Remélem is hogy nem lesz ennyire csapadékos év mostanában.Nálam megint megállt a víz,még jó hogy beletudom engedni egy árokba.a levelek elég csúnyák,megviselte a szőlőt a sok eső.Bízom benne hogy nem pusztul ki.
A 2002/2003-as tél tényleg durva volt az Alföldön, a szőlőkben és az őszibarackosokban is óriási károk keletkezett. Meg a 2004/2005-ös is. Mindkét tél produkált az Alföldön -20-25 fokos, sőt, még azalatti hőmérsékleteket is.
Az (szőlő- és borvidék-) történelem iránt érdeklődőknek: megjelent Lichtneckert András: A Balatonfüred-csopaki borvidék története c. könyv, ugyan mindössze 400 példányban. Én 3500 Ft-ért láttam. (Egy könyv 1990-ben már megjelent ugyanezzel a címmel, ez lényegében ugyanaz, csak a 20 év alatt történt dolgokat is leírja.)
Tudom, hogy meglep a válaszom, de én 1x1 m-re ültetném, hosszúcsapos bakművelésre. Tőkénként elég az 1 kg szőlő, így a tőkeszámod is meglesz. Lehetőleg bakhátasra csináld, a lejtővel keresztbe. Nem lesz mindig ilyen csapadékos az év. Lehet, hogy munkaigényesebb, de eleve nem sok tőkéről van szó, és házikertben van, tehát jobban szemmel tartható, és ápolható.
A szomszédom egyébként a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető borásznak mint ahogy az eset mutatja. Még én is szakértő vagyok hozzá képest, de egyébként szoszédnak kiváló. Úgy viszonyul a borkészítéshez mint focistáink a focihoz, szeretnek focizni csak nem tudnak.
-Ja. Először borkősav közömbösödik, utánna az almasav, tejsav, borostyánkősav, citromsav, piroszőlősav, majd talán az ecetsav is. A gond az, hogy az ecetsav kálciumsója vízben oldódik, tehát túl fényes eredmény nem várható.
Üdv! És milyen borász az aki nem tudja kezelni az ecetes borát? Mészhidrát 5-ös pH-ig és mehet a főzdébe. Ha maradt még benne alkohol talán menthető. Bornak semmikép nem lenne jó.
A terheléssel kapcsolatban mail megy. A sorok irányáról: igen, ebből a szempontból. Gondolj bele, hogy ha mondjuk k-ny-i irányú a szőlő, akkor a tőkék északi oldalán levő fürtök szinte sehogy se kaphatnak fényt (csak ha lelevelezzük a környéküket). Az én csemegéim éppen így vannak ültetve. É-D, 1,5 m sortáv, 1 m a tőtáv, 2 m magasra engedem a lombozatot. Eddig nem tapasztaltam, hogy ne ért volna be valamelyik fajta az esetleges napfényhiánytól. A fürtök kb. 70 cm magasan vannak! (Tudom, hogy lehetne szellősebb is az egész, de sajnos nem volt sok helyem, viszont minél több fajtát szerettem volna telepíteni, és úgy voltam vele, hogy nem a rekord termés a lényeg, hanem a fajtaszám! Cserébe az egész területen 70 cm mélyen talajforgatás, készlettrágyázás történt, nincs is tápanyaghiány!)
A terheléssel kapcsolatosan: 1 m2 területre mekkora rügyszámmal lehet kalkulálni ?
"ha van rá mód, jó, ha a sorokat a délelőtti és délutáni napsütés is éri." Ezek szerint az Észak-Dél irányú sor a kedvezőbb.
Megnéztem 4302-ben feltöltött képet: a szeptemberi napsütésnél a 2 méter magas lomb már árnyékolja a szomszéd (1,5 méterre levő) sor alját. Ha esetleg kordonos a művelés, akkor így még éppen éri a nap a teljes felületet. Van itt valakinek tapasztalata ilyen kis sortávolságú (1,5 m-es) ültetvényel?
Gödöllői dombság legdélebbi csúcsa, Cegléd mellett. A falu környékén nagyon sok a szőlőültetvény, de főleg fehérszőlő fajták. A területem enyhén déli irányba lejt (kb. 10 m-en fél métert), a talaj homokos szerkezetű, de nem teljesen homok. A tápanyag ellátottságról sok mindent nem tudok mondani, szoktam trágyázni (de nem miden évben) és lombtrágyákat is használok a mostani növényeimre.
Segítséget kérek a kérdésben jártasoktól. A szomszédomnak van 2 hl. megecetesedett bora. Állítólag nem öntött parafint az úszófedél köré. Van-e értelme kifőzetni pálinkának? Szerintem nem, de nálam hozzáértőbbek véleményét megköszönném. A főzde tulajdonosa sem tudott egyértelműen állást foglalni.
Szőlőügyben nem vagyok egy ász, sőt! Ezért csak annyit, hogy úgy tudom, a terhelésnél négyzetméter/rügyszámmal kell kalkulálni. A tőketáv a műv.mód miatt érdekes (pl. nem baj, ha a szeptemberi nap meg tudja sütni a fürtöket - nézd meg a 2008. 06. 04-én feltöltött képet a 4302-ben!). A sorok tájolása meg az uralkodó szélirány miatt fontos (növény megszáradása mielőbb - gombásodás veszélye), plusz ha van rá mód, jó, ha a sorokat a délelőtti és délutáni napsütés is éri. Így tudom. De majd jönnek a profik és kiegészítenek.
Nyolc napja voltam kinn utoljára a szőlőben, a múlt hétvégi özönvíz és a heti szépidő után és kellemes meglepetés ért, egész jó állapotban van a borszőlőm. Az évközi lisztharmat által erősebben megfogott fürtök odavannak, de ezt a kb 20%ot beáldozom a többi egészségesért dalolva. Az elmúlt napok vitáját messziről de érdeklődve figyeltem, és meg kell erősítenem, úgy tűnik tényleg sokat számít a termőhely, talaj, művelésmód; és kiegészíteném meg egy fontossal a szőlőfajta. Tőlem légvonalban 1 km-re; alacsonyabb részen, némileg zártabb domborzati viszonyok között, de remek délnyugati teraszos fekvésben gazdálkodó barátomnál is erősen rothad az olaszr. míg nálam gyakorlatilag nincs rothadás, csak a lisztharmat által beparásított bogyók, fürtök feketére száradtak. Mindez történik EZER milliméter eddigi éves és 150 mm szeptemberi csapadéknál. Jöjjön pár kép:
1. kilevelezett fürtzóna, nagyrészt egészséges fürtökkel (megjegyezem ennyire nem szoktam lelevelezni, de idén....) 2.Egészséges fürtök közelről, háttérben a fajta egyik gyengesége; az egyenletlen érés, amire az idei szar virágzáskori idő még rá is tett. (zöldesebb bogyók) 3. Sajnos ilyen is van - a lisztharmatra sztem rájött még a korompenész is - ez kuka 4. Az az érdekes, hogy a rengeteg eső és a bőséges harmat ellenére sincs botritisz (a nemesből sem) hanem inkább töpped:
Borszőlőt szeretnék telepíteni házikertben, Cabernet Franc tőkéket ültetnék. Szeretném most ősszel megcsinálni, mert az biztosabban megered mint a tavaszi. Abban kérném a segítségeteket, hogy mekkora sor- és tőtávolsággal kalkuláljak ezzel a fajtával, illetve melyik tipusú művelési mód felelne meg neki? Az Észak-Dél, vagy Kelet-Nyugat irányú sorok a kedvezőbbek? Túl nagy területem nincs hozzá, de nem is akarok csak saját fogyasztású mennyiséget előállítani.
El kezdtem a fórumot olvasni az elejétől, eléggé elbizonytalanítottak az eddig olvasottak: valaki azt írta, hogy minőségi bor készítéséhez tőkénként 0,5 kg. szőlőt hagynak. Kb. 1 q. mennyiségű szőlőben gondolkodtam, így akkor 200 tőke kellene ehhez a mennyiséghez. A rendelkezésre álló helyen viszont 1,2 m tő és 1,5 m sortávolsággal számolva csak 60 tőkének van hely. Vagy ilyen kis terhelésnél sűrűbbre is lehet venni a sorokat /tőkéket?
Várok minél több javaslatot vagy verziót.
A Cabernet Franc egyébként betegségeknek mennyire ellenálló? A metszések közül melyik tipus javasolt neki?