Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Nah kémény letudva. Kéményseprő megkotorta, szerencsére a saválló bélésről lejött, nem kellett égetni.
Amit viszont észreveszek, hogy lehet a primer-szekunder levegőn állítani kellene. Csertolgy tavaly dupla ilyen vizes volt, azzal "tökéletesen" gázosított. Viszont ezzel az idei száraz bükkel valamiért nem olyan jó. Alsó tér kormosodik, (nem kátrány) mintha nem lenne tökéletes az égés. Kazán persze 88-90 fokon megy, de a kilépő füst is tartósan 220c körül szokott lenni...
Sajnos a kémlelő ablak az mindig be kormosodik ill. vékony kátrány is rá rakodik. Ennek a fő oka, hogy hideg és nincs befolyással rá, hogy meleg e a kazán víz v. nem. Gondoltam, hogy még egy üveg lapot beteszek közte lég réssel hasonlóan mint a kandallóknál. Mivel kátrányos egy rongyra pici nitró hígítót teszek és azzal tisztítom néha. Egyébként amikor ezt kiveszed és bevilágítasz a fúvókák felé láthatod, hogy ott minden fém tiszta, nem kell ott semmit takarítani meg csavarozgatni mivel itt nagy a hő és a huzat, itt nem tud megtapadni a por és a pernye, a felső vízszintes víztáskákon már igen, ott meg egy autómosó kefével egy kis lapátra rásepred és kész becsukod utána az ajtót. A rakodó tér az viszont kátrányosodik rendesen (főleg most 28% os fánál) de ez úgy tudom minden fagázosnál van. Mikor már csak parázs van azt rá kotrom a rácsra, átváltom vegyes módba és rá öntők a parázsra egy1/2 dc Konixot, az alsó huzat ablakot kitámasztom és szépen le ég a kátrány. (ezt hetente 2-3X csinálom) Takarításnál meg nem kell lehasalni elég ha egy kis sámlira rá ülsz a kazán elé és ki kotrod a hamut egy tálcára, persze előtte a rácsot ki billented és arról is lekotrod. A begyújtást egy kis kézi gáz égővel végzem a rácson keresztül pár mp ig, egy szezonban 2db palck fogy el. De az is egy jó megoldás lenne ha egy lakatossal v. bádogossal csináltatnál egy passzentos tálcát alulra a hamutérbe, és minden 2 nap csak kihúzod a tálcát és kiüríted. (ezt majd lehet, hogy én is megcsináltatom) Az OPOP kazánnál volt ilyen.
Az viszont tény a gyártó semmi kelléket (huzat szab. hőmérőt, nyomásmérőt, tisztító eszközöket, stb.) nem ad a kazán mellé, ez már lehet, hogy nem fér bele az árba.
ujra figyelmesen elolvastam...köszi igazán segitettél....eddig ömlött a füst a házba bepakolásnál de most felfogtam...be kell csukni az alsó ajtot...hát majd meglátom ha csatlakoztatom az 1800 literes puffer tartályt hogyan müködik...üdv hizi
Akkor ismét. :D Nem tudom mitől indult el, de most biztos hogy tökéletlen az égés mert le van szűkűlve a kémény. Samsam szerint a kéményseprők szivattak meg, mert a padon nem zárta be rendesen a tisztító ajtót, es ott szívta a fals hideget a padrol ami miatt lekatranyosodhatott.
akkor még egy lehet,ha te rendes fával éllítottad be a kazán égését,( nagyobb darabok , lassabban gázosodik ) a raklap apró fa , kevés a levegő az égéshez mert intenzzívebb a gázosodás , és egyrésze a gázoknak nem éd el és amit KARDOS úr is mondott "elégetlen fagáz van az égéstermékben" na innen származhat, játszál a levegőarányokkal ( vegyél el a primérből )
Amint írtam is kettő hónapja volt a kéményseprő és akkor meg is említették hogy ritkan latnak ilyen tiszta kéményt. Azóta történt valami es mivel csak a raklap lett ami újdonság tavalyhoz képest, másra nem tudok gondolni. A kilépő füst egyébként most 160-170c között van, de multheten "kiéggettem" a kazánt tartósan 250-270c-on. Most 100% hogy nem tökéletes az égés, mert biztos hogy nem jo A huzat.
Kérdés az mitől kátrányos belül a kémény mi okozza
Elégetlen gázok,ami hidegben lecsapodik
Tehát kazán beállítási hiba,nem jó beállítás,ha alsó kamránál tökéletes égés lenne=magas hőfok gázok nagy része elégne nem lenne ami kicsapodjon,nincs kátrány
Kátrány tökéletlen égésből származik!!!!!!!!
Janncsinál évekig csak ki volt dugva a cső szabadba minden szigetelés nélkül még sem lett kátrányos,mondjuk bőven 1000fok felett van kamrahőmérsékletünk
Szia! Nem tudom milyen a spirálok felett, azt most nem szedtem le. Egyébként a kar nagyon lazán jár, nem érezni hogy bármi is lenne.
Gyanitom, hogy nem volt kifugazva a teteje ha arra gondolsz, a kéményseprő húzta bele a bélést. Viszont eddig nem volt gond. A tavalyi fám sokkal vizesebb volt, ezért gondolom hogy a raklap okozhatta.
Ez a padláson van, holnap megnézem lent is. Igen a cső Is. 5-téglás keményben van ovális saválló bélés, elméletileg légréteg van közte es a kemény között.