Ha nem ragaszkodsz rozsdamentes lemezhez, sima másfeles vaslemezből pár ezer Ft-ért csinálok neked tálcát. Mondd meg a méretét szél-hosz-mag és adok egy árat. CO-val meghegesztem úgy hogy nem fog ereszteni. Ez az ajánlat másnak is áll. Nem bolt vagyok, csak hobbiból.
BUÉK.
(Nekem cska tavasszal épül majd a kemencém, valami ilyesmi lesz)
Nekem 4 éve van ilyen,sütések után csak szárazra töröljük/nem mosom vízzel,vegyszerrel/majd tiszta olajjal egy papírtőrlővel áttörlöm és úgy rakom el száraz helyre.Minél többet használom annál patinásabb és egy csepp rozsdafolt sincs rajta.
Eletem elso racsodalakozasa a kemencere 70 korul volt... a ferjem nagyszuleit latogattuk, diszonotor, 50. hazassagi evfordulo... a haz foldes padloju volt. Nadtetos... Harom helyseg, kozepen a konyha, jobbra a kamra, balra a szoba. A harom helyseg volt az egesz, es fedett hosszu tornac...
A kemence a konyhabol futott, a nagyszobaban volt a "bubja", es volt "kemence sut" - ahol a feleves fiunk aludt :))... nagyon izgalmas volt az egesz...
Viszont a kemence ajtó szélessége csak 44-45 cm. Csak behorpasztva férne be.
Ráadásul ez sem hosszabb, mint egy gáztepsi, úgyhogy ugyan ott lennék. A malac nem fér bele hasalva, csak valahogy meghajtogatva. Így visszatértünk az alapproblémámhoz.
De, attól függ. Az étel nem tudja, samott van-e benne, csak a kemence hőmérséklete süt. Nekem samottos dongakemencém van, istenien süt. A fala sztem túl vastag lett, (12cm samott+12cm mai tégla), így a felfűtési időm vagy 3 óra, de én ráérek, és 20kg fával felfűthető. Akkor lehet a kemencében sütni, ha egy részen kisöpörve lisztet szórunk oda, és ha hamar feketedik, várni kell (túl lett fűtve), ha fél, egy perc múlva zsemleszínű, jó, lehet sütni, ha alig színeződik, még(már) nem jó, fűteni kell.
Ha drágállod,akkor sima pár milliméteres vaslamezből méretre saját magadnak készíttetsz/ajtón beférjen,hossza pedig amilyen hosszú a kemencéd,majd egy kis olaj bele újan és bele a fórró kemencébe/beavatás/ és hagyni kiégni.Pár ezer forintból megvan.
Ha magasabb az oldala,akkor fedelet is lehet rá készíteni,ki-ki igénye szerint.
Mai kedves vendégeinkkel már nem találkozunk ez évben, ezért elkészítettem a "csücsülő coca" projektet.
Ezzel kívánok minden mostani és jövőbeni kemencetulajdonos olvtársnak Boldog Új Évet!
Még valami... tud valaki olyan helyet, ahol be lehet szerezni egy "malacnyi" normális tepsit? Ne kelljen szerencsétlent legközelebb belehajtogatni ebbe a gázsütő-tepsibe...
Igen, annak, akinek érdeke fűződik a dologhoz, elfogult a véleménye.
Ha a kivitelezőket kérdezed, akkor az országban csak kiváló, hibátlan lakások épülnek és minden időben elkészül. Ha tulajdonosokat, akkor már nem ilyen szép a kép.
Sziasztok tudna valaki abban segíteni Hogy tudnék jò kemencèt èpiteni ? Hol lehet kemence terveket szerezni ? A segítsègeteket elôre is köszi . aradilaszlo75@gemail.com
nyilván hazabeszél mindenki! nemtudja a kőmüves hogy milyen lesz a házad, nemtudja a szerelő hogy jó lesz e a kocsid,és az orvos is találomra irja fel neked a pirulát. de szerencsére itt mindent megtanulhatsz a hozzászólásokból.
az épités során vagy végén nemigen lehet kiprobálni a kemencét,csak a kiszáritás után. addigra az épitő már messze jár. az égetés az relativ,bármiből is legyen épitve a kemence ha felfütik és olyasmit raknak bele aminek kissebb hőfok kell akkor égetni fogja. szerintem. irt már ide dicsérő szavakat samottoskemence tulajdonos.
Hagyd a francba azt a minimális fekete holmit a belsején, semmi jelentősége nincs...én már 3 éve fűtök egy szuper vízteressel.Első alkalomkor megfeketedett azóta sincs annyi rajta hogy érdemes lenne vele foglalkozni...........de ha jól bedurrantassz, leég rendesen róla......
Szerintem tudhatja, ha az építető vendégül látja. Adódhat olyan eset, ahol véletlenül a kétkezit is meghívják.
Az előzőekben volt aki áradozva hálálkodott a felépített kemencéjéért. Pl. ő is mondhatna véleményt.
FELHÍVOK MINDEN SAMOTT KEMENCE TULAJT, HOGY ÍRJON TAPASZTALATAIRÓL! - Bár ez kétségbeesettnek hangzik vállalom.
Nem mindenáron a samott mindenekfelettiségét akarom igazolni.
Mindössze nem tudom eldönteni, hogy a kétrétegű kemencém leendő építésénél a sütőteret (alj és harang) téglából vagy samottból építsem-e? Sütni - mindent - szeretnék benne, de fűteni is egy kb. 90m3-es helyiséget. A sütőtér átmérője 90 cm, a külső burkolat téglából, búbos formára építve. A fűtéshez a két réteg közül a meleg levegőt kiszellőztetni a térbe.
Az előbbiekben feldobták a labdát a samott kemence égető mivoltát illetően. Cassul! Örülnék, ha véleményt nyilvánítanál, és leírnád tapasztalataidat a sütögetésekről. Az építesek során csak van módod kipróbálni is a kemiket?
Az általam eddig látott kemencéket valóban kb 3 óráig kellett fölfűteni ahoz hogy hust is meg lehessen sütni de a fölfűtési idő nem attol függ hogy miből van a kemence. Egy teljessen samotból épített kemencét is láttam amit a sütést megelőző nap este már egyszer befütöttek hogy a másnap reggeli újboli begyujtásra már egy kicsit meleg legyen a kemence. Ennek ellenére nem tudták megsütni a husokat, egy gázos disznóperzselővel kellett melegíteni sütés közben.
Szerintem a kemence elkészítésében és annak a hőszigetelésén múlik menyi ideig lehet sütni egy kemencében.
Nézd meg az én kemencémet a kemence használatánál pontossan leírtam a fölfütési időket és a hőfokokat.
Egy kevésbé jó hőszigetelő anyagot gyorsabban tudsz teljes tömegében átmelegíteni és azt egyenletesebben adja vissza. A samottal könnyen úgy jársz, hogy a belső felülete túl forró, a tömege meg még át sem melegedett. Viszont, amikor a túlhevült réteg hűl, a hőt nehezebben pótolja belülről.