Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Hát, aki felkötötte a sarkantyút, az pengesse is. :-)
Van egy olyan gyanúm, hogy a késed becsületén sokkal kisebb csorba esett, mint amekkora csorbát a saját büszkeségeden esni érzel; pedig egyikkel sincs semmi hiba. :-)
Nem akarok senkit megbántani, de lebuktattam a kés készítőjét (remélem nem olvassa a topikot).
A héten remélem kiderül, hogy mi lehetett a probléma. A mesteré aki készítette, minden tiszteletem az övé, hiszen mint írtam, igazi úriember. Még véletlenül sem akarom megsérteni!!
Kérlek ne csámcsogjatok rajta ennyire, hiszen már kellemetlenül érzem magam! Csak azért tettem fel a kérdést hátha rájöttök arra a dologra, amit én kihagytam a számításból.
Összefoglalva:
1, ÉLEZÉSI PROBLÉMA Mint Kocsis mester és sokan mások is erre tették le a voksukat. Köszönöm a mester tanácsát nagyom megfogadom. Ezt a gondot a héten le is zárom. Nos erre nem is gondoltam, mert viszi a szőrt a kezemről.
2, Vagy én várok túl sokat a késpengétől hiszen mindenhol azt írták milyen jó.
A hétvégi profi élezés biztos helyre pofozza majd a kés becsületén esett csorbán.
Ennek a késkészítőnek abszolút hibátlan a hőkezelési tudománya,igazi Profi módon ért hozzá,kizártnak tartom hogy majd pont Ő fogja elrontani,de szerintem ki sem adná a kezéből,ismerve a mentalitását!
A D-zolival egyetértek, mint említettük már a hőkezeléstől és az élezéstől az él szögtől, rendkívül sok minden függ, ez az alfája és omegája ennek a dolognak. Nagy igazság az a tény, hogy egy hőkezeléssel mindent ellehet rontani, de fordítva is igaz, és a legjobb tulajdonságokat a legmesszebbmenőkig kilehet hozni egy acélból! Hiába van neked szuper acélod, ha a hőkezelő emberke nem tudja a helyes technológiát, vagy ha nincsenek megteremtve a megfelelő körülmények a technológiához, már vége is, és lesz belőle egy nagy kalap kaki. Erre nagyon jó példa a Taiwani hőkezelések, messze-földön híresek a rendkívül jó minőségű hőkezeléseikről és arról, hogy ennél a Taiwani cégnél hőkezelt szerszámacélok 2-3-szor többet bírnak ki (és ez nem túlzás), mint az Európában edzett ugyan olyan szerszámacélok. Ezek tények és ezekről jegyzőkönyveket készítettünk illetve készítettek a Minőségbiztosítási Főellenőrök, és folyamatosan figyeljük és figyelik ezeket az együtt hatókat, mert megoldást kell találnunk, vagy pedig egy arany közép utat a cél érdekében!
Ha jól emlékszem volt már itt arról szó, hogy a 440C pont olyan acél, amelyiknél a végeredményt nagyon sokban befolyásolja a hőkezelés. Nem értek a témához, de rémlik, hogy itt olvastam erről.
Nekem tökéletesen megfelel amit az én késem tud, és a bicskáddal is egészen biztosan elégedett lennék:)
A tisztelt topiktársával ellentétben azt hiszen nekem lényegesen kisebbek az igényeim.
Ezzel csak arra célzok, hogy már nem vágyom szuperacélból készült késekre. Tökéletesen elvagyok az alacsonyabb árfekvésű, de amúgy tisztességes késeimmel:)
Talán még egy minőségibb fejesgörbe lenne amit szívesen begyűjtenék...
Nem tudom, hogy ki a készítő, de nem hiszem, hogy baj lenne a hőkezeléssel. Normális dolognak tartom, hogy ekkora mennyiségtől elmegy az éle. 440c-ből van bicskám, csak kajálásra használom, néha meg kell húznom kerámián, hogy ismét borotva legyen.
A nagy kedvenc Puli csontozóm szintén ebből az anyagból készült, és a tapasztalataim alapján igencsak jó az éltartása. Mindjárt hozzá is teszem, hogy ez valószínűleg a hőkezelés számlájára is írható. Még a vadász boltban figyelmeztettek a kedves eladó hölgyek, hogy bánjak vele óvatosan, elég rideg a pengéje, óvakodjak a leejtésétől.
No éppen ezért tényleg óvatosan bánok vele, de amióta nálam van talán egyszer igazítottam csak az élén egy kerámia rúddal, és még mindíg remek az éle.
Neked mi gondod ezzel? Teljesen jó a 440C ezekre a feladatokra,és amit a Kocsis Feri írt a mai napon erre a témára ezt kell megszívlelni,teljesen igaza van,a kés élét fenni kell,ennyi!
"Nekem is van 440C-ből vadászkésem eddig a csúcs, 2 Őz és két Szarvas, utána 2 húzás fenőacél és gyerünk tovább, de ettől az acéltól ez a teljesítmény szerintem tökéletes, de javítsatok ki ha ezt valaki másképpen látja!"
"Persze prémvadászként fontos lehet a sok csapda, puska, lőszer, stb."
És ezek akkoriban még irgalmatlanul acélból meg ólomból voltak, legfeljebb az edények bádogból -- de még alumínium sem könnyített a terhen, nemhogy műanyag.
Ha már túrázás, túlélés: a Viasat Exploreren van egy egész tűrhető sorozat, minden vasárnap este. Bruce Parry a sarkvidéken. Nem túlélő a srác, hanem "csak" bemutatja az ott élő emberek mindennapjait. Hangulatos műsort csinál, érdemes nézni.
Más a túrázás, és más, ha több napra mész az erdőbe. Túrázni bőven elég egy bicska, vagy egy kés.
Ja, nekem a túrázás egynapos elfoglaltságot jelent, kimegyek valamelyik erdőbe, és a túraútvonalakat nagyjából követve sétálok egy nagyot. Nem vagyok valami hardcore. ;)
Ha én hosszú időre mennék a vadonba, biztos, hogy nem csak egy kést vinnék magammal. Persze prémvadászként fontos lehet a sok csapda, puska, lőszer, stb. De egy kés... És ha elvész? Vagy "csak" a pengéje eltörik? Legalább egy pótkés lenne nálam.
Nem tudom... Igazad lehet, de én magammal vinnék még egy kést, és egy baltát valahogy.
Nemrég kapott a fiam egy nyakkést tőlem ,őt is sikerült 'megfertőznöm"!Viszont vigyáznom kell a gyerkőccel,mert már a legjobb késeimre pályázik! Evvel a kis magnummal el lesz egy darabig,frankón csinálja a tollaságakat meg a szalonnasütő botokat! Markolata G 10, penge 440-es!
Bár azt hiszem, nem én vagyok az érintett késkészítő, mégis szeretnék hozzászólni a témához.;)
Szerintem a leírtak alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.
Majdnem biztos vagyok abban, hogy az említett kés acéljával és a hőkezelésével nincs probléma.
Az élgeometria, élszög, élfinomság fontos lehet. Ha a megvizsgált két késnél ez jelentősen eltér, könnyen félrevezetjük magunkat. Nagyon nem mindegy az sem, munka közben hányszor ér csontot az él.
10 kg csontos hús összevágása után teljesen normális dolog, hogy fenni kell egy kést.
Vágóhidakon pl a lapocka csontozását végzők naponta több százszor fennek.
440c ilyen és mint acél ez is kompromisszum. Könnyű élezhetőség, gyengébb éltartás. Tegyél rá egy nagyobb élszöget pl 25-30 fok, nem biztos, hogy borotválni fog de jobb lesz az éltartása.