Keresés

Részletes keresés

viztamas Creative Commons License 2011.08.08 0 0 7842

:D

 

a fogyasztás is alacsonyabb (1-2 liter) és környezetkímélő is, bár az üvegházhatást fokozza. :))

Előzmény: Tibeer (7841)
Tibeer Creative Commons License 2011.08.08 0 0 7841

Na még egyszer...

 

Tibeer Creative Commons License 2011.08.08 0 0 7840

Logónak sem lenne rossz...

DanielOrtega Creative Commons License 2011.08.08 0 0 7839

Azokhoz az üvegekhez ez kell:

http://www.boraszatianyag.hu/magneses-koronazaro-p-577.html

 

De a másik is átalakítható ilyenné ha van benned egy kis barkács hajlam :) Csak ahhoz szét kell szedni a régit.

Előzmény: Paulhauser (7836)
viztamas Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7838

na jó. ez a létige ragozás nem jött össze. :)

 

krulis: van esetleg egy kis mosott apátsági élesztőd?:) én is rottyantanék egy árpabort hamarosan asszem.

 

én nemsokára löwenweisse élesztőt tudok felajánlani, ha érdekel valakit.

 

 

Előzmény: viztamas (7837)
viztamas Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7837

helló!

 

ha nem tudnám hogy te nem én vagyok, azt hihetném, hogy én vagyok, ugyanis nekem is van egy rakat pilsneres üvegem (gyarapszanak) és ilyen kupakolom is van. :)

 

én is kupakoltam pilsneres üveget ezzel, de nem az igazi.

 

ha lassan nyomod össze és merőlegesen tartod a tengelyre, megoldható, de ha engem kérdezel, vidd vissza az üvegeket és a betétdíjból vegyél olyat, ami klappol a kupakolóhoz. és lehetőleg barna legyen. :)

Előzmény: Paulhauser (7836)
Paulhauser Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7836

Uraim,

 

Új vagyok itt, ez az első hozzászólásom, de követem az eseményeket egy ideje. Sokat tanulok, köszönet érte!

A következő kérdésemre elvileg van megoldás, Olasz mondta,  csak nem találtam meg.

Van egy csomó Pilsner Urquell üres üvegem, hogyan tudom ezeket kupakolni? Nem tudom pontosan, hogy milyen szabvány ez. Miután ennek két keskeny pereme van, nem fogja a kupakoló, valami betét kéne, vagy távtartó, amit az alsó perem alá teszek, hogy lejjebb tudja megfogni a kupakoló "karmai"

Ezt használom:

26mm kupak tökéletes, csak nem szorítja rá.

 

Ötlet?

 

köszi,

 

P

 

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7835

Én is főztem. Barnát. 4kg pils, 0,5kg müncheni, 0,2kg csokimaláta, 0,25kg égetett cukor. 50g komló. 24,5l 12B° 1,048

Nagyon finom az íze. :)

Nem tudom be fog-e érni a taliig. Lehet, hogy ebből még viszek. Majd meglátjuk.

Főzés közben megittam két maradéksört. Tavaly tavaszi, meg nyári maradék! :)

Az egyiknek Atom Dió íze volt. Ilyet még nem ittam. A poén, hogy nem volt rajta cimke, pedig akkor újracsinálhatnám. :/

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7834

Miért DÜHÖS?

Előzmény: Tibeer (7833)
Tibeer Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7833

Sosem találom az ideális főzési időt!

Ma egy újabb Dühössel próbálkoztam.

12,5 kg Pils

0,5 kg CaraPils

 

1,25 kg fehér cukor, de csak az első fermentáció után

 

67 g Styr.Goldings 60 min.

28g Saaz 15 min

28 g Saaz 1 min

 

A máslás a szokásos 30 min 52 fok, 60 min 67 fok.

 

Az OG 1062 lett, ez kicsit alacsony (66%), de a mash tun nagyon tele volt. Ilyenkor ezzel is elégedett vagyok.

 

Az élesztő 2 l starter Duvel üvegből. Most először mágneses keverővel. Ez sacc. 540 millió sejt.

 

Ennek is kell majd legalább 1 hónap secondary, így sajnos találkozóra még nem lesz meg.

Tibeer Creative Commons License 2011.08.07 0 0 7832

Nincsenek egységes, illetve egységesen pozitív tapasztalataim. Azt látom, hogy úgy 7-8 hónap után elkezdenek durrogni az üvegek. Egy évnél öregebb ne legyen csak az a sör, ami tökéletesen leerjedt.

Szerintem van úgy, hogy normál erjedéssel már nem megy tovább, a normál élesztőnek emészthetetlen cukrok maradnak csak a sörben. Ez jó is, mert egy kis édes érzetet is hagy benne.

Viszont a nem steril körülmémények és a hosszú idő, valamint a nem pasztorizált technológiánk miatt lassan a vadélesztők, vagy valamilyen anaerob baktériumok elkezdenek szaporodni (akár 10 fokon is). Ezek aztán leerjesztik a maradék cukorszerű anyagokat és CO2-t termelnek. A végét aztán Ti is tapasztaljátok.

Most már csak alacsony CO2-t tervezek palackozáskor, habja így is van. Amúgy meg utálom, amikor kanállal kevergetik ki a buborékot a sörömből.

Én kb. 100-110 g cukrot szoktam tenni 30 liter sörlébe, elkeverem és palackozom.

Az Orval clone-ok egész jól bírják, de azokat le is kell fermentálni 1004 alá.

Előzmény: WriE01 (7792)
WriE01 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 7831

Ez az S-05-ös élesztő három hét után még mindig tolja a CO2-t. Pedig már a másodlagosban van. Nagyon kiváncsi vagyok meddig megy le. Holnap ki is palackozom.

viztamas Creative Commons License 2011.08.06 0 0 7830

emlékszem rá! :)

 

egyesületben tovább kéne lépni lassan. ahogyan elnézem, a találkozón tudjuk realizálni a dolgot...

Előzmény: olasz66 (7827)
viztamas Creative Commons License 2011.08.06 0 0 7829

helló újra! szinte pont egy éve jártál itt. :)

 

én is mindenképpen egy fekete sört ajánlanék elsőre.

 

amit gondolj át, mielőtt nekikezdesz, az a darálás (ebben olasz tud segíteni) és a szűrés (cefrézéskor).

 

vegyél gyógyszertárban sima jódot, ez nagyon hasznos, de ha mindent jól csinálsz, nem szükséges.

 

hűtéshez használhatsz sós vízzel töltött palackokat lefagyasztva (ahogyan a vogel könyvben is van), csak legalább a főzés előtti napon fagyaszd le. én régebben felejtettem el. :)

 

 

Előzmény: steelhaand (7821)
steelhaand Creative Commons License 2011.08.06 0 0 7828

Szia Olasz!

Dobtam tegnap mélt neked.

Amúgy klassz a poló.

°˘}

Előzmény: olasz66 (7827)
olasz66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 7827

Nem sikerült beillesztenem,,,,,,,,,

 

Előzmény: olasz66 (7826)
olasz66 Creative Commons License 2011.08.06 0 0 7826

Nekem még megvan a pólóm ((-:

 

 

Előzmény: viztamas (7803)
steelhaand Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7825

Ok, köszi.

Örülök, hogy a hopvill ennyire használható így legalább nem nyúlók mellé az első barnával °˘}

Előzmény: KRISZ2007. (7823)
steelhaand Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7824

Köszi.

A variációk valóban végtelenek, végül ez is "csak" egy főzőcskézés.

 

Előzmény: DanielOrtega (7822)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7823

Itt minden kérdésre kapsz választ! Csak írd!

Rengeteg recept van a hopvillen. Eddig ami onnan volt jó lett.

Előzmény: steelhaand (7821)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7822

Elöször is üdv a fedélzeten!

Én eddig csak saját receptet csináltam. van ötlet bőven :) azt hiszem a variációk végtelenek.

Előzmény: steelhaand (7821)
steelhaand Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7821

Na Krisz, ebben mocskos módon egyet értünk: "Az álmokból lesz a valóság, csak hinni kell benne rendíthetetlenül."

Tali majd eldől, ahogy az időjárás hozza, de előtte pár nappal már azért lehet célozgatni.

Főzéssel kapcsolatban még a tecnológiát gondolom át, hogy s mint fogok megvalósítani, eszközök, stb.

Egy-két kérdés már akad, de előbb összegyűjtőm őket. ;)

Egy kérdés, a hovilles receptek mennyire megbízhatóak? Vagy inkább úgy teszem fel a kérdést, hogy ti mi alapján választotok ki egy-egy receptet (a tapasztalaton kívül)?

Előzmény: KRISZ2007. (7820)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7820

Az álmokból lesz a valóság, csak hinni kell benne rendíthetetlenül.

Lesz jövő tavasszal is találkozó. Idén már kettőt tartunk, és persze ezentúl minden évben, mert egy év alatt túl sok tesztsör jön össze, és nem tudjuk mindet végigpróbálni.

Vannak ötleteim, csak az időm kevés, meg a CSATOS ÜVEGEM! :)

Volt egy gondolatom, hogy csinálok folyamatosan ivós söröket, közben pedig nyomok pár különlegeset, hogy legyen idejük beérni. Nem jött össze. Letettem róla, egyenlőre. De a remény hal meg utoljára. :)

Előzmény: steelhaand (7818)
steelhaand Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7819

Jah, tényleg a BeerSmith2 nevü progiról mi a véleményetek?

http://www.beersmith.com/features/

 

steelhaand Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7818

Na igen, merjünk nagyokat álmodni, legalább a "másik" dimenzióban legyen tökéletes minden ;)

Amúgy, Pest. Találkozó erősen kérdéses. Az igazság az, hogy rágerjedtem, de kiderült, hogy nagyobbik lányom osztálytársaival és a szülökkel egy szolid, laza piknikre. Na most ez júniusba lett volna, de akkor esett az eső, így áttettük pont tizedikére. Ha eső lesz ismét, akkor sztem lemegyünk, ha nem, akkor marad a piknik.

Tapasztalatom szerint a tölgychipsnek kb. vastag fél-háromnegyed év kell, hogy hatását éreztesse.

Látom neked is van ötleted bőven.

Előzmény: KRISZ2007. (7812)
WriE01 Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7817
Előzmény: per/sanchez (7816)
per/sanchez Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7816
Vagy ajanlom ezt az alkohol szamitasra:
http://www.rooftopbrew.net/abv.php
Előzmény: KRISZ2007. (7815)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7815

Alkoholtartalomszámítás: (kezdő B°-végső B°):2= Alkohol% Szóval amikor bekevertétek és lefokoltad akkor mutatott a fokoló mondjuk 1,048-at, vagy 12B°-ot, ha most megmérted a leerjedés után akkor mutatott kb 1,008-1,012-t, vagy 2-3B°-ot. Ha a 12-2=10/2=5%alkohol.

Én még nem csináltam ilyet, de azt mondják nagyon finom lesz pár hét múlva, ha bebubisodik, és letisztul az íze.

A trutyi a leült élesztő, az nem kell a palackokba.

Előzmény: zsuzsimalac (7813)
zsuzsimalac Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7814

ÚÚÚÚ. Még valami. Volt "trutyi" a vödör alján, mi nem öntöttük az üvegekbe. Az jó avgy nem? Bele kellett volna?

zsuzsimalac Creative Commons License 2011.08.05 0 0 7813

Sziasztok

 

Az első adag sör palackozva :D.

Viszont!

Szükségem lenne gy kis segítségre.

Beletettük a fokolót egy kis adagba...de nem tudom melyiket kell leolcasni. Aminél az szerepel,hogy alkohol, az csak az 1-en áll meg. Érdekességből soproniba is beletettük és az is 1-et mutatott. Honnan derül akkor ki mennyi az alkohol % vagy mit kell nézni rajta? Most akkor meg lesz vagy nem lesz meg a rendes beígért %-a a konzerv sörünknek?

Meg meg is kóstoltuk és így 10 nap után elég fura savanykás az íze a málna sörnek. Érződik rajta egy kis sör íz is, meg a málna is, de nagyon rossz :S .Az normális? Változni fog még?

Előre is köszi a segítséget :D

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!