A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Megkérdeztem egy barátomat erről. Elmondása szerint úgy hagyta el a cukrot, hogy kifejezetten testes kávékat kezdett inni, azokat is rövidebbre véve a szokásosnál. Később vissza tudott térni lassan a gyümölcsösebb dolgokhoz, de a nagyon savas kávéféleségek kegyvesztetté váltak nála.
Én évekkel ezelőtt szoktam le a presszóhoz használt cukorról, ami - legalábbis nálam - tényleg nem volt gyors és végképp nem tudatos folyamat. Kb. fél évig fele annyi cukorral ittam a kávét, mint korábban, majd egyszerűen jobban ízlett cukor nélkül, amihez azóta sem tértem vissza.
"és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre" Ettől féltem mert ez azt jelenti, hogy igazából nincs válasz a kérdésemre. A pörkölő is mindegy. Jobbnál jobb hazai és külföldi pörkölők termékeit fogyasztottam. A xilit már megvolt. Nagyon fura lett tőle a kávé. Tegnap este rendeltem egy eritrit-sztívia keveréket, kíváncsi vagyok. Egyébként elképesztő, hogy mikre bukkan az ember kínjában: https://napitaptudas.blog.hu/2019/02/03/osi_edesitoszerunk_az_olom A dihidrogén-monoxidról sajnálom, de nem tudok leszokni. Menthetetlen függő vagyok.
Na jó, VBM Domobar Junior és Mazzer Major, de mire mész ezzel? És nem ma kezdtem, tudok espressot készíteni, nem azzal van a baj. Világosból is bár az nem annyira az én világom. 90%-ban közepes pörkölésűeket vettem. Ám teljesen mindegy milyen pörkölésű, egyszerűen nem ízlik az espresso cukor nélkül. Egy cikkben olvastam, hogy ha szépen lassan elkezdem csökkenteni a mennyiséget, egy idő után átáll az ízérzékelésem is. Nem tudom mennyire hihető ez, de erre egyébként sincs idő. Nekem most kellett teljesen leállnom a cukorral.
Én mezei Polisett-et tartok itthon arra ha valaki édesítővel akarja inni a kávét. Valaki ezt ajánlotta még régen és bár én még nem próbáltam ki milyen, senki sem szokott panaszkodni az ízére, de lehet, hogy csak visszafogják magukat. :D
"legyen elég annyi....": Nekem elég annyi, csak így nincs több ötletem. A Xillitet próbáltad? Az biztos, hogy olyant mint a cukor nem fogsz találni, ha lenne akkor azt használná a fél világ, és nem jönnének elő az ilyen kérdések időről időre. Ha esetleg meg tudnál említeni pár helyet, ahol nem ízlett a kávé, illetve legalább annyit, hogy milyen pörkölők kávéit próbáltad otthon kicsit könnyebb dolgunk lenne. A Hausbradndt-tól csodát nem várnék, az sem cukorszerűen édes.
Aszpartám: minden csak mennyiség kérdése, abban biztos lehetsz, hogy ha csak a kávédba használod akkor nem lesz tőle bajod (ha pedig kilószám tolod akkor meg biztosan lesz, de ez igaz a cukorra, a napi 5-6 kávéra is, a dihidrogén monoxidról meg nem is beszélve). Az más kérdés, hogy pl teában az sem igazi.
A pénz által átszőtt és mozgatott világban inkább hiszek a körön kívüli kutatásoknak és metaanalíziseknek mint a mainstream tudományos véleményeknek. A szaharinnal csak az a bajom hogy mellékíze van. Az aszpartámnak nincs ugyan mellékíze, de annyi szörnyűséget olvastam róla, hogy nagy ívben kerülöm.
Nem kóstoltam még Hausbrandt kávét. Kötve hiszem ugyan, hogy érezném az édességét, de megkóstolnám mire gondolsz. Konkrétan melyik Haubrandtot keressem?
Bocsánat, kimaradt. Hangulattól függ, hogy milyen kávét iszom meg attól is hogy milyen újdonságot lehet épp kapni. Elsősorban a közepes pörkölésű gyümölcsösebb alapanyagokra vagyok vevő amiből lehetne ugyan filterezni is de az nekem nem annyira jön be. Próbáltam párszor, de akkor már inkább iszom teát. Most szándékosan egy világos uniroast nicaraguait vettem, abból készült az előbb említett cold brew.
Akkor nem értem miért forszírozzák mindenkinek ezt a cukor nélküli kávéivást. Jobb helyeken már ki sem teszik a cukrot az asztalra én meg szégyenkezve keverem bele amikor senki sem látja. :( Mindig espressot iszom, a többi elkészítési mód nekem nem jött be soha. Pontosabban tegnap előtt valaki tanácsára elkészítettem életem első cold brew-ját. Az ízlik cukor nélkül is, de sajnos egészen más világ.
Nem a gép miatt van, ez elég jó cucc. Legyen elég annyi, hogy innen még van ugyan fölfelé, de ahhoz szerintem már nyelvi adottság is szükséges. A tej szintén kizárva. Ha tejet iszom, rosszul érzem magam. Próbáltam még mandulatejjel, de az meg nem olyan.
A "rossz hír" csak egy pletyka, amíg tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Ha meg alátámasztaná, akkor be lenne tiltva az adott édesítőszer, szóval szerintem amennyire az eddigiekkel, annyira nyugodtan próbálkozhatsz pl. a NutraSweettel is. (Amúgy rossz híre a szaharinnak is van, azt is meggyanusították már rákkeltéssel.)
A kávémárkák között nagy különbség van az alap-édességben, pl. a Hausbrandt szerintem már kimondottan túl édes.
Tudtommal nincs ilyen. Cukorbeteg kollégám egy ideig Xillit-et használt, aztán szép lassan áttért az egy korty tejre, mostanában sima presszóra. Milyén kávé, milyen eszközparkal készül ha kérdezhetem? Cukor nélküli ihatóság tekintetében nagyon nem mindegy. Ha a koffein miatt néha kell idegen helyen én is tejes kávét iszom minimum 2 cukorral. Otthon és a munkában pedig sima presszó semmi hozzáadott anyaggal.
Üdv mindenkinek! Teljesen új vagyok itt, nem töltöm az időt sem facebookkal, sem fórumozással, annál többet kávézom viszont és most volna hozzátok egy kérdésem. Ha nem tudtok válaszolni, keresgélek tovább. A gondom az, hogy imádom a kávét de még nem találkoztam olyannal ami ízlett volna cukor nélkül. A nagy kávémániások fennen hirdetik, hogy a jó kávéba nem való cukor de nekem kell bele, nem tehetek róla. Egy espresso egy mokkáskanálnyi cukor. Anélkül nem érzem azokat az ízeket amiket írnak vagy állítanak egyes kávékról. A gond az, hogy már évek óta nem iszom csak duplát és az két mokkáskanálnyi cukrot jelent. Tekintve, hogy 4-5 kávét is megiszom, elég komoly cukorfogyasztó vagyok. Az egészségem úgy alakult, hogy a cukrokat el kell hagyjam teljesen. Nem akarom részletezni miért, de semmilyen cukrot nem fogyaszthatok. Se barna, se fehér, se méz, se fruktóz, se semmilyen más cukor nem jöhet számításba. Elkezdtem nézegetni, próbálgatni a mesterséges édesítőket, de aminek nincs rossz híre az szörnyen tönkre vágja a kávét. A cukoralkoholok vagy a szaharin megváltoztatják a kávé ízét. A sztívia meg külön életet él a kávéban. Nem kiegészíti az ízét mint a cukor, hanem olyan fura érzés mintha két nyelven volna, az egyik a kávé ízeit a másik pedig a édes ízt továbbítja az agyamba, de külön-külön. Ráadásul az édes íz csak késleltetve jut el az agyamba, mintha nem a nyelvem hegyével érzékelném. Nem tudom mennyire érthető ez a leírás.
Tudtok esetleg valamilyen használható édesítőről aminek nincs rossz híre és élvezhető marad vele a kávé? Mert ha nem találok ilyet attól tartok abba kell hagyjam a kávézást. Előre is köszönöm a válaszokat!
Az ember mindig tanul valamit. Elmentem egy kávékóstolóra kíváncsiságból. Az első ital amit kaptam cascara volt, de hidegen készítve. (cold brew, csak cascarából nem kávéból) Kedvelem a cascarát mindig van itthon változatosságnak de sosem jutott eszembe, hogy cold brew-ként készítsem el. Nagyon finom volt, sokkal intenzívebb volt az íze így mint a sima forrázós és áztatós módszerrel.
Az nem is bántja a bojlert, igaz a víz ionösszetételét sem változtatja. A kevert víz mögött az alapvető logika, hogy egyrészt stabilan ugyanolyan összetételű a víz, így egy változót kilőttél a sok közül (így közelebb vagy ahoz, hogy ugyanabból a kávéból mindig ugyanolyan italt készíts), másrészt bizonyos kávéknál érezhetően befolyásolja a végeredményt a túl magas puffer (a vízben oldott sókból származó összhatás jellemzően kicsit bázikus irányba tolja a pH-t), a Mg ionok meg lágyabbá, kevésbé karcossá teszik a végeredményt. Mint írtam leginlább filter illetve világos pörkölésű kávéból készült italnál jön ki jobban, egy olaszos csokibombánál én sem érzek különbséget.
Sima aktív szenes szűrő, nem lágyít az semmit, csak kiszedi a klórt meg a lebegő bizbaszokat. Az ilyenek nem dragak, halozatra kothetoek, vagy megtalalod oket a side by side "amerikai" hutok vizadagoloja mogott. Nekem is ez utobbi van, a bojler még egyben. (Nem mondom hogy nem korrodált, de tobb mint 10 éves már es többet ártottam neki a vízkőtelenítő próbálkozásaimmal)