennyi elég lenne e a rajzáshoz?Már mint a hely szűke miatt.Tudom ebből nem következik rajzanak e mostanság.

Építenek e ugy lépet,hogy kiátszik a törzsből?

Lili Gemenczi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 2274

Köszönöm a segítséget :) és amugy igen visszahuzodtak a helyükre

Előzmény: Cirkusz01 (2273)
Cirkusz01 Creative Commons License 2015.05.06 0 1 2273

Szia! Ők tőgyelnek. kicsi a kaptár, a röpnyílás, a fészekben túl meleg van.a fiasításról húzódtak le,mert túl meleg volt  bent. Bővítsd a fészket jócskán, és a kijárót is nyisd amennyire csak lehet. akkor jó ,ha szépen viza húzódtak.

Most már a fészeknek nem kell szűknek lennie. Amennyit takarnak lazán plusz egy keret. 

A jól elhelyezett kaptár az nap,és szél árnyékban van . Amennyiben nem megoldható természetes úton, akkor ki kell alakítani.

 Üdv

Előzmény: Lili Gemenczi (2272)
Lili Gemenczi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 2272

itt a kép valamiért nem volt jó :D

Előzmény: Lili Gemenczi (2271)
Lili Gemenczi Creative Commons License 2015.05.06 0 0 2271

Sziasztok nem rég kezdtem méhészkedni jelenleg 1 családom van. Van egí kis problémám.:c Az pedig a következő: mainap megnétzem a méheket és azt látam h a kaptár nyilásán és a kaptáron tele van méhecskével és ott "bandáztak" ... érdekes módón úgy tűnik mintha össze lennének kapcsólódva és nem mozozg hanem egymás hegyin hátán összevissza..:/ ha valaki tudja a jelenséget, problémát az legyen szíves segíteni vagy azt h mi a teendő.. előre is köszönöm.:)

A kép nem a legjobb de sajnos csak így tudtam lefotózni mivel jön a vihar :|

lukiwaker Creative Commons License 2015.05.05 0 0 2270

Merre felé laksz én a Nyírségbe olyan 8-10 éve volt olyan h 3-szoer pergettünk akác + az első tisztító de azok az idők elmúltak egyébként nem az öreg fák mézelnek a legjobban 17-22-éves korig ezekbe az akácokba van a legtöbb nektár és az sem mind1, hogy sárga vagy fekete (kései akác)  különbség annyi, hogy a fekete akkor nyílik amikor a sárga lement illetve ha kivágod a belseje kissé fekete árnyalatú.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!