igaz, baromi régen volt, én dolgoztam a "veszprémi Videoton hangdobozgyárban", de egyáltalán nem emléxem, hogy ott valaha lettek volna "többségében Canton, Tannoy, Bösendorfer (Hans Deutch), B&W termékek"... De ha lettek is volna, azt már réges-régen ellopták/tuk volna :P:P:P
A nagyközönség által látogatható csak egy van, a google megtalálja ha beírod a két kulcsszót (szfvár + hangszóró). Azért mielőtt odalátogatsz, érdemes egyeztetni, hogy a megfelelő ember legyen ott épp. :)
És ha a bal kerül a jobb oldalra, akkor mi történik? :-)
Komolyra fordítva, most polc vagy állvány? :) Mert nem egészen mindegy, ahogy a faltól való távolságok, helyiség méretei mind lényegesek. De ha nem olyan magasak az igények, akkor lehet, hogy ilyen részletekbe nem is kell belemenni.
"De azt hiszem, ez irreleváns, a törzsközönségtől elnézést kérek a zavarásért,"
Kedves van of the year!
Nem véletlen hogy nem tolonganak a topiktársak vásárlási tanácsaikkal.
Az áltad leírt körülmények, kivánalmak ill, követelmények nem szolgáltatnak annyi információt, amely felbátorítana egy némi felelősséggel rendelkező személyt valamilyen konkrét tájékoztatásra.
A hangfal kiválasztása különben is a hanglánc többi egységéhez hasonlóan, sőt azoknál méginkább egyéni ízlés függvénye, vagyis nagyon szubjektív dolog.
Tehát nincs más lehetóséged, mint nyakadba venni a várost, ill. az olyan elárúsító helyeket ahol módod nyilik a meghallgatásra is és ennek alapján megtalálni a számodra mind minőségileg, min pedig anyagilag megfelelő példányokat.
Köszönöm, nem is kértem, hogy készíts, tanácsra lett volna szükségem, amit egyszer kértem már ebben a topicban, de a tuvudszivígybeveszévélnivi törzsközönség nem reagált, ebből tudtam, hogy rossz kérdéssel alkalmatlankodtam a jó helyen. Bocs, hogy most nálad is próbálkoztam.
A fehérvári ötletet köszönöm, nem tudtam, hogy ott van egy olyan üzem, ahol amolyan outletként vásárolni lehet, bízom benne, hogy egyszer elvisz az utam Fehérvárra, és megtalálom őket. Ez konkrét segítség volt, köszönöm.
Hogy mennyi a rászánt összeg, hát az ilyen kérdésekre allergiám van, vevőként az ember előbb meg szokta nézni a választékot, csak hát nálunk nincs már olyan bolt, ahol otthoni zenehallgatásra hifi erősítőhöz szerény, tisztes hangfalból választék, vagy egyáltalán mutatóba valami lenne. Maradjunk annyiban, hogy a Media Marktban nem találtam olyat, aminél a hangzás és az árcédula is elfogadható lenne számomra.
Az elhelyezésről annyi elképzelést alakítottam ki, hogy a bal oldali dobozt baloldalon, a jobboldalit jobb oldalon helyezném el, polcon, olyan ülő-fejmagasságban. Régen volt már hasonlóm, Jamo dobozok voltak egy Philips erősítőre kötve, azok a dobozok Jamo feliratú állványon álltak, és az én - nyilván kellően ki nem finomult - füleimnek kedves volt a hallvány. De azt hiszem, ez irreleváns, a törzsközönségtől elnézést kérek a zavarásért, neked meg köszönöm a Fehérvár-ötletet.
Én nem készítek hangsugárzókat (=doboz+hangszóró), falat végképp nem, de ha készítenék sem részletezném itt, ez nem kereskedelni topik.
A többi fórumozó feltehetőleg sokkal jártasabb az akutális termékek, és használtpiaci árak között, és ők közelebb állnak a klasszikus értelemben vett HiFi-zéshez is, szerintem többet tudnak segíteni neked, mint én.
Amit én ismerek kevés pénzért, az a fehérvári üzem. Ott rengeteg visszamaradt hangdobozt és hangszórót őriznek még a veszprémi Videoton hangdobozgyárból, többségében Canton, Tannoy, Bösendorfer (Hans Deutch), B&W termékeket. Egy érdeklődést megérhet a dolog.
Érdemes lenne pontosítani kicsit, hogy mekkora a rászánt összeg, a nem túl nagy szoba, milyen elhelyezésben működnek majd a hangsugárzóid. Ezek lényeges szempontok lehetnek.
Ez semmiség. Az volt az igazi reality, amikor a diy fórum előzetes értesítés nélküli(!!) lekapcsolásával fontos privát üzenetek, elérhetőségek tűntek el egyik napról a másikra.
Kedves PLászló, ha nálad a realitás, nekem pont arra lenne szükségem. Egy nem túl nagy szobában CD-ről szeretnék klasszikus zenét és jazzt hallgatni. Ehhez van egy jól működő Sony CD játszóm és egy alsó kategóriás erősítőm (TA-FE370). Szeretnék hozzá hangfalakat, de nem tudok rá sok pénzt költeni. Reálisan hová kell mennem, és mit kell vennem, hogy ez a felszerelés ha nem is audiofil szinten, de szépen, korrektül megszólaljon, és ne is kerüljön csillagászati összegbe?
Ma volt szerencsém meghallgatni egy Goodmans Magnum mkII-t. Öreg doboz, de a hangszórói jó állapotúak, a hangja is tetszett. Nem tudtak árat mondani rá, mennyi lehet a valós piaci értéke?
Mi folyik már itt megint? :) Az ütközettől függetlenül jegyzem meg - shala ide, shalala oda -, hogy azért, mert valaki nem áll neki fúrni-faragni, még elméletben tudhatja azt, mi a xar a mások hangfalaiban. Mert ez is olyan, hogy nem kell szakácsnak lenned, hogy okádj egy olyan kajától, ami másoknak ínyencség :))
de van!!!! itt vagyok! Van egy pár 32 éves hangdobozom és szeretném ilyenre átalakítani a csatlakozást.A 2.50 es kábel nem megy bele a gyári csatlakozóba.Lehet ilyen dugót kapni ?Mi az elnevezése?Én csak komplett aljzatot találtam még idáig.
Amíg Te gondolsz valamit másokról és ezt nyilvánosan közzé is teszed (leírod a fórimon), addig nem lényegtelen a Te személyed! Ha nem nyilvánulnál meg, akkor tényleg lényegtelen a személyed, de amint bárki is nyilvánosan megnyilvánul (félreértés ne essék, én is), akkor már nem mondhatja azt, hogy ipi-apacs, nem ér a nevem!
Nem a beszédeidre vagyunk kíváncsiak, abból túl sok is kering a hálón, hanem a beszédeid mögött húzodó kézzel fogható készülékre, ne adj isten termékre, hisz meglehetőséggel szapulod az összes nagy és kis gyártó összes termékét, kivéve a VT-t.
A lekezelés nem az én problémám, hanem a Te stílusod! Ez abban az esetben még talán érthető lenne (bár elfogadható semmiképp), ha látnánk mindannyian azt a terméked, amelyre oly büszke vagy, hogy minden mást lesajnálsz! De ilyet még élő ember nem látott és emiatt piszkálja többek közt az én csőröm is a lekezelő stílusod!
Ebben a helyzetben, szerintem, abszolút semmire. Legalábbis az lenne az egészséges hozzáállás.
Szívesen megmagyarázom (de csak most az egyszer:). Rólam, nem kell gondolni semmit, ugyanis az én személyem teljesen lényegtelen, ha egy konkrét kérdést nézünk. És az összes gyenge személyeskedő szöveg is az, amit akkor szokás a fórumokon előszedni, amikor elfogynak a valódi érvek (ilyenekre perszehogy nem reagálok:). Az elektroakusztika szabályai szerencsére nem személyfüggőek.
A lekezelés, vagy a szerinted hiányzó válaszok maximum félreértések lehetnek, de ez már nem az én problémám.
Komolyan gondolod, hogy fórumon, hozzászólásban, több év munkáját és a hozzá tartozó információrendszert össze lehet foglalni, illetve át lehet adni? Szerintem ez a felület nem alkalmas erre. Gyors problémamegoldásokra, véleményezésre, és leginkább fecsegésre jó. De ez minden haszna.
Ami azt illeti, nekem is van lakásom, falaim, polcaim, s azokon könyveim, sőt mi több még Murphy törvénykönyvének egy példánya is ott figyel, de van egy bökkenő: már nem olyan jó a szemem, hogy hemüge nélkül élvezhessem a nyomtatott irodalmat, az okulárét meg piszkosul rühellem, ezért inkább monitorról olvasok. Maga meg egy mázlista!
Van ugye lakásom, annak vannak falai, és a falakon polcok, hogy oda könyveket rakjon a zember. Ennek többes funkciója vagyon, nem üres falakat bámul a zember, a hifi se csak úgy küricál a falak között, és bizony néha-néha felnyúl a zember egy-egy könyvért és azt olvasgatni is szokja Természetesen tudok olvasgatni a monitoron is, de a könyv valahogy más.... Ez a köny valaha megvolt nekem, de az idők során úgylátszik valahogy új gazdát keresett magának. Úgyhogy most itt volt az alkalom, és megint meglesz.
Vagyunk itt többen is, akik nem felszólítottak csak érdeklődtünk innen a hómezőkről, elvégre mi is szerettünk volna hasonló tudás birtokába lenni, mint Te! Válasz természetesen nem volt! Így aztán végképp nem tudjuk, hogy mit gondoljunk Rólad? Amikor megtudhatnánk, hogy az állandósult lekezelő megnyilvánulásaid mögött mégis milyen valós teljesítmény van, akkor válasz nincs! Magyarázd már el - Nekünk tudatlanoknak - mégis mire kellene gondolnunk ebben a helyzetben!:(((
"Ahogy az is tény, hogy ebben az országban senki más nem tudja azt, amit én, de ha jól megnézzük, még globális szinteken is nagyok a fehér foltok a hangszórógyártóknál. Nem is foltok, inkább hómezők. :-)"
Ennek őszintén örülök, mert ha az összes nagyobb hangszórógyártó ugyanazt tudta volna, egyikük sem emelkedhetett volna ki a szakszerűség mázával burkolt középszerűség dágványából, és akkor mi most itt állnánk egyetlen igazán komoly produktum nélkül.
Politikusnak kéne menned, ott alapköwetelmény az ilyesmi ego:
"Ahogy az is tény, hogy ebben az országban senki más nem tudja azt, amit én, de ha jól megnézzük, még globális szinteken is nagyok a fehér foltok a hangszórógyártóknál. Nem is foltok, inkább hómezők."
Felszólítani? :) Nem hiszem, hogy ez a helyénvaló érdeklődési forma. Ahogy biztos, hogy az sem a megfelelő hangnem, amit igyekszel megütni.
Az érzések lényegtelenek, az elektroakusztikában a tényeknek van létjogosultsága.
Például tény, hogy az ismeretek hiánya nem mentesít senkit. Lehet, hogy nem tudsz valamiről, esetleg a neten nem megtalálható, de az attól még ugyanúgy létezik.
Ahogy az is tény, hogy ebben az országban senki más nem tudja azt, amit én, de ha jól megnézzük, még globális szinteken is nagyok a fehér foltok a hangszórógyártóknál. Nem is foltok, inkább hómezők. :-)
Nem baj, hogy megírtad a véleményedet, annál is inkább, mert jól látod a helyzetet.
Vannak hangszórójavítók akik szerények és közben valóban alkotnak, pl. Marosi Pista aki maga készíti kerámia membrános hangszóróit és igen, a habszélt is ő süti hozzá! Hangfala famunkáit is saját kezűleg készíti, persze becsúszik pár kisebb hiba nála is a furnérozásban de az azért látszik, hogy van mit letennie arra a bizonyos asztalra :)
Tényleg? Téged már számtalanszor felszólítottak, hogy mutass már valamit a produktumaidból, de könnyedén elsiklasz előle, mellédumálsz, és ami a legrosszabb, nagyképűen kiosztasz mindenkit, amit egy valódi szakember akkor sem tesz, ha igaza van! Közhelyesnek tűnik, de ismerek néhány valóban kiváló szakembert, és egyik fő ismérvük a szerénység, nem mondják, hanem érezni rajtuk a kiválóságot! A másik, amire olyan alamuszian utaltál, hogy én nem tettem le semmit az asztalra...
Szóval, ide mint magánember írok, ezért sosem dicsekszem azzal amit létrehoztam, csak a gyűjteményemet szoktam mutogatni, (mint magánember!) igaz, már volt aki ezt is felhánytorgatta, de nem igazán érdekel... Viszont a fórumon írogatók jó része hallotta, látta már az általam (unk) készített gépeket, és bárki el is jöhet meghallgatni, bár megvallom, Téged nem szívesen látnálak, épp elég olvasni, illetve látni, ahogy a képen ülsz a kályha mellet, nekem ez elmond mindent rólad...
Na, ezzel be is fejeztem, nem szánok rád több időt... (ennyit sem kellett vola!)
Mivel a hangsugárzóban a magashangszóró előtt egyetlen soros kondenzátor van, nem tart sokáig kideríteni. Csak pár forrasztás, és egyetlen alkatrész áll az erősítő és a hangszóró között. Azért van esély rá, hogy a hangszóróval lesz valami probléma, a szakadozó kondi a Remixnél nem volt divat, egy HB10-nél viszont bármi bármikor megtörténhet. Már ha az került bele, ami eredetileg belevaló.
Ui: ha a lengőcséve "szorul", attól még szólna a magas, ez kizárható az ötletek közül.
Problémám a következő...Akai SR-H50 kétsávos hangdoboz,nemrég került hozzám rossz magasakkal.Vettem bele megfelelő méretűt,kicseréltem,szól is szépen,egy bizonyos hangerőig.Eztán az egyik oldlaról eltűnik ismét a magas,és teljesen kussol kisebb hangerőn is.Hangszoró ismét kivesz,szakadást mérek-de minden ok.Visszarakom,ismét szól de hangerőn ismét elkussol.
Lehet valami a dobozban amiről nem tudok és cserélni kéne vagy a hangszoró lehet hibás??
Ha már kedves Gabó (azaz Bagarja úr, a béke barátja) sem hagyod szó nélkül Hangszóróláb (a fondor lelkületű hangszórófi) együgyű röffenéseit, az már nem semmi :-)))
Csak így tovább, csapásokat adunk, csapásokat kapunk, de az élet nem egy méznyalás, stb...
Miért a hibás kiindulási alap? A nagymellényű dumádon kívül kívül, látott valaki itt bármilyen produktumot tőled? Bár volt valami, egy lenyúlt fórumról tudok, de azzal nem nagyon lehet dicsekedni...:(
Nem vagyok képben, de 100-ba biztos nem fér bele. A használt JPW-ből kiindulva én kitűnő állapotúért sem adnék 160-180 ezernél többet. A bigdewil/dzogcsen-féle kisebb Goodmans dobozkával talán érdemes próbát tenned, remélhetőleg bőven belefér a keretbe:) Ajánlani nem akarom, mert még csak ismerősöm sincs, aki hallotta. A trebaxos láda pedig A400-zal alighanem kissé tölcséresen szólna...
Ennyiért talán a két 30cm-es xélessáwu hangxorot adom doboz nélkül. Wixont megwan a teljes leirása a rendxernek, tehát utánaépithetö, ha wan jo lapszabászod, meg jo ragasztod.
Tel: 06-70-317-nyolcwan-8-nyolcwan. És Dunakexin lakom.
A Pio A400 + AZ2/AZ3 mélye szerintem jó lenne, távol a brummogós fajtától. Terelőlapra (pozdorja vagy plexi) akkor van szükség, ha jobb középtartományt és térhatást szeretnél, mint az útmutató szerint, sarokhoz közel elhelyezve. Ezek sajnos már használtban sem olcsók, úgyhogy észnél kell lenni a vásárlásnál.
Nem a gatyaszárlobogtató mélyek számítanak nekem, hanem a korrekt megfogott mély hangok. Szóval nem a macibrummogás:). Novemberben az audio video trenden úgy láttam lesz audio note szoba, majd hallatózok ott kicsit, igaz nem releváns teljesen a tiszta AN rendszert meghallgatni:). Mélyekkel kapcsolatban annyit, hogy népzenét is hallgatok és a nagybőgő hangját szerintem kis membránnal nehéz jól lesugározni. Köszönöm a javaslatokat.
Duttonnal nem lehet roncsderbit nyerni:-) Az ATC aktív teljesen másban erős, mint a Goodmans, és azok szvsz inkább hifis dolgok, mint a zenehallgatást szolgálják. Másik fórumon szokta mondani a főguru, akarom mondani az egyetlen aktív tag:))), hogy a "home hifi" dobozok elfednek, eltakarnak a valóságból, így teszik fogyaszthatóbbá a hangot. Szerintem megfordítva is igaz, a legtöbb stúdiómonitor hajlamos elviselhetetlenségig nagyítani az elé kötött lánc vagy a felvétel bizonyos -ideális esetben kevéssé zavaró- hibáit.
Persze, h nem azt hallgatok. ATC-t ecseréltem a Duttonra, ami legalább olyan jo autoban, mint az wolt hangfalban. Helyette wan egy kb kéccer akkora méretö wintage dobozom, ennek teljesen más a hangkaraktere. Nem megy olyan mélyre mint az ATC tette, de mégsincs semennyi hiányérzetem. A közepeit jobbnak is hallom, ami nyilwénwalo, hixen ebben nincs tul sok wálto alkatréxi.
Nem csak digitális jelet használok, van egy Dual CS 522 lemezjátszóm is. A nappali pedig 30 nm, sajnos nincs teljesen botfülem és a kis monitorokkal nem vagyok kibékülve, szeretem ha a mélytartományt is rendesen hallom.
Nagyon téwedsz. Miwel wolt ATC SCM 100 Studio monitorom, kb tudom, h miröl bexélek. Ugyanis akkor wolt itt több példény is a BEAG HEC 45 illetwe HEC 90 monitoraibol. Söt pl Pagrusnak is én xereztem az öwét.
Wéleményem xerint a HEC 45 kisebb, lakoszobában, cca 30m2-ig megállja a helyét bármilyen "hifi" doboz ellenében.
Ne felejtsd, h ez aktiw doboz, 30-as mélysugárzowal alul, 3 utas és igenjo gyors megszolalásu doboz.
Miwel akkortályt wolt Thiel 2.2, ás 2.4 hangfalak is a tulajdonomban, azokat pl simán lemosta mindenféle téren.
Igen sok mindent leírtál már, osztod az észt kéretlenül! De engem egy olyan szakácsra emlékeztetsz, aki járkál különböző helyekre, és előadja, hogy ő milyen nagy "májer", papírja van róla (senki sem látta) csodálatos ételeket tud főzni (senki sem evett belőle) és előadást akar tartani olyan helyeken, ahol nagyrészt ugyan csak ízeket kedvelő népek vannak, (viszont kóstoltak már sok mindent) de jócskán van olyan is, aki főzött már a társaságnak ezt-azt, és nem csak rántottát! Egyszóval, hiába nagy a pofád, de ha csak beszélni tudsz róla, vagy esetleg szar a kajád, a laikus fogyasztó teljes joggal mondja rád, hogy kontár, szar szakács vagy! Bizony a jelen esetben, az utóbbi látszik valószínűnek...
A CD-játszó cseréje igazából akkor válik fontossá, ha a későbbiekben komoly hangdobozt vennél, merthogy ezzel a régi Pio párossal + egy nagyon jó (persze hozzá illő) hangsugárzóval könnyen lelki válságba lehet kergetni néhány drága "High End" lánc tulajdonosát. (Félre ne értsd, a JPW mai belépő szinthez képeset egyáltalán nem "komolytalan".) A BEAG HEC érdekes állatfajta, (amikor az ember először hallja, leesik az álla: jé, Magyarországon ilyet is tudtak?), mégis, inkább hifistáknak, illetve bizonyos könnyűzenei műfajokra való. Egy A400-ra alapozható rendszert biztos nem adnék fel érte...
Az Arcam CD-játszót cseréld le PD-9700 vagy PD-8700 típusra. Abban az időben hasonló árszinten a JPW P1 vagy AP-2 volt az egyik legjobb választás. A jó minőségű fém hangdobozállvány szinte kötelező tartozék.
Cantonból GLE 60-t és CT 2000-t hallottam eddig, a CT 2000-nek nagyon tetszett a hangja, de nem igazán lehet hozzájutni. A feltüntetett paraméterei alapján a Fonum 701 persze szerényebbenk tűnt nekem is. egy Arcam alpha one cd játszó és egy Pioneer A 400-as erőlködő mellé keresek hangfalat, sajna behatárolt anyagi keretek közt.
Teljesen más irány a kettő, a Canton eléggé kommersz kategóriájúnak látszik de nem hallottam szólni, a HEC 45 pedig aktív stúdió monitor, azt meghallgattam de inkább a nagyobb változata a HEC 90 jött be, vettem is egy párat. Nem igazán hifizésre való és mivel hangmérnök fiam kiköltözött svédországba én is eladom az enyémet.
Tehát a "többutas hangszóró" shalaféle definíciója"irreleváns és tudatlan"?:-)
A jólismert "többutas hangsugárzó" vagy "tobbutas hangszóró-rendszer" után kissé meglepő fordulat, bár nálad már semmin se lepődök meg. És most a totyiklakókhoz fordulnék, köszönjétek meg szépen az újabb tudásmorzsát a pa... shalának)))
Érdeklődnék, hogy a BEAG HEC 45 stúdiómonitorról és a Canton Fonum 701-ről mi a véleménye a hozzáértőknek? Hirdetéseket olvasgatva ez a két típus keltette fel az érdeklődésemet.
Szívem szottya! Anyucinak höjje fijja! A kép alatt így folytatódik:
"Az egyetemen készített szerkezettel képesek nem csak megemelni, hanem mozgatni, forgatni is tárgyakat. Ez az első olyan eset, hogy ultrahanggal
sikerült megforgatni tárgyakat, eddig csak eltolni sikerült. A kísérletben víz alatt lévő lemezeket sikerült forgásra bírni.
A felfedezést az orvoslás során tudják majd hasznosítani, el lehet végezni műtéteket anélkül, hogy meg kellene vágni a beteget. Egy másik
felhasználási lehetőség, hogy a gyógyszerrel teli kapszulát pontosan oda tudnák vezetni, ahol például a tumor található."
Ja, hogy Moszkvában nem bundát osztogatnak, hanem Pétervárott kocsikat fosztogatnak? Wíz alatt megforgatni egy lemezkét más mint csavart húzni lewegőben te xerencsétlen....
A tételt megfordítanám, a hígend cuccok bizonyos jólismert(?) hibái a digitalizálás szónikus természetéből adódóan gyönyörűen át szoktak jönni ezeken a tömörített videókon.
Akkor elég homályos ismereteid lehetnek a digitális jelfeldolgozás mai lehetőségeiről. Továbbá, definiálhatnád nekünk, mit értsünk az eddig soha, senki mástól nem hallott "többutas hangszóró" szóösszetételen...
Ui: a fázis nem olyan, mint a gatyád, hogy csak úgy le lehetne tolni. :D És a szélessávú hangszórók 90%-a bizony ugyanúgy többutas, minden ezzel együtt járó problémával.
Annak, hogy legyen miből kikompenzálni a mélytartomány esését 100Hz alatt. :) Hja, bocs, azt mégsem lehet, mert a hangszórónak alig van mechanikai terhelhetősége. Főleg 100 literben. :D
Minek köll 100Watt 95dB feletti xélessáwu érzékenységhez??? Böwen elég 25 Watt, még sok is. Xámold ki. ppp
A 100 Watt neked kell a 3 utas hangwéltodhoz, de azt is kewésnek érzem, nem bexélwe arrol az egyszerü tényröl, h a mikrodinamika simán elenyészik az ellenállások és tekercsek utwesztöjében miköözben azok gyönyörüen tologatják még a fézisokat is le fel, stb.
Megnyugtatlak egyáltalán nem gázoltál bele a lelki világomba. :-)
Magasröptű fejtegetésed a digitális képrögzítéssel kapcsolatban valóban helyálló, azonban erre a kaptafára a digitális hangrögzítést nem lehet ráhúzni.
Vagyis a hangvisszaadással kapcsolatos megállapításod teljesen téves.
Sajnálom, hogy kötözködésnek éled meg hogy elmondom a véleményemet, ami adott esetben nem egyezik a tiéddel.
Igazából a youtube azért jó példa, mert nem csak hallani, hanem látni is lehet. Képzeld el, hogy egy analóg filmet kivetítesz egy 100cm átmérőjű felületre. Tű éles lesz, szép színekkel, ez az analóg. Emellett ha megnézel bármely youtube videot egy 100cm-es HD tv-n azt fogod látni, hogy maszatos lesz, pixeles, akkora pixelekkel, hogy a hosszúplatós Ifa megfordul benne. Élvezhetetlen. Minél high-endebb a TV, annál élvezhetetlenebb. Ugyanezt az analógiát alkalmazhatod nyugodtan a hangra is, bár megjegyzem a video-k esetében a hangsúly a képen van. Itt most nagyon nem térnék ki arra, hogy a legtöbb (HD) kompakt kamera, amivel ezek a felvételek készülnek, egészen vállalható optikával rendelkezik, ellenben egy gyufafej nagyságú mikrofonnal...
Továbbgondolva, ugyanez a video egy kicsi low-end kijelzőn, ahol a részletekre eleve nincs igény, az elvárható minőséget hozzák. A modern hang kódolási algoritmusoknak sem a jó minőségű hangrendszerek a célcsoportja, hanem a fülbedugós kis lejátszók, kb a piros 7-es háttérzajával. Tehát nem ördögtől való a vélemény, hogy kekszesdobozon jobban szól élvezhetőbb, mert eleve kekszesdobozra szánták.
Szóval youtube-on keresztül bármely hangrendszer minőségének megítélése eleve esélytelen. Tök mindegy, hogy egy laptopon vagy egy high-end rendszeren nézed a Kenrick JBL videóit...
Bár ha belegondolok, sokan képről is fellebezhetetlen ítéletet hoznak hangszóróügyben, attól azért forban van a youtube :)
Remélem azért primitív kötözködésemmel nem gázolok nagyon a lelkedbe.
"több évtizede az analóg információ (zene) hordozók is digitális rendszerrel történő felvétellel és utólagos korrekciókkal készülnek (pl. a vinyl lemezek is)."
Csupán az a probléma, ahogy évtizedek óta nem lehet olyan élelmiszerekhez (még kenyérhez sem) jutni, amelyben ne lenne különböző vegyszerek tömege, ugyancsak több évtizede az analóg információ (zene) hordozók is digitális rendszerrel történő felvétellel és utólagos korrekciókkal készülnek (pl. a vinyl lemezek is).
Off: ha lehetne kérni szépen, a saját IQ-dal foglakozzál - azt talán még feltudod mérni - és inkább maradj a topik témájánál, vagy a kekszesdobozaid méretezésénél. Köszi!
Természetesen ez a rendszer (erősítő és hangfalak) nem a youtube hallgatására készült, én ezzel hallgatok vinileket, magnókat és tunereket. Annak belátásához viszont nem szükséges semmiféle szakismeret, hogy egy több bemenetű erősítőhöz mennyire egyszerű csatlakoztatni még egy számítógép hang kimenetet is. Az is belátható, hogy ebben az esetben (MP 3 ide vagy oda) azért sokkal élvezhetőbb a youtube hangja, mint két kekszes dobozzal.
Az pedig szintén látható, hogy itt szokás szerint egy-két rosszindulatú személy primitív kötözködéséről van szó, amellyel saját szellemi szegénységi bizonyítványukat állítják ki.
Hát, lehet hogy a hifi-hez nem értek, az informatikához viszont igen, és mondom neked, ami a youtube-ból kijön, azt tolhatod te akármilyen szintű csodába, abban köszönet nem lesz. Pedig nem éppen kekszesdobozokon hallgatok zenét én sem.
:)
Amúgy az Isophon Orchester a gyári 200 literes dobozában nagyon jó szvsz.
Beszélsz te össze-vissza. A "liter" az égvilágon nem mond semmit a hangszóró paraméterek nélkül, a "hajszálpontos" méretezés meg még annyit se. Mire van hajszálpontosan méretezve, mélyközépnek, szubnak, vagy krumplitárolónak? A 3 utat meg hagyjuk... De csak hallgass rajta mp3-at a youtube-ról, annak mindenképp jó lesz :)
Egyébként a gyengébb felfogásúak érdekében. A két 45 literes hangfal csak az átvitel szempontjából tekintendő szélessávúnak, valójában 3 utasok, hajszálpontosan méretezett és bemért 12 dB-es hangváltókkal. :-)
Az itt felmerülő hozzászólások döntő részében azt olvasom, hogy a nettezők nagy része (tudom vannak kivételek!) a számítógép (ill. youtube) kihangosítását az asztalon elhelyezhető, igen kisméretű hangdobozokkal (és az abban elhelyezett erősítővel) valósítja meg. Természetes hogy ebből kifolyólag az ide belinkelt zenék minőségét igen gyengének találják.
Nálam a 3x4 méter alapterületű dolgozó szobámban üzemeé a gép és két 45 literes valóban szélessávú hangfal szolgáltatja a hangot, amelyeket hozzájuk megfelelő teljesítményű és hangminőségű erősítő hajt meg.
Eléggé hosszú éltem folyamán a legjobb hangfalaim (amint már korábban is írtam) Goodmansek voltak. Vagyis nem az Isophon védelmében nyilatkozom. Minden esetre ez az 1929.ben alapított gyár kb. 1945-ben kezdett el hangszórókat gyártani és azóta is tekintélyes szinten ismerik el világszerte.
Egyben biztos vagyok, ha Te mondjuk Isophon fanatikus lennél, itt a Fórumban a Goodmansek még megtűrtek sem lennének.
"Abban is biztos wok, h igazán jo studio dobozt sem halltál még, tehát ne oxxad az exet, és ne werd más faxáwal az csalántot."
Ilyen stílusú kijelentéseket pedig, egy másil topiktársal szemben csak egy uninteligens, tudatlan bunkó tesz !!!
Ez a bangkok-ki bemutató, azért eléggé ellentmond ennek a néhány itteni elméleti kinyilatkoztatásnak. Oda azért szart nem lehetett elvinni.
Ismétlem! Nem nézni kell, hanem meghallgatni és nem a nettezők körében fertőző betegségként elterjedt Sokol szintű lehallgató erősítőkön és hangszórókon !!!
Túl van ez bonyolítva. Egy 40 centis levesestányér + egy tölcséres közép/magas. Ez már elég, több nem is kell. Keep it simple - hogy a magyar nyelv legfőbb védelmezőjét idézzem.
Inkább studiotechnikán nézzél szét, ott is wan olcso doboz, de ott nem werik át az embert mindenféle hangzatos, de semminemü igazságot nem tartalmazo xlogenekkel.
Van aki a nagyot és hangosat szereti, van aki a finom kicsit, van akinek az fontos, hogy alul testes legyen, van aki finom középrészt szereti, van aki cserégeti félévente és van aki egy életre választ :-))
vajon megszólal 5.1be? Tudom a filmtől is függ, de csak hogy szól-e vajon majd a 6 hangszóró?
Valószínűleg szól majd mind a 6 hangszóró. Az viszont, hogy lesz-e rendes 5.1-es (vagy legalább 2.1-es) hangzás az függ attól, hogy a TV-ben milyen dekóder van (hiszen abba dugod a pendrive-ot), függ attól, hogy a film hogyan van tömörítve, függ attól, hogy hogyan csatlakoztatod az erősítőt a TV-hez, meg még ezer dologtól.
Az mindenesetre biztos, hogy annak a cégnek, aki a gugli (botrányos) fordításával adja közre a termékei leírását, én a közelébe se mennék!!!
Semmi tapasztalatom hangfalak terén. Ezért kérdeztem hogy átlag mennyire jó. Kaptam ajánlatot 17.000Ft-ért és nem tudom ez megéri-e mennyire kapom vissza a zenéket, hangokat. Zene hallgatásra és filmezésre használnám felváltva mikor mit csinálnék, most van egy 5.1-es kínai technika de ez elég gyér pici hangerőnél már a mély kopog.
Az a kérdésem lenne, hogy kinek van tapasztalata Jamo studio szériával, mert hangfalat szeretnék venni és egy Jamo studio 170 es hangfal párt néztem ki magamnak. Mennyire megbízható, milyen a hangminősége, és tudnátok-e mellé egy jó erősítőt is ajánlani ne túl drágán.
Azt szeretném kérezni, hogy ha ezt az erősítővel rákötöm optikaival a tv-re, de dvd/blueray nincs rákötve, csak a tv usbján keresztül csatlakoztatok egy pl egy pendnriveot, amin valami fim van és lejátszom, vajon megszólal 5.1be? Tudom a filmtől is függ, de csak hogy szól-e vajon majd a 6 hangszóró? Segítségeteket előre is köszönöm
Budapesten (már) nincs hangszórógyár. :) Néhányan biztosan kísérleteznek ezzel-azzal, de ez általában tényleg kevés. Ettől függetlenül a Somogyi (SAL)-féle, vagy az Ebayes membránszélek mérhetően képesek elrontani még egy olcsó egyszerű hangszórót is. :-)
Hát igen, innen indultam kb. Eleinte benne volt a pakliban az M-Audio AV-40, aztán feljebb léptem, rájöttem hogy legalább 5 inches hangfalat veszek, az még elfér az asztalon, és már relatíve kellő mélyet produkál. Inkább rádobok még pár ezret, de zeneibb és igényesebb dizájnú hangfalakat szeretnék.
Eleinte még az Edifierek is benne voltak a pakliban, mert jó az ár/érték arányuk.
Ezeket nem ismerem, és lehet, hogy amit figyelmedbe ajánlok, azt már rég elvetetted, csak jelzem, hogy alacsonyabb árkategóriában ott vannak még az M-Audio monitorok is.
Én használtam egyet, nagyon kellemes meglepetést okozott. Igaz, nekem nem a leghűségesebb hangvisszaadás volt a cél (bocs Audioland), és se nem klasszikus se nem rock zenéről volt szó, hanem saját műsorról, és hogy különféle jelforrásokról és csatlakozókon át problémamentesen meghajtható legyen, nyüzsgő gyerekkörnyezetben is kellő hangerővel, tiszta hangot produkáljon. Azt hittem, egy ekkora méretű dologgal ez nem lesz megoldható, pedig de.
Állítólag ez utóbbi az árához képest nagyon jól szól.
Van valakinek tapasztalata a fenti monitor hangfalakkal kapcsolatban?
Itthon kb. 80-ért lehet hozzájutni a Rokithoz, míg 68 körül a Prodipe Pro 5-höz.
Szerintetek melyiket válasszam? Sajnos meghallgatásra nincs lehetőségem, ezért is kérem olyanok segítségét, akiknek már volt alkalmuk meghallgatni valamelyiket.
Alternatív lehetőségeket is szívesen olvasok ebben az árkategóriában.
Interneten keresztül nem tudod meghallgatni, és ezeknél a cuccoknál nagy lehet a (hang)minőségi szórás... A boltokat sokan minősítik, azt mindenképpen figyelni kell!
Szerintem vegyél egy Orion SE1025 erősítőt (8 - 10 eFt-ért megkapod) és egy pár Videoton Mini/Micromax hangdobozt, esetleg egy Orion HS9 hangfalpárt (a Vidiket megkapod 3-5 eFt-ért, az Oriont meg 4-6 eFt-ért).
Meg fogsz lepődni, hogy milyen jól fognak szólni egy 10 - 15 eFt árú PC-s hangszóróhoz képest!!!
Teljesen igazad van, de sokak számára (lakóhely) nehézségekbe ütközik a személyes meghallgatás, másrészt ezt kérte...."Tudtok jó helyeket ahonnan tudok rendelni hangfalat"...
Annyiért, amennyit szánsz rá, csodát ne várj. Amit maxell ud ajánlott, az egy lehetőség, de "hallatlanban" nem célszerű hangdobozt venni. Olyan helyet kellene keresned, ahol több mintadarab is kint van a polcokon és meg lehet hallgatni őket. A MediaMarktban, auchanban általában van választék, csak nem tudom, be vannak-e kötve... Ezen a szinten és árkategóriában - és ezt nem kell negatív minősítésnek felfogni, mert elsősorban a használati körülményeknek szól - nincs olyan kiemelt bolt, ahol vakon (illetve tulajdonképpen "süketen") biztosra lehet menni a terméket illetően. Legjobban Te tudod, hogy milyen hangot szeretnél hallani, legjobb a saját "teszt".
Elnézést hogy kétszer írok ide, de elfelejtettem megkérdezni: Tudtok jó helyeket ahonnan tudok rendelni hangfalat? Fontos lenne a megbízhatóság és a garancia.
Szeretnék venni hangfalat, nincs sok igényem, de a témához egyáltalán nem értek - ezért is írok ide - remélem tudtok segíteni. Olyan hangfalat szeretnék amit rá tudok kötni számítőgépre, mp3 lejátszóra vagy telefonra, szeretem a dübörgős zenéket(dubstep), ezért fontos hogy jól kiadja a mélyet. Erre szeretnék szánni 10.000-15.000 Forintot. Ha már 10.000 Forintért lehet kapni jobb minőségű hangfalat, ami jó az olyan mezei zenehallgatónak mint én, akkor természetesen nem akarok rá többet költeni, de ha ezt meg kell toldanom kicsivel a sokkal jobb hangzás érdekében - mint írtam max 5000 Forinttal - akkor nem sajnálom rá ezt a pénzt.
Azért két TwinAxiom 10 (később egy-egy Trebaxxal kiegészítve) hajszál pontosan a Goodmans ajánlása szerint készített dobozzal, életem során a legjobb hangfalaim közé tartozott. Amikor eladásra került, majdnem tömegverekedés tört ki az érdeklődők között.
.....boldog ember vagy, bár beavathatnál, hogy miből gondolod, hogy istenítem a gúdmeszeket... régi, elavult xarok, lomhák, mint a lótetü, de olyan jó kis oldtimerek. Szerintem inkább írigykecc.... :)))
Különben meg imádom, h épp a goodmansokat istenited. Mosmán csak arra wolnék kiwáncsi, h mikor jut be a hajad alá, h egy jo trebax nélkül olyan, mint egy félkaru oriás?
Habár hiu ábránd, me semmilyen magasat sem hallax. ppp )))
üdv, keresek 1db Goodmans TwinAxiom 10 hangszóró mellé egy párt. Csak kifigástalan állapotú érdekel. Ajánlatot ne ide ,hanem az e-mailre kérnék.Köszönöm.
Ugyan ezt javaslom. Ehhez diamondot vegyél. Vagy egy 8.3-at, vagy egy 8.4-et. Ha kevesebb méllyel is beéred, akkor elég akár a 8.3 magában homokkal feltöltve. Ha nem, akkor kell hozzá egy sub. WH-210 jól szól, de ha őrjítő mélyeket akarsz, akkor nem a te sub-od. 8.4 mozin kb azt tudja mint a 8.3 és a WH-210 együtt. Zenén szerintem jobb, és ehhez nem feltétlen kell sub mozin sem. (Nekem elég lenne a mélye bármire.) Amúgy a VH-2-esek nem rosszak ha a frontban ott a diamond, de a valdus, és a crystal kevés hozzájuk, és árban sem annyival drágább a diamond hogy ne azt vedd a valdus helyett.
Magam is voltam egy műhelyben Budapesten, ahol helyben csinálják a membránszéleket. Az alapján, amit láttam, azt mondom, hogy inkább kínait vegyél !!!!!!!
Az a helyzet,hogy én ezt kb 20 éve vettem ui hibával.Volt egy helyi szaki aki tökéletesen megcsinálta a porladó gumi részét.De közbem eltelt az idő,az öreg kb 5 éve el is ment.:(
Egyszerű, ha azt szeretnéd, hogy az eredetihez hasonló legyen, akkor könnyen megjavíthatók a régi hangszórók, ha ez nem olyan fontos, akkor lehet helyettesíteni a ma Fehérváron gyártott darbokkal (HA20-484), külön kérésre készítenek a régivel megegyezőt is, HA20-402 néven.
Van egy pár Infinity RSe hangfalam, és az egyikben sajnos elhallgatott az EMIT tweeter (magas). Ahogy nézem, el van benne szakadva a szál (bocs, ha nem korrekt a kifejezés:$), gondolom amiatt. Ez javítható, vagy cserélni kell? És ha javítható, hová vigyem?
A gombhoz keresed a kabátot, méghozzá nem is a legjobb gombhoz.
A WH2 háttér még csak-csak jó valamire, a center már nem annyira jó, azt már cserélni kellene.
Frontnak és centernek is egyértelműen egy kategóriával feljebb lévő hangszórót javaslok, a Diamond sorozatból válassz! Ha jót akarsz, de olcsón, akkor keress jó állapotú használt 8.3-as, vagy 8.4-es hangfalakat, centernek is jó a 8C.
Felfelé mehetsz a Diamond 9-es, vagy a 10-es sorozatra ha van pénzed, de gyengébbet ne vegyél.
Ha jó minőségű nagy földönálló dobozt veszel, akkor subra se lesz szükséged.
A minimax HA13/13K-jának és a VT későbbi, '80-as évek utáni HA13/10K vagy /10*8-ainak semmi köze egymáshoz, a kosár a legkisebb eltérés ezek között. Egyetlen alkatrész sem egyezik.
A D258 Corona megint más, abban 12,5 van, hogy éppen mikor melyik változat, azt nem lehet tudni. A 125-ös hangszóróhoz legalább ötféle egészen eltérő membránt használtak 1970-óta.
Mégis, a többek szerint is a maga nemében az egyik legjobb VT dobozban (Minimax) ez szólt... Igaz, még a régi, öntvénykosaras. A Coronában a névleges sávja 600-2000 Hz volt.
A 13 és 15-ös a legrosszabb középtartományú hangszóró amit valaha a VT-nél csináltak. :) A 12,5-es meg talán a legjobb volt. Persze attól is függ, mikor.
Állítólag a fia "tud" angolul és az ő javaslatai alapján kreálja a táblákat. Volt még egy másik neve is, de természetesen azt is inaktiválták a negatívok miatt. Válogatott hülyeségeket tud kiírni a terméklapra, sajátos helyesírással.
akkor a hengszóró paraméterek megváltozásával (ilyen pl. a membrán vagy membránszél cseréje is) "elhangolódik" a doboz
Ez a rendszer már jócskán elhangolódott, amikor a gyári állapothoz képest megkeményedett a hangszóró membránszéle, szóval egy membránszél csere csak javíthat a dolgon, mert közelebb visz a gyári állapothoz...
mindenféle cserénél kicsit felborul a konstrukció, mert ha konkrét hangszóróhoz volt tervezve a doboz (és nem csak úgy nagyjából összerakva), akkor a hengszóró paraméterek megváltozásával (ilyen pl. a membrán vagy membránszél cseréje is) "elhangolódik" a doboz, rosszabb esetben durva kiemelések, dobozhangok is ronthatják az összképet.
Azt írja, 40-es a mély. De könyörgöm, miért nem lehet legalább egy helyesírás ellenőrzőt használni, ha már nem tanultunk meg rendesen magyarul írni. Ha a magyaron már túlvagyunk, akkor rátérhetünk, hogy vajon mit jelent a szép réztáblán a "Referenceaudio by Hungary".
Egy gyengébb minőségű gyári álló dobozról van szó, amiben egyébként a gyári hangszórók a gyári doboznál jóval jobbat érdemelnek.
Lehetőségek: homok az alsó "talp" részbe, felülre pedig a keményebb, és nem puha bitumen plusz vatelin. Fa merevítést nem tervezek bele, nem elegendő a tudásom hatásost tervezni. Pénz pedig nincs rá hogy szakember csinálja meg.
Tiszteletem, szabad itt úgy kérdezni, hogy előtte nem olvasom el az összes hozzászólást?
1) Otthoni zenehallgatáshoz keresnék hangdobozt. Egy egyszerű, szerény, nem high-end erősítőhöz (TA-FE 370) egy még egyszerűbb, szerényebb szetereó hangfal párt. Kicsi szoba (olyan 15 négyzetméter körüli), nincs benne sok hely, és nem is hibátlan az akusztikája. Pénz sincs rá annyi, mint a pelyva, de újat szeretnék, mert érzékeny vagyok a szagokra, és ha valami, akkor egy hangfal átveszi a környezete illatait, és soha nem lehet eltávolítani belőle. Szóval azt látom, hogy eltűntek azok a helyek, ahol szerény, de tisztes minőségű hangfalakat lehetett venni szolíd áron. Merre keressek, és mit keressek?
2) Egy autórádióról elfogyott az autó, és most szeretném önálló rádió-erősítőként használni, akkumulátorról. Vajon milyen irodalomból tudnám megtanulni, hogy egy 17 centis autó hangszóróhoz milyen dobozt kell építenem, hogy elfogadhatóan szóljon?
Szóljatok, ha nem jó helyen járok ezekkel a kérdésekkel, és már itt sem vagyok.
Még pár ilyen okosságot magamba szívok a hsz-eidből, és megnyitom az autófényező műhelyem! :Đ
Mint az egyszeri ember az örök sztoriban, aki betelefonált a Petőfi rádió délutáni csevelydébe, megkérdezte, hogyan kell pizzatésztát csinálni... Elmondták neki, hogyan kell, és jó étvágyat kívántak a vacsorához. Erre azt mondja: nem a vacsora miatt kérdezte, pizzériát akar nyitni:)))
"Hatásos ellenszer lehet, ha a szemben lévő oldalakat (amiket így összekötünk) más-más rezonanciára hangolunk olymódon, hogy az oldal- vagy hátlapra különböző pozíciókba kb. 15 x 50 mm-es rétegelt lemez léceket élével a dobozfalra felcsavarozunk + ragasztunk keresztbe vagy hosszába."
Ez tűnik a legtutibb receptnek, hiszen ha jól csinálják, akkor a lécecskék három funkciót is ellátnak: merevítő, elhangoló, diffúzor. Pusztán a széthangolás miatt elegendő lenne az oldallapokra, hiszen a többi egymással szemben lévő lapnak különböző okból, de eltérő a sajátfrekvenciája.
"audiofül gyufás skatulyán hallgatnám a Fantasztikus szimfóniát"
Gyufaszálakkal merevítve még fantasztikusabb:))
De most komolyan, bármelyik alább említett modifikációval lehet javítani, illetve rontani is a hangminőségen. Keskeny állódobozoknál (különösen, ha még reflex is) a dobozfalak rezgésénél sokkal fontosabb kérdés, hogy a konstruktőr mit kezd az alakjából adódó orgonasíp-szerű rezonanciával...
A legjobb a metál lakk. Alapozni kell, utána csixolni. Aztán az alapszin, az wagy fehér, wagy fekete. Erre jön rá a walamilyen metál alap legalább 4 rétegben, tetszés szerinti szin. Erre 3 réteg lakk, majd beégetés, wagy 3 nap xáradás, majd 2000-es papircsixolás és polirozás.
Ettöl lex xép mély szine, és a sok réteg miatt jo hangja. Fontos, h az egyes rétegek fujása közt minimum 40 percet köll wárni, wixont 2 óránál többett semmiképp.
Ha az elöbbi, akkor rétegelt lemezböl kéne de két rétegben, köztük legyen bitumen, wagy jobb az olomlemez. Kiwülröl több réteg autofesték, 7-10 mán igenjo hangot ad.
Belül jol legyen kimerewitwe mindenféle trükkökkel. Gyapju tömést bele és minima Seat exel hasngxorokat. Mán is weri alsohangon a fél milát. )))
Sajnos, a seprűnyélnek is van hangja, azaz, mint a "lélekfa", egy bizonyos hangtartományt kiemel, mint egy hangszertestként begerjesztheti, "bebúgathatja" a dobozt is... Hatásos ellenszer lehet, ha a szemben lévő oldalakat (amiket így összekötünk) más-más rezonanciára hangolunk olymódon, hogy az oldal- vagy hátlapra különböző pozíciókba kb. 15 x 50 mm-es rétegelt lemez léceket élével a dobozfalra felcsavarozunk + ragasztunk keresztbe vagy hosszába. Csodát tud tenni a kimerevített dobozfal, csökken a "döngése" és a dobozhangja a cuccnak, illetve feljebb tolódik, ahol már pl. az emlegetett bitumenezés is kezelheti a rezonanciát.
Kezdjük ott, hogy a lágy bitumenlap a közhiedelemmel ellentétben nem szünteti meg a dobozfalak rezonanciáit. Valamelyest csökkenti, de ennél fontosabb, hogy átalakítja a karakterüket. Továbbá, a nagy felületű, natúr bitumen nem éppen egészségbarát...
Üdv! Egy kérdés. Ha kibitumenlapozom egy 2 utas floorstander belsejét, az a felesleges rezgések megszűntetése mellett okozhat e mást is, pl a magasak erőteljesebbek? Ha igen miért? Köszi.
Az általad megadott cím jó, de nem tartom valószínűnek, hogy egy feltehetően igen minimális tétellel hajlandók foglalkozni, hacsak jóindulatból meg nem teszik.
Nem valószínű, de bizonyára találsz olyan nagy hajléknyságú (megfelelő keresztmetszetű) sokszálas szigetelt vezetéket, amelyet a szigetelés eltávolítása után felhasználhatsz erre a célra. Ugyancsak megfelelő lehet néhány vékony koaxiális kábel árnyékoló harisnyája is.
Segítséget szeretnék kérni. Hangosítást vennék kisebb-közepes buliba, de nem vagyok nagyon otthon ebben a világban.
A legtöbb buli max 50 fős, de ha már beruházok, olyat vennék, ami nem jön zavarba 150 fő (és az ehhez tartozó méretű tánctér) esetén sem.
A legutóbbi bulin bérelt cuccot használtam, de nem tudom a pontos paramétereit, csak annyit, hogy a végfok 150W volt csatornánként, és két passzív hangfal volt hozzá 300/600 wattosak.
Ez bőségesen elégnek bizonyult, mert nem voltak sokan.
Túl sokat azért nem szeretnék költeni, mert nem ebből élek, ez csak hobbi, és kb. max havi egy buli lesz.
Néztem egy olyat, hogy Omnitronic DS-153 MK2, ez 3 utas, 300/600 wattos láda, és keverőerősítővel használnám, a zene laptopról megy.
Olvastam sok pozitív és negatív véleményt is az Omnitronicról, nem tudom meg szabad-e venni, vagy van-e esetleg hasonló ár-érték arányú típus, amit javasolnátok.
70 euro/db áron tudnék ilyet venni az ebayen.
A másik kérdés a keverőerősítő, itt gondolom legalább 2x150W kellene, ebből szívesen vennék használtat, tudtok valamit javasolni?
Pedig de, ezt az egyik tervező, Budai László is javasolta. Annak a textil szélű HB12,5-nek kissé fátyolos hangja volt, ráadásul az volt a leghangosabb (meg aztán egyszer egy csavarhúzó is beleállt az egyik szélébe...). Persze a HA15-öt is illeszteni kellett szintben a hangváltóban, mert az is túl hangos lett volna oda. A módosított doboz hangja nyíltabb lett, kicsit több lett a magasa (a váltó finomításával). Persze nem táltosodott meg, de azért a javulás jelentős volt. Amúgy először az egyiket alakítottam át, így volt mivel összevetni.
Nekem a D258 Corona volt, a sárga membrános HG2,5/14K-val. Amikor a 90-es évek közepén kicsit felturbóztam (váltó pontosítása, a HA12,5 cseréje HA15-re a szükséges barkácsolással), akkor próbálkoztam pár magassugárzóval (HG1,9, egy BEAG és egy Akai dóm), de összességében egyik sem volt jobb, így maradtak az eredetiek.
Jajj bocsánat. Eredetileg a nevét kérdezte. :D De az rá van írva a dobozra is. GB II.
A hangjáról folyt még diskurzus, gondoltam a magashangszóró tulajdonságai ide kapcsolódnak, de ha nem lényeges a kettőből az egyik út, akkor nem szóltam. :-)
A HG2,5-nek is sok változata volt, az alumínium és a műanyag előlaposok között is többféle variácó létezett, és létezik. Egyik jobb, másik kevésbé használható, a 14K jelzésű a képen nem is olyan egyszerű hangszóró. Az olcsó Vifáktól (D25-D26) azért bőven jobb volt, 20kHz fölött is szólt még. Én tudom, hiszen még mindig készítek hozzá membránokat.
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni!! Van nekem egy Wharfedale Pro EVP-s12 típusú 150 W-os hangfal párom. El szeretném adni, de nem nagyon tudom mi az ára. Van hozzá egy t.tamp 400-as típusú 400 W-os erősítő is,és azzal együtt szeretném eladni. Ha valaki tud segítsen!!! Előre is köszönöm.
Még mindig eladó Wharfedale Valdus 400-as hangfalpárom. Ma hoztam haza szervízből. és mint kiderült a hangfalnak semmi baja, az egyik hangfal kábel volt a hunyó tehát mind a kettő hibátlanul szól.
A lenti linken pont az ellenkezőjét mondják. Egyébként a HA13 nem volt rossz hangszóró és a GB II-ben lévő HG2,5/14 is sokkal jobb volt, mint a későbbi, "csillagos" 2,5-es dóm.
Ui: persze a fórumok nem is erre valók, a fontos kérdések sosem itt dőlnek el, a lényeges dolgok nem itt történnek, ezek csak egyszerű szubjektív vélemény- és vitamezők, 80%-ban önjelölt hozzáértőkkel, és akkora elméleti hiányosságokkal, fehér foltokkal, mint a nagy szibériai hómezők. :-) Ez nem az a szint. :)
Egy szó kimaradt. Klasszissal több hiba van benne.
De ahogy gondolod, vannak, akik épp a hibákat szeretik. Nincs semmi baj ezzel a véleménnyel, ez is egy a sok közül, csak a realitás mást mutat. A képzelgések egy szint fölött meg már nem túl izgalmasak. :-)
El lehet(ne) kezdeni elemezni ezeket a problémákat, amik megmutatják, hogy mitől használhatalanok a TVM mélyközepek, de szerintem fölösleges, egyrészt már unalmas, mert sok helyen leírtam, másrészt nem ér annyit ez a hangszóró, harmadrészt ha valakit erről győzködni kell, akkor azt hiszem nagyon messze van még attól, hogy objektíven tudja értékelni egy hangszóró használati értékét, vagy attól, hogy folyamataiban átlásson egy egyszerű kétutas váltótervezést.
Én kívánom, hogy tetsszen neked a végeredmény, amit átjár a csehszlovák szocializmus szelleme, majd mások hallgatnak jó hangszóróból készült jó hangsugárzókat. :-) Így színes a világ.
... és a lényeg az, hogy klasszissal több van benne, mint amit a kétutas Tesla dobozban megmutat. Sajnálom, ha neked nem sikerült, pedig még a zárt doboz térfogatát is kiszámolták helyetted a csehszlovákok:-)))
Inkább felülről súrolják a hallgathatalan kategóriát. :-) A magasuk jobb volt, mint a mélyközép, azt legalább úgy-ahogy össze lehetett váltani valamivel, ami nem Tesla-TVM.
Az érzékenység sosem csökken, ha két hangszórót összekapcsolsz, mindig nő 3dB-lel (legalábbis ha elég egyformák, és jól csinálod). Ha esetleg az adott feszültségre érvényes ref. hangnyomást nézed érzékenység helyett, az sem csökken, változatlan marad. Mert az impedancia ugyan duplájára nő (-3dB), de ezt kompenzálja az a +3 amit a duplázás hoz.
:) A szubjektív értékelések - tetszési indexek érdekesek, de a vifa magas jobbat érdemelne.
Hogyne,manapság lehet kapni olyan pc hangfalat is aminél a sokol is jobb.
Szvsz ezek a régi tesla hangszórók valóban hallgathatóak.
A gyári kis doboza és magasa felejtős.
Nálam egy quadral platin dobozába kaptak helyet egy vifa dóm társaságában.(most egy ITT csipog benne épp.)
Sajnos mivel 4ohmosak ezért sorba kellet kötnöm a két mélyközepet,emiatt az érzékenységük is csökkent,ezért egy soros ellenállattal vissza kellett fogni a dómot,ezenkívül a magas kapott egy 4uf-os kondért ami különben a kis tesla hangfalban volt.
Nem érzem magam botfülünek,de "jól" szól.A középtartománnyal viszont nem vagyok kibékülve.
Tudom,hogy ez így "komolytalan" dolog egy normális hangdobozhoz képest,de hallomásaim alapján nem kell szégyenkeznie abszolút.
Utolsó mondat, vissza a feladónak. ;) De nagyjából egyetértünk, aki nem ért hozzá, nem kellene, hogy nyilatkozzon a témában.
:) Többféle modellel is lehet kezelni azonos hangsugárzókat, de ez a lényegen nem változtat. A személyes ajánlatom, hogy először legalább a zárt dobozig és az ahhoz tartozó alapvető elektroakusztikai ismeretekig el kellene jutni.
Figyelembe véve hogy Vaterán, vagy akárhol nem nagyon találtam ennél olcsóbbat, nem találom túlzásnak, de akkor kérlek mondj egy árat amit szerinted megér.
Eladó egy Wharfedale Valdus 400-as hangfalpár. Az egyiknek az "előlapja" sajnos tönkrement (már így vettem). Illetve az egyiknek a mélye nem szól rendesen, de szerdán viszem szervízbe és az meg lesz csinálva és akkor mind a kettő tökéletes hibátlan állapotban lesz. Esztétikailag korához képest szép állapotban van. Ára: 40000Ft, és ez a javítást is tartalmazza függetlenül attól hogy mennyi lesz a javíttatása. Személyes átvétel és kipróbálási lehetőség Gödön van.
Nem egy felsőkategóriás darab, de az én információim szerint jó kis hangszóró ez. Ha az ezzel szerelt gyári dobozba raktak volna egy rendes magassugárzót, akkor az is jobb lehetett volna - kísérletre érdemes. Sokan építkeztek belőle.
Kaptam ma 2 db Tesla ARN 5604 hangszórót, kifogástalan állapotban. Érdemes vele foglalkozni?? Mély kellene belőle, nem tudom mik a lehetőségek...Esetleg valami terv van e hozzá valakinek...
Pubit én is ismerek, gimiben eggyel fölöttem járt és a kosárlabda edzőnk volt (40 éve..., ez is eléggé elvont és vicces). Aztán pár éve munkakapcsolatba kerültünk.
Az hogy a 408-as Chey Tac sokkal jobb mint a 308-as WIN, de sajnos nem férek hozzá és ezért inkább a Norma Diamond Line-t használom mint a Lapua Scenart, mert azzal 2-szer több lövés erejéig nem kell új csövet vennem. Az meg azért jó, mert egy jó német cső 800 ejro'. Van-e még kérdésed pubi?
Komolyan?:-) Tekintsük a reflexdobozt táguló TL-nek. Minden további nélkül megtehetjük, hiszen van nyomókamrája, annak van egy akusztikai kimenete (reflexnyílás), ééés... bármilyen hihetetlenül hangzik, utána még "tölcsér" is van. Csak éppen a nyilásszöge akkora (180°), hogy a köznyelvben senki sem nevezné tölcsérnek. Nehogy már technikus legyen illetékes mérnöki szintű kérdésekben :xD
Megoldható olyan jól hangolt TL készítése, ahol hangolási frekvencia fölött nem mozdul a membrán, de ehhez azért kicsit nagyobb felkészültség és jóval több befektetett munkaóra kell, mint a korábban említésre került HiVi hangszórós "tölcséres" doboztípusnál.
Ettől függetlenül minél inkább tágul, annál erőszakosabbak a rezonanciák, és annál kevésbé csilapíthatók, van olyan TL jellegű hangsugárzó is, ahol sosem szüntethetők meg, pl. a TQWT dobozok legnagyobb részénél az 5. és 7. felharmonikus ilyen.
Itt a fórumon viszont nem akad olyan felhasználó, aki még illetékes lenne a kérdésben. :)
:) Gondolom, hogy kitől sikerült venni a hangszórót, ismerem valamennyire. Ha egyformák, az nem baj, de ki tudja, hogy hasonlítanak-e a Zaph-félére? Erre írtam, hogy az ott használt Notch szűrő nem biztos, hogy neked is jó lesz. A mély hozzáváltása megint más dolog, de mérések nélkül az sem megy könnyen.
Ez alapján 6kHz-es váltás pl. nem fog menni, és azt az olcsó AKAI sem szereti igazán, alacsonyabb frekvenciákon használva nem szól igazán jól. A csillapítása egyébként az én ötletem volt annakidején, itt szükség is lenne rá, mert a B3S kb. 80dB hangnyomást tud 1W-on, az akai meg 92-95 körül mozog.
Lehet, hogy a kis HiFi cucc mellett nem lesz olyan rossz, de a hangszórók alap hibái miatt szerintem csak kísérletezésnek/időtöltésnek jó. :-)
"táguló TL-ben élne csak igazán önálló életet bemenőjeltől függetlenül a mélytartomány"
A táguló TL-t meg lehet ám jóra is tervezni*, akkor nem lesznek elfogadhatatlanul nagy rezonanciái, nem lesz nagy a membránkitérés, másrészt a választott hangszóróval... ne legyenek nagy igényeink. A hang szétesése ("önálló életre kel") pedig inkább időzítési problémákat takar az esetek többségében.
* ezek a TL dobozok például mérve is elég korrektek.
Abban a tölcsérnek nevezett táguló TL-ben élne csak igazán önálló életet bemenőjeltől függetlenül a mélytartomány. ;) Nagy kitérések, nagy torzítások, átviteli hibák a TL nem kezelt rezonanciái miatt. Ehhez képest a zárt doboz még mindig csak egy mélytartománybeli rezonanciát hoz a képbe, és az akusztikus felüléteresztő szűrő meredeksége miatt ehhez illeszthető legkönyebben mélykiegészítés egy szub formájában, szóval nem rossz az ötlet szerintem.
Amivel gond, lesz, hogy a hangszóró nem használható jól igazán szélessávban, nagy rezonáns kiemelése van 8kHz körül, és ez elég fárasztóan tud szólni, ha hosszabb ideig kell hallgatni. Zaph párhuzamos Notch szűrője nem olyan rossz megoldás végülis, de ez is csak tüneti kezelés, annyit tesz, hogy csökkenti a hangnyomást a kritikus sávban, igazán nem oldja meg a bajokat. És itt jön be az a dolog is, amit btamas említett, a HiVi hangszórók nagy gyártási szórása. Nagyok az eltérések az egyes példányok között, ezért nem biztos, hogy a sok évvel ezelőtt kitalált szűrő a mostanában vásárolt hangszórókhoz is jó lesz. Ez csak mérés után derülne ki. Ahogy a pontos T-S paraméterek is.
A dobozméret egyébként itt nem olyan kritikus, mint egy jó hangszórónál. A nagyon gyenge jóságok miatt, inkább csak a terhelhetőséget lehet befolyásolni vele. Valahol 3 és 4 liter között még elfogadható lesz.
Hát köbö. Tökömtele azokkal a fikanickekkel akik egy szaktopikba képtelenek szakmailag megalapozott jótanáccsal szolgálni. Inkább csak buzika módjára kényeskedve feltartott kisújjal szimplán csak beszólnak egy régi fórumozónak. Főleg egy olyannak aki különösen híres a saját szaktopikjában a segítőkészségéről. Faszkivan.
Igazából a szub se segítene rajta. Jól mondja Bigi, lenne egy félig-meddig önálló életet élő felsőbasszusod, ráadásul több helyet foglal a 2+1 szett, mint két hátulterhelt mini-horn.
"Még mindig jobb időtöltés, és olcsóbb, mintha kocsmában ülnék :-)"
... és miután óriásit csalódtál a hangjában, indulhatsz a kocsmába felejteni :PPP
"Szeretek barkácsolni"
Ahhoz képest eléggé kezdő kérdés... az ingyen letölthető szimulátorok korában a dobozméret a legkevesebb (ha sikerült két egyforma HiVi hangszórót venni). Egyszerű zárt dobozban ugyanis a hangja nem széles-, hanem keskenysávú lesz.
Mint az AQ1 tulajdonosa mondom, h egy egy szélessáwu hangxoro. Nyugodtan ráengedhecc mindent, amit kitaláltunk hozzá dobozt, azzal nagyon jol szol. Minden más, halott ötlet.
Nem akarom a túl mély hangokat ráengedni, aktív keresztváltóval megtámogatnám őket egy szubbal, úgyhogy ezeket egy kisebb zárt dobozba gondoltam tenni.
Viszont ha összeadjuk az index Audioland témák összes elektroakusztikai tévedését, máris kiváló humorforrás van a kezünkben. ;-) Ráréő időmben előfordul, hogy ezeket a csacsiságokat javítgatom, elnézést kérek, és tényleg sajnálom, ha ez valakit személyesen bánt. ;)
A szép és régi poros történetek szerintem nem lényegesek. Legalábbis én nem foglakozom ezekkel. Bár ha megnézed, mégis egybevág azzal, amit írtam. PA hangszórók, hangosításra, és ebben ki is merül az egész. Egy igényesebb célokra használt hangszóró egészen más hozzáállást igényel.
Viszont most jó helyen kapirgál. Hihetetlen magabiztossága - nagyjából a semmire- egy olyan Besenyő Pista bácsit juttat eszembe, akiből mindennemű humort kilúgoztak...
Szerintem az a lényeg, hogy ha meg lehet javítani a hangszórót, akkor azt mneg is fogják csinálni. Ez a leginkább járható út, minden más csak ezután jöhet(ne). Abban pedig joggal bízhatsz, hogy megfelelő szakit ajánlottak Neked.
:) Az eredeti csévéket a jobb hangszórógyárak már 40 éve sem a Z-s rézhuzallal csinálták, persze utólag azzal is meg lehet tekerni, de nem lesz olyan, mint volt. :-)
:) Nem feltétlenül kell hallgatni mindenféle véletlenszerű tanácsra, amit a fórumozók írnak. Általánosságban ezek csak egyéni vélemények, sokszor bizonytalan igazságtartalommal, fölösleges indulatokkal körítve. Objektíven érdemes olvasni-végiggondolni a dolgokat szerintem.
Az egyenáram után nem valószínű, hogy a problémák kimerülnének a cséve központosságának hiányában, valószínűbb az égett, de még vezető huzal, esetleg lecsúszott menetek, amire már korábban is utaltam itt a topikban.
Jocó leírása alapján ("a lengőcséve súrlódik és zizeg is") igencsak valószínű, hogy a mélysugárzó hibáját annak "elcsúszott" központossága okozza - de akkor mér' eteted a trollt?:)))
Akik általánosságban hangszórót javítanak, azok a legritkább esetben értenek ahhoz, hogy mi miért szól egy hangszóróban, és hogyan lehet ezeket a paramétereket egzakt módon meghatározni. Legtöbbször "érzésre" dolgoznak. Persze ebből minden lesz, csak hangszóró nem. Ha meg neadj'Isten lengőcsévét kell cserélni, megint jönnek a problémák, mert az eredetinek megfelelő technológiát csak egy helyen használják még az országban, az egyetlen úgy-ahogy megmaradt hangszórógyárban.
Pontosan így lehet megoldani, de a T-S adatsor önmagában még kevés, ha középtartományban is szól, akkor meg kell nézni a 300Hz fölötti viselkedését is a hangszórónak, az eredetivel megegyezőt meg elég nehezen lehet találni. Szóval az egyetlen könnyen járható út ilyenkor a javítás. Ha cseréli a hangszórót, akkor tényleg csak párban tudja megtenni, hogy legalább a két oldal egyforma legyen, aztán igazából el kell kezdeni megmérni a hangsugárzót, és hozzáalakítani az új hszhez a váltót.
Azt hiszem, mások már ajánlottak konkrét segítséget. Ha a véleményemre vagy kíváncsi, akkor én is először a javítás után néznék. Ha csak az egyik darab égett le, akkor is párban kell cserélni, hogy egyforma legyen, ebben az esetben a "jó" példányon lehet néhány alapvető mérést végezni, de a konkrét számításhoz legalább a doboz méretét is ismerni kell. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora tér van a hangszóró mögé bezárva, ezért kellenek a Thiele-Small paraméterek a méretezéshez. Viszont ha valami fatális véletlen folytán nem lehetne javítani, a szakember biztosan ajánl majd helyettesítő terméket.
Még valami. Megnéztem az általad írt hangszóró adatlapját, és az alapján hangosításra szánt darabról van szó. Túl magas a rezonancia frekvenciája (66 Hz), valamint a magas érzékenység (98,8 dB) is ilyesmire utal. Meg aztán a leírás is ezt mondja: 'The Eminence Delta-10A 10" speaker is optimized for outstanding midrange performance in 3-way systems, and midbass in 2-way systems. Also suitable for bass guitars, keyboards, club music systems, and stage monitors.' Szóval egy otthoni HiFi hangfalba nem ez való!
Ahhoz, hogy bármit is lehessen mondani, ismerni kellene a hangszórók úgynevezett Thiele-Small paramétereit... Anélkül a kérdés kb. olyan, mintha azt kérdeznéd: "Tönkrement az Opel motorja, beletennék egy Mazdáét, mi a véleményetek róla?"...
2x20 méter hangszórókábel kell egy sztereo erősítő és egy hangdobozpár közé, esetleg házimozihoz, vagy több helyre lesz? Az első esetben a vezetőkereszmetszet a legfontosabb szempontok egyikévé lép elő. Középkategóriás alatt mit értesz?
Gyors update: a hangfalak esete már tártalan. Későn jött a válsz, így vissza került a kuka mellé, ahol találtam. De azért mindenkinek köszi a hozzászólásokat (még akkor is, ha nem mindegyik volt építő :) )
Két fajta külföld van VÁM és VÁM áfa ügyileg, úgyhogy csak azoknak tág a fogalom akiknek fogalmuk sincs. ;)
1. Egyik fajta külföldet EU-nak hívjuk és a szakmai szempontból pedig közösséginek.
2. Másik fajta külföldit pedig harmadik országbelinek és 10% VÁM, valamint 27% VÁM áfa tartozik hozzá.
Liechtenstein egyáltalában nem tág, hanem kicsi. :) Viszont ott jó tartani a pénztet' és zsír a cégek adóztatása is. Sajnos a működtetési költség meg nem olcsó. Ilyesmi célra inkább tengerentúli államból köll válogatni. Ha nemzetközi export-import a cél (kivéve USA) akkor Delawaere-i off-shore és ha mus', hogy ne off-shore legyen, akkor mindenképpen Nevada. Mindkét államban olcsó a cégműködtetés is.
A külföld az egy elég tág fogakom, benne wan pl swájc is meg lichejtstejn is, pedig ezek is europaiak. Ja és mint hifi kereskedö szwsz tom, h mi a dörgés. De azért köx. )))
Nem siklottam el semmi fölött. :) Elmondtam hogy a közösségen bellüli beszerzés esetében mi van. Így tehát nem beszéltem arról hogy közösségen kívüli beszerzésekre milyen szabályok vonatkoznak. Ha jól emlékszem akkor ilyen esetekben 10% VÁM és a 27%-os VÁM áfa van. Ha cég a beszerző akkor addig nem helyezheti levonásba az áfát amíg azt be nem fizette a NAV számára.
....egy apróság felett elsiklottál: a kérdező dollárban adta meg az árat..... ami viszont az EU-ban nem szokásos..... amúgy stimmel. Csak azt nem értem, Bigi miért aggódik, eleddig jó pár esetben vettem neki amerókából és Kanadából cuccokat, és megjöttek rendre...
Bocs hogy belevau, de ha magánszemélyként vásárolsz az EU-n belül akkor semmiféle vám és vámáfa nincs. A szerzéskor megfizetteti veled a kereskedő az áfás árat és kész. Ha cégként vagy vevő akkor pedig közösségi adószám lejelentése* mellett áfa pénzeszköben történő megfizetése nélkül tudsz eszközt beszerezni. Igaz a fizetendő áfa oldalát ilyenkor le kell jelentened a tárgyidőszaki áfabevallásban, de egy menetben le is vonhatod tehát az összege nulla lesz. Ne feledjük hogy amikor majd ezt az eszközt eladjuk akkor keletkezni fog egy értékesítési áfa is, de most csak az eszöz beszerzéséről beszélgetünk és nem a kereskedeleméről.
*Azért nem "kérni" kell a közösségi adószámot hanem csak lejelenteni, mert a NAV nem utasíthatja el. Gyakorlatilag a cég adószámának első nyolc számjegye elé a "HU" kerül. Ez a közösségi adószáma a cégnek. A maradék 3 számjegyet (áfabesorolás és a székhely megye kódja) pedig közösségen belül nem használatos.
Akkor Mascot tápot kell keresned, ez egy rendkívül megbízható, rádiófrekvenciás zavarok ellen is védett tápegység. Kb. 7 A-nál kezd el visszaszabályozni, a pesti börzéken 5000 Ft-ért fellelhetők (1000 Ft/A)
Egy gyors kérdésem lenne. A napokban hozzájutottam teljesen ingyen egy Creative EAX Inspire 6.1 6700-as hangfalszetthez. Gyakorlatilag az utcán találtam :) Viszont csak otthon vettem észre, hogy hiányzik a töltő, meg a hangerőszabályzó, de az a legkisebb gond. Jelen pillanatban nincs szívem kidobni, jó lenne a hiányzó részeket beszerezni hozzá.
Az ebay-en találtam is egy töltőt, azt viszont egy kicsit drágának találtam (60$+posta). Szerintetek milyen egyéb megoldás van még? Melyik egyéb hangfalszett felszerelése kompatibilis vele?
Ezen kívül milyen ötletetek van még a felhasználásra? (persze itt nem a könyvtámasz funkcióra gondolok :) )
A segítséget előre is köszönöm!
PS: az ebay legalább annyiban hasznos volt, hogy megtudtam 13,5 V, 5A táp kell neki :) "
Mit töltene a "töltővel? He? Elírta, a wégén meg javította, te meg naon, de naon hüle wagyol... :)))
Anyway, the manufacturer doesn't keep a secret the real power values: 22 W for the sub, 20 W for the central channel and 8 W for the rest of 5 channels. According to the specs and to the power these data look verisimilar.
Tehát uszkve 50 watt a kimenő teljesítménye. Na erre mondtam, hogy kisebb táp oda nem elég.
Csak épp most nem T-Amp-hoz kell a táp, hanem egy aktív 5+1-es rendszerhez. Amúgy a 8A-es táp az a T-Amp csomag része volt... holott az a kis porbafingó ha belefeszül se vesz fel 3A-nál többet.
"Amúgy kissé keveslem is ezen táp tejesítményét, hosz anno 8 évvel ezelőtt a T-Amp mellé kapott hasonló táp 8A-es volt... pedíg a T-Amp csak 2x6 wattos..."
Az érdekes... építettem egy kapcsolóüzemű végfokot Tripath TA2020-szal és a mai napig 5A-es táppal hajtja apám, ami bőségesen elég neki. (a TA2020 kb. 2x9W-ot tud 8 ohmba)
Te naon szerencsétlen.... ugye egy 13,5V 5A terhehetőségű tápról van szó. ami úgy 80 wattos, nem egy eccerű fali dugasztáp.
Hagyományos kivitelben tisztességes méretű és súlyu készülék lenne, de az eredeti kapcsolóüzemü. Tehát egy laptop táp méretó és áru készülékről van szó. És a kisebb terhelhetőségű nem lex jó, mert ott paralel jópár erősítőt kell kiszolgálnia, hosz aktív rendszerről van szó. Kb. ugyanolyan javaslat ez, mintha valakinek azt javallanád egy AQ1 esetében, hogy a nagy toroid helyett rakjon bele egy 80 wattosat. Persze igazad van, lehet más faszával verni a csalánt, mert úgyis csak őt fogja csípni...
Amúgy kissé keveslem is ezen táp tejesítményét, hosz anno 8 évvel ezelőtt a T-Amp mellé kapott hasonló táp 8A-es volt... pedíg a T-Amp csak 2x6 wattos...
Elöxör is a Conrádnál wan wálaszték. Kisebb is megteszi szerintem. A külföldröl bejöwö pedig ki tudja, h milyen pontosan? Mikor jön meg? Mennyibe is fog kerülni? Biztos, h a Posta, wám egyéb xerwek nem nyulják le honapokra?
Egy gyors kérdésem lenne. A napokban hozzájutottam teljesen ingyen egy Creative EAX Inspire 6.1 6700-as hangfalszetthez. Gyakorlatilag az utcán találtam :) Viszont csak otthon vettem észre, hogy hiányzik a töltő, meg a hangerőszabályzó, de az a legkisebb gond. Jelen pillanatban nincs szívem kidobni, jó lenne a hiányzó részeket beszerezni hozzá.
Az ebay-en találtam is egy töltőt, azt viszont egy kicsit drágának találtam (60$+posta). Szerintetek milyen egyéb megoldás van még? Melyik egyéb hangfalszett felszerelése kompatibilis vele?
Ezen kívül milyen ötletetek van még a felhasználásra? (persze itt nem a könyvtámasz funkcióra gondolok :) )
A segítséget előre is köszönöm!
PS: az ebay legalább annyiban hasznos volt, hogy megtudtam 13,5 V, 5A táp kell neki :)
Utólag belegondolva, nem olyan valószíű a szivattyúként történö felhasználás, mivel jelen esetben (feltételezve, hogy a hosszú cső vége a bemenet) egy bemeneti, viszont három kimeneti visszacsapó szelep kellene, ami nem logikus.
Nem ismerem ezt a hangszorót, de ha vízálló műanyag membránja van, gond nélkül lehet a szerkezet membránszivattyú. Feltételezem, hogy 50 Hz-ről járatják.
Nem vagyok már fiatal ember, az első jó magnómat (AKAI 4000DS) már az érettségim után vásároltam 1978-ban, azt hittem, hogy nekem már nem lehet újat mutatni a(z analóg!) hangtechnika terén.
Erre ma olyat láttam, hogy azt se tudtam, hogy ez most micsoda, vagy megy valahová? Sajna senki sem volt a közelében, akitől megkérdezhettem volna, "ej, csoda, micsoda eketaliga, hogy az isten csodájába kerül ez oda?"
Le is fényképeztem, várom a véleményeteket, hogy ez ugyan mi lehet????
Ez az "izé" egy hosszú vascső, amelyen kb. másfél méterenként golyóscsapok vannak, az egyik vége le van zárva, a másik végén meg tölcsérbe megy át, amelyiknek a szélesebbik végén egy hangszóró van.
A laminálásnál fa alapú díszréteget húznak a faforgács lapra, a fóliázásnál pedig mintázatos műanyag fóliát. Ezutóbbi olcsóbb, nem véletlenül!:)))
Sztem válaszd ki Magadnak a meglévő hangfalak közül a Neked tetszőt, a többit meg ad el! Nagy valószínűséggel rosszabb erdményt érsz el, ha oldalanként több hangfalat kötsz be, mint ha egyet, ami Neked tetszik. Sajna az esetek nagy többségében az nem müködik, ha a Neked tetsző mellé odakötsz egy másikat! Az eredmény nagy valószínűséggel nem az lesz, hogy a jó még jobb lesz, hanem inkább a jó hangja is széteső lesz a másik hf. hatására. A nominális imp. érték megléte egy nem túl fontos paraméter, mivel ez csak egy súlyozott átlagérték, ami a hf. átviteli tartományában a frekvencia függvényében elérhet egész extrém értékeket is. Ráadásul különböző hf-ak esetén ezek teljesen kiszámíthatalanul változnak is, tehát igen kicsi az esélye, hogy így megközelitöen olyan jó hangzás érhető el mint egy hf esetén. Az erősítőt persze vsz.-leg nem károsítja, főleg kis teljesítmény esetén.
Sztem anyagilag is jobban jársz, ha a választékodból csak ezt az egyet tartod meg amelyik Neked legjobban tetszik, a többit pedig eladod. Ez adott esetben alapja is lehet egy még jobb hf megvásárlásának, ha mégis tovább akarsz lépni (mert azért az általad felsorolt hf-aktól még igencsak lehet feljebb lépni)!:))))
Van egy pár kb.30 éves, apukám által újonan vásárolt barna HS280-asunk, de azok nem ragadnak. Kb.6-8 éve vettem egy pár nagyon megkímélt DC2002-est, amik viszont ragadnak. Eddig azt hittem, előéletükben valami buli főlytán rájukkerült valami, amit nem tudok lemosni, de az előző gazdájukat ismerve ez elég hihetetlen volt. Nem gondoltam, hogy másnak is van ragadós hangfala. Egyébként most direkt megtapogattam őket, és mindkettő alul, felül, oldalt is ragad. :))
De van itt a pinyóban egy guriga CAT7-es káben beső erezése, mert csak a z árnyékolóharisnya kellett róla. Azt is szokták az elvetemültebbek fonogatni...
Ugycc? Kukac! Hol az esüskábeled a gúdmaszodhoz? sajnáltál rá kb 210€-t amikor találtam neked megfelelőt, csak itthon kellett volna venni hozzá muflonbugyit... waze!
Én csak akkor raknám oda, ha nincs más tyúkbél a háznál.... én 2x2,5 kvadrátos thomson derótot használok. anno eksönbe vettem szarért-hugyért az Ósenbe... kb 20frny/méter árba, hasonlót valami 470/m frinyáért láttam anno a Brico-ban...
Namost kétféle RG-58 vagyon. A síma az merev egyszál-eres, valamint a "hajlékony" RG-58A/UA. Ezt is kétféle kivitelben készítették, 7 illetve 19 szálas sodrat a középvezető.