Én 1 hét után fejteném át másodlagosba. Mindig úgy szoktam, ha csinálok. Igaz nekem le szokott menni 1,012 körülre. Érdekes, hogy ha már lement a főerjedés, akkor hogy maradhatott ilyen magasan.
A Kölsch-öt palackozás után hidegben vagy melegben kell tartani?
A két oldal ugyan az. Az oldal üzemeltetője Olasz66 fórumtársunk, itt is kérdezhetsz tőleha valami nem tiszta,de egyébként nyugodtan rendelhetsz onnan mi is ezt tesszük.
Szeretnék rendelni, de semmi nincs se a fizetésről,se a szállításról, se arról mennyi idő alatt jön, se arról, hogy mennyi a posta vagvy futárköltség. Addig nem merem megrendelni...Pedig már ma szeretném...sőőőt :D Már tegnap is késő lenne :P
Ahogy Krisz is írta, semmi veszélyes. Én tavaly az első konzerveseimet a hálószobában erjesztettem (a párom legnagyobb"örömére" -de szerencsére nagyon türelmes...) de még az illat is kellemes volt (nekem).
És tényleg kevesebb vízzel csináld. Én inkább csak 15-18 litert tennék, vagy tegyél hozzá cukor helyett (részben) spraymaltot.
(Valami hasonló sűrítmény mint a konzerv, csak por alakú). Amiket azzal csináltam, azok egész jók lettek 23 l vízzel is.
Csuklok a röhögéstől, mit összegörcsöltök az édesítéssel! Pedig már egyszer leírtam, hogy a németek szaharoz tartalmú édesítőt használnak, Én speciel a poliswitet, de mot egy másik folyékonyat vettem az is ugyan olyan jó.
ha megkívánom akkor cxsak nyomok egy pár cseppet a pohárba és már iszom is az édes söröt! Akár megyszörpel is-:)))
A kotyogón keresztül jut ki a széndioxid a hordóból, amiben a sör erjed, és persze ez akadályozza meg, hogy a levegő, és vele együtt a nemkívánatos baktériumok és gombák a sörlé közelébe férkőzhessenek.
Leginkább széndioxid szabadul fel az erjedés közben, de a 20l körüli sörmennyiségnél ez olyan kevés, hogy nem kell tartani tőle. Ha jó erősen beleszagolnál akkor esetleg csípné az orrod, és kicsit köhögnél tőle pár másodpercig.
Jók a sűrítményesek. Főleg, ha az előírt pl. 23l helyett 20 litert csinálsz belőle.
Amúgy is iható, még mindíg jobb egy átlag iparinál.
Sziasztok Én sos-be szeretnék kérdezni,remélem lesz aki válaszol.
Az első kérdésem,hogy mire van a sörfőzőnél a kotyogó. A másik pedig,hogy házi sörfőzésnél keletkezik e valami káros gáz ami kiszabadulhat. Ez azért lenne nagyon fontos, mert nincs pincénk és tudni szeretném,hogy lehet e más, esetleg zárt térben is sűrítményből sört főzni, vagy azt nem lehet. Előre is köszi mindenkinek a segítséget. Illetve esetleg valaki próbálta már az ilyen sűárítményeket? Finom sör lesz belőlük, vagy valami nagyon gegyi ihatatlan?
Megmondom őszintén kicsit bánom, hogy ide írtam ki. Milyen jó kis egymásszavábavágós kis szócsata lett volna ebből a találkozón! Áhhhhh! Na mindegy, több idő jut majd a tesztelésre! :)))
Most mondhatnám, hogy az öreg róka kiszagolta, vagy hogy megkóstoltam, és érzem rajta a glicerint, de véletlenül találtam ezta leírást az összetevőiről:
Meg is néztem a wikin, tényleg használják a glicerint édesítésre, már nem emlékszem az E... számára, de 60% az édessége a cukorhoz képest, és nem erjeszthető. Viszont a szervezetben természetes módon megtalálható. Nem tudom mennyire egészséges ez a mesterségesen előállított anyag, de talán az aszpartán, poli sweet stb.- től még mindig jobb.
Nálunk most főzés helyett akvárium takarítás van. A nap fele elmegy vele, de muszály mostmár, mert majd egy éve nem nyúltunk hozzá :(. Csak a kaját szórtuk bele.
Ennél azért kicsit bonyolultabb. Én is most csináltam kettőt:
-készítsd elő az élesztőt (steril pohárba keverd el forrázott, majd asszem 35 fokra lehűtott vízzel és egy kevés cukorral), majd tedd félre (lefedve)
-melegítsd fel a konzrevet egy edényben, hogy folyékonyabb legyen a szirup benne.
-öntsd bele egy megfelelő méretű tartályba, amin lehetőleg legyen egy csap meg egy luk a tetején kotyogóval (ezek nélkül is meg lehet oldani, csak nehezebb)
-tegyél hozzá megadott mennyiségő forró vizet és cukrot, majd keverd el rendesen.
-öntsd fel hidegvízzel (20 fok körül)
-mehet bele az élesztő
-tartsd a tartály 20-25 fok körüli hőmérsékleten
és varsz 1-2 hetet ahogy Krisz is mondta.
plalackozod.
megint vársz.
Csatos üveget honnan szerzel hozzá? Nem tudom ez konkrétan mennyi sörre van csomagolva, de ha 20 liter, akkor kell min. 40 palack....
Amúgy ha minden igaz pont ilyet kaptam olasztól nemrég egy palackkal, kellemes íze volt. Asszonynak való.
Szerintem van hozzá leírás, de ha mégsem akkor olasz segít. Hívd fel a telefonszámot ami a linken van.
Különben nem nagy ügy, bekevered 20C°-os vízzel. Vársz vele 2 hetet (lehet 1 is elég, de 2 után tisztább), aztán kipalackozod, és teszel minden üvegbe cukrot, hogy mennyit, az attól függ, mekkora az üveg.
Próbáld ki nyugodtan. Iható. Összetevői: komlózott malátakivonat, meggylé (3kg meggy leve), glicerin és élesztő.
Visont a 2 hét kicsit sántít. Megerjeszted mondjuk 2 hétig, aztán palackozod, majd vársz még vele legalább egy hónapot, hogy bubis legyen, meg letisztuljon az íze.
Nem azt mondom, hogy nem finom. Finomnak valószínűleg finom. Végülis egy átlag fagylatban is annyi a gyümülcs, mint mackósajtban a brummogás.
Most persze nagyképűsködök, mert meggyes sört elméletben sem tudok csinálni. Csak azt mondom, hogy a Belgák, meg a Hazai Házifőzők (nagybetűvel) zúzott meggyből csinálják, és nem svepszet kevernek hozzá, mint a borsosdi (kisbetűvel).
Egyébként amit mutatsz link, az olasz topik társé.
Ő ha figyeli a topikot tud is neked válaszolni, hogy liofilizált gyümölcs van-e benne, vagy E124231?XX gyümölcsaroma.