Nálunk most főzés helyett akvárium takarítás van. A nap fele elmegy vele, de muszály mostmár, mert majd egy éve nem nyúltunk hozzá :(. Csak a kaját szórtuk bele.
Ennél azért kicsit bonyolultabb. Én is most csináltam kettőt:
-készítsd elő az élesztőt (steril pohárba keverd el forrázott, majd asszem 35 fokra lehűtott vízzel és egy kevés cukorral), majd tedd félre (lefedve)
-melegítsd fel a konzrevet egy edényben, hogy folyékonyabb legyen a szirup benne.
-öntsd bele egy megfelelő méretű tartályba, amin lehetőleg legyen egy csap meg egy luk a tetején kotyogóval (ezek nélkül is meg lehet oldani, csak nehezebb)
-tegyél hozzá megadott mennyiségő forró vizet és cukrot, majd keverd el rendesen.
-öntsd fel hidegvízzel (20 fok körül)
-mehet bele az élesztő
-tartsd a tartály 20-25 fok körüli hőmérsékleten
és varsz 1-2 hetet ahogy Krisz is mondta.
plalackozod.
megint vársz.
Csatos üveget honnan szerzel hozzá? Nem tudom ez konkrétan mennyi sörre van csomagolva, de ha 20 liter, akkor kell min. 40 palack....
Amúgy ha minden igaz pont ilyet kaptam olasztól nemrég egy palackkal, kellemes íze volt. Asszonynak való.
Szerintem van hozzá leírás, de ha mégsem akkor olasz segít. Hívd fel a telefonszámot ami a linken van.
Különben nem nagy ügy, bekevered 20C°-os vízzel. Vársz vele 2 hetet (lehet 1 is elég, de 2 után tisztább), aztán kipalackozod, és teszel minden üvegbe cukrot, hogy mennyit, az attól függ, mekkora az üveg.
Próbáld ki nyugodtan. Iható. Összetevői: komlózott malátakivonat, meggylé (3kg meggy leve), glicerin és élesztő.
Visont a 2 hét kicsit sántít. Megerjeszted mondjuk 2 hétig, aztán palackozod, majd vársz még vele legalább egy hónapot, hogy bubis legyen, meg letisztuljon az íze.
Nem azt mondom, hogy nem finom. Finomnak valószínűleg finom. Végülis egy átlag fagylatban is annyi a gyümülcs, mint mackósajtban a brummogás.
Most persze nagyképűsködök, mert meggyes sört elméletben sem tudok csinálni. Csak azt mondom, hogy a Belgák, meg a Hazai Házifőzők (nagybetűvel) zúzott meggyből csinálják, és nem svepszet kevernek hozzá, mint a borsosdi (kisbetűvel).
Egyébként amit mutatsz link, az olasz topik társé.
Ő ha figyeli a topikot tud is neked válaszolni, hogy liofilizált gyümölcs van-e benne, vagy E124231?XX gyümölcsaroma.
Való igaz az elméleted az instant cuccokról, de! Nem rég ittam meggy sört és mint különlegesség nekem ízlett. Nem tudom miből készül (lehet jobb is) de egy alkalomra nekem bejött. Árulják ezt a meggysör sűrítményt amit hókusz-pókuszokkal kell csattos üvegbe tölteni és 2 hét mulva kész. Itt találtam. http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/category/20687
Nagyon kicsi a kép, úgyhogy csak sejtem, hogy mit látok. Ez egy meggyes sör készítő kit-et (?)
Többen allítják, és hiszek nekik, hogy készletből is lehet iható sört készíteni.
De
Ittál már elfogadható minőségű, mesterséges illat- és festékmentes üdítőitalt ami porból készült? Vagy legalább jó instant kávét, vagy teát, ugye nem.
Ebből arra következtetek, hogyha ebből jó ízű meggyes sör készül, akkor az olyan hamis, mint a gyári gyümölcsös sörök. Ovasd csak el, miből van a Borsodi Narancsos.
JÉZUSOM!!! Gondolkodtam néhány másodperc erejéig, hogy valami frappánsat írjak erre a szörnyűségre, aztán egy kósza pillantás észrevetette velem, hogy a cikk hol található. :))
mivel nem fért a fazékba több lé forraláskor, ezért a máslás híg végét külön vettem.
aznap nem tudtam megrottyantani, úgyhogy félreraktam. másnapra a 27 fokban olyan savanyú lett, hogy csak na.
azért megfőztem azt is próbaképpen. ment bele narancshéj, meg narancslé. 15 percig forraltam, ehhez raktam koriandert is, csak úgy érzésre, meg ment bele fél kiló cukor kicsit karamellizálva. friss meggyet áztattam egy picit a hideg sörlében, aztán állni hagytam 6-7 órára. kis vadélesztőt próbáltam így bevinni. aztán ment rá egy minimális pékélesztő is az állás után. szépen megindult, az is pihen most még 2 hetet (összesen 3-at) 20-22 c fok környékén.
meggyet még szeretnék varázsolni bele. 2 kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. 8 literhez kb. mennyit, és hogyan? kipréseljem és szűrjem, aztán dobjam hozzá forralás után a ballonba vagy arra gondoltam még, hogy megfokolom, beállítom és az lesz az "erjesztőcukor".
nekem sajnos túl üres lett, valami dextrin maláta kellene hozzá még talán.
ha nem indul be az erjedés, az nem olyan nagy baj. akár 72 órás is lehet a lappangási idő (lag phase), sokmindentől függ. az sem jó, ha nagyon hamar indul be. merthogy fontos, hogy előbb az anyagcsere szempontjából fontos sejtfalak erősődjenek meg.
vagy valami ilyesmi, már nem emlékszem pontosan. :) ebben olvastam, csak már megkopott az emlékezetemben. :) Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation. majd beszkennelem ezt is, ha lesz egy kis időm.
visszatérve a búzára, az enyém mostanában kezd jó lenni, kicsit savanyodott is mondjuk, nekem ennyi még belefér.
Voltunk pár éve szlovákiában egy punk fesztiválon, ott 4 féle sört csapoltak. És nem volt egy nagy fesztivál. Igaz amelyik zenekar szervezte a fesztivált direkt nem szervezett be sörös szponzort, hogy többféle sör is legyen.
Én sem akarom, hogy igazam legyen, csak megint a multikról van szó a honlapon, kisüzemiekről semmi. Legalább azt írják le ki mit hoz, elég zsákbamacska a 100 féle sör. Én is örülök ha egyre több sörfesztivál van, csak akkor az legyen is az. Voltam az első békéscsabai sörfesztiválon, hát elég szánalmas volt. Akkor vezették be a 4dl-es "korsót" 5dl áráért. Volt 1-2 belga üveges sör aranyárban, a többi az aranytól az alpakka ászokig mindenféle lötty agyonsztárolva.
félreértés ne essék, nem fikázás céljábó linkeltem be - pláne nem akartam előre becsmérelni - sőt ellenkezőleg, örömmel olvastam, hogy lesz vmi; csak a multik névsorát olvasva a közelmúlt tapasztalatai alapján picit elbizonytalanodtam, de ne legyem igazam, hajrá!
pl. hihetetlen, hogy a Hegyalján, a főszponzor Borsodi, aki egy csomó egész jó sört importál - pl. Staropramen, Leffe, Hoegaarden, Löwenek, Belle-Vue - arra nem volt képes, hogy mondjuk néhány százalékban legalább az említett igényesebb söreit kihozza, legalább néhány üveggel, azt már nem is álmodtam volna, hogy csapra is verjen 1-2 hordóval... mennyibe tartott volna nekik a szomszédból, hogy néhány rekesszel feldobjanak a kocsikra? tudom, csak én marha ittam volna ott olyat, de nem hiszem, hogy belerokkantak volna. ennyi erővel minek forgalmazzák?:) szánalmas. bezzeg majd ha egy kis pénzt szagolnak benne...
A Borsodi Sörgyár különböző nemzetek söreit szeretné bemutatni a Fesztivál látogatóinak: a német, cseh és belga sörök mellett olyan sörkülönlegességeket is hoz a fesztiválra, melyeket hazánkban eddig nem kóstolhattak a sörbarátok.
Kedvcsináló programokkal, sörtörténeti bemutatóval, különleges kóstolókkal készül a fesztiválra a Dreher Sörgyárak, mely szintén számos hazai és külföldi márkával jelenik meg a rendezvényen.
A Heineken Hungária széles termékpalettájából a világos és barna söröket, valamint az idei év újdonságait, a radlereket is meg lehet majd kóstolni a Fesztiválon. A sörgyár egyik kampánya keretében a vendégek a sörcsapolás technikáját is eltanulhatják."