Keresés

Részletes keresés

RobUr Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8983

Belecsoppentel a kozepebe, nem ertheted miert hoztam a csonakot.

 

Nezz vegig egy sor rovas abc-t, mait.

Az "f"-et ugy rajzoltak, mint egy csonakot.

Ennyi, semmi tobb.

Előzmény: bosszika (8978)
najahuha Creative Commons License 2010.07.21 0 0 8982
.



No persze egy ELSŐ HANGTÖRVÉnnyel ( ami ugye nem törvény, csak EGYEDI ESETI történés) már a proto-germán idején (kr.e. 1000 környékén a szókezdő "p"-t "f"-re váltatja.


Ez viszont a már adatolható SZKÍTÁK, ETRUSZKOK stb. időbeni felségterülete.


Előzmény: najahuha (8980)
najahuha Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8981
.




E régióban a lingua franca Kr.e. 13.000-re valószínűleg a finnugor, vagy annak egyik őse lett, s kiszorította a 'baszk'ot. Ekkor válhattak a - genetikailag részben 'finnugor' - pre-germánok nyelvben is teljesen finnugorrá. Viszont a nyelvcsere feltehetően nyomot hagyott a finnugor nyelvet elsajátító népesség új nyelvében, s így kicsiny nyelvelsajátítási hibákat, ún. szubsztrátumot hagyott vissza a későbbi Germánia finnugor nyelvében, s így ez lett a finnugor nyelv 'baszkos nyelvjárása'. A kr.e. 4. évezred folyamán a feltehetően Kis-Ázsia felől érkező indoeurópaiak behatoltak a finnugorok közé, s a mai Dél-skandinávia Dél-skandinávia, Dánia, és Észak-Németország területén élő finnugor nyelvű népességet 'elindoeuropizálta', míg a Finn- és Észtország partvidékére érkező indoeurópai népesség elfinnugorosodott. A nyelvcseréknek viszont nyomai maradtak: A proto-germán ősnyelvben szubsztrátumok maradtak fenn, melyek az indoeurópai nyelvet elsajátító finnugorok kiejtési hibáikból erednek.


WIIK 11 bizonyítékot sorol föl.


Néhány belőlük:

Hangsúly,
Hangsúly centralizálása,
Zárhangok képzési hely
Szóütem izokróniája
Grimm törvénye
Zöngétlen felpattanó zárhangok
Hehezet megszűnése
Réshangúasodás


Előzmény: najahuha (8980)
najahuha Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8980
Kedves RobUr !



Nem ennyire egyszerű a helyzet.

Lásd:

A germán nyelvek finnugor szubsztrátumának hipotézise egy kísérlet, hogy megmagyarázzák a germán nyelvek jellegzetes természetét az indoeurópai nyelvek kontextusán belül. A mai germán nyelvek (különösen az ezekből rekonstruált proto-germán) számos olyan elsősorban fonetikai tulajdonsággal rendelkezik, melyek a proto-germán nyelv esetleges kreol voltára engednek következtetni: tehát hogy a legelső germán nyelv nem más, mint egy finnugorok által törten beszélt indoeurópai nyelvjárás. Az elmélet ősét legelőször Sigmund Feist alkotta meg 1932-ben Az ő becslése szerint a proto-germán nyelv lexikai elemeinek közel egyharmada származhat egy ismeretlen nyelvből.


A gond például a FELD / FIELD-ben az, hogy a PROTO GERMÁN alakját

*felthuz "flat land,"


formában adják meg.

Ez pedig ELLENTMONDÁS azzal, hogy a P>F hangváltozás TÖRVÉNYE CSAK A FELNÉMET NYELVBEN zajlott le.

Merthogy a felnémet nyelv jóval késebbi, mint a PROTO GERMÁN.
Márpedig ha a proto germánban már ott az "F", akkor az bizony éppen a SZTYEPPEI ( ma finnugorként) számontartott SZUBSZTRÁTUM HATÁSA !



Az elmúlt évtizedekben finnországban komoly őstörténeti vita bontakozott ki. A Finn régészek bebizonyították, hogy a baltikumban kultúrális folytonosság mutatható ki annak legelső benépesítőitől egészen máig. Ezzel párhuzamosan napvilágot láttak azok a genetikai kutatások, melyek tanulsága szerint a finn népesség genetikailag közelebb áll a svédekhez, mint a kelet-európai finnugor népekhez. Az új őshazaelmélet Finnországban Milton Nuňez és Kalevi Wiik kutatásaiból nőtt ki, egységbe foglalója pedig Kyösti Julku volt. Az új koncepció kialakítása során a kutatók fokozottan támaszkodtak a nyugat-európai őstörténeti és antropológiai eredményekre, leginkább Cavalli-Sforza, Dolukhanov, Zvelebil tanulmányaira, monográfiáira, valamint Pusztay János alapnyelv-koncepciójára. Nuňez az utolsó glaciális maximumtól kezdődően kísérte figyelemmel az európai népességek mozgásait. Megállapítása szerint e a legutolsó glaciális maximum idején (kre. 18.000 - 16.000) a kelet- és nyugat-európai embercsoportok egymástól elszigetelten fejlődtek, ezután viszont egy olyan periódus következett, mikor a népességek már érintkezhettek egymással, és benépesíthették az addig jég alatt fekvő európai területeket. Az elméletet a nyelvészet részéről Kalevi Wiik Támogatta meg. Koncepciója szerint a kelet-európaiak - akiket ő a finnugorok őseivel azonosít - a mai németország területétől egészen nyugat-szibériáig szóródtak szét, míg a nyugat-európaiak - akik Wiik koncepciójában többekközt a baszkok ősei - a Pireneusok-Brit szigetek-Germán alföld háromszögön belül. A dél-skandinávia Dél-skandinávia, Dánia, és észak-németország területén hibrid (pre-baszk + pre-finnugor) területek alakultak ki, s ezen régió lakosai adták később a germánság alapját. E terület lakosságát vélhetően jóval később, kre. 4. évezredben európa legelső földművesei - akik feltehetően indoeurópai nyelvet beszéltek - indoeuropizálták el.

Előzmény: RobUr (8977)
bosszika Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8979
fölszín, felszín, fölött (rajta), föld, földszint, fel, föl, olyan a földfelszín, mint tejen a föle, a te(l)jföl. Szerintem őstudomámos érvelés. ;-))))))))))
Előzmény: RobUr (8977)
bosszika Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8978
""Van kerek csonak. Eppenhogy Mezopotamiaban es ugy hivjak, hogy "quffa", a sumerek "ma gurgur"-nak hivtak ( a csonak ami gurul :-)""

Nyilván nincs. Gerald Durellnél max. mint "bucibigyó". A családom és egyéb állatfajták. (Regény) Sem irányítani sem haladni nem lehet rendesen vele.

A jelnek semmi köze a tcsóba becsobbanó csónakhoz na!!! ;-)
Előzmény: RobUr (8972)
RobUr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8977

Barmennyire is erolkodunk, a "fo:ld", magyarban hasznalatos szo', nem "magyar" sza'rmazasu.

A sza'rmazasa pedig, legkozelebbrol, a nemet "feld", mert alakra, jelentesre, nincs olyan masik nyelv, amitol lehetne sza'rmaztatni.

A FU es a torokos, rokon, nyelvekben a foldre vonatkozo szavak, egeszen ma'skepp hangzanak, szamitasba sem johetnek, hogy azokkal lenne rokon.

Ettol kezdve a kiindulasi pont teljesen teves, ami azt jelenti, hogy, ha a rovas (irott)  "f" jele valoban a foldet akarja abrazolja, akkor a jelet csak akkor alkothattak vagy vehettek at, mert az mar regen kesz volt, miutan az idegen szo', fo:ld, elterjedt a magyarban.

Ez pedig, a magyaroknak a nemettel valo szorosabb erintkezesuk alatt tortenhetett vagy kesobb. (Istvan kora vagy kesobb)

Ez pedig, kizarja a "hun-szekely" rovasiras o"sise'get.

 

Nem csoda, ha nincs 1501-nel koraibb, osszefuggo" rovas.

Nicsinyo Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8976
Kedves Tiszteletes Ur!

Mélyen meghajlok tudàsod elôtt egy olyan témàban, amirôl nekem halvàny gôzöm sincs. Olvasgatom is rendszeresen az ùjabb felfedezéseidet.
Azonban az ilyen stilusu hozzàszolàsok miatt elmegy a kedvem az egésztôl.
Az a kérdés forog a fejemben, hogy a (valamiben) "tudòsok" vajon csak önmagukkal akarnak-e forumozni, vagy be akarjàk vonni a mûkedvelôket is ebbe? Mert ha igen, vagyis kedvet akarnak szerezni az egyszerû hallgatoknak ehhez a témàhoz, akkor nem ilyen elutasitòan és sértôen kellene hozzàjuk viszonyulniuk. (nem ez az elsô eset nàlad...)
Szerintem az igazi tudòs fel van vértezve türelemmel, megértéssel a többiek irànt...

Kikivànkozott belôlem ez a meglàtàs, remélem nem sértettelek meg.

Nicsinyò
Előzmény: Tiszteletes úr (8974)
RobUr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8975

"A kérdéseimre sem tudsz válaszolni, csak mellébeszélsz. Ezért nem válaszolok a további észrevételeidere, mert ez nem ovoda."

 

Eddig, nem kerdeztel semmit, de pokhendi, az viszont, vagy. :-) 

 

Maradj csak magadnak es azoknak, akik szajtatva hallgatjak szentbeszedeidet, reverendissimus. :-))

Előzmény: Tiszteletes úr (8974)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8974
Ami a forrást és a folyókat illeti, itt többféle fordítás van és ezek értelme nem mindig azonos. Aztán meg keveredik a valóság (az Éden valósága és az ábrázolások valósága) meg az ősvallási képzet is. Ezért teljesen felesleges erőlködnöd ezen a részleten. Lényegtelen, hogy azonnal vált-e szét a négy folyó, vagy csak később, s hogyí hány méter számít későbbinek. A valóságban ugyanis külön forrásuk van, de az Éden területéről folynak szanaszét. A helyzet az, hogy az Éden négy folyójának képzete az egész világon elterjedt és ismert - ezen semmiféle csűréssel és csavarással nem változtathatsz.

Ezt a képet sok ezer ősvallási eredetű ábrázoláson lehet tanulmányozni, a te kerek csónakodnak meg semmi köze az "f" rovásjelhez. Tök mindegy, hogy volt-e kerek csónakja a sumereknek, vagy sem - ha az akrofóniát nem tudod rekonstruálni a csónak szójel és az f betű között, valamint ha nem tudod megmagyarázni a jel képi tartalmát ezzel összhangban.

A kérdéseimre sem tudsz válaszolni, csak mellébeszélsz. Ezért nem válaszolok a további észrevételeidere, mert ez nem ovoda.

Nincs rád időm, drága.
Előzmény: RobUr (8971)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8973
RobUr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8972

""Van kerek csonak. Eppenhogy Mezopotamiaban es ugy hivjak, hogy "quffa", a sumerek "ma gurgur"-nak hivtak ( a csonak ami gurul :-)"

Csak ennek semmi köze az "f" rovásjelhez."

 

Ez mar a Varga cikkere, aki nem tud kerek csonakrol, ment, de nekem az a gyanum, hogy te vagy a Varga is.:-)

Előzmény: Tiszteletes úr (8970)
RobUr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8971

'A nyolcágu csillag idővel keresztté alakult a mezopotámioai ékírásban, de kereszt alakú isten, vagy égitest-jelkép mindig volt a sumerben is (pecséthengereken)."

 

A sumer irasban csillag az istenseg jelzoje, az is maradt vegig.

A kesobbi akkad iras hasznalt, egyszerusitett, csillagbol keresztet, ahol a vizszintes , ket vonalbol allt.

 

A sumer, + = MAS, jelentesei: ember, iker, juh, kecske, hatar, egy noveny, egy fa, 1/2.

 

Semmi koze istensegekhez.

 

"" A bibliai Edenben 1 folyo fakadt es a kerten kivul szakadt 4 agra."

Ez nem ugyanaz?""

 

Nem, mert egy forrasbol negyfele is bugyoghat ki a viz, negy folyoval, amit egy kereszt mutathatna, ha azt akarna kifejezni.

De a jel, amit hasznalnak, az a vilag negy sarkat, a negy vilagtajat jelkepezi.

A Edenbol 1 folyo jon ki, ami aztan negyfele szakadva folyik tovabb, a kerten kivul. 

 

Ja, es a madarad a csoreben a "fo:l"-d"-del, hat ez kolosszalis. :-)))

Előzmény: Tiszteletes úr (8970)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8970
"Csak neked van "fogalmad" mindenrol, azert is "osztod az eszt" itt."

Te mondtad.

***

"azt allitotok ami nektek megfelel, illik a fantazialashoz."

Nem fantázia.

***

"A sumer irasban 1 csillag (nyolcagu) az istenseg jele es nem kereszt."

A nyolcágu csillag idővel keresztté alakult a mezopotámioai ékírásban, de kereszt alakú isten, vagy égitest-jelkép mindig volt a sumerben is (pecséthengereken).

***

"A sumer irasban egy kereszt volt a juh jele es semmi misztikum nem fuzodott"

Az az ő baja

***

" A bibliai Edenben 1 folyo fakadt es a kerten kivul szakadt 4 agra."

Ez nem ugyanaz?

***

"Szal, a hagyomanyos foldabra egtajakat jelol,"

Ezt semmi sem bizonyítja, csak egy megalapozatlan feltételezés.

***

"... nem egy forrasbol szarmazo negy folyot."

Éppen te mondtad az előbb, hogy egy folyó szakad négy ágra.

***

"Van kerek csonak. Eppenhogy Mezopotamiaban es ugy hivjak, hogy "quffa", a sumerek "ma gurgur"-nak hivtak ( a csonak ami gurul :-)"

Csak ennek semmi köze az "f" rovásjelhez.

***

"Ebben ul a tiszteletes ur egy nagy X-el es azt hiszi, hogy a Foldon gurul. :-)"

Ez egy épületes blabla, ami rád jellemző.
Előzmény: RobUr (8965)
RobUr Creative Commons License 2010.07.20 0 0 8969

http://s155239215.onlinehome.us/turkic/32WritingHuns/Diggiz3En.htm

 

Itt egy hely, amit egy lelkes turk allitott ossze.

Kedvetekre koszalhattok benne ossze-vissza, mig meg nem talaljatok a hun irast

Csak nehogy, siras legyen a vege. :-)

rovásmúltú Creative Commons License 2010.07.19 0 0 8968
Magyar, román, zsidó , német teljesen mindegy Kájoni János estében.
A lényeg:

"Foglalkozott még a régi székely róvásírással is. Ő abban a korban ismerte meg a székely írást, amikor a botra rovás szokása még nem veszett ki. Talán rovásbotról jegyezte le, vagy botokon lévő szövegek alapján állította össze azt az ábécéjét is 1673-ban, amely egy ismeretlen régi betűsorra megy vissza. Ez valamelyes rokonságot mutat a konstantinápolyi felirat ábécéjével is. Kéziratában a "ty" két változata és a "nap" ligatúra alá nem írt latin betűs jelnevet. Kájoni feljegyzett egy másik betűsort is, amely azonban megállapíthatóan Thelegdi János 1598-ban írt Rudimentájára (rovásírást ismertető, kéziratban maradt tankönyvére) megy vissza.

Kájoni volt az első erdélyi zenész, aki európai hírnévre tett szert. Munkaszeretete, szorgalma és vasakarata páratlan volt, hatalmas tudását talán csak szerénysége nőtte túl. Mindenki számára követendő példa lehetne.!!!"
Előzmény: RobUr (8967)
RobUr Creative Commons License 2010.07.19 0 0 8967

http://www.jcu.edu/language/hunghemu/hungh6AR.html

 

"Natus valachus sum", irja maga'ro'l.

 

De, jo' magyar lett belo"le.

Előzmény: RobUr (8966)
RobUr Creative Commons License 2010.07.19 0 0 8966

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.mercuriustour.ro/USR_uploads/ContentCMS/merinde/marcius%25202010/kajoni%2520janos/A%2520szekaly%2520rovasiras%2520f%2520Fold%2520jele%2520Kajoni%2520Janos%2520abecejebol.jpg&imgrefurl=http://www.mercuriustour.ro/APP_cms/content.asp%3Fcontentid%3D1172&h=195&w=165&sz=10&tbnid=sv6YJRBs8e_KWM:&tbnh=104&tbnw=88&prev=/images%3Fq%3Dkajoni%2Bjanos&usg=__YqiufL2_uO3ICVPiN-mRrLZPtXE=&sa=X&ei=XXhDTNyRL5KcsQOUjNmvDA&ved=0CCoQ9QEwBw

 

Fene hosszu cim, dehat mit csinaljak. :-)

 

Kajoni Janosrol szol, akirol egy masik helyen megjegyzik, hogy olahnak szuletett.

Itt lathato az 1673-as rovas abc-je, abban is, a vitatott "f" betu tollal irott alakja.

Mert az biztos, hogy ezt igy ro'ni, nem lehet.

A legkorabbi rovasirast 1501-bol jegyzik.

Nem tudom, hol lehetnek Atilla es Arpad irasai. :-)

Előzmény: RobUr (8965)
RobUr Creative Commons License 2010.07.17 0 0 8965

"A hozzászólásodból látszik, hogy halovány fogalmad sincs..."

 

Persze, persze.

Csak neked van "fogalmad" mindenrol, azert is "osztod az eszt" itt.

 

Fogalmakkal neked es Varganak is tisztaban kellene lenni, de hat ugye, ha olyanoknak predikaltok, akiknek nincs "fogalmuk" a mult korokrol, akkor azt allitotok ami nektek megfelel, illik a fantazialashoz.

 

A sumer irasban 1 csillag (nyolcagu) az istenseg jele es nem kereszt.

A sumer irasban egy kereszt volt a juh jele es semmi misztikum nem fuzodott hozza.

A bibliai Edenben 1 folyo fakadt es a kerten kivul szakadt 4 agra.

Szal, a hagyomanyos foldabra egtajakat jelol, nem egy forrasbol szarmazo negy folyot.

 

Van a sumernak egy X jele, nem kereszt, es a neve PAP.

Ertelme egyezik a ma hasznalatossal.

Nehogy mar ezt is beepitsetek a tobbi fantaziatok melle.

 

Van kerek csonak.

Eppenhogy Mezopotamiaban es ugy hivjak, hogy "quffa", a sumerek "ma gurgur"-nak hivtak ( a csonak ami gurul :-)

 

Ebben ul a tiszteletes ur egy nagy X-el es azt hiszi, hogy a Foldon gurul. :-) 

Előzmény: Tiszteletes úr (8964)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2010.07.17 0 0 8964
Kedves Robur!

A hozzászólásodból látszik, hogy halovány fogalmad sincs sem az F rovásjelünk eredetéről (ez tényadat ismerete lenne), sem arról, hogyan kell egy rovásjel eredetét tisztázni (ez meg egy módszer ismerete lenne).

Mert a magyar írástudomány öles léptekkel halad el az olyanok mellett, akik restek olvasni, de az észt osztogatni szeretik.

Például a csónak esetén meg kellene magyaráznod az akrofóniát, de az nem lehetséges, mert az f betű nem a csónak szójeléből keletkezett.

A jelforma sem csónakot ábrázol, mert kör alakú csónak nincs. S az sem derül ki az állításodból, hogy minek kell egy csónakba a kereszt, vagy X.

A FÖLD SZÓJELE ÉS ETIMOLÓGIÁJA
Előzmény: RobUr (8951)
Tiszteletes úr Creative Commons License 2010.07.17 0 0 8963
És ezzel mit akartál mondani?
Előzmény: rovásmúltú (8950)
najahuha Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8962
.

A magyar rovás KÓDOLÓnégyzetének FORGÓpontja:

itzuru77777


.
Előzmény: najahuha (8961)
najahuha Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8961
.


De még kON-TÚR-ban is megállja a helyét:



dfksdjfk345345

.
Előzmény: najahuha (8960)
najahuha Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8960
Kedves moziga2 !

De azért a L(J)Ó szónál nincs jobb képi ligatúrás rovás jel.




Nem hogy nincs jobb.
Valamennyi rovás az.

Ez meg maga a három a magyar igazság.

vagy talán 3 darab "S" ? A RUMI TAMÁS féle "L" mint forgás S-ARKAI ???


De még kON-TÚR-ban is megállja a helyét:

[image1:centre]


Előzmény: moziga2 (8959)
moziga2 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8959
De azért a L(J)Ó szónál nincs jobb képi ligatúrás rovás jel.



Előzmény: najahuha (8958)
najahuha Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8958
Kedves moziga2 !



benned az őslényeg motoszkál.....


http://www.youtube.com/watch?v=Ow40yYo6VGk


Előzmény: moziga2 (8957)
moziga2 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8957
Xianbei rovásbetűk.

Onnan jutottak a kínai képíráshoz.

hsziung .......... egy felnyergelt nyargalni képes ló képe..... egy lovasnemzet nevére egyetlen képi jel.


Előzmény: szobornok (8952)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8956
Nagyon jó, viszem is oda Köszönöm.
Előzmény: szobornok (8952)
rovásmúltú Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8955
Jaj de unalmas már ez az élből való tagadás, lekicsinylés, hazudozás, vakság, a betűtanhoz való teljes analfabétizmus!
Előzmény: RobUr (8951)
moziga2 Creative Commons License 2010.07.16 0 0 8954
Kik járnak az égen? A madarak? G az képjel. Gém, gémeskút, gúnár, gerle, galamb, gácsér, gólya gólya gilice, gödény........ Mind KM-beli ősköltő ősHONOS madarok. ;-)

Előzmény: Tiszteletes úr (8949)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!