Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7987

Erről van szó. Aki cukroz, az nem csak ebben a tekintetben fog kompromisszumokat kötni, és a kompromisszumos bort - ha azt nem is, hogy konkrétan miben történt a kompromisszum - a fogyasztó nagyon pontosan kiszúrja. A bor, és különösen a felső kategóriás bor bizalmi kérdés. Nekem egy LB vagy SAP bor ünnep, és teljes bizalommal iszom. Ami nem jelenti azt, hogy a lentebbi kategóriának ne lenne létjogosultsága, és hogy TF1 borát nem kóstolnám meg - bocs, az idén is kihagytalak a Várban, de kevés időm volt.

 

Pár szót beszéltem viszont szintén a Várban Cuk Lajossal - nagyon kedves ember -, és kérdezgettem a szlovéniai furmintokról, Azt mondta, hogy ott komolyan megcsinálták az eredet- és minőségvédelmet a ljutomeriek, rendesen ellenőrzik, és akit egyszer csaláson kapnak, annak nincs pardon.

 

 

Előzmény: BZoltan (7976)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7986
Idén nálunk nem lesz törköly, mert az új hordók beavatására a színlé (ebből lesz a bor) leeresztése után a törkölyt pogácsára préseljük és ezt a préslét tesszük az új hordóba. Az ebből erjedő borral majd valamit kezdünk... lehet lepároltatjuk és lesz egy brutálisan "barrique" párlatunk :D
Előzmény: barkócza (7984)
barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7985
Kedves Pinot, a kadarka hogy néz ki az idén nálad?
Előzmény: pinotnoir777 (7983)
barkócza Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7984

Kedves Szőlészek-Borászok,

 

nem tudom, mennyire mozgatta meg a fantáziátokat a pálinkafőzés felszabadítása, fogtok-e magatok is törkölyt főzni, vagy van-e már főzde, akivel elkötöttétek a termést. Mindenesetre, ha jól értem, most már magánzóknak is lehet törkölyt eladni, akik otthon kuktában vagy annál sokkal jobb eszközben lefőzik maguknak - a hobbifőzők bizony, tudnak nagyon jót is főzni. Namost szerintem sokan vennének kisebb mennyiséget, 50-100 kg-okat, ami nektek talán nem tétel, de mégsem ipari szesz lesz belőle, és talán a magánzó a jó minőségű törkölyért még jól is fizetne. Nem tudom, most jövedéki törvény szempontjából ez hogy néz ki?

 

Én is szívesen vennék ilyen 50kg-s tételeket. Persze a pálinkafőző álma az illatos szőlő, tramini, cserszegi, muskotály, stb., ráadásul olyan, aminél az erjedés héjon lett beindítvan, és nem is volt préselve (hm...). Kékszőlőből pedig a legjobb a lesárazott, nem préselt törköly, amit azonnal visz az ember főzni, amint le lett választva a színlé. Mondjuk, egy tacsakos kék törkölyt nem tudom, lehet-e még tartani, hogy végremenjen benne az almasavbontás?

 

Olyan kompromisszummentes (kuktás) törkölyről álmodom, amilyenek borokról BZoltán és Pinot. :)

pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7983
A témában friss idézet Szepsytől, egy interjúból:

"- Emlékszem, egyszer talán tavaly vagy tavaly előtt beszélt a birtokainak a talajszerkezetéről, meg a szélről, meg az időjárásról. Ugyanúgy viselkedik a birtok minden dűlője egy ilyen időjárási anomáliás időszakban? Vagy van, amelyik jobban, van, amelyik kevésbé bírja?

- Igen, nem egyformán viselkednek. Ezért alakult ki több mint 300 évvel ezelőtt egy rangsor a dűlők között. Azok, amelyek a legtöbb körülményhez jól alkalmazkodtak és ezek elsősorban a zeolitban gazdagabb altalajú dűlőrészek, azok lettek a magasabban kvalifikáltak, és ezt már tudták a XVI. században is, amikor az új földesurak jöttek szőlőt művelni Tokajban, mert ugye másutt a török elrabolta a szőlőterületeket vagy ellehetetlenítette, és már akkor a parasztok tudták, hogy melyik föld mennyit ér, mert kialakult egyfajta sorrend, hogy melyek azok, amelyek jól teljesítenek a legtöbb körülményben.

-Azért lehetnek meglepetések, gondolom.

-Természetesen vannak is. Ilyen például, hogy neveket is mondjak, most csak Mádról beszélek egyelőre, mert az úgy túl sok lenne, túl széles. Mádon például ragyogóan teljesít a Becsek teteje ebben az évjáratban is, aztán Királydűlő jó része, a Nyulászó nagyon-nagyon szép, szinte még ilyen szépnek nem láttam. Aztán Szent Tamásnak egy kisebbik része, az Úrágyának a teteje. Tehát vannak dűlő részek, amelyek nagyon-nagyon szépek most is, mert azt volt a lényege, hogy esett a sok eső, a zeolitos talaj átengedte a víz nagy részét, annyit vett fel, amit tárolni tud a kristályszerkezetében, és utána leengedi a vizet hat-nyolc-tíz-tizenkét méter mélységre, sőt, a hegy lábánál is forrásként megjelenik majd a víz, ahogy a kövek között kivezetődik a völgybe. És ezekben a területekben nem pangott túl a víz, nem nőtt meg a sejtnedvnek a nyomása, és a gombáknak nem volt olyan lehetősége, illetve gyorsabban melegedett a talaj, és így az asszimiláció intenzívebb volt ezeken a területeken, nem beszélve arról, hogy az ásványok is gazdagabban állnak rendelkezésre. Tehát az ásványosabb talajok most, ebben az évben lényegesen jobban teljesítettek, mint az agyagos vagy a löszös vagy az átlagos területek."

Az utolsó mondatot különösen ajánlom mindenki figyelmében, én is így látom most a jelenlegi helyzetet.

Ja, itt érhető el az egész interjú: http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-378350

Előzmény: pinotnoir777 (7980)
d3nisz Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7982
Sziasztok,

Iden csinalom az elso boromat, ezert kerlek ne vegyetek rossz neven kerdezemet...
Elmagyaraznatok nekem, hogy az aztatas ideje milyen befolyassal van a feher szolore?
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7981
Ja és szerinted akkor pl Attisch fotói is fotósoppoltak?
Előzmény: pinotnoir777 (7980)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7980
Kedves Ferenc,

Tökéletes bor nincs. Én meg még a közelében sem járok azoknak, de már ezt is leírtam jópárszor. Idén meg pláne nem fogok. De vannak minőségi szintek a legjobb zóna alatt is. Nem mindegy hogy csinálok-e egy 3p körüli pancsolt bort vagy kockáztatok, lesz feleannyi, de az legalább 5-6 p körüli elfogadható minőségű lesz.

A szőlők nem búra alatt fejlődnek, te persze a szokások demagóg, leírt szavakat elferdítő módszereddel ezt szűrted le abból, amit leírtam. Írjam esetleg nagyobb betűkkel?

"Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis. "

Szóval nem túl fényes a helyzet a korai fajtáknál, de nem is katasztrofális, a következő egy héten múlik minden, ha marad ez a szép idő, sok épphogy rohadásnak indult bogyó inkább finom lesz. Ebben óriási szerepe van a kitettségnek, a fekvésnek, a faluban a mélyebben lévő részeken sokkal komolyabb a kár, míg legjobb dűlőnkben, a Geregen sokkal kevesebb a probléma. Déli fekvés, állandó szél, köves, hamar felszáradó talajok. Persze szerinted mindez szemfényvesztés, hiszen a terroirra való hivatkozás csak üres marketingmaszlag:(

Ja és a fokokról: sok év átlagában a nálunk alkalmazott szőlészeti módszerek mellett átlagosan kb 4 mustfokkal szokott jobb lenni az eredmény, mint a szokásos művelés(4-6 kg/tőke, irracionális zöldmunka) mellett, tehát amit leírtál, az kb reális. És ez pl egy kifejezett vészhelyzetben - hirtelen beinduló komoly rohadás - nagyon nem mindegy, hogy 15 vagy 19 fokos szőlőt kell "megmenteni".
Előzmény: Törölt nick (7973)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7979
Nyilván, ezért népszerűbb az olasz sűrítmény mint a zsákos cukor.
Előzmény: RAMBO (7978)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7978
A cukorral amúgy is csak az egyik paraméterét lehet változtatni a szőlőnek, nem lesz egyensúlyban a bor, ha egy híg, de alkoholos borod lesz.
Előzmény: BZoltan (7975)
attisch Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7977

Egy kis helyzetjelentés a tegnapi (2010.09.20.) állapotról:

 

Zweigelt

Zweigelt - Egy-két kirepedt szemet találtam, de azok húzódnak össze. Úgy tűnik, hogy beszárad. Szerintem megint ebből lesz a pince főbora...

 

Kékfrankos

Kékfrankos - A legjobb állapotban van, rothadást nagyítóval sem találtam. De kellene még neki vagy 3-4 hét. Meglátjuk, hogy milyen lesz az idő...

 

Olasz rizling

Olasz rizling - A kékszőlőknél kicsit ratyibb, de még így sem vészes. Minden 10. fürtön van 1-2-3 szem megbarnult, elvétve találtam olyant, ami a fürtön belül esetleg egy csomóban botritiszes.

 

Eddig megúsztuk tehát. Elnézve az időjárást-előrejelzést is, még ki lehet hozni egész jóra is az idei évet annak, akinek eddig kibírta a szőlő... :-)

BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7976
Még valami... tényleg tök jó lenne, ha az állandó intrika meg gunyoroskodás helyett elfogadnád, hogy vannak akik ebben a termékkategóriában utaznak és vannak akik abban. Más rendszer, más technológia egy 3000 forintos bort letenni a fogyasztók asztalára és más egy 800 forintos bort.

A nézetkülönbség ott lehet csak, hogy szerintem mindkettő lehetséges pancsolás nélkül.
Előzmény: Törölt nick (7973)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7975
Feri, itt nem elsősorban elvekről van szó és nincs ebben semmi őrültség. Vegytiszta racionalitás, sőt jól felfogott gazdasági érdek, ha úgy tetszik az a következetesség amit igyekszem tartani.

Ha egy nehéz évjárat miatt kapásból hülyét csinálnék magamból és a fogyasztóinkból és sutba dobnám azt a termlési modellt amivel eddig letettem a borainkat az asztalra akkor hogyan várhatnám el, hogy a fogyasztók bizalma megmaradjon és olyan kategóriába legyenek a boraink számon tartva mint eddig?

Egyszerűen fogalmazva, van a pincémben jelenleg X palack bor a 2009-es évből, lesz jövőre is X meg az azt követő évben is X palack. Pusztán azért mert 2010-ben X/2 palack lesz azért nem fogom leárazni a soron következő mondjuk tíz évjáratomat.

Ha valaki most megveszi a borainkat 2500-3000 forint között akkor tudja, hogy mit kap. Ha holnap átverem őket és pancsolt lőrét adok nekik ennyiért akkor holnapután már nem fog ennyit adni a borainkért. Miért is adna.

Pont ezért bosszantó, hogy pancsolt szeszesitalokat bornak lehet nevezni. Azok akik zsákos napfényhez nyúlnak azok levágnak a versenypályán egy kanyart. Szerencsére az igényes fogyasztók ezt tudják és eszerint be is árazzák a pancsolmányokat... már ha tudják, hogy melyik az. Ezért lapítanak a pancsgyárosok ezerrel.
Előzmény: Törölt nick (7973)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7974
Neked pontosan mi a bajod velem/velünk?
Előzmény: Törölt nick (7969)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7973
Pontosan erről van szó. Pontosan arra számítottam(de nem csak tőlük, hanem mindenkitől, aki a prémium kategóriában nyomul), hogy megy majd a prédikáció a hozamkorlátozásról meg a fokokról, mintha az ő szőlőik valami búra alatt fejlődnének, rá se hederítve az időjárásra. Csak azt felejtik el, hogy másnak is van egy kis lövése a dolgokhoz
Ez a rengeteg eső legalább 2 fokot hígított, de láthatjuk, hogy itt csak úgy röpködnek a 18-20 fokok. Tehát az eső előtt 20-22 fok volt? De nem baj kedves Zoltán és Bálint, én hiszek nektek és szurkolok, hogy az idén is tökéletes boraitok legyenek. A véleményemmel pedig(bullshit), ne törődjetek :)
Kedves Zoltán, azt pedig, hogy valaki annyira ragaszkodik az elveihez, hogy a termését, az egész évi munkáját hagyja lerohadni, őrültségnek tartom.
Előzmény: lalá (7971)
lechevalier Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7972
:)

dobj egy mélt ha érdekel!
Előzmény: lalá (7970)
lalá Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7971
-Hozamkorlátozott (az időjárás és a gazda által) Kékfrankos, a hetes eső után letépve 15,1 MM°. Négy ha-ról 120 q, gépi szüret. Nincs kedvem röhögni.
Előzmény: Törölt nick (7969)
lalá Creative Commons License 2010.09.21 0 0 7970
-Veltelinid nincs véletlenül? Mer azérdekelne.(hihi)
Előzmény: lechevalier (7962)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7969
Akkor csodálkozz.
Előzmény: BZoltan (7967)
jacsoj Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7968
Május óta a pincémben 10-45 cm víz van. Most éppen 38 cm. Amikor lement 10 cm -re, akkor jött egy nagy eső, és hirtelen kb. 40 cm lett. Ez kb. 2 hetente ismétlődött.

Tavaly ilyenkor 8 m-re volt a talajvízszint, most 2 m.
Az elmúlt 40 évben tartósan ilyen magasan nem volt.

Azt mondják az öregek: "hosszú szárazság után hosszú esők, hosszú esők után hosszú szárazság".
Előzmény: RAMBO (7959)
BZoltan Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7967
Akkor minek kérdezted meg? Nagyon-nagyon csodálkoznék ha létezne olyan ember aki tudja, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és komolyan azt gondolja, hogy akkor most megy a zsákos napfény ezerrel.

Amúgy ha péntekig olyan marad az időjárás mint ma volt akkor szerintem reális lesz a 20-21 mustfok és szombaton leszedünk úgy 600-800kg juhfarkot
Előzmény: Törölt nick (7965)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7966
Nálam a hozamkorlátozott és laza lombos(homokon 1ébként sincs nagy lomb) veltelini is úgy rothadt, hogy le kellett szedni
Érdekes nem? Lehet, hogy rosszul időzítettem a fürtritkítást ;)
Előzmény: Cirfandlia (7957)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7965
Pontosan ezt a választ vártam.
Előzmény: BZoltan (7955)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7964
Rosti, hol is nézed ezeket a csapadékösszegeket?
Előzmény: Cirfandlia (7963)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7963
ok, ez így rendben persze - de idén az is érdekes lehet, hogy a jó erőben levő de alul terhelt (vagy terméskorlátozott - ahogy tetszik) tőkék hogy tudják ezt az irdatlan vizet elosztani a relative kevés fürtjük között... Konkrétan tudok olyanról, ahol nyár vége óta nem szedik le a másodfürtöket a kirepedéstől félve, ami ennyi esőnél valós veszély...

Csapadékról, az OMSZ oldalán vannak az éghajlati adatok között böngészni valók, a mo-i abszolút csúcs, az Kőszeg Stájerházak 1510-el. Jelenleg a Bakony és a Bükk némely magasabb pontján áll. 1200 felett van az év, én most összesítettem Árpádtetőt (ami nem olyan magas pont a Mecsekben ~ 400 m) 1055 mm eddig. A metnet oldalon már hetek óta téma az idei csapadékextremitás; az szinte biztos hogy az országos átlagcsapadék 2010re mindenképp egy kiugróan magas rekordérték lehet, a kőszegi absz. rekord megdőlésére is van esély.


Tiamat#: permetezni botritisz ellen esetleg speciális rothadás ellenivel, de a kirepedő bogyókon megtelepedő képletek ellen az sem véd... ezek 7- 14 nap várakozási idejűek, a szüret szempontjából mindenképp vedd figyelembe.
Előzmény: pinotnoir777 (7958)
lechevalier Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7962
üdv

zöld vertelini eladó!

telszám emilben.
Tiamat# Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7961
Sziasztok!

Szerintetek érdemes még permetezni?Okt közepén szeretnék szüretelni.Nagy kár még nincs, egyedül a pinot blanc rohad,de az nagyon.
BZoltan Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7960
Nálunk 100mm esett a hétvégén. Brutális.

Mondjuk ha tényleg olyan idő lesz most egy hétig mint amilyen az agrometeorológia ígér akkor még részben menthető a dolog. Nagy kérdőjel, hogy milyen irányba megy el a dolog.
Előzmény: pinotnoir777 (7956)
RAMBO Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7959
Nálunk az elmúlt négy napban annyi eső esett, hogy a faluban lévő pincémben 25 cm víz áll.
Előzmény: pinotnoir777 (7958)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.09.20 0 0 7958
Ez így van, de konkrétan a chardonnayban az én soraimon átlag minden 2-3. fürtön van egy-két rohadásnak indult bogyó, addig a gazda sorain (akitől bérlem egy részét a területnek) átlag minden 2-3 fürt kompletten berohadt már, pár nap és szép kis szőrös botritisz-gombócok lesznek a fürtök helyén. A gépi munkák ugyanazok voltak, csak a terhelés és a zöldmunka különbözött. Nem azt mondom hogy nálam rózsás a helyzet, de egyelőre más nagyságrendű a kár mégis.

Tényleg, hol lehetne utánanézni, utoljára mikor volt ennyi csapadék éves szinte? Idén olyan a klímánk, mintha valahol Angliában lennénk.

Nálunk most csak úgy 10 mm volt, viszont egy hete meg 110 körül két nap alatt:(
Előzmény: Cirfandlia (7957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!