Keresés

Részletes keresés

homerx Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42433

hat pajinka! :)

Előzmény: ketyo61 (42432)
ketyo61 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42432

Azt majd kozben. De mi legyen a bordaval? :-D

Előzmény: homerx (42424)
ketyo61 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42431

Kedves nagypapi, egy jo csalamade receptet irhatnal ide nekem, csak ne legyen komplikalt. ;-)

Előzmény: nagypapi51 (42425)
ketyo61 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42430

Igen itt rib, pontosabban baby backrib. Na az most mi? :-)

Előzmény: Bubo.Bubo. (42416)
ketyo61 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42429

:-D

 

Oldalas. Bocsanat...:-)))

Előzmény: Tu Sok (42412)
beetee Creative Commons License 2017.07.14 0 1 42428

Francokat.

A precízség ott kezdődik: van a papakacsa  és a mamakacsa. Először csak udvarolnak... na az óra innen indul..

;)

(egyébként a kérdésre pont a Te válaszod ugrott be elsőnek...)

Előzmény: nagypapi51 (42427)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42427

Hát, kb. 30 nap, mire a tojásból kikel a kiskacsa, aztán fel is kell cseperednie... :)

 

kb. 2,5-3 óra, ebből a sütés 1 óra.

 

Előzmény: Törölt nick (42426)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42426

Mindent beleszámítva mennyi időt vesz igénybe a kacsa elkészítése? El tudom képzelni egy ünnepi menü főfogásaként...

Előzmény: nagypapi51 (42425)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42425

Tegnap párom Környén volt gyerekkori - félig rokon - barátnéjánál, felpakolva jött haza:

2 doboz házi tojás, 1 kacsa, zsenge zöldbab, kovászolni való hamvas uborka (ma lesz kész a kedden berakott, nem tudom ezzel mit kezdjek, talán csalamádét készítek, és/vagy gyalulva lefagyasztom.

Mindenesetre holnap zöldbabfőzelék, csülökpörkölt, vasárnap káposztás cvekedlivel töltött kacsa, a csontjaiból alaplé.

 

Előzmény: nagypapi51 (42423)
homerx Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42424

palinkat anyam, palinkat! :)

Előzmény: ketyo61 (42407)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42423

csak a polemizálás kedvéért:

Ha az étlapon "sertésborda vmilyen módra/rántva/töltve" olvasok, akkor annak szigorúan kosszúkarajból kéne készülnie? - ez amit nem hiszek (mármint, hogy abból készül)

 

megj: a kotlett (cotelette>bordácska) biztos, hogy csontos húst jelöl.

 

Előzmény: Boarhunter (42422)
Boarhunter Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42422

Mivel a rövidkaraj és a bélszín ott kezdődik ahol a bordák véget érnek... :-)

Előzmény: nagypapi51 (42419)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42421

kotlett németül:

https://de.wikipedia.org/wiki/Kotelett

 

 

franiciául côtelette

 

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (42420)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42420

ha szigorúan vesszük, akkor szerintem nem, de esetleg meg kellene kérdezni egy hentest/szakácsot/hozzáértőt

 

(emlékszem még egy névre ezekkel a húsokkal kapcsolatban: kotlett )

Előzmény: nagypapi51 (42419)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42419

...a borda a hosszúkaraj elegáns neve...

Tehát akkor a rövidkaraj nem lehet borda

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (42418)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42418

dede, a hosszúkarajon ott a borda - ha jól szétfő, azt lehet kiforgatni és jól leszopogatni :)

 

(de ahogy írtam is: a borda a hosszúkaraj elegáns neve :)    )

Előzmény: Tu Sok (42417)
Tu Sok Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42417

Megkérdeztem a zasszonyt, mi az a sertésborda.

Azt mondta: hát a karaj.

Elválok...:}}

A csontos karajon egy morzsa borda nincs...

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42416

megnéztem ezt a "T-bone steak"-et, és csak a "rövidkaraj-bélszín" kombinációt látom, nincsen benne borda, csak olyan hosszú az ágyéki csigolyának az oldalsó nyúlványa (gondolom a processus costarius-a, ami a "borda helyett" van az ágyéki szakaszon) hogy a középen félbevágott csigolya "T-jének" a szárát tudja alkotni

 

nagyon szép tud lenni a nyers húsdarabokon a csontszerkezet...

 

(marhán is "rib"-nek, bordának nevezik a hosszúkaraj részt)

Előzmény: Bubo.Bubo. (42415)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42415

ahogy én eddig értettem, a birkánál pl. a "borda" a háti részen levő izmokat és a csigolyát jelenti (mintha karaj lenne), a hátcsigolya-félhez hozzátartozó bordával együtt  - ott a bordaközi izmokat (ami a sertésnél az oldalas) nem eszik meg külön néven, mert kicsi az állat

 

ehhez hasonlóan disznónál is lehet "borda"-nak nevezni a csontos karajt, amikor szeletben van, és rajta van a bordának az a darabja, ami a csigolyával ízesül (a távolabbi bordadarab izmostul az oldalas, illetve a legvége a porcogó esetleg a dagadóban vagy a császárszalonnában/kolozsvári szalonnában

 

disznónál a tarja a nyaki szakaszon levő gerincoszlop melletti izomzat, a hosszúkaraj a háti részen a gerinc mellett kívül levő izmok (ugye itt még vannak bordák a csigolyák mellett), a rövidkaraj pedig az ágyéki hátizomzat

 

a háti szakasz egy részénél, és az ágyéki szakaszon gerincoszlop mellett befelé van a szűzpecsenye - marhában ezen a részen a belső-külső izmokat egyben hagyva, egy felezett csigolya és az ott levő borda adja a "T-steak"-et

Előzmény: Tu Sok (42409)
Törölt nick Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42414

Hentes módra!

Előzmény: ketyo61 (42407)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42413
Előzmény: Tu Sok (42412)
Tu Sok Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42412

Meg fogom kérdezni az Andort, a hentesemet, hogy szerinte mi a sertésborda,

Ha csontos karajt nevez meg, akkor az az.

Ha srtésbordának a karajt nevezi meg, sírva fakadok...:}}}

Ja, Öregapám hentes és mészáros volt, így az orosz megszállás aktuális idején ugyan a tengersok disznót, akiket nevelt, szétmérte ingyen a falunak, de mert maradt még, az oroszok nagy becsben tartották...:}}

Előzmény: öreg_néne_b (42410)
Tu Sok Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42411

Nézd, én csak a rövidkaraj, és hosszúkaraj fogalmát ismerem.  Mindegyik a gerinc tetején lakik.

Továbbá létezik csontos karaj de hogy az borda lenne...

Egy világ dőlt össze bennem.

Előzmény: öreg_néne_b (42410)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42410

Jártál már étteremben? ;)

Amire te gondolsz, az az oldalas.
http://www.mindmegette.hu/receptlista/hozzavalok/sertesborda/

 

Előzmény: Tu Sok (42409)
Tu Sok Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42409

Húú, én nagyon el vagyok tévedve..

A karaj mióta sertésborda?

Az nem a gerincen leledzik?

Amúgy a bordát meg kell sütni, és lerágni a csontokat...:}}

Előzmény: öreg_néne_b (42408)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42408

A "sertésborda" a karaj. Biztos, hogy abból akarod a pörköltöt?

Előzmény: ketyo61 (42407)
ketyo61 Creative Commons License 2017.07.14 0 0 42407

Vettem egy darab sertesbordat, mit fozzek belole holnap? A ket variacion kivul hogy porkoltnek krumplival, vagy csak fel a grillre, van mas otlet?

ZsuR Creative Commons License 2017.07.13 0 0 42406

:)) Tiszta szerencse! :))

Előzmény: Biia02 (42405)
ZsuR Creative Commons License 2017.07.13 0 0 42404

:))

Előzmény: szkati (42403)
szkati Creative Commons License 2017.07.13 0 0 42403

Zsur!

Ez feleekkorában még sokkal élvezhetőbb lenne:))

Előzmény: ZsuR (42401)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!