A tojásos kenyér receptemnél úgy van megadva, hogy a mérőedénybe bele kell ütni a tojást és feltölteni a kenyérhez megadott folyadékmennyiség milliliterjéig....
"1./ Tojásos kenyér:
3 db egész tojást elkeverek egy mércés edényben, majd felöntöm vízzel, úgy, hogy összesen 310 ml legyen.
560 gr liszt+2 kk só+2 ek cukor+4 ek vaj+2 kk instant élesztő (vagy egy friss 50 gr-os élesztőnek kb. a negyede futtatva, vagy morzsolva)."
Sajnos felemelték az árát tényleg, 299-ről 320-ra, múlt héten vettem. Előtte pár héttel én is kaptam akciósan, 200 körül volt. Én is a teljes kiőrlésűt vettem mindkét alkalommal, és bár nem vagyok híve ezeknek a bekevert liszteknek, ez tényleg jó. Ha semmi mást nem adunk hozzá, csak vizet, ahogy írja a zacskón, akkor is finom, és két kenyér kijön 320.- Ft-ból. Kipróbáltam úgy is, hogy sima liszttel kevertem, úgy is jó lett, bár úgy már teljesen más kenyér lett belőle, de mindkettő ízlett.
A sima fehéret még nem próbáltam, ritkábban eszünk fehér kenyeret, de ha legközelebb arra járok, megnézem azt is :)
Ettől függetlenül nem fogok teljesen átállni erre a lisztkeverékre, de néha egy kis változatosság nem árt :)
Az Aldiban vettem akciós Weissbrot sütőkeveréket fehérkenyérhez 164 Ft-ért. Nem vagyok híve, nem szoktam kész keverékeket venni, de ebből csodálatos ízű /állagú / kenyér lett. Tudnak ezek a németek, biztos olyan adalékokat használnak, ami miatt elronthatatlan.
Elég kevés az élesztő benne gyárilag, és az is hatványozódik a 25 dekában úgyhogy egy 16 gramm friss élesztő simán mehet bele, vagy 1 zacskó szárított olyan amire az van írva 50 deka liszthez kell :)
Ha az Aldi-s lisztkeveréket + lisztet használsz, akkor mennyi élesztőt teszel bele? Mert a lisztkeverékben már van, ahhoz csak vizet kell adni, viszont ha csak 25 dkg-ot teszel bele, akkor az abban lévő élesztő kevés lenne az egész kenyérhez..
Én is vettem ilyen keveréket (nagyon rég próbáltam már egyszer, nem jött be, de ez tényleg jó), de nem kevertem liszttel, csak ahogy a zacsira van írva, és úgy is finom lett. Viszont kipróbálnám, ahogy írtad, mert az a kefíres kenyér tényleg isteni.
Szóval pontosan miből mennyit?
Köszi :)))
Jövő héten megyek pesto-ért is, sajnos nálunk az Aldi is 35 km, közelebb meg nincs pesto, se a Lidl-ben, se a Penny-ben nem láttam, Tesco-ban még nem kerestem :)
Megsütöttem a kefires kenyered. Tényleg nagyon finom. (teljes kiörésű kenyereket nem szeretem, de ez az arány pont jó) Én most használtam először CBA márkás instant élesztőt. Merem ajánlani. Én 55 Ft-ért (11gr) vettem és 3 kenyérhez elég volt.
én tegnap megint a kefíres kenyeret sütöttem : haza érek a munkából és isteni "pékség" illat volt a házban. komolyan ki kellett szellőztetni.
amit csak ajánlani tudok : az ALDI-ban lehet kapni a teljes kiőrlésű kenyér mixet. Nagyon jó! Én 25dkg teszek belőle + 30 dkg BL80 kenyérliszt és isteni :) Az alapja a kefír + meg van bolondítva még magvakkal és szintén az ALDI-ban kapható piros vagy hagyományos zöld pesto-ból 1 mokkáskanálnyi a folyadékokba még.
a csodájára járnak a kenyérnek, olyan jó. még olyan is 4 szelettel evett múltkor belőle aki sütőben süti a kenyeret, nem gépben :)
Szorítok, hogy sikerüljön, de "vigyázz" a család hajlamos rászokni az otthon sütött kenyérre és aztán jöhet egy nagyobb gép, nagyobb kenyér, gyakoribb kenyérsütés és így tovább és így tovább :-))))
Huuúúúúúú Ez valami szuper!!!! Nagyon szépen köszönöm, elfogy otthon a kenyér és remélem legnagyobb meglepetésemre finom kenyeret tudok a férjemnek az asztalra rakni!!! :)
Igen, emlékszem, hogy írtad, nem tudom mi a jelentősége, én nem laca-facázok, csinálom úgy, ahogy a használati írja, abból baj nem lehet. Ráadásul valami miatt (?) azt írja, hogy fontos a bekészítés ... hát legyen a gépemnek "karácsony", csak szépet és finomat süssön, ennek érdekében - ha kell - én akár körbe is csókolom:-))))
Kedves KariV ! Íme még néhány recept, ha édesebb (fahéjas, vagy pl. barackos esetleg tejes stb. ) kenyér recept is érdekel írj és küldök ... de már csak a héten leszek, utána hosszabb pihenő... nem leszek gépközelben.
Próbáld ki az olivás-olajbogyós olasz kenyeret:
155 ml víz
280 g liszt (keverve is lehet, ahogy az előbb írtam)
0,5 kiskanál só
1 evőkanál cukor
1,5 evőkanál olivaolaj
1 kiskanál zacskós élesztő
1 kiskanál bazsalikom (szárított, csak úgy ráöntve a liszt tetejére... ha frissen vágott, akkor később, a sípszónál kell betenni)
1 kiskanál oregano (ld. a bazsalikomnál)
1,5 evőkanál paradicsompüré
sípolásnál dobj bele néhány szem összevágott olajbogyót. A kenyérnek szép, enyhén "narancsos" színe lesz.
1,5 tojást üss egy mércés csészébe, eressz rá vizet úgy, hogy 155 ml-t mutasson.. majd keverd össze és öntsd az üstbe
280 g liszt
1 kiskanál só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
1 kiskanál porélesztő
Pizzatészta:
240 ml víz , 460 gr liszt+3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 2 kiskanál só, 2 kiskanál élesztő
TÉSZTA (csak keleszt és dagaszt, nincs sütés!) programon kell sütni, utána kiborítod egy táblára, ebből a mennyiségből kb. 2-3 nagy pizza jön ki, vastagságtól függően. Csökkentsd arányosan a mennyiséget, ha kevesebb is elég. Kinyújtod, a széleit kicsit "felcsipkeded", hogy legyen pereme, tepsibe rakod (én szilikonos sütőpapírt teszek alá), megkened szósszal, mindenfélét ráraksz .. sajtot reszelsz rá, a széleit bekened olajjal, hogy ropogós legyen és mehet kb. 10-15 percre a sütőbe... én általában 200-250 fok között szoktam sütni (villanytűzhelyem van). Ha fokhagymás tejföllel kened meg és reszelsz rá sajtot, majd miután elkészült, óvatosan átkened a felületét (és még sütés előtt a széleit is) fokhagymás olajjal (kb. 1-2 cikk fokhagymát szoktam egy kevés olajba nyomni... a tejfölnél szintén), akkor kész is a LANGALLO... ha teszel rá karikára vágott hagymát és pl. bacon szalonna darabkákat, akkor pedig elkápráztathatod a vendégeket, ez a POMPOS :-))
A méretet ne felejtsd el beállítani - ha be kell a gépeden - , mindegyik alapprogin süthető, ill. ha sietni kell és van ilyen progi, akkor gyorsprogamon is lehet.
A kiskanál a mércéskanál kisebb végét, az evőkanál a nagyobbat jelöli. Ha nincs a géphez "egyen-kanalad", akkor:
1 kiskanál = egy teáskanál (NEM mokkás!!!), enyhén csapott
1 evőkanál = egy normál evőkanál, enyhén csapottan (nem kell végighúzni rajta az ujjad, de ne is legyen púpos).
Bocsi, ha olyasmit is írtam, amit magadtól is tudsz, de inkább leírom a biztonság kedvéért:-) Sok sikert, majd írd meg, milyen lett a kenyér!
Szia! Kisrendeske lévén, itt vagyok:-) A vásárlás-mizéria, így akkor szerencsére kilőve, de a jövőre nézve, a biztonság kedvéért leírom: jól záródó tető, magyar nyelvű használati utasítás, esetleg olyan gép, amelyhez alkatrész kapható (pl. sütőtál, keverőlapát stb.), jó ha van saját adagolókanál (müa... két végén különböző méretű "pohárkákkal") és mércés csésze ... kb. ennyi. No és fontos, hogy az új gépet mielőbb próbáld ki, szóval a gépvásárlással egyidőben szerezd is be az első kenyérhez a hozzávalókat, hogy ha gond van, még időben ki tudják cserélni a csere-garancia keretében.
A recept: 1 fontos 0,4.... akármennyi kg-os kenyérhez - ez alaprecept... alapprogramon sütve - a saját gépem (Hausmeister HM1300) használatijából:
155 ml víz
280 g liszt (ezt kb. 70-30 % arányban lehet keverni: pl. 200 g fehér búzaliszt + 80 g teljeskiőrlésű pl. rozsliszt)
1 kiskanál só
1 evőkanál cukor/méz
1,5 evőkanál olaj/vaj (csak igazi ! vaj, a margarin nem jó, mert vizes, akkor már inkább olaj)
1 kiskanál zacskós élesztő vagy a friss élesztőből .... hát ezt ki kell tapasztalni, szerintem kb. 10-15g-nyi (az 50 gr-os sárga zacsis élesztő csomagolásán van mérce) ... de a friss élesztő mennyiségében nem vagyok biztos. Ezt csak szárazon rámorzsolhatod, esetleg kb. egy ujjnyi cukros tejben felfuttathatod.
Az én gépemnél alul van a víz, rá a liszt, amiben kis mélyedéseket kell készíteni (hogy az alján ne jöjjön fel a víz) és ezekbe kell a hozzávalókat tenni, úgy, hogy a só és az élesztő ne legyen túl közel egymáshoz (nem csípik egymás közelségét). Kb. ennyi.
Köszönöm a válaszokat! Előszedtem Anyukám gépét, bekapcsoltam és meglepetések meglepetésére úgy tűnik működik... Én maradnék a kisebb méretű kenyérnél, ugyanis így több fajtát tudnánk kipróbálni, másrészt speciel nagyon szeretnék vigyázni, hogy ne kattanjunk rá a kenyérevésre...
Ahogy visszaolvastam az alábbi hozzászólásokat, nagyon jónak tűnő recepteket találtam - egy bajom van csak: mind hatalmas adag....
Valaki megosztana velem olyan 0,5kg körüli (nagyon max) kenyér receptjét? Nagyon hálás lennék érte. :)
nálunk a kenyerek 4-6 napig kiválóak, utána is jó, de pirítósnak szoktuk ha marad még :)
mindenképpen kétlapátos az ajánlott. az ár-érték arányban a best buy az ALDI féle gép az SHG BB 1350. 3 év garival adják, Nekem ismerősök között már 4 darab van és mindenki imádja :)
Ha kicsit vissza tekersz még láthatod a gépet + azt, hogy csomagsérülten is lehet kapni, csak utána kell érdeklődni a GRX Outlet-nél
De az ALDI 14,990 Forintos ára is igen baráti 3 éves garanciával.
Receptek is vannak itt bőven - az én "kefíres" kenyerem gyakorlatilag elronthatatlan mint tudjuk :)