ok, ez így rendben persze - de idén az is érdekes lehet, hogy a jó erőben levő de alul terhelt (vagy terméskorlátozott - ahogy tetszik) tőkék hogy tudják ezt az irdatlan vizet elosztani a relative kevés fürtjük között... Konkrétan tudok olyanról, ahol nyár vége óta nem szedik le a másodfürtöket a kirepedéstől félve, ami ennyi esőnél valós veszély...
Csapadékról, az OMSZ oldalán vannak az éghajlati adatok között böngészni valók, a mo-i abszolút csúcs, az Kőszeg Stájerházak 1510-el. Jelenleg a Bakony és a Bükk némely magasabb pontján áll. 1200 felett van az év, én most összesítettem Árpádtetőt (ami nem olyan magas pont a Mecsekben ~ 400 m) 1055 mm eddig. A metnet oldalon már hetek óta téma az idei csapadékextremitás; az szinte biztos hogy az országos átlagcsapadék 2010re mindenképp egy kiugróan magas rekordérték lehet, a kőszegi absz. rekord megdőlésére is van esély.
Tiamat#: permetezni botritisz ellen esetleg speciális rothadás ellenivel, de a kirepedő bogyókon megtelepedő képletek ellen az sem véd... ezek 7- 14 nap várakozási idejűek, a szüret szempontjából mindenképp vedd figyelembe.
Mondjuk ha tényleg olyan idő lesz most egy hétig mint amilyen az agrometeorológia ígér akkor még részben menthető a dolog. Nagy kérdőjel, hogy milyen irányba megy el a dolog.
Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis.
Tényleg, hol lehetne utánanézni, utoljára mikor volt ennyi csapadék éves szinte? Idén olyan a klímánk, mintha valahol Angliában lennénk.
Nálunk most csak úgy 10 mm volt, viszont egy hete meg 110 körül két nap alatt:(
Persze ki lehet, meg ki kell levelezni, de amikor 72 órán keresztül folyamatosan vizesek a fürtök a hol eső, szakadó, permetező égi istenverés és az utána következő harmat által akkor az sem segít.... utóbbi napokban megint 50 mm felett kaptunk; az enyhe kifejezés hogy extrém év van.
Még mi sem szedünk, egyelőre a chardonnayban és részben a velteliniben aggasztó csak a helyzet, olasz, kékfrankos még bírja bőven. Ha most leszedném, akkor lenne jó sok fröccsborom, de abból nem kell annyi:) Azt látom hogy most még ötször annyi jelentősége volt az idejében végzett zöldmunkáknak, főleg a kilevelezésnek. Ahol egymásnak érnek a fürtök vagy full lombban vannak, ott esély sincs... Én még mustfokot nem is nagyon mértem(chardonnay, veltelini, pinot 18-19 körül lehet), ami lőtávolon belül van, az még nem jó ízű és nagyon híg, meg érzetre is magasak a savak. De több helyről konkrétan hallottam is, hogy 17-19-es mustfok mellett még 10 körüliek a savak. Persze lehet savat is csökkenteni a cukrozás után (bár asszem a kettő együtt törvénytelen- na kíváncsi lennék, idén mégis hányan fogják ezt csinálni?), de abból nem sok jó sülne ki. Szóval kockáztatunk és válogatunk mi is... Persze a faluban már a hársot is szedik, na nem azért mert rohad, hanem azért, mert a nagy cégek félnek hogy nem lesz alapanyag. Ezek a túlterhelt hársok járhatnak úgy 13-14 körül, biztos jó bor/koncentrátum lesz belőlük...
Számomra a magától értetődő, hogy nem cukrozunk. Semmilyen körülmények között sem, soha.
Ami lerohad az lerohad. Az már most is látszik, hogy nagyon-nagyon kevés lesz idén a must, ha egyáltalán marad valami.
Nálunk amúgy pénteken reggel a próbaszüreten 20 fokot mértünk a Juhfarkban. Ha a következő napokban megszárad a termés akkor egy jó válogatás után akár 21 fokos is lehet. Az meg nekem már elég. A kérdés az az, hogy a várt 30-30 mázsa helyett mondjuk csak 5 -10 mázsa lesz-e vagy annyi sem.
Ha nem lesz egy hetes napos, száraz idő most akkor idén nem lesz Juhfarkunk :(
De inkább ne legyen idén bor minthogy pancsoljak. Ez a kockázat nálam bele van számolva a költségekbe.
A hárs és a furmint még a fasorban sincsenek, de a szellős fürtű hárs jól bírta ezt a hulladék időt a furmint pedig azon múlik, hogy reped-e avagy sem. Eddig nem repedt.
Aminek megvan a kockázata az az, hogy nagyon drága és melós lesz a szüret. Vagyis minden alkalommal amikor be lehet menni a sorok közé és valamennyire szárazak a fürtök akkor az érett és egészséges szőlőt lekapkodjuk. Akár 4-5 körben is lehet szüret :( egy egy fajtából.
Igazán gratulálok! Kb 10 éves voltam, amikor a nagyapám kézeltörés terhe mellett megtiltotta, hogy szüret után lemenjek a pincébe. Ehhez azóta is tartom magam, és nem értem, hogy történhet meg minden évben hasonló, többnyire végzetes eset. Kocson szerencsére túlélték, de nem rajtuk múlott.
Nu, megvolt a veltelini szüret. Az eredmény gyászos, a válogatott fürtökből 17,5 fokos mustot szűrtem, talán sikerül belőle egy iható asztali bort varázsolni....a gépes szüret(ami szedett mindent) még rosszabb, 15-ös. De ez már legyen a felvásárló gondja. A rothadás pedig ahogy tippeltem, 30%-ot elvitt. Ritka sz@r év az idei.
Nekem vegyes csemegeszőlőm van, jó termés lett, elég édes is, egészséges is. Darázs egyáltalán nem volt az idén, viszont a méhek és a madarak okoztak kb 20% kárt.
Csopaki helyzet: cserszegi fele annyi lett, mint szokott 19-es cukorral. Rizling katasztrófa. Talán harmada a szokottnak ránézésre, 17-et mutatott a refraktométer.... borzasztó.
Szólni sem merek :( Egyelőre nagyon gyászosak a kilátások. Sok múlik azon, hogy lesz-e legalább egy hét száraz idő az esőzések után. Mert ha így folytatódik akkor a Juhfarknak reszeltek az idén. A többi még bírja de nagyon le vannak maradva.
Igen, szilváni az a rizling, a tőkehiányos részeken pedig biankával van pótolva(25 éve ismerem ezt a fajtát, de még nem láttam rothadni, az idén igen) Most megyünk az egészséges veltelini fürtöket leválogatni, délutánra pedig odaér(talán) a kombájn, megy a levesbe az egész Asszem a kadarkával se várok csütörtöknél tovább...
Arra azért kíváncsi leszek, hogy mit mondanak a "sztárok" a minőségről :)
Korompenész lesz az; valóban idén mikológiai bemutató van a szőlőskertekben, mindenféle nyavalya ott van.
Ferinél meg szilváni az a rizling - meglepődnék, ha olasz lenne....bár rokonék hétvégén kármentenek Csopakon és leszedik az olaszt, de kétlem hogy 15-16nál több lesz.
A fene essen bele! Ma reggel jártam így a csemegémmel. Gondoltam, szedek pár fürtöt, hát alig van olyan, amelyik egészséges lenne. A bogyók nagy részén mindenféle nyavalya tünetei látszanak (jellemzően gombavirágzás, repedezés, fekete bevonat - utóbbi micsoda? netán a peronoszpóra egyik tünete? csak tippelek, elég sok bogyón van sajnos, viszonylag nehéz eltávolítani). :-( A tavalyihoz képest nem sok csemegeszőlőt eszünk a kertből... :-( A Tecsóba meg nem megyek szőlőért. De még csak piacra vagy boltba se! Nem azért dolgoztam ennyit! Jó! El is hanyagoltam a növényvédelmet (megint tanultam valamennyit), de az időjárás se volt éppen kegyes hozzánk. Majd jövőre!