Szia! Kisrendeske lévén, itt vagyok:-) A vásárlás-mizéria, így akkor szerencsére kilőve, de a jövőre nézve, a biztonság kedvéért leírom: jól záródó tető, magyar nyelvű használati utasítás, esetleg olyan gép, amelyhez alkatrész kapható (pl. sütőtál, keverőlapát stb.), jó ha van saját adagolókanál (müa... két végén különböző méretű "pohárkákkal") és mércés csésze ... kb. ennyi. No és fontos, hogy az új gépet mielőbb próbáld ki, szóval a gépvásárlással egyidőben szerezd is be az első kenyérhez a hozzávalókat, hogy ha gond van, még időben ki tudják cserélni a csere-garancia keretében.
A recept: 1 fontos 0,4.... akármennyi kg-os kenyérhez - ez alaprecept... alapprogramon sütve - a saját gépem (Hausmeister HM1300) használatijából:
155 ml víz
280 g liszt (ezt kb. 70-30 % arányban lehet keverni: pl. 200 g fehér búzaliszt + 80 g teljeskiőrlésű pl. rozsliszt)
1 kiskanál só
1 evőkanál cukor/méz
1,5 evőkanál olaj/vaj (csak igazi ! vaj, a margarin nem jó, mert vizes, akkor már inkább olaj)
1 kiskanál zacskós élesztő vagy a friss élesztőből .... hát ezt ki kell tapasztalni, szerintem kb. 10-15g-nyi (az 50 gr-os sárga zacsis élesztő csomagolásán van mérce) ... de a friss élesztő mennyiségében nem vagyok biztos. Ezt csak szárazon rámorzsolhatod, esetleg kb. egy ujjnyi cukros tejben felfuttathatod.
Az én gépemnél alul van a víz, rá a liszt, amiben kis mélyedéseket kell készíteni (hogy az alján ne jöjjön fel a víz) és ezekbe kell a hozzávalókat tenni, úgy, hogy a só és az élesztő ne legyen túl közel egymáshoz (nem csípik egymás közelségét). Kb. ennyi.
Köszönöm a válaszokat! Előszedtem Anyukám gépét, bekapcsoltam és meglepetések meglepetésére úgy tűnik működik... Én maradnék a kisebb méretű kenyérnél, ugyanis így több fajtát tudnánk kipróbálni, másrészt speciel nagyon szeretnék vigyázni, hogy ne kattanjunk rá a kenyérevésre...
Ahogy visszaolvastam az alábbi hozzászólásokat, nagyon jónak tűnő recepteket találtam - egy bajom van csak: mind hatalmas adag....
Valaki megosztana velem olyan 0,5kg körüli (nagyon max) kenyér receptjét? Nagyon hálás lennék érte. :)
nálunk a kenyerek 4-6 napig kiválóak, utána is jó, de pirítósnak szoktuk ha marad még :)
mindenképpen kétlapátos az ajánlott. az ár-érték arányban a best buy az ALDI féle gép az SHG BB 1350. 3 év garival adják, Nekem ismerősök között már 4 darab van és mindenki imádja :)
Ha kicsit vissza tekersz még láthatod a gépet + azt, hogy csomagsérülten is lehet kapni, csak utána kell érdeklődni a GRX Outlet-nél
De az ALDI 14,990 Forintos ára is igen baráti 3 éves garanciával.
Receptek is vannak itt bőven - az én "kefíres" kenyerem gyakorlatilag elronthatatlan mint tudjuk :)
Először is, a végével kezdem, vagyis, mire kell odafigyelni vásárláskor? Ha egy pár oldalt visszaolvasol, Etna hozzászólásai között meg fogod találni, ő a "kisrendeske", aki mindenkinek szívesen leírja ugyanazt, akár többször is :)). De az is lehet, hogy ha jön, leírja Neked is, ha nem találod meg.
A lényeg, hogy itt többen is két lapátos gépet használunk, nekem is az van, miután volt már két darab egy lapátos. Ha szerinted fél kiló kenyér nagyon sok, akkor viszont elég az egy lapátos is, de majd rá fogsz jönni, hogy nem így van :). Nálunk például ha boltban veszek kenyeret, tuti "ránk rohad", illetve a kutyák eszik meg, de ha én sütöm, az valahogy állandóan pillanatok alatt elfogy. Abból soha nem szokott maradni, főleg annyi ideig nem, hogy megromoljon, vagy megkeményedjen.
Egyszer volt olyan, hogy még 4 nap múlva is volt a rozsos kenyérből, mert valahogy nem olyan kaják voltak, amihez kellett volna kenyér, hát az még 4 nap múlva is olyan volt, mint első nap, szóval nem romolnak meg olyan hamar.
Azt mindenképp nézd meg vásárláskor, hogy jól záródik-e a teteje, ebbe én is belefutottam egyszer, ez nagyon fontos.
A hasonló árkategóriájú gépek általában ugyanazt tudják, majdnem mindegyiknek ugyanolyan a programja, van fehér- ill. teljes kiőrlésű program, tészta, gyors, lekvárfőzős, stb.
És akkor a másik kérdés: kemény a kenyér. Én nem tudom, milyen gépe volt anyukádnak, nekem az első gépem volt olyan, hogy akármilyen kenyeret sütöttem vele, mindig borzasztó kemény volt a héja. Én ezt annak idején úgy orvosoltam, hogy amikor még meleg volt, rátettem egy nylon zacsit, de úgy, hogy alul tudjon szellőzni, és így bepuhult. Azóta sem tudom, ez miért volt ilyen, a többi gépemnél nem volt ilyen probléma, de már tényleg rég volt.
Ha nézelődsz itt a fórumon, vannak szuper receptek, amikkel gyakorlatilag el sem lehet rontani a kenyeret, úgyhogy ne félj attól, hogy nem fog sikerülni :). Ha pedig még kellenének receptek, én e-margit és limara oldalát javaslom, ott is szuper kenyereket és kelt tésztákat találsz :).
Egyébként az állaga (pld. a fehér kenyérnek) soha nem lesz olyan, mintha boltban vennéd. Ha a géppel dagasztod, és utána a sütőben sütöd, akkor talán igen, de ha a gép süti, soha nem lesz olyan pld. a héja, mint a boltinak. De mi, akik géppel sütünk, mi szeretjük ezeket a kenyereket, szerintem sokkal finomabbak, mint a bolti. Arról már nem is beszélve, hogy tudjuk, mit eszünk meg.
Ha van időd, lapozz vissza pár oldalt, fogsz találni hasznos tanácsokat, és sok szerencsét a sütéshez! :)))
Most találtam ezt a fórumot, így megragadnám az alkalmat, hogy gyorsan kérdezzek Tőletek..... Évekkel ezelőtt Édesanyámnak volt kenyérsütő gépje, akkro rendszeresen sütöttünk vele, finomak voltak. Ami azonban megmaradt bennem, hogy mindig borzasztóan kemény lett és nem állt el sokáig.
Most évek után merült fel bennem, hogy vennem kellene egy ilyen gépet, így az egészséges életmód irányába vetett kenyérfogyasztásunkat is sínra tudnám tenni. Azonban ez a félelmem... Tud a kenyérsütőgépben sült kenyér állaga valaha is hasonlítani a boltban kapható kenyerekére? Illetve Nektek meddig áll el? Én külön sütnék magamnak és külön a család másik felének, így 0,5kg elég lassan fogy el. Ha még kemény is lenne, akkro tuti ránk rohad.... Na ez esetben máris nem olyan jó ötlet venni egyet....
Mit javasoltok? Van a mai gépekkel alapja ilyen jellegű "aggodalmamnak"? Vagy a mostani gépekkel már nem futhatunk ilyen hibába?
Illetve még azt kérdezném, hogy mit javasoltok, mire kell odafigyelni a gépek vásárlásakor? Úgy értem, milyen programot kell tudnia, mekkora űrtartalom - akármi, ami hasznos tipp jöhet. :)
Bocs az én sütésemnél az volt a baj, hogy a Lidl-s gépnél sok volt a víz. Én a teljesítményben látom a vízmennyiségre a választ, mert nem mindegy,hogy egy gép 1350 W vagy 850 W. Az enyém a kisebb. Ugyanis több ciklusban fűt a gép , s a végén süt, s a nagyobb teljesítménnyel több vizet párologtat. Biztosan több helyes válasz lehet erre.
Lehet, hogy ez a gép teljesítményével van összefüggésben?
Nem értek hozzá, de más magyarázatot nem igazán találok, ugyanis a gép, ha azonos ideig végez azonos "tennivalót", ugyanolyan formájú sütőtálban... elvileg egyforma recept alapján kellene, hogy működjön, nem? Esetleg a keverőlapátok formabeli különbsége is jelent valamit? A lényeg, a lényeg, mindenkinek saját magának a saját gépén kell kikísérleteznie (ill. összevetni a használatiban lévő recepttel, ha van olyan) a legjobb kenyeret:-)
Megtaláltam a magyarázatát / Limaránál / kevés volt a víz, azért lett olyan kráteres a teteje. A másik géphez pont elég volt. Etna gépéhez elég 3.1 dl víz az 56 dk liszthez, valaki írta erre, hogy neki 3.2 vel lesz jó a kenyér. Tehát van rá magyarázat, gépe válogatja, hogy mennyi víz kell bele.
Ez a kenyér LIDL s géppel készült. Párhuzamosan sütöttem egyszerre 2 géppel. A másik FIF tipusú .Ugyanolyan összetevőkből, és beállítással. Azt hittem 2 egyforma kenyerem lesz,de még a FIF-el tökéletes domború tetejű lett a kenyér a LIDL-el ilyen kráteres. Van erre magyarázat ? Ilyen különbség van 2 gép között.
Még sosem próbáltam az átlagos 560 g lisztből készült kenyeremhez két kiskanálnál többet, de lehet, hogy kíváncsiságból ki kellene próbálnom, hogy milyen lesz, ha beleöntöm az egész zacskóval? Na majd meglátom, de azért kíváncsi vagyok, hogy lesz-e szemmel látható különbség:-)
Egy kis off: örömmel látom (éppen most is), hogy újra milyen sok fecske van!!!! Hurrá, hátha nem lesz annyi szúnyog stb. .... már olyan régen voltak jelen fecskék ilyen számban, néhány éve sokan el is pusztultak a hirtelen hideg miatt :-( Szuper, hogy megint sok-sok, szépséges fecske repdes:-)
A boltban is csak simán a polcon tárolják, ha pedig nem használjuk fel az egész zacsit, LÉGMENTESEN kell lezárni, mert a levegő oxigénje rosszul hat a "kelesztő" képességére:-)
Egyébként, én pl. nem azt a mennyiséget veszem figyelembe, ami a porélesztő csomagolásán van, hanem a gép használatijában lévő recept szerintit. A legtöbb kenyérhez 2 kiskanál (a géphez kapott müa.adagoló kanál kisebb vége) porélesztőt ír, ettől nem is használok többet. S bár a csomagoláson az szerepel, hogy fel kell azonnal használni, én légmentesen (azzal a müa. lezáró izékével) lezárom és beteszem a következő (általában 1-2 nap) sütésig a hűtőszekrény oldalában lévő rekeszbe.
A hűtőből kivett porélesztőt a következő kenyérnél felhasználom, s mivel a gépen van "előmelegítés", szerintem nem gond, hogy az élesztő "hűtött", hiszen egyenlő hőmérsékletre felmelegíti a hozzávalókat a gép (kb. szobahőmérsékletűre), a légmentes lezárás pedig biztosítja, hogy a kelesztéssel se legyen gond. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a liszt minősége is befolyásolja ezt ... a liszten pedig nem látható, hogy jó, vagy éppen vacak .... ez már csak akkor derül ki, amikor nem kel meg rendesen a kenyér stb.!
A különböző tipusú élesztők között amúgy, ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG VAN ... ezt én sem igazán értettem anno, de az első időszakban az összes kapható porélesztőt kipróbáltuk. Volt köztük egészen vacak is ... az ember ezt nem is gondolná, pedig igaz, NEM EGYFORMÁK!!! A legeslegjobb a SAF francia volt, ami sajnos mostanság nem kapható, így a Haas-os Natural élesztőt szoktam használni, esetleg a Dr. Oetker-t, de igaz, ami igaz, egyik sem olyan jó, mint a SAF volt:-(
Az ALDI-ban vettem bella instant élesztőt ami 1/2 kg liszthez való /7 / Gr. Kimértem pont 1/2 kg lisztet hozzá, de nem kelt meg rendesen, kicsi szerencsétlen kenyér lett belőle, pedig ideje is lett volna, mert TK. programot állítottam. A csomagon az áll: minőségét megőrzi, 2013 03 10.
Tegnap este megint a Te kefíres kenyered volt a gépben. Most már sokadszorra sütöm, mert annyira finom! Csak ezért szoktam kefírt vásárolni, illetve még emargit honlapján van egy sajtos kenyér, ahhoz is szoktam tenni, nagyon jól bevált mindkettőhöz :)
Az áramszünethez meg annyit, hogy nálunk tényleg nem tartott sokáig, de azért örültem, hogy folytatta a programot :))) Remélem, nem nagyon lesz 5 percen túli áramszünet, vagy legalábbis nem akkor, ha a gépben pont van kenyér. Sajnos nálunk elég gyakran van, még vihar sem kell hozzá :(, de eddig még sikerült elkerülni.
Egyszerűség kedvéért másolok a korábbi hozzászólásaimból:
Típustól függően, 5-20 perc áramszünet alatt még nem felejti el a programot, mert egy benne lévő kondenzátor egy ideig még tárol annyi töltést, ami a vezérlőprocesszor táplálásához elegendő.
Ha az áramszünet sütés közben történt és már törlődött a program, utána el lehet indítani a csak sütőprogramot. Mást nem is enged ilyenkor, mert érzékeli a forró sütőteret és hibajelzést ad.
Az enyémnél, ha törölni szeretném a programot, a Start gombot kell nyomva tartani, míg besípol, akkor lehet előlről kezdeni. Ez téves beállítás esetén lehet hasznos, vagy ha esetleg azt akarom, hogy jobban dagassza át, és emiatt szeretnék visszatérni a program elejére.
De mindebből adódóan a kelesztési fázisban lévő anyagot is meg lehet még menteni áramszünet esetén, csak dagasztást akkor már nem szabad indítani, kizárólag sütést, azt is a megfelelő időpontban, vagyis a kelesztés megbecsült végeztével.