ha nem tudnám hogy te nem én vagyok, azt hihetném, hogy én vagyok, ugyanis nekem is van egy rakat pilsneres üvegem (gyarapszanak) és ilyen kupakolom is van. :)
én is kupakoltam pilsneres üveget ezzel, de nem az igazi.
ha lassan nyomod össze és merőlegesen tartod a tengelyre, megoldható, de ha engem kérdezel, vidd vissza az üvegeket és a betétdíjból vegyél olyat, ami klappol a kupakolóhoz. és lehetőleg barna legyen. :)
Új vagyok itt, ez az első hozzászólásom, de követem az eseményeket egy ideje. Sokat tanulok, köszönet érte!
A következő kérdésemre elvileg van megoldás, Olasz mondta, csak nem találtam meg.
Van egy csomó Pilsner Urquell üres üvegem, hogyan tudom ezeket kupakolni? Nem tudom pontosan, hogy milyen szabvány ez. Miután ennek két keskeny pereme van, nem fogja a kupakoló, valami betét kéne, vagy távtartó, amit az alsó perem alá teszek, hogy lejjebb tudja megfogni a kupakoló "karmai"
Nincsenek egységes, illetve egységesen pozitív tapasztalataim. Azt látom, hogy úgy 7-8 hónap után elkezdenek durrogni az üvegek. Egy évnél öregebb ne legyen csak az a sör, ami tökéletesen leerjedt.
Szerintem van úgy, hogy normál erjedéssel már nem megy tovább, a normál élesztőnek emészthetetlen cukrok maradnak csak a sörben. Ez jó is, mert egy kis édes érzetet is hagy benne.
Viszont a nem steril körülmémények és a hosszú idő, valamint a nem pasztorizált technológiánk miatt lassan a vadélesztők, vagy valamilyen anaerob baktériumok elkezdenek szaporodni (akár 10 fokon is). Ezek aztán leerjesztik a maradék cukorszerű anyagokat és CO2-t termelnek. A végét aztán Ti is tapasztaljátok.
Most már csak alacsony CO2-t tervezek palackozáskor, habja így is van. Amúgy meg utálom, amikor kanállal kevergetik ki a buborékot a sörömből.
Én kb. 100-110 g cukrot szoktam tenni 30 liter sörlébe, elkeverem és palackozom.
Az Orval clone-ok egész jól bírják, de azokat le is kell fermentálni 1004 alá.
Ez az S-05-ös élesztő három hét után még mindig tolja a CO2-t. Pedig már a másodlagosban van. Nagyon kiváncsi vagyok meddig megy le. Holnap ki is palackozom.
én is mindenképpen egy fekete sört ajánlanék elsőre.
amit gondolj át, mielőtt nekikezdesz, az a darálás (ebben olasz tud segíteni) és a szűrés (cefrézéskor).
vegyél gyógyszertárban sima jódot, ez nagyon hasznos, de ha mindent jól csinálsz, nem szükséges.
hűtéshez használhatsz sós vízzel töltött palackokat lefagyasztva (ahogyan a vogel könyvben is van), csak legalább a főzés előtti napon fagyaszd le. én régebben felejtettem el. :)
Na Krisz, ebben mocskos módon egyet értünk: "Az álmokból lesz a valóság, csak hinni kell benne rendíthetetlenül."
Tali majd eldől, ahogy az időjárás hozza, de előtte pár nappal már azért lehet célozgatni.
Főzéssel kapcsolatban még a tecnológiát gondolom át, hogy s mint fogok megvalósítani, eszközök, stb.
Egy-két kérdés már akad, de előbb összegyűjtőm őket. ;)
Egy kérdés, a hovilles receptek mennyire megbízhatóak? Vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy ti mi alapján választotok ki egy-egy receptet (a tapasztalaton kívül)?
Az álmokból lesz a valóság, csak hinni kell benne rendíthetetlenül.
Lesz jövő tavasszal is találkozó. Idén már kettőt tartunk, és persze ezentúl minden évben, mert egy év alatt túl sok tesztsör jön össze, és nem tudjuk mindet végigpróbálni.
Vannak ötleteim, csak az időm kevés, meg a CSATOS ÜVEGEM! :)
Volt egy gondolatom, hogy csinálok folyamatosan ivós söröket, közben pedig nyomok pár különlegeset, hogy legyen idejük beérni. Nem jött össze. Letettem róla, egyenlőre. De a remény hal meg utoljára. :)
Na igen, merjünk nagyokat álmodni, legalább a "másik" dimenzióban legyen tökéletes minden ;)
Amúgy, Pest. Találkozó erősen kérdéses. Az igazság az, hogy rágerjedtem, de kiderült, hogy nagyobbik lányom osztálytársaival és a szülökkel egy szolid, laza piknikre. Na most ez júniusba lett volna, de akkor esett az eső, így áttettük pont tizedikére. Ha eső lesz ismét, akkor sztem lemegyünk, ha nem, akkor marad a piknik.
Tapasztalatom szerint a tölgychipsnek kb. vastag fél-háromnegyed év kell, hogy hatását éreztesse.
Alkoholtartalomszámítás: (kezdő B°-végső B°):2= Alkohol% Szóval amikor bekevertétek és lefokoltad akkor mutatott a fokoló mondjuk 1,048-at, vagy 12B°-ot, ha most megmérted a leerjedés után akkor mutatott kb 1,008-1,012-t, vagy 2-3B°-ot. Ha a 12-2=10/2=5%alkohol.
Én még nem csináltam ilyet, de azt mondják nagyon finom lesz pár hét múlva, ha bebubisodik, és letisztul az íze.
A trutyi a leült élesztő, az nem kell a palackokba.
Beletettük a fokolót egy kis adagba...de nem tudom melyiket kell leolcasni. Aminél az szerepel,hogy alkohol, az csak az 1-en áll meg. Érdekességből soproniba is beletettük és az is 1-et mutatott. Honnan derül akkor ki mennyi az alkohol % vagy mit kell nézni rajta? Most akkor meg lesz vagy nem lesz meg a rendes beígért %-a a konzerv sörünknek?
Meg meg is kóstoltuk és így 10 nap után elég fura savanykás az íze a málna sörnek. Érződik rajta egy kis sör íz is, meg a málna is, de nagyon rossz :S .Az normális? Változni fog még?