Jogos a felvetés! A naponta párat kottyan szerintem nem feltétlenül jelenti azt, hogy még erjed, legalább is ennél több mint három hétig volt már a tartályban, normális ale élesztő nem erjeszt ilyen sokáig. Az nem lehet, hogy attól kottyan még párat, hogy a sörből oldódik ki még co2 és nem az erjesztéstől keletkezik? Vagy ez hülyeség?
Remelem ott leszek, de sajnos du-an mar indulok is vissza. Sajnos mostanaban nem tudok fozni, ugyhogy csak 3-4 fozetbol viszem az"adot":) Remelem a felesegem vezet hazafele:)
Tudom kicsit tavolbatekinto amit most irok, de ha az egyesulet beindul es a jogszabalyi hatter is megvaltozna, lehetne csinalni ey egyesuleti mikro fozdet. Tudom, sok hatulutoje van, de almodozni lehet:)
Ha nincs ellenetekre, én is megpróbálok elmenni! Sajnos söröm az már egyáltalán nincsen, mert én csak őssezl főzök. De más hozzájárulással szívesen segítem az ügyet. Budaiakat akár el is tudok vinni.
Bográcsot viszem, kaja szerintem legyen a "szokásos" :) Mindenki hozzon valami apróságot, szalonnát,kenyeret stb. És akkor elleszünk, mint a befőtt. Legalábbis eddig ez bevált.
2011. SZEPTEMBER 10. ESZTERGOMBAN A GRAN CAMPINGBEN. (SZIGETEN A DUNAPARTON.)
A kaját nem beszéltük meg, meg azt sem tudom, hogy végképp mennyien leszünk, mennyi kaja kell. Egy zsák fát tudok vinni, az a kajához elég lesz, de mondjuk egy esti szalonnasütéshez kell majd még.
Ez az összejövetelen résztvenni nagyon fontos! Most alakítjuk meg az első magyar házisörfőzők egyesületét. Aki benne akar lenni, esetleg még posztot is szeretne az mindenképpen jöjjön!
Ezt szeretnénk minél hamarabb letudni, még mielőtt tetőfokára hág a hangulat. :)
Lehet, hogy jobb volna csak akkor inni egy áldomást, ha már megvannak a posztok, meg miegymás. Bár ez szerintem nem nagyon fog összejönni. ;)
Sajnos még mindíg nem lett kiírva, hogy milyen posztok vannak. Részemről az egyesület vezető elnöki posztját olyannak gondolom, aki csinált már ilyet, és vágja a témát, nekem fogalmam sincs mivel jár, nem csináltam még ilyet. A felügyelő bizottság sokkal inkább érdekel! Bár lehet, hogy koppanok és nem arról szól a tevékenység, amire gondolok. Na, majd meglátjuk.
Az szm nem tudom mit takar. Nem valószínű, hogy szadó-mazó. Talán szűrő-másló.
Sajnos én most 4 főzésből, csak 2-2-3-3 üveggel tudok vinni, mert volt romlott is, meg időm sem volt többre. :(
Ezen kívül nem is tudom mi kellene még. DANI BOGRÁCSA! Mindenképp!
Nem tudom jönnek e Sörness, alias BimbóÚR & becses társa, hogy hozzák a jól bevált viharálló sörsátrakat. Bár remélem nem lesz rá szükség. Mármint a sátorra. :)
Az időképen napsütés 24-14C°, a köpönyegen zápor és 21-11C°. Remélem az előző jön be. Persze ez még ezerszer fog változni addig. Másnem elkeregetem a felhőket. Na nam úgy, mint az előzőn. :)
Meg vagyok a Rositával. Olyan 20 órát állt leszűrve. Sajnos semmi savanyodási jelet nem észleltem a sörlén. Nem baj, felforraltam, komló, hűtés, és a Roselare élesztő-keveréket is megkapta. Az a tervem, hogy 1 hétig kb. 25 fokon erjed majd, aztán átteszem a hordóba.
Hat az a helyzet, hogy naponta parat kottyan csak.....mai nap pont 23 napos. Aztan lefertotlenitettem egy keverot es jol megkevertem. Majd meglatjuk, a heten mar nem lesz idom palackozni, vasarnap meg megyek Nemetorszagba...majd 11.-en erek haza....(ami azt jelenti, hogy 5 hetet lesz az erjesztoben.)aztan addig van ideje erjedni, utana biztos palackozni fogom. Megkostoltam, s ez jobban izlik mint az elso adag, s ennek a szine is vilagosabb....mindezt ugyanazokkal a malatakkal es homersekletekkel.....hogy lehet ez, nem ertem.....
"hátha újból beindul" -- dehát az írja még mindig kotyog. Pont úgy mint nálam. Addig én sem akarom kipalackozni amíg nem áll meg, mert akkor sokkal nehezbb szabályozni a szénsavat.
Sajnos az én barnám megsavanyodott. Ma akartam kipalackozni. Az illatán nem éreztem semmit, de az íze... Sajnos leerjedt a nagy meleg előtt, aztán az elmúlt két heti kánikulában nem volt sem időm, sem palackom szétmérni. :/
10 literhez szerintem olyan 1.5 - 2 kiló, de ettől nyugodtan el lehet térni.
Lehet úgy is, hogy felfőzöd, akkor kisebb a fertőzésveszély, viszont a főtt gyümölcsből más ízek jönnek ki, mint a friss gyümölcsből. A felfőzés szerintem mehet 75 fokon is, 15 perc alatt a sörrontók elpusztulnak. Eddig 3szor próbálkoztam meggyel: az elsőnél nem főztem viszont 2 hétig a tartályban hagytam, teljesen szétmállot, rostos sör lett. A másodiknál sem főztem, az jó lett, kicsit savanykás de nekem ízlett, jó kis nyári frissítő volt. A harmadiknál 75 fokon áztattam mert nem én magoztam a meggyet és nem voltam benne biztos, hogy jól megmosták, stb... Az elég határeset sör lett, 20 liter fekete alapsörhöz 1,5 kiló meggy ment, olyan savanykás-kesernyés, jobbra számítottam de meg lehet inni. Majd viszek belőle 10-én. Az utolsó nem a felfőzés miatt lett határeset, ilyen kísérleti meggyes-fekete sör volt, de nekem nem jött be ez a párosítás.
Ez jó kérdés... Ha négy hét után nem ment 1020 alá, akkor nem valószínű, hogy az 5. héten ez megtörténik. Én azt csinálnám, hogy egy fertőtlenített keverőkanállal jól felkeverném az alját, hátha attól újból beindul. Az 5 hét nem gond, legalább is így olvastam és tapasztaltam.
Hoegaardenemet holnap kellene palackozni, csakhogy a FG 1.020....multkor mindent ugyanigy csinaltam, ugyanaz a homerseklet, malatak, eleszto es 1.006 lett ugyanennyi ido alatt.
Mit tegyek? Hagyjam meg egy hetet?
Az a baj, hogy vasarnap elutazom 1 hetre, s igy osszesen 5 hetig lesz a vederben, ha akkor palackozom, mikor hazaerek, vagy hagyhatom nem lesz baja?
Ha felforrt és ott is tartottad pár percig nem lesz bajod tőle :) Max nem olyan lesz, mint amilyenre számítottál. Egérsör, vagy kosárban főtt sör (basketbeer)
Úgy látom, az a találkozó az extrém sörökről fog szólni... Majd valahogy én is megpróbálok eljuttatni egy-két üveggel a "Ke-ser"-emből és a "Savanya-búzám"-ból (a bátrabbaknak).
Itt biztos nincs sztriptíztáncos (legalábbis tudomásom szerint :)) Úgyhogy inkább külföldi oldalakra tippelnék. De ha idelátogató lenne akkor még várt volna egy picit az 1mFt befizetésével, meg a többi hercehurcával. Bár bátraké a szerencse, biztos bejön neki ha jó sört csinál. Ha lenne pénzem én is így tennék :)
nekem is van egy hasonló. szűrés után még másoltam bőven, ami nem fért a forralóüstbe. 1 napig maradt a fürdőben, meg is savanyodott.
forraltam én is, aztán beoltottam (de csak budafokival), aztán végül meggylevet adagoltam hozzá és úgy palackoztam. iszonyú savanyú, de nekem ízlik. :) én is viszek a talira, de ez egy teljesen kísérleti dolog volt, inkább bor, mint sör. :)
lefőztem egy saisont. beoltottam és ahogyan lögyböltem, kitolta a ballon oldalát 2 tenyérnyi darabon. minden sör a ballontartó kosárba ömlött, 1 dl folyt mellé. a ballon fertőtlenítve volt persze (belülről), de a kosár nem és ráadásul pincében is volt előtte. úgy voltam vele, hogy nem öntöm ki, lesz ami lesz.
reggelre beindult szépen a dolog, de aztán addig rágódtam a dolgon, hogy inkább nem iszom meg, nem ér annyit. nem is a vaderjedés miatt, hanem ki tudja, milyen patogének vannak egy ilyen pincében (egeres is talán).
viszont nem volt szívem kiönteni, ezért felforraltam még egyszer és visszahűtöttem és újraoltottam friss élesztővel (egy kisebb kísérleti adagot külön oltottam be, ennek a tetejéről kanalaztam le a habot).
be is indult újra.
a kérdésem az, hogy szerintetek ez már biztonságosan fogyasztható?
Ma és holnap még szabin vagyok, így megpróbálkozok egy nehéz sörrel.
Flandriai savanyú ale. Már tavaly egyet főztem, de szegénynek pl. egy költözést is át kellett élnie. Nagyon hasonlít a másolt Rodenbach-ra, de sztem túl ecetsavas. Majd viszek talira és a bátrak megkóstolhatják.
A mostani receptjén és előállítási módján is változtattam egy kicsit.
3,36 kg Vienna
2,7 kg Pils
2,3 kg Münich
1,0 kg CaraRed
0,45 kg Crystal 60L
0,45 kg Special B
0,25 kg Búza
Komlót majd holnap kap 28 g E.K. Goldings, 60 min.
A máslás 50-60-76 fokon 30-60-10 percig ment.
Ma csak leszűrtem és hagyom kihűlni, holnap valamikor folytatom a komlóforralással.
Ez egy kicsit sötét terület, úgyhogy nézegetem majd sűrűn.
Élesztőnek a WYeast Roselare activatort kapja starteresen.
Vettem egy nekem gyártott barikolt tölgyfa hordót, ca. 50 litereset.
Ha minden jól megy secondaryként Rosita (u.i. így fogom nevezni) fog belekerülni elsőként.
Szorítsatok, hogy egy év múlva a találkozón sikeres üvegbontás legyen.
Azt írja, az internetről tanulta a sörfőzést? Szerintetek írogatott ide is? Emlékszem egyszer valaki automatizált rendszerről kérdezgetett... Bár Krisz mindenkitől megkérdezi, hogy hova valósi, Csobánkára nem emlékszem.:)
Gyümölcssöröknek általában a búzasör jó alapnak, az nem nyomja el a gyümölcsízt. A meggy kivétel, annak jó a sima, árpamalátából készült világos sör is. Több módszer létezik, én így szoktam csinálni:
A gyümölcsöt jó alaposan megmosom, összevágom / kimagozom majd lefagyasztom. Ez azért célszerű, mert a lefagyasztott-kiengedett gyümölcsből több íz és aroma oldódik ki. Elkészítem az alapsört, ami lehet konzervből is, majd miután leerjedt, átfejtem a másodlagos tartályba. Itt adom hozzá a kiengedett gyümölcsöt, majd kb. egy hétig áztatom. Ekkor ugye beindul egy újabb erjedés, mert gyümölcscukor kerül a sörbe. Egy hétnél tovább nem érdemes a sörben tartani a gyümölcsöt, mert nagyon szétmállik és zavaros lesz. Miután kivesszük a tartályból gyümölcsöt (vagy lefejtjük a gyümölcsről a sört) elvileg már palackozhatjuk, mert ez alatt az egy hét alatt feltételezhetően leerjedt a gyümölccsel hozzáadott gyümölcscukor is, de az a biztos, ha hagyjuk még egy hetet.
Találtam régen egy leírást amiben fel volt sorolva pár gyümölcs amiből érdemes sört csinálni, mert jól kioldódnak belőle az ízek/aromák és sokáig benne is maradnak a sörben. Arra emlékszem, hogy jó a meggy, málna, sárgabarack viszont az eper nem a legjobb gyümölcssörnek.