Tegnap párom Környén volt gyerekkori - félig rokon - barátnéjánál, felpakolva jött haza:
2 doboz házi tojás, 1 kacsa, zsenge zöldbab, kovászolni való hamvas uborka (ma lesz kész a kedden berakott, nem tudom ezzel mit kezdjek, talán csalamádét készítek, és/vagy gyalulva lefagyasztom.
Ha az étlapon "sertésborda vmilyen módra/rántva/töltve" olvasok, akkor annak szigorúan kosszúkarajból kéne készülnie? - ez amit nem hiszek (mármint, hogy abból készül)
megj: a kotlett (cotelette>bordácska) biztos, hogy csontos húst jelöl.
megnéztem ezt a "T-bone steak"-et, és csak a "rövidkaraj-bélszín" kombinációt látom, nincsen benne borda, csak olyan hosszú az ágyéki csigolyának az oldalsó nyúlványa (gondolom a processus costarius-a, ami a "borda helyett" van az ágyéki szakaszon) hogy a középen félbevágott csigolya "T-jének" a szárát tudja alkotni
nagyon szép tud lenni a nyers húsdarabokon a csontszerkezet...
(marhán is "rib"-nek, bordának nevezik a hosszúkaraj részt)
ahogy én eddig értettem, a birkánál pl. a "borda" a háti részen levő izmokat és a csigolyát jelenti (mintha karaj lenne), a hátcsigolya-félhez hozzátartozó bordával együtt - ott a bordaközi izmokat (ami a sertésnél az oldalas) nem eszik meg külön néven, mert kicsi az állat
ehhez hasonlóan disznónál is lehet "borda"-nak nevezni a csontos karajt, amikor szeletben van, és rajta van a bordának az a darabja, ami a csigolyával ízesül (a távolabbi bordadarab izmostul az oldalas, illetve a legvége a porcogó esetleg a dagadóban vagy a császárszalonnában/kolozsvári szalonnában
disznónál a tarja a nyaki szakaszon levő gerincoszlop melletti izomzat, a hosszúkaraj a háti részen a gerinc mellett kívül levő izmok (ugye itt még vannak bordák a csigolyák mellett), a rövidkaraj pedig az ágyéki hátizomzat
a háti szakasz egy részénél, és az ágyéki szakaszon gerincoszlop mellett befelé van a szűzpecsenye - marhában ezen a részen a belső-külső izmokat egyben hagyva, egy felezett csigolya és az ott levő borda adja a "T-steak"-et
Meg fogom kérdezni az Andort, a hentesemet, hogy szerinte mi a sertésborda,
Ha csontos karajt nevez meg, akkor az az.
Ha srtésbordának a karajt nevezi meg, sírva fakadok...:}}}
Ja, Öregapám hentes és mészáros volt, így az orosz megszállás aktuális idején ugyan a tengersok disznót, akiket nevelt, szétmérte ingyen a falunak, de mert maradt még, az oroszok nagy becsben tartották...:}}