Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7709

Én nem erjesztem sokáig, mert rettenetesen bödös lesz. Állítólag az a jó.. Én nem bírom elviselni a szagát.

Én a frissen szedett csalánt, pitypangot, feketenadálytőt, zsurlót, útifűvet (nem szükséges mindet bele tenni, de nálam az össz mennyiség kb. fele csalán) nagyjából összeaprítom, megmérem, 1kg-ot teszek egy 10 literes vödörbe, felöntöm vízzel, 1 napig ázni hagyom, majd megfőzöm, kb. 20-30 percig fő. Miután kihűlt a levet leszűröm régebbi, nem használt műanyag kannába és 10-15-20 szorosára hígitva használom locsolásra. A 20x higítottat palántákhoz, gyengébb növényekhez és sűrűbben, minthogy tömény legyen és megperzselje a gyökerét.

 

De sokan erjesztik a csalán levét 7-10 napig, majd ezt szűrik le és használják abban az arányban, ahogyan írtam.

De a kert távoli pontján helyezd el, vagy a ha rossz szomséfod van, annak az orra alá, mert rettentő büdös pár nap után. Permetezni is szoktak erjesztett csalánlével kártevők ellen.

A neten sok anyagot találni ezzel kapcsolatban.

 

Néhány:

http://www.haszon.hu/agrar/gazdaasszony/480-keszitsuenk-noevenyved-leveket.html

http://cuccos.com/hobby/index.php?op=dyncont&contid=461

http://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/hatekony-zoldtragyazas-csalankivonattal/5011/

http://www.viragcenter.hu/index.php/bio-elet/584-tul-draga-a-tapoldat-keszitsen-sajatot-kertjebe

http://www.balintgazda.hu/kerdesek/kornyezetvedelem/2286-tapoldat-keszites-hazilag.html

Előzmény: Geza+4 (7708)
Geza+4 Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7708

Szia!

 

Errőla csalános főzetrő írnál egy kicsit bővebben. Mit és milyen arányban teszel bele, hogyan főzöd (forralod,vagy csak felmelegíted a vizet)

 

az erjedésbe nem büdösödik meg,milyen arányban higítod, mikor szoktad locsolni, reggel vagy este, milyen növényekez locsolsz vele, csak

 

aparadicsomot vagy mindent?

 

Üdv.

Előzmény: Törölt nick (7697)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7707

Mindaddig, amíg nem evett jobbat. :))  pl. Goldkrone, Sungold, Blondkopfchen és van valamilyen körömnyi méretűm, melyet egy olyan ismerőstől kaptam, akinek a lánya egyáltalán nem szereti a paradicsomot, de ezt tolja befelé rendesen. :) Majd kiderül milyen ízű. Azt mondta, mindenképp próbáljam ki, nagyon finom. A nevét nem tudom. Ő sem tudja.

 

Előzmény: BAtti1964 (7706)
BAtti1964 Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7706

Pedig nálunk mindenki imádja... :)

Előzmény: TINTUS (7705)
TINTUS Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7705

mivel többen is panaszkodtatok a cherrolára így meggyőztetek, hogy csak 1 tövet ültetek ki és inkább a másikakól rakok ki többet.

Előzmény: Törölt nick (7704)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7704

Hetente egyszer. Kannából a tövére.

Előzmény: hurvinka (7701)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.27 0 0 7703

Éerdekes ez a CHEROLLA F1 paradicsom. Vannak tasakok, melyekre  CHEROLLA F1 van írva, míg másokra CHERROLA F1.

A google-n keresve is találni ilyet is, olyat is. Nekem többet nem kell!

 


http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=242345&vote=3

 

Előzmény: TINTUS (7702)
TINTUS Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7702

Obi praktiker, piac gazdaboltok stb.

sok fajta van kinek ez tetszik kinek az. most már kissé késő van a vetéshez, elöbb jársz, ha palántát veszel - koktélpalántát !. Nálunk a piacon több helyen is árulnak és mellé van rakva a zacskó abból látszódik, hogy milyen tipusú a palánta. Általában ezek mind folytonnövők ezért támrendszert igényelnek min. 2 métereset. csak egy példa

Előzmény: Nokkancs (7700)
hurvinka Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7701

Minden alkalommal az öntözés ezzel a főzettel készül, vagy csak ritkábban?

Előzmény: Törölt nick (7697)
Nokkancs Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7700

Sziasztok!

 

Tavaly előtt ősszel vásároltunk egy családi háza, nagyjából rendbe is tettük, ahogy gondoltam. Viszont eljött az idő, hogy egy kis saját "veteményest" (ahogy a Mama mondaná) csináljunk.

 

Ebben kérnék anniy segítséget, hogy a kislányom imádja a koktél paradicsomot, ilyen magot, vagy paradicsomtőt hol tudok vásárolni? Tavaly már vásároltam a piacon 2 tő paradicsomot, abból "sima paradicsom" lett. :) 2 tővel vásároltam csak, nem volt még hely sem a kertben ahova tudtam volna ültetni, megpróbának jó volt. :) Idén viszont komolyabban gondolom a dolgot, ezért is érdeklődnék, hogy lehet-e vásárolni valahol koktélparadicsom magokat, vagy tőt. És ha igen (feltételezem igen), akkor hol? Mezőgazdasági boltban? Így simán kérhetem, hogy koktélparadicsomnak való magokat kérnék? Valami konkrét fajta, ami tapasztalat alapján finom?

 

 

Annyi még, hogy ületetni "fagyosszentek után" kell, ugye?! :)

 

Előre is köszönöm a válaszokat nagyon!

 

 

phrone Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7699

Szia:) Én be kell hogy érjem a kész dolgokkal, ezek a főzött leveket, bármilyen jók, sajnos nem tudom megoldani.

Vérehulló fecskefű viszont szépen nő a kertben, ahol csak bír, milyen jó lenne, ha a paradicsom is szeretné:)

Úgyhogy mindenképp valami egyéb módon kell táplálni-védeni a növényeket.
Most kezdem sajnálni hogy annak idején nem hagytunk helyet a kertben a zöldségnek, most meg már semmiképp

nem bántanám a meglévő növényeket, hogy helyet csináljak. Az a kis hely is azért szabadult fel, mert kipusztult

egy nagyobb bokor.

Köszi a tippeket, meg a linket is, próbálok okosodni mindenhonnan.

Tavaly a termésünk valószínűleg a kezdők szerencséje volt, talán nem is kellene ennyire igyekeznem, nehogy elriasszam:)

Előzmény: Törölt nick (7697)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7698

Ja! Jut eszembe egy fórumtárs blogja. Ott olvashatsz ilyen vödrös dologról is, képekkel illusztrálva. Vigyázz fertőző! Engem idén februárban megfertőzött ami alatt olvasgattam a paris beszámolóját. Azóta lettem ilyen hörcsög típús paradicsom ügyben, hogy mindent be akarok két pofára gyűjteni és kipróbálni.

 

A cím:

http://fernelax.blogspot.hu/2012/08/osszegzes.html

 

http://fernelax.blogspot.hu/2012/06/paradicsom-fajtalista-fejlodesi.html

 

Remélem nem kólint kupán amiért megadtam a blog címét (Ő nem olyan...) :)

 

Előzmény: Törölt nick (7697)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7697

Szia "sorstárs"! Mármint abban, hogy nekem is kis terület áll rendelkezésemre, és a koktél parik, pl. az említett Thumbling Tom Red (red, mert nekem piros van, tudom hogy létezik sárga is) a Perun, Spoon, valamilyen köröm nagyságú,  Blondköpfchen, Red Pear, Yellow Pear, és a chilie paprikák vödörbe megy, a többi koktél parival egyetemben és jobbára az erkélyre. Én úgy terveztem, hogy a 12 lieteres un. habarcsos vödörbe (boltban kapható, hasonló a műa. vízes vödörhöz és néhány 16 literes diszperzites vödörbe 2-3 tövet fogok ültetni és a kisebb 5-6 literes savanyúságos, mustáros vödrökbe 1-1 tövet. Bevonom nindet valami azonos színű nylon zsákkal, hogy ne látszon a sok tiritarka vödör, hanem valami egységes képet mutasson és elmegyek egy olyan helyre a határba (senkiföldje) (már kinéztem) ahol rengeteg a csalán és onnan hozok porhanyós, nitrogéndús földet, mert a csalán a legjobb nitrogén jelző növények egyike. Nem is a mi kertünkben levő agyagba fogom ültetni! Majd jövőre, miután csináltam belőle agyagedényt a jelenlegi műanyag vödrök helyett! Ezt a nitrogénes, csalánok alól kicsórt földet megjavítom egy kis hozott, földdé érett trágyával és a csalánt, melyet a földről a kitermelés előtt kinyűttem szépen megfőzöm és hagyom 1-2 napig erjedni, majd higítva ezzel locsolom, persze megy még bele más is: cickafark, zsurló, pitypang fekete nadálytő és útifű is.

Ez az "A" terv. "B" terv nincs. Minek? Volt. Hogy lesz nagyobb telkem. Nem gyütt be. Venni meg mégsem akarok. Nem ebben a társasházban akarom leélni az életem, inkább kertes házat veszek, mint telket, de ez már nem ide tartozik, OFF és különben is...

 

Előzmény: phrone (7696)
phrone Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7696

Sziasztok!

A tavalyi siker után felbuzdulva idén is ültetünk pár paradicsomot. Kicsi hely van a kertben, úgyhogy megtoldanánk még egy-két nagyobb edénnyel, amibe lugasparadicsom kerülne (azt nem sikerült kideríteni, miféle, egyszerűen csak folytonnövőnek van titulálva) és Tombling Tom sárga és piros.Persze nem egy edénybe a naggyal.

Beleolvasgattam a fórumba, végigolvasni még nem sikerült. Sok okosságot találtam, de azért vannak kérdéseim, ha nem bánjátok, csak hogy biztosan ne csináljuk rosszul.

Mekkora edénybe lehet a lugast tenni, hogy ne érezze magát nagyon rosszul? Vagy egyszerűen csak minél nagyobb, annál jobb?

Milyen talajkeveréket használtok edényes ültetéshez? Én kerti föld-virágföld-szárított marhatrágya keverékre gondoltam, a kerti földünk eléggé homokos, kész keveréket amiben műtrágya egyéb ilyesmi van, inkább nem használnék. A tápanyagutánpótlást is valahogy természetes dolgokkal intézném, házi oldatok, csalán, ilyesmi sajnos nem megoldhatók, valami más módon kellene.
Valamelyikőtök (zsebi talán) említette az Öko Agrót, ez szimpatikus, bár még jobban át kell tanulmányoznom, hogy is kell használni ilyen amatőröknek, mint mi.
A kertbe ültetendők ugyanoda kerülnek (kb. 4*1,5 m), ahová a tavalyi, más lehetőség híján, szárított marhatrágyát gondoltam bedolgozni egy kis javításnak.
Aztán még a kialakítását sem igazán értem a lugasparadicsomnak, de az még odébb van, hátra addigra megvilágsodom:)

Ja, és én kiraktam az udvarra a palántákat, azóta is ott vannak abban az eényben, amiben vettük.
Merjük elültetni most, vagy várjunk vele? Előrejelzés nem mutat fagyot.

Biztosan volt szó ezekről a dolgokról és bocs, ha olyat kérdezek, ami a könyökötökön jön ki.


Tavaly egyszerűen vettünk pár palántát, kiültettük, megkaróztuk, felülről...lett locsolva és elég sok paradicsomunk lett. Már ahhoz képest:)

A legjobban valami San Marzano-féle termett, de nem olyan, amit a képeket láttam nálatok, kicsit lapítottabb oldalú és a felső részén jóval keskenyebb szemek nőttek rajta, alig volt leve, magja is és nem volt savas. Sajnos idén nem kaptunk olyat, pedig tavaly még novemberre is maradt pár szem az utóérőkből.

 

És irígykedem, gyönyörű kerteket láttam a fotókon:)

 

Kerestétek a Tumbling Tomot, nekem gödi kertészetben vették a palántákat, ha esetleg még érdekel valakit.

 

TINTUS Creative Commons License 2013.04.26 0 0 7695
Előzmény: hurvinka (7693)
gergerg Creative Commons License 2013.04.25 0 0 7694

Több féle képp lehet, van aki a földlabdához köti, van aki csak egy görcsot tesz a zsinór végére és az megakad a levélnyélben. Én hurkot kötök a madzag végére, majd átveszem a hurkon a madzagot és ennyi. A hurkot kb olyanra csinálom, hogy egy seprűnyél átférne rajta, így tud lazulni, nem növi be a növény. Előbb mindig a növényhez kell kötni.

Előzmény: hurvinka (7693)
hurvinka Creative Commons License 2013.04.25 0 0 7693

Karózáskor ez a bála madzag miként ven megkötve a paradicsom tövén?

Sehogyan, csak kicsit rátekerve és közben növekedéskor kis kötésekkel a szár a kötélhez?

 

m-s-m Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7692

A Zatik sokmindenre jó, de akáckarót ott venni konkrét hülyeség. Az Ildare jobb, de ki lehet jönni annál is olcsóbban.

(Én az enyéimet Piliscséven szereztem be.)

Olyan fatelepet kéne keresned, ahol ők saját gatterrel vágnak deszkára rönköket. Ez olcsó szokott lenni, mindenképp olcsóbb, mint a tovább értékesítő helyek. Ha már fűrészelnek, akkor vagy vágnak karót is, vagy rá lehet beszélni őket. Ha meg mégse, akkor irány egy asztalos vagy tűzifafűrészelő, és kör- vagy szalagfűrésszel a vitt deszkát felvágatni. Kis utánajárás.

Az akác tíz-húsz éveket kibír a földben.

A bambusz nem igazán jó, nekem szokott lenni kis bambuszerdőm, de mégis elmentem akácért. A bambusz a B-terv, ha minden kötél szakad.

Előzmény: taormina001 (7671)
hurvinka Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7691
Sárközi István Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7690

Füvet is használok de az kevés.Most lesz egy kis fekete fólia is.Minden ami kéznél van.

Előzmény: gergerg (7688)
Mariska néni Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7689

Köszönöm.

Előzmény: il1321 (7660)
gergerg Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7688

Én szalmát használtam takarásra tavaly, de annak is az a legnagyobb előnye hogy az is ingyen van. Nem tartja olyan jól a vizet mint a fűnyíradék. Nem áll össze, laza, szellős.

Előzmény: Sárközi István (7687)
Sárközi István Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7687

Köszönöm.Kacsolni szoktam mert azt tapasztaltam hogy szebb és több a termés.Szellősebb,igy a betegségekre nem olyan hajlamos.Nem beszélve a szemnek is tetszetősebb.Kipróbálom a szalmás baromfitrágyát takarásnak.Van pár zsák tavalyi erre a célra.

Előzmény: gergerg (7686)
gergerg Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7686

Én bálamadzagot használok mert az ingyen van (mindenütt) A tőtáv gondozásfüggő, ha rendszeresen kacsolsz, esetleg még védekezel is valahogy a gombabetegségek ellen, elég a 40cm. Ez így egy méter tam mellett 2,5-2,5 palánta. Ha nem kacsolsz és bozontosabb fajtéid vannak akkor 50-60cm.

Előzmény: Sárközi István (7685)
Sárközi István Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7685

Szia.Kész a támrendszerem,mása a tiednek.30-40 a tőtáv?Bálazsinórt vagy egyszálú uv állót használjak?

Előzmény: gergerg (7683)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7684

Zsebi mindent jól leirt és fotókkal is dokumentált már. Olvasd vissza (több évre) és igazitsd a saját lehetőségeidhez!

Nyilván törpe paradicsomhoz más megoldás kell.

Előzmény: homerx (7682)
gergerg Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7683

Itt látható hogy 3 db oszlop, a tetején egy másik szállal, kétoldalról kötözve mennyi paradicsomhoz elég. (a képen tetőléc van fönt mert ingyen volt)  A cső oszlopnak és fölülre is 3/4-es feketecső. Ez a neve. Középen mindenképp meg kell támasztani.http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=111808553&t=9108176

homerx Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7682

szoval a madzagon futtatas elegendo. ez jo hir.

Előzmény: Laci/Zápolya (7681)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7681

Vascső, általában 6 m-es szálakban árulják. Meg tudod csinálni, hogy két oszlopot leversz és közötte egy áthidalót raksz. Alatta egy sorban a paradicsomok és felvezeted egy-két madzag segitségével. Vagy csinálhatsz olyat is mint Zsebinek van, csak akkor kell egy hegeszteni tudó ember hozzá. Egyszeri beruházást igényel!

Előzmény: taormina001 (7678)
taormina001 Creative Commons License 2013.04.24 0 0 7680

Nem kimondottan; bármi megteszi, ami erös és tartós, és fejszével rá lehet ütni. Bambusz, mogyoróvesszö stb. nem.

 

Ezek közül az egyik link eleve aranyárban van, a szállítási költséget pedig hosszas keresés után se találtam, a másiknál meg csak a szállítás 25%+ 2500 Ft.

Olyat keresnék, amilyet msm említ.

Előzmény: Laci/Zápolya (7677)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!