Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2010.07.07 0 0 7661
Hát ez bizony Németh Marci bácsi legendás 3 kötetes Ampelográfiai albuma; és azért legendás, mert se előtte se azóta nem született ilyen alapos és precíz leíró gyűjtemény a bor-, csemege-, direkttermő és alanyfajtákról.
(Továbbá vért isznak a könyv antikváriumban fellelhető ritkább köteteiért; feleségem meglepett 1,5 évi várólista után egy antik példánnyal, majd egy ismeretlen az IWIWen támadt rá és ajánlott a példányért cserébe ezt azt... )
Előzmény: d3nisz (7660)
d3nisz Creative Commons License 2010.07.07 0 0 7660
Szia,

Honnan van ez a ket oldal?

Udv,
Denisz
Előzmény: Törölt nick (7658)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.06 0 0 7659
:) Nem igazán lehet elolvasni... elküldtem mailben is.

Más: dugózás után hogy lehet megvédeni a parafadugót pl a penészedéstől, illetve van-e valami fontos dolog amire figyelni kell a palackok tárolásánál? A kapszulázás mennyire járható út házilag (mire van szükség hozzá)?
Köszi!
Előzmény: Törölt nick (7658)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.06 0 0 7658
Kezdőként ugyan tanácsot nem tudok adni, de ennyi infóm van róla:
Előzmény: Corsario (7652)
RAMBO Creative Commons License 2010.07.06 0 0 7657
Tigriscsíkos volt a levél?
Előzmény: Royalfröccs (7656)
Royalfröccs Creative Commons License 2010.07.06 0 0 7656

Nekem is van kérdésem: júniusban egyik napról a másikra száradt el 3-4 tő Traminim, Szürkebarátom. Van tippetek, mi lehet az oka? Egészségesen fejlődtek, mint a többi.

 

Más: én is hetente permetezek, mihaszna... egyik napról a másikra jött a peronosz, 2 permetezés közt volt 4 nap!!! Felmerült bennem, hogy mindegy, mivel permetezek, vagy gyengék a szerek, vagy kifejlődott a rezisztencia (bár váltogatom a szereket)

Royalfröccs Creative Commons License 2010.07.06 0 0 7655
Szia! Nekem volt vagy 50 tő ezerfűrtűm, inkább mennyiséget, mint minőséget adó szőlő.Önmagában nem egy karakteres bor. Az 50 tő adott 200 l daráltat, jó esetben 14-es 16-os cukorfok mellett!! A metszése rémálom - nagyon törik.Kivágtuk. Helyette Chardonnay van. Bár lehet próbálkozni ügyes házasítással, egy savasabb borral talán tud mutatni valamit...
Előzmény: Corsario (7652)
RAMBO Creative Commons License 2010.07.06 0 0 7654
Ridomil Gold Plus segíthet.

Vagy Quadris, amit eseteg rézgáliccalkombinálva juttatsz ki.

--

Viszont összekevertél szartól a rakétáig mindent. A Biofilm termékleírásában olvasható:

"Nem keverhetõ lúgos kémhatású réztartalmú szerekkel."

Te Wuxalt is kevertél a cuccba, amelynek - bár kelátkomplexként - de van réztartalma, és lúgos kémhatású.

Ez képezhetett csapadékot, amely akár az Eclair hatóanyagát is kiülepíthette.

Én nem értem, minek kell ilyen marhaságokat beletenni a permetbe. A felszívódó szer 4-8 óra alatt bejut a növénybe. Akkor mit akarsz odaragasztani????

Előzmény: kistelkes (7653)
kistelkes Creative Commons License 2010.07.05 0 0 7653
Egy kis segítség és ötlet...
A múlt hét hétfőn permeteztem a szőlőt ECLAIR+tohiovit jet rásegítéssel + Basudin + Wuxal + Bio Film. A szőlőn akkor még semmi nyoma nem volt betegségnek.
Pénteken már peronoszpóra tünetei megjelentek, már a fürtökön is...Ennyire hatástalan volt az eclair a peronoszpórára? Kombinált szer és hatástalan?

Most még van esélyem megállítani? Mivel érdemes leginkább?
Köszönöm előre is...
Corsario Creative Commons License 2010.07.05 0 0 7652

Tanácsot szeretnék kérni a szaktárasaktól és szaktársnőktől:

kaptam egy ajánlatot a 7végén a közelben 2500 m2 szőlő megvételére. Rendben tartott  enyhén lankás délnyugati fekvésü, agyag + barna erdőtalaj 80% ezerfürtú 20% szlanka. A telepítés most 31 éves, magasművelés. Tud valaki valami érdemit az ezerfürtüről?  /a szlankát ismerem, semmire nem való, mindenképp kivágom a francba , ha megveszem a területet és furmintal pótlom/

Az interneten a honlapok egymást másolják, a nemesítők és a bejegyzés éve mindenütt előjön meg pár érdektelen adat de semmi érdemi infó, hogy milyen bor lesz belőle illetve mit érdemes tudni a műveléséröl..

Az is érdekes, hogy 1400 hektáron termesztik Magyarországon de az interneten csak egy bort találtam ezerfűrtüből, A Duzsi Tamás Fürtikéjét de azt sem dicsérik. Van valakinek bármi tapasztalata? Nagyon megköszönném. Üdv, 

covycovy Creative Commons License 2010.07.05 0 0 7651
A különbség annyi, hogy az Amistarban van tapadó szer.
Előzmény: janijani (7648)
Gringó.. Creative Commons License 2010.07.05 0 0 7650

Ha elküldenéd megköszönném!Kérdésedre válaszolva IGEN szeretem a bort!:D
De csak mértékkel és csak az igazi jó borokat.
A 200 liter elég is lenne és annyi időm amennyit irtál lenne rá.
Előzmény: Törölt nick (7642)
m.musashi Creative Commons License 2010.07.03 0 0 7649
köszi. akkor gondolom a 7nap érvényes lehet ennél is. ezt a glialkával is csinálják hogy teljesen ugyan olyan hatóanyag tartalommal más néven árusitják.
Előzmény: janijani (7648)
janijani Creative Commons License 2010.07.03 0 0 7648

Az Amistar szőlőben nincs engedélyeztetve, de a hatóanyaga ugyanaz mint a Quadris ami szőlőben is engedélyezett. Nem tudom mi a különbség közöttük, így az ÉVI-t is csak találgatni tudnám.

 

http://www.syngenta.hu/?Path=ajanljuk/termekeink/gombaolo_szerek/amistar

 

http://www.syngenta.hu/?Path=ajanljuk/termekeink/gombaolo_szerek/quadris

 

 

Előzmény: m.musashi (7644)
Corsario Creative Commons License 2010.07.03 0 0 7647
Érdekes ez az év, Zalában, pláne a szlovén határnál ahol jobbára még több esik mint mint az országban, ez egy átlagosan esős év. Eddig se jég se komoly zivatar, néha szemerkél aztán eláll, süt a nap, aztán másnap megint szemerkél- szóval ahogy ez már errefelé szokása. Az egyetlen kisebb anomália, hogy  Március 15-én a szőlő még 20 centis hóban állt.... Azóta, ahogy a nagykönyvben le van írva.
Előzmény: Cirfandlia (7627)
Corsario Creative Commons License 2010.07.03 0 0 7646
És így a rajnai Rizling, eddig ez is 100-as.Rajnai R
Előzmény: Törölt nick (7636)
Corsario Creative Commons License 2010.07.03 0 0 7645
Így nézett ki a tavaszi telepítésü Néróm kb 10 napja. Eddig 100% megfogant.
m.musashi Creative Commons License 2010.07.03 0 0 7644
tiszteletem
tudna valaki segiteni?
szőlőperonoszpórára vajon jó-e az amistar? sokféle peronoszpórát ir,de a szőlőt nem. és ha jó,akkor mennyi lehet az évi.ideje?
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 7643
Heti fél napra gondoltam!
Előzmény: Gringó.. (7641)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 7642
Attól függ is mennyire szereted a bort? Ha heti bő félnapot rá tudsz szánni, akár 100 tőke kordonos szőlővel is elbírsz (ha már beállt, 2-3 éves az ültetvény) és lehet kb. 200 liter borod (ha mérsékelten terheled a tőkét, mert fontos aminőség).

Egyébként Abasár község honlapján egy csomó oltványtermelő elérhetőségét megtalálod, van amelyiknél viszonylag részletes leírást is találsz a fajtákról (akár a magnélküli rezisztens fajtákról is). Én magamnak csináltam egy kis gyűjteményt a fajtaleírásokról, ha érdekel elküldöm.
Előzmény: Gringó.. (7641)
Gringó.. Creative Commons License 2010.07.02 0 0 7641

Köszönöm a válaszod (már ha tegeződhetünk :D)!
Gondoltam már én is Nerora mert itt is olvastam már róla meg egyéb szakirodalmakban is.
Menyi tővel érdemes kezdeni?(amit meggyőzök munka mellett és amit ilyen kevés tudással is művelni tudok)
Előzmény: Törölt nick (7640)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.02 0 0 7640
Hát én olyan rezisztens fajtákat ajánlanék (különösen ha nem akarsz gyakran permetezni), melyek a leggonoszabb két szőlőbetegségre (peronoszpóra, lisztharmat) nem érzékenyek. Kékszőlők közül a Néró ilyen (csemegeszőlő, de elfogadható minőségű rozé bor is készíthető belőle). Ha a rosénál mélyebb vörös színű bort szeretnél, ültess még pár tőke Turánt (a Néróhoz képest egytizednyi mennyiséget). Ez kifejezetten festőszőlő, bár nem rezisztens fajta, de nálam az elmúlt években egy permetezéssel sem lett baja (a darazsak viszont - mint a legtöbb korai érésű fajtát - igen szeretik). A két szőlő egymással azért is jól párosítható, mert mindkettő igen korai érésű (nálam augusztus közepe után fogyasztható).
Előzmény: Gringó.. (7639)
Gringó.. Creative Commons License 2010.07.01 0 0 7639

Üdvözet Mindenkinek!

Örülök hogy találtam egy ilyen fórumot!
Teljesen kezdő vagyok a szőlőtermesztés/borászat pályán.
Eddig nem sok esélyem volt beletanulni ebbe ,de most lehetőségem van hogy belekóstoljak is ebbe a szép mesterségbe!
Kérdezném a rutinosabb termelőket hogy egy teljesen zöldfülűnek mennyi és milyen
szőlőfajtával kellene kezdenem?Úgy hogy munka mellett is legyen rá időm.
Vörösbor kedvelő vagyok.Olvasgatom a szakirodalmakat de mellette szeretném kikérni az itt jelenlévők véleményét is.
Válaszokat előre is köszönöm!
RAMBO Creative Commons License 2010.07.01 0 0 7638
http://szolo.blog.hu/2009/03/01/a_szolo_hianybetegsegei

magnéziumhiánynak tűnik.
Előzmény: Ali-bá (7635)
Falusi1 Creative Commons License 2010.07.01 0 0 7637
A 3 évvel ezelőtt kísérletképpen ültetett néhány tőke blauburger az idén teremni fog. A jelek szerint az összes vörös tőke közül ez a fajta állt ellen a legjobban az idei viszontagságoknak. (nem fagyott el, jól kötődött stb.) Ha van valakinek tapasztalata a belőle készült borról kérem tegye közzé. Kedvező esetben erre cserélném le a többi érzékenyebb fajtát.
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.01 0 0 7636
Nekem is van Néró (4 éves és fiatalabb is), kedden még nem láttam semmi elváltozást a levélzeten.
Előzmény: Ali-bá (7632)
Ali-bá Creative Commons License 2010.06.30 0 0 7635
Ilyesmi!  Mit jelent?
Előzmény: RAMBO (7634)
RAMBO Creative Commons License 2010.06.30 0 0 7634
Ilyesmi?

http://m.blog.hu/sz/szolo/image/200903/h-Magn%C3%A9ziumhi%C3%A1ny+II.jpg
Előzmény: Ali-bá (7632)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.30 0 0 7633
Nekem is van 1 tőke Néro-m,nem a kedvencem,de semmi baja,zöld mint az atom /már ha az zöld :) /
Előzmény: Ali-bá (7632)
Ali-bá Creative Commons License 2010.06.30 0 0 7632

Hahó Emberek!

 

Nálatok is pirosodik már a Néró levele, mintha ösz lenne? Vagy valami baja van az enyémnek? A többi szőlő normális zöld.

Előzmény: Törölt nick (7631)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!