Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1384
Igen, igaz, ezert meg kell gondolni, mekkora fat es hova ultetunk. A mi hazunkhoz 2 m-re volt egy hatalmas tolgy. . .ki kellett vetetni (1,100 dollar!!!) mert felo volt, tonkreteszi a hazat.

A hazat is eltalalta ket kidolo fa - mind a ketto a szomszede volt. . .ezzel is szamitani kell.

Meg hat. . .ha lelepsz a jardarol, eluthet egy auto :)).

Viszont. . .erdekesen alakul a feny-arnyek a hazban, miota a szomszeban dolnek a fak :)). Kell tobb takaras a hotol, mert nagyon erezni a fak hianyat! Igaz, kell egy par tetoablak is, hogy tobb feny jojjon be. . .
Előzmény: agicza (1382)
agicza Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1383
A falra futtatás pedig a ház hőmérlegét is pozitív irányban billenti el, tehát úgy működik, mint egy extra hőszigetelő réteg, ami persze nyáron meg a túlzott felmelegedés ellen is hatékonyan védi a házat... Szóval a régiek tudtak valamit, nem hülyeség ez, a fűtés-hűtésszámlán is meglátszik egy növény a házfalon. Na persze, könnyen beszélek, hogy vakolat egy deka nincs a házon... Emlékszem, panelházban is laktam egy jó ideig, a szomszédban egy trombitavirág kúszott, nagyon szerettem, mert színt és virágot vitt az egyenrengetegbe. Aztán egy szép nap új lakó költözött az elsőre és első dolga volt tőből kivágni, mert az erkélyét befutotta a növény... :-/
Előzmény: ZsuR (1381)
agicza Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1382
A fa rengeteg előnye mellett azért a lombeltakarítást nem számolva komolyabb hátránnyal is jár, mégpedig hogy leárnyékolja a házat, kevesebb fényt enged be, ha a tetőre hajlik egy-két ága, akkor rongálhatja, extrém esetekben még az épületre is dőlhet, tehát a para az emberek egy töredékénél azért jelen van, mert mi lesz, ha mégis, hátha...

Na, én ettől függetlenül ültetem őket, ami csak a kertbe fér, az idei őszi beszerzések túlnyomó része fa (és majd' ugyanennyi cserje) volt. Két 'Polar Winter' télálló cédrus, egy szelídgesztenye, egy júdásfa, két mocsáriciprus, egy háromerű juhar (Acer buergerianum), a legcsodásabb szivárványszínű őszi levélzettel, csak már a szél lesodorta az utolsót is, ezen kívül egy Acer pseudoplatanus 'Nizetti', egy spirálfűz, és végre-valahára egy 'rendesen' színeződő ámbrafa. Tavaszra maradt pár elhozni való Kanzan díszcseresznye, fasornak a kocsibehajtó két oldalára, és egy Cercis canadensis 'Silver Cloud'-ra és egy Prunus 'Shirofugen'-re fáj még a fogam, meg a három himalájai selyemfenyőre, mert őket mégsem sikerült onnan és akkorában beszerezni, ahogy terveztem. Ezen kívül már csak nagyobbacska bokroknak marad hely, és végre lesz tömege is a kertnek.
Előzmény: ZsuR (1380)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1381
A falra futtatas. . . itt is ellenjavallt. Igaz, mas inkokkal, mivel itt nincs vakolat. Az ok: rovarok. . .a fa epitmeny nem szereti a sok-sok rovart. nalam a lonc fut a fal elott. Az eresz alol drotokat logattunk le tisztes tavolsagra, es azon futnak fel a loncek.
Azert igy is felfogja a szelet, napot, esot a haztol, szamit valamit a hoszigetelesnel.
A sufnit szeretnem befuttatni borostyannal. . .de meg nem szantam el magam igazibol. A sufni nem faval van boritva, hanem muanyaggal - igaz a szerkezet alatta fa.

A lomb egetes. . .hacsak nem beteg a levelzet, vetek erte! Mintha penzt egetnenek. . .
Előzmény: agicza (1379)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1380
Hm. Miert baj az, ha valakinek fa van a teruleten??? Nem ertem az ilyen embereket!!! Ha gaz novi be, akkor lehet(ne) kenyszeriteni a tulajt, hogy gondoskodjon rola - no de ha fa van. . .!!!
Sokkal tobb fa lehetne mindne kertben, de az emberek nem ultetnek fakat, mert soporni kell a leveleket - a masik kedvenc indokom - es elveszi a helyet a futol. . .:((
Előzmény: Kiskertész (1377)
agicza Creative Commons License 2007.11.03 0 0 1379
vtma: akkor idén kísérleti telet tartok, köszönöm szépen a tanácsod: a régieket nem kupacolom, csak az újakat, és reménykedem, hogy szépen megerősödött tövek ezek... Igaz, a Fréderic Mistral már két méteres bokor, de még féltem néha - főleg az idei hajtásokat, nekik olykor a fele is lefagy...

Kertészke: a szomszédod, úgy tűnik, nem az a kertészvénával megáldott emberke, a kertitörpéi meg - no comment. Így valóban nehéz lehet bármilyen kooperációt összehozni, remélem, azért attól nincs baja, ha egy-egy gyümölcsfa ága átlóg hozzájuk?

Astilbének is, nagyrészt falra futtatható növényekről: Némi igazsága vagyon az uraknak, mert egy nem mai építésű, ráadásul vakolt házon valóban mindig akad javítani való, és valóban hamarabb lehet a hibákat is észrevenni, ha nem több méteres levéltömeg között kell szemügyre venni egy-egy falat. Néhol még a nem kellően stabil alapokra is tekintettel kell lenni, láttam már trombitavirág által felfeszegetett tetőt, és borostyánt is egyszer-egyszer hasonló csúnyaságokat művelni. A futórózsa viszont nem ennyire agresszív, lehet, hogy távtartókkal a falra felszerelt apácarácson terelgetve még a férfiak szívét is meg lehet puhítani vele... Érdekes módon itt kifejezett kérés volt a ház mindenfélével minél sűrűbbre befuttatása, alapból a vadszőlő, mint ideálisan (é.: gyorsan) futó, a többi 'macerás' növényhez viszont már én ragaszkodtam.

És ma végre felkerült a pont az i-re, kiástam a kúszó hortenziát, irdatlan mennyiségű gyökérzettel egyetemben és holnap ültetem a kert túlsó végébe, hogy csak akkor akarjam látni, amikor virágzik... És bekerültek a helyére a lilaakácok, több bambuszrúddal körülvéve, nehogy a fenevadak a hajtásokat rágcsálni valónak nézzék - talán ez az egyetlen aggódni való maradt most már a bejárat virágos és vadregényesen befuttatott képének eléréséig...

Az őszi égetések szerencsére elkerülnek minket, mi sem füstölünk, mert megy minden a komposztra, a szomszédban meg még nem akkorák a fák, hogy levelet akarjanak égetni, a faluból meg igen ritkán érzem az őszi égetés szagát, lehet, hogy ez errefele nem divat? Furcsa, mert a gyerekkorom őszeinek szerves része volt a füstölgő növényi részek és az összegereblyézett avar illata, itt valahogy ez hiányzik.
Előzmény: Astilbe (1378)
Astilbe Creative Commons License 2007.11.03 0 0 1378

Érdekes, az én férjem is erősen ellenzi a falra futtatást, ha rajtam múlna már minden oldalon zöldellne valami. Egy kis részen van vadszőlő, két falon állványon rózsa. Úgy tűnik ez utóbbi megoldást elfogadja, úgyhogy ez irányba tervezek. Szerinte nem lehet a falat eltakarni, mert akkor nem látszanak a megjelenő vakolat- és egyéb hibák. Van valami igaza, a miénk régi ház, minden karbantartás ellenére jönnek elő problémák.

Egyébként nálunk is utálják a lehullott levelet, pedig milyen szép, amikor száraz időben szinte fénylenek a levelek a füvön. Most például nem tudok a kertben dolgozni, mert égetéses nap van és mindenki begyújtott a nedves leveleknek, mindenféle műanyagot és olajat használva a tűz serkentésére. Mi persze hülyék vagyunk, mert lombporszívót és aprítót használunk, mulcsozunk, a diólevelet pedig elfuvarozzuk a legális szeméttelepre.

Előzmény: Kiskertész (1377)
Kiskertész Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1377
Nekem sajnos nehezebb dolgom van, mert az én kertem nem akkora  mint a Tied, és nem most van kialakulóban, ez már egy régi kert, ( kb 40 éve alakul) amit változtatgatok, de csak módjával, mert alkalmazkodnom kell a meglévő dolgokhoz, épületekhez a fákhoz, és a férjemmel is kemény csatákat kell időnként vívnom, mert számára az  növény haszontalan, amelyik nem terem ehető dolgot. A falra felfuttatni pedig végképp nem lehet semmit. Pedig elég magas a házunk, és én nagyon szívesen befuttatnám vadszőlővel. Most kerül rá egy 10 cm vastag hőszigetelés, így erre meg végképp nem kerülhet növényzet:((( A vadszőlős befuttatás sajnos még azért sem lehetséges, mert az egyik szomszéd (tele a kertje fűnyírós kertitörpékkel, meg pöttyös gombákkal) a ház előtt lévő hatalmas nyírfát is nehezményezi, mert hogy a szél beteríti a levelével az utcát. Hiába söpröm össze, nem állhatok egész nap a süprűvel a kezemben a fa alatt, hogyha leesik egy levél, máris eltüntessem. Szerencsére a szembe szomszéd azt mondta, hogy ki ne vágjuk, mert olyan gyönyörű, és ő ezt akarja nézni az ablakából:))
Előzmény: agicza (1375)
vtma Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1376
Az első rózsáim a kertben 14 évesek. Ezeket már 7-8 éve nem kupacolom. Egyik sem fagyott ki. A friss ültetést csak azért szoktam, hogy ne száradjon ki.
Előzmény: agicza (1372)
agicza Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1375
Nah, ne is emlegesd azt a tópartot, az előbbiből jól kihagytam, pedig már láttam közelről egy-két jó megoldást, és gondolom, neked sem az első találkozásod a jól eltalált vízközeli társítással, hogy csak a sajátodat említsem első körben... :-)) Azon azért jót vigyorgok néhe, hogy egy-egy ilyen példa után nem csak nekem fordul meg a fejemben, hogy egy hasonló összeállításnak hol lehetne a legmegfelelőbb helyet találni... ~;-PP

Azt még elmesélem, hogy a kerti pergola környékén ha szerencsém lesz, akkor jövő május-júniusra olyan barackszínű ágyást fogok mutogatni, ami kékekkel lesz lazítva, nagyon várom már, hogy megmutassák magukat, az elmélet elvileg stimmel, a többit a rózsák, a Digitalisok meg a macskamenták és a zsályák döntik el. ;-)
Előzmény: Kiskertész (1373)
Kiskertész Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1374
Én benne szoktam hagyni a cserépben, és úgy teszem el teleltetni.
Előzmény: taormina1 (1370)
Kiskertész Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1373

De egy rugóra jár az agyunk, no meg az ízlésünk:)))))

Nekem is a 26 oldal sárgája a kedvencem, meg a 38. oldal sárga-fehérje. De a 44. oldal tópart se kutya! :)) És mivel a sárga mellett a kék virágok a kedvenceim, hát.....

Napok óta nézegetem az újságot, és csorgatom a nyálamat. Na meg persze gondolatban már átterveztem a kertet is:))))

Előzmény: agicza (1371)
agicza Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1372
Juteszembe, rózsakupacolás: a nagy ültetési hajrában még azokra is sort kell keríteni, bár ahogy átnéztem a helpmefind-on az új szerzeményeket, többről kiderült, hogy egy-egy rózsa 7-es zóna, ami elég izgalmasnak hangzott így elsőre, meg is állt az ütő bennem egy pillanatra. Aztán megkerestem egy-két veterán rózsát is az adatbázisukban, és a többsége 6-7 zónás, és még eddig nem fagytak ki - igaz, minden kupacolom, minden télen, válogatás nélkül. Ez vajon előrelátás vagy hülyeség?
Előzmény: vtma (1368)
agicza Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1371
:-))) A Csodakert magazinnak külön topicot szenteltek a lányok, ott már egy hónappal ezelőtt zengtem róla egy kis dicshimnuszt, sajna visszahang nélkül maradt... De jó, hogy felhoztad, át is nézem még egyszer! Tényleg, téged melyik összeállítás fogott meg?

Mindenkinek: ezt a számot valóban nagyon eltalálták, ajánlom még a fanyalgóknak is, és ha belevesszük, hogy számomra egy sárga (!) ágyásterv belőle az egyik csúcs, a 26. oldalon a bal felső kép kábé 100%-ra ott van, tökéletes. :-))) Na, meg ami a szívem csücske ebből a számból, az a fehér-kék párosítás, egyszerűen pasztell-álom, de tényleg....
Előzmény: Kiskertész (1369)
taormina1 Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1370
Szia Kiskertész, rég "láttalak"! Fölszedtem a Zafírvirág hagymáit. Jól vannak, kb 4 db, talán jövöre már virágozni is fognak.
Előzmény: Kiskertész (1369)
Kiskertész Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1369

Lányok (és természetesen fiúk, ha vannak itt is) !

Vegyétek meg a Csodakert külön számát 2007/3 Nem olcsó, de negyon megéri, mert nem csak gyönyörű kertekkel van tele, de a növények nevén, és latin nevén kívűl az is benne van, hogy a napot, vagy az árnyékot szereti, és hogy milyen növénnyel társítsuk, hogy egész őszig folyamatosan legyen az ágyásban nyíló virág. Ágyás tervek is vannak. Külön napos, árnyékos, széles és keskeny helyre is. Nagyon jó! 

 

vtma Creative Commons License 2007.11.02 0 0 1368
Ez a virágföld nem túl tőzeges, sőt... Szerintem a magas tőzegtartalom miatt fagyhat át könnyen. Mivel a most ültetettek rózsák, így felkupacoltam őket kerti földdel. Így már nem illik kifagyniuk.
Előzmény: agicza (1367)
agicza Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1367
:-) Egészen jól belelendültél! A tömény virágfölddel neked még nem voltak problémák kinti ültetésnél? Nálam ha a kiültetett növénykéből kilátszik az eredeti ültetőföld, szinte biztosan keresztet vethetek rá a télen, ugyanis vagy kifagy vagy kiszárad... Úgyhogy most már mindent néhány centivel lejjebb rakok, és takarom a tövét.

Viszont hogy ne csak nyávogjak az alig bimbós krizik miatt: a két éve stabilan visszatérőknek nagyon lassan ugyan, de úgy tűnik, terjedni fog a tövük, itt-ott már felbukkantak a picik, úgyhogy csak türelem és szelektálás kérdése... :-)))
Előzmény: vtma (1366)
vtma Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1366
Köszönöm a tanácsot, be is indítottam az átültetéseket. Ma 6-ot költöztettem. Azt láttam rajtuk, hogy a gyökérképződés alig indult meg a tavaszi ültetés óta, pedig nem sajnáltam tőlük a vizet. Most tömény virágföldet kaptak (nálam az alaptalaj sárga homok). Táp majd tavasszal jön. Jó lenne most ugrani az időben, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy megindulnak-e.
Előzmény: agicza (1364)
agicza Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1365
Elhiheted, hogy én is az állandó beszerzőhelyedről szerzem be, csak postai vagy egyéb, jótét léleki úton... ;-) Ugyanis máshol tudtommal nem lehet kapni őket. Szerintem ha rájuk kéredezel, talán még van a másik kettőből is, sajnos én már Pissarro-t nem kaptam, pedig megesz érte a fene, valahonnan máshonnan kell majd beújítani. Egyébként a fehér nőtt a leggyorsabban, neki azonnal eltaláltam a helyét, most már egy termetes bokor az előkertben, olyan 80-90 cm magas, a többieket át kellett ültetni, ők most kb. térdig érnek, de az idei szezonban kezdtek csak bokor formát ölteni.

Hihi, sárga virágok, mint a lehetőségek tárháza: őket hagytam utoljára, mert megfontolás tárgyát képezték mindig is, most egy Michelangelo, egy Harry Wheatcroft, négy teljesen kommersz noname ajándék és a sárga francia alkotja a hihetetlenül sokrétű sárgarózsa-szekciót. :-)))) Szóval itt is van még min fejleszteni. ;-)
Előzmény: Astilbe (1362)
agicza Creative Commons License 2007.11.01 0 0 1364
Annyi a titok, hogy bele kell vágni, lehet tavasszal vagy ősszel, az a lényeg, hogy még vagy már ne legyen olyan intenzív a nedvkeringés, mint főszezonban. Most pl. ideális az idő is hozzá. Jó mélyre le kell értük ásni, hogy lehetőleg ne nagyon sértsd meg a gyökereit, kiemeled, és onnantól mintha egy új tövet ültetnél. Nekem még nem pusztult el átültetett példány (olyan természetesen már volt, hogy eleve nem fogta meg).
Előzmény: vtma (1363)
vtma Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1363
Olyan bátran írtok a rózsák átültetéséről, én mindig attól félek, hogy akkor elpusztulnak. Van valami átültetési titkotok? Vagy csak egyszerűen úgy kell, mintha frissen vett tövek lennének?
Astilbe Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1362

A két középsőből nincsen nekem, a másik hármat lehetett kapni állandó beszerzőhelyemen (St.). A Paris 2000 nagyon tetszik!

 Első évben kicsit csalódott voltam, mert alig nőttek és virágoztak, de ebben az évben szépen nekiindultak, különösen a C.-F. Sajnos másodszori átültetésre sem találtam meg az igazi helyét, úgyhogy valószínűleg tavasszal költözik. Most gondolkodtam azon, hogy alig van sárga virágú rózsám, azaz pontosan kettő: a Pimprenelle és a President futó. Vannak még lehetőségek:-))) 

Előzmény: agicza (1361)
agicza Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1361
Köszi a kérdésed, a rózsákon már pár napja túl vagyok - és kicsit sok volt belőlük. Jövőre lesz egy sárga-vörös-átmenetes ágyásom belőlük, meg egy halom rózsaszín és árnyalatai, mindenféle kombinációban. És még mindig nincs elég rózsatövem a fehér ágyáshoz, úgyhogy tavasszal nagyon sürgősen tenni kell majd valamit a cél érdekében. Pár példány átültetése maradt csak, de azt sem akarom túl sokáig húzni már.

Tegnap annyira trutyi idő volt, hogy semmit nem haladtam, úgyhogy ma folytatom a faültetési projektet, maradt még négy... úgyhogy most kisebb-nagyobb gödröket ások nagyüzemben már egy ideje, alig várom, hogy végre a hagymásokra kerüljön a sor, ugyanis abból is van még néhány földbe kívánkozó darab. Hogy ezzel jövő hét elejéig hogyan fogok végezni, ne kérdezd, fogalmam nincs.

A francia rózsákról viszont hoztam egy összeállítást, mert rájöttem, hogy keverem őket. Ugyanis egy tő Pimprenelle itt is sárgul, csak még nem ilyen szép, mint a tied... És ahogy mondtad, a lombjuk mindegyiknek gyönyörű, egészséges, és amióta a helyüket is szeretik (pedig csak 11-12-től kapnak napot), hatalmasat nőttek. Kép felett egérrel ott lesz a nevük is, egyedül a Pierre Gagnaire-ről nem sikerült értékelhető fotót találnom:

Citron-Fraise

Paris 2000

Sorbet Peche-Abricot

Pimprenelle

Vierge Folle
Előzmény: Astilbe (1357)
Astilbe Creative Commons License 2007.10.31 0 0 1360
Ha jól emlékszem, nincsen.
Előzmény: CBNora (1358)
magyarliba Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1359
Azért majd emlékeztess rá tavasszal :)
Előzmény: CBNora (1354)
CBNora Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1358
Csipkebogyó szokott lenni rajta?
Előzmény: Astilbe (1357)
Astilbe Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1357

Francia rózsa, Pimprenelle.Tényleg nagyon szép a lombja, különösen amióta hűvös van. Neked is van francia, a Citron fraise-re  emlékszem is a szép fotókról.

Itt még minden szépen virágozna, de sok eső miatt megteltek a virágfejek vízzel és minden a földre hajolt. A legnagyobb dáliámat nem a fagy, hanem a víz tette tönkre.

Gyönyörű a kép a tavadról és a színes lombokról!

 

Tudtál dolgozni? Nálunk állítólag csütörtökön és pénteken szép idő lesz, de a csütörtök ismert okokból kiesik. Hogy állsz a rózsákkal?

Egy kis szín a morcos délutánban:

Előzmény: agicza (1355)
CBNora Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1356
Az a rózsa nekem is feltűnt. A lombja is szép.
Előzmény: agicza (1355)
agicza Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1355
Ja, hogy nálad még virítanak a rózsák... Úgy könnyű!!! Az Edenen van még értékelhető virág, a többieken észrevettem elvétve egy-egy bimbót, de kábé ennyi. ;-P Az a sárga szimpla virágú kicsoda?

Egyébként körülbelül enniyt jelent egy dombnyi különbség a Börzsönyben - pillanatképek a kertben és a parton:







Előzmény: Astilbe (1349)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!