Keresés

Részletes keresés

caterina3 Creative Commons License 2007.10.24 0 0 1304

:-)) Az idén tavasszal végre kijutottam Gergely bácsi kertjébe,  és -- sokévi vágyakozás után -- személyes ismeretséget kötöttem ezekkel a csodálatos fajtákkal. Sajnos saját növényként eddig csak néhány volt meg közülük, a beszerzés nehézségei miatt. Márk Gergely rózsakertjében választottam ki a legjobbnak tűnő fajtákat, és ezeket rendeltem meg most, remélem, hogy tényleg szépek lesznek. Ha majd nyílnak, mindenképp teszek fel képeket, mert én is fontosnak tartom, hogy a kertbarátok megismerjék ezeket a csodálatos fajtákat, melyek semmivel sem kevésbé szépek (sőt!), mint a híres világcégek nagy nevű fajtái, ráadásul magyar éghajlati viszonyokra nemesítették őket, ezenkívül Gergely bácsi tudtommal a betegség-ellenállóságot is célként tűzte ki.

 

A földmunka dandárját a férjem végezte, hála Istennek ő nagyon sokat segít a kertészkedésben, nem is bírnám egyedül, pláne így ősszel, mikor csak hétvégeken tudunk kimenni. Most még írnak néhány heti fagymentes időt, így ne aggódj, a Te növénykéid is időben földbe kerülhetnek még tél előtt.

 

A sárga levelű fát emlékeim szerint simán "nyírfa" megjelöléssel vettem, és utóbb, a növényhatározóból derült ki, hogy Betula papyrifera, nagyon szeretem. :-) A törzse is csodás, mindenféle narancsos-rózsaszínes árnyalat tűnik fel rajta.

 

 

Előzmény: agicza (1303)
agicza Creative Commons License 2007.10.24 0 0 1303
:-))) Azért nem vagyok abszolút, elvakult rajongó, 'csak' szeretem őket... ;-) A Márk-rózsákra nagyon kíváncsi leszek, túl keveset láttam még belőlük, de valszleg ezzel nem vagyok egyedül, pedig ha minél többen ültetnek, akkor annál többen megismerik őket, és talán annál elterjedtebbek lesznek előbb-utóbb. Úgyhogy vedd úgy, hogy a csapnivaló marketingjük helyrehozásához is alaposan hozzájárulsz majd, és talán így többen vesznek majd tőlük, és ezzel a lépéssel hosszú távon felvirágoztatod nem csak a kertedet, hanem a honi rózsaüzletet is. ;-))

Egyébként valóban nem kis meló lehetett elültetni mindet, remélem, akadt segítséged is!, Én sajnos sokkal vontatottabban haladok, és egyre jobban kezdek pánikolni, ez a két napos eső mondjuk jöhetett volna kicsit később is, mert így csak az esőszünetekeben tudtam kint tenni-venni, ami pedig megelehetősen kevésnek bizonyult sajnos... :-/ Viszont lassacskán összeáll a kép, és ha végzek a rózsákkal, akkor pár fa még mindig vár rám...

Az a szépséges sárga a kertedben bükk? Nem látom a törzsét, úgyhogy csak szín alapján tippelek... Ha egy kicsit kisüt a nap, lehet, hogy én is kezembe kapom a masinát, aztán hozok fotókat, mert elkezdtek sárgulni a szomszéd nyírfái és a fűfélék is. :-D
Előzmény: caterina3 (1301)
Kiskertész Creative Commons License 2007.10.24 0 0 1302

Jujj de szép az a sárga fa!!!

Előzmény: caterina3 (1301)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.23 0 0 1301

De hisz ezt rózsarajongóként fejből vágni kell! :-))) Amúgy köszi, utólag is. Szerencsésen átvészeltük az időjárást, és még a rózsák is a helyükre kerültek, nálunk 30 tő Márk-rózsa, tényleg nem kis feladat volt az elültetésük ebben a cudar időben.

 

Hoztam néhány őszi felvételt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: agicza (1276)
agicza Creative Commons License 2007.10.22 0 0 1300
Szia, Angi, a Liatrist mihamarabb, a fagyok előtt ültesd el, mert még be is kéne egy kicsit gyökeresednie tél előtt. Mindenesetre ha ennyire későn ültetsz évelőket, akkor érdemesebb majd egy kicsit takarni a tövüket, legyen szó bármiről, biztosabban maradnak meg - bár a krizantémoknál sajnos még ez sem betonbiztos megoldás... Ja, és az előző pár oldalon valahol kitárgyaltuk, hogy a Liatris a kötött talajt nem szereti, tehát valami laza, könnyen felmelegedő, homokos földbe tedd, ott jobban fogja magát érezni.

Kertészke: a hálózással itt még nincs gond, napi pár levelet meg szépen le lehet halászni, úgyhogy most a kis fáknak is van némi előnyük... :-S

Vtma: köszi az infókat, a Nizetti-ből kábé akkorát kaptam, amekkorán te vetted, az őszi lombján sajnos már nem látszik annyira, milyen fotos-pettyezett, nade majd tavasszal leszek rá igazán kíváncsi. :-)) Ja, és köszi :-D, most már azért kopár egy kicsit a kert, de az erdő még mindig szép színes...
Előzmény: Kiskertesz Angi (1297)
vtma Creative Commons License 2007.10.21 0 0 1299
Az itthoni végső méretet nem ismerem.
Előzmény: agicza (1295)
vtma Creative Commons License 2007.10.21 0 0 1298
Köszönöm a tanácsot, ha későn jönnének, így fogom csinálni. A "Nizetti"-t tavasszal kb. 2,5 m-esen vettem, gyorsan nő, hatalmas oldalágakat hozott, fölfelé talán fél métert ment. Két nagyobb növekedési periódusa volt: ültetés után rögtön és június végén. A Fák topikban még nem voltam, ezután majd oda is ellátogatok. Gyönyörű a kerted, láttam a madártávlati képeket.
Előzmény: agicza (1295)
Kiskertesz Angi Creative Commons License 2007.10.21 0 0 1297
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy a Liatris spicatát mikor ültessem el?
Most vagy majd tavasszal?
Kiskertész Creative Commons License 2007.10.21 0 0 1296
Amíg le nem merül, nincs nagy baj, de bent a vízben már hamar kioldódik beőle. A fiamnak, amíg kicsi volt, volt egy tava, közvetlen a diófa alatt. LEGO tengeri csaták helyszíne volt. Ő készítette magának. Na, ősszel annak a színe aztán sötét barna lett a belehullott diólevéltől. De annál nem számított, mert csak kevés növény volt benne, és olyan, ami túlélte, nem volt kényes. Meg abból azért könnyebb volt kiszedni mert csak Kb 30-40 cm mély volt, és a széleiről a közepéig be lehetett érni. Amikor a fiam már nagy lett, és megköttetett a nagy "békeszerződés" és nem dúlt több tengeri csata, a "tenger" is megszűnt. A tavasszal épített tavam is elég közel van a fához. Nem tudtam máshova tenni, mert a fa hatalmas nagy. A szél is a tó felé fúj, de nem gond, mert amíg lehullanak a levelek, csak addig kell a háló. És az én tavam(sajnos) nem akkora mint a tied. Csak egészen picike, így könnyen megoldható a hálózás.
Előzmény: agicza (1289)
agicza Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1295
Rózsát eddig csak egyszer vermeltem, két ásónyomnyi mélyen egy sorban elrakod a töveket kicsit megdöntve, jól beiszapolod, majd temetheted rá a földet, oltás helye persze ki ne látsszon, kábé bakhát jellegű legyen a sor, és még egyszer, alaposan megöntözöd, kicsit a biztonság kedvéért megnyomogatod-tömöríted, majd rákupacolsz egy halom mulcsot, téli védelemnek. Tehát kábé, mintha elültetnéd, csak jó szorosan menjenek a tövek egymás mellé. Egyébként még én sem jutottam hozzájuk, úgyhogy kicsit fel kéne pörgetni az iramot, mert a hétvégére még faültetés is kinéz, úgyhogy unatkozás kilőve...

Huh, tényleg, de jó, hogy itt vagy, a Fák-ban már kérdeztem, de se kép, se hang, mondd, az Acer pseudoplatanus 'Nizetti' nálad mekkora, milyen tempóban nő és mit tudsz a végső magasságáról?
Előzmény: vtma (1292)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1294
Tokeletesen igazad van. Az en kertemben is azok vannak amik amugy is megelnenek itt - meg ami mar volt is itt. Igy tokeletesen illeszkedik a kornyezetbe.

Viszont. . .akinek sok ideje, penze es nagy kertje van, annak csodalatos kis kertreszleteket lehet kialakitani! De nekem az tul sok munka lenne. . .igy beerem egy-egy ritkabb fajjal a meglevokbol.

Előzmény: CBNora (1293)
CBNora Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1293
Van néhány faj, amelyik kibírja a téli fagyot csapadékkal együtt is, mások csak a hideget, de a nedvességtől óvni kell. A legtöbbet meg be kell vinni.
De szerintem is vagy tó, vagy kaktusz, a kettő együtt disszonáns. A sziklakertünk csupa szárazságtűrő növénnyel van beültetve, szaporodnak maguktól is, elég természetesnek hat. Előtte a fű sem buja zöld gyep, hanem szárazságtűrő csenkesz, hogy jobban illeszkedjen a kert többi részéhez. Nekem tavam nincs, és valószínűleg nem is lesz. A hazai tájak közül is jobban érzem magam homokpusztán vagy sziklagyepen, mint nagyon nedves helyen, nem is ismerem a vízi növényeket. A kaktuszokat meg a férjem is szereti, kimondottan vágyott a kaktuszos sziklakertre. Egyébként nem nagyon szól bele, mit ültetek a kertbe.
Előzmény: agicza (1281)
vtma Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1292
Agicza! Te hogyan szoktad a rózsákat elvermelni? Sajnos, lehet, hogy nekem is ezt a megoldást kell választanom, de még sosem csináltam.
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1291
Lehalaszni. . naponta??? Elso evben csinaltam, nem csinalom tobbet. Tul sok idot vesz igenybe.
Előzmény: agicza (1289)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1290
Nekem iden nem volt hinarom. . .jovore lesz.

Igen a tengerpart kell - de abbol is szeretem a sziklasat. Dramatikus. . .

Ha mas kell - inkabb utazok!
Előzmény: agicza (1288)
agicza Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1289
Miért, a csersav mennyi idő alatt oldódik ki belőle? Azonnal le kell halászni, vagy csak a színeződés miatt jobb a sietség?
Előzmény: Kiskertész (1286)
agicza Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1288
'negy evszak, es hegyes, volgyes, vizes, patakos, sziklas, mohas. . .sok-sok erdovel.'
Pontosan így... :-) Na jó, azért egy tengerpart becsúszhat még a közelébe, de tényleg, az már csak a ráadás. ;-D

A háló az a krumplihoz meg a paprikákhoz használt műanyag, laza szövésű, rendszerint piros vagy zöld színű háló, méterre is lehet kapni a gazdaboltokban. Nade nálatok most beállt az esős évszak, monszunnal, jól látom??? A szűrővel meg tényleg nem kell vacakolni, amint a két tonna hínár beindul, úgysem lesz rá szükség!

A nagy tóhoz az elkészülte óta csak hínárt halászni nyúltam hozzá, egyszerűen kristálytiszta, gyönyörű a vize, a hídról rendszeresen belelógok, és bámulom a pallók árnyékában a mélységet... Éppen azt néztem, hogy valami úszó szigetet fogok telepíteni a vízbe, a rengeteg vízigaz úgyis helyben tartaná, már csak a megvalósításán kell egy kicsit töprengeni. Bár az is lehet, hogy egy lavórnyi gyékénnyel is hasonló hatást érnék el...
Előzmény: ZsuR (1285)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1287
Nalam ez minden eves szokas, mert okos fejemmel a fakhoz kozel tettem a tavat - de ott tetszik.
Előzmény: Kiskertész (1286)
Kiskertész Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1286

Idén én is kénytelen voltam hálót tenni a tó fölé, mert az őrűlt szél belevitte a diólevleket. Megértem kipecázni belőle.

Előzmény: ZsuR (1284)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1285
Ha elohelyet valtoztatnek. . . ilyent valasztanek. Nem a szaraz, meleg, meg ezek - tropus sem kell, hanem negy evszak, es hegyes, volgyes, vizes, patakos, sziklas, mohas. . .sok-sok erdovel.
Előzmény: agicza (1283)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1284
Igen, ez mar kozelebb all hozzam.

Behaloztam mar a tavat (milyen halo???) meg a mult heten, kellett, kezdtek hullani a levelek. Iden megint mas megoldasunk van. . .ahany ev annyi fajta :((, mindig konnyebb, mindig egyszerubb.
A vize normalis to viz lett, elmult az a randa szine, mocska, de nem kristalytiszta - nem vagyok hajlando szurozni tovabb. . .

Előzmény: agicza (1283)
agicza Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1283
Na jó, akkor vízpart, az talán inkább bejövős: tükröződések :-) Tavad egyébként hogy áll? Raschel-hálót bevetetted már?
Előzmény: ZsuR (1282)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1282
Nemenemenem! Nem akarok kaktuszt a kertemben! Meg a lakasban sem. . .
Előzmény: agicza (1281)
agicza Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1281
Egyébként kérdezd meg Nórát, ő kint tartja a kaktuszok egy részét, szóval biztosan nem lehetetlen, csak jó vízelvezetés kell hozzá...
Előzmény: ZsuR (1279)
agicza Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1280
Áh, kaktuszok, kábé ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a pálmák: tájidegennek tartom őket, valahogy 'kilógnak' még a kerti környezetből is. Ahogy elnézegettem itt a floridai meg új-mexikói kertecskéket meg tavakat leginkább, valahogy leesett, hogy nekem a kontinentális látvány jelenti igazán a kertet, az otthonosságot, az igazi növényes dzsungelt pedig az erdős-szórt napsütéses kert, úgyhogy azon agyalok, hogy a mocsári ciprusok és a senyemfenyők közé talán még elfér egy kisebbfajta facsoport a hátsó traktusra, de legalább még egy tölgy... :-D
Előzmény: ZsuR (1279)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1279
Tudod, van ketto fiam - es a nagyobb igazan ugyesen kerteszkedik, mar ha eppen van kertje. Meg szivesen is. . .kis zsebkendonyi kertjeben csodaszep viragok nottek. . .
Most eppen kerttelen. . .

Viszont, a lakasa nagyon jo novenyeknek, es o szerencsesebb a szobanovenyekkel mint en.
Meglepett a gyerek - szereti a kaktuszokat!!! Allitolag rendelt valamit az interneten - kivancsi vagyok ra!!! Ez a linkedrol jutott eszembe. . .itt kinnt nem lehetne kaktuszt tartani - hala az egnek . . .

Előzmény: agicza (1278)
agicza Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1278
:-)) Elég régóta szerettem volna hasonló kéket, ez most egy mini, és szerintem létezik ilyen magasabbra növőben is...

És a hétvégére egy kis nézegetni való: http://home-and-garden.webshots.com/tag/gardens
Előzmény: ZsuR (1277)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1277
Jajj az az Aster. . .csodaszep!
Előzmény: agicza (1274)
agicza Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1276
A kedvedért megszámoltam: 35 tő, neked meg kellemes földelést a hétvégére, vigyél ki széldzsekit meg síoverallt, kegyetlenül hideg van ebben a viharos szélben...
Előzmény: caterina3 (1275)
caterina3 Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1275
Hány darab? :-) Nekem is megjött a csomagom, megyünk ültetni! :-)
Előzmény: agicza (1274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!